Izlet u Lobor

nedjelja , 17.11.2019.

Prije nekoliko dana, u utorak 12. listopada, nas četrdesetak umirovljenih liječnika krenulo je autobusom na Izlet u Lobor. Znali smo da će padati kiša, ali smo bili navikli da često odlazimo po bilo kakvom vremenu na izlete u zanimljiva mjesta. Vodstvo naše udruge je dobro organiziralo i pripremilo sadržaj izleta i točno odredilo mjesta koje ćemo pogledati.
Lobor je mjesto na južnim padinama Ivanščice, koju su inače mnogi planinari dobro poznavali, ali bilo nas je podosta koji smo prvi put posjetili taj gradić u blizini Zlatara .
Zanimljivi novootkriveni arheološki lokaliteti, stari Keglevićev dvorac iz 17. stoljeća kao jedan od najljepših ranobaroknih građevina u Zagorju i popularan ove godine zbog prvonagrađenog hrvatskog filma u Puli, Dnevnik Diane Budisavljević, koji je ispričao strašnu priču iz Drugog svjetskog rata, te na kraju zajednički ručak i druženje s domaćim ljudima, bile su glavne točke interesa koje su nas trebale zanimati na putu.
U samom gradiću Loboru, autobus je krenuo uskom cestom uzbrdo i stigli smo do Majke Božje Gorske koje je jedno od najstarijih Marijanskih svetišta u Hrvatskoj.Lobor




Samo mjesto je područje intenzivnih arheoloških istraživanja s nalazištima dokaza o ljudskom obitavanju od neolita do početka željeznog doba. Stari Rimljani su ovdje imali izgrađeni put koji je povezivao Sisciu i Poetoviu, pa je i samo mjesto dobilo naziv Labor prema riječi radionica. U podzemlju svetišta je iskopana ranokršćanska krstionica iz 3. stoljeća, a dolaskom Hrvata, nastalo je mnogo kamenih znakova hrvatskog pletera. Neki smatraju svetište najstarijom hrvatskom crkvom.

Crkva je mnogo puta pregrađivana, pa u njoj postoje različiti umjetnički stilovi. Na primjer, barokne freske na zidovima iza oltara.

U svetištu smo se zadržali skoro dva sata. Pregledavali smo crkvu, silazili u podrumske prostorije koje su bile osigurane betonskim stropom koji su postavili arheolozi da bi osigurali i sebe i posjetitelje. Istraživanja su još uvijek u toku, s većim ili manjim prekidima. Kiša je još uvijek padala, a mi smo ponovno sjeli u autobus i odveli se do našeg drugog odredišta, do Keglevićevog dvorca u samoj blizini Lobora i u kojem je danas smještena socijalno zdravstvena ustanova Dom za odrasle osobe Lobor-grad.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.