Hrvati BiH, dijaspora ili ne?

subota, 29.07.2006.
Prije svega treba reći da je narod u BiH koji se naziva hrvatskim stvarno hrvatski narod, koji se nizom povijesnih činjenica našao iza granice Hrvatske i to u državi koja je "ničija zemlja", a na koju bi sva prava trebali polagati upravo Hrvati, čemu u prilog idu povijesne činjenice, no međutim, nitko ne ide u tom smjeru jer su okolnosti i uvjeti stvarnosti danas drugačiji i svi Hrvati u BiH to prihvaćaju i ne streme drugačijem, jer je činjenica da je uz hrvatski i srpski počeo postojati i bošnjački narod koji ne bi pristao na ništa drugo doli jedinstvenu Bosnu.

Kada sam spomenuo činjenicu da je tek nedavno počeo postojati bošnjački narod, što si uzimam za argumentirano pravo, mislio sam na činjenicu da je teza o genezi muslimana na području BiH, prema kojoj su muslimani BiH potomci Bogumila i sljedbenika Crkve Bosanske, za što ne postoje nikakvi znanstveni dokazi jer u biti ni ne mogu postojati, davno pala u vodu te je svojedobno za vrijeme rata poslužila samo kao instrument zbijanja redova u trenucima srpske agresije, ali neki i dalje ustraju u tom ja bih rekao propagandnom triku, mitu!

Dakle sada kada smo ustanovili homogenost hrvatskoga naroda koji se pod teretom povijesnih činjenica podijelio granicom, a iza te granice se nije asimilirao u neki drugi ili postao manjina, već je postao konstitutivan narod što dokazuje da i on polaže neka prava na tu zemlju, a ako prava polaže taj hrvatski narod u BiH polaže i hrvatski narod u Hrvatskoj, tj. Hrvatska i obratno jer smo već zaključili da je hrvatski narod jedan i nedjeljiv, čemu u prilog ide i činjenica da je svaki 5 stanovnik Hrvatske porijeklom iz BiH ili ima veze sa njom, ali se spletom okolnosti našao iza dviju granica, tj. ako je taj jedan narod podijelila granica nije ih podijelilo ništa drugo i dalje je to jedan narod te je zbog toga uloga Hrvatske u životu Hrvata BiH velika ili bi bar morala biti, te je najmanje što Hrvatska može pružiti Hrvatima u BiH, neka prava koja i zaslužuju prvenstveno zbog prethodno iznesenog!

Nasuprot tomu stoje oni zagovaratelji antiteze koji tvrde da to i je tako ali da sada ti Hrvati žive u drugoj državi te da Hrvatska nema veze sa tom državom na nikakvom nivou osim susjedskom, pa tako Hrvati iz BiH ni ne bi trebali imati prava u Hrvatskoj jer se radi o dvije zemlje. Ja kažem da bi tomu i bilo tako da su se Hrvati BiH našli u nekoj drugoj zemlji, poput npr. Bugarske koja je nacionalna država sa svim svojim jedinstvenim nacionalnim obilježjima jedinke, gdje bi onda ti Hrvati bili manjina, a ne u Bosni i Hercegovini koja je ustuknula pred raznim poslijeratnim pobjedničkim novim poretcima i povijesnim okolnostima, to je prva teza o povezanosti Hrvatske i Hrvata BiH, dok bi druga bila sljedeća:

Svi znamo kako je došlo do rata u Hrvatskoj, kako se odvijao, pod čijim inicijacijama izvana, a i iznutra, te pod kojim idejama, prije svega onim velikosrpkim, te je od bitnog značaja upravo ta ideja vođenja rata po velikosrpskoj ideji za ovu temu. Naime, nije se radilo o klasičnom ratu dviju zemalja gdje se ratuje za neko područje i na tom području, kao što se npr. sukobljavaju Indija i Pakistan za pokrajinu Kashmir, već se radilo o ratu u kojemu se pod stavkama ideje Velike Srbije rat vodio sa svih strana sa kojih se mogao voditi pa tako i iz Bosne i Hercegovne, od strane Srba, te je BiH bila bitan čimbenik u osvajanju Hrvatske, jer je tako Hrvatska bila dostupnija srpskom osvajanju, to se naravno prepoznalo i hrvatske vojne snage se položilo u BiH prije svega sa ciljem obrane Hrvatske, ali i zaštite građana BiH, što je kasnije okarakterizirano kao agresija Hrvatske na BiH od npr. Vesne Pusić, a tom logikom bi se moglo optužiti i BiH za agresiju na Hrvatsku jer su bosanski Srbi napadali Hrvatsku iz Bosne, ali o tome naravno nema ni govora jer zdrav razum je zdrav razum, te su bitnu ulogu u obrani Hrvatske odigrale te vojne snage i u BiH u čemu su najveći obol dali upravo Hrvati iz BiH, ali i sudjelovanjem u obrani Hrvatske diljem Hrvatske, dakle unutar Hrvatske gdje su se upravo ti Hrvati iz BiH istakli kao hrabri vođe i neprikosnoveni borci, kako na prvim linijama tako i u vodećim linijama vojnog i političkog vrha, a ako im to ne daje za pravo da se onda osjećaju dijelom jednog hrvatskog bića preko tih prava koja bi trebali dobiti, na kraju krajeva i Ustavom RH su im zajamčena, ne znam što su sve trebali napraviti kako bi dobili ono što po difoltu zaslužuju, te taj plemeniti i veliki obol Hrvata iz BiH koji su dali za Hrvatsku vjerujem neće nikada biti izigran u svrhu dnevno političkih previranja na hrvatskoj političkoj sceni, kako to pokušava SDP karakterizirajući taj napaćeni narod bosansko hrvatski i gledajući ga samo kao biračku masu, što je žalosno jer su oni puno više!

Još je važno napomenuti i financijski obol koji su dali Hrvati BiH u oživotvorenju stoljetnog sna svih Hrvata kao dio dijaspore, koja je poslije Irske najbrojnija zajednica nekog naroda van države matice, a čiji su pripadnici u većinskom broju opet ti jadni Hrvati Bosne i Hercegovine, na kraju krajeva od njih je sve i poteklo, oni su ona hrvatska iskra koja je očuvala hrvatstvo za vrijeme Jugoslavija, a i ranije za vrijeme monarhija, a dokaz tomu je da je glavni protivnik UDB-e bilo upravo hrvatsko iseljeništvo kao nositelj hrvatstva na koje se gledalo kao neprijatelja socijalizma i Jugoslavije, a time i VSrbije. A ako taj financijski obol ne možete sagledati sa nacionalnog aspekta, možda zbog ubijenog osjećaja domoljubja, pogledajte sa poslovnog, ulagačkog mehanizma u kojemu je jedna strana dala veliki novac i koja očekuje da se zbog toga samo cijeni, čak se ne traži ni profit, pa tko ne bi želio takvog poslovnog partnera koji ne traži ni profit, samo da ga se cijeni uvažava i poštuje, a to se može preko očuvanja povezanosti Hrvata BiH i RH.

To su nepobitne činjenice koje će vječno ostat spona između Hrvata Hrvatske i Bosne nam i Hercegovine i koje nikad nitko neće moći pobiti!
Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se