18.08.2006., petak

Led Zeppelin

Image Hosted by ImageShack.us

Led Zeppelin, po mnogima jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih bendova svih vremena formirao se 1969. godine nakon raspada legendarnog britanskog sastava Yardbirds. Gitarist Jimmy Page, potaknut nizom neodsviranih koncerata koje je prema ugovoru trebao odraditi, okuplja John Paul Jonesa, Roberta Planta i John Bohnama te oni osnivaju The New Yardbirds i ispunjavaju sve ugovorom postavljene obveze. Kasnije mjenjaju ime u Led Zeppelin. Počei su kao blues rock grupa da bi se kasnije razvili u pravcu koji če se nazvati hard rock i heavy metal. Led Zeppelin i Black Sabbath smatraju se prvim heavy metal grupama. Osoba koju svakako treba spomenuti je i menađer grupe, Peter Grant. Kao menađer Zeppelina u početcima njihove karijere osigurao im je diskografski ugovor s Atlantic Recordsom.
Prvi album, nazvan jednostavno Led Zeppelin izašao je početkom 69' nakon turneje na kojoj su nastupali kao predgrupa grupi Vanila Fudge. Album je snimljen u 30 sati a obilježili su ga klasici "Dazed And Confused", "Good Times Bad Times" i "Communication Breakdown". Cijeli album prožet je blues riffovima s primjesom čvrstog rocka. Dva mjeseca nakon izlaska album je postao jedan od 10 najprodavanijih albuma u Americi, a ubrzo je dosegao i zlatnu tiražu.
U kolovozu 69' izlazi drugi album "Led Zeppelin II". Doživio je trenutni uspjeh, na vrhu američkih top ljestvica kao broj jedan nalazio se punih 7 tjedana. Na tom se albumu nalazi izuzetno uspješna "Wholle Lotta Love" koja je postala klasik hard rocka.
U trečem albumu, "Led Zeppelin lll" napravili su lagani odmak od dotadašnjih blues utjecaja. U skladbama prevladavaju utjecaji britanskog folka i mitologije, što osobito dolazi do izražaja u "Immigrant Song". Značajan je i broj akustičnih skladbi (Gallows Pole).
Krajem 71' izlazi bezimeni album koji je postao poznat po nazivu "Led Zeppelin lV". Ovaj album mnogi ocjenjuju kao najbolji, svakako treba spomenuti skladbe poput "Black Dog", "Rock and Roll", "Going To California" i naravno, "Stairway To Heaven" koja je postala trenutni radio hit. Zanimljivo je da je postala tako popularna pogotovo zato jer traje 8 minuta, nema refren i nema gotovo ničega. Ipak, postala je jednom od najboljih pjesama svih vremena.
U ljeto 75' objavili su dvostruki album "Physical Graffiti". Kao glavne teme nametnule su se skladbe "Trampled Underfoot" i "Kashmir". Iste godine Robert Plant doživio je tešku prometnu nesreču, zbog čega su Zeppelini otkazali turneju i ostale aktivnosti. 10-ak koncerata turneje povodom izlaska "Presence" oponovo je otkazano zbog zbog smrti Plantovog sina Karaca. Osmi uradak, "In Through The Out Door" mnogi su proglasili jednim od najslabijih ostvarnenja Led Zeppelina. 25.09.1980. John Bohnam je pronađen mrtav u svom krevetu nakon dvanaest satnog pijančevanja. Tri mjeseca kasnije Led Zeppelin se raspao. Nakon raspada krenuo je u vlastitu solo karijeru. Okupili su se još 3 puta, 85' za nastup na Live Aidu, 88' na vjenčanju Bohnamovog sina Jasona i na obilježavanju 40. godišnjice Atlantic Recordsa.

<< Arhiva >>