novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!

cool

Isključi prikazivanje slika

11

sri

11/20

Kakav je to ćup?

stella.blog.hr


Evo nas na Kalemegdanu s pogledom na Ušće, zagrljaj
Save i rukavca Dunava.


Tamo je pravo Ušće, zagrljaj Save i matice Dunava.

Ispod nas u Donjem gradu stalno nalaze nova otkrića

Beograd je definitivno sretan što ima Kalemegdan




Ovako je izgledao grad Stefana Nemanje

Uvijek se divim ovoj ljepotici od zgrade

A onda ćemo probati kalemegdanski ćup, odlične ćevape
sa ajvarom i kajmakom (dijetalno, nema šta :).

Sve je na otvorenom, u skladu s preporukama.

Doviđenja, do sljedeće šetnje.

11.11.2020

athropa.blog.hr

Nakon nekoliko sati nagovaranja, malena ljepotica je konacno zaspala. Slusam njeno ritmicno disanje. Selim je u njezin krevetic Spavaj, ljubavi, sapnem. Utisnem poljubac u maleno lice.

Osjecam cudnu kombinaciju umora i energije koja sad mene drzi budnom. Citam stvari na blogu. Pokusavam pisati s jednim okom na Njoj.

Tata Medo (sluzbena tutula mog voljenog) radi nocne ovaj tjedan. Nedostaje mi s druge strane kreveta. Nedostaje mi njegova smirenost (on bi sigurno uspavao malenu daleko ranije ili me barem zagrlio nakon neuspjelog pokusaja uspavljivanja).

U srcu se komesa milijun razlicitih osjecaja. U glavi se komesa milijun razlicitih misli, u svim tonovima i nijansama.

Ipak, odlucujem se za pokusaj odmora dok malena spava. Treba mi sad to.

Laku noc svima od
Nas Dvije

* Puretina, krumpir i kiselo zelje ... 530 kcal

minus40kg.blog.hr



15 dag puretine od zabatka ... 260
20 dag rozog krumpira ... 160
10 dag kiselog zelja ... 20
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol, papar, Vegeta

- u protvan na papir za pečenje složi krumpir i kiselo zelje
- odozgo stavi posoljeno meso, prvo s nutarnjim dijelom prema gore, poklopi
- stavi peć u pećnicu na 200 stupnjeva poklopljeno, nakon pola sata promiješaj povrće, a meso okreni da je kožica prema gore
- peci još 20 minuta poklopljeno, a onda otklopi i peci još otprilike oko 10 minuta
* ovo će vrijediti za manji komad purećeg zabatka

Eto, ne mora kiselo zelje i krumpir uvijek ići uz krvavice ili svinjetinu, i puretina je savršena kao prilog ;)



Ovdje je sve isto, i je, malo je neobično, ali eto, to sam već puno puta naglasio,
perspektiva, tj. kut, pozicija, itekako su bitni za dojam promatrača.

* Puretina, krumpir i kiselo zelje ... 530 kcal

minus40kg.blog.hr



15 dag puretine od zabatka ... 260
20 dag rozog krumpira ... 160
10 dag kiselog zelja ... 20
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol, papar, Vegeta

- u protvan na papir za pečenje složi krumpir i kiselo zelje
- odozgo stavi posoljeno meso, prvo s nutarnjim dijelom prema gore, poklopi
- stavi peć u pećnicu na 200 stupnjeva poklopljeno, nakon pola sata promiješaj povrće, a meso okreni da je kožica prema gore
- peci još 20 minuta poklopljeno, a onda otklopi i peci još otprilike oko 10 minuta
* ovo će vrijediti za manji komad purećeg zabatka

Eto, ne mora kiselo zelje i krumpir uvijek ići uz krvavice ili svinjetinu, i puretina je savršena kao prilog ;)



Ovdje je sve isto, i je, malo je neobično, ali eto, to sam već puno puta naglasio,
perspektiva, tj. kut, pozicija, itekako su bitni za dojam promatrača.

10

uto

11/20

Zašto me nema?

toco1980foto.blog.hr

Za slučaj da se netko zapitao ili čak i zabrinuo zašto u zadnje vrijeme rijetko pišem... Ili ako kome kojim slučajem nedostaju moji postovi (ima li takvih?)...

Trenutno se malo intenzivnije bavim svojim drugim hobijem, tako da sam fotografiju, fotografiranje i "bloganje" malo stavio "u drugi plan". Jedan od razloga je i taj što mi se dogodilo i svojevrsno "zasićenje" fotografijom, pa da malo "odmorim" od nje...

Ratnica - povratnica

luki2.blog.hr

Evo mene dragi ljudi ponovo, nakon dugog izbivanjaLjub, L+B+G

Malo nam za sriću triba...

yulunga2.blog.hr



A on drugoj krilca peče... ehh...














primitivizam

kakotikupus.blog.hr

dakle, rič primitivan se upotrebljava za nešto šta bi se tilo omalovažit tj. okarakterizirat kao nešto 'nedostojno civilizacijskog napretka', e, ali, jo šta mi je trago upotrijebit ovi suprostavljeni veznik 'ali', ka šta je svima poznato suprotnosti se privlače, jer da nije tako svi bi bili pederi, ma kako god to netko nazivao civilizacijskim dosegom, da nije tako civilizacija bi odavno izumrla. međutim, neovisno o civilizacijskim dosezima neke stvari su ostale nepromjenjene, jer da nije tako civilizacija bi odavno izumrla, ako izurmemo primitivni oblik ljudske intimne prisnosti i povezanosti druge najvažnije stvari na svitu, da nekažen sex, prva nasušna potreba ljudi je hrana. pa kao što je to jednom prilikom igor mandić reka u nekoj emisiji o pripremi hrane da je hrana pripremljana na žaru primitivna u odnosu na sve one u sljedovima, ali da je kao takva i dalje prisutna na našim jelovnicima. e sad, ja neznan jel to on reka sa zgražanjem il sa divljenjem jer kod njega se nikad nezna kad se zajebaje a kad misli ozbilno, al kako bilo istina je da je hrana pripremljena na žaru, u odnosu na seljedove, primitivna.

međutim ako uđemo u povijest pripremanja hrane onda moremo zaključit da do pojave vatre nije ni bilo nekog pripremanja hrane, a to je jedno stoiljada godina unazad, jer se jela sirova. otkričen vatre čoviku su se proširili vidici i nije više čupa sirovi paprčak u mraku nego se sitija da ga more i ispeć, ili se to, kao i sva velika otkrića dogodilo slučajno isto ka šta je otkrija i začine u hrani, jerbo kad je izmislija glinene posude i zaključija da i može koristit za pripremu hrane zaključija je da mu na janjetini lešo nešto fali pa je počeja dodavat kapulu, uto vrime medvjeđi luk, petrusimul, uto vrime celer, pomu, uto virime paradajz kako bi poboljša okus hrani koja nije dolazila direktno sa vatre, poslin je smislija i juhu od kostiju od čega i dolazi uzrečica da se kod hrane ništa ne baca, tek je poslin, tisućama godina unaprijed te otpatke đuro gavrilović pretvorija u paštete.

al, džmo se mi primitivizma. ka šta je evidentno u čovjekovoj evoluciji neke stvari ostaju zapisane u dnk i kao takve bivaju jezgra ljudskih navika i ponašanja koja se prenose generacijama koroz eone pa je stoga i priprema hrane na žaru ostala jedna od onih primitivnih navika koja spaja ljude. recimo. kad ste sami išli jist janjetinu u perlice? nikad! mislim, ovo nikad se odnosi na to šta niko neće da vas zove, a ne na to da nemate novaca. ili, kad se sprema pečeno? kad imaju doć gosti! da nema gostiju svi bi jili jaja utvrdo sa zeljem. ili recimo ako ste pratili večeru za pet onda ste mogli primjetit da su svi sa zaprepaštenjem čitali menije i tražili di je meso, osim oni vegetarijanaca koji su se zamalo poklali šta in je zelje servirano sirovo umisto kuhano, pa sa vi recite šta je od toga primitivizam.

u svako slučaju, ma šta god vi mislili o tome šefika i ja smo se ovi vikend odali primitivnim nagonima kao šta se to može zaključiti iz slike jedan. slika jedan:

iz slike dva se da zaključit da smo konzumirali najprimitivniji oblik života na zemlji poslin ameba i ubili se. slika dva:

sliku tri van neću pokazat, al virujte mi na rič prilično je primitivna. drva u prvom planu služe za realizaciju plana broj dva.

DRUM LINE OTKAZANI TRENINZI DO 9.12.

zgmazoretkinje.blog.hr



Drum line je jučer imao posljednji trening na Maksimirskom stadionu (u press uredu), te smo odlučili da radi nedostatka dvorane za probe Drum line neće imati treninge do 9.12. Svi bubnjevi su ponovo prebačeni u izdvojeno skladište.

Glavni problemi su i dalje S1A (ponedjeljkom) i J1A (subotom) za koje nemamo rješenja, te smo pristupili redukcijama treninga, te bitno pojačali pritisak na grad.






Naš Šef se već 30 godina bavi zrakoplovstvom, više od 20 godina aktivno radi projekte u zrakoplovstvu, a više od 10 godina intenzivno piše analize u zrakoplovstvu za najveće komitente regije. Iskreno, od Covida-19 Zagrebačke mažoretkinje "žive" na ovom poslu. Sav novac zarađen od zrakoplovstva ide na Zagrebačke mažoretkinje, a on je značajan.

zamaaero ima ugovore i poslovne odnose sa najvećim zrakoplovnim institucijama u regiji poput zračnih luka Zagreb, Split, Dubrovnik, Podgorica, Tivat, Osijek, Montenegro Airlines...

Radi proširenja posla zamaaero je u nedjelju 1.11. otvorila i svoj portal na kojem objavljuje novosti iz regije, svijeta i zrakoplovne analize. Intenzivan rad na portalu je trajao punih 2 mjeseca.

Link na portal je:

zamaaero link





Postoji mogućnost promjene rasporeda nastupa, o ćemu ćemo Vas blagovremeno izvjestiti.

> subota 21.11. hotel Westin (Europsko klupsko prvenstvo u taekwondou), o/o Šef

> nedjelja 22.11. hotel Westin (Europsko klupsko prvenstvo u taekwondou), o/o Šef

> ponedjeljak 23.11. hotel Westin (Europsko klupsko prvenstvo u taekwondou), o/o Šef

> utorak 24.11. hotel Westin (Europsko klupsko prvenstvo u taekwondou), o/o Šef

> srijeda 25.11. hotel Westin (Europsko klupsko prvenstvo u taekwondou), o/o Šef





GORŠE POLOŽILA VOZAČKI

Naša mažoretkinaj 1. formacije Seniorskog 1A Petra Gorše* položila je vozački i sada je ponosna vlasnica vozačke dozvole. Bravo, svi smo jako ponosni!

Sad još auto kupit... pa da Šef ne mora vozit na trening. kiss





KOLIKO HRANE SE POTROŠI U TIMU

Kada tim ide u punom broju na natjecanja (64 osobe) potroši se:
- 210 kg hrane
- 162 litara flaširanje vode
- 100 litara isotonika
- 300 doza dotaka prehrani
- 22 kg voća
- 8 kg kave

Na turnejama od 5 dana potroši se:
- 250 kg hrane
- 1.200 litara raznih napitaka
- 54 kg čipseva i ostalih grickalica

Kada radimo roštiljadu za S1A potoši se:
- 40 kg mesa
- 20 kg kruha
- 10 kg salate
- 15 kg slastica i grickalica
- 120 litara raznih napitaka
- 4 litara kave






ŠEF

Direktor Zagrebačkih mažoretkinje, kojem je tim sam dao nadimak „Šef“ (a on ga, uzgled jako ne voli) je Alen Šćuric, osnivač našeg tima.

Šef je marica za sve, organizira sve aktivnosti tima, postavlja strategiju i vodi tim, donosi strateške i one manje bitne odluke, bavi se najvećim projektima u gradu i državi, vodi Hrvatski mažoret savez, te je glavni tajnik Europske mažoret asocijacije, ali mu nije problem tegliti, raditi najteže fizičke poslove, mesti, biti šofer, „taksirati“… Najčešći radni dan mu je 14 sati (spava maksimalno 6 sati), a radi 7 dana u tjednu, uključujući veliku većinu državnih praznika. Dnevne biltene i druge materijale obično radi od ponoći do 3 ujutro. Šef ide na većinu nastupa tima kao organizator, a svira i u Drum lineu.

Šef je bio glavna i odgovorna osoba dočeka srebrne svjetske Hrvatske nogometne reprezentacija za zračnu luku i povorku do Trga bana Jelačića. Bio je šef protokola i/ili ceremonijala na svim najvećim svjetskim i europskim prvenstvima u Zagrebu u posljednjih 25 godina.

Osim mažoretkinja Šef je analitičar u zrakoplovstvu gdje za najveće aerodrome, zrakoplovna poduzeća i druge kuća u regiji radi analize. Njegovu kolumnu možete čitati svakog utorka, a niz članaka svaki dan na

zamaaero link





KINESKI PAVILJON
1956. kineski arhitekt Cheng Sung Mao napravio je projekt Paviljon 11 Zagrebačkog velesajma, kasnije poznatiji kao Kineski paviljon. Paviljon je napravljen u stilu tradicionalne kineske arhitekture. Paviljon je jedinstven u Europi jer je jedna kineska građevina koju su kinezi u 20. stoljeću podigli u tradicionalnom stilu. Zgrada ima niz rezbarija, kamenih ukrasa i posebno vrijedan strop središnjeg dijela koji je ručno oslikan i pozlaćen listićima čistog zlata.

New York Times je tada (8.9.1956.) pisao da je SAD u nepovoljnom položaju na Zagrebačkom Velesajmu zato što ima prostor na staroj poziciji, dok Kina I SSSR imaju paviljone na novoj lokaciji. Kineski paviljon se planira obnoviti, a želju da ga obnove je iskazala DR Kina.







ZAGREBAČKI BAZENI

8 bazenskih kompleksa
25 bazena u kompleksima
12.141 m2 površina svih bazena
554.000 kupača






SASTOJKI ZA KUHANJE
Sastojki = namirnice
Prezli = krušne mrvice
Grifik brašno = oštro brašno (T400)
Glat brašno = glatako brašno (T550)
Štaub šećer = šećer u prahu (mljeveni)
Cvebe = grožđice
Himper = maline
Karfiol = cvjetača
Grincajg = miješano povrće (mrva, celer i peršin)
Puter, putar = maslac
Šnicl = odrezak
Špek = slanina
Žganci = palenta
Zafrig, ajmprem = prženo brašno
Saft = umak, sok
Soc, zoc – talog od kave
Ficlek – mali komadić
Dinstati = pirjati

„Na placu sam kupil grincjg za juhu“ = Na tržnici sam kupio miješano povrće za juhu
„Daj napravi šnicle na saft“ = Možeš li skuhati odrezak u umaku
„Nareži meso na ficleke pa ga zdinstaj“ = Popirjaj meso narezano na komadiće
„Zdinstaš luk na masti“ = pirjaš luk na masti






LEKSIKON
Spomenar, o čemu sam pisao u prošlom članku, se ispunjavao u nižim razredima (1-4).

No, u višim razredima (5-8) ispunjavao se leksikon. On je već bio veći stupanj istraživanja osobnosti. Za razliku od spomenara u kojem je autor vlasniku kreativno osmislio jednu stranicu, u leksikonu su na svakoj stranici bila postavljena pitanja, koja su onda odgovarali svi kojima se leksikon dao na način da si na početku pod jednim rednim brojem upisao ime i prezime, a potom pod istim brojem upisivao odgovore. Čak je bilo, pritom, bitnije pročitati odgovore drugih nego sam napisati nešto pametno. Pitanja su bila od vrlo nevinih „kakve imaš oči“, „koliko si visok“, preko nešto osobnijih „što voliš jesti“, „koji ti je najbolji film“, „koji bi auto htio imati“, do oni škakljivih „imaš li curu/dečka“, „kad si se prvi put poljubio/la“, „koja ti se cura/dečko sviđa“, „tko ti je najgluplji u razredu“… Odgovori su često kada bili predmet ogovaranja ili osude razreda.

Dnevnik je, pak, bio vrlo osobna stvar i pisale su ga u 90% slučajeva cure. U njega ste svakodnevno ili više puta tjedno pisali što ste taj dan doživjeli ili svoja filozofsko-morala razmišljanja i opservacije. Najčešće ste se „imaginarnom“ dnevniku povjeravali. Dnevnik je bio i podsjetnik na prošla vremena i osobna mentalna terapija. Najgora stvar je bila kada je dnevnik pronašla mama i unutra pročitala nešto što nije smjela. Onda bi bilo cirkusa, ili radi kazne ili radi toga što ti se mama drznula čitati dnevnik, što je bilo vrlo osobno, pa su roditelji špijunirali djecu tako što su potajno čitali dnevnik, te reagirali tek ako bi unutra bilo nešto istinski opasno. Tu se ništa nije promijenili samo danas starci upadaju u mobitele, instagram i facebook profile…





ŠEFOV SKOK PADOBRANOM - POKLON TIMA - 3. dio
Fotke: Larisa Pintar i Tandem Experti

Ekipa, hvala, hvala, hvala...















































Kraj!

*

la-bruja.blog.hr






Dr. Vesna Bartulić – In memoriam

zelimzivot.blog.hr

IN MEMORIAM

DR. VESNA BARTULIĆ

10.11.2010. – 10.11.2020.

U sjećanje na našu veliku dobročiniteljicu koja će vječno ostati u našim srcima i mislima!

Voljela sam tugu...

dinajina-sjecanja.blog.hr






Na dlanu okrutnosti ranjeno srce,
na humku sjećanja tuguje duša,
širi se pjesaž neostvarenih želja,
na oltaru zrelosti uplakano djete.

Sa ocvalim dalijama
nestaje ljeto,
ptice odlaze
na jug.

Bdijenje je okrutno,
poljupci su nestali
u grmovima ocvalih ruža,
u gustišu trnovitog zaborava.

Voljela sam tugu,
laž izgovorenu
na žrtveniku rastanka.

Pričin neželjenog htijenja,
prevara pobješnjelih leptira,
neuroni su neobuzdano
jurcali sivom tvari,
uzaludno stvarali mostove
preko rijeke zaborava.

Neželja je bila jača,
želje zgusnute
u krater umrlog
vulkana.

Dugo tihovanje!





Erupcija je bila nježna,
razbuktalo se nebo,
pepeo izrodi pticu
i navalu tišine,
priču o tebi i meni.

Umrli bi da se nismo susreli.

Dijana Jelčić

Starim (Tridesete)

athropa.blog.hr

Starim. I nekako sam sretna da starim.

Na osamnaestogodisnjake gledam kao na djecu. Naime, toliko su stari moji najstariji ucenici. A moja prva generacija maturanata skoro zavrsava fakultet.

Starim. Oci su mi sve umornije. Sitne borice nakupljaju se oko njih. Nesto od smijeha, nesto od suza.
Nadam se da je rezultat barem izjednacen.

Sve manje marim za stvari koje su me opterecivale prije. Ne ceznem vise za dalekim i nedostiznim.

Izlazim svake prijestupne. Vracam se brzo. Sistem mi sve teze podnosi i jedno pivo.
Ali... Lagano gradimo dom, nas troje. Razmisljamo kako da dovrsimo prostor za sebe.

Radost nalazim u sitnicama. U zagrljaju. Voljenog. U mirisu koze djeteta.
I nikako ne bih mijenjala to za svoje rane, burne dvadesete.

Radujem se odrastanju svoje malene. Radujem se ostariti uz svog voljenog. Radujem se promatrati kako svi skupa rastemo i mijenjamo se. Zajedno.

Statistika

Zadnja 24h

6 kreiranih blogova

148 postova

383 komentara

170 logiranih korisnika

Trenutno

3 blogera piše komentar

15 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

Pravila zaštite privatnosti

Politika o kolačićima

impressum