Make your own glitters here
Trogirske legende - Sarkofag s "milosrdjem" - cetrdeset i neka - Blog.hr

petak, 25.05.2007.

Trogirske legende - Sarkofag s "milosrdjem"

Mlecanka Rora,zena kapetana Marina Andreisa,vidjela je Simuna Sobotu prvi puta kad je ulazlila u stolnu crkvu,te je ostala pred vratima kao da promatra divni portal,a ispod oka gledala je stasita,crnomanjasta plemica.
Otisla je kuci s cvrstom odlukom da se moraju sresti.
Cime je Rora dosla kuci,pozvala je staru sluzavku Anticu,koja je cuvala mnoge njene tajne i opisala joj mladica.Stara je odam znala o kome se radi,da je to mladi Sobota,sin ucenog Ivana kojeg je vijece slalo u razna poslanstva.Rora zamoli staru da iznadje nacina kako bi se tajno sastali i ona ce je bogato nagraditi.Stara se plasila gospodara,kapetana Marina,ali on je bio na putu za Mletke,pa je mislial da ce to lako urediti,iako je stara Rina,majka Marinova,budno cuvala cast svog sina.
Jednog dana susrela je stara sluskinja Sobotu i sapnula mu da dodje potajno u dvor kapetana Andreisa,jer mu mlada gospodja ima nesto za reci.Mladi Sobota je svim svojim srcem volio Ritu Ciga i Rorin poziv ga je ispunio odvratnoscu,ali ipak odluci poci da raskine u zametku paklenu mrezu.
Rora je sva drhtala kad je jedne veceri Simun usao u njezin dvor.Mlecanka je mladicu odma ocitovala tajne svog srca,a on joj rece da joj ne moze uzvratiti ljubav,jer je dao rijec Riti Ciga.Kao ujednea zmijom u srce,Rora pobjegne uz stepenice,a stara sluzavka isprati mladica na ulicu.Simunu se cinilo da ga je nestko slijedio do kuce.
Kroz malo dana govorilo se naprije potajno o ljubavi izmedju Rore i Simuna,a kasnije i javno.Kapetan se jos nije bio vratio,ali ga se cekalo dan po dan.I stari je Ivan docuo,te mu je bilo vrlo neugodno,iako su njihove obitelji od starine bile u neprijateljstvu zbog nekih zemalaja.Sin mu sve iskreno ispovjedi,a stari mu nalozi da mora cim prije u Mletke dok se stvar ne smiri.Majka mu je doznala,plakala je sto se mora rastavit od njega zbog pakosti gadne zene i zlobe svijeta.
Rora je bjesnila zbog povrijedjenog ponosa.Ona je cekala strpljivo muza,jer je snovala osvetu proti Simuna.Poznavajuci muzevljevu cud znala je da ga moze na sve nagovoriti.
Teska srca napustio je Simun svoj grad,gdje je bio poceo prozivljavati najljepse dane svog zivota uz plave oci svoje Rite.
Kad je Rora docula da je Simun otputova,jos se jace razbjesni.Par dana nakon Simunova odlaska vratio se kapetan Marin s ladjom punom blagodati i darova za lijepu Roru.
Ona je iste noci u zagrljaju svog muza pripovjedala kako ju je salijetao mladi Sobota,nagovoren od oca,da mu se osveti radi davnih razmirica.Ali ona ga je izgrdila i otjerala iz dvorista kad je silom usao za njom.Te noci Marin ije spavao.
Iduceg dana poslao je ubojice da iz zasjede ubiju Simunova oca Ivana.
Nakon malo vremena Marin je otputovao za Mletke.Njemu je bila glavna briga da nadje Simuna.
Jedne noci docekao ga je iza stupova duzdeve palace i tu ga bodezom iz zasjede ubio.Jadna majka dala je prevesti mrtvo tijelo sina iz Mletaka.Majstor Nikola izradio je krasan sarkofag.
I danas sjeca gradjane,koji pohode crkvu Sv.Domenika,mramorni sarkofag s lavovima i s "milosrdjem",na juznom unutrasnjem zidu crkve,onih dana kad su u Trogiru cvale umjetnost i krvave spletke.
- 13:01 - Komentari (6) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.