novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!

cool

Isključi prikazivanje slika

29

sub

06/19

* Ugoda vrline

ottogrunt.blog.hr


Strpljivost mi je često izgovor za bacanje vremena ;)

* Ugoda vrline

ottogrunt.blog.hr


Strpljivost mi je često izgovor za bacanje vremena ;)

Lovci na krijesnice

rossovka.blog.hr

Godinama nisam viđala krijesnice; naprosto ih nije bilo. Prije nekoliko dana, kao nekom čarolijom, ponovo sam ih ugledala. Prvo jednu, pa još dvije, pa još nekoliko, i uskoro sam sjela na stepenice i uživala u njihovom jarkom, svijetlećem, treperavom letu. Bilo ih je toliko da nisam mogla vjerovati, i moram priznati da sam se silno razveselila. Sjetila se kako sam kao dijete uvijek ratovala sa vršnjacima iz ulice koji su ih znali loviti i stavljati u staklene teglice; uvijek sam inzistirala da to ne rade, voljela sam gledati kako rasvjetljuju mrak dvorišta i livade u našoj ulici poput tisuću malih sunaca.

Moj najdraži frajer jučer je došao prespavati kod mene. Nakon večere, slušanja njegove omiljene plejliste ( koja se, na moje ogromno oduševljenje, proširuje sa Queena i Jimmya Pagea i na Claptona - voli dijete rock, što reći ) i pojedenog sladoleda pitam ga zna li što su krijesnice. On me gleda svojim velikim plavim očima i odgovara:
- Naravno da znam. To su ti neki kukci koji imaju zadaću da svijetle u mraku. Ali nikad ih nisam vidio.
- Hoćemo čekati da padne mrak, možda ih vidimo? - pitam ga.
- Kod tebe ima krijesnica u dvorištu? Zbilja? A gdje su sad?
Objašnjavam mu da je još rano, da će ih moći vidjeti tek kad potpuno padne mrak. Svakih par minuta virimo kroz prozor i provjeravamo je li dovoljno mračno.
Kad se konačno dovoljno smračilo izlazimo u toplinu ljetne noći, drži me za ruku i sjedamo na stepenice. Nigdje ni jedne jedine krijesnice na vidiku.
- Pa gdje su sad? Mrak je, zašto ne dolaze?
Dok čekamo na svijetleća minijaturna čuda pokazujem mu Sjevernjaču; ne zanima ga previše, htio bi vidjeti krijesnice, a usput je čuo i cvrčka pa ga zanima što cvrčak jede. Sjetio se i naše prijateljice lisice, koja po njegovoj teoriji upravo kreće u lov na nekog zeca ili forsira kokošinjac. Selimo se na terasu da provjerimo vide li se možda u velikoj travi pored mog dvorišta; penje se na stolicu i drži se za moje rame. Odjednom se pojavljuju dvije ili tri krijesnice, svjetlucaju u travi pa nestanu pa se opet pojave.
- Vidio sam ih, vidi eno još jedne tamo - pokazuje mi drugom ručicom u pravcu još jedne svijetleće točkice. Presretan je što ih vidi. Govorim mu da ih je neki dan bilo puno, puno više, i to baš u dvorištu, i da mi je žao što ih nema toliko i večeras.
- Ma nema veze, pa vidio sam ove kako lete tamo dalje. Jesi sigurna da bi ih bolje vidio da su u dvorištu?
Gledamo još malo u sad već potpuni mrak, ali krijesnica više nema. Pomažem mu da siđe sa stolice i ulazimo u kuću.
Kaže da je jako umoran, pa oblačimo pidžame i utrpavamo se u krevet. Drži me za ruku.
- Nemoj mi ni pričati priču, preumoran sam. I hvala ti što si mi pokazala krijesnice, to nikad nisam vidio.
Daje mi pusu, namješta se i tone u san čim se namjestio. Slušam njegovo ujednačeno duboko disanje i razmišljam, po tko zna koji put, koliko bi trebali učiti od djece i koliko je zapravo malo potrebno da budeš sretan.( photo by pixelizam.com )

PARTIJA ŠAHA (U TRI POTEZA)

zivot-i-ja.blog.hrJednom davno htjedoše nas uvjeriti, da je Zemlja kao i mi, prazna ploča na kojoj Stvoritelj igra svoju vječnu partiju šaha, a mi pijunčići i svi jači od nas i tako je to trajalo i trajalo, eoni su prolazili, dok se pijunčići nisu naljutili i pobunili te započeli neki svoj maleni rat ne shvativši zapravo srž stvari.
Ništa što vide ne postoji i njihova pobuna ne postoji, nema igre, nema nadmetanja i nema pameti. Postoji samo jedno i jedino iz čega se sve rađa i umire, a to je bezvremeno i čisto dječje srce iz kojeg On koji jest rađa ono što jedino postoji-esenciju Ljubavi u kojoj ne postoje figure, nema pijuna, lovaca, kula, kraljeva i kraljica.

Svi smo jedno i jedino nepostojeće i vječno, kroz sve i u svemu i vrijeme predaje partiju. Zna da Ljubav uvijek ostaje pobjednik života i smrti.

Šah-Mat.
Umni kanibalizam

narubupameti.blog.hr


Odašiljem riječi u prazninu. Čekam sudar s drugim riječima.

Poput šišmiša u mraku koji šalje zvučne valove kako bi znao gdje su prepreke. Kako bi se mogao orijentirati u prostoru, izbjeći razbijanje glave ili uloviti obrok za taj dan.

Ako se moje riječi ne sudare s drugima, prepreke nema. Obroka nema. One putuju u beskraj i gube smisao. Gluhe u svojoj samoći.

Tek njihovim lomljenjem i preoblikovanjem kroz tuđe umove one se ostvaruju i žive. Žive za mene.

Mozak rješava nedostatak prepreka razgovarajući sam sa sobom, supotstavljajući se sam sebi, postajući sam sebi obilni obrok.
Ipak, čeznem za egzotikom tuđih umova, jer i najraskošniji kanibalistički obrok na kraju dojadi.

Riječi su izvor nesporazuma. Pa zapravo i ne baš. Izvor nesporazuma su naša očekivanja, naše želje i naši subjektivno oblikovani filteri kroz koje provlačimo tuđe riječi.

Nesporazumi su brusni papir za upoznavanje drugih ljudi. Koliko obilja i zabave se krije u nesporazumima, koliko potencijala!

Kako sam puno pametna danas, sve mi dođe zlo od toliko prolijevanja. Dajte mi malo svojih umova, ogladnjela sam. :)

Google je tvoj prijatelj, čak i onda kad to nitko drugi nije

yulunga2.blog.hrAli, eto, ne znaju to svi, pa zato ja sad ponovno podižem (iz mrtvih) stari post (je l' vidiš, Frešu, što zbog tebe moram raditi?? :)
Al', 0dobro, krasan je sladoled... sad čitam stare komentare, s njim je i prosidba 'pala' :D
______________________________________________________________________________________________(originalni post 15.06.2014.g.)
Ledeno doba III (za svjež osmijeh, sretan dah i ugodan dan)


Ponestalo ovih dana sladoleda u kući, a ta strahota je ravna onoj kad Bandić zaviri u gradsku blagajnu i otkrije da nema novca ni za bocu "Jane", a kamoli za izgradnju neke nove fontane.
Kod nas, pak, nema ni jedne fontane, a novac se troši na Coelha i flaširanu vodu, jer još uvijek, zbog sigurnosnih mjera, ne smijemo konzumirati onu iz naših kućnih fontana...pa se snalazimo.

Elem, sladoled...iako bi se moglo pomisliti drugačije, izrada sladoleda nam dođe trenutno kao najjeftinija opcija za ljetno osvježenje, podizanje razine serotonina u organizmu i izgradnju "zaštitinih oklopa" oko krhkih nam kostiju.
Najjeftinija stoga što su skoro sve namirnice ili "samonikle", ili su već "stalna postava" na listi osnovnih namirnica, tako da za dodatni trošak izdvajamo tek nekoliko kuna.

Da, kažu da je štetan za zube.
Zato sam im ja osmislila "program zaštite" s najnovijim receptom, koji uključuje sve ono već navedeno u naslovu i (kao bonus) ne nužno tim redoslijedom.
Nema, na sve mislim!

Moram naglasiti da ovaj recept iziskuje puno spretnosti i iskustva s preživljavanjem u divljini, tako da ću, bez obzira što ova slastica djeluje jako primamljivo, na žalost morati naglasiti NE RADITE OVO KOD KUĆE!!!

Osim ako, naravno, već nemate iskustva s probijanjem mačetom kroz divljinu vrta po domaće začinsko bilje, i poznate su vam rane po rukama zadobivene u "zmajevom gnijezdu" u koji ste hrabro kročili po jedan od najbitnijih sastojaka....jaja.
T.j. ako ste Indiana Jones, ili se tako osjećate u duši, onda slobodno navalite.
Evo što mediji kažu o zvijezdi današnjeg recepta (ako ju slučajno niste odmah prepoznali...)


A sam recept za ovu (rekoh najjeftiniju ali i jednu od najraskošnijih) delikatesu ide ovako:

Dakle, princip je isti kao i s prošlim receptom, a nijanse udaraju o stol sudačkim čekićem ( malo mašem jednoj blogoprijateljici :) )

Pa su tako "u igri" ponovo;

- 1 l mlijeka
- 8 žutanjaka
- 400 g šećera
- 4 dl slatkog vrhnja
- 1/8 žličice soli
- vanilin šećer
- 100 g čokolade "u listićima"

I "nijansa" koje nije bilo prije;

- 1 1/4 šalice listića svježe mente (metvice)

Opranu metvicu je potrebno kratko prokuhati u mlijeku, i ostaviti oko sat vremena da se prohladi.
Ohlađeno mlijeko procijedite, a listove metvice propasirajte (ili s malo mlijeka sameljite u blenderu) kroz gusto cjedilo (poželjno je upotrijebiti čitavo, neoštećeno cjedilo)) i pokušajte izvući što više okusa iz njih.

Mlijeko s metvicom ponovo vratite na štednjak da zakuha, a u međuvremenu žutanjke, šećer, vaniliju i sol dobro izradite mikserom, te nastavite miješati dok u njih sipate vrijuće mlijeko.

Dobivenu smjesu još jednom vratite na štednjak i miješajte na laganoj vatri nekoliko minuta dk se smjesa malo ne zgusne.
Temperatura cijelo vrijeme mora biti ispod stupnja vrenja.

Nakon što ste primijetili da je kuhača lagano obložena, sada već zgusnutom smjesom za sladoled, vrijeme je za gašenje vatre i i prelazak na završnu fazu izrade ove slastice.
Prije spremanja u zamrzivač potrebno je u smjesu uliti slatko vrhnje i ostaviti je da se prohladi.
Po želji se može dodati i jako malo jestive zelene boje (ja jesam jer zbog velike količine žutanjaka boja metvice nije dolazila do zražaja te je bila više "senfasta" nego zelena) zbog prepoznavanja u mraku umjesto lozinke.

Ohlađenu smjesu zatim pretresti u posudu predviđenu za duboko zamrzavanje i staviti je u zamrzivač. Kada se počne lediti, potrebno je povremeno dobro izmiješati kuhačom, a ako želite više volumena i zraka u sladoledu, možete ga malo i mikserom izraditi. Tu ulogu će odigrati slatko vrhnje u njemu.
Preporučam sasvim malo miksanja na kraju, nakon kojega je potrebno još samo dodati listiće čokolade, lagano promiješati sladoled kuhačom i ostaviti ga da se potpuno zaledi.

Pri konzumiranju nije na odmet dodati još malo čokolade :)

(I da, ako vam se čini da je tu svega previše, ne trebate se čuditi jer je ovo recept za "obiteljsko pakiranje", no, količinu možete smanjiti, naravno)

P.s.uz malu izmjenu boja i nijansi, lako dobijete sladolede drugih okusa. Pa tako, ako metvicu zamijenite s 60 g kakaa, dobit ćete izvrstan sladoled od čokolade. Ili sladoled od kave, ako u smjesu od mlijeka i žutanjaka dodate malo (po želji) instant kave.
Za sladoled od vanilije u mlijeku skuhajte 1-2 mahune vanilije...etc...

P.p.s. e, ako ovaj blog sad ne djeluje kao svojevrsni hommage Jeleni Rozgi... :DLupi petama... Dorothy

yulunga2.blog.hr

Evo... bilo slatko... i kratko.
Svakako bi trebalo ponoviti, barem nekoliko puta fino


28

pet

06/19

* Tko pamti ...

ottogrunt.blog.hr

Od kada zapisujem, ne zaboravljam,
ali izgubim to gdje zapišem ;)

* Tko pamti ...

ottogrunt.blog.hr

Od kada zapisujem, ne zaboravljam,
ali izgubim to gdje zapišem ;)

* Tko pamti ...

ottogrunt.blog.hr

Od kada zapisujem, ne zaboravljam,
ali izgubim to gdje zapišem ;)

Do tebe

moj-pinklec.blog.hr

J7Koliko daleko pogled seže ?

Preko krovova.
preko vrhova drveća,
preko oblaka,
preko neba,
sve do Tebe
koji u meni jesi.

Pogled moj do tebe seže.

Pozdrav sa Šolte

odazivotu.blog.hr

Za početak imam potrebu napisati da je ovo
moje prvo sedmodnevno izbivanje od doma te
odvajanje od svoja tri mušketira.
Osim što su muškarci, nisu više mali.
Vrijeme je da si dajemo još više slobode
jer to ljubav je.Vožnja autobusom od Rijeke do Splita nije
bila napeta ni naporna.
Dovoljno je stajanja, odmora, dovoljno izmjene putnika.
Za osam i pol sati dolazim u Split, taman
stignem kupiti kartu za prvi ovosezonski katamaran
za Šoltu, pojesti i upiti malo dalmatinske lijepe ikavice.Stomorska je moje odredište,
Daničin apartman, trinaest nepoznatih žena
iz svih krajeva Hrvatske, tri djevojčice i dvije domaćice.
Predivan program, čisto more, smještaj,
zdrava hrana pripremljena s ljubavlju.Donosim vam slikom i riječima utiske,
iako ih je nemoguće dočarati
Prvenstveno, spoznaje u ljepoti prirode,
dalje od svog doma.
Danas znam da mi je odmak bio potreban da još više
spoznam sebe, time i ljude koje volim,
koji me vole.
Puno je ljubavi za dati, primiti,
samo da se čovjek usudi biti ono što je,
ne gušiti svoju prirodu,
prihvatiti je.
Draga Šolta me je svojom prirodnom ljepotom,
harmonijom, bistrim morem, bogatim borovima,
agavama, glasanjem lokalne Čuvite,
slatkoćom torte otočnog rogača,
u tome svesrdno podržala.


*Čuvita-vrsta šoltarske sove

Slavim ove dane što sam tu

rossovka.blog.hr

Danas je za mene poseban dan. Naime, ja sam već dvije godine na potpuno drugačiji način svjesna koliko su dragocjene male velike stvari - pogled na plavetnilo neba u svakom novom danu, uživanje u tišini jutra dok ispijam prvu jutarnju kavu, osmijeh svim poznatim ljudima koji mi dolaze u susret. Zagrljaji malenih ručica mojih najdražih frajera. Slušanje Erica Claptona.

Dozvolite mi da vam ovog posebnog dana kažem samo ovo - uživajte u svakoj sekundi svakoga dana koji je pred vama. Činite ono što vas ispunjava radošću, zagrlite one koje volite svojim riječima i ljubavlju, budite ono što jeste. Grlite svojim osmijehom cijeli svijet. Život je dragocjen i jedinstven, nemojte dozvoliti da prolazi pored vas kao da nije vaš. Postala sam svega toga svjesna prije točno dvije godine; moglo se desiti sasvim drugačije.
Zato slavim ove dane što sam tu.
( 28.06.2017. - 28.06.2019. )

* Tuna, makaroni i patlidžani ... 380 kcal

minus40kg.blog.hr


10 dag odreska tune (110)
5 dag integralnih makarona (180)
10 dag patlidžana (20)
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 12% m.m. (70)
sol, papar, peršin

- dinstaj ribu i patlidžane na malo ulja iz spreja
- umiješaj kuhanu tjesteninu i vrhnje, začini

Krajnje jednostavno i izuzetno ukusno ;)

S novim suđem fakat se može kuhati gotovo potpuno bez masnoće.
Par špriceva iz spreja sasvim je dovoljno.
To je apsolutno izvrsno.

* Tuna, makaroni i patlidžani ... 380 kcal

minus40kg.blog.hr


10 dag odreska tune (110)
5 dag integralnih makarona (180)
10 dag patlidžana (20)
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 12% m.m. (70)
sol, papar, peršin

- dinstaj ribu i patlidžane na malo ulja iz spreja
- umiješaj kuhanu tjesteninu i vrhnje, začini

Krajnje jednostavno i izuzetno ukusno ;)

S novim suđem fakat se može kuhati gotovo potpuno bez masnoće.
Par špriceva iz spreja sasvim je dovoljno.
To je apsolutno izvrsno.

Statistika

Zadnja 24h

6 kreiranih blogova

148 postova

383 komentara

170 logiranih korisnika

Trenutno

3 blogera piše komentar

15 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

Pravila zaštite privatnosti

Politika o kolačićima

impressum