novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!

cool

Isključi prikazivanje slika

10

ned

03/24

Dani žena

izgubljenaugalaksiji.blog.hr

"I can buy myself flowers", pjeva Miley Cyrus.

I doista, možemo, moramo i trebamo.
Na sam Dan žena, sudjelovala sam opet u raspravi, koliko mi je zdravlje dopustilo jer smo imali virozu te pripreme za bojanje svih zidova u stanu.

Jedna viralna objava je imala sadržaj u kojem stoji da je neshvatljivo kad žene odluče biti isključivo domaćice, osim u slučaju bolesti; vodeći se glavnim argumentom "ako je moja baka rođena prije 100 i koju godinu mogla završiti školu te imati svoj dinar, zašto mi zakazujemo...".

Mnogi komentari su bili ružni, a najviše me zapanjila izjava da "domaćicama treba psihološka procjena". Natipkana ženskom, izrazito školovanom, rukom.

S velikim dijelom objave sam se složila, ali...
Ostavila sam svoj komentar koji je postao viralan.
Komentar prenosim u cijelosti.

"Slažem se, ali svaka žena ima pravo na izbor i pravo na svoju vremensku liniju. Jedna od najuspješnijih žena koju sam upoznala tijekom života je moja susjeda koja je kućanica! Odgojila je 7 djece i strašna je LAVICA. Najgore mi je zgražanje nad ženama i kritiziranje njihovih odabira, a one presretne. U Njemačkoj sam upoznala žene koje su prvo odgojile svoju djecu ili odlučile u tijeku njihova odgoja reorganizirati vrijeme i započeti naukovanje te pronaći posao. Nitko ih nije prisilio. Posve njihov odabir. Sve su stigle. U četvrtom ili petom desetljeću života. Sretne u vezi svih svojih životnih izbora.
Trudim se biti što manje isključiva."

Nadovezale su se i druge žene te muškarci.

"Suditi je najlakše. Puno je teže prihvaćati da netko može biti potpuno drugačiji od nas i birati nešto što sami za sebe nikad ne bismo odabrali."

"Anticivilizacijski je čin blatiti žene zbog njihovog životnog odabira. Same su odabrale biti domaćice i full time majke i supruge. Istina, loše strane ovakvog životnog stila su financijska ovisnost ako nešto u braku krene po zlu, zapostavljanje potencijala koji se mogao i drugdje iskoristiti, ali svaki životni stil ima ponešto skriveno. Žene koje se odluče za karijernu ljestvicu imaju druge probleme poput: office politics, nepotizma, tržišne fluktuacije, antidepresivi, aritmije, štitnjača te lista ide dalje. Živi život i pusti druge da žive."

"Nije sve u novcu. To što je žena domaćica, ne znači da nema vrijednost i da uvijek pita za dozvolu. Feminizam znači omogućen izbor ženama i naša podrška je bez ograničenja na samo one žene čiji život odgovara našim osobnim stavovima te vrijednostima. Postoje plemeniti razlozi zašto žene odluče biti domaćice i isključivo brinuti o porodici i domu."

"Razlozi takvog odabira se ne moraju objašnjavati svijetu. Otišlo se u krajnost. Brak kao zajednica podrazumijeva zajednički budžet. Nekad je bilo - "radim do 14 sati u tvornici, a mama ili strina mi čuvaju djecu". Danas vrijedi - "radim do 17 sati, a posao nosim kući, muž mnogo radi, a radimo i od kuće, čak i vikendom, za dadilju ili privatni vrtić treba jedna manja plaća. Ne osuđujte!"

"Užasna objava te sami ne vidite koliko činite štetu mladim ljudima. Zapitajte se u kakvom vi braku i svijetu živite ako postoji tvoj i njegov dinar ili pitanje za dozvolu? Obitelj je međusobna potpora, suradnja, planiranje kroz životne prepreke i stvaranje novog života, a nikako tlaka. Izvlačite situacije u kojima brak fokusirate na priču u kojoj pijani muž tuče ženu kao pravilo. Ako zaradim novac, taj novac je zajednički, a konzultacija sa ženom nije traženje dozvole, već zajednički dogovor. Ako ste vi krivo odabrali, molim vas, nemojte trovati mozak mladim ljudima."

"Jako mi je žao što vi imate takvo mišljenje o ženi koja je "samo domaćica". Možemo primijetiti da dječji odgoj postaje sve lošiji jer mi postajemo sve bolji biznismeni i biznisžene, a sve manje smo posvećeni ulozi roditelja."

Samostalna i samosvjesna žena ne znači isključivo imati karijeru i ispunjavati profesionalne težnje.
Naša nezavisnost je puno više od posla.
Taj proces gradimo i nadograđujemo tijekom cijelog života.

Moj muškarac ne stoji ispred ili iza mene.
On je uz mene.
I držimo se za ruku.

220

Statistika

Zadnja 24h

6 kreiranih blogova

148 postova

383 komentara

170 logiranih korisnika

Trenutno

3 blogera piše komentar

15 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

Pravila zaštite privatnosti

Politika o kolačićima

impressum