utorak, 29.04.2008.

Ministar Primorac „u ništa“ ;-)

Eee, zakaza je Zvone Radikalni! Zakaza skroz! U ključnom trenutku (locirao bih ga negdje u subotu ujutro!) kad je tribalo reć: „Ajmo maturanti“ i pružiti im podršku u njihovom prosvjedu (a istovremeno im činiti i malo marketinga ;-) ja sam zatrokirao. Neee, nije mi mozak bio u blokadi, ali sam se, ponešto skeptičan prema tom prosvjedu za koji sam jedini internetski trag našao u komentaru na svom blogu, okrenuo detaljnoj (čitaj 7 stranica ;-) razradi problematike prijemnih ispita.

A prosvjedi su bogme bili!

I, čak štoviše, može ih se okarakterizirati kao VRLO USPJEŠNE! Jer biti prva vijest u Dnevniku Cara Šprajca je definitivno uspjeh ;-) pa stoga i ne čudi da je ministar osobno došao „gasiti vatru“.

Kako ju je ugasio ? Recimo to ovako, na prvi pogled je ministar Primorac imao prilično dobar nastup :-). Smireno, koncizno i koherentno je odgovarao na pitanja Cara Šprajca, a pokušaji Šprajcovih „provokacija“ (ali sve unutar regula!) nisu polučili "uspjeha".

Ipak, to je bilo samo na prvi pogled!

Jer, iz svakog odgovora ministra Primorca je proizlazila neskrivena želja da makne odgovornost za debakl što dalje od sebe! „Naći ću odgovorne!“, „u realizaciji državne mature radi pet šest agencija koje nisu povezane s Ministarstvom“ i slično ...

Eh ti političari ...

Kad je tribalo na televiziji hvaliti se kako „snažno“ idemo u društvo znanja s uvođenjem državne mature, onda je bilo ja, ja, ja ... Sad kad je stvar pukla, onda su drugi krivi. A krivi jesu, i to ponajviše zbog kristalno jasno demonstrirane organizacijske nesposobnosti!

Uvođenje državne mature, tu se posve slažem s ministrom, doista jest conditio sine qua non bilo kakvog pomaka na putu ka društvu znanja - to je svakome s dvije čiste u glavi posve jasno. Mogućnost uspoređivanja rezultata standardiziranih testova među različitim školama diljem Hrvatske je polazišna točka za identificiranje onih škola koje u svom nastavnom procesu imaju problema i poteškoća a što predstavlja osnovu za poduzimanje akcije za rješavanje tih problema!

If you can't measure it, you can't manage it!!!

Da bi se efektivno upravljalo, nužno mora postojati i način „mjerenja“ – stara menadžerska maksima je primjenjiva i u ovom slučaju.

Ali, najprije treba razbiti iluzije svima onima koji misle (i/ili to javno govore) kako će uvođenje državne mature automatski, kao čarobnim štapićem, riješiti sve probleme hrvatskog obrazovanja. To su teške zablude koje političari vješto plasiraju u dnevnopolitičku svrhu osobne promocije!

Jer, kao što sam već rekao, uvođenje državne mature je tek prvi (I TO NAJLAKŠI!) korak ka poboljšanju hrvatskog obrazovanja! KAKO popraviti situaciju u školama koje ispadnu loše (ili katastrofalne!) je pravo pitanje.

A ekipa je uspjela i taj najlakši korak zasra... :-)

Kako? I koliko? Pustiti ću same maturante da pričaju (odabrao sam 60 % zamjerki koje su mi se činile najrelevantnije):

Priča o nacionalnim ispitima i maturi pocčela je prije tri godine i još se ništa ne zna za sigurno. Naša budućnost ovisi o tome, a do kraja trećeg razreda nemamo pojma što bismo zapravo trebali znati i na koji način učiti. Pravilnik je trebao biti donesen prije našega upisa u prvi razred kako bismo od početka znali što očekivati.

Izbor jednoga ili dva predmeta je apsurdan jer u potpunosti onemogućava šire mogućnosti za daljnji upis na fakultet. Osobi koja želi probati upisati FER i Filozofski to je onemogućeno jer je očito da ti fakulteti neće tražiti ni približno iste predmete.

Probna matura ove godine uopc'e nema smisla jer mi i dalje nismo dobili nikakvu informaciju o tome koji fakulteti traže koje predmete tako da do same mature nećemo znati kako izgleda ispit iz tih predmeta.

Centar za vanjsko vrednovanje se ponaša kao da nema veze sa školstvom pa su tako ove godine državna natjecanja iz hrvatskog i eko-kviz bili u vrijeme pisanja eseja koji, usput, nose 50, odnosno 60% testa.

Uopće nismo sigurni da će fakulteti priznavati državnu maturu. Po svemu sudeći, ostat će kod prijamnih jer na tome zarađuju i nemaju namjeru od toga odustati.

Ne znamo što je obavezno gradivo, nemamo određene iste udžbenike, katalog znanja obećan u prvom razredu još nismo dobili.

Pošto ne živimo u Zagrebu, povratne informacije nikada ne dobijemo na vrijeme jer se prvo ispravljaju svi testovi iz Zagreba. Što nam vrijede rezultati koje dobijemo u 9. mjesecu ako su nam prijamni prošli u 7?

Uopće nije usklađen program svih gimnazija u Hrvatskoj:neke rade po sistemu dvojezične nastave, neke imaju dodatne vježbe iz prirodnih predmeta i sl., dok neke ostaju na šturom obrađivanju gradiva. Po kojem sistemu mi svi možemo pisati iste testove kad radimo u toliko razlicitim uvjetima?

Informacije cure. Učenici iz nekih škola su vrlo približno znali kako će izgledati testovi u prvom razredu i kakva će biti tema eseja u trećem razredu.

Sustav po kojemu gimnazijalci i učenici iz tehničkih i strukovnih škola nakon položene državne mature imaju istu priliku za upis na bilo koji fakultet (ako uzmemo da će fakulteti priznavati maturu kao jedino mjerilo za upis) nije pravedan, programi nisu jednaki.

Ako je i „samo“ 50% ovih tvrdnji točno, mislim da je evidentno da se ovdje radi o organizacijskom neuspjehu kolosalnih razmjera (pogledajte ovdje i ovdje za malo više detalja - a kad sam već tu, ukazati ću i na jednu pogrešku - Evropska Unija naime, s uvođenjem državne mature nema ama baš nikakve veze tako da su to naši srednjoškolci malo omašili ;-)!

HALOOOOOO!!!

Ne postoji katalog znanja. Različiti školski programi a isti zadaci na ispitu. Kašnjenje rezultata da budu nakon prijemnih (ovo mi je najteže povjerovati!). Trpanje gimnazija i strukovnh škola u isti koš.

Mamma mia ...

Obavezno ću pratiti kako će se razvijati ova priča, ali čim je ministar na Šprajcove optužbe da je tu bilo organizacijskih propusta uspio preko svojih usta prevaliti „DIJELOM STE U PRAVU“ (kad smo to zadnji put čuli od nekog ministra!?), onda se ne bih začudio da su i svi gore pobrojani grijesi točni.

Ali, nije to ono što je zatitralo Zvonu Radikalnoga :-)))). Moj fokus je oduvijek više bio na visokom obrazovanju i s problemima srednjoškolskog obrazovanja nisam dubinski upoznat. Ono što je mene osobno zatitralo je par tvrdnji koje je ministar iznio, NAKON što se obradilo problem državne mature.

Kad je ministar počeo „ali, dopustite da još kažem“ ... i onda skrenuo u POPULIZAM najgore vrste. „U ništa“, što bi rekli alkari, a odatle i naslov ovog posta.

Jer, kako kaže ministar (citat otprilike po sjećanju – značenje je posve očuvano): „Moram demantirati neke informacije koje su se pojavile po blogovima o ograničavanju upisnih kvota i plaćanju diplomskog (M.Sc. op Z.R.) dijela studija. Da budem jasan, NEĆE biti smanjivanja upisnih kvota i NEĆE biti plaćanja diplomskog dijela studija. Za vrijeme ove Vlade je POVEĆAN broj studenata za 5.000 ...“

MA NIJE VALJDA DA MINISTAR PRIMORAC ČITA BLOG ZVONE RADIKALNOG!!!

Koja brzinska reakcija! Ja objavio post rano jutros (pisao sam ga u frenetičnom ritmu preko vikenda i zadnje paragrafe dovršio u ponedjeljak ujutro), a ministar je navečer već „informiran“ :-))))) Hm, možda su se i na nekim drugim „blogovima“ pojavile takve spekulacije, ali prilično sam uvjeren da je moj prethodni post o prijemnim ispitima i njihovom značenju za fakultet (konkretno FER) „izvor“ na koji se referencira ministar Primorac :-).

Al' sam malac kapitalac :-))))

A što sam ja u tom postu napisao? Za one kojima se ne da čitati tih sedam stranica teksta, stvar se može sažeti vrlo kratko: uz ograničene resurse, ne može se istovremeno imati I masovnost I kvaliteta! Doista, kad pogledam ovu rečenicu pitam se što sam ja to raspisivao na sedam stranica ;-)

Ali, ministar je u svojoj reakciji ipak malo pretjerao. U stvari, bilo bi preciznije reći da je iskoristio priliku da POPULISTIČKI POENTIRA otprilike s ovakvim rezoniranjem: „Ma je znam, malo smo zeznuli državnu maturu, ali evo, dat ćemo vam besplatan studij na diplomskom studiju a i upisne kvote će ići samo gore“.

Kao, evo nešto „radimo“ ...

O problemu plaćanja diplomskog dijela studija sam pisao u začecima ovog bloga u postu „(Pre)baci drugom vrući krumpir“ od 2.lipnja 2006. Baš mi je bija gušt pročitati taj stari post. A posebno zadovoljstvo nalazim u tome da je taj vrući krumpir na kraju opet dospio u krilo ministru Primorcu (ne da mislim da bi se SDP-ovski „ekvivalent“ u cijeloj priči nešto bolje snašao. Pero Lučin možda da, ali ovi ostali zero points :-)

O činjenici da ova država naprosto NEMA NOVACA da financira obrazovanje u onom obimu koji današnje globalizirano tržište traži sam pisao n puta na ovom blogu (linkovi su s desne strane, kategorija Obrazovanje pa navalite, ali samo ako imate vrimena ;-)

Pa da se ne ponavljam, ovdje ću primjeniti malo drugačiji pristup i dati riječ svojim čitateljim/komentatorima. Jer, sve što masovnost čini za kvalitetu studija je vrlo lijepo sažeo, izgleda soon to be bivši, kolega Mental:
Prof. Srbljić je na jednom predavanju bio iznijeo podatak da bi se FER mogao eventualno naći u prvih 1000 fakulteta IT industrije, tako da 500 možemo zaboraviti :) (ako prof. Srbljić, koji svoje studente i suradnike šalje u Google da tamo beru nagrade tako kaže – onda tu više nema diskusije! op.Z.R.)

Drugo, FER već sad ima užasno male standarde te bi bilo kakvo povećanje kvota uništilo FER u potpunosti. Možda će ti se ovo činiti nevjerojatno, ali ogroman je broj studenata koji na 2. godini nastupaju sa stavom "jel mi može netko isprogramirati ovaj labos, jer ja i nisam neki programer" na RAČUNARSTVU! Kad se tako nešto dešava u prijestolnici hrvatske IT industrije, onda se stvarno trebamo zapitati.

Je, čini mi se nevjerojatno, ali uskoro će Zvone malo probrowsati po bazama od AhyCo-a gdje su studenti predavali svoje zadaće iz PIPIja i ASPa i potražiti koliko ima prepisanih rješenja :-). Inicijalni rezultati govore da će ... biti zanimljivo ;-)

A što se tiče plaćanja M.Sc. dijela studija, osloniti ću se na pouzdanog sagittariusa:
Ono što mladci ne kuže je "besplatni" studij za njih principijelno najpogubnija varijanta. Prvo, kad netko plati vani npr. 80000$ studij ( lupam napamet ), onda je svima jasno koja je doljnja granica plaće koju će mu netko ponuditi. Nikom ne bi palo na pamet da takvoj osobi ponudi plaću od npr. 3500Kn. Drugo, ako se studij plaća, svaka muljaža sa prijemnima postaje bespredmetna, ljudi se u pravilu baš i ne zajebavaju sa svojim novcima. Za nadarene koji si to ne mogu priuštiti postoje stipendije, pa ko voli nek izvoli...:))))))))))))

Riječ da bih dodao (je, znam, nekad stvarno previše dužim svoje postove, a vidi ova dva malca ;-).

Što će bit s državnom maturom? Ove godine, piši kući propalo je. Jedna izvrsna ideja, čija je provedba doista nužna ukoliko želimo postati famozno društvo znanja je tako „prolongirana“ a istovremeno i kao ideja „korumpirana“. Jer, hoće li se maturanti buniti i dogodine? Ma kladim se da hoće u što god hoćete (može i u kovanice i stiropor :-)

A imam i završnu poruka za one koji su danas prosvjedovali ne zato da rade rusvaj i pokažu kako su „moćni“ već zato jer su zabrinuti što ih čeka u budućnosti ...

Tri magične riječi - UČITI, UČITI i samo UČITI!



Sto mu debeljuškastih praščića, pa to živ čovjek ne bi vjerovao - Ministarstvo obrazovanja za prosvjede optužilo SDP !!!

- 00:13 - Komentari (20) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 28.04.2008.

Nije sve baš tako crno u hrvatskom obrazovanju – ili možda ipak jest!?

Što mladi gospodin (gospodična?) koji je u komentarima na moj prethodni post prenio poziv na prosvjed srednjoškolaca zbog šlampavog uvođenja državne mature misli o hrvatskom obrazovanju je vjerojatno jasno. I to misli s pravom (pročitajte svakako taj poziv-komentar u prethodnom postu) jer hrvatsko obrazovanje definitivno ima problema kao što ste uostalom mnogo puta već mogli pročitati na ovom blogu – samo pogledajte linkove s desne strane u kategoriji „Obrazovanje“! Ali opet, nije sve baš tako crno i ovdje ću se osvrnuti na neke pozitivne aspekte našeg sustava obrazovanja koji bi mogli (kad bi bilo pameti i političke volje!) predstavljati sasvim dobru osnovu za poboljšanje tog sustava.

Kako bi se ova priča (opet!) mogla rastegnuti na jedan poduži post, za nestrpljive ću odmah dati hint – tema ovog posta su prijemni ispiti na fakultetima i studentske ankete koje se provode (ili bi se u skladu s Bolonjom bar trebale provoditi) na tim istim fakultetima.

„Prijemni ispiti dobra stvar?“
„A jesi ga omašio Zvone, pa svakome u državi je jasno da oni predstavljaju jedno od najgorih žarišta mita i korupcije u ovoj državi!“

Heh, to možda i jest istina, ali ja ovdje problemu prvenstveno pristupam s „principijelnog/organizacijskog“ stajališta! Jer, kad se stvar gleda sa strane principa (znači, bez da se u diskusiju uvlači vrlo traljava/korumpirana implementacija provođenja tih prijemnih na većini naših fakulteta), onda je moj stvar kristalno jasan – prijemni ispiti su ZLATNI TEMELJ za izgradnju PRAVEDNOG sustava visokog obrazovanja!

Razlog je vrlo jednostavan – korektno odrađen prijemni ispiti omogućuje selekciju kandidata na temelju pokazanog znanja, ili, da se izrazim malo slobodnijim rječnikom - meritokratski su do jaja ;-). Detaljna argumentacija zašto je to dobra stvar ipak treba malo pričekati jer je potrebno uvesti i dodatno pojasniti jednu nužnu kvalifikaciju – gore napisano vrijedi, naime, samo ukoliko se ti ispiti provode na pošten/promišljen način!

Zašto moraju biti pošteni to je valjda svakom jasno – ništa nije dalje od meritokratskog principa od situacije u kojoj profesor koji ima pristup do zadataka koji će za par dana biti na prijemnom, svom dobrom prijatelju „pomogne“ tako što će njegovom sinu/kćeri dati uvid u te zadatke! „Ma znaš, dobar je on/ona, vjeruj mi na riječ, ali eto baš je sad u nekoj fazi kad mu/joj se ne da učiti, ali kad se jednom upiše sigurno će se uozbiljiti“.

Koliko god se gornji scenario mogao „opravdati“ tipičnim hrvatskim pristupom: „ljudi smo, nismo Nijemci“ (koji su ovdje uzeti kao primjer nacije koja „sve radi po pravilima“ – mogli su isto tako biti i Šveđani ili Danci ;-), jasno je da tu od poštenja nema ni traga! Ipak, činjenica jest da su „Hrvati ljudi, i da doista nisu Nijemci“ i da će takav pristup biti prilično teško iskorijeniti! U stvari, budimo iskreni – to je gotovo nemoguće očekivati!

Ovdje ću kao prigodnu ilustraciju tog pristupa spomenuti i jednu osobnu anegdotu. Taman negdje kad sam počinjao raditi kao asistent na FERu, u mom životu (a i životima svih iz mog užeg društva) su vrlo prominentnu ulogu igrali dva brata Bosanca – nazvati ćemo ih Keloza i Kelejka (a tako smo ih počesto i zvali ;-) – koji su izbjegli iz Bihaća i koje smo upoznali u domu na Cvjetnom. Iako se u biti radilo o Hrvatima, u našem društvu smo ih uvijek zvali Bosancima, a ukoliko će me netko ovdje pokušati optužiti za „etiketiranje“ samo ću odgovoriti da biti karakteriziran kao „Bosanac“ (značajno različito od kvalifikacije Bošnjak, Hrvat ili Srbin) kod Zvone Radikalnog znači kompliment :-).

Ali, ne baš stopostotni kompliment (it comes with the package ;-) jer je, kad se Kelozi rodio sin, on mrtav hladan došao i rekao mi ovako:“Slušaj Zvone, sve ti je jasno. Kad mali Zvone (je, imenjaci smo ;-) navrši osamnaestu, ja ga šaljem tebi u Zagreb da mi ga za četiri godine vratiš kao dipl.ing.elektrotehnike“.

Mali Zvone sad već bit će ima desetak godina, ali kako život ide svojim tijekom i uz spajanje ljudske sudbine često i razdvaja, tako su se dva brata Bosanca nakon par godina vratila u Bihać, kontakt je s vremenom izblijedio i vrlo je vjerojatno da se taj zahtjev nikad neće realizirati.

Iako, nikad ne znaš !

Ali, sve i da se Keloza jednog dana pojavi i kaže:“Slušaj Zvone, treba mi maloga upisati na FER“, malo bi koristi bilo od mene. Ponajprije zato što je tako nešto za Zvonu no passaran! Ako treba malome pomoći oko matematike ili fizike, može, u skladu s vremenskim mogućnostima. Ako mu treba pomoći da se „snađe“ u cijeloj proceduri oko prijave, isto nema problema. Ali da mi ga „isporuči“ i kaže:“Evo, mali nije baš dobar u matematici i fizici, ali srediti ćeš ti to“, to ne bu išlo :-).

Iako, nikad ne znaš ;-) !

Ko zna, možda se i Zvone Radikalni jednom „opameti“ pa prihvati činjenicu „da se to tako ovdje radi“ - bilo da pričamo o upisu nekoga na fakultet, bilo da pričamo o dobivanju nekog posla/projekta, bilo da pričamo o ...

Ipak, a to je ovdje ključno, sve i da ja „dođem pameti“, ima jedan gadan problem. Na FERu to ne bi prošlo! A ne bi prošlo zbog izvrsno organiziranog odrađivanja prijemnog ispita zbog čega se ljudi na FER naprosto ne upisuju preko veze!

Kako to ja mogu tvrditi ? Lako, zato što sam u par prilika osobno nazočio cijelom procesu. A ključni trenutak, koji me doista fascinirao, je bio kad je profesor Elezović (predsjednik Izborne komisije) ušao u prostoriju u kojoj se obavljalo skeniranje ispita s CD-om na kojem su bili točni rezultati za svih pet-šest grupa zadataka.

Da bude jasnije, prijemni na FERu se sastoji od 40 zadataka (24 iz matematika i 16 iz fizike, ako se dobro sjećam) koje studenti rješavaju kako znaju i umiju i onda na posebnom papiru zaokruže jedan od pet ponuđenih odgovora. Postoji pet šest (možda i više) različitih verzija ispita (zanimljivo, sad mi pade napamet da ne znam da li se radi baš o posve različitim zadacima u različitim grupama, ili je „samo“ ispremiješan redoslijed pitanja i odgovora) i kad su studenti gotovi, predaju papir na kojem su križićima označili svoje odabrane odgovore i ti papiri se zatim skeniraju a kompjuter automatski popunjava bazu s tim podacima.

Cijeli proces skeniranja je anoniman (samo je ID kandidata zapisan u bar kodu) i ništa se ne zna dok se u kompjuter ne ubaci gore spomenuti CD gdje je zapisano koji su točni odgovori za koju grupu. Vruuuum, i za par minuta iz printera počinje izlaziti rang lista koja se zatim stavlja na oglasnu ploču (i promptno objavljuje na webu).

Ukratko – mogućnost intervencije od strane treće osobe JE MINIMALNA!

Do dana održavanja ispita, nitko osim par ljudi koji su postavili zadatke na tim ispitima, ne zna niti kako izgledaju zadaci, a kamoli da bi imali rješenja! Ostaje doduše problem „tih par ljudi“, ali tehnologija nas može odvesti samo toliko daleko. Jer, ukoliko se na svakom fakultetu u ovoj državi ne može naći par poštenih ljudi koji će to odraditi bez primisli na mito i novi auto koji bi iskorištavanjem svoje pozicije mogli „zaraditi“, onda možemo lijepo svi zajedno u tri p... m...

U situaciji kad sam i ja na FERu bio malo bliže uključen u cijelu tu priču (bilo prije par godina), glavni i odgovorni su bili prof.Elezović i prof.Javor (sad je u zasluženoj mirovini)i iako mi je jasno da se tu radi o čistoj percepciji, bez čvrstih činjenica na koje bi se čovjek mogao osloniti, ja bih bio spreman staviti ruku na panj i reći: „sjeci ako su iti jedne kune zaradili/imali koristi od toga što su imali pristup do zadataka na prijemnom“.

Jest da prof.Elezović zadnjih par godina vozi lijepog Toyotinog džipa, ali prije nego što conspiracy theorists zaigraju svoju igru, ukazati ću samo na to da je on vlasnik izdavačke kuće Element, i ,s obzirom da sam malo gledao njihove udžbenike i zbirke zadataka iz različitih područja matematike, mogu reći da me ne bi iznenadilo da uskoro počne ljetovati u Monte Carlu :-). Živući primjer da su sasvim u krivu oni koji kažu da u matematici nema šoldi – ima, samo triba znati, a ruku na srce, još od famoznog kviza „Brojke i slova“ (koliko smo samo večeri ćaća, pokojni brat i ja proveli ispred televizora s papirom u rukama slažući riječi i usavršavajući sposobnosti kombiniranja zbrajanja, oduzimanja i množenja) bilo je jasno da će daleko dogurati ;-)

A o prof. Javoru mogu samo reći - takve više ne „proizvode“! Primjerak „stare škole“, briljantan predavač kod kojeg su Matematika 1 i 2 bili čisti užitak a usmenog se još i danas sjećam: ležerno, bez napetosti, umjesto rafalnog stila pitanje-odgovor to je više izgledalo kao razgovor o postavljenom pitanju.

I zato sam ponosan što sam na FERu! I zato tvrdim da se čak i u ovoj državi može organizirati POŠTENI prijemni ispit.

Međutim, nije dovoljno da prijemni ispit bude pošten! Kao što sam već napisao, potrebno je da bude i „promišljen“ (odnosno, „relevantan“). E, tu već nailazimo na određene poteškoće. Ne što se tiče FER-a ili ostalih tehničkih i prirodoslovnih fakulteta – jer oni su blagoslovljeni činjenicom da sa zadacima iz matematike i fizike (biologije, kemije, ...) ne mogu promašiti! Kako se radi o „egzaktnim“ znanostima, provjeriti znanje pristupnika na prijemnom je relativno jednostavan zadatak.

Međutim, nije na svim područjima tako! Filozofski fakultet u Zagrebu ... jel treba što više reći ...

Rusvaj koji se svake godine uvijek iznova diže oko njihovog „testa opće kulture“ je right to the point. Sjećam se kad sam jednom vraćajući se ljeti iz Zadra razgovarao s jednim svojim Sukošancem koji je bio prilično ogorčen što mu kćer nije prošla na prijemnom na Filozofskom u Zagrebu pa je kao primjer naveo jedno pitanje uz lamentaciju „pa kakvo je to pitanje“.

Ne sjećam se točno kako je glasilo pitanje postavljeno pred kandidate, ali mislim da je trebalo identificirati predsjednika neke umjereno velike države. Nisam čovjeku htio proturječiti, i pustio sam ga da saspe malo žuči na FF, iako sam ja odgovor na to pitanje znao iz šuba ;-) i čak mi se i nije učinilo toliko „teškim“ (s druge strane, Zvone Radikalni pozorno prati vanjsku politiku, kao što znaju svi čitatelji ovog bloga, pa možda i nisam najpozvaniji da (pr)ocjenjujem koliko je takvo pitanje teško ;-)

Osnovni problem je jasan – odgovor na ovo konkretno pitanje ta djevojka sigurno nije mogla naučiti tijekom svog „standardnog“ školskog obrazovanja, pa sve da je i upila sve do jednu riječ koja je ikad izgovorena u učionici. Tribalo je čitati novine! I gledati Dnevnik! I znati tko je bio pobjednika prvog Story SuperNova šoua (iskreno se nadam da ovo ne spada u „opću kulturu“ ;-)

Ipak, usprkos činjenici da je vrlo teško, ako ne i nemoguće, definirati što to sve spada u opću kulturu i što bi to sve trebali naučiti kandidati za prijemni, takav test na Filozofskom fakultetu mislim da uopće nije loša ideja! Jedino što ne bi bilo dobro da taj dio testa na prijemnom spada u kategoriju make it or break it. Odnosno, da upravo rezultati tog testa ponajviše utječu na konačni plasman kandidata!

Ali s time smo samo zagrebali po vrhu ledenog brijega! Kako, na primjer, napraviti dobar prijemni ispit za upis na Učiteljsku akademiju? Nemam pojma što se tamo piše na prijemnom (znam da je tu sigurno, i s pravom, hrvatski jezik), ali kako rangirati kandidate po njihovoj sposobnosti za buduće odrađivanje učiteljskog posla je poprilično teško pitanje.

Na kojem ja nemam odgovor, ali taj problem prirodno povlači još jedno, i to ključno, pitanje u cijeloj ovoj priči - da li je uopće uspjeh na prijemnom ispitu dobar pokazatelj buduće uspješnosti studenata!?

Za FER, odgovor je nedvojbeno DA! Korelacija nije apsolutna (to bi značilo da je prvi na prijemnom i najbolji student, drugi na prijemnom drugi i tako sve do zadnjeg), ali s koeficijentom korelacije ranga na prijemnom i ranga studenta (unutar svoje godine) od 0.63, radi se, kako bi to statističari rekli, o „značajnoj korelaciji“.

Odakle taj broj ?

Izračunao ga Zvone Radikalni na osnovu podataka iz AhyCo sustava kroz koji se na FERu manje više za sve predmete po Bolonji „odrađuju“ ispiti :-)

Rang na prijemnom je prilično jasan pojam, a rang studenta zahtijeva malo pojašnjenje. Dakle, od uvođenja ocjenjivanja „po Gaussu“ (o čemu sam već pisao) na svim ispitima se ocjene dijele tako da se studenti rangiraju po broju bodova koji su kombinirano „osvojili“ na međuispitima(kolokvijima), završnom ispitu (jednom na kraju semestra), domaćim zadaćama i tzv. blicevima. Od onih koji pređu prag od 50 % ukupnih bodova, prvih 15 % dobije izvrstan (5), sljedećih 35 % vrlo dobar i tako dalje ... Ono zbog čega je ovakav način zanimljiv je da se može vrlo jednostavno na osnovu postignutog ranga na svim predmetima za svakog studenta izračunati njegov prosječni rang koji može poslužiti kao manje ili više dobar proxy za generalni uspjeh na studiju.

I kad se taj broj korelira s rangom na prijemnom, dobije se spomenuta brojka 0.63.

Da bi dodatno ilustrirao što znači ovaj, vjerojatno većini, mutan pojam, najbolje je klasificirati studente po rangu na prijemnom u grupe po 100 studenata (1.-100., 101.-200., ...) i vidjeti kakav prosječan rang imaju studenti iz te grupe (znači prosječan rang za svih sto studenata iz grupe određene uspjehom na prijemnom).

Pa evo i tih podataka:

[001 - 100] – 156.
[101 - 200] – 276.
[200 - 300] – 323.
[300 - 400] – 373.
[400 - 500] – 393.
[500 - 600] – 442.

Korelacija bi sad trebala biti očiglednija :-). Naravno, primjećuje se određeno „usrednjavanje“ (očekivano, s obzirom da korelacija nije stopostotna – inače bi prosječan rang za prvih 100 bio 50., za sljedećih sto studenata (kategorija 101.-201. mjesta na prijemnom) bi bio 150. i tako dalje) ali jasno je da rezultat na prijemnom ispitu u dobroj mjeri „predviđa“ koliko će student biti „dobar“ (jasno, ukoliko ćemo pokazano znanje na ispitima i dobivenu ocjenu/rang uzeti kao mjeru kvalitete studenta!).

Zanimljivo je i vidjeti koliko ima onih koji su dobri na prijemnom a kasnije ispadnu loši, odnosno obrnuto.

Pa evo jedno pitanjce – što mislite, koliko studenata koji su na prijemnom bili rangirani lošije od 500-tog mjesta, dospije među prvih sto po rangu kasnije tijekom studija?

U zadnje tri godine, našao se točno JEDAN takav (svaka čast majstoru :-).

A da malo olabavimo kriterije, koliko je onih koji su bili lošiji od 450. mjesta na prijemnom, a koji uspješnim studiranjem ulete u prvih 150 ?

Takvih se u zadnje tri godine našlo cijelih OSAM!

Stvar možemo i obrnuti pa se zapitati koliko je onih koji su bili dobri na prijemnom (bolje plasirani od 150-tog mjesta) kasnije „zatrokiralo“ pa su po rangu tijekom studija lošiji od 450-tog mjesta ?

Eeee, takvih je bilo nešto više – ČETRNAEST :-). Ne bih sad baš rekao da to znači da se lakše „pokvariti“ nego „popraviti“, ali nekako mi se čini da to i nije daleko od istine :-).

A ako će netko ukazati da to i nisu tako male brojke, i da to pokazuje da prijemni baš i ne mora biti toliko dobar pokazatelj kasnijeg uspjeha, prije ulaska u ozbiljnu diskusiju treba uočiti da su ovo sumarni podaci za TRI godine (odnosno, za tri generacije studenata!). Što znači da bi u kontekstu 650 studenata koliko godišnje upisuje FER, gornje brojke trebalo podijeliti s tri da se dobiju podaci per anum a tada i slika izgleda malo drugačije.

Jesu li ovi podaci relevantni za naše policymakere na području obrazovanja ?

APSOLUTNO!

O razlozima bi se dalo diskutirati okolo naokolo, ali kako sam post već razdužio preko svake mjere, opaliti ću to u glavu pa kud puklo da puklo – podaci su značajni jer daju podlogu za raspravu o sljedećem pitanje – koliko FER želi biti elitni/elitistički fakultet!!!???

Prilično sam siguran da će na bilo kakve primisli o elitizmu graknuti svi živi, ali dopustite da, pozivajući se na činjenice izložene u prethodnom dijelu posta (pošten i promišljen/relevantan prijemni!), primjetim kako se ovdje ne radi o onom klasičnom hrvatskom poimanju „elite“, već više o onom američkom, preciznije bi bilo reći „meritokratskom“ poimanju elite.

Elita su oni koji ZNAJU, MOGU i HOĆE!!!

I koji to svojim rezultatima pokazuju.

Nažalost, ta elita je na FERu podosta zakočena ne-elitističkim, odnosno masovnim pristupom koji FER trenutno zastupa! A što se sigurno neće promjeniti! Zašto ? Kao što mi je jedan od „visokih dužnosnika“ na FERu priznao: „Pa nas iz Ministarstva tjeraju da upisujemo što više studenata kad smo tako dobri i kad naši studenti u roku odmah nađu posao“.

Doista, kad u Hrvatskoj već sada fali na stotine IT inženjera godišnje i kad gotovo na tjednoj bazi dobijam poruke „hej, jel znaš nekog dobrog studenta koji je pri kraju studija i bio bi voljan raditi“, argumentirati da bi FER trebao smanjiti broj studenata koji upisuje doista izgleda blesavo!

Ipak, nemojmo brzati sa zaključcima, dame i gospodo!

Problem je nažalost (a ja mislim da je na sreću ;-) što se elita danas mjeri po globalnim standardnima!!! Pa ako netko misli da bi FER trebao/mogao upisivati i TISUĆU novih studenata godišnje, ja kažem - može, nema problema, ali to znači da će oni najbolji dobiti još manje od svojih profesora i asistenata, a da će onih dodatnih tristo dobiti diplomu samo zahvaljujući daljnjem spuštanju standarda ocjenjivanja (ako naletite na nekog ko je na ETFu studirao tamo osamdesetih, dok se upisivalo 200 studenata iz cijele Jugoslavije pitajte ga kakvi su tada bili standardi ;-).

Naravno, suvišno je i spominjati da takav kurs ne vodi FER na put prema svjetskoj eliti!

Ipak, za one najbolje ni tada neće biti problema – studenti na FERu su jedna prilično napredna „banda“ :-). Koristeći blagodati interneta oni sasvim lijepo stručno napreduju i sami! Jedni grade operacijski sustav s mikro-kernelom, drugi sudjeluju u organizaciji Olimpijade iz informatike, treći ... Nema straha za njihov profesionalni napredak! Jest da bi ih razočarenje fakultetom moglo lako (lakše) odvesti u pečalbu, ali, ponavljam, za njih nema straha.

Problem je, kao i obično uvijek prisutna middle class. Oni koji nisu već s deset, dvanaest godina počeli programirati u BASICu (ili kucati HTML tagove, što vjerojatno danas rade „početnici“ ;-), i koji upravo na fakultetu trebaju steći svoja znanja koja će kasnije unovčiti na tržištu rada. Oni imaju problem, a problem imaju i poslodavci kod kojih ti studenti najprije trebaju proći (bar!) 6 mjeseci pripravništva (da se nauče „pravom“ poslu) prije nego što mogu početi konkretno stvarati added value!

„Ti znači Zvone hoćeš reći da, suma sumarum, FER nema šanse da uđe u elitno društvo od 500 najboljih svjetskih fakulteta!?“

Hm, ovdje treba reći da ja ne znam kako FER stoji po tom pitanju zato jer se u takvim rang listama uvijek uzima cijelo zagrebačko sveučilište! Oko šansi zagrebačkog sveučilišta da uđe na tu listu nemam nažalost nikakve sumnje i spreman sam se kladiti 10 prema 1 da zagrebačko sveučilište u sljedećih pet godina NEĆE ući među 500 najboljih svjetskih sveučilišta!

A kad bolje razmislim, ukoliko ćemo gledati samo fakultete (mislim da je kod Amera ponajbliži organizacijski ekvivalent college) iz područja elektrotehnike i računarstva (computer science), mislim da FER već sada ulazi u listu 500 najboljih na svijetu! Čak bih bio slobodan tvrditi da sam u to prilično uvjeren (alas, brzinsko guglanje je rezultiralo rang listom najboljih američkih CS fakulteta, ali za cijeli svijet baš i nisam našao – svaki doprinos čitatelja kroz komentare po razjašnjavanju ovog pitanja će se jako cijeniti)

Može li FER i bolje?

Mogao bi! Ali, s ovakvo „masovnim“ pristupom, NEMA ŠANSE! Uz 4.300 studenata na dodiplomskom i 800 studenata na poslijediplomskom studiju i nekih 150-ak nastavnika (docenata i profesora), pojačanih s oko 250 asistenata i zavodskih suradnika, kako se FER može uopće stavljati u istu rečenicu s, recimo jednim MIT-jem, gdje, kako kaže Wikipedija, ima „998 faculty members“, te (pazi sad ovo!) „MIT employs approximately 3,500 researchers in addition to faculty“.

Jel možda na MITu ima pet ili šest puta VIŠE studenata nego na FERu? Ne baš! Ima ih 4.000 na dodiplomskom (undergraduate) i 6.000 na poslijediplomskom !!!!

Koliko informacija u samo dvije brojke :-))).

Naći će se sigurno i oni koji će ukazivati na „činjenicu“ da je uspoređivati FER i MIT posve promašeno, ali takvi će, naravno :-), biti u krivu jer, kao što sam već rekao, danas se igra GLOBALNA igra!!! Borba za talent će biti sve žešća i žešća i iako je Amerika zbog određenog zatvaranja (da ne kažem paranoje) nakon 9/11 malo izgubila svoju „privlačnu silu“ za vrhunski talent, make no mistake, brzo će oni doći pameti. Uostalom, treba samo pogledati kako vrhunska američka sveučilišta koriste svoje milijarderske endowmente da bi omogućila siromašnima a dobrima/pametnima posve besplatno studiranje!

Kako bi se FER mogao barem malo pokrenuti na putu dostizanja MIT-a ?

Nema tu puno filozofije jer recept je jednostavan – trebalo bi smanjiti broj studenata koji se upisuju na FER za pola kako bi se povećala kvaliteta „ulaznog materijala“, dodatno „nagaziti“ i studente i profesore i asistente da svoj posao odrađuju kako treba (ponavljam/priznajem, i jedni i drugi i treći bi mogli/trebali bolje), a daljnje povećanje broja studenata „realizirati“ isključivo priljevom stranih studenata preko inozemne razmjene!

Ima li šanse da se to desi ?

Otprilike 0,0000000...0001 % :-)))))

Što znači da će FER ipak i dalje biti primarno edukacijska ustanova kojoj je cilj da zadovolji potrebe tržišta za programerima, energetičarima i stručnjacima za komunikacijske tehnologije (nothing wrong with that, mind you ;-), ali „znanstveno istraživanje kao generator razvoja“ će na FERu i dalje zauzimati „zadnje sjedalo“ ... koliko god se i živi i neživi kleli da nam je to „jedini izlaz“, „strateško usmjerenje“ i slične političke trkeljarije za jednodnevnu uporabu u novinama ili na televiziji ...

A di je tu veza s pričom o državnoj maturi ? I što je s tim studentskim anketama koje sam spominjao na početku ?

Pa, s obzirom da ste se Vi sigurno umorili već i ovo pročitati, a da sam se ja ispraznio do kraja, te teme će morati pričekati neki novi post ... a i živo me zanima hoće li što biti od današnjeg prosvjeda srednjoškolaca ;-)

- 11:21 - Komentari (19) - Isprintaj - #

petak, 25.04.2008.

E moj Smiljko ...

Nema pravde na ovom svitu ...

Eto, baš čitam jučer intervju u Globusu sa Smiljkom Sokolom, profesorom ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu i bivšim predsjednikom Ustavnog suda, o tome kako: „ne razumije zašte ga nitko neće za savjetnika sad kad su mu pod stare dane klikeri proradili i kad je napokon postao hrabar“.

Baš je nepravedan taj život ...

Ili možda ipak i nije ;-).

Jer, ima li netko da se ne sjeća njegovog apologetskog „NOVAC NIJE IMOVINA“ kad je tijekom afere s Ankicom Lepej trebalo braniti Tuđmana zbog šoldi koje je imao skrivene na računu u Zagrebačkoj banci!?

A s kakvom tek nonšalancijom u intervjuu priznaje da je Tuđman uveo Županijski dom „kao neki privid regionalizma, da smiri malo i Srbe a opet da se tu mogu smjestiti ovi stari kadrovi, koji smetaju i tako dalje ...“.
Jest da Smiljko kaže da je on bio protiv toga, ali ne sjećam se da je tada nešto bio silno hrabar i tome se protivio :-). Uostalom, vrlo rado je napisao tih par članaka Ustava, koji su nastali, kako sam kaže: „tako da je on u 25 minuta iz glave izdiktirao to Tuđmanovoj tajnici“.

A koliko je šoldi poreznih obveznika potrošeno na tu lakrdiju od Županijskog doma? I koliko će se još potrošiti na plaćanje penzija svim onim „zaslužnicima“ koju su tamo sjedili ko fikusi?

E moj profesore ...

Znanje i stručnost nikad nisu bili upitni. Jedino je šteta što vas je hrabrost „pronašla“ tek sad, kad više i nije toliko bitno ... jer, iako ste daleko od kategorije Vice Vukojevića, moralni integritet i poštenje koje je tijekom cijele svoje karijere pokazivao nedavno preminuli Jadranko Crnić će za vas ipak ostati nedosanjani san ... što bi narod rek'o – prošo vlak ...

- 13:24 - Komentari (16) - Isprintaj - #

srijeda, 23.04.2008.

Hommage CAREVIMA na pollitika.com :-)

Ne valja se rastajati u zloj krvi a moj zadnji post je time obilovao :-). Stoga, red je da dam i drugu sliku pollitika.com portala, naravno, ponovno iz moje osobne percepcije i iskustva.

Pod broj jedan, moram jasno i glasno reći da pollitika.com NIJE LJEVIČARSKO DRKALIŠTE (iako tamo definitivno postoji određeni broj drkadžija ;-). Pos3lekovu karakterizaciju sam „preuzeo“ (uz kvalifikaciju!) čisto da bih naglasio svoj point – a to je da pollitika, barem po mom mišljenju, polako gubi svoju relevantnost i pretvara se u „portal za jamranje“ i venting rage (Zvone Radikalni je također kriv po obje točke ove optužnice ;-)! Iako jest istina da pollitika ima određeni značaj u hrvatskom medijskom prostoru i da je (po)često „pravi“ novinari koriste kao podlogu za stvaranje rusvaja (čitaj afera), nepobitna činjenica isto tako jest da je taj značaj u padu, ili u najboljem slučaju u stagnaciji.

Kao što i sam gale kaže u svom postu provokativnog naslova Treba nam demokratski vođa, nema tu „vizije“! Ili, bolje rečeno, početna vizija (kako je to sam mrak jednom lijepo kazao: „neki ljudi kao hobi imaju xyz, a ja imam politički web-site“) više ne pije vodu!

Što je velika šteta ! Šteta, zato što na pollitika.com portalu ima i pravih majstora pisane riječi kojima veeeelika većina hrvatskih „pravih“ novinara nije ni do koljena! Ljudi koji znaju na pravi način povezati i oblikovati raw informacije te „udariti u sridu“!

Ovaj post je njima u čast i hvalu :-)

Koliko god bilo kakvo rangiranje bilo grubo, pomalo i neumjesno a možda i uvredljivo za ostale članove, ja ću se svejedno upustiti u tu „avanturu“. I, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću proglasiti TRI CARA pollitika.com portala:

- opinioiuris
- ap
- frederik

Zašto baš njih tri i zašto „samo“ njih tri? Dva su razloga. Prvo, zato što im je svaka riječ na mjestu a svaki post spada u kategoriju čisto zlato (iako se ovdje mora reći da ap svojim kriptičnim stilom ni u kojem slučaju nije „lagan za čitanje“). A kao drugo, spadaju među najaktivnije i najagilnije članove na pollitika.com portalu (jest da opinioiuis po ovom kriteriju malo šteka, ali to definitivno nadoknađuje kvalitetom ;-).

Nažalost, pollitika nema RSS feed pojedinačno po autorima (zašto nema!?), ali nema beda – samo kliknite na gore navedene linkove pa na link „View recent blog entries“ i navalite.

Jer, sve što ste o pravnim pitanjim čuli na Dnevniku ili čitali u novinama je nula (je, hiperboliziram, ali ja sam ipak radikalac ;-) u usporedbi s opinioiurisovim seciranjem u njegovim postovima. Neumoljiva primjena čiste logike, povezana s opsežnim i čvrsto utemeljenima informacijama na kojima bazira svoje zaključke čini njegove postove pravim užitkom za čitanje.

A ako opinioiuris u svojim postovima rastura pravna pitanja, ap pruža jedinstvene povijesne uvide u „kardeljizam“ i „maoizam“ na ovim prostorima :-). Da pojasnim, reći ću to ovako – da ap batali svoj kriptični stil i počne u svojim postovima udarati „u sridu“ a ne „naokolo“ – drugim riječima, da kaže sve što zna o razno raznim sranjima iz zadnjih 20-30 godina (znači uz full disclosure – čitaj tko, kada, zašto i kako) a kojima je svjedočio iz prvog reda, država bi pala za 5 dana :-).

Siguran sam da ap ima svoje razloge zašto ne zauzme takav smjer i zašto se ograničava na sniping from the wings a ruku na srce, vjerojatno je tako i najpametnije (životno iskustvo se ne može nadomjestiti nikakvom pameću, inteligencijom ili mladenačkim zanosom – i to je lekcija koju svaki čovjek uvijek iznova uči kroz cijeli život! :-). Al' da bi bilo zanimljivo gledati rusvaj koji bi tad nastao, bilo bi :-)

I na kraju (što bi rekli Englezi, the last but not the least) car frederik kojeg bi najbolje mogli „kategorizirati“ kao all-round igrača. Bilo da se radi o Otoku Znanja, splitskim štekatima, lokalnom rusvaju u HSU ili o institucionalnoj krizi na prošlim izborima (koje nije bilo, ili preciznije, preko toga se šutke prešlo, ali that's not the point here ;-) frederik je uvik u sridu! Riječ da bih više dodao.

I to su Vam, dragi moji čitatelji, tri cara s pollitika.com portala.

Ali jadna bi doista bila pollitika kad bi oni bili jedini vrijedni pažnje :-). A, jok malac, ima tu još podosta igrača. Koji nisu carske kategorije jedino zato što, opet, bar po mojoj procjeni, ne zadovoljavaju istovremeno OBA carska kriterija.

Ima tu još puno autora kojima je definitivno svaka na mjestu i čiji je svaki post vrijedan pažnje. Recimo, u zadnje vrijeme vrlo vrijedan Potjeh (valjda ima vremena sad kad je dao otkaz u ... ;-) koji je na najboljem putu da ispuni i drugi carski kriterij! Uvijek mi je bilo drago pročitati što gospodin Ivan Cerovac ima za reći, ali, njega u zadnje vrijeme baš i nema :-(. CikaVelja je u „općim“ stvarima na tragu opinioiurisa po kvaliteti svoje argumentacije, ali i on je (pre)rijetko tu. Boje „slabijeg“ spola brane vipera i tyche, i to kako brane (ili bolje rečeno predstavljaju, jer i vipera i tyche su svjetlosnim godinama ispred svake potrebe da idu u fajt na feminističkoj platformi ;-). Hrvoje Štefan brani boje socijaldemokracije argumentirajući right to the point, bez suvišnog napadanja i nipodaštavanja protivnika (za razliku od nekih, a koji pritom i ništa konkretno ne uspiju/ne žele kazati ;-). Sjećam se da je diskusija koju smo vodili o (visokom) obrazovanju ostala visjeti u zraku i jednom kad se uspijem „osloboditi“ ovih poriva za uzaludnim fajtevima tipa „ko ima većeg“ i opet vratim obrazovanju kao meni dragoj i bitnoj temi (a nadam se da će to biti uskoro), svakako se nadam da ćemo tu diskusiju nastaviti. Ali, i on je u zadnje vrijeme izgleda dosta zauzet drugim stvarima :-(.
Bepo i G-News rasturaju ekonomski department, a kolega bezkomentara je od Zvone Radikalnog „proglašen“ za „ministra energetike u internetskoj vladi u sjeni“, što vjerujem sve govori :-). Ovdje moram spomenuti i grgu, koji iako još nije napisao niti jedan post, u svojim komentarima (i jopet, bar po mom mišljenju) definitivno dobro kuži situaciju i proniče u bit ;-).
DEMOS i esperanza su tu da daju originalan, ali ipak nužno ograničen (je, život nije savršen), uvid u insajdersku situaciju u HSU i HSLSu, a moram spomenuti i svog najdražeg desničara – Whatevera :-). Oko Katoličke Crkve se slažemo otprilike 0 %, oko HDZ-a i njegovih „dostignuća“ recimo negdje oko 60 %, a sve ostalo se slažemo manje više skroz (iako me poprilično začudio svojom reakcijom na moj post o „poljoprivrednom zemljištu“ :-). Pazite na njega ko na kap vode na dlanu, dragi pollitičari :-)))). Njegovim stopama pokušavaju koračati i Checkpoint Charlie, TitoTudman i obaladaleka, ali, slabašno i nekako nemotivirano. Je znam, nema se vrimena a i nije lako uletit u „ljevičarsko gnijezdo“ i „ostati čitav“.

I, malo pomalo, nakupila se lipa hrpica - tri cara i dirty thirteen ;-)

Faliti će mi ... itekako će mi faliti :-((((

Jer, iako sam mislio i dalje biti „prisutan“ kao anonimni gost-promatrač, to neće ići! Zašto? Evo zašto ...

Još jedan Solarisov post, i opet na istu šprancu ljevičarskog izdrk... a da se ništa konkretno ne kaže (i usput još provuče par posve pogrešnih teza) ... A tek komentari :-)))).

Ne znam, ne znam ... ukoliko se uspijem suzdržati od toga da potrošim pet-šest sati na recenziju Solarisovog posta (a trebalo bi bar toliko, jer malac je izgleda pravi stručnjak za područje socio-političkih aspekata formiranja tržišta, bar tako sam tvrdi – iako mu se i kao takvom desilo par gadnih pogrešaka), smatrati ću to svojim velikim uspjehom :-). Vidjeti ćemo ...

- 10:21 - Komentari (10) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 21.04.2008.

Odlazim ...

ali samo s pollitika.com portala :-)))).

Ne merem više podnostiti to ljevičarsko izdrkavanje pa da ga j.... samo sekiracija i puno potrošenog vrimena ... a tako malo za pokazati. Stoga sam se od "kolega" pozdravio jednom podužom čitabom u kojoj sam im sve objasnio, a koju ovdje prenosim u cjelosti:

Jopet ja u fajt ... jest da više stvarno nema smisla, ali još ovaj jedan post ćete pritrpiti :-)))

A ovaj put je „protivnik“ bloger Solaris koji se u svom postu „Diskusija o tezama Zvone Radikalnog" (btw. jedini koji je objavio na pollitika.com, usprkos „stažu“ od pola godine ;-) poprilično kritički osvrnuo na moj post „Zablude o grijesima Georga Busha“. Koliko kritički ? Paaa, poprilično kritički:

„Problem je u tome sto, unatoc cinjenici da se strastveno informira, u biti ne zna dovoljno“
„Njegove fraze su izraz tipicne povrsne informiranosti“


i slično ...

Trkeljarije? Nipošto! Jer, Solaris je pametan dečko! Čak i pripametan :-), rekao bih ja, ali, ipak idemo redom.

Priča je počela sa betovim dnevnikom „(skoro) svi grijesi George W. Busha“ u kojem je on prenio 10 grijehova GWB-a kako ih vidi „eminentni evropski socijaldemokrat“ (kojeg sam ja u nedostatku informacije imenovao Esdo a u međuvremenu ga je bet identificirao kao Mogensa Lykketofta, bivšeg ministra vanjskih poslova i ministra financija u vladi lijevog centra Kraljevine Danske 1992-2001 koji je nakratko bio i šef Socijademokratske stranke Danske). U tom svom popisu Esdo je neke grijehove i pogodio, ali je u svojoj argumentaciji počinio i podosta pogrešaka pa sam ja po n-ti put krenuo „ispravljati krive Drine“ a usput sam i dao svoju ocjenu koliko je Esdo u opisu grijehova bio točan (btw. ispalo je 5.39 od 10.0 mogućih ;-)

Što je bio moj cilj ?

Bloger „smuk i salaso“ je to u svom, inače prilično kritičnom, komentaru na mom blogu formulirao „u sridu“:

Ostalo je sve manje, vise slaganje sa predmetom ocjenjivanja koje polemizira samo o nijansi izmeta, ne dovodeci u pitanje postojanje istoga.


NIJANSIRANJE je ključna riječ !

Veličati Busha i njegovu administraciju, koji su u zadnjih sedam godina nebrojeno puta pokazali svoju nesposobnost mi nije bilo ni na kraj pameti! Ali da socijalistička trkeljanja nekog „eminentnog evropskog socijaldemokrata“ prođu bez mog osvrta, e to ne može.

Pa me nije iznenadilo ni kad sam na svoj osvrt dobio osvrt :-). Koji Solaris započinje ovako:

Neke tipicne fraze, neke tipicne predrasude i neka tipicna vjerovanja isticu se u Zvininom razmisljanju u kojem reagira na kriticki post o u povodu Bushova dolaska u Zagreb. Reagiram iskljucivo na njih, na tu neupitnu tipicnost, koja je inace dosta rasirena, i kod Zvone je izgleda izraz opceg prosjecnog razmisljanja ...

Problem je u tome sto, unatoc cinjenici da se strastveno informira, u biti ne zna dovoljno. A ne zna dovoljno upravo zato sto mu samoproklamirani radikalizam onemogucuje da sliku vidi dovoljno siroko.


To se zove OŠTAR početak – so let the fight begin:

Solaris kritiku počinje s prvom točkom u kojoj kaže da je „sasvim je ocigledno da su okolnosti 2000-te godine (vezano uz izbor GWB za predsjednika, op Z.R.) bile sumnjive“. Njemu je to „neupitno sumnjiva situacija“ i s tom točkom se Solaris obračunao ukratko bez daljnjeg elaboriranja. Alas, ima tu štofa, itekako ima štofa, ali tome ćemo se vratiti kasnije ...

Zatim se Solaris žali na korištenje termina „malac“ :-) za koji kaže da je „sukladan (Zvoninom) zauzimanj(u) nadmocnog stava i ponizavanj(u) onih koji imaju drukcije misljenje“. Ja to nikako ne bih tako rekao, pogotovo zato što se tako ponekad obraćam i svom sinu, svojim prijateljima i dragom stricu Bokiju (koji je, bar što se mene tiče, originalni autor tog termina ;-)

Ipak, zanimljivo je još nešto što Solaris kaže: „Jednom sam osobno u diskusiji o Zvoninom postu napisao nesto o financiranju obrazovanja. Zvone je, iako nema ni blagog pojma tko sam, prvo napisao - o tome ja znam puno vise nego ti. ??? Dakle, kus!“

Ne kažem da tako nešto nikad nisam izjavio :-), ali kad sam od Solarisa zatražio da mi dade link na takvu moju izjavu – ni traga ni glasa. Da ponovim, sasvim je moguće da sam, želeći naglasiti svoju „poziciju“ na fakultetu i činjenicu da sam o problemima obrazovanja podosta razmišljao i rekao nešto slično, ali sam prilično siguran da to nije bilo baš ko što Solaris kaže: „Dakle, kuš!“. I živo bi me zanimao kontekst. Ali, Solarisu se valjda nije dalo tražiti taj komentar – glavno da je on svoje „ispalio“;-)

I onda polako dolazimo do srži stvari!

Pa solaris kaže: „Dakle, Esto bi, kaze Zvone, htio socijalizam u Americi. Zvone ne bi htio. U cemu je Estin grijeh? Ako Zvone ima pravo ne htjeti, zar nema Esdo pravo htjeti.“ Pa se još pita da što ja i Esdo uopće imamo izražavati svoje mišljenje o tome kakav bi sustav trebao biti u Americi !!!

E ovdje je Solaris, kako se to lijepo kaže: OMAŠIO CEO FUDBAL !!!!

Jer, diskusija je počela s mojom reakcijom na (navodne) grijehe George W. Busha !!! Kojem je Esdo kao jedan od deset grijehova naveo (sad parafraziram ;-) „da nije uveo socijalizam u Ameriku“ ???

Iako ću se ja sa Solarisom složiti da je pitanje ima li uopće smisla da ja i Esdo izražavamo naše „htijenje“ o tome kakav bi sustav u Americi trebao biti, doista mi nije jasno što je Solaris sa svojom kritikom na moj račun htio u stvari reći ??? Ja sam samo rekao da je posve bedasto i pogrešno kao „grijeh“ Bushu stavljati to što je tijekom njegovog mandata Amerika ostala „kapitalistički ustrojena“ zemlja (za razliku od „socijalno usmjerenih“ evropskih država), a sličan argument sam potegnuo i na Esdinu kritiku da u SADu za vrijeme Busha nije uspostavljen sustav univerzalne medicinske zaštite (iako je tu situacija malo složenija i o tome ćemo detaljnije još kasnije).

I kažem ponovo - kakav fuckin grijeh ? Američki narod je svoje izabrao (i hvala Bogu da je njihov izbor drugačiji od evropskog!) i nema tu nikakvog grijeha!

Ipak, ispalo je da sam tu dao priliku Solarisu da u fajt ubaci svoje „tenkovske divizije“:

Proucavajuci funkcioniranje demokracije razvila se cijela jedna vrlo slozena znanost koja prilicno relativizira parole tipa "narod je svoje izabrao"

Drugim rijecima, Zvonina tvrdnja, "da Amerikanci zele univerzalno drzavno zdravstveno osiguranje vec bi ga imali", potpuno je besmislena s pozicije liberalne analize funkcioniranja glasackog mehanizma.

Bilo kako bilo, slijedeci formalnu logiku Zvonina tvrdnja "da Ameri zele…" uobicajeno u ozbiljnim diskusijama diskvalificira onoga tko ju je izrekao.

Ukratko, Zvone je hrvatski intelektualac, predavac na sveucilistu, I to na fakultetu koji je po Zvoninim rijecima blizi nego bilo koji drugi hrvatski fakultet suvremenim znanstvenim I strucnim dostignucima. Otkriva se medjutim da se u javnim raspravama koristi povrsnim frazama: "Da Amerikanci zele…" I to u podrucju u kojem bi vise trbao pitati I slusati nego docirati, jer nije njegova struka.


Ukratko, Zvone je GLUP zato što u diskusiji koristi argument „Amerikanci su tako izabrali“ i time pokazuje da ne zna da postoji nešto što se zove Arrowljev paradoks koji

... matematicki pokazuje (naglasavam matematicki) da ne postoji glasacki mehanizam koji bi individualne preferencije I prioritete neizostavno pretvorio u adekvatne preferencije na agregatnoj razini (prica se dalje razvija u smjeru decentralizirane realizacije preferencija putem trzisnog mehanizma).


Arrowljev paradoks !??? NIKAD ČUO ! Jok malac, niti blizu!

Ali, Solaris ovdje svejedno sere. Ili vrijeđa, kako vam draže. Vrijeđa/sere zato što svojim riječima implicira da meni nije jasno da postoji problem s „pretakanjem“ individualnih preferencija glasača u rezultat (odnosno političku akciju) na agregatnoj (znači nacionalnoj) razini !?

Majke ti irudove, a što je politika doli umijeće kanaliziranja individualnih preferencija glasača u konkretnu političku akciju. Naravno, političari se trude i utjecati na preferencije svojih birača, to je kristalno jasno, ali Solarisova implikacija da meni nije jasna ovako elementarna činjenica iz sfere politike je poprilično uvredljiva (i posve pogrešna, naravno).

Dakle, Arrow paradox kaze da je moguce(!) ali nije nuzno da se individualne preferencije pretvore u opce prioritete. Moguce je da Ameri, zele li univerzalno zdravstveno, to I dobiju, ali ako zele univerzalno zdravstveno ne znaci da im glasacki mehanizam to omogucuje. Molim dakle da se u ovom kratkom objasnjenju uoce razlike izmedju moguce I nuzno, da se uoci pojam glasacki mehanizam I sl.


Malac (ovdje doista u pejorativnom smislu kakav implicira Solaris;-), alaj ga sereš :-))))

Solaris otprilike kaže ovo: „Moguća je situacija da čak i u slučaju kad većina Amerikanaca, recimo 60-70%, želi univerzalno zdravstveno osiguranje (ili socijalizam, for that matter) ta želja preko glasačkog mehanizma ne bude pretočeno u konkretnu politiku“.

A ja kažem, ne samo da je moguća, nego je čak i vjerojatna :-). Kako ? Vrlo jednostavno, zato jer postoje preferencije kod glasača koje su im VAŽNIJE od univerzalnog zdravstvenog osiguranja. Pa tako Joe Sixpack, bijelac u 50-tim koji je popušio posao jer se tvornica u kojoj je radio 30 godina preselila u Kinu (a koji, što je ovdje vrlo važno, na balkonu cijelo vrijeme ima izvješenu američku zastavu!) neće glasati za Hillary Clinton sve pa da mu ona obeća potpunu zdravstvenu skrb za 0 kn 0 lipa. Inače Joe Sixpack misli da ta ideja sa univerzalnim zdravstvenim osiguranjem uopće nije loša, ali eto ... ne moš protiv Arrowljevog paradoksa ...

I recite vi meni – ŠTO TU NIJE JASNO !?

Di su tu „neke tipicne fraze, neke tipicne predrasude i neka tipicna vjerovanja“ ???

Jel to Solaris hoće reći da mehanizmi glasanja (npr. kako od 2 milijuna glasova odabrati 150 i kusur zastupnika) nužno predstavljaju kompromis koji nije savršen !!! Koliko (pri)pametovanja da se kaže nešto tako očigledno!

Jel američki izborni sustav savršen? Jok malac, a za dokaz treba samo pogledati koliko proceduralnog rusvaja ima (već!) u ovim predsjedničkim izborima! Problem je naravno u tome što ne postoji „savršen“ izborni sustav! A to što se Amerikanci priklanjaju tradiciji pa svoj nerado mijenjaju - to je njihov način i njihov pristup (a evo vam i jedan hint za razmisliti – vjerojatno niste znali da delegati koje su do sada osvojili Obama i Clinton u utrci za nominaciju, formalno-pravno NISU DUŽNI glasati za „svog“ kandidata! – uostalom, zato ih i zovu pledged – a da to otvara mogućost za svakakve kombinacije (teoretičari urota, di ste ;-), oko toga nema spora, iako mislim da je Hillary gotova i da od toga neće biti nikakve priče ;-).

Nakon toga prelazimo u ekonomske sfere pa spominjući „prizemnu razinu na kojoj Zvone koristi ekonomski argument“ Solaris za ilustraciju poteže ovakav (kako i sam kaže!) apsurdan primjer:

„da Amerikanci (iz slumova) zele bolju pravosudnu zastitu oni bi je izglasali.“


Ovakva izjava nije apsurdna, već GLUPA jer u ovom slučaju, za razliku od primjera s univerzalnim znanstvenim osiguranjem, situacija posve drugačija (npr. samo treba ukazati na činjenicu da par (nek je i deset) milijuna siromašnih crnaca, raspoređeno po slumovima velikih gradova, baš i ne predstavlja moćnu glasačku mašinu u zemlji od preko tristo milijuna ljudi – bilo Arrowljevog paradoksa ili ne!)

Zanimljivo je i kako Solaris ispod tepiha provlači sljedeći argument: „u usporedbi sa zemljama slicnog stupnja razvoja Ameri trose na zdravstveno osiguranje vise, a dobivaju manje.“, odnosno, „sustav je u Evropi efikasniji“ !

Hm, s obzirom na znanstvene pretenzije koje naš Solaris pokazuje, iznošenje ovakve paušalne ocjene, bez da ih malo razradi i baci u sive nijanse koje su u ovoj diskusiji definitivno prikladnije, me doista „čudi“ ;-). Jer, netko će na primjer reći da je baš američki sustav efikasniji budući da za razliku od evropskog pojam „liste čekanja“ u Americi ne postoji! Kome, na primjer, poslodavac plaća zdravstveno osiguranje u Americi (istina, takvih je sve manje i to JEST problem), taj bi se nemilo iznenadio nivoom usluge koju dobijaju pacijenti u Evropi (baš me zanima hoće li netko pokušati „pobiti“ ovu tvrdnju ubacivanjem Švedske u cijelu priču)!

Ipak, ovdje nećemo previše kuditi Solarisa jer je njegov argument u osnovi točan – kako god okreneš, per capita Amerikanci definitivno troše više resursa (čitaj šoldi) na zdravstvo od Evropljana.

A ja na to mogu reći – HVALA BOGU DA JE TAKO !!!

Jer, upravo zahvaljujući toj potrošnji je medicinska znanost u zadnjih 10-20 godina tako napredovala – zahvaljujući američkim ulaganjima u, štono bi se reklo R & D (research and development). Hrvatska se (s pravom?) ponosi što je jedna od sedam zemalja u svijetu koja ima patentiran lijek (ili je to tako bilo prije 5-6 godina kad je Pliva bila „u fokusu“ ;-), ali nama se desio samo jedan Sumamed, i to je bilo to (a priča je slična i u ostatku Evrope!).

Zašto je Amerika drugačija ? Zato jer tamo postoji realna mogućnost da će se otkriveni lijek/procedura moći DOBRO naplatiti (a to vrijedi kako za istraživače u farmaceutskoj industriji tako i za doktore-specijaliste u praksi). Uostalom, dovoljno je pogledati kako su u Hrvatskoj prošli izumitelji Sumameda pa da bude jasno o čemu pričam :-). O tome kako plaća od 10-15.000 kuna djeluje na naše vrhunske (nažalost, i ne samo na vrhunske) doktore koji su u svoje profesionalno napredovanje uložili 20 godina teškog rada mislim da sve znamo.

Je li američki sustav idealan?

DALEKO OD TOGA!!!

Perverzije američkog zdravstva na dnevnoj bazi iskrsavaju na reddit, delicious i digg servisima i svaki internaut je s njima dobro upoznat, što je vjerojatno i razlog široko prihvaćene percepcije da je američko zdravstvo u teškim problemima.

Doći u situaciju da oboliš od raka a da nisi zdravstveno osiguran je prilično zastrašujuće, s desecima tisuća dolara troškova in prospect! Naravno, nije sve tako crno jer postoje Medicaid i Medicare programi kojima država pokriva zdravstvene troškove za siromašne i starije (a treba napomenuti da su upravo tijekom Bushevog mandata ti programi dodatno fundirani!).

Ipak, Solarisu se mora priznati da je u jednoj rečenici „urakljio“ problem:

Ono sto je potpuno jasno to je da u slucaju zdravstvenih usluga trziste ne funkcionira po principu dostizanja ravnoteze ponude I potraznje zbog nepremostive asimetricnosti informacija.


Činjenica da u slučaju postojanja asimetričnih informacija tržište ne funkcionira „normalno“ je jedan od osnovnih postulata ekonomije. Da bi dokučili koliko je „asimetričnost informacije“ ovdje važan pojam zamislite sljedeću situaciju. Joe Sixpack ima relativno dobro plaćen posao ali u sklopu kojeg nema employer-based osiguranje već to plaća sam, iz svog džepa. I sve je super dok mu dijete ne oboli od neke nezgodne bolesti – recimo astme ili nečeg sličnog što ima dugoročni efekt na zdravlje. Ipak, liječenje je uspješno i sve troškove je pokrio njegov HMO kod kojeg ima ugovoreno zdravstveno osiguranje. Ali, prije ili kasnije dolazi vrijeme za obnovu tog ugovora o osiguranju! I tada mjesečna premija za našeg Joe Sixpacka goes through the roof! „Pa čujte, ne može vaša premija osiguranja i dalje biti tako „niska“ kad u obitelji imate kronično bolesnog člana!“.

Naravno, u ovoj priči sigurno postoji i zakonska regulativa koja postavlja određene preduvjete i zapreke ovakvom ponašanju HMOa (ovdje ću 100 % popušiti Solarisovu kritiku da „zašto nisam to par minuta proguglao pa dao potpunu i točnu informaciju“), a s ciljem pokrivanjem „zdravstvenog rizika“ kroz što veći broj ljudi (tzv. komponenta solidarnosti), ali posve je jasno da ovdje imamo problem! Jer, svakom pružatelju zdravstvenog osiguranja je cilj da svojim policama „pokriva“ što zdravije ljude, a da na one manje sretne prebaci što veći dio troškova (ovdje se može otvoriti i sljedeća vrlo ozbiljna tema – kako organizirati zdravstveno osiguranje u budućnosti kad napredak tehnologije omogući potpuno skeniranje genetskog koda svake novorođene bebe i kad će se na osnovu te informacije moći unaprijed zaključiti o potencijalnim zadravstvenim rizicima, pa shodno tome i zdravstvenim troškovima, koje će ta individua imati kroz život!)

Da li je univerzalno zdravstveno osiguranje rješenje?

Kao što i sam Solaris kaže, možda je, a možda i nije! Nažalost (i očekivano, jer to je njegov „pristup“) Solaris ne razrađuje detaljnije različite mogućnosti i alternative, već se zadovoljava konstatacijom da je ovdje primarno riječ o „humanizmu“ (uvijek iznova me fascinira kako ljevičari sve probleme pokušavaju riješiti „humanističkim“ pristupom ;-) i da je tržišni pristup problemu zdravstva „apsurdan“!

Kad ti kažeš malac, valjda je tako.

Zatim još malo o Bushu i Kyotu (za divno čudo, ovdje nemam nikakvih zamjerki i čak mislim da je to poprilično dobro napisano ;-) i došli smo konačno do kraja Solarisovih trkeljarija.

Nakon ovako dugačko izlaganja, očekivana reakcija blogera bi bila: „Uf, Zvone, bogati, pet i po stranica teksta na jedan (nevažan!?) blogerski fajt – nisi li malo pretjerao?“

Paaa, to bi se moglo i tako reći, da u ovoj priči nema još jednog malog malecnog problemčića! Problem je naime što se čitatelji na pollitika.com portalu u velikoj većini SLAŽU sa Solarisovom „argumentacijom“ a takav zaključak proizlazi iz činjenice da je post dobio 34 glasa i dva tjedna proveo pri vrhu liste preporučenih dnevnika!

Što je sasvim u redu jer upravo tome i služe one strelice pri vrhu svakog posta :-). Mi smo kao neki community i te strelice služe da „kolektivnom inteligencijom“ razlučimo žito od kukolja. Problem je, kao što se iz mog prethodnog izlaganja jasno vidi, što ja mislim da Solarisov post, ako baš i ne spada u kategoriju „kukolja“, definitivno NIJE „zlatno žito“ kao što to izgleda misli većina na ovom portalu.

Ipak, dalo bi se i preko toga prijeći! Uostalom, internet i služi za efikasnu razmjenu mišljenja i nalaženje „istine“ kroz utemeljenu argumentaciju jer nitko nije savršen i čovik uči dok je živ. Hm, internet možda i da, ali pollitika.com, nažalost, ne spada u takvu kategoriju! Jer, dok se svi slažemo da nam je vlast nesposobna, da je Sanader majstor manipulacije, da je Bandić korumpiran i da nam je država u k...., sve je pet i dijelimo si lijepo plusiće.

Ali, probaj samo dirnuti u „socijalističku“ dogmu, ili ne daj Bože braniti G.W.Busha i Ameriku (u stvari čak ne ni braniti, već „samo“ dati jedan malo drugačiji pogled) ... i onda stvari više ne izgledaju tako krasno!

Naravno, svi imamo pravo na svoje mišljenje i svi smo u ravnopravnoj situaciji da ga izložimo, pa tako i mrak ima pravo napisati o izboru GWBa ovo (da, da, vraćamo se na točku 1 iz posta od kojeg je krenuo cijeli rusvaj):

također, cijeloj akciji je prethodila diskvalifikacija cijelog niza ljudi s biračkog popisa a koja je uključivala ne samo osobe koje ne smiju glasati (poput recimo zatvorenika) nego i osobe SLIČNOG imena kao i zatvorenici
ukratko, situacija na floridi 2000 po mom skromnom mišljenju nadmašuje i apsolutno sve što smo vidjeli od našeg lokalnog HDZa jer takve stvari što su se tamo događale ne mogu proći niti danas
i posljednje, vrijedi spomenuti da je popular vote taj puta dobio Al Gore a nikako GWB
mislio sam da ćeš malo bolje ispitati što se događalo tada, ti kao inžinjer bi morao biti malo temeljitiji


a silverci ima pravo reći i ovo:

Ne samo oni nego i dobar dio crnačkog stanovništva je jednostavno izbrisan iz biračkih popisa i nisu mogli ostvariti pravo na glasanje.

Nisam niti siguran da je Vrhovni sud taj koji je prekinuo prebrojavanje. Mislim da je to odlučeno na državnoj, a ne na saveznoj razini i da je neku ulogu u tome imao Jeb Bush, tadašnji guverner Floride i brat od GWB-a.


KAKVE TRKELJARIJE !!!

Al' dobro, ljudi ne znaju, nisu upućeni pa ne budi ti teško Zvone, ajmo malo diskutirati. Moram priznati da sam i ja malo zaboravio detalje kako je išla ta priča, ali imam ja pouzdan „repozitorij“ – www.economist.com, klik na Search pa da vidimo.

I našao sam jedan prilično detaljan članak u kojem se točku po točku opisuje kako je sve to skupa izgledalo. Čak prekršim i copyright te prenesem cijeli članak u svom postu Kako je izabran George W. Bush da vidim što ljudi na to imaju za reći.

Rekoh da vidim kako će sad mrak argumentirati da „situacija na floridi 2000 po mom skromnom mišljenju nadmašuje i apsolutno sve što smo vidjeli od našeg lokalnog HDZa“ (majke ti irudove, hrvatski izbori 2007 su provedeni uz DIREKTNO KRŠENJE IZBORNOG ZAKONA u kojem lijepo piše da se izborne jedinice ne smiju razlikovati za više od 5 % po broju birača – i onda mi mrak kaže da je 2000 na Floridi BILO PUUUUNO GORE???)

A baš me zanima i jel' možda mrak i silverci žele reći da je postojala neka skrivena kampanja (naravno, od strane Republikanaca) da se „osobe sličnog imena kao zatvorenici“ te „dobar dio crnačkog stanovništva“ ukloni s biračkih popisa?

I kako u toj priči figurira Jeb Bush, kojeg je silverci „ubacio“ u najboljoj maniri teoretičara zavjere: „To da je Bushev brat bio guverner baš Floride u kojoj se sve događalo tebi je eto čista slučajnost?“

Jesam li možda dobio odgovor na svoje direktne upite za pojašnjenjem takvih stavova?

Jok malac!

Jedino što sam dobio je dnevnik sa ukupno -1 glasova :-)))))

A kap koja je prelila čašu i uvjerila me da Posl3kova karakterizacija pollitike kao „SDPovog (ja bih radije rekao „ljevičarskog“ ;-) drkališta“ i nije tako promašena je „argument“ koji je u svom komentaru na moj post s prenesenim tekstom iz Economista podastro silverci.

Pogledajte ga svakako, da se uvjerite i sami u razinu diskusije na ovom portalu i kako silverci brani svoje (neobranjive) teze! I k tome (coup d' grace) za svoj „komentar“ dobije lijepih devet puta po 4 zvjezdice :-). „Sjedi silverci, ocjena odličan, baš si mu fino odbrusio“ :-).

Da, doista je tim komentarom silverci „obogatio“ diskusiju. Jel' se time možda htio narugati The Economistu kao izvoru (ne znajući da time, bar među ozbiljnim ljudima sam ispada debelo smiješan) ili dati kritiku na engleski jezik, ja ne znam, a silverci se nije udostoji odgovoriti.

Ali znam da je došlo vrijeme da se rastanemo ...

Jer, da svojim daljnjim sudjelovanjem dajem kredibilitet ovom portalu kao jedan od rijetkih ne-ljevičarski usmjerenih komentatora (a i jedan od rijetkih koji se ne skriva iza anonimnosti!) za mene jednostavno više nije opcija!

Upoznao sam zanimljive ljude, pročitao puno intrigantnih tekstova i sudjelovao u mnogobrojnim, često i žestokim raspravama, ali ... dosta je bilo izdrkavanja. U jednom trenutku, taman u ono vrijeme pollitika.com meetinga je postojala šansa da se ovaj portal digne na višu razinu, but it wasn't meant to be.

Nedostajati će mi svakako opinioiurisove besprijekorne pravne i logičke analize, sve one, doduše rijetke, ali zato izrazito zanimljive diskusije s hrvojem štefanom (Solaris, pogledaj kod štefana kako se brane boje socijaldemokracije i humanizma!), postovi Ivana Cerovca iz kojih progovara neupitni moralni autoritet baziran na životnom iskustvu, ap-ovi insajderski uvidi koji (kriptično ;-) pogađaju u bit stvari te G-News-ovo rasturanje socijalističke dogme.

A di su tu vipera, tyche, sm, grgo, Potjeh, DEMOS, Whatever ... ko bi pobrojao sve one čiji su me tekstovi i komentari obogatili kao osobu i pokazali da ima i u ovoj državi pametnih i moralnih ljudi.

Bila je to lijepa avantura, ali gledajući unazad, premalo imam za pokazati u odnosu na uloženi trud.

Naletite ponekad na http://zvoneradikal.blog.hr , i ostajte mi zdravo i veselo.

Zvone Radikalni over and out ...

- 11:20 - Komentari (23) - Isprintaj - #

nedjelja, 20.04.2008.

O zagrebačkoj vodi i poljoprivrednom zemljištu

Kakve veze ima (loša) zagrebačka voda s poljoprivrednim zemljištem? Nikakve, osim što i jedna i druga priča, svaka na svoj način, ilustriraju koliko je sranja u ovoj državi.

The clock is ticking, pa sam ih odlučio ispričati zajedno a i pomalo na brzinu, jer sam ovdje on really tight schedule :-).

Prvo zagrebačka voda. Ili preciznije, voda na zagrebačkim Vrbanima koja puni novinske stupce zadnjih n mjeseci, iako sa sve slabijom učestalošću: „A Bože moj, malo im je tamo lošija voda, a riješit će se nekako. Nema tu više priče“.

Koji majstorski odrađen PR za Bandića i njegovu ekipu :-)))

Jer, dame i gospodo, problem sa zagrebačkom vodom NIJE na Vrbanima. A jok! Lagali su Vam dame i gospodo, lagali su Vam u oči i nisu ni trepnuli! A da problem nije na Vrbanima je pokazala i nedavna inspekcija vode na hidrantu (dakle, prije ulaska u vodovodnu mrežu naselja!) koja, gle čuda, također ne valja ali, očekivano, to niste čuli kao prvu vijest na Dnevniku :-).

Problem je u cijelom zapadanom dijelu Zagreba, gdje voda, tehnički govoreći ne zadovoljava ni one minimalne uvjete koje je postavio odgovarajući hrvatski regulatorni organ (hm, slijepo crijevo mi se čini kao puno bolji izraz) a koji su sami po sebi 10 puta (barem po pitanju mineralnih ulja) labaviji od onih u EU!

I to Bandić i njegova klika znaju od početka!

A ako živite u Prečkom, negdje na Jarunu ili možda na Laništu, pa ste povjerovali njihovim tvrdnjama kako je riječ o „izoliranom slučaju“ i kako će to sve oni riješiti, teško ste se zajebali!

Odakle ja to znam ?

Iz prve ruke i tu priču već dugo namjeravam podijeliti s vama - ispričao mi je šogor koji na Vrbanima živi i koji se teško zeznuo kad je prodao kuću u Blatu (nasekirali ga majstori ;-) i preselio se na Vrbane u stan.

Ispričao mi je kako su, kad je puknula afera i kad su ljudi iz šireg područja željeli dati svoju vodu na analizu, Bandić i ekipa poduzeli sve kako se ta analiza nigdje u Zagrebu (a i šire!) ne bi mogla obaviti! Bilo mi je to teško povjerovati, ali šogor je bio neumoljiv: „Nitko živ ti (tada) nije htio obaviti analizu i dati službeni papir s rezultatima te analize“.

Ispričao mi je i kako su se u njegovom ulazu „snašli“ pa uspjeli provući jednu analizu „ispod žita“ u ... :-). Rezultati su bili neupitni – nije problem niti u cijevima, niti u zgradama već je problem u vodi koja dolazi iz vodocrpilišta – a oni se nadaju da će to biti dobra osnova za tužbu koju spremaju :-). Sve ono što smo gledali na televiziji je bio šou kako bi se raji odvratilo pažnju. I majstorski je odrađen, to se mora priznati :-)

Ispričao mi je i kako su inžinjeri na vodocrpilištu koje opskrbljuje taj dio grada frenetično radili kako bi iz zastarjelih pumpi bar malo smanjili istjecanje ulja u vodovodnu mrežu.

Damage control – ta fina i doista usavršena hrvatska tradicija ...

A mi pušimo te fore i pušiti ćemo ih i dalje ...

Eh, kome je danas lako :-)

A bogami, nije lako ni poljoprivrednicima! Iako bi uz recentni dramatičan rast cijena hrane u svijetu i njima polako mogli osvanuti bolji dani, danas me je u Dnevniku naprosto PRIKINULO NAPOLA!!!

Jedan od onih delićevskih momenata: „Ma ljudi moji je li to moguće!“

Država će naplaćivati KAZNE za neobrađivanje poljoprivrednih površina ????????????

I to je najbolje što ste mogli smisliti za oporavak hrvatske poljoprivrede ?

Kreteni, idioti i moroni ...

HALOOOO – jeste li vi kad čuli za pojam privatnog vlasništva? Znate ono, „raspolaganje svojom imovinom kako ti sam želiš a ne kako želi neki centralni komitet“?

Znam da će se sad javiti puno onih koji će reći „šteta da zemlja stoji neobrađena“, „to nije efikasno“, „treba povećati proizvodnju“ ... i slično.

Trkeljarije !!!

I dokaz koliko je 50 godina socijalizma ostavilo dubok trag! Jer, koliko god se ovdje doista i mogao potegnuti argument efikasnosti pa ukazivati na to kako su, kad avionom letiš preko Njemačke ili Austrije, manje više sve površine obrađene dok je to kod nas puno lošije, to je argument koji ne pije vodu!

Ako čovjek ima zemlju, i ako mu ju se ne isplati/ne da obrađivati, i ako nitko na tržištu ne nudi cijenu za iznajmljivanje te zemlje koja bi njemu bila prihvatljiva – onda ta zemlja ima da stoji neobrađena i TOČKA!

Jer, ako krenemo tom stazom, samo smo jedan korak od situacije u kojoj će netko reći: „Joj vidi Zvone, tvoj auto veći dio vikenda stoji parkiran ispred zgrade, pa kako nisi voljan/željan organizirati iznajmljivanje tog automobila nekome ko bi ga mogao iskoristiti, mi ćemo ti naplatiti kaznu“ !!!???

Možete mi potegnuti koliko god hoćete „argumenata“ o efikanosti, možete mi do beskraja ukazivati kako se poljoprivredno zemljište i auto ne mogu uspoređivati, ali to će za mene svejedno i dalje biti trkeljarije.

Gaženje tako fundamentalnog principa modernog demokratskog društva kako bi političari mogli odavati dojam „da nešto rade“ po pitanju hrvatske poljoprivrede ja apriori odbijam i smatram samo još jednim dokazom nesposobnosti naše političke elite.

I baš sam zadovoljan kako je ispalo komponiranje dvije nevezane priče u ovom dnevniku, jer – i crveni i plavi i žuto-zeleni, sve su to ista govna ...

- 01:33 - Komentari (7) - Isprintaj - #

petak, 18.04.2008.

Prekinuto trgovanje XYZ dionicama na burzi !!???

Zagrebačka burza je zadnjih dana u temeljitom rusvaju i svako malo stižu vijesti o blokiranju trgovine (nekim/mnogim) dionicama na Zagrebačkoj burzi.

A svaki put kad čujem vijest koja glasi otprilike „cijena dionixa xyz je porasla/pala za 20 posto te je suspendirano trgovanje tim dionicama“ - JA DOBIJEM MLADE (btw. jučer je prag bio 10%) !!! I prisjetim se jednog razgovora koji sam vodio s kolegicom s posla prije jedno pola godine, a koja je baš u to vrijeme „uletala“ na burzu.

I kaže ti ona meni tada:“Zvone, ma sigurno ti je to tako – ukoliko se u jednom danu cijena dionice promjeni za više od 20 %, blokira se daljnje trgovanje s tom dionicom!“.

A što sam ja na to odgovorio ?

Otprilike isto ono što sam svom pokojnom barbi rekao tamo negdje 90-tih kad me je pokušavao uvjeriti da je država Hrvatska OPLJAČKALA svoje umirovljenike (a on je tada sa svojih 70-ak godina također bio umirovljenik) – „Ma barba, nemojte pričati gluposti! Pa to ne može nikako biti da bi država tako bezočno pokrala svoje građane!“

Alas, to da smo 90-tih živjeli u banana državici koja doista jest pokrala svoje penzionere mi je postalo jasno nakon nekog vremena (priča o toj diskusiji s barbom definitivno zaslužuje svoj vlastiti post) a „ispalo je“ da je i kolegica bila u pravu.

Teški naivčina taj Zvone Radikalni, što drugo reći :-) ?

Ipak, da bi shvatili u čemu je kvaka, evo prenosim početak članka iz jučerašnjeg broja The Economista a koji do izlaska sljedećeg broja možete besplatno pogledati na gornjem linku):

LOSING $47 billion in a day is quite an achievement, by any standard. Indeed, it is one of the biggest ever one-day falls in a firm's stockmarket value, though short of Intel's $91 billion plunge in September 2000. The only consolation is that General Electric, which saw its shares fall by 13% on April 11th after it revealed that it had missed its profit target by a country mile, still ended the day worth $320 billion.

Ukratko, u jednom danu je cijena dionica General Electrica pala za 13 % i s vrijednosti GE-a je otprhnuto 47 milijardi dolara!!!

I ... jesu li zatvorili burzu, ili bar suspendirali trgovinu dionicama General Electrica ?

Moš' mislit :-) Život ide dalje, jedino što Jeff Immelt, CEO General Electrica, has some explaining to do :-))))

Naravno, sad će svi graknuti: „A Zvone jes'ti budala, pa di ćeš uspoređivati Zagrebačku burzu s burzom u New Yorku?“

Na što ja odgovoram – PA UPRAVO U TOME I JEST STVAR !!!

Upravo u tome i jest stvar jer ...

Izradili su Vas dame i gospodo, namagarčili su Vas ko mlade majmune i pobrali Vam teško zarađene pare, ili još gore, pare koje tek treba zaraditi i s njima vratiti kredit koji ste digli za kupnju dionica. A najbolje je u cijeloj priči da je to „odrađeno“ 100% LEGALNO I SVE PO ZAKONU !!! I izradili bi vas još i više da pravila zagrebačke burze nisu značajno restriktivnija u odnosu na Wall Street!

Brokeri i menadžeri fondova su digli milijarde kuna u zadnjih par mjeseci lukavo igrajući na najjaču kartu svakog sudionika na burzi – psihologiju mase. Onog trena kad su banke počele agresivno oglašavati margin kredite za kupnju dionica svakome (ili bar onome ko je pratio priču s dot-com bubbleom u Americi!) je bilo jasno o čemu se radi.

„Hoću i ja, hoću i ja“
„Marko, susjeda mi priča kako su već zaradili 10.000 kuna u mjesec dana! Što mi čekamo? A jesi smotan – nikad niš' od tebe“
„Ženice moja draga, našao sam spas! Luka iz firme mi je sve objasnio, i odmah sam pošao u banku, digo kredit i kupio xxx dionica firme yyy. Spašeni smo!“

i tako slično ...

I sad će kusati što su poili :-).

A je li moglo to završiti i drugačije, pa da se ovi koji sada plaču smiju Zvoni Radikalnome iz novog BMW-a dok odlaze na skijanje u St.Moritz ?

Da, ali u stvari ipak ne :-)

Jer, oni koji su u ovom rusvaju zaradili dovoljno za BMW-a, sigurno jednoga već imaju parkiranog u garaži i već sad zimuju u St.Moritzu ili nekom drugom posh zimovalištu. A onaj obični mali čovik, koji je digao kredit u pokušaju da i on nešto zaradi i izvuče se iz obiteljskih dugova koji svakim danom postaju sve teži i teži s porastom kamata, TAJ NIJE IMAO ŠANSE!

Da se razumijemo, ja ne tvrdim da pojedinačni mali investitor nije mogao dobro profitirati u ovim previranjim! Mogao je, ali samo u slučaju da „dobro kuži stvari“, a što se za prosječnog hrvatskog ulagača mislim nikako ne bi moglo reći.

Ali, što ćeš kad se Hrvati vole kockati :-). Ili, da se pjesnički izrazim, drag im je „kruh bez motike“.

I što sad? 'Oćemo li zatvoriti burzu?

Sačuvaj Bože!

Hoćemo li poslušati onu novinarku iz Večernjeg lista (Mlinarević?) koja je preksinoć u Otvorenom kritizirala zagrebačku burzu zbog toga što „nisu dovoljno uložili u edukaciju dioničara“ ?

Populističke trkeljarije!!!

Baš mi ju je bilo milo gledati kako kroz cijelu emisiju provlači tezu „Hrvati su OVCE koje ne znaju raspolagati svojim novcem“ i „država/burza/Hanfa ih je trebala upozoriti na rizike“ :-). Lijepo joj je Motušić rekao:“Evo, taman smo imali u pripremi jedan takav program, ali kriza nas je pretekla“.

A što nije uvik tako :-)))) ?

Jel' možda što kriv Ante Samodol iz Hanfe ? MA NI ZERICU!!! Čovik odrađuje izvrstan posao (unutar zadanih pravnih okvira) i na najboljem je putu da stane uz bok Caru Rohatinskom :-)

Jel' možda kriv Robert Motušić iz Zagrebačke burze? Što on ima biti kriv – on samo drži „tezgu“ na kojoj trguju drugi igrači! Cijela priča s njim ima najmanje veze :-).

Jesu li možda krivi fondovi (svih fela)? Kako oni mogu biti krivi kad rade ono što im je eksplicitni cilj – zarađuju šolde za svoje klijente!

PA KO JE ONDA KRIV ???

Političari, možda? Hm, recimo to ovako – siguran sam da će u svoju obranu svaki političar od formata naći bar jedan svoj medijski istup u kojem je upozorio da su dionice rizično ulaganje! „Eto, rekao sam vam!“

I stoga, dragi moji, krivca ćete ipak trebati potražiti u ogledalu :-). Svaka škola se plaća - neki su je platili jako skupo, a neki su se „samo“ malo opekli. Jedino što kao (malu) utjehu mogu preporučiti je čitanje postova na blogu Cara Šprajca – da vidite kako se stoički puši :-).

A što ćemo s burzom ?

Heh, da se vratimo pitanje s kojim sam počeo ovaj post, u hodu mi je palo napamet Zvonino rule of the thumb pravilo – dok na Zagrebačkoj burzi postoji pravilo o automatskom suspendiranju trgovine dionicama koje porastu/padnu za više od 10/20 %, čime se eksplicitno „priznaje“ nesavršenost burze i mogućnost manipulacije tržišta (likvidnost je catch word ovdje!), Zvone Radikalni će se držate dalje od te „kockarnice“ :-). Dok veliki igrači mogu drmati zagrebačkom burzom na način o kojem Warren Buffet može samo sanjati, hvala, ali ne hvala.

Jest doduše da sebi nikada neću moći oprostiti što nisam poslušao vrenda kad mi je prije 5-6 godina govorio da su s cijenom od 200 kuna dionice Ericsson Nikola Tesle debelo potcijenjene i da je to sigurno dobra investicija (u jednom trenutku je market capitalisation bio jednak godišnjem prihodu – „normalni“ faktor je barem 10-15 puta više!!!), ali ako ćemo pravo tada baš i nisam imao nekih velikih šoldi za ulaganje.

Kad bolje razmislim, nemam ih ni sada :-), tako da je ovo što se mene tiče ipak bila samo jedna akademska diskusija ...

A što će tek biti rusvaja ako HT padne ispod 265 kuna :-))))))))

- 17:56 - Komentari (9) - Isprintaj - #

utorak, 15.04.2008.

Odgovorili mi iz Narodnog lista :-)

U prethodnom postu sam pitao ekipu iz Narodnog lista što misle o plagiranju mog članka u svojim novinama, a jučer sam dobio i odgovor (od redakcija@narodni-list.hr, moliti ću lijepo ;-):

Postovani Zvone Radikalni,

Objavljeni teskt je nas orginal i svaka slicnost sa Vasim testom je slucajna.

Svjesni smo cinjenice da je ovakova koincidencija malo vjerovatna. Cak smo konzultirali strucnjake NASA koji su potvrdili da se ovako nesto dogada jednom u 2836,343,3444,333,44 slucajeva.

Kako smo time pobudili znanstvenu javnost ocekujemo znatne prihode od publikacije knjiga i znanstvenih radova. Ovo je posve sigurno, pa iako Vi niste zasluzili (jer smo mi stvorili znanstveno otkrice) spremni smo vam dati dio prihoda, ali ne vise od $ 12.000.000 (link u mailu, op Z.R.) Znamo da to danas nije bog zna sto, ali pomoci ce.

Medutim, i kad bi se i radilo o plagijatu, mi smatramo da bi to bilo potpuno u skladu sa pravnom praksom u RH. Krada, pljacka i korupcija je nacin zivota ovdije (ako zivite vani) Ako nas prijavite zadarskom DO mi cemo se za jednu veceru (ne smijemo vam reci kome) izvuci - eto, pojeo vuk magare.

REDAKCIJA

Pročitao sam pet puta zaredom, i svaki put sam se iznova nasmijao nut. Ako išta cijenim, onda cijenim iskrenost i otvorenost thumbup.

I, da vam pravo kažem zasad nemam preciznu ideju što ću im odgovoriti (iako neke ideje imam). Izvrsna prilika za iskorištavanje potencijala blogosfere.

Dakle, dragi čitatelji, što da im odgovorim ?

- 23:57 - Komentari (47) - Isprintaj - #

subota, 12.04.2008.

Zvone Radikalni postao NOVINAR !?

Kakvi novinarsko-politološki fakulteti, kakvo desetogodišnje uspinjanje po novinarskoj hijerarhijskoj ljestvici, kakvo nosanje kahve uredniku, kakvi bakrači ... ni štrc ni brc, nit' luk jeo nit' luk mirisao, već direkcijone u Narodni list, u rubriku „aktualno“.

Kažem vam ja, pravi MALAC KAPITALAC taj Zvone Radikalni :-).

Ako ne vjerujete, kliknite ovdje i uvjerite se svojim očima .

Iako, ahm, ahm, mene oko cijele te priče s objavljivanjem mog posta u Narodnom listu nitko ništa nije pitao, pa sam se osjetio ponukanim javiti se redakciji sljedećim mailom:

Poštovani,

Javljam Vam se vezano za izdanje Narodnog lista od 4.travnja 2008. u kojem je u odjeljku „aktualno“ izašao vrlo zanimljiv članak s naslovom „Priča o Anti Bundilu“.

Članak je doista izvrstan i ja u njemu potpisujem sve do zadnje riječi!

Što i ne čudi, s obzirom da je članak (uz određena skraćenja) manje više doslovno prepisan post s mog bloga pod naslovom „Ljubavni trokut – Kalmeta, Pašalić i ... Ante Bundilo“ (link) a koji sam objavio i na portalu pollitika.com (link) pod istim naslovom.

Iako se „autoru“ (uredniku ?) mora odati priznanje što nije „prisvojio“ tekst, već je kao autor članka potpisan „Zvone Radikalni“, to ne mijenja činjenicu da ovdje imamo posla s vrlo nezgodnim primjerom krađe intelektualnog vlasništva.

Sadržaj mog bloga je zaštićen copyrightom, a isto vrijedi i za sve sadržaje objavljene na pollitika.com portalu, što je jasno definirano u pravilima portala:

Sadržaj na pollitika.comu je zaštićen autorskim pravima. Mijenjanje, posuđivanje, prodavanje ili distribuiranje takvog sadržaja je moguće samo uz prethodnu dozvolu pollitika.coma ili oglašivača ... Sadržaj objavljen na pollitika.comu smije se kopirati samo u nekomercijalne svrhe i samo za individualnu upotrebu te uz poštivanje svih autorskih i drugih vlasničkih prava te svakog navedenog ograničenja prava.

Kome je i zašto u tom trenutku bilo u interesu da objavi taj, sad već sedam mjeseci star članak, meni nije poznato (iako bi me odgovor na to pitanje prilično zanimao) a malo me žulja i činjenica da ste moj originalni post dosta skratili. Doduše, moram priznati da je skraćenje odrađeno posve profesionalno, u skladu s pravilima struke, odbacivanjem zadnjeg dijela posta koji s Antom Bundilom nema puno veze (iako ima veze s ministrom Kalmetom!). S obzirom da ja svoj blog pišem upravo zato da ono što napišem ljudi i pročitaju, žaliti se na objavljivanje posta u novinama bi bilo donekle licemjerno.

Ipak, ostaje činjenica da ovdje imamo određeni problemčić pa rekoh da prije poduzimanja bilo kakve nagle (re)akcije najprije vidim što Vi imate za reći po ovom pitanju.

S poštovanjem

Zvone Radikalni

I sad čekam da vidim što će reći :-).

- 18:09 - Komentari (12) - Isprintaj - #

srijeda, 09.04.2008.

Dragutin Lesar više nije u HNS-u !!!

Prvi april je prošao pa ne bi smjelo biti greške.

Danas, 8. travnja 2008. objavljujem da sam napustio članstvo u Hrvatskoj narodnoj stranci

Tako mi sto debeljuškastih praščića !!!

RUUUUUUUUUUSVAJ :-)))))

Što će reći Vesna Pusić i Radimir Čačić ? Mislim da ovaj put neću tribati pisati mail da to saznam ;-) Treći čovjek HNS-a, i, što je još važnije, čovjek u usponu bez mrlja i prtljage iz prošlosti je odlučio reći zbogom HNSu! Možemo samo nagađati zašto, jer kako sam kaže: „Razlozi moga odlaska poznati su samo malobrojnim članovima rukovodstva stranke. I kolegama zastupnicima u Saboru.“

S jedne strane, želja za „mirnim razlazom“ je razumljiva. Dragutin Lesar je uložio puno truda i vremena u razvoj Hrvatske narodne stranke i vjerujem da je zadnja stvar koju bi sad želio u javnost iznositi „prljavo rublje“, odnosno „strateško-taktička“ razmimoilaženja s vodstvom stranke a koja su vjerojatni uzrok razlaza.

Ali, mislim da to tako neće ići :-).

Jer, koliko god se Dragutin Lesar želio posvetiti ozbiljnom odrađivanju svog zastupničkog posla (a siguran sam da nisam jedini koji smatra da ga on odrađuje izvrsno), sigurno je da će sljedećih par dana medijski prostor biti prepun nagađanja, došapnutih tipova i „činjenica“ o uzrocima njegovog razlaza s narodnjacima.

I dobro je da je tako !!!

Ne očekujem izvlačenje kostura iz ormara (iako bi to bilo vrlo zanimljivo ;-), ali da bi jedna poštena i otvorena diskusija, prvenstveno o smjeru kojim ide HNS bila više nego dobrodošla, u to nemam sumnje.

Doduše, ako je recimo Čačić sve već dogovorio sa Sanaderom (najprije koaliranje na sljedećim lokalnim izborima a onda „idemo dalje“ ;-) i ako to Dragutin Lesar zna (i ne sviđa mu se ;-), nema nikakve potrebe za iznošenjem te vrlo osjetljive činjenice tako eksplicitno u javnost. Iako mislim da je otvoreni i transparentni pristup najbolji, razumjeti ću. Ipak, i u tom i takvom slučaju očekujem barem nešto poput „ne sviđa mi se približavanje HDZu, s takvom politikom se nisam mogao složiti i to je jedan od razloga za razlaz“. Čak mislim da bi Dragutin Lesar bio DUŽAN prema članovima HNS-a (a i simpatizerima ;-) tako nešto jasno i glasno reći.

A možda su razlozi (i) negdje drugdje ?

Možda se radi o određenom „demokratskom deficitu“ u HNSu i da budem iskren, to me uopće ne bi čudilo (koliko god me to činilo pomalo nesretnim :-). Jer, iako za Vesnu Pusić imam (imao sam?) maksimalni respekt još od onog dana kad je jasno i glasno rekla (i osudila!) ponašanje Hrvatske u Bosni (u vrijeme kad joj je to donijelo velike neugodnosti s kretenima poput Ćosića-Rojsa - ako se sjećate madraca ;-) a za Radimira Čačića sam siguran da je energičan i sposoban menadžer i da bi Polančecov (a i Sanaderov!) posao odrađivao n puta bolje, ipak ostaje ono ALI ...

Tu naprosto nešto fali ...

Ili bi možda bilo preciznije reći da ima toga „viška“ - viška skandala, viška korupcije i viška „rada na svoju osobnu korist“. A čini mi se da je rezultat tih „viškova“ bio i prilično nezgodni „manjak“ REZULTATA na prošlim izborima.

Jesu li odgovorni povukli/istrpjeli konzekvence svog lošeg rada ?
Jesu li zacrtali/odredili novi smjer i iskomunicirali ga javnosti i članstvu ?
Jesu li se potrudili proaktivnije djelovati kako bi višak (korupcije) i manjak (rezultata) zamjenili mjesta u rečenici ?

Ne, ne i ne – ili je bar takav moj dojam ... A prilično sam siguran da i Dragutin Lesar razmišlja slično. I stoga - odeeeeee ...

Što će biti dalje tek treba vidjeti i mislim da su sve opcije otvoreno :-). Ono što ovdje moram napomenuti je da je Dragutin Lesar jedan od rijetkih političara koje sam i osobno upoznao, i, zbrajajući te osobne dojmove s dojmovima iz virtualne (pollitika.com i blog) i medijske sfere (istupi na televiziji i novinama) mislim da će jedan riječ biti dovoljna: respect !!! Jer, ako bih morao odabrati hrvatskog političara za kojeg bih mogao reći da POŠTENO radi svoj posao, onda bi to bio upravo Dragutin Lesar.

A društvo bi mu pravili Ivo Banac, Tonči Tadić i Vesna Škare-Ožbolt ...

Hmmmm, svi u „privremenoj političkoj 'ladovini“, „slobodni ka tice“, „nezavisni“ i vjerojatno puni želje za „izravnavanjem računa“ s ovom nesposobnom korumpiranom bandom koja nam vodi državu ...

ŠTO SE ČEKA ;-))))) ?????

- 19:23 - Komentari (7) - Isprintaj - #

utorak, 08.04.2008.

2 godine, 200 postova, 50.000 posjeta ...

Dobro, dobro, dobro ... prije nego što se neko zainati ići brojati, nije 200 postova, već 180 (kad ste već picajzle ;-), ali, da je prošlo dvije godine otkako sam napisao svoj prvi post na ovom blogu, prošlo je. Čak štoviše, dvije godine i jedan dan :-)

Ide to vrime ...

A bilo je zanimljivo. Potrošilo se vrimena, ali, da budem iskren, nije mi žao niti jedne jedine sekunde. Bilo je pogodaka u sridu, ali, bilo je i promašaja. Upoznao sam, uglavnom virtualno ;-), mnoge zanimljive i pametne ljude, ali našao se i pokoji crackpot. Nisam promijenio svijet :-), ali vjerujem da sam uspio bar ponekom čitatelju dati malo drugačiju perspektivu na određene događaje, pojave i osobe, kako ovdje kod nas tako i u svijetu.

Was it worth it ?

Kao što rekoh, ne žalim niti jedne jedine sekunde (a potrošilo ih se ohoho ... oko toga nema spora ;-)

Što će biti dalje ?

Hmmm ... sad bi se tribalo dobro zamisliti i reći nešto pametno, ali ... ne mogu sad. Imam TRI RUSVAJA za odraditi, i to in ascending order of rusvajness, pa ću pametovanje ostaviti za kasnije. Sad imam posla ...

- 23:33 - Komentari (6) - Isprintaj - #

petak, 04.04.2008.

Zablude o "grijesima" Georga W. Busha

Evo ga ... samo što nije ... brojimo sitno ... a dok završim i objavim post, već će biti tu - stiže nam „svjetski neprijatelj broj 1“ i kolega bloger bet mu je odlučio prirediti „srdačnu dobrodošlicu“ :-) prebrojavši mu (skoro) sve grijehe. Ili preciznije rečeno, prenijevši „grijehe“ koje je identificirao jedan (od strane beta neidentificirani) „eminentni evropski socijaldemokrat“. I to njih ravno DESET !!!

„Samo deset ? Pih, toliko ih ja šiknem iz šuba, bez razmišljanja“ – reći će prosječni hrvatski internaut !

Alas, malac (kojeg ćemo nadalje adresirati kao Esdo – guess why ;-) tih deset baš i nije pogodio ! Stoga slijedi revizija Zvone Radikalnog a biti ću i toliko slobodan da uz svaki „grijeh“ dodam i svoj „koeficijent“ (0.0 – skroz promašeno, 1.0 – riječ da bih rekao/dodao). Pa ajmo redom:

Grijeh br 1 - Dolazak na vlast pod sumnjivim okolnostima – 0.0

Ovdje se misli na izbore 2000 i činjenicu da je glasanje na Floridi (čiji su elektorski glasovi bili odlučujući zakonačan ishod!) završilo na Vrhovnom sudu zbog spora oko „hanging chads“. Da bi stvar bila jasnija, treba reći kako se tada glasalo na Floridi – ne zaokruživanjem, već se pomoću posebne mašine na glasačkom listiću trebalo probušiti rupicu kraj imena odabranog kandidata. Problem je bio što neke rupice nisu bile „probušene kako treba“ i nije se moglo jednoznačno utvrditi kome treba (i da li uopće treba) pripasti taj glas ! Pa su bog te pitaj koliko dana PREBROJAVALI !
Kako ? A skupili bi se lipo Republikanci i Demokrati u jednu prostoriju, gledali u te listiće i ponovno brojili. Mislim da su nakon prvog recounta htjeli obaviti još jedan.
I onda je Vrhovni sud prekinuo stvar i proglasio Busha pobjednikom (a kao što i Eesdo „priznaje“ u svom postu, Bush je u tom trenutku vodio !).

Što je krivo u Eesd-ovom opisu „grijeha“ ?

„George W. Busha su prvi put ustoličili za predsjednika USA njegovi politički istomišljenici iz Vrhovnog Suda, iako je njegov suparnik Al Gore dobio više glasova u USA kao cjelini.“

Ovo je ponajprije činjenično krivo jer se američki Vrhovni sud 2000. godine nikako ne može nazvati/proglasiti „konzervativnim“ (danas je već malo drugačija priča, otkako je Bush imenovao dva, uvjetno rečeno, konzervativca – Robertsa i Alita – ali tada je bio liberal leaning sa Susan Day O'Connor kao swing vote-om !)
A činjenica da je Al Gore doista pobijedio u popular vote contestu je, alas, u ovoj priči sasvim nebitna – nema tu nikakvih „sumnjivih okolnosti“ – TAKAV JE U AMERICI IZBORNI ZAKON !

Stoga, odmah u startu 0.0 – zbog iskrivljavanja činjenica i „mahanja rukama“ :-)

Grijeh br. 2 - Zastupanje interesa najkrupnijeg kapitala na štetu svih ostalih ljudi

i

Grijeh br. 3 - Protivljenje uspostavi i jačanju socijalne države

ćemo obraditi zajedno. Jer kad Esdo pod grijehom br. 2 kaže:

I zaista, rezultat Bushove epohe su vrtoglave porezne olakšice za nekolicinu, koji su i prije toga bili medju najbogatijima. Nejednakost u Američkom društvu je veća nego ikad dosad, uz veliki broj ljudi na rubu dubokog siromaštva.“

i pod 3. nadoda

„Bush predstavlja fanatičnog protivnika uspostavljanja društva blagostanja u Americi, jer to zahtjeva volju onih ”širokih ramena” da podnesu veći dio poreznog opterećenja.“

sve je jasno :-)))). Ukratko – Esdo bi htio SOCIJALIZAM U AMERICI :-)))).

E pa malac, NEĆE IĆI !!!

Da je smanjenje poreza najviše pogodovalo (naj)bogatijima, oko toga nema spora! Ali, guess what, ti najbogatiji IONAKO PLAĆAJU LAVOVSKI DIO POREZA u Americi !!! Sad mi se baš ne da tražiti, ali nekako mi je u glavi podatak da četvrtina (ili možda čak trećina) siromašnih Amerikanaca NE PLAĆA NIKAKAV POREZ !!!

Tijekom dot.com buma se „zaradilo“ novaca, i u stilu prave demokracije, ljudi su htjeli dio nazad ! Pa im ga je Bush i dao (uostalom, zato su ga i izabrali ;-). Mi bi, naravno, mogli pričati o tome da bi bilo za širu društvenu zajednicu korisnije da su ti novci (umjesto što su VRAĆENI onima koji su ih i ZARADILI) uloženi u poboljšanje američkog zdravstva ili investirani u R&D za čistu energiju, ali američki narod je svoje izabrao i smanjenje poreza stavljati Bushu u „grijehe“ je naprosto pogrešno.

A kad Esdo kaže:

Zato se svjetska najbogatija zemlja nije za vrijeme Bushovog predsjednikovanja ni za korak približila zdravstvenom osiguranju za sve gradjane.

on opet gleda stvari sa evropskog (socijalističkog) gledišta da je free health care for all nekakav sveti gral zdravstvene politike (i je, samo ukoliko se nađe netko ko će to platiti !). Da Ameri ŽELE univerzalno državno zdravstveno osiguranje, VEĆ BI GA I IMALI. Dovoljno bi bilo da onih 45 milijuna neosiguranih Amerikanaca izađe na izbore i glasa, recimo, za Hillary Clinton ;-) !

Što se tiče New Orleansa i reakcije Busheve administracije na Katrinu, to je bilo doista sramotno, pa evo ipak za ove dva „grijeha“ ocjena 0.2.

Grijeh br. 4 - Suprotstavljanje brizi za okoliš i rješavanju problema klimatskih promjena – 0.5

Prvo i osnovno, nije Bush (bio) protiv Kyota, već je Amerika (bila) protiv Kyota ! Kad se sporost američkog prihvaćanja postojanja problema globalnog zatopljenja baca isključivo Bushu u krilo, zanemaruju se osnovne činjenice – u trenutku kad je rekao da neće potpisati Kyoto, Bush je po tom pitanju imao podršku većine Amerikanaca (da ne spominjem činjenicu da bi Kyoto, sve da ga je Bush i potpisao, bio dead on arrival u Senatu !).
Prema tome, nije „Bush spriječio da se USA priključi Kyoto-protokolu“ već je u tome samo slijedio želju svojih birača ! Da je mogao biti malo boljeg „judgmenta“ (recimo, kao Al Gore po tom pitanju ;-), mogao je.
Ali, kad Esdo priča o Kyotu kao o „jednom efikasnom globalnom dogovoru u vezi s problemom klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim aktivnostima“, onda je tu fulao, jer Kyoto teško može proći kao „efikasan“ (carbon tax bi recimo bio efikasan – ali probaj to prodati bilo kome ;-).
Elem, činjenica jest da je Bush dobrano omašio sa dopuštanjem eksploracije nafte u Arktičkom rezervatu i, kao što rekoh, nije ispravno shvatio prioritet globalnog zatopljenja, pa eto ipak ocjena 0.5.

Grijeh br. 5 - Obnavljanje trke u naoružanju – 0.7

Citiram:

„Bush je dao puni zamah trci u naoružanju, razvojnim planovima globalnog raketnog štita koji je fantastično skup i sumnjive svrhovitosti. Razvijaju se mala, ”inteligentna” atomska oružja u suprotnosti s odredbama važećih dogovora o neširenju naoružanja koji zahtjevaju postepeno uništenje atomslog oružja. Odustalo se od ABM dogovora o razoružanju i od ugovora protiv naoružanja u svemiru. Bushova vlada opstruira medjunarodnu zabranu protiv kazetnih bombi, koje gotovo isključivo nanose masovne civilne žrtve.“

Ovo je jedan od bolje pogođenih „grijehova“. Ali, ja to ni u kojem slučaju ne bih nazvao „trkom u naoružanju“ jer za utrku treba imati bar dva sudionika !

Što se tiče raketnog štita, ne radi se ni o kakvom „globalnom raketnom štitu“ već o sistemu obrane koji bi trebao braniti SAD od nuklearnog potencijala tzv. rogue states (čitaj, Iran i Sj.Koreja). S obzirom na ogroman broj nuklearnih glava koje još posjeduju, za Rusiju i Kinu taj „štit“ ne predstavlja nikakav problem.
Što se tiče „malih atomskih bombi“ – i ja mislim da im je to blesavo, ali kad već imaju para ... osim toga, i svi oni nuklearni inžinjeri se nečim tribaju baviti ;-) A, koliko ja znam, međunarodnim ugovorima je zabranjeno TESTIRANJE nuklearnog oružja (ono, gljiva i to) ali ne i njihov razvoj.

Zašto ocjena ipak nije bolja ?

Prvo, zbog „senzacionalizma“, i drugo zbog određenih promašaja :-). Nije, recimo spomenuta Indija i kako je Amerika odlučila zatvoriti jedno oko na indijsko kršenje NPT-a te nastaviti suradnju na području nuklearne energije ! Tu već ima ozbiljnijeg materijala da se „dere“ Bushevu administraciju (pogotovo zbog reperkusija koje takva neprincipijelnost donosi na odnose s Iranom !), ali Esdo se toga nije sjetio ;-) Kao što rekoh, bolje je senzacionalistički ...

Grijeh br. 6 - Miješanje vjere i politike – 0.5

Citiram:

Na neukusan način, Bush miješa vjeru i politiku. Nedavno je to došlo do izražaja u jednom govoru o vjeri gdje je utvrdio da mu je Bog naložio da napadne Irak. On koristi svoju vjeru kao argument protiv prava homoseksualnih parova oba spola da se vjenčaju i protiv pobačaja i prava žena da odlučuju o vlastitom životu.“

Na ovako paušalan način pričati o interakciji vjere i politike u Americi je naprosto neozbiljno !
„Bog mu je naložio da napadne Irak“ :-)))))))
Da je Bush nešto slično u svom klasičnom stilu profrfljao pred kamerama, to ću ja Esdi vjerovati na riječ (a čini mi se da se i sam sjećam neke kontroverze oko takve izjave) ali iz toga izvlačiti bilo kakve ozbiljne zaključke nije za ozbiljnu diskusiju.

Malo ozbiljniji je njegov prigovor u drugom dijelu opisa „grijeha“. Ali, ovdje ću biti slobodan reintepretirati tu njegovu izjavu da postane malo jasnije zašto je smatram krivom (u kontekstu grijeha).
Naime, Esdo s tom izjavom otprilike kaže – kršćani su govna zato što ne žele dati homoseksualcima pravo na brak i zato što žele zabraniti pobačaj !!! Što ima logičnije nego da se kršćanin poput Busha upravo za to zalaže ??? Najgore je što ja znam što je Esdo „htio reći“ i što se u biti s njime slažem :-)

Sve u svemu, sadržajno je ovaj grijeh dosta tanko argumentiran, ali s obzirom da Bush doista predstavlja (ili se bar ja, sa svoje ateističko-libertarijanske pozicije tako nadam ;-) vrhunac religiozne desnice sa svim problemima koje je to donijelo Americi (polarizacija itd), evo ipak 0.5.

Grijeh br. 7 - Zagovaranje rješenja problema kriminala strožim kaznama, uključivo i smrtnu kaznu – 0.4

Kad Esdo kaže:

„Bush je zagriženi zagovornik smrtne kazne, koja je zabranjena u cijeloj EU, a OUN zahtjeva da se ukine zbog nehumanosti. Za vrijem dok je bio guverner u Texasu, Bush je svojeručno potpisao 150 smrtnih kazni.“

ja kažem: „Da, i, što onda ?“

Da su recimo jučer Koradu uhvatili živog, ja ne bih imao MA NITI ZRNCE SUMNJE ŠTO JE JEDINA ISPRAVNA KAZNA !!!

Metak u čelo i gotovo (s time da bih ja za takve provjerene gadove imao i drugih ideja, ali bolje da ne napišem što bih mu ja sve radio).

Ovdje nam Esdo naprosto prodaje „mudo pod bubrege“, odnosno svoj moralistički stav o „nehumanosti smrtne kazne“ pokušava nametnuti kao apsolutno mjerilo! Kao prava, da oprostite na izrazu, evropska „pičkica“.

„Ma nije on htio“
„Ma nije on kriv“
„Ma društvo/okolnosti su ga natjerale“
„Ma ... trte sprte mrte ...“

Primjena smrtne kazne ima svojih (gadnih!) nedostataka i uz probleme koji postoje u pravnom sustavu SAD-a čovjek se stvarno mora zapitati ... Ali da ima gadova kojima je za njihova djela jedina poštena kazna ona „ultimativna“ - ima ih, i uvijek će ih biti ! Doživotni zatvor je za takve „nagrada“ koju bih im ja uskratio ako je ikako moguće :-).
Ipak, prije nego što bih „svim srcem“ podržao takav stav bilo bi potrebno provesti značajnu reformu američkog pravosudnog sustava, da se recimo više ne desi da javni branitelj (znači, određen od države „po dužnosti“) zaspe na suđenju mladom crncu optuženom za zločin koji nosi smrtnu kaznu !!!

Ipak, Busheva administracija je definitivno zabrljala na području kriminala (iako bi ispravnije bilo reći da je nastavila pogrešnu politiku svojih prethodnika) i to poglavito s „ratom protiv droge“ (war on drugs) i posljedičnim eksplozivnim porastom zatvorske populacije !

Ali, umjesto da ih „dere“ zbog totalno krive prohibicionističko-kaznene anti-drugs politike (a već imaju primjer iz svoje povijesti da to NE FUNKCIONIRA!) Esdo ovdje ipak više voli senzacionalistički, u „fundamente“ (koga boli briga za „drogeraše“ ;-).

Pa kad kaže: „On je predsjednik zemlje u kojoj je više mladih crnaca u zatvorima nego u školama“ zaboravlja reći što je glavni uzrok toga! I žalosnu činjenicu da se s takvim pristupom slaže većina Amerikanaca !!! Kao uostalom i Hrvata ...

Ipak, ima tu grijeha i za Busha, pa sumarno ocjena 0.4

Grijeh br. 8 - Neprimjereno miješanje u pravosudni sistem – 0.99

Bush je pokušao popuniti sudački stalež neokonzervativnim fundamentalistima, te ukloniti tužitelje koji ne slijede njegov politički kurs.Dok se oštre kazne dijele na sve strane, Bush je pomilovao šefa stožera vicepredsjednika Cheneya, Scooter Libbyja, koji je bio osudjen na kaznu zatvora za odavanje državnih tajni. Libby je otkrio identitet jednog agenta FBI kao osvetu zbog razotkrivanja Cheneyeve omiljene laži o iračkom nepostojećem atomskom naoružanju. Takodjer, kazne mimoilaze moguće američke ratne zločince. Zato se Bush borio protiv univerzalne nadležnosti Medjunarodnog Suda Pravde i „privolio” mnoge zemlje da nikada ne zahtjevaju privodjenje američkih gradjana tome sudu.

Ocjena sve govori :-) (a doista mi nije jasno kako je zaboravio spomenuti debakl s kandidaturom Harriet Myers za Vrhovni sud).

Zašto nije 1.0 ? Zato što imam razumijevanja za američku odluku da ostanu „izvan“ međunarodnog kaznenog sustava :-). Stvar ne šljaka perfektno, ali kao „globalni policajac“ moraš imati bar neke „pogodnosti“ a američki sudovi ipak koliko toliko uspiju pokriti taj deficit (za razliku od, recimo hrvatskih!)

Grijeh br. 9 - Toleriranje kršenja ljudskih prava – 1.0 !

Bushov takozvani rat protiv terora vodi se uz upotrebu torture i vremenski neograničenog pritvaranja (internacije) osumnjičenika. Dok neki to nazivaju „trnjem na putu borbe za demokraciju”, ostali smatraju da je to frontalni sukob sa svim demokratskim principima pravne države i medjunarodnog poretka, koji je USA bila jedan od najvažnijih utemeljitelja nakon strahota Drugog svjetskog rata. Bushov savjetnik, a poslije i ministar pravosuđa, Alberto Gonzales izjavio je da će se prema osumnjičenim članovima AlQauede ili Talibanskog režima, postupati humano i u skladu s Ženevskim konvencijama samo kada se to bude smatralo potrebnim i prikladnim. Bushova vlada iznjedrila je pojam „illegal combatants” (ilegalni bojovnici), kao neki koji nemaju pravo na zaštitu u smislu humanitarnog prava. Interniranje takvih „ilegalnih bojovnika” u logoru Guantanamo na Kubi, „izmišljeno” je da bi se izjegla primjena američkog zakonodavstva o terorizmu i sudski zahtjev za osudu ili oslobadjanje. Američke tajne službe su pod Bushom organizirale nezakonite otmice osumnjičenih za teror u trećim zemljama i organizirale njihov tajni transfer u specijalne logore/zatvore širom Svijeta. Poznati su mnogi slučajevi gdje su potpuno nevini ljudi bili žrtve takvog postupka.
TEŠKI I NEOPROSTIVI DEBAKL !!!!

Sve odgovorne za to bi tribalo strijeljati !!!! Iako, gadno je kad imaš posla s teroristima koji sami odbijaju poštivati „pravila igre“ ... ali svejedno su to trebali i morali puuuuno bolje odraditi.

Grijeh br. 10 - Invazija na Irak – 0.9

Posljednji grijeh, iako ne i najmanji, jest invazija Američkih snaga, potpomognutim nekim zemljama saveznicama na Irak. Sama invazija započeta je na osnovu lažnih informacija o iračkom posjedovanju opasnog oružja za masovno uništenje i o vezi Saddamovog režima s AlQaedom. Tadašnji američki ministar vanjskih poslova, proslavljeni general Collin Powel, protiv svoje volje i neznajući pravu istinu, naveden je da iznese te laži u Vijeću Sigurnosti i pred američkim Kongresom. Kada ipak velika većina zemalja članica Vijeća sigurnosti odbila da da podršku ratu, Bush je odlučio djelovati na svoju ruku, uz podršku V. Britanije i još nekoliko saveznika. Invazija je provedena tako da je Irak zapao u stanje kaosa i gradjanskog rata, a živote je izgubilo na stotine tisuća ljudi. Za novac potrošen u tome ratu moglo se je „kupiti” jako puno razvoja i demokracije, da je trošen na drukčiji način. Danas bi bilo puno manje terorista u Svijetu da je novac potrošen na mir a ne na rat.
Sama invazija bila je velika pogreška. Ali, kada je već izvedena, još veća je pogreška počinjena raspuštanjem osnovnih stupova iračkog društva - vojske, policije i državne uprave, umjesto da ih se je prilagodilo novim uvjetima. Jer svakome je jasno na nije moguće uvesti pravu demokraciju bez jakih institucija države i uz oslobodjene etničke i religiozne suprotnosti koje se desetljećima potiskivane. To je zapravo bio recept za izbijanje gradjanskog rata.

Manje više točno :-(.

Ipak, ima jedan gadan zez !

Sama invazija bila je velika pogreška. Ali, kada je već izvedena, još veća je pogreška počinjena raspuštanjem osnovnih stupova iračkog društva - vojske, policije i državne uprave, umjesto da ih se je prilagodilo novim uvjetima“

Esdo otprilike kaže ovo:

„Amerikanci su nakon uspješne invazije TREBALI OSTAVITI IN PLACE SADDAMOV REŽIM, ukloniti „samo“ ključne figure a ostale „stupove“ društva ostaviti kakvi jesu!

BUUUUUUUDALEŠTINEEEEEEEEE !!!

Hej, ostaviti sve one (desetke) tisuće Saddamovih birokrata, ubojica i špijuna na njihovim pozicijama da i dalje omogućavaju normalno funkcioniranje iračke države! Koji su u uz to u velikoj većini Suniti (kojih je u Iraku „velikih“ 20 %) a Šijiti, kojih je preko 60 %, bi se s time kao trebali pomiriti ?????

Jest, raspuštanje vojske i zabrana javnog djelovanja za stare Baathiste jest stvorila pool iz kojeg su teroristi lako regrutirali nove članove, ali ostaviti ih (u većini!) na njihovim položajima bi otprilike bilo kao da smo mi u Hrvatskoj devedesete rekli: „Ma, ajmo ostaviti UDBU kako je – maknuti ćemo im glavešine ali ovi drugi neka i dalje rade svoj posao“ !? (btw. nekako mi se čini da je kod nas upravo tako i završilo – a ni glavešine nismo „uklonili“, čak dapače ;-)

Elem, koliko god invazija bila uspješno izvedena, toliko je kasnija okupacija bila nevjerojatno traljava i tu se doista za Busha nema ništa lijepoga reći !

Ocjena – 0.9.

I tako je naš Esdo u sumi došao do: 0.0 + 0.2 + 0.2 + 0.5 + 0.7 + 0.5 + 0.4 + 0.99 + 1.0 + 0.9 = 5.39 od 10.0 mogućih :-)))).

Nije se baš iskazao ... koliko god „eminentan“ bio, a pogotovo s obzirom na to ko mu je bio "meta" ;-)

Nakon prenošenja ovih grijehova, bet u svom završnom komentaru iznosi stav koji (otprilike) i ja mogu potpisati. Jedino što bih ja dodao je da su „ekonomski poremećaji“ uvelike uvjetovani faktorima izvan dohvata predsjednika Busha (iako američki budžetski deficit sigurno nije pomogao !). A kakvu će ocjenu George W. Bushu dati povijest i hoće li na kraju stari mačak Kissinger ispasti u krivu ili u pravu, to ćemo ipak vidjeti tek za 10-20 godina ...

- 20:51 - Komentari (30) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>