umetanje videa s YT

ponedjeljak , 09.12.2019.

Izlet u Lobor

nedjelja , 17.11.2019.

Prije nekoliko dana, u utorak 12. listopada, nas četrdesetak umirovljenih liječnika krenulo je autobusom na Izlet u Lobor. Znali smo da će padati kiša, ali smo bili navikli da često odlazimo po bilo kakvom vremenu na izlete u zanimljiva mjesta. Vodstvo naše udruge je dobro organiziralo i pripremilo sadržaj izleta i točno odredilo mjesta koje ćemo pogledati.
Lobor je mjesto na južnim padinama Ivanščice, koju su inače mnogi planinari dobro poznavali, ali bilo nas je podosta koji smo prvi put posjetili taj gradić u blizini Zlatara .
Zanimljivi novootkriveni arheološki lokaliteti, stari Keglevićev dvorac iz 17. stoljeća kao jedan od najljepših ranobaroknih građevina u Zagorju i popularan ove godine zbog prvonagrađenog hrvatskog filma u Puli, Dnevnik Diane Budisavljević, koji je ispričao strašnu priču iz Drugog svjetskog rata, te na kraju zajednički ručak i druženje s domaćim ljudima, bile su glavne točke interesa koje su nas trebale zanimati na putu.
U samom gradiću Loboru, autobus je krenuo uskom cestom uzbrdo i stigli smo do Majke Božje Gorske koje je jedno od najstarijih Marijanskih svetišta u Hrvatskoj.Lobor
Samo mjesto je područje intenzivnih arheoloških istraživanja s nalazištima dokaza o ljudskom obitavanju od neolita do početka željeznog doba. Stari Rimljani su ovdje imali izgrađeni put koji je povezivao Sisciu i Poetoviu, pa je i samo mjesto dobilo naziv Labor prema riječi radionica. U podzemlju svetišta je iskopana ranokršćanska krstionica iz 3. stoljeća, a dolaskom Hrvata, nastalo je mnogo kamenih znakova hrvatskog pletera. Neki smatraju svetište najstarijom hrvatskom crkvom.

Crkva je mnogo puta pregrađivana, pa u njoj postoje različiti umjetnički stilovi. Na primjer, barokne freske na zidovima iza oltara.

U svetištu smo se zadržali skoro dva sata. Pregledavali smo crkvu, silazili u podrumske prostorije koje su bile osigurane betonskim stropom koji su postavili arheolozi da bi osigurali i sebe i posjetitelje. Istraživanja su još uvijek u toku, s većim ili manjim prekidima. Kiša je još uvijek padala, a mi smo ponovno sjeli u autobus i odveli se do našeg drugog odredišta, do Keglevićevog dvorca u samoj blizini Lobora i u kojem je danas smještena socijalno zdravstvena ustanova Dom za odrasle osobe Lobor-grad.

Popis blogova mojih razrednih kolega.

ponedjeljak , 11.11.2019.

Ovo je domaća zadaća zadana 11. studenog 2019. Moramo objaviti adrese blogova svih svojih razrednih kolega informatičke grupe Ponedjeljak u 11Ivanov blog

Ljiljanin blog

Katarinin blog

Anin blog

Brankin blog

Dunjin blog

Lidijin blog

Vesnin blog

Nenin blog

Mirkov blog

Eleonorin blog

Vlastin blog

Zdenkin blog

Brankičin blog

Uređivanje objave

Neka iskustva i pitanja:
Podrška na webu za bloganje:
https://blog.dnevnik.hr/tutor/
www.w3schools.com


Neka pitanja:
1. Neke fotografije mobitelom slikane okomito (portret) se kod stavljanja na blog okrenu za 90 stupanja i postave u landscape . Kako to izbjeći? Inače je potrebno prekrojiti sliku u landscape oblik kao što sam učinio na mojoj slici kišnog dvorca u Loboru. (Pomoću istovremenog pritiska gumba Win+shift+S) kod Windows 10 se dobije alat za izrezivanje ekrana i spremanje odreska na clipboard u png ekstenziji koju blog prihvaća.
2. Kako dobiti seriju slika u dvostupačnom prikazu kao na Ljiljaninom blogu o Muzeju (MUO).
3. Kako prikazati i ispunjavati tablicu?
4. Kako prikazati na blogu video? Ako ga prikažem s njegovim linkom na moje fotografije , hiperveza nestaje za 2 dana. Pretpostavljam da je potrebno videozapis iz Googlovih fotografija preuzeti, staviti na Youtube i od tamo ga lakše staviti u blog.
5. Kako da promijenim pozadinsku temu, a da ne mijenjam ništa na blogu?
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Može li se negdje nabaviti prekidač struje kojemu se može naređivati daljinski preko Google homa?

Šala mala

ponedjeljak , 28.10.2019.

Pitao čovjek na cesti prolaznika: Molim vas recite mi gdje je to vis a vis?
Tamo preko ulice kaže prolaznik.Nemoguće , kaže čovjek. "Upravo su me od tamo poslali na ovu stranu ulice".1. Kako da promijenim pozadinsku temu, a da ne mijenjam ništa na blogu?
23 20 31 47 078
28 31 6& 45 16


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.