StArA kornjaCha

četvrtak, 19.03.2009.

Image and video hosting by TinyPic

Starija gospodja, u osamdesetima, ali jos uvijek prilicno zivahna, ulazi u ljekarnu:
- Dobar dan, gospodine. Imate li aspirine?
- Da, naravno, gospodjo!
- A analgetike?
- Svakako, gospodjo.
- I antireumatike?
- Sigurno, gospodjo.
- A Viagru?
- Imamo, gospodjo, ali za Viagru Vam treba lijecnicki recept.
- A gel za hemeroide?
- Imamo, gospodjo.
- A imate li nesto biljno za jetru i zucni mjehur?
- Svakako, gospodjo.
- A antidepresive?
- Imamo, gospodjo, ali samo na recept.
- A sredstva za spavanje?
- Da, ali opet trebate recept.
- Nesto za poboljsanje pamcenja?
- Naravno, imamo i to.
- A pelene za inkontinenciju?
- Naravno, tamo su na polici.
- Imate li...
- Slusajte, gospodjo, ovo je najbolje opskrbljena ljekarna u gradu s

nadaleko najboljom ponudom. Sto zapravo trebate?
- Znate, krajem mjeseca vjencat cu se s Jozom koji ima 95 godina,

pa nas zanima ako mozemo kod vas otvoriti knjigu zelja mladenaca ...



- 18:35 - Komentari (3) - Isprintaj - #

nedjelja, 08.03.2009.

8.mArt JUČER .. DANAS .. SUTRA

J U Č E R
1910 godine. na prijedlog Clare Zetkin na medunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu 8. mart je prihvacen kao dan borbene solidarnosti žena. Od tada se u mnogim zemljama ovaj dan slavi kao Dan Žena.
Kratka kronologija dogadaja vezanih uz nastanak Medunarodnog dana žena:

8. marta 1857. - New York - žene zaposlene u tekstilnoj industriji protestirale su zbog neljudskih radnih uvjeta i niskih placa. Policija ih je rastjerala. Dvije godine kasnije osnovale su svoj prvi sindikat kako bi se zaštitile i osigurale si osnovna prava u radnoj sredini.

8. marta 1908. - New York - 15.000 žena marširalo je kroz grad tražeci krace radno vrijeme, bolju placu, pravo glasa i zabranu djecjeg rada. Njihov je slogan bio "Kruh i ruže" u kojem je kruh simbolizirao ekonomsku sigurnost, a ruže bolju kvalitetu života. U aprilu je Socijalisticka stranka Amerike odredila posljednju nedjelju u februaru kao Nacionalni dan žena. Prvo obilježavanje tog dana u SAD-u održano je 28. februara 1909. Posljednja nedjelja u februaru slavljena je kao Nacionalni dan žena do 1913.

Socijalisticka internacionala - Kopenhagen, 1910. Socijalisticke organizacije iz cijelog svijeta sastale su se na medunardonoj konferenciji. Clara Zetkin, njemacka socijalistkinja, predložila je da se Medunarodnim danom žena obilježi štrajk americkih tekstilnih radnica iz 1857. Preko 100 žena iz 17 zemalja, ukljucujuci i prve tri žene izabrane za parlamentarne zastupnice u Finskoj, jednoglasno su prihvatile prijedlog. Medunarodni dan žena proglašen je u cast pokreta za ženska prava ukljucujuci pravo glasa. Na konferenciji nije odreden tacan datum.

Slijedece godine, 1911., Medunarodni dan žena obilježen je po prvi put u Austriji, Danskoj, Njemackoj i Švicarskoj 19. marta. Preko milijun muškaraca i žena defiliralo je ulicama tražeci pravo žena da glasuju i budu birane, pravo na rad i zabranu diskriminacije na radnom mjestu.

Posljednju nedjelju u februaru 1917. Ruskinje su odlucile ponovo štrajkati za "kruh i ruže". Politicke vode su smatrale da nije vrijeme za štrajk, no žene su bile uporne. Cetiri dana kasnije ruski je car bio prisiljen na abdikaciju, a privremena je vlada ženama dala pravo glasa. Taj je povijesni dogadaj pao u nedjelju 23. februara prema Julijanskom kalendaru koj se koristio u Rusiji, a poklapao se s 8. martom Gregorijanskog koji su koristile druge zemlje.

1975. Medunarodna godina žena - Ujedinjene nacije pocele su slaviti 8. mart kao Medunarodni dan žena. Dvije godine kasnije, 1977. Generalna skupština UN-a prihvatila je rezoluciju kojom se proglašava Dan ženskih prava i medunarodnog mira UN-a koji ce se obilježavati na datum koji odredi svaka zemlja clanica.

Zašto se ženama svijeta posvetio dan? U prihvacanju rezolucije, Generalna kupština UN-a navela je dva razloga: cinjenicu da osiguravanje mira i društvenog napretka te punog uživanja ljudskih prava i osnovnih sloboda zahtijeva aktivno sudjelovanje, ravnopravnost i unapredenje položaja žena te potrebu da se oda pocast doprinosu žena u jacanju medunarodnog mira i sigurnosti. Za žene svijeta, taj je dan prilika da se preispita napredovanje žena u borbi za ravnopravnost, mir i razvoj, te da se dalje radi na ujedinjavanju, povezivanju i aktiviranju ženskih snaga koje dovode do znacajnih društvenih promjena.


Posljednjih desetljeca, žene su znacajno napredovale u uspostavljanju ravnopravnosti s muškarcima. Povecao se broj obrazovanih žena kao i kvaliteta adekvatne zdravstvene zaštite, poraslo je i placeno zapošljavanje žena, sve više zakona garantira ravnopravne mogucnosti ženama i poštuje njihova ljudska prava.

Medutim, još uvijek nigdje u svijetu žene se ne mogu pohvaliti da na svim poljima imaju ista prava i mogucnosti kao muškarci. Žene još uvijek cine vecinu od 1.3 milijarde siromašnih u svijetu, tri cetvrtine žena iznad 25 godina u Aziji i Africi je nepismeno, u prosjeku, žene zaraduju 30-40 posto manje od muškaraca za isti posao. Gotovo svugdje žene su i dalje vecina žrtava nasilja.

D A N A S
Image and video hosting by TinyPic

S U T R A

myspace layouts

myspace layouts


DRAGE MOJE BLOGERICE SRETAN VAM ( NAM ) 8. MART

- 06:15 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 07.03.2009.

Image and video hosting by TinyPic


vrijeme i godine lete


ne lutaj sam
po stazama
u magli tvojih svjetova


ne lutaj sam jer nisi sam
ovdje sam
otvori se
dozvoli mi da ponovo uđem u tvoje misli


pronađimo riječi izgubljene u zraku
pobjegnimo sa tog perona samoće u dvoje
srušimo bedeme oko nas

Tišinom te dozivam

Hoćeš li hodati samnom stazama života?
- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.