Hrvatski spomenar

srijeda, 25.10.2006.

21. LISTOPADA-- 31. LISTOPADA

Dogodilo se 21. listopada

1990.
- Dok potpuna cestovna i željeznička blokada Dalmacije i dalje traje, bez mnogo izgleda da se stanje promjeni, dotle beogradski autoprijevoznik "Lasta" bez ikakvih problema vozi putnike na relaciji Knin-Beograd.

1991.
- Unatoč dogovoru da JNA treba ostaviti nedirnuto sve ono što ne može ponijeti sa sobom, prilikom evakuacije iz kasarni u Zagrebu, vojska je uništila sve što je mogla.
- Nastavljaju se napadi na Dubrovnik. Do sada dvadeset i sedmoro ljudi poginulo, a 244 ranjeno prilikom napada na grad.
- Koristeći topove i VBR-ove, JNA iz svojih kasarni u gradu napala centar Karlovca.
- Ratni brod "Galeb" iz luke Kopar prevezao vojnike JNA iz Slovenije, koji su sa sobom ponijeli jedino osobno naoružanje.
- Srbijanska vlada odbila dopustiti Muslimanima održavanje referenduma o budućnosti Sandžaka, prijeteći organizatorima uhićenjem.

1992.
- Predsjednik BiH Alija Izetbegović optužio u Ženevi za sukobe između Muslimana i Hrvata u blizini Novog Travnika i Viteza "neke radikalne hrvatske snage koje nastoje stvoriti državu u državi".
- Europska zajednica u otvorenom pismu upozorava Miloševića na moguću vojnu odmazdu ako ne zaustavi zračne napade, etničko čišćenje i ostale strahote u BiH.

1993.
- Ne znamo kakva je sudbina više od 10.000 hrvatskih građana civila i boraca, nakon okupacije nekih dijelova hrvatskog teritorija od strane srpskih paravojnih i neregularnih jedinica uz pomoć bivše JNA. Držimo da međunarodna zajednica mora izvršiti pritisak na Beograd i lokalne Srbe da poštuju budimpeštanski sporazum te da oslobode sve ratne zarobljenike i zatočenike, stoji u pismu veleposlanika Republike Hrvatske pri UN Marija Nobila upućenom Boutrosu Ghaliju.
- Jedini siguran podatak koji donekle upućuje na razmjere stradanja djece u ratu u BiH, jest njihov udio (oko 56 posto) u ukupnom broju od 276.584 izbjeglica smještenih u Hrvatskoj, prema evidenciji Ureda za prognanike pri hrvatskoj Vladi, priopćava HINA.
- Milošević raspustio srbijanski parlament i još jednom pokazao tko je gazda u Srbiji.
- Ministri 16 članica obrane NATO-a u Travemuendeu priznali da je NATO zatajio u Bosni, da je trebao već na početku odlučnije i djelotvornije reagirati, te nije bilo čak ni uobičajene razmjene obavještajnih podataka zbog nejedinstva Europljana.

1994.
- Četvrti odbor Opće skupštine Ujedinjenih naroda - za politička pitanja i dekolonizaciju - usvoji Nacrt rezolucije o stanju u okupiranim područjima Hrvatske, te potvrdio hrvatsku vlast na cjelokupnom teritoriju.
- Na području Gradačca Armija BiH uspjela osloboditi šest sela, izjavili pripadnici Armije BiH, a površina novooslobođenog područja je 10x5 kilometara.
- Na konferenciji za novinare predsjednik SAD Bill Clinton izjavio da se slaže s kompromisnim prijedlogom američkog Kongresa o ukidanju embarga na isporuku oružja za BiH vladu.

1995.
- Hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman otputovao iz Zagreba u New York na obilježavanje 50. obljetnice Ujedinjenih naroda. Tijekom svog boravka u SAD-u dr. Tuđman će se sastati i s predsjednikom Clintonom, a obratit će se Generalnoj skupštini UN-a govorom.
- Ruski ultranacionalist Vladimir Žirinovski, prigodom posjeta Srbiji, sastao se sa svojim kolegom Vojislavom Šešeljom, a primio ga je i patrijarh Pavle.
- U američkom Kongresu ima mišljenja da bi se sudjelovanje američkih vojnika u BiH moglo produžiti i na pet godina, čime bi se troškovi operacije popeli na oko 12 milijardi dolara.
- Egipatska militantna skupina Gama al-Islamija preuzela odgovornost za podmetanje auto-bombe u Rijeci, javlja agencija Reuter iz Kaira.

1996.
- Da su žrtve izvađene iz masovne grobnice na Ovčari ranjenici s vukovarskog područja pokazuju predmeti uz tijela koja sada u zagrebačkom Zavodu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta identificiraju međunarodni stručnjaci. Liječnici za ljudska prava za Haaški sud prikupljaju dokaze o zločinu počinjenom najviše 48 sati nakon okupacije Vukovara, izjavio na konferenciji za novinare u Zagrebu potpredsjednik Vlade dr. Ivica Kostović.



Dogodilo se 22. listopada

1991.
- Hrvatska Vlada procjenjuje da je otprilike 320.000 Hrvata bilo prisiljeno napustiti svoje domove.
- Albanski parlament priznao neovisnost Republike Kosovo.

1992.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio u Zagrebu vjerodajnice veleposlanika Ruske Federacije Leonida Keresteđijanca.
- Misija posebnog izvjestitelja UN za praćenje kršenja ljudskih prava Tadeusza Mazowieckog otkrila masovne grobnice žrtava izvan sudskog smaknuća u području Vukovara.
- Ratne štete Hrvatske željeznice iznose milijardu dolara.
- U Bosni poginulo 100.000 ljudi, ranjeno ih je oko 150.000, a oko 50.000 Muslimanki i Hrvatica je silovano, kazao novinarima u Zagrebu predstavnik MUP-a BiH Mugdim Galijašević.
- SAD osudile izbijanje borbi između Hrvata i Muslimana u BiH, no navode kako Srbi i dalje snose najveću krivicu za rat na području bivše Jugoslavije.

1993.
- Cedric Thomberry, zamjenik šefa misije UNPROFOR-a i šef civilnog sektora, odlazi sa sadašnjih funkcija, potvrdio jučer supredsjedatelj Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji Thorwald Stoltenberg hrvatskim novinarima u Zagrebu.
- Zbrinjavanje prognanika i izbjeglica trebalo bi ući u Vladin interventni program kako bi se izbjegle nasilne demografske promjene, rekao je vijećnik IDS-a Dino Debeljuh na sjednici Županije istarske u Rovinju.
- Predsjednici AP Zapadne Bosne i HR Herceg Bosne, Fikret Abdić i Mate Boban potpisali u Zagrebu zajedničku izjavu kojoj se promjene u sastavu Predsjedništva BiH, što ih je ono donijelo s Alijom Izetbegovićem na čelu, smatraju neustavnim i nasilnim, javlja HINA.
- Vijeće sigurnosti UN odlučilo imenovati vrhovnog tužitelja Venezuele Ramona Escovara-Saloma za tužitelja Međunarodnog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.
- Malezijski premijer Mahathir Mohamed na summitu Commonweltha u Limasolu, pred vođama 47 zemalja oštro kritizirao san o velikoj Srbiji, u čije su ime počinjeni krvavi masakri, te pozvao Commonwelth da se pokrene kako bi se okončao holokaust u BiH, javfja HINA.
- Fikret Abdić i Radovan Karadžić, u nazočnosti Slobodana Miloševića, potpisali u Beogradu deklaraciju u kojoj "republika srpska uvažava postojanje, volju građana i legalnu vlast Autonomne pokrajine Zapadne Bosne Republike Bosne, jedne od triju konstitutivnih republika Unije BiH, kako je predviđeno mirovnim planom Owena i Stoltenberga, dok, Zapadna Bosna uvažava postojanje i legalnu vlast republike srpske, jedne od triju konstitutivnih republika Unije BiH, kako je također predviđeno Owen-Stohenbergovim planom".

1994.
- Srbi u BiH svakodnevno blokiraju konvoje UN, a Ratko Mladić traži od UNPROFOR-a da Srbima preda 50 posto od svake pošiljke goriva. Prolazak konvoja Srbi uvjetuju i povlačenjem pripadnika Armije BiH iz demilitarizirane zone na Igmanu i Bjelašnici.
- Nakon brojnih pokušaja hrvatskih dužnosnika u Vladi Federacije BiH, da se raspravlja i odluči o bitnim pitanjima popune ministarstava Vlade BiH, kadrovima hrvatske nacionalnosti, premijer Silajdžića odbio svaki razgovor i stavljanje te točke na dnevni red.
- Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Mate Granić za "Glas Slavonije" izjavio da Hrvatska nikada neće dopustiti nikakve srpske kotare u Slavoniji.
- Slovenski predsjednik Milan Kučan izjavio na slovenskoj televiziji "kako Srbi nikada Slovencima nisu bili neprijatelji".

1995.
- Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman govorio u New Yorku na Općoj skupštini UN-a u povodu 50. obljetnice Ujedinjenih naroda, te naglasio da Hrvatska insistira na pravednom miru, uz nadanje da neće morati silom oslobađati zadnji okupirani dio svog teritorija, ali upozorio da je Hrvatska spremna poduzeti i druge korake ako to pitanje ne bude ugrađeno u završni mirovni plan.
- Ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan opet je na okupiranom području Slavonije, nakon poraza u Bosni, koje je uspio "pretvoriti' u pobjede i sada zaziva nove ratne sukobe.
- "Netko uvijek pobijedi, pa bilo to i malo po malo. A pobjednik koji je izišao iz četiri godine rata na Balkanu jest Hrvatska", piše španjolski dnevnik "El Pais".
- Samoproglašena "republika srpska' pokušava ilegalno naplatiti "porez" od Srba koji žive u Australiji, priopćila australska vlada.

1996.
- Jedini razlog otezanja primanja Hrvatske u Vijeće Europe bio je taj što još nismo imali normalizaciju odnosa s Jugoslavijom i neizvjesnost kretanja u BiH, izjavio predsjednik Tuđman u razgovoru s glavnim urednicima i novinarima javnih glasila u Predsjedničkim dvorima.
- Privremena izborna komisija jednoglasno donijela odluku da se općinski izbori u BiH, predviđeni za 23. i 24. studenoga, odgađaju za prvu polovicu slijedeće godine, priopćio u Sarajevu povjerenik OESS-a Robert Frowick.

Dogodilo se 23. listopada

1989.
- Tisuće građana Bihaća i Velike Kladuše pozdravilo puštanje Fikreta Abdića, bivšeg direktora "Agrokomerca", na slobodu nakon dvogodišnjeg pritvora.

1990.
- Prihvaćenim zakonima i mjerama Srbije potpuno zatvorila svoje tržište za proizvode i usluge iz Hrvatske i Slovenije.

1991.
- U Osijeku podignuta optužnica zbog provođenja genocida protiv JNA komandanata u Iloku, te protiv dvojice promatrača EZ-a.
- Predsjednik Crne Gore, Momir Bulatović zahtijeva povlačenje crnogorskih rezervista s bojišta u Hrvatskoj.
- Nova rezolucija o priznavanju Slovenije i Hrvatske stavljena na dnevni red američkog Kongresa.
- Slovenski tjednik "Mladina" objavio dokaze da je admiral JRM Stane Brovet u mladosti bio pripadnik Hitlerjugenda.

1992.
- Četnici na području Bihaća razorili 30 muslimanskih džamija i 3 katoličke crkve.
- UNICEF pokrenuo veliku akciju Tjedna mira za djecu Bosne i Hercegovine, kojoj je na čelu poznata filmska glumica Audrey Hepburn.
- Nezamislivo je da bi se sankcije protiv Beograda mogle ukinuti dok se god Bosna i Hercegovina nasilno dijeli na tri dijela i dok se ne zaustavi etničko čišćenje, drugim riječima genocid, rekao u Ženevi lord David Owen.
- Politika etničkog čišćenja postigla je cilj, izjavio u Ženevi Tadeusz Mazowiecki.
- Salvador priznao Hrvatsku.

1993.
- Treba očekivati da će Srbi u Hrvatskoj shvatiti da im tu nema života ako ne priznaju državu Hrvatsku i nadam se da će Srbi koji žive među nama moći uvjeriti braću u Kninu, da prihvate pruženu im ruku i ostave se oružja... Nažalost, naša briga da pružimo kruha ne samo prognanim Hrvatima nego i muslimanskim izbjeglicama, vratila nam se kroz nezahvalnost, pa čak i oružanom agresijom. No, uvjeravam vas da će sva sporna pitanja biti riješena, rekao predsjednik Tuđman na svečanom obilježavanju Dana hrane u Zagrebu.
- Vjerujemo u skandinavsko rješenje, rekao u Zagrebu supredsjedatelj Konferencije o bivšoj Jugoslaviji Thorvald Stoltenberg u razgovoru s novinarima o rješavanju postjugoslavenske krize.
- Stotine Mostaraca već peti dan čeka pred mostarskim Uredom za razmjenu zarobljenika oslobađanje više od stotinu Hrvata zatočenih u muslimanskim logorima na lijevoj obali Neretve.
- Postrojbe Ramske brigade zauzele važne muslimanske položaje na ramsko-usorskom bojištu, na strani Muslimana poginulo dvadesetak vojnika, među kojima i tri mudžahedina, javljaju hrvatski mediji iz Rame.

1994.
- Četnici ponovno, drugi put proteklog tjedna, napali županjsku Posavinu - Županja gađana sa šest razornih projektila, a napad se proširio na susjedne Bošnjake.
- Voditelj ureda "SRJ" u Zagrebu Veljko Knežević izjavio u Beogradu kako vjeruje da će mirovni plan međunarodne zajednice za rješenje problema između Zagrebu i Knina ubrzati i rješavanje hrvatsko srpskih odnosa u cjelini.

1995.
- Razradom 11 točaka o načelima za pregovore o mirnoj reintegraciji okupiranih područja u državnopravni sustav Hrvatske u Osijeku nastavljeni pregovori predstavnika hrvatskih vlasti i pobunjenih Srba iz istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.
- Predsjednik Tuđman sastao se u New Yorku sa slovenskim predsjednikom Milanom Kučanom i ministrom vanjskih poslova Njemačke Klausom Kinkelom.
- Govoreći na Općoj skupštini UN-a američki predsjednik Bill Clinton rekao da će SAD tražiti od zaraćenih strana da postignu mirovni sporazum, a zatim će pomoći u provođenju sporazuma.
- Bosanski Srbi izabrali pregovarače za Dayton. U sklopu izaslanstva "SRJ" njih će predstavljati "potpredsjednik" Nikola Koljević, "predsjednik parlamenta" Momčilo Krajišnik i "ministar vanjskih poslova" Aleksa Buha.

1996.
- U veleposlanstvu SAD u Sarajevu predstavljena prva skupina od sedam časnika (5 Muslimana i 2 Hrvata) Vojske Federacije BiH koja odlazi na uvježbavanje u Ameriku.
- Voditelj UN-ovog specijalnog procesa za traženje nestalih na području bivše Jugoslavije Manfred Nowak kazao u Osijeku majkama nestalih da UN ima podatka da među nestalima ima živih, koji se u tajnosti drže u logorima u Srbiji. U Hrvatskoj se vodi nestalima 2.539 osoba.
- Bez ikakvih teškoća u Mostaru održana sjednica Gradskog vijeća.

Dogodilo se 24. listopada

1991.
- Hrvatska Vlada prihvatila hašku odluku o povlačenju JNA iz Hrvatske, te o međunarodnoj kontroli srpskog oružja poslije rata.
- Srpski blok u jugoslavenskom Predsjedništvu odlučio da ne prisustvuje plenarnoj sjednici haške konferencije o Jugoslaviji.
- Narodna banka Jugoslavije transferirala devizne rezerve na tajni račun u Kini.
- Brodovi JRM stacionirali se pred Dubrovnikom; te topovima nastavili gađati gradsku jezgru. Američki State Department uložio oštar protest zbog ovih napada.
- JNA napada Vukovar i Vinkovce. Gradske bolnice teško oštećene.
- Članovi delegacije hrvatske manjine iz Vojvodine kao neovisni predstavnici sudjelovali na haškoj konferenciji.

1992.
- Hrvatska i dalje zbrinjava oko 750.000 prognanika i izbjeglica.
- U zadarskom vojnom tužilaštvu dosad podnijete kaznene prijave protiv 1080 osoba.

1993.
- Muslimanska Armija BiH pokrenula snažan napad na Vareš, hrvatsku enklavu u središnjoj Bosni, izjavio agenciji Reuter glasnogovornik UNPROFOR-a u Sarajevu Bill Aikman.

1994.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima francuskog ministra za europske poslove Alaina Lamassourea i tom prilikom ponovio da Hrvatska neće dati nikakve teritorijalne ustupke.
- Ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić i ministar za europske poslove Republike Francuske Alain Lamassoure potpisali u Zagrebu ugovor o kulturnoj, prosvjetnoj, znanstvenoj i tehničkoj suradnji kao i sporazum o cestovnom prijevozu robe.
- Pripadnici Armije BiH u demilitariziranoj zoni planine Igman iz automatskog oružja pucali po postrojbi francuskih pripadnika '"lavih kaciga", rekao glasnogovornik UNPROFOR-a.
- Ženevski ured UN zatražit će javnu ispriku od Davida Ernea, potpredsjednika za informacije 'Kongresa srpskog jedinstva', jer je na svom 'Izvješću o povijesnoj pozadini građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji', krivotvorio memorandum UN-ova ureda u Ženevi, prikazavši ga kao službeni dokument.

1995.
- Na trilateralnom sastanku u prostorijama misije Republike Turske u New Yorku predsjednici Tuđman, Demirel i Izetbegović potpisali Deklaraciju o BiH, u kojoj se daje potpora neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, te zahtijeva okončanje srpske okupacije istočne Hrvatske.
- Predsjednik Tuđman u New Yorku se sastao sa češkim predsjednikom Vaclavom Havelom.
- Na konferenciji MUP-a u Zagrebu novinarima priopćeno da je u operativnoj akciji "Zenit" uhićeno 13 srpskih špijuna, koji su prikupljali obavještajne podatke za vojsku Jugoslavije, a obavještajni punktovi u inozemstvu bili su im Kopar, Trst i Insbruck.
- Njemačka potvrdila sudjelovanje svojih mirovnih postrojbi u BiH.
- Istraga ratnih zločina u Vukovaru završena je i uskoro će biti podignute optužnice, svakako prije kraja ove godine, najavio tužitelj Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji Richard Goldstone na predavanju u Ženevi.

1996.
- Bivši upravitelj Casado posjetio Mostar i izvijestio gradonačelnika Prskala i dogradonačelnika Oručevića o odluci vlade grada Valencije da Mostar postane osmi distrikt toga grada, čime će dobiti milijun maraka kao pripadajući proračun.


Dogodilo se 25. listopada

1990.
- Razmatrajući stanje u svezi s kninskom pobunom, Predsjedništvo Republike Hrvatske konstatiralo da strpljiva politika već daje rezultate, najgore je izbjegnuto i stvara se klima u kojoj su pregovori mogući, Hrvatske će tražiti odlučniji stav vlade, uključujući i Armiju posebno u pogledu deblokade prometnica.
- Na barikadama koje su postavili pobunjeni Srbi na prometnicama oko Knina stražare i milicajci koji su na platnom spisku MUP-a Republike Hrvatske.

1991.
- Plenarna sjednica haške konferencije završila sa srpskim odbijanjem prijedloga lorda Carringtona. General Kadijević bojkotirao sastanak u Haagu.
- Slovenija slavi jer su zadnje jedinice JNA napustile njezin teritorij.
- Srpski teroristi ranili češkoslovačkog novinara blizu Siska.
- Hrvatska Vlada poslala pismo Crnoj Gori čestitajući na odluci o povlačenju njenih rezervista s hrvatskih bojišta.
- Pilot JRV dezertirao, te se svojim MIG-om 21 spustio u Austriju. Izjavio je da on kao Hrvat ne želi pucati u vlastiti narod.
- Hrvatska Vlada dopustila grupi novinara i stranih vojnih eksperata da posjeti dubrovačko područje i sam grad.
- General JNA Strugar objavio Dubrovniku ultimatum o predaji oružja. Također zahtijeva da se hrvatske snage povuku iz Dubrovnika kako više ne bi predstavljale prijetnju Srbima u gradu.
- Općinsko javno tužilaštvo u Varaždinu optužilo generala Trifunovića i trojicu oficira za ratne zločine.

1992.
- Etnička podjela Bosne vjerojatna - izjavio Reuteru i "New York Timesu" predsjednik BiH Alija Izetbegović.
- U Zagrebu održana obnoviteljska skupština Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" iz Sarajeva, nakon više desetljeća zabrane.
- Komisija UN za istraživanje ratnih zločina trebala bi dvije godine da istraži podatke o zločinima koji su učinjeni u bivšoj Jugoslaviji, izjavio njezin predsjedatelj Nizozemac Fritz Kalshoven.
- "Rat na Balkanu" i "Kosovo - gordijski čvor Balkana" naslovi su najnovijih knjiga o brutalnoj srpskoj agresiji na Hrvatsku i BiH, te o srpskom teroru na Kosovu, izašlih u Austriji.

1993.
- Glavni tajnik UN Boutros Ghali predložio u Kairu sazivanje nove međunarodne konferencije o rješenju sukoba u bivšoj Jugoslaviji na kojoj bi sudjelovale sve države sudionice londonske konferencije održane kolovoza prošle godine.
- Srbi minirali željeznički most na pruzi Banova Jaruga-Virovitica između stanica Brezine i Poljana, kilometar zapadno od Lipika.
- Fikret Abdić uputio otvoreno pismo Aliji Izetbegoviću u kojem ga optužuje da je svojom politikom pridonio zločinima nad Muslimanima.
- Izvršni odbor SDA BiH predložio dr. Harisa Siljdžića za novog mandatara vlade BiH.
- Hrvatska je jedna od 17 novih članica UNESCO-a koje su dobile stalno i punopravno mjesto izglasano na početku Glavne skupštine ove međunarodne organizacije za školovanje, znanost i kulturu u Parizu.

1994.
- U Slovensku vanjsku politiku na velika vrata vraća balkanski stil: "obećaj, a dogovor ne poštuj", takvo im je ponašanje kad je u pitanju Piranski zaljev i granica u Istri.
- Zloglasno četničko uporište Grabež pokraj Bihaća napokon pao - njegovim padom otvorena vrata V korpusu Armije BiH za oslobađanje Bosanske Krupe, Bosanske Otoke, Prijedora i Sanskog Mosta.
- UNPROFOR se žali kako mu je sve teže provoditi odredbe Zagrebačkog sporazuma, a s druge strane Akashijev glasnogovornik Paul Risley potvrdio da su ti isti pripadnici "plavih kaciga", inače pripadnici ruskog bataljuna, i te kako sposobni za šverc i odlazak u bordel.
- S prostora u zaposjednutom sarajevskom naselju Grbavici Srbi su opet pucali na tramvaj u blizini zgrade Ekonomske škole.

1995.
- Zadnjeg dana boravka u SAO-u predsjednik Tuđman razgovarao s američkim predsjednikom Clintonom, koji je izrazio američku podršku hrvatskim stajalištima u rješavanju problema okupiranih područja Hrvatske.
- Predsjednik Tuđman vratio se u Zagreb iz posjeta SAD-u.
- Ponovno u prometu, nakon pune četiri godine, dionica željezničke pruge Knin - Zadar.
- U Erdutu nastavljeni pregovori hrvatskog izaslanstva i lokalnih Srba, a razgovaralo se o prijelaznom razdoblju.
- U sklopu otkrivanja masovnih grobnica na oslobođenom području, u Širokoj Kuli, naselju između Ličkog Osika i Ljubova, otkrivena masovna grobnica s tijelima 11 civila uglavnom starije dobi, ali ima i djece.
- Mirovni pregovori u Daytonu odgođeni za jedan dan, na 1. studenoga, jer će se predsjednici Tuđman, Milošević i Izetbegović 31. o.m. sastati u Moskvi s ruskim predsjednikom Borisom Jeljcinom, priopćeno iz State Departmenta.
- Italija i formalno obavijestila NATO da je spremna sudjelovati u njegovoj operaciji održavanja mira u BiH, ali nudi deset puta manje vojnika od njezinih europskih partnera.
- Američki državni tajnik Warren Christopher nadgledat će pregovore u Daytonu, a zatim će taj posao prepustiti glavnom američkom pregovaraču Richardu Holbrookeu, javlja agencija AP.
- Milošević se negdje u okolici Beograda sastao s ratnim zločincem Karadžićem, koji je predvodio delegaciju bosanskih Srba, a bio ga je dužan uhititi.
- U razgovorima vođenim u New Yorku predsjednik Tuđman predložio kolegi Kučanu da problem Piranskog zaljeva riješe tako da Hrvatska zauzvrat što bi Slovenija dobila izlaz na otvoreno more dobije cestovne koridore za Austriju i Italiju, pišu slovenski mediji.

1996.
- Bošnjačka strana u Mostaru prekinula suradnju u preuzimanju policijske opreme od WEU, uvjetujući da zapovjednik Združene policije bude Bošnjak.

Dogodilo se 26. listopada

1989.
- Dan mrtvih - prvi studenoga - Sabora SR Hrvatske proglasio praznikom.
- Za Jasenovac popis iz 1964. godine kaže 49.875 ubijenih, istaknuo zna znanstvenom skupu o stradanju Jugoslavena u 2. svjetskom ratu akademik Ljubo Boban i popis nije spreman što nije dao brojku od 700.000 žrtava tog logora, koja se, inače, navodi kao službena.

1992.
- Urednici BBC-a dobili dokument o namjeri zemalja Europske zajednice da uskrate pružanje utočišta prognanim žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji.
- Bosna i Hercegovina, po Nacrtu ustava BiH kojeg predlažu Vance i Owen, sastojala bi se od deset decentraliziranih dijelova, ali bila bi jedinstvena, sa središnjom vladom u Sarajevu.
- Nepoznavanje hrvatske povijesti i Hrvate bilo je programirano i organizirano, jer su u Francusku dolazile uglavnom srpske delegacije, rekao na Prvom francusko-hrvatskom forumu na Brijunima francuski ambasador u Hrvatskoj Georges-Marie Chenu.
- Hrvatska vojska protjerala četnike s konavoskih brda, koja su oni zauzeli nakon povlačenja vojske tzv. SRJ.
- Burkina Faso priznala Hrvatsku.

1993.
- Jasenovac je bio posljedica ideološke podjele Europe i svijeta na dvije glavne suprotstavljene ideje - fašizma i komunizma. Moja je zamisao da on bude mjesto pomirbe, rekao predsjednik Franjo Tuđman u intervjuu tjedniku Danas.
- Na sastanku u dužnosnicima hrvatske civile vlasti i policije u Sisku predstavnici UNPROFOR-a prvi put službeno priznali dolazak terorista iz Srbije i Bosne u UNPA zonu.
- U sklopu borbe protiv organiziranog ratnog kriminala, u Sarajevu pripadnici MUP-a i oružanih snaga BiH uhitili 146 pripadnika 9. motorizirane i 10. brdske brigade, javlja HINA.
- Slovenija i Hrvatska su po strahoti svojih nacionalizama gore od fašističke Italije, ustvrdio msgr. Vitale Bommarce, nadbiskup Gorizie, u intervjuu tjedniku dijeceze "Gente Veneta".
- Čelnici Demokratskog saveza vojvođanskih Mađara upozoravaju da bi zbog sveopće bijede i pritisaka oko 600 mađarskih obitelji moglo uskoro napustiti zemlju, javljaju mađarska sredstva priopćavanja.

1994.
- Predsjednik Tuđman primio u Zagrebu Owena i Stoltenberga, te još jednom naglasio obvezujuće odluke hrvatskog Sabora o reintegraciji okupiranih područja i mandata UNPROFOR-a.
- Po završetku razgovora s predsjednikom Tuđmanom, lord Owen rekao novinarima kako Milošević nije spreman priznati Hrvatsku dok ne bude zadovoljan sporazumom ponuđenim Srbima u Hrvatskoj, no da želi poboljšati odnose Zagreba i Beograda.
- Neprekinuta opća opasnost u Županji traje još od travnja 1992. U posljednje vrijeme granatiranje Županje ne samo da su sve češća nego su i podmuklija: Srbi iz Bosne grad gađaju oko 12 ili oko 15 sati, kada je na ulicama najviše ljudi.
- Peti korpus Armije BiH oslobodio Ripač i zauzeo glavni logistički četnički centar, te naselja Pritoku, Golubić, Tihotinu, Račić, Lohovska brda i Gorjevac.
- Na teritoriju pod nadzorom hrvatske vojske uhićeni ruski dezerteri koji su za Srbiju skupljali vojne tajne.
- Slovenska vlada smatra da su Mlini, Škodelin, Bužin i Škrilje, sela na južnoj obali Dragonje uz hrvatsko-slovensku granicu, predmet međunarodnog pogađanja.

1995.
- Predsjednik Tuđman razgovarao u Zagrebu s predsjednikom i potpredsjednikom Federacije BiH, Zubakom i Ganićem, o što bržem oživotvorenju hrvatsko-bošnjačke Federacije.

1996.
- Neće biti nikakvih promjena u režimu ulaska i izlaska u SRJ i obrnuto i nemamo namjeru mijenjati postojeće aranžmane, izjavio beogradskom dnevniku "Politika" glasnogovornik UNTAES-a Philip Arnold, komentirajući izjavu hrvatske vlasti da će za ulazak preko Dunava biti potrebne vize.

Dogodilo se 27. listopada

1991.
- Vlasti jugoslavenske federacije zahtijevaju od austrijskih vlasti izručenje odbjeglog pilota.
- Hrvatske snage odgovorile na srpske napade na karlovačkom, pakračkom, slunjskom i osječkom bojištu.
- Najbrojnija makedonska politička stranka, VMRO, zahtijeva da se protiv tri generala u federalnoj komandi podignu optužnice zbog nastavljanja agresije na Hrvatsku.

1992.
- Okupacijske vlasti iz Knina ne dozvoljavaju prognanicima da za Dan mrtvih obiđu groblja.
- BiH vidimo kao modernu demokratsku državu sastavljenu od tri konstitutivna naroda i tri konstitutivne jedinice, rekao na konferenciji za novinare u Mostaru glasnogovornik HVO Božo Raić.
- Demilitarizacija poluotoka Prevlaka završila potpunim povlačenjem Jugoslavenske vojske s hrvatskog teritorija, izjavio glavni tajnik UN Boutros Ghali.
- Međunarodne gospodarske sankcije uvedene protiv Srbije krše se prometom na Dunavu i kamionskim prometom, stoji u izvješću američkog Senata, koji zato predlaže zabranu tranzitnog prometa preko Srbije za robu upućenu u BiH ili Hrvatsku.
- Ambasador Njemačke u Zagrebu dr. Horst Weisl demantirao vijesti objavljene u nekim javnim glasilima da je njemački ministar vanjskih poslova Klaus Kinkel izjavio u svom pismu Vanceu i Owenu da i u Hrvatskoj postoje logori za ratne uhićenike, te da je u njima situacija praktički ista kao i u takvim srbijanskim logorima u BiH.
- Prvi veleposlanik Republike Hrvatske u Velikoj Britaniji prof. dr. Željko Bujas predao svoje akreditive predstavniku Foreign Officea.
- Britanska Nezavisna televizija optužila zloglasnog Željka Ražnatovića Arkana da je sa svojom privatnom vojskom ubijao hrvatske i muslimanske civile, uključujući žene i djecu.

1994.
- Prigodom susreta ministara vanjskih poslova Hrvatske dr. Mate Granića i Njemačke Klaus Kinkela u Bonnu, Kinkel izrazio nadu da će novi mirovni plan za Hrvatsku, koji je "još u fazi izrade", "biti dobra osnova za pregovaračko rješenje", te kako se Hrvatska može osloniti na Njemačku.
- U bazi UNPROFOR-a u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso završili, nakon sedam sati, razgovori između predstavnika hrvatske vlasti i Srba s okupiranih područja Hrvatske, dogovoren potpis jednog "paketa" sporazuma o ekonomskim pitanjima, ali ne i otvaranje auto-ceste i jadranskog naftovoda.
- Armija BiH preuzela, nakon trodnevnih bitaka istočno od Bihaća, nadzor nad 100 do 150 četvornih kilometara teritorija što su ga Srbi držali od početka rata, izjavio predstavnik UNPROFOR-a u Sarajevu.
- Zbog jakih borbi oko Bihaća, 600 bosanskih Srba izbjeglo u općinu Donji Lapac (južni UNPA sektor), a oko 3.000 a područje Bosanskog Petrovca (BiH).
- Hrvatska preuzela šestomjesečni mandat predsjedanja Europskim forumom FAO-a, Organizacije UN za poljodjelstvo i prehranu.

1995.
- Vladin Ured za prognanike priopćio da Hrvatska skrbi za 406.173 prognanika i izbjeglice.
- Zbog bolesti ruskog predsjednika Jeljcina odgođen najavljeni sastanak predsjednika Tuđmana, Miloševića i Izetbegovića u Moskvi.
- Pripremljen nacrt mirovnog plana za BiH, o kojem bi pregovori trebali početi u srijedu u Daytonu, rekao za "Washington post" Richard Holbrooke.
- Bosanski Srbi će na pregovorima u Daytonu tražiti povrat "svojih" gradova, koje su "okupirale" hrvatske i bosanske snage, izjavio Radovan Karadžić, prenosi vijest paljanske agencije "Srna" France Presse.

1996.
- Očekujemo da će groblja na području nadzora UNTAES-a na blagdan Svih Svetih moći posjetiti 2.000 do 3.000 prognanika, izjavio u Vinkovcima glasnogovornik UNTAES-a Philip Arnold.


Dogodilo se 28. listopada

1991.
- Konvoj mira na čelu s trajektom "Slavija" krenuo iz Rijeke za Dubrovnik.
- Srpski teroristi i JNA zauzeli brdo nad Dubrovnikom s kojeg mogu s lakoćom gađati središte grada.
- Hrvatski predsjednik odgovorio na planove za povlačenje JNA, te predložio deblokiranje zračnog i morskog prostora.
- Ministarsko vijeće EZ-a poslalo ultimatum Srbiji za prihvaćanje mirovnog plana jer će se u protivnom Mirovna konferencija nastaviti bez njih, a Srbiji će biti nametnute sankcije.
- Avioni JRV bacili kasetne bombe na mađarsko selo Barcs, dok se srbijanski ministar vanjskih poslova nalazio u službenom posjetu Budimpešti.

1992.
- U silovitoj eksploziji u Bosanskom Brodu srušena katolička crkva Sv. Ilije.
- Nakon britanske emisije o zlodjelima Željka Ražnatovića Arkana, TV-optužnica poslana u Ujedinjene narode.
- U Ženevi predstavljen tekst Nacrta ustava BiH, kojim je odbijen model triju zasebnih, etničko-vjerski utemeljenih država.

1993.
- Podnijet ćemo konkretne prijedloge zavedenim Srbima u okupiranim područjima da im se osiguraju građanska i etnička prava, da im dokažemo da mogu živjeti u miru i skladu s hrvatskim narodom, rekao predsjednik Tuđman prigodom posjeta Koprivničko-križevačkoj Županiji.
- Monsignor Santarossa, vikar vojnog biskupa i glavni kapelan za sjeveroistočnu oblast talijanskih oružanih snaga, uputio pismo kardinalu Kuhariću i ispravak agenciji ANSA, u kojem navodi da su neke njegove rečenice iz općirnog teksta zapažanja s puta po Hrvatskoj uzete iz konteksta.
- U Rastovcu pokraj Novog Travnika pronađeno sedam mrtvih tijela staraca i djece koje je proteklog utorka mučki pogubila diverzantska skupina mudžahedina, kada je upala u selo, priopćilo zapovjedništvo Zbornog područja HVO Vitez.
- HVO je razorio Stupni Do kraj Vareša, tvrdi UNPROFOR, dok Ured predsjednika HR BH tvrdi da se radi isključivo o obrani Hrvata u Varešu, javlja HINA.
- Lord Owen u svom izvještaju ministrima EZ optužio Hrvatsku za komadanje BiH, dok je, prema njegovu mišljenju, Srbija suglasna da se BiH sačuva, piše njemački "Suddeutsche Zeitung".

1993.
- Kninski četnici "čuvaju" preostale Hrvate u rezervatima, smještaju ih u kuće koje ne smiju napuštati, svjedoči 13 staraca iz okupiranih prominskih sela stiglih preko bojišnice kod Otočca na slobodni teritorij.
- Isekao ultimatum zapovjednika 5. korpusa Armije BiH Ramiza Drekovića HVO-u u AP Zapadna Bosna, u kojem se zahtijeva smjena svih zapovjednika HVO-a koji na tom području kontroliraju oko 50 km bojišnice prema srpskim položajima, javlja HINA.
- Ministrica "SRJ" Margit Savović opovrgava navode Memoranduma Udruge Hrvata izbjeglih iz Vojvodine, da ih se iselilo čak 30,000, već "priznaje" "samo" 6,000 obitelji.

1994.
- U pismu B.B. Ghaliju dr. Granić sa žaljenjem konstatira da u nekim područjima UNPROFOR nije u stanju održati snagu zakona, da ne poštuje odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a ili režim sankcija, te da mirno gleda dok se provodi etničko čišćenje.
- Postrojbe 5. korpusa Armije BiH oslobodili Kulen Vakuf, mjesto na cesti Bihać-Bosanski Petrovac.
- Predsjednik HDZ-a BiH Dario Kordić upozorio da se nastavlja iseljavanja Hrvata s područja Federacije BiH, - prema najnovijim podacima s područja Federacije BiH koje nadzire Armija BiH iselilo se više od 27.000 Hrvata, a istodobno se na prostore koje nadzire HVO vratilo više od 7.000 Muslimana.
- SAD još jednom zatražile od Vijeća sigurnosti UN da ukine embargo na oružje za Bosnu i Hercegovinu.

1995.
- U cijeloj Hrvatskoj započela, pred sutrašnje izbore za Sabor RH, izborna šutnja. Glasovat će moći 3 601.313 birača u Hrvatskoj i 364.951 hrvatski državljanin u inozemstvu. U utrci za zastupničke mandate je 31 stranka.
- Predsjednik Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima u oproštajni posjet posebnog izaslanika glavnog tajnika UN-a Yasushija Akashija.
- Novi posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Kofi Annan stiže u Zagreb 2. studenog, izvijestio zagrebački stožer UNCRO-a.
- Nakon pet sati čekanja, pregovori s pobunjenim Srbima u Osijeku nisu održani, jer je srpska strana odbila doći, vjerujući da time odugovlači potpisivanje najavljenog sporazuma.
- Rusija i SAD dogovorile se djelomično o slanju zajedničke postrojbe u BiH, priopćili američki ministar obrane Perry i njegov ruski kolega Gračov u Fort Rileyju.
- Američka strana na posrednim pregovorima u Daytonu podnijet će sudionicima sastanka nacrte šest sporazuma za mir u BiH: nacrte mirovnog sporazuma, sporazuma o ustavnim pitanjima, izborima, razdvajanju snaga, izbjeglicama, te o obnovi, rekao je u Washingtonu glasnogovornik State Departmenta Nicholas Burns.
- Hrvatski veleposlanik pri UN-u Mario Nobilo poslao pismo Vijeću sigurnosti, zatraživši da poduzme mjere kojima bi se međunarodnim promatračima omogućio pristup na područje Banje Luke, odakle je nestalo oko 3.000 Muslimana i Hrvata.

1996.
- Izaslanstvo Sabora Republike Hrvatske, na čelu s njegovim predsjednikom Vlatkom Pavletićem, u posjet Kini.

Dogodilo se 29. listopada

1991.
- U Splitu se pridružili mnogi čamci i brodovi konvoju mira za Dubrovnik.
- Hrvatski Sabor i Vlada formirali Odbor za povratak građana Iloka u njihov grad.
- Osamdeset posto birača odazvalo se referendumu za autonomiju Sandžaka kojeg su organizirali Muslimani kao većinski narod u toj regiji, a 90 posto glasovalo za autonomiju..
- Prilikom napada aviona JRV na Barcs uništeno pet grobova na seoskom groblju. Mađarska vlada poslala protest zbog ove akcije.
- Na Madridskom summitu, Gorbačov i Bush raspravljali o jugoslavenskoj krizi.
- Ministarsko vijeće EZ-a poslalo ultimatum Srbiji koja hašku konferenciju koristi kao pokriće za rat.

1992.
- Da nije bilo pobjeda Hrvatske vojske na svim bojištima u Hrvatskoj ne bismo u pregovorima postigli ono što smo postigli, ne bi nas Europa i čitav svijet priznali, ne bismo imali na svojoj strani i mirovne snage UN, rekao u oslobođenom Dubrovniku predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.
- Na Južnom bojištu borila se i pobijedila cijela Hrvatska, izjavio u Dubrovniku general zbora Janko Bobetko, a predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman dodao da su hrvatski branitelji pod zapovjedništvom generala Bobetka izvršili povijesnu zadaću obranivši južni dio domovine od Neretve do Prevlake.
- U pismu predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman upozorava kako je krajnje vrijeme da se neki muslimanski političari otrijezne u svojim shvaćanjima o nekakvoj građanskoj BiH.
- Kompletna arhivska dokumentacija Nezavisne Države Hrvatske i dokumenti o NDH predani iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske Arhivu Hrvatske.
- Stručnjak UN za sudsku medicinu dr. Clyde Snow izjavio da sve ukazuje na to da je pokraj Vukovara otkrio masovnu grobnicu u kojoj su tijela Hrvata koje su iz gradske bolnice odveli pripadnici jugoslavenske armije i srpskih paravojnih skupina.
- Lord Owen izjavio u Londonu kako bi bivša Jugoslavija mogla postati drugi Libanon, ako se zaraćene strane ne suglase s nacrtom novog Ustava BiH.

1993.
- Pročelnik Ureda za zaštitu ljudskih prava HR Herceg-Bosne Vladislav Pogarčić uputio prosvjedno pismo zapovjedniku UNPROFOR-a za BiH generalu Briquemontu i zapovjedniku britanskog bataljuna UN za BiH generalu Vereau Hayesu, u povodu izjava britanskog časnika Angusa Ramseya o slučaju 'Stupni Do', u kome on izjednačenje istragu muslimanskog zločina nad hrvatskim civilnim pučanstvom u selu Rastovci s onom koja se vodi u Stupnom Dolu, javlja HABENA iz Mostara.
- Pripadnici nordijskog bataljuna UN u selu Stupni Do do petka pronašli 25 mrtvih tijela, od kojih su neka bila masakrirana, izvijestili u Uredu za javnost UNPROFOR-a u Zagrebu.
- Bili smo vrlo neskloni raspadu Jugoslavije, jer smo slutili rat, izjavio ministar vanjskih poslova Velike Britanije Douglas Hogg u intervjuu za "Večernji list".
- Dozapovjednik GS HVO general bojnik Milivoj Petković zapovijedio izvršenje cjelovite istrage u svezi s događajem u Stupnom Dolu, javlja HABENA.
- Ako se ne pojavi neka nova zapreka, ovi bi dana trebalo početi istraživanje "Ovčare", jedne od masovnih grobnica iz velikosrpskog osvajačkog rata, izjavio za "Večernji list" Cherif Bassiouni, predsjedavatelj Komisije UN za istraživanje ratnih zločina.

1994.
- Završen spor hrvatske policije s UNPROFOR-om, postavljen zajednički punkt, te je tako ponovno otvoren prijelaz u Lipiku.
- Armija BiH ušla u Bosansku Krupu.
- Minsitar vanjskih poslova tzv. SRJ Vladimir Jovanović izjavio kako će njegov susret s hrvatskim ministrom Granićem, 4. studenog u Zagrebu, biti "početak obnovljenog dijaloga" te da "su srpsko-hrvatski odnosi oduvijek bili kičma odnosa u bivšoj Jugoslaviji".

1995.
- Građani Hrvatske danas na 6.684 biračka mjesta u zemlji i 239 u inozemstvu birali zastupnike u Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske.
- Trebinjski Srbi danas oko podneva, kada je najviše ljudi izišlo na birališta, iznenada dalekometnim topovima napali šire dubrovačko područje od Prevlake do Slanoga.
- U američkom veleposlanstvu u Zagrebu razgovarali Šarinić, Galbraith i Stoltenberg o reintegraciji istočne Slavonije, a hrvatski pregovarač izjavio da pregovora s pobunjenim Srbima u istočnoj Slavoriiji više neće biti prije odlaska u SAD.
- Odbijanjem potpisivanja sporazuma u Osijeku, kojeg su im ponudili Stoltenberg i Galbraith, pobunjeni Srbi samo potvrdili da neće i. ne žele prihvatiti mirnu reintegraciju istočnih hrvatskih područja u sustav Republike Hrvatske. Tako jedan od pregovarača, Slavko Dokmanović poručuje: "Prije ću sebi odsjeći ruku nego tako što potpisati".
- Nesrpski civili od 1992. godine robovski rade u srbijanskim ugljenokopima, objavljuje hamburški "Der Spiegel".
- SAD razmatraju mogućnost suspenzije ekonomskih sankcija protiv Srbije čim bude zaključen mirovni sporazum o BiH, izjavio u Washingtonu američki državni tajnik Christopher.
- Procjenjuje se da je 6.000 Muslimana masakrirano u srpnju ove godine kada su Srbi osvojili Srebrenicu, piše "The New York Times".
- Njemačka humanitarna organizacija "Kroatienhilfe Usinger-Land" od početka Domovinskog rata u Hrvatsku dopremila 51 šleper pomoći.

1996.
- Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman primio u Zagrebu ministra vanjskih poslova SRJ Milana Milutinovića, a u razgovoru istaknuo da Hrvatska, zbog opravdanog nezadovoljstva prognanika i cjelokupne hrvatske javnosti, ne može pristati na to da se mandat UNTAES-a u hrvatskom Podunavlju produlji na šest ili dvanaest mjeseci.

Dogodilo se 30. listopada

1989.
- U Titovoj Mitrovici započelo suđenje Azemu Vllasiju, bivšem visokom rukovodiocu SAP Kosova, i još četrnaestorici optuženih Albanaca za kontrarevoluciju.
- Policija na silu izvele zabarikadirane rudare iz rudnika "Stari trg" kod Titove Mitrovice, koji su tri dana štrajkali zbog uhićenja i suđenja Azema Vllasija.
- Na Predsjedništvu SFRJ za aboliciju Azema Vllesija zalagali se predsjednik Predsjedništva SFRJ Janez Drnovšek i član iz Hrvatske Stipe Šuvar, ali ostali članovi odbili taj prijedlog.

1991.
- Humanitarni konvoj za Dubrovnik nastavlja plovidbu unatoč prijetnjama i brojnim pretraživanima od strane JRM.
- Član srpskog bloka u jugoslavenskom Predsjedništvu Kostić izjavio da će srpski narod rado jesti korijenje ako EZ nametne sankcije Srbiji.
- Mađarski predsjednik posjetio bombardirano selo Barcs. Predstavnici JRV tvrde da oni nisu bacili kasetne bombe.
- Pilot JRV Rudolf Perešin, koji je sa svojim avionom MiG 21 pobjegao u Austriju; vratio se u Sloveniju. Avion je ostao u Austriji.

1992.
- Hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman razgovarao u Zagrebu s predsjedateljima mirovne konferencije Cyrusom Vanceom i lordom Davidom Owenom, te istakao kako je Republika Hrvatska životno zainteresirana da nastupi mir u BiH.
- Srbi osvojili Jajce. Za pad tog starog srednjevjekovnog hrvatskog grada glasnogovornik HVO Božo Raić optužio ekstremne muslimanske snage koje su spriječile da pojačanje stigne u Jajce na vrijeme.

1993.
- Hrvatska oštro osuđuje sve zločine neovisno o počiniteljima, ali ne može se ne primijetiti, to da zločini nad Hrvatima ne dobivaju takvu medijsku pozornost svjetske javnosti, a ni zabrinutost političkih krugova, za razliku od slučajeva u kojima stradaju Muslimani, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman u svezi s komentarima događaja u Stupnom Dolu.
- Pripadnici Armije BiH oružano su napali Hrvate sela Mogulic (općina Olovo) i ubili 5 hrvatskih civila.
- Pripadnici Armije BiH napali su prostor grada Vareša i ubili najmanje 17 tamošnjih Hrvata.
- Pripadnici Armije BiH oružano su napali Hrvate sela Gorica (općina Bugojno) i ubili 19 hrvatskih civila.

1994.
- Posjet grobljima u povodu blagdana Svih Svetih u UNPA-područjima ostaje neizvjestan, no na svim nadzornim postajama UNPROFOR-a prognanici će održati mise zadušnice.
- Zaštitne snage UN optužile muslimanske snage za hotimični topovski napad na francuske "plave kacige" i zaprijetile da će zatražiti zračne udare NATO-a ako se napadi ponove.

1995.
- Na izborima za Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske pobijedio HDZ, oporba pobijedila u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.
- Stanje u BiH razmjerno mirno, a vojni promatrači UN-a izvješćuju jedino o pojedinačnim oružanim ispadima, koji ne dovode u pitanje održavanje primirja. Postupno se uspostavlja sloboda kretanja, a prema Goraždu krenuo i konvoj s humanitarnom pomoći.

1996.
- Glavni tajnik UN-a Boutros Ghali predložio Vijeću sigurnosti produljenje mandata UNTAES-a na pet mjeseci, do 15. srpnja iduće godine.

Dogodilo se 31. listopada

1989.
- Na Kosovu srbijanska policija rastjerala demonstrante suzavcem.

1991.
- U Dubrovnik uplovio putnički brod 'Slavija", praćen sa 29 brodova i brodica. S konvojem "Libertas" u opkoljeni Dubrovnik, medu 800 sudionika, predsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić i hrvatski premijer dr. Franjo Gregurić.
- Brodovi JRM zaustavili lokalne trajekte zahtijevajući da skinu hrvatsku i razviju jugoslavensku zastavu, nakon čega mogu nastaviti putovanje.
- Delegacija vlade Bosne i Hercegovine posjetila uništeno hrvatsko selo Ravno.
- Nakon dva tjedna primirja, Zadar ponovno pod artiljerijskom vatrom.
- Glasnogovornik promatračke misije EZ-a posjetio hrvatske zatvorenike u logoru JNA, te izjavio kako im se smjesta moraju osigurati bolji uvjeti.
- Predsjednik Tuđman objavio nove činove i obilježja Hrvatske vojske.

1992.
- Hrvati i Muslimani načelno prihvaćaju prijedlog Nacrta ustava BiH, izjavili nakon odlaska iz Zagreba u Ženevu Cyrus Vance i lord David Owen.

1993.
- Glavni i udarni dio Izetbegovićeva plana o stvaranju islamske države, do kojeg su došli obavještajni organi AP Zapadna Bosna, jest promjena svijesti muslimanskog naroda na osnovi njegove "Islamske deklaracije".
- Hercegbosanska novinska agencija HABENA objavila svjedočenje dopisnice HTV-a iz Herceg-Bosne Marije Topić, koje teško optužuje UNPROFOR, međunarodne organizacije i zapadne novinare za odnos prema Hrvatima. Tako su u noći između 25. i 26. listopada muslimanske snage masakrirale u selu Zubići kod Novog Travnika sedam hrvatskih civila, a u selo su ušli ubacivši se u postrojbe UNPROFOR-a, tvrdi novinarka HTV-a.

1994.
- Zbog napredovanja Armije BiH u zapadnoj Bosni, Knin proglasio izvanredno stanje.
- Zaštitne snage UN optužile muslimanske snage za hotimični topovski napad na francuske "plave kacige" u blizini doline Javorak i zaprijetile da će zatražiti zračne udare NATO-a, ako se takvi napadi ponove.

1995.
- Predstavnik UNCRO-a Chris Janowski izjavio za "Dario 16" kako je Željko Ražnatović zvan Arkan, prije nego su u Sanski Most ušle vladine snage, sa svojom paravojnom postrojbom zatvorio veliki broj vojno sposobnih Muslimana.
- U zrakoplovnu vojnu bazu u Daytonu (Ohio) doputovali predsjednici i delegacije Hrvatske, BiH i "SRJ". Pregovori o Bosni počet će 1. studenoga. Srbijanski predsjednik, prije odlaska u SAD, zadržao se jedan dan u Moskvi, gdje je razgovarao s ruskim premijerom Černomirdinom.
- Nizozemski ministar obrane Joris Voorhoeve osudio UN-ov plan uspostave sigurnosnih zona u Bosni i Hercegovini, koji je doveo do dramatičnog neuspjeha, a zbog Srebrenice izazvao "veliku gorčinu".

1996.
- Delegacija Ministarstva obrane RH, na čelu s ministrom Gojkom Šuškom, u radnom posjetu Washingtonu.

25.10.2006. u 16:10 • 0 KomentaraPrint#

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv