0comix

srijeda, 23.05.2007.

TUTORIAL - BOJANJE CRTEŽA U PHOTOSHOPU

OVAKO:
Prvo, svi koji me prate moraju bit svjesni da ovim tutorialom nikoga ne mogu naučit bojat sve i svašta u Fotošopu. Ali mogu onima koji su se sa programom rijetko susretali pojasnit na koji način mogu efikasnije obojat radove. Pusti sad razinu tvog crtačkog talenta; bit ovog tutoriala je da uvidiš kako i kad se koriste alati i osnovne opcije ponuđene u programu.
Drugo, upute koje slijede su način na koji ja bojam crteže, a to ne znači da ne postoje ostali i kvalitetniji načini.
Naprotiv, postoji masu načina na koje se može postić otprilike jedan te isti rezultat. Nakon kratkog uhodavanja u Fotošopu svak lako može otkrit način koji mu se čini najpogodniji.
Izbeči okice,amo ća bojat... rOargh, sad prati, nos ćeš kopat kasnije.

1. Počinjemo sa skupusanom skicom. Rijetki običavaju preko skenirane skice ocrtavat konture koristeći Pen tool jer je to dugotrajniji proces. Međutim, ako se tebi radi na taj način onda za to preporučam Illustrator ili Freehand, nikako Fotošop. Al to je onda tvoj problem jer je to skroz nova priča koju sad nećemo načimat.

Image Hosted by ImageShack.us

2. Puno brža metoda je da preko skice (koja je crtana olovkom) iscrtaš konture markerom, flomićem ili rapidografom. Nakon toga skicu pobrišeš. Ako te strah da će se flomić razlitat ili ako jednostavno ne želiš pobrisat milu ti skicu, prisloniš papir sa skicom na prozor. Preko njega staviš čisti papir i na njega flomićem precrtaš konture. Dobiješ nešto šta izgleda otprilike ovako:

Image Hosted by ImageShack.us

Upališ skener, namistiš rezoluciju na 300 dpi i peglaš.

3. Rezultat skeniranja otvoriš u Fotošopu. Poželjno je da slika bude u RGBu jer je dosta funkcija Fotošopa nedostupno kad je crtež u CMYKu (većina filtera i sl.). To namjestiš klikom na Image -> Mode -> RGB. Zatim ukljanjaš djelove koji te ne interesiraju. To podrazumijeva korištenje Crop tool-a koji se nalazi u toolboxu (sl.3). Rastegneš ga oko područja koje ćeš i dalje koristit. Zatamnjeni djelovi slike biće odrezani (sl.4). E sad ti je u interesu da od ovih nakaradnih linija dobiješ čiste, glatke i tonski ujednačene linije. Prvo odeš na Image -> Adjustments -> Desaturate. Zatim na Image -> Adjustments -> Levels. U Level prozorčiću povlačiš crnu točkicu dok god ti linije ne postanu skroz crne (sl.5). Promotri oblik linija i ustanovi ima li na njima nepravilnosti, fleka ili područja na kojima ti se omakla ruka. Sve viškove ćeš uklonit koristeći Lasso tool ili Eraser Tool (sl.6). Zadržiš li, dok klikaš, miš dulje na Lasso ikonici vidit ćeš da su ti ponuđene 3 vrste lasa. Odabereš Polygonal Lasso, njime obilježiš sve šta ti bode oči. Pomoću njega uklanjaš označene djelove ili dodaješ nove prebojavajući Brush toolom preko postojećih. U slučaju da se radi o uklanjanju djelova, nakon šta je područje označeno stisneš Ctrl+x i sve unutar toga nestaje bez traga. Za uklonit selekciju ideš na Select -> Deselect. Sad kad je sve spimplano i imaš jedan zdravi crtež kontura, možeš počet radit layere.

Image Hosted by ImageShack.us

4. Layeri su bog i batina u cjelokupnoj priči. Crtež se odvaja u layere kako bi se pojedine djelove moglo mijenjat, bez da to na ikakav način utječe na druge djelove. Sad ćeš linije postavit u zasebni layer jer je posao oko njih završen i ne želiš sprčkat nešto po njima dok bojaš. Dakle, uzmeš Magic Wand tool (sl.7) i njime klikneš na bilo koji dio linije. Magic Wand selektira određeni komad linija. Desnim klikom miša izlistat će ti se nekoliko opcija. Izabereš li opciju Similar, svi će crni djelovi crteža bit selektirani. Odeš na Edit -> Copy, a zatim na Edit -> Paste. U Layer prozorčiću ćeš primjetit da ti se pojavio novi layer: Layer 1 koji sadržava samo crne linije (sl.8). Pazi na to da ti taj layer uvijek ostane na vrhu stupca. Vrati se na pozadinski layer na način da u istome prozorčiću klikneš na Background. Sad ćeš dodat još jedan layer u kojem ćeš nanosit boje: Layer -> New -> Layer. Između Background layera i Layera 1 sad imaš Layer 2. Udri bojat.

Image Hosted by ImageShack.us

5. Na Layer 2 za početak idu samo osnovne boje bez ikakvih efekata. Za bojanje koristiš Paint Bucket, a bojaš na način da Magic Wandom u Layeru 1 označiš područje koje želiš obojat, prebaciš se u Layer 2 dok je područje još uvijek selektirano i Paint Bucketom klikneš na njega u Layeru 2. Magic Wandom možeš označit više područja istovremeno na način da dok selektiraš držiš tipku Shift. Eksperimentiraj i sa Gradient Toolom koji možeš nać na listi klikneš li malo duže na Paint Bucket ikonu. Tako sve lipo obojaš i taman to počne ličit na nešto. Soulpower!

Image Hosted by ImageShack.us

6. Sad ćeš se pobrinit za djelove koji su u sjenama. Na postojećem Layeru 2, pomoću Polygonal Lasso Toola, selektiraš područje koje želiš zasjenit. Zatim odeš na Image -> Adjustments -> Brightness/Contrast i podesiš svjetlinu i kontrast koliko ti treba (sl.10). As iz rukava: klikneš li dvostrukim klikom pored imena layera u layer prozorčiću, otvorit će ti se još pregršt mogućnosti. Riječ je o novome prozorčiću u kojem možeš dodavat efekte kao šta su unutarnja i vanjska sjena, odsjaj, tekstura, itd. Svaki efekt, dvostrukim klikom na njegov naziv, nudi dodatne opcije za podešavanje. Svakako malo poćiri šta se sve tamo nudi. Evo i rezultata mog "sjenčanja":

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

7. Na red dolaze osvjetljena područja. Možeš se koristit prethodno navedenom metodom ili, ako si do ovoga koraka bio/la manijakalno marljiv/a i otkrio/la dodatne mogućnosti, samo navali. U ovome su primjeru samo Brush toolom na osnovnu boju nanesene svjetlije nijanse:

Image Hosted by ImageShack.us

8. Ta-daa! Wolvie je spreman za rezanje grkljana. Još se možeš poigrat pozadinom i onim efektima u layer prozorčiću o kojima smo razgovarali. Vrati se u Background layer i slobodno ukloni prvotne konture s njega. Opali Paint Bucketom neku boju, dodaj tratinčicu ili bubamaru... Kad shvatiš da ne želiš više prčkat idi na Layer -> Flatten Image (to će sljepit sve layere u jednu cjelinu). Ako misliš da ćeš kasnije možda još htjet čačkat po tome onda sačuvaš svoj uradak u PSD formatu. Evo i finalnog rezultata:

Image Hosted by ImageShack.us

Toplo se nadam da je cijela ova govorancija nekima poslužila. Cijela čarolija je u tome da malo sjedneš i sam/a ispritišćeš sve šta se ispritiskat da, jer tako ćeš naučit puno više nego uz sve tutoriale koji se daju sastavit.
Sretno i veselo ti bilo.

zero

23.05.2007. u 01:25 • 0 rekla-kazalaprintalaizdvojila

nedjelja, 13.05.2007.

DOMAĆI PRODAKŠN 2

Idemo dalje...za današnju prezentaciju domaćih uradaka odabrali smo kratki strip pod naslovom There Are, autorice zero. Iako još nigdje nije bio objavljen, podsjećamo na činjenicu da su Van Gogha za života šutali naokolo, a vidi ga sad.
Autorica je poručila svima koji ovaj uradak proglase EMO stripom da mogu komodno svojim malim smrdljivim kursorima stisnit onaj gore X i više se nikad ne vratit. Uživajte.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

13.05.2007. u 20:01 • 4 rekla-kazalaprintalaizdvojila

subota, 12.05.2007.

DOMAĆI PRODAKŠN 1

Nismo umrli... Niti smo mrtvi. Suočavali smo se sa teškim kušnjama i hvatali u koštac sa šarolikim problemima i sada se vraćamo sa stilom, bogatiji za pregršt životnih iskustava. Uvidjevši da smo debelo zapustili naš novonastali blog, odrješito smo zalupili šakom o stol i odlučili ga osvježiti vlastitim uratcima. U nadolazećim objavama ćemo vas povesti na mjesta u kojima nikada niste bili i prikazati vam situacije u kojima se nikada niste zatekli (ako imate iti malo sreće u životu).
[APLAUZ]
Led će prvi probiti Edward Elric sa 2 kratka stripa iz svoga Star Trek: The Last Generation serijala i tako nas učiniti vječno gladnima njegovog istančanog minimalizma i boli-glava cinizma. Prvi strip je objavljen u 35. broju časopisa Enter, 12/2005 kada je autor bio 15 godina mlad. Spoznajte boga.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us





12.05.2007. u 12:59 • 0 rekla-kazalaprintalaizdvojila

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

07/2008 (2)
06/2008 (1)
05/2008 (1)
04/2008 (2)
12/2007 (1)
11/2007 (4)
10/2007 (1)
09/2007 (2)
08/2007 (1)
06/2007 (1)
05/2007 (3)
03/2007 (4)
02/2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

OPIS:
RECENZIJE, NAJAVE, KRITIKE, OPISI I JOŠ MNOGE NESAGLEDIVE MOGUĆNOSTI SVIJETA STRIPA

0comix TEAM:
Edward Elric
rOargh

zero



ARHIVA-POSEBITO:
HOROSKOP
INTERWJUY
MANGE
FOTOŠOP TUTORIAL
DESKTOPY
SUPERHRVOJE + DOWNLOAD
SPLITCOMIC REPORT


0comix KONTAKT:
0comix@gmail.com

LINKOVI:
DOMAĆE STRANICE:
LMI COMICS
Q STRIP
STRIPOVI.COM
STRIPOVI.ORG
HiES


STRIP KNJIŽARE:
MORE COMICS
LIBELLUS


TEAM-UP:
Crteži, karikature i sl.
Prokleti Bambij


Image Hosted by ImageShack.us

Radovi i tekstovi autorski su uratci 0comix.
Sve što nije takve prirode korišteno je s
dopuštenjem. Ako kradeš od 0comix, znači
da nemaš odgoja ni stila. © 2007


Image Hosted by ImageShack.us