elektronika moja svagdašnja

12.05.2019., nedjelja

Lista 15

Vrlo kratko: na predstojećim izborima ne zaboravite glasati za listu broj 15, gospodina Mislava Kolakušića. Hvala.

Oznake: izbori, lista 15, Mislav Kolakušić


- 17:10 - Komentari (5) - Isprintaj - #

24.12.2016., subota

Kuda ide Blog.hr?Nagradno pitanje

Iako sam na početku rekao da neću politiku u svoju butigu, ne mogu neke stvari prožvakati.
Htio sam pročitati post "Kuda ide Blog.hr?" ali ga nema. Zna li itko zašto?
- 13:02 - Komentari (6) - Isprintaj - #

04.04.2016., ponedjeljak

Posjekli bor star 105 godina! Zašto?!

Poslovno sam bio u Umagu, točnije u Turističkom naselju "Stelamaris" gdje sam se šokirao prizorom posječenog ogromnog bora. Tko ga je posjekao i zašto- ne znam. Znam samo da je stogodišnje stablo bilo potpuno zdravo i da je ovo zločin prema prirodi. Za ovako nešto nekoga bi trebalo kazniti, ali s obzirom na naše zakonodavstvo...

Oznake: Bor, stelamaris, ekocid


- 18:35 - Komentari (6) - Isprintaj - #

20.01.2016., srijeda

Novi život starog HDD-a

Nakon nekoliko pokušaja oživljavanja neispravnog HDD-a, odlučio sam mu dati novi život u obliku stolnog sata.
Otvorio sam kućište i iz unutrašnjosti uklonio sve što je smetalo montaži satnog mehanizma. Kod nekih tipova HDD-a to i nije baš lagan posao, ali može se.
Malo šarafljenja, malo bušenja, malo psovanja...I rezultat je tu.
Na kraju i ne izgleda tako loše.

Oznake: HDD, sat


- 19:58 - Komentari (3) - Isprintaj - #

11.01.2016., ponedjeljak

One bad, PC dead

Da li vam se dogodio kvar na PC-u? Pretpostavljam da je. Uzrok? Vjerojatno jedan od najčešćih - napajanje, matična ploča , memorija, udar groma, prolijevanje kave, pad sa stola....

Meni se dogodio kvar, bolje reći totalka na PC-u zbog otvora na zadnjoj strani! Rupe!

Što se dogodilo? Jedno jutro uključio sam PC, a kad tamo - međutim. Na monitoru mrak. Indikator ukjučenosti svijetli iako nisam pritisnuo prekidač za uključenje? Isključim, ponovo uključim - ništa. E, ovo nije dobro. Otvaram PC, dižem poklopac i pažljivo tražim "nešto". Sve izgleda kako treba, ali bilo je nekoliko sitnica koje nisu trebale biti tu. Izgledale su kao mišji drekovi!

U p.... m.......! Otkud?! Gdje je ušao?

Naravno, kroz rupu koju sam ugledao na zadnjoj strani. Vidio sam ja tu rupu čim sam dobio PC, ali mi ni na kraj pameti nije pala pomisao da bi taj otvor mogao biti uzrok nepopravljivog kvara na matičnoj ploči. No, nisam se odmah obeshrabrio, izvadio sam matičnu ploču iz kutije i tad vidio još "toga". Neki elementi su bili vidljivo nagriženi.
Oprao sam cijelu ploču čistim alkoholom, posušio fenom i ostavio još nekoliko dana da se dobro osuši. Vratio sam je u kutiju, ali ništa. Sad imam još jednu bivšu ploču s koje ću skidati dijelove.

Tako je to kad se sitnicama ne poklanja pažnja. Nevjerojatno koliko vas može koštati nekakav propust za koji mislite da je totalno nevažan.

Da se ne bi ponovilo sada u kući stalno držim nekoliko mišolovki i ljepila za miševe - nek se nađe!

Evo i fotografije zadnjeg dijela PC-a i "vrata" kroz koja je ušao.


- 19:00 - Komentari (8) - Isprintaj - #

09.01.2016., subota

Kako nam prodaju svoje smeće 2

Na početku savjet onima koji nisu pročitali prvi post pod istim nazivom - prije čitanja ovog, pročitajte prvi post. Bit će vam sve jasnije i zanimljivije. Oni drugi, nastavite čitati.

U prethodnom postu stadoh kod mjesta gdje su mi nekim čudom izrasle velike uši koje sam, na sreću, samo ja vidio u ogledalu! Nakon toliko godina bavljenja elektronikom i nedavnog "bisera" o kojem sam pisao u prethobnom postu, popušio sam kao zadnji lajbek.
Nema tome niti godina dana, kada mi je zatrebao novi kompjuterski napajač da bih zamjenio stari 200W-ni. Otišao sam u jednu vrlo poznatu trgovinu elektroničkog materijala u Zagrebu. Naravno, 200W-ni napajači se već dugo ne proizvode pa sam gledao one koji su po snazi bili najslabiji, a to su bili oni od 400W. To je bila dvostruko veća snaga od potrebne. Tu su bili napajači u rasponu cijena od 120kn pa do blizu 300kn. Svaki od njih sam izvadio iz kutije i dobro pregledao sa svih strana, zavirivao u unutrašnjost, gledao između lopatica ventilatora ne bi li uočio nešto sumnjivo. Ništa. Odlučio sam kupiti jedan koji je koštao oko 200kn, ne sjećam se točno iznosa. Još jednom sam bacio pogled u unutrašnjost i fokusirao se na prigušnicu iz koje su izlazile dvije plave žice koje su konektorom bile spojene na štampanu ploču. Sve je OK, bio sam zadovoljan kupovinom. Ali ne zadugo.

Čim sam došao u radionicu bacio sam se na posao zamjene konektora. Stari napajač je imao Molex konektor tako da je trebalo izvršiti neke preinake i izvaditi šumu suvišnih žica. Mogao sam ostaviti sve te žice i sve napraviti ne otvarajući novi napajač, ali na sreću ili možda...Otvorio sam ga. Sve je mirisalo na novo i nije smrdilo na prevaru. Odvojio sam ventilator i prigušnicu od ploče, a zatim ploču od podloge. Počeo sam odlemljivati suvišne žice i u jednom trenutku pogledao mjesto gdje je bio zalemljen konektor prigušnice.

NEEEEEEE!!!

Oba izvoda konektora bila su zalemljena na isto mjesto! Nemoguće! Pa onaj stari napajač bio je star 7-8 godina. Valjda ih je već netko prije mene razotkrio pa su se opametili."Dobro, smiri se, nije sve tako crno kao što izgleda. Idioti su u procesu izrade štampane ploče pogriješili. To je lako rješivo, treba samo ukloniti štampu između ta dva izvoda". Tako sam mislio,ali još nisam osjetio kako mi rastu velike uši.

I tako završih sa lemljenjem pa da riješim i tu štampu, ali neki crv sumnje vrti. Takvu grešku teško je previdjeti.

"Znaš proceduru", rekoh sam sebi. Korak po korak kao u prethodnom postu do ukazivanja prijevare. Ova je bila "sofistiranija". U "prigušnici" je bilo otpadnih limova i imala je konektor, baš kao prava. Zato sam ovo snimio korak po korak.

Sad sam u njihovom svijetu i očekujem da će se početi pojavljivati napajači kod kojih će ovaj element na prvi pogled raditi sve što radi i pravi. Prijevara će se moći otkriti samo mjeračem induktiviteta. Niti ova prijevara ne bi bila otkrivena da je štampa na ploči bila ispravno napravljena.

Nitko od njih ne razmišlja na način tamo nekih anonimusa koji otvaraju nove napajače. Pa, zaboga, napajači se ne popravljaju. To se nakon nekoliko godina baca i ako netko slučajno otkrije prijevaru, ta firma je zaradila nekoliko stotina tisuća dolara na lažnim prigušnicama, zatvorila se, promjenila vlasnika i ime i nastavila po starom.

Tako je to u današnjem svijetu. I za kraj moja omiljena: Ova civilizacija mora propasti.











- 23:11 - Komentari (1) - Isprintaj - #

08.01.2016., petak

Kako nam prodaju svoje smeće

Ne znam kako uopće započeti pisati o nečemu što nadilazi sva negativna očekivanja vezana uz elektroniku koja dolazi sa Dalekog istoka. Ali uvijek postoji gore od goreg...nažalost.
Dakle, radi se o jeftinom kompjuterskom napajaču koji sam htio servisirati, ali nakon otvaranja kutije odustao sam od te ideje.Razlog? Vjerojatno sad pokušavate pretpostaviti - godina proizvodnje, uništena štampana ploča, nedostupni rezervni dijelovi, proboj mrežnog napona na niskonaponsku stranu, loš dizajn - raspored elemenata, itd, itd... Ali, ništa od toga, čak ni pod "itd". Taj napajač je imao jedan elektronički element koji ne možete kupiti niti u jednoj prodavaonici elektroničkog materijala na svijetu! Samo kod proizvođača dotičnog napajača, iako sumnjam da bi vam ga htio prodati, a sumnjam i da biste ga vi željeli kupiti. Taj element je čak bio ispravan i vršio je svoju funkciju. Koja je to funkcija, objasnit ću kasnije.
Vjerojatno ste sad pomislili da je ovo nekakva zaje....... Ali nije. Ozbiljan sam! No, da ga ne frulim previše, otvorio sam napajač i ugledao element za koji sam na prvi pogled pomislio: Ok, sve je standardno, ali gdje su žice od ove prigušnice montirane na poklopcu, a trebale bi biti spojene na ploču. Hm, možda je već bio na popravku pa ih je taj "majstor" odsjekao iz tko zna kojeg razloga, zaključih naivno".
Ispuhao sam prašinu sa ploče i iz ventilatora i počeo tražiti mjesto gdje je bila spojena ta prigušnica, sada, bez žica. Tražio sam i tražio, skinuo ploču iz kutije, okretao, obrtao, ali ništa...Nema. Ali ja točno znam gdje bi trebala biti spojena. Pošto tu nisam našao lemne točke niti ostatke žica koje su morale biti negdje zalemljene, okrenuo sam se poklopcu i famoznoj prigušnici. Skinuo sam je s poklopca i počeo akciju za koju tada nisam ni znao da ću je nazvati " Razotkrivanje prijevare".
Na prvi pogled ta "prigušnica" izgledala je kao prava. Oblik, veličina i težina su odgovarali. Čak je imala i zaštitnu žutu ljepljivu traku oko "namotaja". A gdje su žice? Počeo sam odmatati žutu traku, ali od žica ni traga... Wtf - pomislih. Nakon što sam traku odmotao do kraja imao sam što vidjeti! Pa to uopće nije prigušnica, to je komad betona izliven u kalup oblika prigušnice, a u taj beton je dodano i nešto otpadnog željeza! Dakle, "to" što je bilo tu zaista je vršilo svoju funkciju - dalo je napajaču dodatnu težinu a kupcu osjećaj da povoljno kupuje nešto kvalitetno. Ali dobar, brz i jeftin auto ne postoji.
Pošto je ovo pravi "biser" na koji sam naišao kroz dugogodišnje bavljenje elektronikom, odlučio sam to fotografirati i podijeliti na blogu. Nadam se da je ovo bilo korisno i da će sada svi koji budu kupovali kompjuterski napajač dobro paziti što kupuju. Tako sam i ja pazio, gledao, okretao, zavirivao u unutrašnjost, čitao deklaraciju ( ima li to uopće smisla! ) i kupio jedan koji nije bio među najjeftinijima, a osim toga bio je namjenjen uređaju koji nije zahtijevao vrhunski napajač. Odlučio sam se za toga simpatičnog dalekoistočnjaka. Uslijedilo je novo neugodno iznenađenje, ali o tome u slijedećem blogu.

Na kraju ponovit ću još jednom: Dobar, brz i jeftin auto ne postoji. To bismo svi trebali dobro upamtiti.
I još nešto. Ako ne znate što je dobro, kupite skupo...mada...

Savjet vezan uz ovaj post - ne kupujte komjuterske napajače jeftinije od 300 kn. Sretno prilikom izbora!



- 23:23 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Povratak u ljeto

Prolaze sati, nešto sam bolje, ali još uvijek u krevetu a vani sivilo.Otišao sam u galeriju svojih fotografija i odlučio popraviti dan, bar virtualno.

Sretna labuđa obitelj u Baranji



Sava za vrijeme visokog vodostaja u slavonskom selu Mačkovac



Opasnost vreba i u Kopačkom Ritu



Dođite bliže da se družimo, baš sam ogladnio



Evo jednog noćnog dezorjentiranog u sred dana



Jedna morska iz Rovinja.Delfini plivaju pokraj čamca



Stijena između Brela i Podgore na kojoj već godinama rastu dva drveta. Čisti prirodni bonsai.



Prepoznatljivo-najljepši Grod



Moj omiljeni motiv - zalazak sunca


Oznake: ljeto, more


- 16:49 - Komentari (1) - Isprintaj - #

07.01.2016., četvrtak

Povišena temperatura

I, tako, za čas postadoh bloger i to zahvaljujući povišenoj temperaturi !

Već dva dana kurim a nisam prehlađen, nemam virozu i nemam ostale simptome vezane uz dišne puteve. No, što je, tu je.
Da sam bio zdrav ovih dana, vjerojatno nikad ne bih počeo pisati - nisam talentiran. Osim toga ne pričam puno i to mi neki
zamjeraju.Ovako, nakon podužeg razdoblja jurnjave, ukazalo se nešto slobodnog vremena - silom prilika.

Ovaj način izražavanja činio mi se najprihvatljiviji što se tiče dijeljenja nekih stvari koje meni čine zadovoljstvo, a koje bi mogle
biti zanimljive i korisne drugim ljudima. Na mojem blogu politike neće biti, ili će je biti vrlo malo. Mislim da su prepirke oko politike čisti gubitak vremena, ali su ipak korisne jer se može vidjeti kakvih sve ljudi ima.Mislim da nitko nikoga ne može promjeniti ma koliko bili jaki argumenti i zato ne želim politiku u svoju butigu.
Ovo je moj prvi post i još ne znam sve mogućnosti, ali sve se može naučiti. Uglavnom, na mojem blogu bit će puno elektronike, putovanja i fotografija.

Evo, sad vidjeh da je prošla ponoć i vrijeme je za počinak.I za kraj pogled na Šipan i Mljet.





- 23:08 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2019  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Svibanj 2019 (1)
Prosinac 2016 (1)
Travanj 2016 (1)
Siječanj 2016 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi