Pravo glasovanja Hrvata Bosne i Hercegovine

srijeda, 13.06.2007.


Pravo glasovanja Hrvata Bosne i Hercegovine na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj lajtmotiv je dva moguća razloga zapodijevanja ove tendeciozno supstancijalne teme. Jedan jesu hrvatske dnevno političke, po potrebi - kao sada, predizborne svrhe, a drugi; na razini nevezani argumentirani dijanoetički razgovor (koji uzgred; u hrvatskoj javnosti redovito izostaje) o temi u kontekstu preispitivanja i reviziranja održivosti za sada još uvijek Ustavom potkrijepljenih činjenica - Hrvati Bosne i Hercegovine glasaju na parlamentarnim izborima RH.

Nada



Ne zamjera "Europa" Hrvatskoj zavraga neovisno i korumpirano pravosuđe. Naime, odluka Ustavnoga suda o referendumu, kao, vjerujem, politička odluka, kojem po novom mogu pristupiti svi državljani RH, tako i oni koji ga posjeduju u BiH, a ne kao prije samo oni sa najmanje jednogodišnjim prebivalištem u Hrvatskoj dio je zasigurno prvotno spomenutih, nečijih ideološki prepoznatljivih, dnevno političkih, predizbornih svrha, a vezano za prava Hrvata BiH da glasaju na izborima u Hrvatskoj. Naime, znakovito jest da paralelno toj odluci u hrvatskoj javnosti trenutno egzistira, tobože koincidentno, i inicijativa SDP-ova čelnika o ukidanju prava glasovanja Hrvata BiH na izborima u Hrvatskoj.

Usmjerene na isti politički segment, na prvi pogled međusobno nepovezane dvije gore spomenute akcije, u stvari su dvije dobro upotpunjujuće situacije, od kojih prva gore spomenuta (odluka Ustavnog suda) za cilj ima generiranje ionako već velikog animoziteta javnosti spram Hrvata u BiH, a sve sa svrhom stvaranja dodatnog opsesivnog pritiska javnosti na temu prava glasanja Hrvata BiH na parlamentarnim izborima u RH.

Jer uistinu besmislena odluka Ustavnoga suda da Hrvati BiH mogu odlučivati primjerice o pušenju na javnim mjestima u Hrvatskoj, dakle o stvarima koje ih se ne dotiču, upravo zbog svoje neartikulirane zbilje, nedvojbeno za cilj ima potenciranje afirmacije inicijative čelnika SDP-a, što pak u konačnici, vraćajući se na hrvatske dnevno političke svrhe, svoje korijene vuče u rivalskoj političkoj borbi SDP-a i HDZ-a, kojem se tim prljavim igrama zapravo oduzima tradicionalno naklonjeno biračko tijelo, glasovi 11. izborne jedinice, većinom glasovi Hrvata BiH. Jednom rječju - podmuklo.

Pored dnevno političkih svrha napomenuo bih još da postoje i isključivo svjetonazorske svrhe zastupanja teze o ukidanju prava Hrvatima BiH nekih političkih opcija, poput HNS-a, koji u košmaru oponenstva vodećih hrvatskih političkih opcija vide svoju priliku u bitci svjetonazora, u kojoj oni, usprkos maloj snazi dobro kotiraju, barem zastupljenošću njihovih teza, prije mitova.

Dakle, dok se jedni (HDZ) "bore" za Ustavom zajamčena prava Hrvata Bosne i Hercegovine zbog svog većeg izbornog rezultata, a drugi (SDP) zbog toga da isti svome rivalu smanje, nitko zbiljski ne progovara o tome zaslužuju li ti Hrvati uistinu prava koja već i posjednuju, odnosno koji su stvarni razlozi zašto Hrvati BiH glasaju na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, a sve sa svrhom prestanka manipuliranja tamošnjim Hrvatima u hrvatske dnevno političke svrhe.

Ne ulazeći u dubiozniju elaboraciju tih razloga istakao bih nekoliko eklatantnih i nepobitnih. Prije svega treba reći da je narod u BiH koji se naziva hrvatskim stvarno hrvatski narod, koji se nizom povijesnih činjenica, spleta okolnosti, te niza ustuknuća raznim poslijeratnim pobjedničkim poretcima našao iza granice Hrvatske i to u državi koja je "ničija zemlja". Ako je taj jedan narod podijelila granica, nije ih podijelilo ništa drugo - to je i dalje jedan narod! Homogenost hrvatskoga naroda koji se pod teretom povijesnih činjenica podijelio granicom, iza koje se nije asimilirao u neki drugi ili postao manjina, već je postao konstitutivan narod dokazuje da i on polaže prava na tu zemlju, a ako prava polaže taj hrvatski narod u BiH, polaže i hrvatski narod u Hrvatskoj, tj. Hrvatska i obratno jer smo već zaključili da je hrvatski narod jedan i nedjeljiv, ma koliko to izlizano i rojsovski zvučalo.

Također; Hrvatska se za zadnjeg rata branila u BiH, a obol bosansko hercegovačkih Hrvatau ratu za slobodu svih nas neizmjeriv je. Zbog svega toga uloga Hrvatske u životu Hrvata BiH mora biti velika. Najmanje što Hrvatska može pružiti Hrvatima u BiH jest pravo da se osjećaju dijelom jedinke, dijelom jednog nacionalnog bića sudjelujući u svakom aspektu "hrvatskoga života", tako i političkom, konkretno u izboru zastupnika za parlament, jer u hrvatskom saboru se, posredno, ali i neposredno odlučuje i o njima.

Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH ini tuđini oduzimaju prava koja nedvojbeno polažu; ne budimo i mi iz Hrvatske tuđini - sami sebima!