četvrtak, 28.02.2008.

Poruka za ŠUPKE iz Hrvatske udruge poslodavaca !!!

Učestale mi ove „poruke“ :-))).

Al' neke stvari me jednostavno „dirnu u žicu“ i ne mogu proći samo tako. Pa me je prekjučer tako „dirnuo“ gospodin Kuštrak, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca. Sjedili smo za večerom, gledajući usput Dnevnik i taman je bio prilog o neovisnosti Kosova. Preciznije o ekonomskim reperkusijama. Kojih će biti, u to nema nikakve sumnje.

Redaju se slike razbijenih trgovina, idu izjave kako će priznanje Kosova loše utjecati na biznis sa Srbijom, i onda kreće izjava gospodina Kuštraka, udobno zavaljenog u njegovoj kožnoj fotelji (pun intended :-).

Hrvatska bi trebala odgoditi priznanje Kosova zbog poslovnih veza sa Srbijom“.

A meni se stegla knedla u grlu ... Oči mi skoro zasuzile ...

Iako ovu izjavu prenosim po sjećanju (i gotovo je sigurno da od riječi do riječi nije točna !), smisao izjave i osjećaj koji je u meni ona izazvala su nepogrješivi !

ZAR SMO TAKO NISKO PALI !!!

ZAR SMO TAKO BRZO ZABORAVILI ???

Prva „politička“ sjećanja koja su mi ostala dostupna u memoriji su slike kosovskih rudara i Azema Vllasija. I patnje Kosovara pod srbijanskom čizmom. Dvadeset i kusur godina je otada prošlo a Albancima na Kosovu je u tih dvadesetak godina bilo i puno teže nego što im je to bilo tih 80-tih u Jugoslaviji.

I sad, kad je tome konačno došao kraj, kad su dobili svoju državu (pa neka je i utemeljena na ljudskoj patnji više nego na međunardnom pravu !) i kad bi mi Hrvati mogli ponosno reći: „Mi znamo kako je to teško i koliko smo mi propatili dok smo ih se rješili, i imate našu potpunu podršku“ ...

mi ćemo sve to ostaviti po strani, i zbog tih 100, 200 ili 500 milijuna eura robne razmjene sa Srbijom „odgoditi“ priznanje Kosova !

Šoldi su, valjda, ipak najvažniji ...

A u cijeloj ovoj priči mi je baš „zgodna“ mogućnost za skrivanje iza Evropske Unije - kao, „mi smo sinkronizirani“ :-). Mo'š si misliti ... Francuska, Britanija i Njemačka su odradile priznanje na ho-ruk, i sad što – pingaju Sanadera nek' on ide polako !?

Ali dobro, mogu ja provariti da se prednost dade šoldima u odnosu na ljudsko suosjećanje – nije bed. Tako i inače svit funkcionira. Ali ipak ne mogu a da se malo ne osvrnem na 18-ak godina staru prošlost i jednu drugu, relativno sličnu situaciju kada je mala država tražila priznanje a „velike sile“ vagale interese (čitaj – vagali šolde !) i odlučivale o biti ili ne biti.

Da, da, ta mala država je bila Hrvatska i koliko se sjećam u to doba je vladala siiiilna konsternacija da „kako to mogu velike sile razmišljati o nekim svojim (ekonomskim) interesima u Jugoslaviji kad mi imamo pravo na svoju državu“.

A sad smo i mi postali „velika sila“ ! Čak štoviše, članica Vijeća sigurnosti !!!

I ponašamo se sasvim u skladu s „kanonima“ velikih sila.

Ain't life a bitch :-)

- 14:30 - Komentari (42) - Isprintaj - #

srijeda, 27.02.2008.

Branka Slavica ispalila i ostala živa !?

Da se razumijemo, draga je meni Branka Slavica :-). Lipo figura, ima lip i ugodan glas, a i prilozi su uglavnom zanimljivi.

Al' nekad me svojim „interpretacijama“ zna i pomalo nasekirati ... A nekad „ispali i ostane živa“ :-). Kao na primjer jučer u Dnevniku: „U Texasu i Ohiou, gdje se za tjedan dana održavaju predizbori i koji su za Hillary Clinton biti ili ne biti, ankete pokazuju da je Barack Obama u prednosti za 16 %

WTF !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

16 % prednosti u anketama za Obamu ???

Di, kad, ko, kako, odakle – jel' to Zvone Radikalni nešto radikalno propustio ? U roku odmah sam već bio na Election Central portalu da vidim taj nagli pozitivan razvoj događaja za Obamu.

Kad tamo, kaže 'vako za ankete na predizborima u Ohiou:

Feb 26 SurveyUSA - Clinton 50%, Obama 44%
Feb 26 Rasmussen - Clinton 48%, Obama 43%
Feb 25 PPP (D) - Clinton 50%, Obama 46%
Feb 25 ARG - Clinton 49%, Obama 39%

dok u Texasu stvari stoje ovako:

Feb 26 PPP (D) - Clinton 48%, Obama 48%
Feb 25 SurveyUSA - Obama 49%, Clinton 45%
Feb 25 CNN - Obama 50%, Clinton 46%
Feb 25 Rasmussen - Clinton 46%, Obama 45%
Feb 25 ARG - Obama 50%, Clinton 42%

Utaman 16 posto :-))))))

Lapsus lingue, ili lapsus matematicus – nema veze – jer, osnovna je poruka točna: Hillary je pa-pa (jebi ga Whatever, imao si sreće s HDZom, ali ovdje biješ izgubljenu bitku ;-) i sad je samo pitanje koliko će štete nanijeti svojoj stranci u pokušajima da Obami otme nominaciju.

A jučer (sinoć) je održana i posljednja debata demokratskih kandidata prije 4. ožujka kad su predizbori u Ohiou i Texasu (i još par država, ali ni blizu tako bitnih). Hillary i Obama jedan-na-jedan ... Live-blogali su mnogi među njima i Democracy in America i Daniel Drezner koji je na početku lijepo rekao da bi to mogla biti posljednja debata vezana uz ove izbore za jedno 6 mjeseci (kad će se zahuktati pravi izbori).

Pobjednik debata – jednoglasno: BARACK OBAMA.

Democracy in America:

10:40 : I think the victory goes to Mr Obama. He looked relaxed, confident and presidential. If I were new to politics and someone told me he was the more experienced candidate I would believe them. Mrs Clinton had a nice wonkish beginning focusing on health care, but looked desperate at times, reflecting the state of the race. The reject/denounce dust-up was a low point. Mr Obama's acknowledgement that more than hope is needed to govern was the high point. But that's just my opinion.

Daniel Drezner:
10:37 PM: Well, it's over. My take is that Obama brought it home -- his tone and demeanor were measured -- he seemed unflappble and, you know, presidential. Clinton had too many carping moments. The times where she could have proffered grace notes (the to and fro on Farrakhan) she was overly aggressive.

Što znači da Hillary u Texasu i Ohiou vjerojatno (sigurno ;-) NEĆE napraviti željeni comeback i pobijediti s velikom razlikom, ako pobijedi uopće ... Tako da izgleda da će ipak biti all my wishes come true ... :-)

Anyway, drago mi je da i Branka Slavica navija za Obamu :-)

P.S. Evo kako je Večernji opisao debatu u Ohiou. A sad mi je jasniji i Brankin „gaf“ jer se u članku Večernjaka spominje prednost Obame od 15-ak postotaka na nacionalnoj razini ! Taj podatak svakako ima svoju važnost, ali kad se spominje u kontekstu predizbora u Texasu i Ohiou može zavarati čitatelje. Al' zato je tu Zvone Radikalni da "klarificira" ;-)

P.P.S. A članak o debati na Economist.com možete naći ovdje.

- 15:34 - Komentari (7) - Isprintaj - #

utorak, 26.02.2008.

Anti-NATO TRKELJARIJE – ima li im kraja ???

Eh taj NATO ...

Silno su se uzbudili (neki ;-) Hrvati oko činjenice da Hrvatska uskoro ulazi u NATO ! Silno !!! A ponajviše zbog činjenice da se građane Hrvatske oko toga NEĆE NIŠTA PITATI !!!

I to „uzbuđenje“ je posve opravdano !!! Manje više SVE stranke su se prije izbora zaklinjale u podršku održavanju referenduma o ulasku u NATO, ali sad kad su izbori prošli i oni se lijepo uvalili u svoje fotelje ko da ništa nije bilo ...

Iznevjerena očekivanja ... heh, može li to ikako drugačije u Lijepoj našoj ?

Prirodno, blogosfera se (malo) uzbudila ... I bi rođena BORNA (And then ... BORNA was born – baš lipo zvuči na engleskom, recimo uz glas ala najava StarTreka ;-). Cilj – održavanje referenduma o NATOu. Metoda – skupiti 400.000 potpisa :-)))))))))) Težak zadatak ! Mislim da bi bio teško dostižan i za Gotovinu prije par godina (danas svakako ;-), a za NATO ... it ain't gonna happen ...

A kao i svaka prava kampanja, i ova je popraćena „medijskim“ istupima potaknutim zanimljivošću i aktualnošću teme.

I tu dolazimo do trkeljarija ... čega je primjer par excellance post Mate Kapovića „Zablude o zabludama o NATOu“ u kojem autor kritizira službeni dokument Ministarstva obrane u kojem se iznose „Istine i zablude o NATOu“.

I bogati, popularan post !!! 26 bodova prikupio na pollitika.com i uletio na sredinu liste Preporučenih dnevnika !

Ali, ajmo vidjeti kakve nam to „prave istine“ donosi kolega Kapović.

Pa na verziju MORHa:

"Članstvo u NATO-u je skupo?"
Istina: Ukupno izdvajanje za obranu neće se povećavati, nego će se samo promijeniti struktura troškova tako da ćemo izdvajati više za opremu, a manje za ljudstvo. Na taj način dio ljudi do sad angažiranih u obrani angažirat će se u privredi.

Mate reagira:
Prava istina: izdvajanje za obranu će se sigurno povećati. Članice NATO-a u pravilu izdvajaju dvostruko više sredstava za proračun od nečlanica – tako npr. nečlanica Austrija izdvaja 0,9% BDP-a za vojska, a nečlanica Švicarska 1% dok članica NATO-a Slovačka izdvaja 1,87%, a članica Italija 1,8%. Koliki će biti troškovi NATO-a, vidi se na jednostavnom primjeru naše "mirovne" misije u Afganistanu u kojoj već sudjelujemo iako nismo još u NATO-u (a takve će se misije ulaskom u NATO još i povećati). Ondje će u 2008. godini biti 300 hrvatskih vojnika. Ti će vojnici, povrh svoje osnovne plaće, po svakom danu boravka u Afganistanu dobivati dnevnice od 90€, što znači da će Hrvatska samo na plaće svojih vojnika u Afganistanu u 2008. potrošiti najmanje 10 milijuna eura. To, i sve ostale troškove (prijevoz, hrana, smještaj, oprema itd.) plaća isključivo Republika Hrvatska iako mi od takve misije u Afganistanu ne dobivamo ništa osim što podupiremo američko iskorištavanje dotične zemlje.
Na prvi pogled, sve lipo progovara naš Mate !

„Vidi, Austrija SAMO 0,9 % GDPa izdvaja za obranu !“
„Ma zamisli ti to – DESET MILIJUNA eura svake godine za misiju u Afganistanu. Koliko bi se škola moglo s time izgraditi !?“

Što je onda krivo ?

Za početak, ajmo pogledati koliko Hrvatska DANAS troši na obranu. Na stranicama Ministarstva financija se lako nađe proračun za 2007. Godinu, i tamo pod Ministarstvo obrane stoje ukupni rashodi u iznosu od: 4.518.565.383 kuna. Na ukupne rashode od 117.119.442.221 kuna, to čini 3,9 % proračuna, a na BDP od nešto ispod 250 milijardi kuna (dobiveno okvirnim pretvaranjem 50,96 mlrd US$ u kune – nigdje nisam mogao izguglati točan podatak u kunama, a stranice Državnog Zavoda za statistiku su čisti smijeh) , izdvajanja za obranu već sada čine lijepih 1,9 % BDPa !

Vidi vraga – PA VEĆ SMO DOSTIGLI NATO STANDARDE !!!

Je, ali „izdvajanja za obranu će se sigurno povećati“ !!! A odličan „primjer“ za to je naša misija u Afganistanu. Primjer koji, naravno, s pričom o ulasku u NATO nema nikakve veze :-). Što ja mislim o Afganistanu sam već rekao u postu „Zašto je slanje hrvatskih vojnika u Afganistan THE RIGHT THING TO DO“ . A ako Vam se ne da čitati taj post (a duži je od jedne stranice ;-), dovoljno je ukazati na činjenicu da je Mate našu misiju okarakterizirao kao „mirovnu“ - S NAVODNICIMA U ORIGINALU.

Dakle, to je njemu „mirovna“ misija ...

Meni za prilično dobru klasifikaciju Mate (vezano za priču o NATOu) u stvari ne treba nikakav drugi podatak. Ovi navodnici su mi sasvim dovoljni ...

Ali, ne staje tu naš Mate. Pa se bacamo malo u ekonomsko-geostrateške vode. Kad MORH kaže:
"Neće li NATO-ove baze u Hrvatskoj uništiti naš turizam?"
Istina: NATO do sad nikada niti formalno niti neformalno nije izrazio interes za uspostavljanje bilo kakvih baza ili institucija u Republici Hrvatskoj. Istina je da postoje nekakve naznake da bi Sjedinjene Američke Države mogle prebaciti dio svojih snaga iz Njemačke, ali u Rumunjsku i Bugarsku. Središte interesa NATO-a pomiče se na istok prema Kavkazu i Srednjoj Aziji.

Mate progovara:
Prava istina: NATO je jednako tako dao sigurna obećanja Sloveniji da ondje neće graditi nikakve baze pa se trenutno u Sloveniji već osposobljava zračna luka u Cerklju (na samoj granici s Hrvatskom!) za prihvat NATO-ovih zrakoplova. Američki general i zamjenik zapovjednika Savezničkih snaga u Europi Charles Wald u travnju je 2007. ustvrdio kako će NATO većinu svojih vojnih baza preseliti iz zapadne Njemačke u nove članice Saveza - spomenuo je primjerice Sloveniju. Hrvatska će također jednu od svojih zračnih luka morati dati NATO-u na raspolaganje – ili kod Zagreba ili kod Pule ili kod Zadra ili kod Splita (http://www.nacional.hr/articles/view/10681/).

Recimo to ovako – ja sam prilično siguran da bi sukošanski ugostitelji (a ima ih ;-), bili prisritni da stotinjak američkih vojnika bude preko zime stacionirano na aerodromu u Zemuniku. Eto ti puta u toliko željeni „zimski turizam“ :-))))

Šalu na stranu, Mate ovdje samo maše rukama i straši nas primjerom Slovenije. So what ? Kakve to veze ima s Hrvatskom ?

I što to znači „Hrvatska će također jednu od svojih zračnih luka morati dati NATO-u na raspolaganje“ ? De, jasnije malo ...

Ali dobro, ovo bi se moglo svesti pod picajzlenje. Da će se neka konkretna veza s NATOom morati uspostaviti to je jasno, ali da će iljade američkih vojnika nagrnuti u Hrvatsku – neće.

I taman sam se malo smirio, kad na MORHovu tvrdnju:
"Zašto bi NATO htio državu s tako minornim vojnim potencijalom kakav je naš?"
Istina: NATO želi proširiti zonu sigurnosti i stabilnosti na čitavu Europu. Ulazak Hrvatske u NATO bit će odličan primjer ostalim zemljama u regiji "da se trud isplati". Također, zbog Jadranskog mora, Hrvatska će uvijek predstavljati "vrata" NATO-a, a naši moderni radarski sustavi bit će njegove "oči i uši" na južnoj granici."
Mate ispaljuje salvu :
Prava istina: NATO-u, s obzirom na to da je već u Italiji, Sloveniji, Mađarskoj, a da su mu snage i u BiH i na Kosovu, Hrvatska strateški zapravo uopće nije potrebna. No ulaskom Hrvatske u NATO bogate članice NATO-a (koje drže 80% svjetske proizvodnje oružja) dobivaju novo tržište za plasiranje svoga oružja koje ćemo mi morati kupovati kako bi zadovoljili NATO-ove standarde. Ako vam se čini besmisleno da nas samo zbog toga primaju, sjetite se stranih korporacija (poput Deutsche Telekoma) koje su na gospodarskom planu već ušle u Hrvatsku i izvlače iz nje goleme količine novca.

Ili, kako to sažeto kaže kolega Manga u komentaru na moj nedavni post.

Vojni pakt ala NATO je relikt prošlosti, odnosno zaostatak iz hladnog rata. Danas je jedina funkcija istoga, kvazi-internacionalna potpora imperijalnim osvajanjima SAD-a i proširenje tržišta za uvaljivanje Američkog vojnog otpada...

Tu smo malac !!!!!

Što reći na ovakve tvrdnje ? S jedne strane su one činjenično točne i Manga je (djelomično !) u pravu – Hrvatska neće dobiti najnoviju vojnu tehnologiju to je sasvim sigurno, a pored sigurnosnih razloga nije nezanemarivo i to što Hrvatska to ne bi mogla platiti !

Ali nazvati F-16 „vojnim otpadom“ je, ja bih rekao, ipak malo pretjerano :-). Posebno je zanimljivo je to što sam negdje baš kod Mange čitao da je Mig-35 (ili je možda bio Mig-29 ?) bolji izbor od F-16 !? I da se može opremiti po NATO standardima.

I onda se ja pitam - what the fuck is problem ???

Kupimo Mig ako je bolji (a Manga je u tim stvarima ipak veći stručnjak od mene – barem koliko sam mogao zaključiti po njegovom blogu ;-) i riješena stvar !

Ali, problem je naravno, u nečem drugom !

Da ilustriram stvar, reći ću ovako – dam livo jaje u vatru da se u niti jednom dokumentu povezanom s pristupanjem Hrvatske NATOu neće eksplicitno reći da Hrvatska MORA kupiti baš F-16 ! I da isto vrijedi i za ostale vrste naoružanja. Ono što jedino piše je da se sustavi naoružanja moraju (kroz neki period) uskladiti s NATO standardnima.

A zašto ćemo mi onda kupovati „američki vojni otpad“ ?

Iz vrlo jednostavnog razloga – zato što na vlasti imamo korumpirane strukture koje će se na ionako prilično netransparentnom svjetskom tržištu oružja snaći kao riba u vodi ! Provizija rules, a proizvođači oružja u svojim budžetima imaju predviđene stavke za „podmazivanje“ kupaca.

Jel' to mora biti tako ?

Naravno da ne mora.

Jel' to ima ikakve veze s NATOm per se ?

Naravno da nema.

Ali izvrsno posluži za rajcanje raje ...

I za kraj, Mate ocjenjuje istinitost sljedeće tvrdnje iz MORH-ovog dokumenta:
"Zar NATO-ovo postojanje ne provocira sukob?"
Istina: Završetkom "Hladnog rata" NATO je uvelike smanjio vojne potencijale i transformirao se iz primarno obrambene organizacije u sigurnosnu doprinoseći novim mehanizmima stabilnosti Europe.

A Mate će:
Prava istina: SAD kao članica NATO-a agresivno forsiraju širenje na istok – na Ukrajinu i Gruziju, što izravno ugrožava strateške interese Rusije. Putin je već najavio okretanje ruskih projektila prema Ukrajini ako ona dopusti stacioniranje NATO-ovih raketa na svom području (http://www2.pressclip.hr/scanns/objave/2008/02/14/1092187_1.jpg). Osim toga, sudjelovanja snaga NATO-a u okupaciji Afganistana izravno poziva protuzapadne islamističke teroriste na akcije protiv članica NATO-a (što su već 2004. i 2005. na vlastitoj koži iskusile Španjolska i Velika Britanija).

S prvom rečenicom se čovik može manje više složiti, iako je ovo „agresivno“ možda malo previše agresivno ;-) jer širenje NATOa na Ukrajinu i Gruziju će ipak malo pričekati.

Ali je zato druga rečenica fascinantna. Kakvo fakin „stacioniranje NATOvih raketa u Ukrajini“ ??? Ko o tome priča ? SAD će se morati dobro potruditi i potrošiti poprilično diplomatskog kapitala da uspije progurati instaliranje proturaketnog štita u Poljskoj i Čehoslovačkoj, kakva crna Ukrajina ... Nje nema u toj priči !

Ali, strašenje ruskim raketama se lijepo uklapa ... „Buuu, ako uđemo u NATO Rusi će okrenuti rakete na nas“.

Treća rečenica i zastrašivanje mogućnošću terorističkih napada u Hrvatskoj spada u isti koš. Nit smo važni, nit smo veliki, nit smo značajni ... Mogućnost da će neki luđak u špiljama Afganistana prstom na globusu pokazati na Hrvatsku i reći „Krenite“ doduše postoji, ali ...kako da to kažem ... svaki put kad sjednem u auto postoji mogućnost da iz njega neću izaći živ ... i da vam pravo kažem, toga se puno više bojim nego nekih terorista iz Afganistana (a nije da se baš puno sekiram oko toga ;-).


I na kraju, sad kad sam ovo sve lijepo napisao, mogu mirne duše poći na post i opaliti -1. A da je kolega Bepo/Cronomy to već mrtav-hladan obavio bez puno ceremonije je za svaku pohvalu ;-)

- 22:36 - Komentari (8) - Isprintaj - #

nedjelja, 24.02.2008.

„Izlaz na toplo more“ i novi „Varšavski pakt“ !!!???

Dali se u gaaadnu diskusiju gale i Skviki na pollitici ... gaaadnu .. tema – ulazak u NATO ...

A počelo je tako što je Skviki napisao : „Rusiji je san toplo more i danas ima samo jedinu mogučnost dojti na njega.“

Na što je gale reagirao kao pitt bull i onda se diskusija rastegla na preko nekoliko komentara ... gale je upotrijebio zavidan arsenal logičkih i retoričkih oružja kako bi (otprilike) rekao „Skviki, ne trkeljaj gluposti“ :-)))).

Elem, to baš i nisu gluposti jer Skvivi is on to something ...

„IZLAZ NA TOPLO MORE“ !!!

Misao koja svakom ruskom strategu tjera neku toplinu u kosti ... sve im se obrazi zažare, a srce zakuca brže ...

Ako ste sad malo zbunjeni i mislite se o kakvom se to izlazu na more radi, treba uočiti ključni pridjev TOPLO ! Naime, Rusija ima izlaz na more ... ima ga kol'ko hoćeš ... jedini je problem što je veeeliki dio tog „izlaza“ okovan ledom ! Izlaz na toplo more je nešto sasvim drugo i o tome je sanjao još Petar Veliki u 17. stoljeću.

Čak i u svojoj punoj snazi SSSR je tu bio u određenom smislu „deficitaran“. Bile su tu baltičke zemlje i Poljska, ali sa određenim „strateškim“ nedostacima (vidjeti mapu Baltika i uzeti u obzir činjenicu da su Danska i Norveška od prvog dana u NATOu), a ukrajinski izlaz je efektivno kontrolirala Turska na Bosporu (što mislite, zašto je Turska među prvima u Evropi ušla u NATO – već 1952. godine ;-)))

Kakva je danas situacija ?

Evo kaže gale:

E sad. Ja tebe opet pitam jednu stvar. A ti mi molim te lijepo to objasni ako mozes. Pogledajmo Rusiju i pogledajmo Hrvatsku. Izmedju nas je pazi sad dobro, u svakoj prici neka clanica NATO saveza. Plus Ukrajina.
Pa mi ti lijepo te molim jos jednom objasni kako to moze Rusija izaci na more preko Hrvatske, ako je izmedju Hrvatske i Rusije NATO savez plus Ukrajina koja i sama ima izlas na toplo more.


Istina do zadnjeg slova !!!

Ko ne vjeruje, evo nek' pogleda mapu Evrope s označenim NATO državama:

Što bi (na prvi pogled !) trebalo diskusiju o ulasku u NATO prikuniti u korijenu !!!

Kakva opasnost, kakva Rusija, kakvi bakrači ... Pa između nas i Rusije su Mađarska, Bugarska i Rumunjska, sve redom članice NATOa !!!

Yap, istina, ali ukoliko se bolje pogleda linkana mapa uočava se jedna „siva“ zona. Ne-članice NATOa !!! Sve redom na Balkanu ! Uz Švicarsku i Austriju. (OK, tu su i Irska, Švedska i Finska, kad već picajzlite ;-). Zašto su Švicarci van NATOa je valjda svima jasno, a kad bih austrijski razlog morao sumirati u jednoj rečenici, rekao bih: „zato što je Crvena armija oslobodila Beč“ :-)))). Plain and simple ...

I tako još (pre)ostaje turbulentni Balkan ... i zadnja nada Rusije u „izlaz na toplo more“ o kojem priča Skviki.

A prvi korak u tom smjeru bi bio - „Varšavski pakt“ između Rusije i Srbije !!! S time da bi se ovaj vjerojatno zvao „Beogradski“ :-). Ili, ne daj bože, „Mitrovički“ (zamislite, najave Koštunica i Putin da će „naletit“ u (Kosovsku) Mitrovicu potpisati sporazum „o vječnoj ljubavi i suradnji između dvaju bratskih naroda“.

Uf, uf, uf, koji bi to rusvaj bio !

Sa stajališta Rusije i Srbije, sve je u redu, sve je legalno, sve je legitimno. Kosovo je dio Srbije i „evo nas dva naletili da se malo slikamo i usput potpišemo“. U sjevernom dijelu Mitrovice su Srbi debela većina i eto ti vraga :-)))))

Ali, čak i zanemarujući ovakvu mogućnost za direktnu provokaciju, ostaje mogućnost za Rusiju da se „ubaci“ u prazninu nastalu u Srbiji potpunim gubljenjem vjere u EU i „međunarodno pravo“.

I Rusi to mogu dobiti on the cheap ! Što bi rekli - „za kikiriki“. Milijarda-dvije dolara (eura) godišnje za Srbiju ko mana s neba, a Rusima je to tringelt (dok je nafta oko 100 dolara Rusija se valja u šoldima).

Ovdje odmah treba razbiti i sve iluzije o „slavenskom porijeklu“ kao ruskom motivu ! Jebe se Rusima za Srbe, da oprostite na izrazu. Mislio sam to sad napisati još jedanput velikim slovima, onako u svom stilu, ali nekako računam da bi trebalo biti jasno :-)

Nema tu ljubavi, samo „crni“ interes ...

A koji je interes Rusije ?

Ukratko – imati pouzdanog (čitaj ovisnog) saveznika na trusnom području Evrope s kojim se u paketu dobija i jedinstvena prilika za poking in the eye SADa i Evropske Unije (čitaj Bosna, odnosno Republika Srpska).

A ako Srbija završi u ruskoj orbiti, možeš ti mačku o rep okačiti argumente kako je „između nas i Rusije u svakoj priči NATO članica“.

Tada se igra diže na jedan drugi nivou u kojem Srbija (a indirektno i Hrvatska) postaju samo male „poluge“, da ne kažem pijuni, dostupni ruskom medvjedu u njegovom geopolitičkom spariranju sa Zapadom (evo, ja mogu reći da sam oduševljen što smo ovu zimu prošli bez priča o „ruskoj opasnosti“ - zatvaranju špine kroz koju ruski plin ide u Evropu ;-).Što ne znači da će i sljedeća zima biti tako „ugodna“.

A poticanje neovisnosti Republike Srpske kao idealan način za stvaranje rusvaja u Evropi i odvlačenje pažnje od nesavršenosti (gadan understatement) ruske demokracije ?

Hm ... recimo to ovako – ako u Banja Luku stigne vijest da je „Putin rekao da može“, čekaju nas gaaadni problemi ...

S druge strane, možda mene krpa teška paranoja, pa na kraju sve ispadne dobro - Srbi se odluče za Evropu, ostave Kosovo iza sebe, konstruktivno odrade pregovore o reformi Daytona i kao u bajci , svi su zajedno živjeli dugo i sretno, u ljubavi i blagostanju ...

... i izvan NATOa :-)))))

Ko zna, možda i bude tako ...

Uostalom, Srbi su poznati po tome da su u ključnim povijesnim trenucima uvijek znali odabrati pravi put :-))))))))

- 22:46 - Komentari (12) - Isprintaj - #

srijeda, 13.02.2008.

McCain & Obama - što san van ja govorija :-)))))

Što ti je malac kapitalac – viđaj vamo što je Zvone Radikalni pisao prije godinu i par mjeseci (točnije 6.11.2006.) u svom postu „Mea culpa, mea culpa, mea culpa“ u kojem sam se osvrnuo na (tada) aktualne mid-term izbore za američki Kongres i Senat:

A u kojem smjeru će Amerika dalje s demokratskim Kongresom (a možda, iako teško i Senatom) ?

Paaaa, nekako mi miriše na dvije godine „zatišja pred buru“. Jer ipak, i dalje će Bush biti predsjednik. Doduše lame-duck predsjednik, ali još uvijek predsjednik i commander-in-chief. Biti će puno politikarenja, a malo će se posla obaviti. Potrošiti će se dragocjene dvije godine prije začetka rebuilding-a Amerike. A rebuilding joj svakako treba jer nagomilani deficiti, zbrojeni sa sve jačom Kinom (ekonomski i geopolitički), (donekle) asertivnom Evropom te debaklom u Iraku (Rusiju i lokalne probleme da ne spominjemo) zahtijevaju promjenu kursa.

Dakle, od sutra kad se zatvore birališta u Americi, počinje „prava“ trka koja će za dvije godine kulminirati izborom sljedećeg predsjednika Amerike.

A ko će se trkati u toj trci ?

Bog zna sine ...

A Zvone Radikalni bi volio vidjeti Johna McCaina i Barracka O'Bamu

Reče Zvone, i tako bi ... :-)

Both men could be jumping the gun. Mrs Clinton’s resilience and the political machine she built with her husband cannot be counted out. And there is the unresolved question of the “superdelegates”, unelected Democratic Party bigwigs and certain officeholders, who may upset the Democratic apple-cart by voting for a candidate who did not win among ordinary, elected delegates. But Mr Obama is savouring yet another big night. He is now the front-runner.


Eeee, da ....

Hoće li stvarno ispasti po onoj all my wishes come true ???

Recimo to ovako: McCain je na 94,5 %, a Obama na 74,0 % na www.intrade.com političkom marketu. Obama je pobjedio u osam država zaredom, u nekim slučajevima i sa vrlo velikom prednošću. Dostigao je Hillary u broju delegata, čak i ako se zbroje i superdelegati (o tome nešto kasnije). Momentum je definitivno na njegovoj strani (iako se mora reći da kamp Hillary Clinton za svaki poraz nalazi jako „kvalitetna“ opravdanja – pročitajte Economistov članak).

Sljedeći utorak (19.2.) su za Demokrate primaries u Washingtonu i Wisconsinu, te caucus na Havajima. Ako i to odnese, a kažu da je u Wisconsinu jak, a caucus format na Havajima mu odgovara više nego Clintonici zbog entuzijazma njegovih supportera, to će biti lipih 10 in a row :-)))).

I onda dolazi novi „Super Utorak“, 4. ožujka, kad su predizbori u Ohiju i Teksasu. Gomila delegata i sve se može okrenuti. To bi za Hillary mogao biti „biti ili ne biti“ dan, ali ima zez ! Zbog proporcionalnog sistema koji primjenjuju Demokrati u svojim predizborima, Hillary mora win BIG !!! A to neće ići lako :-).

A ima i crni, NAJCRNJI scenarij :-(((((

A to je da Hillary pobjedi s dovoljnom razlikom u Teksasu i Ohiju da se taman (po)vrati u utrku, ali opet s nedovoljnom da se može reći da je ona front-runner !!!

I tada u igru stupaju SUPERDELEGATI and the things could get REAAAALY NASTY !

Najgora mogućnost je da se Obama i Hillary nastave fajtati na svim predizborima, sve do demokratske konvencije za konačni izbor predsjedničkog kandidata, i da Obama u delegatima osvojenim na predizborima ima određenu prednost (recimo 50-75 delegata) , ali da Hillary to nadoknadi u superdelegatima (što bi se nekako moglo očekivati s obzirom da je ona ipak kandidat establishmenta).

Trenutno CNN kaže ovako (kako podsjeća CNN - 2025 delegates needed to win):

Pledged delegati („osvojeni“ na direktnim izborima):
Obama 1059
Clinton 956

+ 103 za Obamu !!!

Superdelegates
Obama 156
Clinton 234

+ 78 za Clinton

Zgodna činjenica je da se superdelegati još mogu i predomisliti, a treba uočiti da tih superdelegata kod Demokrata ima skoro 800, a da ih je do sada „dalo zavjet“ jednom od kandidata niti 400 ! Ukoliko Hillary „navuče“ pobjedu zahvaljujući glasovima „uglednika“ demokratskog establishmenta, nasuprot pobjedniku po „glasu naroda“ (pa makar to bilo i jedva), za Republikance će to biti mana s neba i uvelike će hendikepirati i demokratskog kandidata i općenito diskusiju tijekom izborne kampanje. A onda je to 2004-ta all over again ...
Ipak, to je kao što rekoh najcrnji scenarij (i jedini mogući za Hillary Clinton da ostane u utrci ;-). A očekivano je ipak da će Obama zadržati momentum, u Teksasu i Ohiju izvući barem „neriješeno“ i onda nastaviti build-up prema demokratskoj nominaciji. Možda će se to odužiti, možda će Hillary Clinton pokazati ustrajnost ala Mike Huckabee koji i nakon jučerašnje trostruke McCainove pobjede i dalje „ostaje u utrci“, ali stvari će biti sve izvjesnije i polako će se fokus prebacivati na McCain – Obama front.

A kad se (ako ;-) to desi onda će se Zvone Radikalni doista opušteno moći zavaliti u naslonjač i promatrati kako Amerika heals its wounds ...

McCain kao primjer najboljih principa Republikanaca – small government, pro-immigration, pro-trade, protiv koruptivnog utjecaja biznisa u američkoj demokraciji ... jes' da nije kvalificirani „konzervativac“, ali, kao što sam jednom već rekao, zato mi je toliko i drag.
A koliko su evangelikanski i ini fundamentalisti kršćanske provencijencije svojim stiskom Republikanske stranke „zla“ i podjela unijeli u američku politiku, mogu samo reći da ću s posebnim zadovoljstvom gledati kako gutaju govno i podržavaju McCaina :-))).

A s druge strane Barrack Obama koji ima „JFK-potencijala“ u sebi :-). Doduše, treba priznati da ga se (zasad s pravom !) napada da je još uvijek tanak u detaljima svojih policy proposals, ali njegova retorika i nastup, te entuzijazam koji budi u ljudima su nakon sedam godina vladavime G.W. Busha nešto što Americi doista treba.
Još ukoliko se uspije othrvati stisku koji nad Demokratskom strankom imaju učiteljski sindikati pa stvarno najavi/krene u neku smislenu reformu sustava obrazovanja ... di će mu biti kraj :-). A s obzirom da je crnac i da od takve reforme najviše imaju profitirati upravo crnci rasuti po getoima i siromašnim četvrtima s javnim školama s čijom kvalitetom smo upoznati kroz „propagadni odjel američke imperije“ (čitaj Hollywood ;-) ima nade ...

Dva anti-establishment kandidata ...

U utrci za najmoćniji položaj na cijelom svijetu ... God, I love America :-))))))

- 23:41 - Komentari (6) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.02.2008.

KRETENI na sve strane :-))))))

Najprije jedan disclaimer – došlo mi nekako fino večeras, pa san zamličija tri čaše ćaćinog crnog vina (a za aperitiv „malo“ ćaćine domaće orahovice ;-) tako da ovaj post ide iz šuba, po „osjećaju za feeling“ ;-)))

A o kojim se kretenima radi ???

A majke ti irudove, ima ih koliko god oćeš ...

Krenuti ćemo od jednih koji Vam možda i nisu zapeli za oko, ali su mene uboli ka kopljen. A dotični kreteni su francuski taksisti !!! Koji su, naravno, jer što bi drugo ta neradnička francuska banda radila, KRENULI U ŠTRAJK !!!

Zašto ???

Jel' im smanjilo plaće možda ?
Jesu li im povećali poreze ili davanja ?
Jesu li im možda pogoršali uvjete rada ?

Ma jok malac, ništa od toga. Jedino što se desilo je da je Sarkozyeva vlada odlučila malo liberalizirati tržište taxi usluga u Francuskoj. Pa su planirali učiniti lakšim da čovjek postane taksist. Ono, znate, malo konkurencije, da bude više taksista, pa da možda bude i bolja usluga i niže cijene.

Na što su se francuski taksisti (inače, primjerci vrste cretino ala franse par exellance) odlučili štrajkati !!!!

Jer, zamisli, kako bi to bilo da sad netko drugi dođe i samo tako postane taksist !!!??? I njemu uzima kruv od usta !!!!??? A oni se fino ušemili, malo se radi, konkurencije nema, lipo se zarađuje i sad bi tamo neki Sarkozy njima taj lipi život ukinuo ! A sve „samo“ zato da Francuzi imaju bolje tržište taxi usluga !!!

Ma što on misli, koji je on faktor (da ne kažem k...c ;-).

I oni u štrajk ...

Kako je to završilo, moram priznati da nisam čuo, ali je evidentno da Sarkozy NEĆE USPJETI !!! Jebati ga, nije on Margaret Thatcher !!! Mislim, možda bi on i bio, ali kad „nema sreće“ da mu se desi Falklandski rat pa da mu rejting među stanovništvom zbog „uspješne vojno redarstvene akcije“ skoči na 80 % !!!! A ko zna, možda bi mu mogla malo Angela pomoći pa da Nijemci onako fore radi, pošalju koju tenkovsku diviziju na Francusku, čisto da može Sarkozy zajašiti nacionalni osjećaj, pa da onda na valovima dobrog rejtinga provede nekakve liberalizacijske reforme koje su za Francusku nužne ... (iako, ako uzmemo u obzir povijest, pitanje je kako bi se proveli Franzuci protiv tih par njemačkih tenkovskih divizija ;-)))) Lako moguće bi i do Pariza došle ...

Ali, nešto mi govori da je to ipak long shot tako da će Sarkozy usprkos svin onim lipim i pametnim stvarima koje je napisao u svojoj knjizi „Testimony“ (a kojom sam se oduševio kad sam je pročitao) ipak popušiti foru.

Jebati ga, Francuzi su to ...

Ali dobro, nije Francuzima ni tako loše – radni tjedan od 35 sati, kvalitetno zdravstvo, udobni i točni vlakovi, ... nema se što njih žaliti ...

Ajmo mi malo na domaće kretene ...

I znan što vam je sad palo na pamet !!! Ma kladin se u iljadu kuna da znan :-). Davor Butković i lažni intervju. Ali, nema tu kretenizma – to više spada u onu „vidi mama, kakav sam ja idiot“. Imate na pollitika.com više nego jedan članak, pa uživajte ...

A titulu domaćeg kretena je večeras ponio ni manje ni više nego Ivica Pančić !!!

Koji traži MILANOVIĆEVU OSTAVKU !!!!

A majke ti irudove, viđaj njega što se nakostriješijo :-). Žali se on da „kako to nema političke analize razloga neuspjeha SDP-a na izborima“ !!!!??? I dalje ubada: „Na djelu je sanaderizacija SDP-a“ !!!!

A majke ti irudove, eli ima iti jedan donekle pametan čovik u ovoj državi kome NIJE JASNO koji je razlog neuspjeha SDP-a na izborima (a što je lipo vako malo s 0,5 u krvi kucati post – sve riči lete same od sebe ;-).

U dvi riči, razlog je „pozitivna kampanja“ !!!!

Sjećam se ja kako je to bilo: „Nećemo mi negativnosti, mi ćemo brijati pozitivu“. „Mi ćemo pričati o našim planovima, a nećemo izbornu utrku svesti na gađenje protivnika“.

A protivnik ti HDZ !!!!

Verona, Bechtel, Kalmetina, KIM, Brodosplit, satovi (eeeeeeeeeeeeee – este vidli kako je NAGLO premijerova imovinska kartica skočila za 1,5 milijuna „pokretnina“ ;-)))) A bemti kurbu prasicu silno san se razveselija to vidit !

Jerbo, sad je to, znate, sve legalno i sad nema više što ko našem premijeru izdrkavati se na njegove satove jer eno ih, lipo su popisani u imovinskoj kartici.

A ODAKLE MALAC !!!!!!!!???????? ODAKLE !!!!!????

A koga boli k...c, glavno da su oni na popisu (a moram primjetiti kako smo mi valjda JEDINA država na svitu di MINISTAR FINANCIJA živi u OBITELJSKOJ kući- valjda mu mama još dan danas kuva ručak - i ima Hyundaya starog xy godina !!!!)

Nego, vratimo se mi našem Pančiću koji se silno nasekiro što NEMA POLTIČKE ANALIZE UZROKA PORAZA !!!!

A bogati, ko da bi ti to nešto pomoglo i ko da bi to nešto promijenilo ...

Isprazila mi se čaša, iden napuniti novu .... Eh, kakva je to kuća u kojoj nema whiskeya :-(((((. Al' nećemo se žaliti, Cognac Napoleon isto može proći, a posli večeri nekako i paše ;-)

Nego, di smo mi ono stali ?

Aha, politička analiza ...

Dakle, Pančić oće smijeniti Milanovića !!!

Sto mu debeljuškastih praščića !!!!

Mislim, malac, to je, da se razumijemo, njegovo sasvim regularno pravo ! Čak štoviše, to dosta govori i o demokratičnosti u SDPu (zamisli da se nađe neki malac u HDZu da to isto kaže za dr Ivu, recimo zato što nam država ide u k...c pa da se traži njegova politička odgovornost – e taj bi dugo bija živ – i politički i bukvalno ;-)))

Ali, s druge strane, to je ipak malo blesavo ... Ne bih štel ići tako daleko da kažem da je neko iz HDZ-a platio Pančiću da takve trkeljarije priča, ali da mi baš nije jasno o čemen se ovdje radi, to moram priznati !

A možda je i alkohol kriv ;-))))

Umjesto da prče i karaju i guze i gaze HDZ zbog svih sranja koja su u ovoj državi izašla na vidjelo nakon izbora – oni će se svađati ko će biti predsjednik SDP-a :-)))))

Ahhhh ...

Što reći ...

Jel bi možda Mato tija tu poziciju ? Željka možda ? Ivica himself ? Ili bi možda Tonino tija malo okušati slasti pridsjednikovanja ...

Ne znam, ali znan da od ovakve oporbe .. kako bi to reka .. ponestalo mi riči .. da se malo napijen pa me možda pukne inspiracija ..

Uf, grez je malo ovaj konjak, mora se priznati. Nije to ko nekad kad se u studentskim danima drmao „mirogojček“ (za neupućene, Badelov konjak !) koji se kupovao za 22 kune na pijaci na Trešnjevci !! Dva konjaka, dvi votke Troike, zericu soka (ako dođu i komadi na tulum ;-) i drmaj miško ... Sad je to ipak malo drugovačije ...

Eh, odlete misli a SDP čeka završnu misao ...

I kad bolje razmislim, nema je ...

Jedno je sigurno – ova država je u sasvim pristojnoj banani (usprkos mazanja očiju svekolikom pučanstvu raznim „Gruntovnicama“, „Dijagnozama“, i inim cirkuskim predstavama za male ribe dok velike slobodno plivaju) a kako ćemo mi iz te banane ...

A nikako, to nam je sudbina ...

Što bi narod lipo reko' : mo'š se jebati ... :-))))))))

A sad iden objaviti ovaj post prije nego što se pridomislin ...

- 21:11 - Komentari (18) - Isprintaj - #

petak, 08.02.2008.

Hoće li Tomislav Nikolić biti srpski Ivo Sanader ???

Čitam sinoć u The Economistu članak o srpskim predsjedničkim izborima. Pa kaže:

The best motto for Balkan politics has always been “expect the unexpected.” Right on cue a new scenario is being mooted in Belgrade. This is that Mr Tadic and Mr Nikolic might work towards a compromise. Mr Nikolic loathes Mr Kostunica, so it was striking that after the election the two candidates spoke so respectfully about each other. A deal between them, which would stop short of a formal coalition, would give the Radicals a chance to follow the example of the ruling party in Croatia, which has graduated from hard-core nationalism to political respectability, but that would require internal purges. It could also give Mr Tadic's party the chance to sever the link between Kosovo's future and Serbia's desire to join the EU.

Hmmm ...

Kad sam to pročitao, prva stvar koja mi je pala napamet je bila: „Pa di ćeš uspoređivati srpske Radikale i HDZ“ !!! S obzirom da stalni čitatelji znaju koliko „volim“ HDZ (ostali mogu probrowsati po arhivi odabranih postova desno) možda će nekog i začuditi ovakva izjava, ali kao što rekoh, na prvu loptu mi se usporedba učinila malo off ...

Mislim, Radikali su to, Šešelj im je gazda, rječnik do jaja nacionalistički ...

A onda sam se sjetio ... RIVEEEEEEE :-))))))

Što ?
Zaboravili ste kako je dr Ivo drečio te 2001. s pozornice na Rivi pred 100.000 ljudi ? Usudio bih se čak reći – nikakva razlika u odnosu na standardni repertoar govornika iz srpske Radikalne stranke!

Otprilike:

„Sve su to EU govna“
„Ne damo naše heroje/Ne damo naše Kosovo“

i slične trkeljarije ... Koje je, naravno, naš dični dotur Ivo s govnima polizao nakon što je došao na vlast, ali ... jebe se njemu ... on ima još četiri godine osigurano radno mjesto :-)

A hoće li Tomislav Nikolić nešto naučiti od „brata po ideologiji“ pa uspjeti sa svojim biračima izvesti sličnu obmanu ... ili će se srpski birači pokazati pametnijima/glupljima od braće Hrvata ... vidjeti ćemo ...

- 11:05 - Komentari (7) - Isprintaj - #

srijeda, 06.02.2008.

"Super utorak" - prvi dojmovi

Prokleti, glupi, bugoviti blog.hr !!!!!!!!!!!

Po ure sam sad proveo kucajući post o rezultatima predizbornog "Super utorka" i dajući prvi osvrt, kliknuo na "Objavljivanje" i blog.hr se ZABLESIO !!!! A ja kucao (što je posve netipično za mene) direktno u blog editor umjesto u Word. I odeeee post ...

Imam li sad volje kucati sve to iznova ??

Teško !!!

Lipo sam se izbeštimao !!!!

Zato ćemo samo ukratko:

1) McCain nezaustavljivo jaše dalje - pobjedio je u Kaliforniji, i napravio late coming u Missouriju (sve do pred kraj brojanja je Huckabee bio u prednosti)
2) Huckabe je osvojio glasove religioznih republikanskih glasača na konzervativnom Jugu, ali to neće biti dosta
3) Romney je pušiona :-)))

Kod Demokrata je situacija puuuuno zanimljivija:

Hillary i Obama su PORAVNATI po broju osvojenih delegata na izborima, ali je Hillary u prednosti jer ima 193 superdelegata u odnosu na Obaminih 108 (superdelegati se ne biraju na izborima već su to glasovi koje na konvenciji daju određeni ugledni članovi stranke i službenici).
Obama je pobijedio u više država, ali je Hillary uzela Kaliforniju i New York.

I ta bitka će još potrajati ...

A da vam pričam koliko sam ljut na ovaj prokleti bugoviti blog.hr webserver, ma .... bolje da ništa ne napišem ...

P.S. Odite na Washington rocks blog i pročitajte što kaže Bojan Klima ...

- 10:13 - Komentari (5) - Isprintaj - #

utorak, 05.02.2008.

On-line praćenje "Super Utorka" !!!

23:30 Evo, počeli smo. CNN je upaljen pa ćemo vidjeti kako mi ide live-blogging.

Zanimljivosti ?

Uskoro će rezultati od ex-pata iz Evrope (Ameri koji su u inozemstvu a mogu glasati). Biti će zanimljivo vidjeti kako je to ispalo.

Na Democracy in America blogu javljaju da je na www.intrade.com marketu Obama u Kaliforniji otišao na 68 a Hillary pala na 36 ! Ipak, ne treba to uzimati previše ozbiljno. jest da se klade za živu lovu, ali slabo je to. A opet, Obama je gadno zaora zadnjih dana :-). Grateful Dead su se za njega okupili i održali specijalni reunion koncert ! Karte planule za 20 minuta. Nije da znam iti jednu njihovu pjesmu, ali koliko sam čuo, bili su prilično popularni :-).

A bitka je postala nasty :-). James Dobson, fundamentalistički kršćanski propovjednik (ili što je već :-) je rekao da McCain u biti nije konzervativac (well guess what, baš zato mi se i sviđa toliko, zatucana budalo fundamentalistička). A i Romney je napao njegove liberalne stavove. Doduše, priskočija je Huckabee u pomoć referencama na terorizmu (to još uvijek dobro uspali republikansku bazu).

A sad će rezultati iz Evrope ...

Asti sto - kaže da su "Democrats Abroad" priznati kao entitet u predizbornom procesu (evo kaže da ih DNC priznaje kao "state" party) !!! I da imaju 22 delegata što ih, doduše čini najmanjom državom po broju delegata za Demokrate (ukupno ih je oko četiri iljade) ali svejedno, tu su. 6 milijuna Amerikanaca u inozemstvu ima pravo glasati.
Evo javljaju da su Indoneziji masovno za Obamu. Nije ni čudo kad je tamo živija do neke pete šeste godine.

Ništa od rezultata iz Evrope (ili sam propustio ???), ali sad počinje special coverage na CNNu :-)))

Hm, kod Republikanaca je 8 država po sistemu winner-takes-all. New York i New Jersey kao velike države, a tamo je McCain jak. I Arizona je tamo (McCain je njihov senator). Za Kaliforniju ćemo vidjeti. Romney se tamo dobro oporavlja... ali ionako dijele delegate proporcionalno glasovima

00:10 A Mike Huckabee JE VEĆ POBJEDIO U WEST VIRGINIJI :-))))

Kako ? Tamo se to odradilo glasanjem na konvenciji, Romneyu je dobro išlo, bija je u prednosti, ali nakon prvog kruga su se McCainovi pristaše okrenuli Huckabeeju i pa-pa Romney :-))). 18 delegata ! Dobro bi došlo Romneyu ;-). Huckabe kao Vice-President ??? Hell, NOOOOO namcor lud burninmad

00:30 Harangama fundamentalistićkih kršćana na McCaina se pridružio i Rush Limbaugh, poznati konzervativni radijski voditelj ...

CNN objavio exit-pollove. Koje su top kvalitete za kandidata po mišljenju glasača:

Obama - change 74 % !!! (experience 3 %)
Clinton - experience 45 % (change 29 %)

Kod Republikanaca su top values ovako:

Huckabee: share values (čitaj - "pravi" konzervativac)
McCain: experience
Romney: share values

Još po ure do prvog zatvaranja pollova (Georgia).

00:45 Can-t fuckin bilivi it. Najprije se divim koliko je lipo slušati diskusije ovo troje političkih analitičara na CNNu (pod dirigentskom palicom Wolfa Blitzera), a onda uleti Breaking news - TORNADO !!! I di će ti tornado, nego na grad imenom, pazi sad, CLINTON u Arkansasu :-))))))))))))))))))) Ma da ga j.... ovo je nevjerojatno :-)))) Caaaaan't fuckin biiiiliiiiiviiiit ....

01:10 Barack Obama ODNIO GEORGIJU !! Naravno, to je CNNova projekcija, ali ne bi objavljivali da nisu sigurni :-). Bilo je očekivano, ali svejedno je lipo. Sad još ima tu odraditi par država na jugu (to će u 02:00) i ako to dobro odradi (čitaj pobjedi), ... svašta je moguće u Kaliforniji.
Evo, iz Hillaryinog stožera javljaju da su svi oprezni s izjavama, da očekuju da će na kraju večeri biti "divided", opala .. nema više entuzijazma ...
A kod Baracka Obame "they are lowering expectations", što bi Hrvati rekli, "pila naopako". To jest realno, ali sigurno im srce igra.

Kod McCaina oprezni optimizam :-) a Romney čeka čudo. Ali, ako odnese Georgiju, uuuu, to bi za njega bio izvrstan (I NUŽAN !) početak dobre večeri ...

A ovo je 9 država na kojima se birališta zatvaraju za 40-ak minuta:

Alabama,
Connecticut
Delaware
Illinois
Massachusetts
Missouri
New Jersey
Oklahoma
Tennessee

02:05 Evo ga, CNN ima projekcije:

McCain je pobjedio u Connecticutu i Illinoisu, dok je Romney pobjedio u svojoj home state u Massachusettsu
Kod Demokrata, Obama je pobjedio u svojoj rodnoj državi Illinoisu, a Hillary u Oklahomi.

Ostalo ?

Tek su počeli brojati :-)))). A kad smo kod brojanja, u Georgiji polako napreduju. Došli su do 3 % i zamisli - MIKE HUCKABEE u prednosti !!! Kaže ovako broj glasova:
Huckabee 7074
McCain 6823
Romney 4780

Auuuuu cry

02:15 YUPIII - McCain odnio New Jersey. 52 delegata !!! Da, da winner-takes-all :-) Uz već spomenute Connecticut i Illinois, to je dobar početak. Ali, kao što kažu i cijenjeni kolege komentatori na CNNu - fajt će, barem sljedećih tri ure dok ne počne šou u Kaliforniji, biti u Georgiji i Missouriju (Missouri je tzv. bellwether state - ima svega, i konzervativaca i liberala, i bijelaca i crnaca, i bogatih i siromašnih - Amerika u malom, Ohio se isto često stavlja u tu kategoriju, ali oni ne glasaju danas).

A u Georgiji je trenutno (7 % rezultata) stanje ovakvo:
Huckabee 23,257 38 %
McCain 20,540 33 %
Romney 15,597 25 %

Huckabee drži svoju prednost i ne pušta ...

02:33 Birališta u Arkansasu su se zatvorila i (100% očekivano), Hillary za Demokrate a Huckabee za Republikance (bio je tamo guverner i prilično je popularan ;-)
A evo prije po minute su proglasili Hillary pobjednicom u Tennesseeju ! To je udarac za Obamu koji je polagao određene nade ... A opet, treba vidjeti kako će se rasporediti delegati.

U Georgiji napreduju, 18 % glasova, i razlika se polako smanjuje:
Huckabee 61,754 34%
McCain 57744 32 %
Romney 55,831 30 %

Bit će gusto ...

Za nešto manje po ure se zatvaraju birališta u ovih 7 država (D - samo za Demokrate):

Arizona
Colorado
Kansas (D)
Minnesota
New Mexico (D)
New York
North Dakota (D)

02:44 YUPIII - Delaware za McCaina. 18 delagat, i opet, da, da, winner-takes all sistem. Skupljamo polako, skupljamo ...

03:05 Evo i novog vala projekcija.

Hillary nosi New York, ali to je (opet) posve očekivano s obzirom da joj je to home-state (dva puta izabrana za senatoricu). VEEELIKA država, sa 281 delegatom za Demokrate ali poporcionalno po kongresnim okruzima tako da će i Obama dobiti svoj dio. Republikanci imaju 101 delegata, po sistemu winner-takes-all i tu se McCain nada lipo ubosti ;-).

Samo jedna projekcija ??? Svugdje tijesne utrke ...

03:10 Malo veselja i u Obaminom kampu. Pobjeda u Delawareu.
A kad smo već tu da malo pogledamo kako stoje stvari po državama:

Alabama (15 % prebrojano)
Obama - 68 %
Clinton - 30 %

McCain - 42 %
Huckabee - 33 %
Romney - 20 %

Connecticut (29 % prebrojano) - tijesna utrka ...
Obama - 51 %
Clinton - 47 %

Missouri (samo 6 % prebrojano) - važna država !!!
Clinton - 56 %
Obama - 37 %

Huckabee - 36 %
McCain - 30 %
Romney - 24 %

Oklahoma (30 %)
McCain - 37 %
Huckabee 34 %
Romney - 23 %

Tennessee (15 %)
McCain - 34 %
Huckabee - 30 %
Romney 21 %

A evo, i u Kansasu su se lipo požurili s brojanjem :-). Birališta se zatvorila prije 15-ak minuta, a oni već prijavili 14 % glasova.
Obama - 74 %
Clinton - 26 %

Što se iz ovoga može vidjeti. Pa, apsolutno je...

HEEEEEEEEJ - NEW YORK IDE McCainu !!!!!!!!!!!!!! 101 DELEGAT !!! WINNER-TAKES-ALL :-)))) Lipo lipo lipo. Nisu doduše još prebrojali ni 1 % glasova, ali zna valjda CNN što radi ;-).

E, nego da dovršim započetu misao. Dakle, NIGDI NEMA ROMNEYA !!!! Huckabee ga je satroooo ... Možda je još premalo glasova prebrojano, ali ako ne bude nekih velikih promjena kod Republikanaca bi opet moglo biti zanimljivo. Ili, bolje rečeno, stvari idu na ruku McCainu koji umjesto jednog protivnika ima dva, koji međusobno dijele glasove. New York je bio jako važan, čini mi se da je to već peta pobjeda za McCaina, i ukolik oodnese popular vote u Kaliforniji, i Romney i Huckabee su pa-pa ... Huckabee na zapadoj obali nema šanse ponoviti ovakve rezultate kao na konzervativnom jugu a ako Romney u većini slučajeva bude treći, ni dobar rezultat u Kaliforniji ga ne spašava.

Opala, Massachusetts i New Jersey za Hillary !!!! Endorsment Teda Kennedya očito nije bio dovoljan za Obamu ! Lipo skuplja Hillary.

04:15 Kod Republikana je Romney očekivano odnio Utah (Mormoni !), dok je CNN upravo Oklahomu dodijelio McCainu. I opet winner-takes-all, još 41 delegat :-)))
Opala, evo i North Dakota za Obamu !!! Go Obama, ali bit će gusto ...

Evo Mike Huckabee drži govor. "This is a two men race. AND WE'RE IN IT" :-))) Poručuje Romneyu - Džaba ti pare ... "We're still on our feet. And much to the amazement of some people, we're getting there". Da vidimo, malo za male poduzetnike, malo konzervativne vrijednosti, malo o granicama, pa će rezati government, ... pa "sanctity of human life" - evo ga, jopet rajca bazu ...

A, moga bi lako pobjediti u Georgiji. Prebrojli su 73 %:
Huckabee 35 %
McCain 32 %
Romney 29 %

U Alabami također vodi, a i u Missouriju (47 % prebrojano, Huckabee 35 %, McCain 32 %) dok je u Tennessiju isto u vodstvu, ali malom (34 % : 33 %).

U svakom slučaju, izgleda da će Huckabee odnijeti Jug, konzervativna baza je progovorila, i očito je da McCain s njima ima problema !

Ali, možda je došlo vrime da završin smjenu. A što će tek biti u Kaliforniji ...

UPDATE 04:20 - Kansas i Connecticut ZA OBAMU !!!!

UPDATE 04:35 - Minnesota ide Obami (važna pobjeda), a Alabama Huckabeeju.

Evo i Romney drži govor: "It's clear, that NOTHING is clear". Je, je, tješi se Romney. Zaklinje se (isto kao i Huckabee) da je i dalje u utrci, ali to je malo tanko za njega ...

- 23:35 - Komentari (22) - Isprintaj - #

„Super Tuesday“ is HEREEEEEE :-)

Američki predsjednički predizbori 2008 ... demokracija at its best :-).

I ovaj put se to može reći bez zadrške. Jer, koliko god američki izborni sustav imao falingi (a ima ih, i pritom možda i ponajmanje mislim na „hanging chads“ i probleme s izbornim mašinama !) na ovim predsjedničkim izborima se pokazao u najboljem svjetlu. Može se srati po Americi zbog puno stvari, ali ovako moćna demonstracija demokratskih standarda bi trebala svakoga nagnati da se malo zamisli.

Zvone Radikalni, naravno, voli Ameriku, i mnogi će moji anti-amerikanski nastrojeni čitatelji automatski reagirati: „A evo ga opet, priča bajke o Americi“.

Jest, bajke ... baš ...

U stvari, točno ste u pravu – za nas Hrvate to doista jesu bajke :-). Da se recimo ovakav primjer demokracije vidi u prime-timeu na TV-u, na postaji koja je dostupna za 80 % građana, je za Hrvate čista bajka.

Doduše, nema spora da je američka „bajka“ zadnjih 7-8 godina malo zastranila. Ali, i u tome je prava veličina Amerike, bajka ima ugrađen samo-korektivni mehanizam. Mehanizam poznat od davnih vremena uz kojeg se često spominje second-best ili least-worst pridjev ...

IZBORI !!!

U samom tom pojmu je ključ cijele priče – IZBOR koji daje mogućnost „promjene kursa“.

Mogućnost, ali za koju sam siguran da će je ovaj put Amerika objeručke prihvatiti ! Na benefit sebi, naravno, ali i cijelom svijetu (ili bar ja tako volim vjerovati ;-). I neće biti prvi put da Amerika čini zaokret. Čak bi se prije moglo reći da je to regularni feature američke demokracije :-).

Npr., iako mi nije prvi pao napamet, po značaju se izbor Abraham Lincolna za predsjednika USA (čime je dobio legitimitet prekinuti ropstvo, barem na formalnoj ako ne i stvarnoj razini) malo kome klanja.
Ne znam ko je stao na kraj rubber baronima (Vanderbilt, Rockefeller, Carnegie ...) i ekscesima monopolističke prvobitne akumulacije kapitala, ali prilično je sigurno da je to napravljeno s izbornim legitimitetom.
FDR koji je New Dealom riješio Veliku Depresiju (iako, tu diskusija još nije baš posve završena ;-)
JFK koji je Americi dao nadu u crnim danima, nadu koja je ugašena u Dallasu, ali koju je Lyndon Johnson uskrsnuo sa svojim Great Society programom (i usput konačno realizirao Lincolnov program integracije crnaca u američko društvo – kako tako).
Ronald Reagan koji je pokorio neman državne regulacije i visokih poreza oslobađajući američki poduzetnički duh, a usput i zadajući konačni udar komunizmu ...

Bill Clinton ...

E s njim su počeli „problemi“ :-))))). On, naime nije bio „revolucionar“ :-). Nije bilo ni potrebe :-)

Više je bio care-taker koji je pobrao „mirovnu dividendu“ nakon hladnog rata a na vlast je došao pobjedivši George H. Busha 1992. ponajviše zato (ili bar ja to tako pamtim ;-) što su Bushu birači zapamtili kako je prekršio svoje predizborno obećanje da neće dizati poreze u izborima za predsjednika 1988. (famozni „read my lips“ – govno je morao progutati zbog Crnog Ponedjeljka 1989. LINK)

Imao je doduše on ideja i kažu oni koji su ga pozornije pratili da je bio poprilično educiran i sposoban artikulirano pričati o cijeloj gami različitih tema, ali avaj i kukulele odmah na početku mandata je uletio u vatru s nevinom izjavom kako bi homoseksualnci trebali otvoreno služiti u američkoj vojsci ! To je ipak bila 1993. godina, Republikanci su ga izridikulizirali do bola, u medijima nije bilo ništa drugo i puff ode po godine predsjednikovanja (btw. danas je službena politika „don't ask don't tell“ - go figure that ;-)

A kad je u Kongresu puknuo sa svojim sveobuhvatnim prijedlogom zdravstvene reforme (tu je Hillary igrala veeeeliku ulogu – and it will come back to haunt her ;-) koji je za Amerikance bio deeebelo presocijalistički, na temelju čega se rodila Newt Gingrich-evska revolucija kojom su Republikanci osvojili Kongres, stvar je bila riješena.

Nije se previše petljao u ekonomiju (svetac Greenspan je odrađivao svoje), nije podizao poreze, a u svitu je ionako manje više sve bilo mirno. Je, tamo na Balkanu je bilo pizdarija, i tribalo je stalno letati nad Irakom, i brinuti o tranziciji Rusije u kakvo takvo otvoreno društvo (FAILED !!!), i ...

Koji su to bili dani ...

Za politiku je svih bolio k...c, samo pare su bile bitne. Koga je briga što radi Predsjednik, reci ti meni koliko je Dow Jones narastao od jutra :-). Kao što rekoh, lipi dani. Neće se ponoviti sljedećih barem pet, deset godina, u to možete biti sigurni.

Intermezzo na izborima 1996. kad su Republikanci nominirali Boba Dolea je bio baš to- interemezzo i tu baš i nije bilo nekog izbora :-). Bill Clinton was on a roll jašući na valu svoje karizme i likable osobnosti a ni dobro stojeća ekonomija nije odmagala. S Monicom Lewinsky su počeli GAAAADNI problemi i, gledajući retrospektivno koliko je to (jedno ?) pušenje narajcalo konzervativnu republikansku bazu, okupiralo medije i polariziralo biračko tijelo, mogu samo reći da je to bilo jedno vrlo skuuuuupo pušenje. I to za cili svit !!!

Barem se nadati da je Bill pošteno uživao :-)))))).

I onda dolazimo do izbora 2000. koji su, opet u retrospektivi, BILI ZAJEB OD SAMOG POČETKA :-)))).

Al Gore protiv G.W.Busha !!!

Ko bi danas rekao jednu lijepu o potonjem bio bi momentalno proglašen luđakom. Yap, samo što mnogi zaboravljaju da je Al Gore 2008 nešto posve drugo od Al Gore 2000 varijante. Pokušavajući se podsjetiti zašto sam i ja osobno bio za G.W.Busha (iako je moj apsolutni favorit bio John McCain, ali protiv Bushove političke mašinerije nije imao šanse) moram priznati da mi nije baš išlo.

Political skills su mi padale napamet (i vic koji odonda pamtim: „In a room full of Secret Service agents, how do you know which one is Al Gore. He is the STIFF one“ ;-) a i Bush je (tada) nosio small-governement mantru.

Uostalom, evo kako Economist iz tog vremena ukratko objašnjava svoju odluku:

By now, our scoresheet will be clear. The Economist, if it had a vote, would choose George W. Bush. It prefers his small government, pro-market philosophy. And, on the simple test of the two crises, he wins on points: behind on a foreign crisis, but well ahead in a domestic one. The tenor of his presidency would depend crucially on Congress: to restrain the social illiberalism and occasional isolationism of other Republicans, the best outcome would be a divided one, with the Democrats back in control of the House of Representatives. Let’s see.

Da se point malo jače istakne, evo što kaže par paragrafa prije:
And a foreign crisis, perhaps in the Middle East or between China and Taiwan? Here Mr Gore has the edge, for he has seen a crisis or two already, and is familiar with diplomacy. Mr Bush is self-evidently a neophyte. So, admittedly, are most new presidents, though one should not exult in the fact. On his side, fans often cite his team of advisers, many of them veterans of Reagan or Bush Sr. Yet a president cannot just be an advisee-in-chief. He must display the right instincts, which in foreign affairs should include a determination to set clear lines governing engagement abroad and clear lines for what behaviour from others might be deemed unacceptable, as well as an understanding of the need for allies.

I tako ispada da su se Amerikanci (a i ja s njima) ipak zajebali 2000. godine !

Birali su čovjeka za krivi problem !

Umjesto konsolidiranja ekonomskog napretka iz 90-tih, širenja slobodne trgovine za što je ima bolje policy proposals, Bushu je u roku od devet mjeseci u krilo sletio 9/11 i s njime najveći vanjsko-politički izazov 21. stoljeća !!! Čovjeku koji, budimo iskreni, o vanjskoj politici i nije baš imao nekog iskustva.

Bi li to Al Gore bolje odradio ?

Ko će ga znati ...

Ali kad su već izabrali 2000. tako kako su izabrali (a izbor kao što se može steći dojam i nije bio neki), izbori 2004. i nisu bili izbori već prije referendum. Polarizacija do boli koja je uz „briljantnu“ političku mašineriju Karla Rovea dovela do pobjede Busha – uz urlikanje iz Evrope „jeste li vi normalni ???“.

Realno gledajući, taj izbor i nije bio toliko čudan a i veliko je pitanje da li bi John Kerry to bolje odradio. S državom u ratu, a u Iraku 2004. stvari ipak nisu bile tako crne kao danas, republikanska baza se konsolidirala i to je bilo to.

Osam protraćenih godina ?

I da i ne ! Iako uvelike DA jer se problem solventnosti Social Security-a (američki mirovinski sustav) nije ni dotaknuo, a ni po pitanju edukacije se nije nešto napravilo (iako se mora spomenuti Bushev No Children Left Behind Act koji je polučio donekle pozitivne rezultate).

Hoće li protratiti još četiri ?

Možda i hoće, nikad se ne zna. Ali ono što se sigurno zna je da će taj izbor napraviti sami Amerikanci - a izbor im je širok !!! Dvadeset godina izmjenjivanja Bush-Clinton dinastija bi Amerikancima moglo biti dosta :-) auz činjenicu da u utrci ovaj put nema ni predsjednika (term limits) ni potpredsjednika (zdravlje), otvara se mogućnost za clean break with the past.

AMERIKA ĆE SE NA OVIM IZBORIM (MORATI :-) REDEFINIRATI !!!

A ko će dobiti priliku okušati the real thing u studenom 2008. ?

Kod Republikanaca, dvojbe rapidno nestaju i John „Feniks“ McCain će izgleda naplatiti dugove koje vuče još iz Republikanskih predizbora u Južnoj Karolini 2000. godine kad ga je Busheva politička mašinerija zgazila plasirajući laži o vanbračnoj kćeri, uništavajući sve njegove šanse za republikansku nominaciju i ustoličujući G.W. Busha on his path to „glory“.

Mitt Romney se još drži, ali ono jedva. Puno delegata se dijeli u Super Utorak, ali izborna pravila mu ne idu na ruku. Winner-takes-all sistem u nekim državama znači da čak i ukoliko zaostaje samo 1, 2 ili 5 % u konačnom broju glasova, dobija 0 delegata.

Front-runner status i pripadni media exposure koji s time ide, McCainu definitivno idu na ruku a endorsment Arnolda Schwarzeneggera također ne odmaže, pogotovo što se radi o Kaliforniji koja sama nosi gotovo desetinu delegata potrebnih za pobjedu na konvenciji.

Tako da je prilično izgledno da će Republikance u „desnom“ kutu „Političkog boks meča stoljeća“ predstavljati John McCain.

A kod demokrata će biti zanimljivo.

Barack Obama kao najveći autsajder i zagovornik promjene (change je daleko najčešće korištena riječ u njegovim govorima) s jedne strane i Hillary Clinton s druge. E sad, Hillary teško može proći pod change mantru, ali definitivno jest istina da će u odnosu na G.W.Busha i Hillary zauzeti radikalno drugačiji kurs.

Hoće li Obama uspjeti ?

Teško :-(.

Iako se u zadnjim anketama polako diže i dostiže Hillary, teško je na nacionalnoj razini protiv dobro utvrđene političke mašinerije koju prezime Clinton vuče iza sebe. Ipak, Obama je već napravio veliku stvar jer je svojom pojavom i retorikom dobrano protresao Ameriku i postavio neke odrednice za političku igru zvanu „predsjednički izbori 2008“.

A moguće je i da će ostvariti dovoljno dobar rezultat da i nakon „Super Utorka“ ostane u utrci ! Pogled na www.intrade.com political market kaže za utrku među Demokratima ovako: Hillary 51.0, Obama 48.5 !

E, to bi doista bilo zanimljivo ...

Go Obama :-))))

- 00:04 - Komentari (5) - Isprintaj - #

nedjelja, 03.02.2008.

Dobio sam svoju dr.sc. diplomu – kooonačno ... :-)

Je, potrajalo je ... Godinu dana i dva mjeseca čekanja od dana obrane disertacije do službene promocije u doktora znanosti !

Zašto toliko dugo ? A zato što je tribalo čekati da se skupi određeni broj kandidata za promociju. FER za svoje doktorande to organizira kao zaseban event u Rektoratu i potrajalo je dok nas se skupilo 15-ak (točnije 16).

I isplatilo se čekati :-). Ne da je to sad bio nešto super-turbo-gtx-injection-fensi-šmensi event već nije bio nikakav bed čekati tih godinu i nešto dana. Glavno da je diploma u tubi :-). Doduše, za 1.600 kn koliko su „troškovi stjecanja i dodjele stupnja doktora znanosti i tiskanje diplome“ mogli su je bar lijepo uokviriti (to je sad recimo standard čak i za dipl.ing na FERu :-), ali nećemo picajzliti :-).

Sam događaj je trajao nešto malo kraće od sat vremena, bili su tu rektor prof. Aleksa Bjeliš, dekan FERa prof. Vedran Mornar i prodekan za nastavu prof. Adrijan Barić, a za svakog kandidata je pročitan kratki životopis i znanstveni doprinos disertacije.

Prilikom predaje diplome smo svi pojedinačno prisegnuli (ne sjećam se točno, ali nešto u stilu „služenja znanosti i znanstvenom istraživanju“ a jako mi se svidjelo što se negdje spomenulo i „ čovječanstvu u cjelini“), potpisali se u „knjigu doktora“ i uz obavezno rukovanje s uglednim triom to je bilo to.

Bilo je lijepo i svečano, uz malo rusvaja koji je stvarala tatina Princeza koja je sa suprugom došla nazočiti „povijesnom obiteljskom događaju“ ali je toga bilo u sasvim prihvatljivom obimu (a i rektor Bjeliš se u uvodnom govoru lijepo osvrnuo na prisutnost nekoliko djece :-). Doduše, jest da je dio ceremonije Princeza sjedila tati u krilu u prvom redu, grickajući svoj keksić i bez treptanja promatrajući rektora, dekana i prodekana u njihovim crnim togama, ali nek' se privikava, i nju to sljeduje jednog dana :-))))).

Ipak, nije sve tako krasno ... Mislim, s proslavom je sve bilo super ali sve ovo dosada je u stvari samo bio „novinarski“ uvod u neke manje „zgodne“ činjenice.

A ključna opservacija je vezana uz brojke !!!

Šesnaest novih doktora znanosti iz područja elektrotehnike i računarstva je FER „proizveo“ u otprilike godinu i po dana.

Je li to malo ili puno ?

Na prvi pogled brojka izgleda nekako majušna :-). S druge strane, kad se uzme u obzir da na FERu postoji desetak Zavoda, imati u prosjeku po Zavodu jednu disertaciju godišnje i nije tako loše (ima manjih i većih Zavoda, ali ako uzmemo u obzir da po Zavodu ima negdje prosječno 10-ak asistenata/znanstvenih novaka koji ciljaju doktorat, nekako i može proći ... jedva ;-).

E, ali ovdje je ključna opservacija da je od nas 16 doktoranada „samo“ 6 (koliko sam uspio prebrojati) zaposlenika koji i rade kao asistenti na FERu ! Par HEP-ovaca, poneko iz Končara, pa kolega s FOIa u Varaždinu, kolegica s grafičkog fakulteta, kolega iz Tuzle, ...

A ako se kao referentnu brojku za zadnjih godinu i po dana uzme 6 asistenata ZAPOSLENIH NA FERu koji su dostigli dr.sc. stupanj, eeee ... onda stvari ipak izgledaju dosta crnje.

Nedovoljno !!!

I predstavlja gadan problem za budućnost fakulteta, pogotovo s obzirom na galopirajuće zahtjeve koje Bolonjski procesa donosi sa svakom novom akademskom godinom. A uskoro kreće i diplomski dio studija (za M.Sc. titulu) gdje je predviđena gomila malih / specijaliziranih predmeta (što je izvrsna stvar !) koji će još dodatno povećati opterećenje na nastavnike !

Od stoljetne tradicije da nastavnička zvanja počinju s docentom (nastavnik = onaj koji smije držati predavanja) se na FERu odustalo još prije više od godinu dana kad je za asistente s doktorskom titulom uvedena nova nastavnička kategorija: „povjerenik predavanja“. Pa je tako Zvone Radikalni po prvi put uz ocjenu studentima u indeks upisao i svoje ime :-).

Moglo bi se reći: „Bosna šaptom pade“, ali kad stvar zagusti do jaja, isprazna akademska retorika se mora pokloniti pred surovom realnošću. Uostalom, titula docenta prvenstveno dokazuje „znanstvene“ credentialse, a koliko je netko kvalitetan predavač s time nije baš jako korelirano :-))).

I tako su svi doktori znanosti na FERu postali predavači što je vjerojatno povećalo nastavnički kadar za barem 50 % i nekako smo preživjeli prve dvije i po godine Bolonje. Sigurno ćemo dogurati i do treće, ali da li će 5 novih doktora znanosti godišnje FERu biti dovoljno da nastavi koliko toliko kvalitetno primjenjivati bolonjski proces i držati postavljene kriterije za držanje nastave je pitanje koje dekana Mornara sigurno teeeeško muči.

Ali nije to još sve ! Ima još ... gore ...

Spremni ?

Idemo:

Od 16 (šesnaest) promoviranih doktora znanosti 3 (TRI !!!) su doktorirala na području računarstva, a ostalih 13 na području elektrotehnike !!!!

Elektrotehnika = energetika, automatika, elektronika (ma u stvari, nije bilo nikakve elektronike koliko se sjećam :-), i slično.

Najprije, disclaimer - riječ da bih ja imao protiv energetike (čitaj HEP-ovci) ili automatike (čitaj Končar). Čak dapače, silno me razveselilo kad mi je kolega „automatičar“ (inače 1980. godište !!! - diplomirao 2003. i doktorirao 2007. !!!!! – to te ja pitam malac, a ne ko ja, razvlačiti na 4 + 4,5 godine ;-) rekao da imaju 3 novaka na Zavodu koje u potpunosti financira Končar za potrebe istraživanja !

Tako se to radi :-).

Doduše, odmah je nadodao da ih „Bolonjski pritisak“ počinje mučiti jer im je smjer od nekadašnjih 15-ak studenata godišnje (je, puno se šala zbijalo na račun te brojke na FERu zadnjih 10-ak godina ;-) dogurao na njih 70-ak, a to je već respektabilna brojka.

Što je opet dokaz briljantnog funkcioniranja tržišta – Končaru ide, studenti čuju da se takav profil traži, i eto ih. Yap, samo što to nosi i podosta nastavničkog opterećenja, a kad se baviš nastavom, znanost odeeeee ...

Dakle, nemam ja ništa protiv toga da „doktora za energetiku/automatiku“ bude što više. Good for you ! I dobro za državu !

Ali samo 3 iz područja računarstva !!!!???

Kako god okreneš – PREMALO !!!

Netko će sad reći – ma zajebi to, koga briga za doktore znanosti u računarstvu, stvar na tom području tako i tako guraju startupi i IT firme, tu se stvara „dodana vrijednost“ i tako idemo naprijed.

Što i jest istina, ali ima samo jedan problem. Sve te osnivače startupa i developere u IT firmama je netko morao naučiti poslu !!! A to se još uvijek, a tako će sigurno biti još neko vrijeme, najbolje uči na FERu !

NEMA NEZAPOSLENIH INŽENJERA FER-a !!!!

Na što će netko reći – „ma najbolji programeri su tako i tako oni koji su to sve sami savladali još u srednjoj školi, viseći na Internetu i rasturajući doma svoje kompjutere“.

Istina ! Ali barem 50 % takvih ionako završi studirajući na FERu !!! I iako u pogledu raw progamming intellecta takvi studenti na FERu nemaju puno prostora za napredovanje (već su top of the line u tom departmentu), FER će im biti od koristi – malo konkretnije i dublje teorijske podloge uvijek dobro dođe a pomoći će i oko usmjeravanja i odabira konkretnijeg područja (sigurnost, baze podataka, web, grafika, ...) te malo aktivnijeg timskog rada (to sam ipak ne možeš naučiti).

Problem je naravno, što nema puno takvih !

50-ak po generaciji. Od 650 studenata !!!

A što ćemo s ostalih dvjestotinjak studenata po generaciji koji pikiraju na računarstvo ?

Eeee ... oko njih se triba potruditi ! Jer oni nisu tijekom srednje škole provodili sate i sate u Pascal/C/C++ razvojnom okruženju, razvijajući neku svoju igricu, rješavajući zanimljive algoritamske probleme ili programirajući najnoviji turbo-gtx-injection web-portal engine s kojim će pokoriti svijet !

Je, imali su nastavu informatike i tamo su ponešto naučili.
Je, znaju se prilično dobro služiti računalom, a Internet ako im već nije u genima (takvi će u Hrvatskoj za 5-10 godina početi dolaziti na FER ;-) je ono barem alat koji su prilično dobro usvojili.
Je, i prilično su pametni i sposobni shvatiti i naučiti :-).

Ali to ne mijenja na stvari da ih treba naučiti !!!

A na FERu taj posao spada „doktore računarstva“. Kojih je FER u zadnjih godinu dana proizveo ravno TRI !

Problemi ?
Dijagnoze ?
Rješenja ?

Dalo bi se o tome puno razglabati, ali neću ovom prilikom. Samo ću dati jednu prognozu.

A to je da FER neće pokleknuti :-))) !

Mi ćemo se snaći. Kao i mnogo puta dosad. Rješenje možda neće biti lijepo, možda (sigurno !) neće biti optimalno, u tom rješenju će najveći pušioničari biti studenti koji bi tu kao trebali biti najvažniji, ali FER će ipak orati dalje ... tiho i uglavnom podalje od očiju javnosti ... (uostalom, jeste li igdje vidjeli vijest o promociji doktora elektrotehnike i računarstva ;-)

A zašto onda ja sve ovo pišem ?

Hmmm, kad sam počinjao, siguran sam da sam imao neku bit, ali sad mi samo jedno objašnjenje pada napamet – blesav čovjek, što drugo reći ...



P.S. Google me za search-term „promocija doktora elektrotehnike“ odveo do stranice Sveučilišta u Zagrebu s „press-releasom“ o promociji. Pohvale na, moram priznati neočekivanoj ažurnosti.
Alas, for those in the the know :-), činjenica da smo greškom svi proglašeni doktorima znanosti na znanstvenom polju elektrotehnike također ponešto govori („računarstvo, što i za to ima doktor znanosti“ ;-)

- 12:49 - Komentari (27) - Isprintaj - #

petak, 01.02.2008.

Nasekiro mi se borgman :-)

Uuuu, baš mi se nasekiro ...

A kad se tako nasekira moj čitatelj za kojeg imam samo jednu riječ - respect (usprkos našim posve oprečnim mišljenjima o nekim stvarima ;-), onda se tome triba detaljnije posvetit. Sve je počelo kad sam odgovarajući na štefičin komentar na svoj prethodni post, napisao među ostalim i ovo:

Od svih kandidata, jedino bi McCain uopće mogao razmišljati o napadu na Iran :-))) Što ga u mojim očima čini još dražim jer tu bandu triba držati na kratkoj uzici :-)
Na što je borgman furiozno opalio:
@Zvonus Radikalus... ti bi napadao Iran? Smatraš kako je želja za pravljenjem nuklearnog oružja jednog arapina "znak ludosti", a mogućnost jednog G.W.B-a da to oružje upotrijebi je znak "zdrave demokracije"? Nekako mi se čini kako bi ista pravila trebala vrijediti za sve, a ako ne vrijede za sve, onda ih i nema. (borgman 30.01.2008. 19:38)
Sve sam rekao u svom odgovoru:
borgmane, na apsolutnom nivou si ti apsolutno u pravu :-)))
Ipak, ukoliko ostavimo po strani puste sanje tipa "što bi bilo kad bi bilo", ima u novom broju Economista odličan članak o tome pa pročitaj.
Borgman je pročitao članak, i opet raspalio. Ovo što slijedi je „seciranje ala Zvone Radikalni“:
Dragi moj Zvone, iako je cijeli tekst huškački, i napunjen poluistinama kako bi dobro zvučao,
Huškački ? Gdje ?
Napunjen poluistinama ! KOJIM ? Hej, The Economist je to, ako ima kakva neistina u članku, de majstore javi mi pa da ih pingam :-). Ovih dana triba produžiti pretplatu, možda bih mogao tražiti i kakav popust :-).

Al' ne kaže borgam ništa o tome, već ide hrabro dalje ...
... zaključak mu je najtanja stavka. "Iranski ajatolasi trebaju nešto govoriti običnim Irancima....". Odavno ne čuh veću glupost. Zašto?
Upravo radi SANKCIJA, RATA (Iran Irak), i američkih prtljanja po tim zemljama (zadnjih 40 godina, Adolf,englezi, pa ameri,pa reza Pahlavi, pa Homeini) , ti ljudi žive u beskrajnoj bijedi. Pogledaj film "Djeca raja" (iranska kinematografija postoji, a taj film je sa naturšćicima bolji od holivodskih).
Svaka čast iranskoj kinematografiji, ali ovo što borgman priča je ipak najobičnija glupost !!!

Prvo - o kojim „sankcijama“ pričamo ? Jel' o ovoj light verziji koju gura SAD dok im Kina i Rusija u Vijeću Sigurnosti bacaju klipove pod noge? Sorry, ali Iranci NISU zbog toga siromašni !
Rat Iran-Irak u kojem su potrošili stotine milijardi (da ne spominjem skoro milijun izgubljenih života na obje strane) – huh, jel' i za to kriva Amerika ?
A za Homeinija i uvođenje teokratske države (sa svim posljedicama !) – jopet Amerika !?

Sorry borgman, ali osnovni razlog „beskrajne bijede“ u Iranu su sami Iranci. Ili preciznije, njihovo vodstvo koje ih malo prca u zdrav mozak, a malo im ga ispire svojom islamističkom propagandom :-). Da me ne bi proglasili mrziteljem muslimana, ovdje ću reći da i kršćansku propagandu koju dila naš Papa isto ne cijenim previše i počesto ju također smatram ispiranjem mozga – razlika je naravno u pravnom statusu religije u društvu i posljedicama koje to nosi !
Zapadni novinar, debeloguzan, kojemu je toplo, ima dom, hranu... u bilo kojem sustavu osim potpuno uravnoteženog GUBI. Gubi mnogo. (Cijeli kapitalizam sadašnjosti se zasniva na tome da "gubiš mnogo" ako mu se ne pokoriš).
OK, ovdje nemam primjedbi. Vraćanjem na „neuravnotežen“ sustav (anarahija ? ;-) Zapad definitivno gubi. Iako ne vidim kakve to veze ima s pričom, ali ima zato dalje „pojašnjenje“.
Što gubi "prosječni Iranac". Život? Koliko mu on to vrijedi?
U zemlji koju sankcijama pokušavaju upokoriti, kako bi im uzeli ono što imaju. Naftu?
Zato niti jedan zapadnjak ne može razumjeti ni Irak ni Iran. Tamo NEMAŠ što izgubiti. Nije te briga!
Zaključak je jasan – svi Iranci u kamikaze :-)))). Kad već život „ništa ne vrijedi“ .
Jedini neprijatelj je onaj koji smanjuje humanitarnu pomoć, nabavu hrane, onaj koji zatvara granice, I CIJELO VRIJEME ZVECKA ORUŽJEM! (od najava Izraela, preko amera...svi oni uporno zveckaju li zveckaju).
Šta jes' jes', zveckaju li ga zveckaju, iako je poslije Iraka taj zveket dosta šupalj ;-). A što se tiče nabave hrane, nikakvih sankcija vezano uz nabavu hrane prema Iranu NEMA !!! Al' kad trošiš milijarde na istraživanja nuklearnog programa, i dodatne milijarde kupujući socijalni mir subvencioniranjem cijena hrane i benzina čak i do 90 % realne cijene, ne ostane puno za razvoj ekonomije i društva – to jest istina, i to jedna od najneugodnijih istina vezano uz Iran !
I to je ordinarna glupost sadašnjosti, kojoj se ti kao dr, mr. nečega pridružuješ. Ti imaš ŠTO IZGUBITI, ČAK I JA, ali 3 MILIJARDE! ljudi NEMA ŠTO IZGUBITI osim života. A taj isti život u našoj sabornici "vrijedi 2 marke", a ako te ubiju hladnim oružjem, niti toliko.
OK, da svi Iranci trebaju poći u školu za kamikaze smo već utvrdili a sad smo im pridružili i 3 milijarde siromašnih na ovoj kugli zemaljskoj. Jes' doduše da ih je prije desetak godina bilo 3 I PO milijarde, ali se zbog te proklete globalizacije i otvaranja tržišta 500-tinjak milijuna Kineza i Indijaca uspjelo izvući iz siromaštva.
Fuj ta globalizacija, smanjuje nam broj kamikaza ...

Al' opet, to je sve nekako naokolo ! Ipak, stiže naš borgman i do „cilja“ pa kaže:
I sada bi Ti (debeloguzi zapadnjak), rekao, kako Ti koji nemaš ništa, trebaš skinuti gaće (koje ionako imaju rupu), kako bi ti oni uzeli to "smrdljivo crno blato", i zauzvrat ti promijenili vjeru, naciju, a možda i društveno uređenje, jer je to bolje...
Tuuuuu smo :-)))))

DAJ NAFTU MALAC !!!

Eee, kako nam je bilo dobro u vrijeme šaha Reze Palavija :-). Narod pokoran, a Mi (multinacionalne naftne kompanije) beremo vrhnje.

Što reći na ovaj „argument“ ?

Kao kad se Hrvati svađaju ko je bio u partizanima a ko u ustašama :-)))). Gone with the wind. Kakva nafta, kakvi bakrači. Zlatna vremena kolonijalizma (o tome u stvari pričamo) su bile 50-te i 60-te a tko misli da Amerika teži takvoj vrsti povratka na staro je u gadnoj zabludi.

Mislim, nije da bi Ameri imali nešto protiv :-), ali brate, okreni se malo ko sebe – svijet se promijenio i takve stvari više ne prolaze.

Amerima je jedino bitno da iranska nafta neometano stiže na svjetsko tržište !!! Sigurno je da bi američkim naftnim kompanijama bilo drago da mogu sudjelovati u podjeli profita, i što je najtužnije, Iranu bi ko mana s neba došlo malo američke ekspertize s obzirom na loše stanje naftne industrije, ali Bože moj, ako Iranci baš neće pa neće, može i tako.

Uostalom, pogledaj di idu šoldi od nafte u Iraku. U nacionalni fond kojim upravlja država (i oko raspodjele čijih profita se krvavo svađaju Suniti, šijiti i Kurdi !), a ne na žiro račune američkih naftnih kompanija. Jesu one tu i dobiju svoj dio kolača, ali izrabljivanje kakvo je bilo u vrijeme kolonijalizma je stvar prošlosti.

Nakon ove kratke naftne žaoke, opet se (po treći put :-) vraćamo na „kamikaza teoriju“:
A ne može nikako "biti bolje" za onih 3 milijarde, još malo "krize na burzi" pa bi im se moglo pridružiti i kojih 100 milijuna amera...pa će biti baš zabavno gledati kako se ameri opravdavaju!
Jer nije zaludu ona psovka :- Dabogda imao, pa nemao!- Iranac nije nikad Imao!
O tome da bi uskoro Amerika (a i cijeli svijet s njom) mogla u recesiju sam već pisao na svom blogu i tu je sve jasno. Jedino se ne slažem s ocjenom da za 3 milijarde siromašnih „ne može nikako biti bolje“. Mogu čak reći da se fundamentalno ne slažem s takvom tvrdnjom ali ovo nije mjesto da započinjem (još jedan) fajt o globalizaciji s borgmanom ;-)

A svoj komentar borgman završava u pomalo apologetskom tonu:
nemam vremena za ispravke sitnih nelogičnosti, ali uvijek je moj stav...svaka zemlja ima sustav koji zaslužuje.... i jedino EVOLUCIJA može promijeniti stvar...sve ostalo je magla
Ovdje se posve slažemo :-). Jedini je problem što je teokratsko uređenje u Iranu „zamrznulo evoluciju“ zbog čega se u sve više globaliziranom i povezanom svijetu javljaju tenzije kojih prije 20,50,100 godina nije bilo (npr. što bi bilo prije 20 godina da su tada neke danske novine objavile sprdačinu na račun Muhameda – naravno, NIŠTA !!!!)

Hoće li Iran uspjeti evolucijom naći neki način suživota s ostalim svijetom tek treba vidjeti, ali u ovom komentaru borgman nam nije ama baš ništa razjasnio.

A pogotovo nije napisao što ne valja u članku iz Economista !!!!

Možda baš zato je borgman probao stvari razjasniti u drugom komentaru u kojem kaže 'vako:
a postavi se i kao predsjednik neke zemlje bogate naftom kao Iran, i želiš sačuvati svoje mjesto "pod suncem". Na jugozapadu je Izrael (koji ima nuklearno oružje), na zapadu je SAD i Vel. Britanija (imaju nuklearno oružje), na sjeveroistoku Rusija, a na istoku Kina... A TI IMAŠ ono što svima njima treba!! I ne čini li ti se kako je jedno od rješenja (ne mora biti najbolje), održavati ravnotežu straha i nenapadanja, TIME ŠTO I TI IMAŠ nuklearno oružje u dobu KADA TE JEDINO POSJEDOVANJE TOG ORUŽJA može spasiti od imperijalizma velikih!!! I kada si dobro vidio što te čeka ako dopustiš okupaciju na način kakav se dogodio u Iraku!
U TOM KONTEKSTU JE , RADI VRIJEDNOSTI ONOGA ŠTO IMAJU, VOJNO, JEDINO ISPLATIVO, I DOVOLJNO MOĆNO, IMATI NUKLEARNO ORUŽJE, BEZ OBZIRA NA CIJENU!!!
To što se MI ne slažemo sa njihovim moralom, ljudskim pravima (smijurija, kao poštuju se drugdje, pitaj Izraelce), mjereći situaciju i stanje kao ljudi, NEMA VEZE sa globalnom politikom i dugoročnom strategijom...
Eeee, ovo je vintage borgman :-)))).

Ali je argument ipak pogrešan !

Jer ako za Irance prolazi argument: „za našu nacionalnu sigurnost je apsolutno nužno da dođemo do nuklearnog oružja, bez obzira na cijenu i kršenje svih potpisanih ugovora i obveza iz prošlosti“, onda i Amerikanci mogu reći: „za našu nacionalnu sigurnost je apsolutni prioritet da Iran nema nuklearno oružje, bez obzira na cijenu i ikakve pravne norme“, i voila, eno Tomahawka kako lete prema iranskim nuklearnim postrojenjima :-))).

Jebi ga, „bez obzira na cijenu“ je jedan dosta zajeban argument !

Ipak, tvoja analiza je u biti točna i Iran želi nuklearnu opciju (iako se kunu svim svetim i nesvetim da im proizvodnja nuklearnog oružja nije ni na kraj pameti ;-) da bi osigurao svoju egzistenciju sa 100-postotnom vjerojatnošću ! Ili, da budem precizniji, da bi se osigurala egzistencija teokratske klike koja vlada Iranom a kojoj Amerika kao „vanjski neprijatelj“ zlata vrijedi (eh ti „vanjski neprijateljii“ – baš zgodno dođu da se ne priča o važnijim stvarima ;-)

U tijeku je ozbiljna diplomatska igra (koju Iran za sada dobiva, i to uvjerljivo, što je i osnovna poruka spomenutog članka u Economistu), a u toj igri i „zveckanje oružjem“ ima svoju ulogu. I zato mi je drag John McCain jer mislim da je straight-talker poput njega bolji za ovakvu vrstu igre od, recimo „fleksibilnog“ Mitta Romneya ili Baracka „ja volim citi svit i cili svit voli mene“ Obame.

Svijet bi mogao živjeti i sa nuklearnim Iranom, oko toga nema spora, ali naravno, možda će u takvoj situaciji i Egipat i Saudijska Arabija zaključiti kako je i u njihovom „nacionalnom interesu“ da imaju par A-bombi u skladištu – nek' se nađe ... A i Irak će jednog dana biti suvereniji nego što je sada – jasno, i njima će to biti „nužan nacionalni interes“ ...

Ponovo, i to može funkcionirati, ali vjerojatnost za teške pizdarije se ipak značajno povećava ...

Zato bi za svit bilo najbolje da Ahmadinejad prestane srati pizdarije i rajcati raju te da se posveti tome kako da s gomilom para koju sad zarađuje od nafte napraviti prosperitetno i zdravo društvo. Naftnu bonanzu koja im se slila u džepove nakon naftnog šoka krajem 70-tih s pripadnim povećanja cijena nafte su potrošili na ratovanje s Irakom, valjda će ovaj put biti pametniji.

Malo vjerojatno, ali nada umire posljednja ...

- 22:09 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>