ponedjeljak, 11.07.2011. ♥

♥ Long time no see...

♥ 00:38 ♥ komentari (0) ♥ printLong time no see...

petak, 19.09.2008. ♥

♥ Dragi moji!


Nije me bilo duze vremena... Nadam se da ste se zabavili preko ljeta i da je zivciranja i problema bilo na minimum. Dosta me toga drzalo dalje od kompjutera i interneta. Dragi se vratio s broda, trebalo je poloziti ostatak ispita, bilo je tu i sjednica studentskog zbora (he he he... ponosan clan...), sredivanja zamolbe za titule.... Dragi se vratio cerek, pa je uz koji kraci izlet i odlaske na kupanje, okupirao moje vrijeme. A ipak ga nije bilo 5 mjeseci belj... Zadnji ispit je polozen prosli utorak party i sad diplomski ceka da napisem zadnju cjelinu njami . Eto, to bi bilo ukratko... U sljedecih par dana cu napisati post. A do tada, budite mi svi lijepo pozdravljeni! Uzivajte. mah
Pusa. kiss

♥ 01:58 ♥ komentari (4) ♥ printDragi moji!

srijeda, 18.06.2008. ♥

♥ Bijele udovice...


Red carpet - 15.06.2008.

Pogledajte "novi Severinin" videospot za pjesmu "Gas, gas", ismijavanje voditelja Red carpeta, skrivenu kameru, vesele bakice u starackom domu... "Bijele udovice" je prije bila jednosatna emisija na rijeckoj tv postaji KanalR, a sad se emitira kao petominutni skec program na nov@ tv u sklopu emisije Red carpet. Pogledajte i otkrijte zasto su rijecani svake nedjelje navecer bili prikovani za svoje tv ekrane!

♥ 16:48 ♥ komentari (0) ♥ printBijele udovice...

četvrtak, 05.06.2008. ♥


Josh Groban - "February song"

Where has that old friend gone
Lost in a February song
Tell him it won't be long
Til he opens his eyes, opens his eyes
Where is that simple day
Before colors broke into shades
And how did I ever fade
Into this life, into this life

And I never want to let you down
Forgive me if I slip away
When all that I've known is lost and found
I promise you I, I'll come back to you one day

Morning is waking up
And sometimes it's more than just enough
When all that you need to love
Is in front of your eyes
It's in front of your eyes

And I never want to let you down
Forgive me if I slip away
Sometimes it's hard to find the ground
Cause I keep on falling as I try to get away
From this crazy world

And I never want to let you down
Forgive me if I slip away
When all that I've known is lost and found
I promise you I, I'll come back to you one day

Where has that old friend gone
Lost in a February song
Tell him it won't be long
Til he opens his eyes
Opens his eyes...

♥ 23:57 ♥ komentari (2) ♥ print

♥ Dragi moji!!

Evo mene nakon duzeg vremena... Ispiti nisu sredeni u cjelosti, ali 50% je polozeno!

U utorak 03.06., se odrzala regata, bilo je super! Natjecali su se ucenici, studenti, profesori i kapetani... A nakon regate, odrzala se i festica za sve one koji su htjeli doci. Naravno da sam bila i na festi! Morala sam! Ipak se festica produzila na 04.06., tako da sam na regati proslavila i rodendan! He he he he... (^_^)

Ovo vrijeme dok nisam pisala, obilazila sam Vase blogove, ostavljala komentare i pratila razvoj Vasih prica.
Tino, bila sam i do tebe i u nekoliko navrata pokusala ostaviti komentar, ali bi mi svaki put pukla veza... Ali, doc cu ja opet i to sve dok taj komentar ne ostane! He he he... (^_^)
Eto, toliko od mene....

♥ 23:38 ♥ komentari (0) ♥ printDragi moji!!

utorak, 13.05.2008. ♥

♥ Right here waiting...Ritchard Marx - Right here waiting

Ove pjesme imaju za mene posebno znacenje. Ove pjesme mi je netko posvetio... Jedna osoba koja je nenadano usla u moj zivot i ucinila ga boljim. Jedna osoba do koje mi je stalo, koja me voli i cijeni zbog onog sto jesam i ne pokusava me promijeniti... Osoba koja je tu kada ju trebam, koja podnosi moje musice i pametovanja, osoba koja je moje rame za plakanje, moj najbolji prijatelj... Zvonko, hvala ti... Sretnih ti 3 godine i 7 mjeseci! Volim te...


Ritchard Marx - Angels lullaby

♥ 23:00 ♥ komentari (2) ♥ printRight here waiting...

petak, 02.05.2008. ♥

♥ Nema me ...

Uf, koliko nisam pisala... Ispricavam se svima Vama koji mi ostavljate komentare i poruke i obecajem da cu Vas posjetiti cim prije!
Imam malo vise posla jer sam postala predstavnica svoje godine, a tu su naravno i ispiti koje bi trebalo rijesiti cim prije, a o diplomskom da i ne govorim... Mamma mia!

Ostavljam Vam veeeliki pozdrav i pusu!
Evo i malo iznenadenje:


Bon Jovi - Thank You For Loving Me

♥ 17:16 ♥ komentari (5) ♥ printNema me ...

subota, 19.04.2008. ♥

♥ Parodije ...


Zaskakac Drva


Stevan


McDonalds Golum


Shakira Parody


Morala sam


Kita u Bila


Bobo

♥ 00:20 ♥ komentari (2) ♥ printParodije ...

petak, 18.04.2008. ♥

♥ Malo smijeha ...Stanga


Oruzje


Vidjeti svoj odraz...


Spiderman


Stanga 2.


Skok u kadu


Baka uci engleski

♥ 23:41 ♥ komentari (1) ♥ printMalo smijeha ...

subota, 05.04.2008. ♥

♥ Filmska kritika: Kraljica

Zvonko mi je kupio film "Kraljica", pa sam ga odlučila pogledati!

Image and video hosting by TinyPic

Elizabeta II (Helen Mirren) susreće se s novim, laburističkim premijerom Tonyjem Blairom (Michael Sheen) i njegovom republikanski nastrojenom supugom Cherie Blair (Helen McCrory). Iako su svi na određenoj distanci, vlada uzajamno poštovanje, a njihove dužnosti se isprepliću u trenutku kad moraju reagirati na tragičnu smrt princeze Diane. Kraljica vjeruje da je jedina prikladna reakcija diskretni sprovod i dostojanstvena šutnja, no javnost je gnjevna jer odbijanje kraljevskog sprovoda i šutnju Kraljice tumači kao još jedno ponižavanje voljene princeze. S druge strane, vješti Blair proglašava Dianu 'narodnom princezom' i postiže veliku popularnost. Ipak, reakcije naroda protiv kraljice i monarhije nisu mu po volji pa odlučuje savjetovati Kraljicu kako da povrati naklonost ljudi...

Ovaj film je još jedna od 'dokudrama', drama koje djelomično koriste arhivske snimke stvarnih osoba i to se efektno koristi da bi se prikazao život princeze Diane koju u ovom filmu, kao i u stvarnosti, vidimo isključivo kroz prikaz medija koji su joj (uz njenu asistenciju) omogućili imidž svetice, iako je njen privatni život bio protkan skandalima kao i kod ostalih članova kraljevske obitelji. Film govori i o počecima vladavine Tonyja Blaira koji je premoćno pobijedio na izborima i uživao veliku popularnost, a na kraju filma kraljica proročanski upozorava da i njega može snaći iznenadni pad popularnosti - ne treba previše ni isticati da film izlazi u trenutku kada se Blairova popularnost naglo ruši zbog rata u Iraku te se tako još jače ističe poruka filma o 'nepredvidljivosti masa' i 'težini krune koja pritiska okrunjenu glavu'.

Redatelj Stephen Frears i scenarist Peter Morgan već su surađivali u drami 'The Deal', gdje je Michael Sheen također glumio Blaira, samo u onom dijelu njegove biografije koji prikazuje i njegovu makijevalističku crtu. Ipak, glavnu (i to doslovce kraljevsku) ulogu u filmu ima Helen Mirren koja je pobrala sve nagrade na vidiku (Zlatni globus, SAG, smiješi joj se i Oscar), a u svojoj karijeri često je bila blizu trona te glumila ili sinkronizirala kraljice i princeze. Ipak, do sada su su prepoznavali u šefovskoj ulozi glavne inspektorice Tennison u seriji 'Prime Suspect', čiji je producent Andy Harries zamijetio Heleninu sličnost s kraljicom pa ju je angažirao na ovom filmu. Očito će je sada pamtiti po kraljevskim ulogama jer je ove godine uz Globus za ulogu Elizabete II u ovom filmu istovremeno osvojila i Zlatni globus za ulogu još jedne kraljice Elizabete I u istoimenoj tv seriji.

Variety ocjenjuje da je film 'pametna i duhovita rekonstrukcija događaja koji su promijenili Britaniju' a Roger Ebert ističe da je 'Stephen Frears već napravio nekoliko predivnih filmova o sukobima u britanskom klasnom sustavu' a u ovom filmu o 'najvišoj od svih Britanki' kao i većina kritičara najviše ističe 'majstorsku izvedbu' Helen Mirren 'izgrađenu na sugestiji koja nagovješta da će dio kraljičine ličnosti uvijek ostati - skriven.'

Image and video hosting by TinyPic

♥ 18:23 ♥ komentari (1) ♥ printFilmska kritika: Kraljica

♥ Hrvatska NATO pozivnica ...


Image and video hosting by TinyPic

Na zasjedanju šefova država i vlada članica Sjevernoatlantskog saveza, Hrvatska i Albanija službeno su pozvane u NATO savez.

Službeni poziv trebao je biti upućen oko podneva, međutim došlo je do neplanirane promjene protokola zbog grčko-makedonskog spora oko imena Makedonije. Grčka se naime protivi pozivanju Makedoniji zbog toga jer nije pristala na grčke prijedloge oko promjene imena.

Nakon što je glavni tajnik Saveza Jaap de Hoop Scheffer objavio da se vijeće jednoglasno složilo oko upućivanja pozivnice, u salu u kojoj se održava sastanak pozvani su hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader.

U trenucima kada su u dvoranu ušli hrvatski i albanski predsjednici, dvoranom je odjeknuo gromoglasni pljesak. Scheffer je još jednom ponovio kako je proširenje NATO-a vrlo važno za sigurnost i stabilnost regije. "Dobrodošli! Izrazito nam je drago što ste s nama", rekao je Scheffer.

Mesić se NATO-u zahvalio na podršci koju je taj savez posljednjih godina pružao Hrvatskoj. "Ovo je važna odluka, ne samo za NATO, nego i za Hrvatsku, regiju i cijelu jugoistočnu Europu", rekao je Mesić te dodao kako će pozivnica za NATO upućena Hrvatskoj biti poticaj drugim zemljama u regiji.

"Pozivnica u NATO je priznanje svim našim reformskim naporima, ali i priznanje našoj vanjskoj politici", rekao je Mesić te dodao: "Odlučni smo preuzeti i naš dio odgovornosti, što smo već pokazali sudjelovanjem u raznim misijama".

Poziv upućen Hrvatskoj predsjednik je nazvao "početkom zajedničkog djelovanja na izgradnji globalnog mira i sigurnosti".

"Svaki put kada se NATO odluči proširiti, proširi se i zona sigurnosti i slobode", rekao je premijer Ivo Sanader te dodao kako je "danas NATO još jednom poduzeo povijesni korak".

"Iako integracijski proces nije uvijek lagan, naš primjer pokazuje da je isplativ", rekao je Sanader uz napomenu kako je "danas Hrvatska ključna za stabilnost u regiji" te kako je ovo "vrlo važan strateški korak".

Prema njegovim riječima, poziv Hrvatskoj je važan i iz razloga što pokazuje da su "vrata NATO-a otvorena za sve zemlje koje poštuju demokratske vrijednosti". Članstvo u NATO-u, premijer je nazvao "najboljom opcijom za buduću dugoročnu stabilnost i sigurnost".

U svom govoru se Sanader osvrnuo i na Domovinski rat te na podršku koju je Hrvatska dobila od NATO-a. Rekao je i kako sada Hrvatska NATO-u daje svoju aktivnu podršku, spomenuvši pritom NATO-vu misiju u Afganistanu.

Premijer je dodao i kako će ovaj poziv Hrvatskoj za ulazak u NATO "okruniti napore cijele generacije da se Hrvatska približi Zapadu". Nakon Sanaderovog govora uslijedilo je "obiteljsko fotografiranje" - zajednička fotografija predstavnika zemalja kojima su uručene pozivnice sa čelništvom NATO-a.

Američki predsjednik George Bush je rekao kako NATO od Hrvatske i Albanije očekuje daljnje napore i doprinos misijama NATO-a. Izrazio je i nadu da će Makedonija ubrzo riješiti spor oko imena, kako bi se i sama pridružila NATO-u.

"Hrvatska, Makedonija i Albanija znaju dobro razliku između dobra i zla, jer su imale prilike upoznati lice zla", rekao je Bush te se osvrnuo na napore koje su te zemlje uložile u uvođenje demokratskog poretka. "Pozivamo ih da nastave s reformama koje će doprinijeti stabilnosti balkanske regije", dodao je Bush, a potom je čestitao Albaniji i Hrvatskoj.

"Izražavam svoju najdublju zahvalnost na povijesnoj odluci koju ste donijeli - pozivu Albanije u NATO", rekao je albanski predsjednik, Bamir Topi dodajući kako je njihova zemlja kroz povijest mnogo propatila i kako joj je ovime zajamčena stabilnost i sigurnost u budućnosti.

Zahvalio se na solidarnosti i pomoći koju je posljednjih godina NATO pružao Albaniji te dodao kako su ovu pozivnicu prihvatili kao veliku odgovornost. "Za mene je ovo čudo - čudo slobode. Još jednom, veliko vam hvala", zaključio je.

Nakon njega na red su došli predsjednik Mesić i premijer Sanader.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer obznanio je kako će domaćini idućeg summita NATO-a biti Njemačka i Francuska. Ni nakon pitanja novinara nije želio odgovoriti koje su se zemlje usprotivile akcijskom planu za pozivanje Ukrajine i Gruzije u NATO.

Sto naši građani misle o tome, jasno dočarava ova fotografija.

Image and video hosting by TinyPic

♥ 16:52 ♥ komentari (1) ♥ printHrvatska NATO pozivnica ...

ponedjeljak, 24.03.2008. ♥

♥ Sretan Uskrs!!

Image and video hosting by TinyPic

Sretan i blagoslovljen Uskrs svim blogerima i blogericama, te njihovim obiteljima!

♥ 19:24 ♥ komentari (8) ♥ printSretan Uskrs!!

subota, 15.03.2008. ♥

♥ Malo humora...4 Bebe


Beba jede limun


Strah od vlastite sjene


Smijesne bebe


Sto se desi kad pitate dijete o cudovistima?

♥ 22:46 ♥ komentari (3) ♥ printMalo humora...

♥ Pjesma za njih...

Cuvsi ovu pjesmu, jednostavno sam ju morala staviti na blog.
Razlog je taj sto pjesma govori o roditelju koji pjeva pjesmu svom djetetu. Govori mu kako se ne zeli odvajati od nje, kako mu tesko padaju njezini odlasci, govori o cestim razgovorima telefonom i o ljubavi koju osjeca prema svom djetetu.

Pjesmu posvecujem svojim roditeljima, s kojima sam strasno povezana. Ova pjesma kao da govori o nasoj bliskosti i o paznji koju moji roditelji svakodnevno poklanjaju meni, mojoj sestri i braci. Nema tog dana kad je netko od nas na putu, a da se ne cujemo, ponekad i par puta na dan...
Zbog sve paznje koju ste nam dali, zbog stvari koje ste nam pokazali, zbog neizmjernog strpljenja i ljubavi... Mama i tata HVALA!


Eros - "Canzone per lei"

♥ 22:18 ♥ komentari (2) ♥ printPjesma za njih...

srijeda, 12.03.2008. ♥

♥ Svijet je moj!

Nasla sam ovaj videospot koji me podsjetio na crtice koje sam gledala kao malena... Na Italiji 1 bi svaki dan bili crtici od 16 do 18 sati. No, to nisu bili bilo kakvi crtici. To su bili crtani s tematikom ljubavi, prijateljstva... A crtezi su bili perfektnih linija, a ne naskrabani kao ovi danasnji crtani filmovi kojima nas bombardiraju. To su bili crtici s poukom i imali su nekog smisla. O Boze, koliko je vremena proslo! Kad se samo sjetim...
Evo za Vas jedna prekrasna ljubavna pjesma... Imate i rijeci, pa tko razumije... Pjesma je inace Soundtrack za crtani film o "Alladinu" ("The whole new world"), a talijani su je preveli kao "Il mondo e mio".


Cristina d Avena i Silvio Oddi - "Il mondo e mio" ("Svijet je moj")

Ora vieni con me
verso un mondo d'incanto
principessa, e tanto
che il tuo cuore aspetta un si.
Quello che scoprirai
e davvero importante
il tappeto volante
ci accompagna proprio li.

Il mondo e tuo,
con quelle stelle puoi giocar,
nessuno ti dirra
che non si fa,
e un mondo tuo per sempre.

Il mondo e mio,
e sorprendente accanto a te,
se salgo fin lassu
poi guardo in giu,
che dolce sensazione nasce in me.

Ogni cosa che ho,
anche quella piu bella,
no, non vale la stella
che fra poco tocchero.

Il mondo e mio,
Apri gli occhi e vedrai,
fra mille diamanti volero,
la tua notte piu bella,
con un po' di follia
e di magia
fra stelle comete volero.

Il mondo e tuo,
la nostra favola sara,
non tornero mai piu,
mai piu laggiu,
e un mondo che appartiene a noi.

Il mondo e mio,
apri gli occhi e vedrai,
fra mille diamanti volero,
la tua notte piu bella,
con un po' di follia
e di magia
fra stelle comete volero.

Il mondo e tuo,
corpo celeste sara,
la nostra favola sara,
ma se questo e un bel sogno,
non tornero mai piu,
mai piu laggiu,
e un mondo che appartiene solo a noi,
che appartiene a noi.

Per me e per te
soltanto a noi,
non svanirra
ci aiuterra
solo per noi,
solo per noi,
per te e per me...

♥ 21:36 ♥ komentari (1) ♥ printSvijet je moj!

♥ ENGLISH OF TOMORROW EU ANNOUNCEMENT ...

The European Commission has just announced an agreement whereby English will be the official language of the European Union rather than German, which was the other possibility.
As part of the negotiations, the British Government conceded that English spelling had some room for improvement and has accepted a 5- year phase-in plan that would become known as "Euro-English".

Image and video hosting by TinyPic

In the first year, "s" will replace the soft "c". Sertainly, this will make the sivil servants jump with joy.
The hard "c" will be dropped in favour of "k". This should klear up konfusion, and keyboards kan have one less letter.

There will be growing publik enthusiasm in the sekond year when the troublesome "ph" will be replaced with "f". This will make words like fotograf 20% shorter.

In the 3rd year, publik akseptanse of the new spelling kan be expekted to reach the stage where more komplikated changes are possible.
Governments will enkourage the removal of double letters which have always ben a deterent to akurate speling.

Also, al wil agre that the horibl mes of the silent "e" in the languag is disgrasful and it should go away.

By the 4th yer people wil be reseptiv to steps such as replasing "th" with "z" and "w" with "v".

During ze fifz yer, ze unesesary "o" kan be dropd from vords kontaining "ou" and after ziz fifz yer, ve vil hav a reil sensi bl riten styl.

Zer vil be no mor trubl or difikultis and evrivun vil find it ezi tu understand ech oza. Ze drem of a united urop vil finali kum tru.

Und efter ze fifz yer, ve vil al be speking German like zey vunted in ze forst plas.

♥ 10:56 ♥ komentari (0) ♥ printENGLISH OF TOMORROW EU ANNOUNCEMENT ...

subota, 08.03.2008. ♥

♥ Medunarodni Dan Zena ...

Image and video hosting by TinyPic

Lijepo je danas biti zena, cvrsta i postojana kao stijena, uvijek radisna, nikad lijena, njezna i tiha kao morska pjena. Lijepo je znati da nas je vise, da nam se trag ipak ne brise. Da zbog nas svijet drukcije mirise i da smo uvijek tu, bile glasne ili tise.
Zivjele mi!
Sretan dan zena!

♥ 16:50 ♥ komentari (4) ♥ printMedunarodni Dan Zena ...

♥ Na prijelomu stoljeca ...

* Izjave:

"Nije interesantno ono sto vam zene kazu. Interesantnije je ono sto vam presute." Aleksander Dumas (1824 - 1895.)

"Voljena zena ne strari." Maksim Gorki (1868 - 1936.)

"Kad bi zena morala birati da o njenom prijestupu sudi muski ili zenski sud, za svog suca bi sigurno izabala prvi sud." Imanuel Kant (1724 - 2804.)

"Samo je majka ona koja daje bozanski znacaj zeni." Iginio Tarchetti (1841 - 1869.)

"Vecina muskaraca trazi od svojih zena vrline kojih se sami ne pidrzavaju." Lav Nikolajevic Tolstoj (1828 - 1910.)

"Kad nas ljube, zene nam oprastaju sve, cak i nase zlocine. A kada nas ne ljube, ne opastaju nam nista. Cak ni nase vrline." Honore de Balzac (1799 - 1850.)

"Zivot muskarca je slava, a zivot zene ljubav." Honore de Balzac(1799 - 1850.)

Image and video hosting by TinyPic

* Povijest:

Rođen na prijelomu stoljeća, u vrijeme velikog industrijskog napretka ali i velikih turbulencija, kriza i radikalnih ideologija, Međunarodni je Dan žena, nosio u sebi korijene protesta i političkog aktivizma koji će postati nezaobilazni oblici društvenog života.

Godine koje su prethodile povijesnoj 1910. obilježila je snažna spolna segregacija i mali postotak zaposlenih žena u industrijski razvijenim zemljama. One koje su bile zaposlene mahom su radile u tekstilnoj industriji, manufakturi i kao pomoćno osoblje u kućanstvima. Radile su u vrlo lošim uvjetima i za iznimno male nadnice.

U isto vrijeme industriju pogađaju velike krize. Udruženja radnica koja nisu pripadala sindikatima našla su se u nezavidnoj poziciji dok su sindikati sve više jačali.

U Europi, Velikoj Britaniji, Americi i u nešto manjem obimu Australiji, žene sve više lobiraju za svoje pravo glasa. Ta borba kao da je potisnula sve druge aspekte života žena i nove, revolucionarne promjene dale su se naslutiti.

1903, SAD – Sindikati i nezavisna ženska udruženja koja su također podržavala žensko pravo glasa, osnivaju Ligu ženskih sindikata (Women's Trade Union League) kako bi pomogle radnicama u političkom i ekonomskom osnaživanju. Bilo je to još uvijek vrijeme teških radnih uvjeta i siromaštva.

1908, SAD - Zadnje nedjelje u veljači 1908. godine, američke socijalistkinje obilježavaju prvi Dan žena organiziravši velike demonstracije. Traže da se ženama omogući ne samo pravo glasa nego da se ostvare i njihova politička i ekonomska prava. Slijedeće je godine u demonstracijama na Mannhatnu sudjelovalo 2.000 ljudi.

1909, SAD - Te su godine radnice zaposlene u tekstilnoj industriji organizirale generalni štrajk. Oko 30.000 radnica trinaest je tjedana štrajkalo za bolju plaću i bolje uvjete rada. Liga ženskih sindikata platila je jamčevinu za uhićene i financijski potpomogla štrajkaški fond.

1910, SAD, - Dan žena prihvatile su socijalistkinje i feministice diljem SAD.

1910, Kopenhagen - Izaslanstvo Sindikata prisustvuje Drugoj međunarodnoj konferenciji socijalistkinja u Kopenhagenu s namjerom da predloži Dan žena kao međunarodni praznik.

U to je vrijeme Njemačka socijalistička partija, koja je snažno zagovarala pravo glasa za žene, imala veliki utjecaj na međunarodni socijalistički pokret, osobito Clara Zetkin. Potaknuta događanjima i akcijama američkih radnica ona je uobličila zahtjev za obilježavanjem jednog dana u godini kada bi žene lobirale za svoje interese. Na Konferenciji je sudjelovalo preko stotinu žena iz 17 zemalja, predstavnica sindikata, socijalističkih partija, klubova radnica, te tri žene koje su bile izabrane u Finski parlament. Prijedlog Clare Zetkin jednoglasno je usvojen a rezultat je obilježavanje Dana žena.

Na Konferenciji je ponovno potvrđena važnost prava glasa za žene i to onog koji neće biti utemeljen na vlasničkim pravima. Neki su socijalisti, naime, držali da bi se pravo glasa za žene lakše ostvarilo preko ostvarivanja vlasničkih prava dok su se drugi, među kojima su Njemica Clara Zetkin i Ruskinja Alexandra Kollontai, borili da ostvarivanje tog prava bude neizostavan i zaseban dio socijalističkog programa.

Zatraženo je i univerzalno pravo glasa – za sve odrasle žene i muškarce. Jedna od odluka konferencije je i da se noćni rad proglasi štetnim za zdravlje žena. Tomu su se usprotivile radnice iz Švedske i Danske kojima je, kako su tvrdile, upravo noćni rad neophodan izvor prihoda. Zatraženo je i da se prava udanih majki izjednače sa pravima samohranih, za što se žestoko borila Alexandra Kollontai, no njezini napori nisu urodili plodom.

1911. – Kao rezultat odluka u Kopenhagenu , Dan žena obilježen je prvi puta 19. 03. i to u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Slavilo ga je više od milijun žena i muškaraca. Zahtijevali su ne samo pravo glasa za žene nego i omogućavanje prava na rad, profesionalno usavršavanje i ukidanje spolne diskriminacije

Ni tjedan dana kasnije 25. 03. 1911. u tragičnom je požaru u New Yorku poginulo više od 140 radnica, uglavnom talijanskih i židovskih imigrantica. Događaj koji je bio posljedica loših radnih uvjeta imat će snažan utjecaj na radno zakonodavstvo Sjedinjenih Američkih Država.

1913.-1914, Rusija – Kao dio mirovnog pokreta koji je počeo djelovati u sumrak Prvog svjetskog rata, Ruskinje su po prvi put obilježile Dan žena i to zadnje nedjelje u veljači 1913. godine. Drugdje se u Europi Dan žena slavio na sam 8. ili oko 8. marta, bilo kao antiratni prosvjed bilo kao izraz solidarnosti ženama Rusije.

1917, Rusija – Rusija je ostala bez 2 milijuna svojih vojnika. Ruskinje ponovno biraju zadnju nedjelju veljače za obilježavanje Dana žena i zahtijevaju pravo na «kruh i mir». Politički vrh Rusije pokušao je spriječiti prosvjed no žene su svejedno krenule. Ostalo je povijest…

Četiri dana poslije ruski je car je abdicirao a privremena vlada zagarantirala ženama pravo glasa. Ta je povijesna nedjelja, po julijanskom kalendaru koji je bio u upotrebi u Rusiji, pala na 23. 02 a po gregorijanskom, koji se inače koristio, na 8. 03, uzeta kao dan kada će se u cijelom svijetu obilježavati međunarodni praznik - Dan žena.

♥ 16:32 ♥ komentari (1) ♥ printNa prijelomu stoljeca ...

nedjelja, 02.03.2008. ♥

♥ Putovanja ...


Image and video hosting by TinyPic

Mi Smo Hrvatski Mornari Plavog Mora Sinovi
Gdje God Plove Nase Ladje Bije Barjak Hrvatski
Mi Smo Hrvatski Mornari U Oluji Rodjeni
Prisegli Smo Rodu Svome Plavo More Cuvati

More Sinje More Plavo More Jadransko
More Sinje More Plavo More Hrvatsko
Svetim Putem Dok Ih Prate Krila Galeba
Na Tvom Valu Plove Ladje Tvojih Sinova

Mi Smo Hrvatski Mornari Plavog Mora Sinovi
Gdje God Plove Nase Ladje Bije Barjak Hrvatski
Mi Smo Hrvatski Mornari U Oluji Rodjeni
Prisegli Smo Rodu Svome Plavo More Cuvati

More Sinje More Plavo More Jadransko
More Sinje More Plavo More Hrvatsko
Dok Sa Neba Sunce Grije Zlatom Maslina
Mir I Ljubav Svijetu Nosi S Nasih Obala

Mi Smo Hrvatski Mornari Plavog Mora Sinovi
Gdje God Plove Nase Ladje Bije Barjak Hrvatski
Mi Smo Hrvatski Mornari U Oluji Rodjeni
Prisegli Smo Rodu Svome Plavo More Cuvati...

Oprostite, malo me ponijelo... nut

Eto i mene... Dragi se javio. cerek Dobro je putovao i nije bilo problema ni u kombiju ni u avionu (hvala Bogu!). Stigao je u Japan, smjestio se u kabinu i preuzeo duznosti. Kaze da brod ima 200-tinjak metara (dragi rekao tocnu mjeru, ja zaboravila zubo), da je jedini Europljanin na brodu i da su ostali iz Indije. Po salonu Zvonko hoda u cipelama, a ostali u tradicionalnim papucicama. Danas krecu za novu luku, a ime luke ce Zvonko saznat tek malo prije polaska, jer je tek dosao pa ga nisu htjeli zamarati.
Simpa i VIP na tom dijelu svijeta nemaju signala headbang, pa nema ni poruka, a javljanje ovisi o lukama i telefonskim karticama.
Sta da Vam kazem? Fali mi... cry
Ali izdrzat cemo mi to i ovaj put. A uostalom ova 4 mjeseca u usporedbi s po 6 prijasnjih i ne izgledaju toliko puno... Brzo ce to proc...

Kod mene inace sve 5, rijesila sam sve ispite iz ovog semestra. Ostao mi je jedan iz prosle godine i novih 6 komada koje tek pocinjem slusati i naravno, diplomski smokin. Nadam se da ce sve dobro proc i da cu sve stic obavit na vrijeme.

Ne znam o cemu da Vam jos pisem... Ako imate kakav prijedlog, savijet, zelite o necemu popicati... Slobodno napisite u komentarima.
Sad Vas polako pozdravljam... Uzivajte mi! mah

♥ 20:04 ♥ komentari (7) ♥ printPutovanja ...

nedjelja, 24.02.2008. ♥

♥ Hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije - Dora ´08. ...


Evo, konacno je i to iza nas...
Moram priznati da bas i nisam uzivala kako u pjesmama, tako ni u organizaciji cjelokupne Dore.
Osobno mislim kako su pjesme svake godine sve gore i gore. Pa sta je tim izvodacima i onima koji biraju koje ce se pjesme izvoditi??
Pjesma za Eurosong bi trebala imati barem logicni tekst i imati malo glazbu. Vecina pjesama s ovogodisnje Dore bila je blago receno katastrofa!! Svaka pjesma je imala srcedrapajucu melodiju, srcedrapajuci tekst, o scenskoj izvedbi... bolje da ni ne govorim! Svaka pjesma je bila na onu foru: jadna ja ne bila, koliko ga ja samo volim, a on debilna kretencina, gleda onu susjedu. Mene ni ne primjecuje!"
Jedva sam cekala da zavrsi i ta velika priredba (prije neka parada, ali ok)!

A voditelji...
Ok, slazem se treba svakako uvest nesto novo, ali brate one dvije voditeljice koje su skakutale okolo i radile gluposti... Dora je kako ozbiljna emisija sa svecanim studijom, a suvoditeljice su bile takva djeca i tako neozbiljne! Mislim da bi cak i moje dvije rodice od 6 i 4 godine odradile bolji posao. Svaka cast Dusku! On je meni zakon! Radi svoj posao kako treba, zabavnjak, ugodna osoba... Ok su i bile Nikolina Pisek i Lana. Taj dio Dore je bio svecan i ugodan, odisao je ozbiljnom atmosferom.

O pobjednickoj pjesmi necu pisati, samo cu reci da mi se uopce ne svida. Mozda je bila bolja Antonija Sola sa svojom pjesmom, svidjela mi se malo brza melodija, a ni tekst nije bio los...
Bilo kako bilo, "Dora zna najbolje"!♥ 11:58 ♥ komentari (3) ♥ printHrvatski izbor za pjesmu Eurovizije - Dora ´08. ...

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se