Related Posts with Thumbnails

četvrtak, 28.10.2010.

Hells Angelsi tuže Alexander McQueena

tužba zbog kopiranja mrtvačke glave



Image Hosted by ImageShack.us
Alexander McQueen haljina i prsten za četri prsta i logo Hells Angelsa


Intelektualno vlasništvo treba štititi, naravno. Upravo to vrijedno rade pripadnici nekada zloglasne američke motorističke skupine Hells Angels, koji štite svoje ime, ali i mrtvačku glavu kao svoj zaštitni znak. Alexander McQueen je kreator čiji se radovi vrlo često oslanjaju upravo na motiv mrtvačke glave. Sasvim dovoljno da je na kalifornijskom sudu A. McQueen upravo zaradio sudsku tužbu od Hells Angelsa zbog povrede njihova intelektualnog vlasništva i korištenja simbola mrtvačke glave na svojim proizvodima.


Image Hosted by ImageShack.us
clutch torbica i prstenje - Alexander McQueen


Držite se bolje motora, netko bi mogao poručiti Hells Anglesima. Medjutim, ima medju njima očito i dobrih pravnika i lukavih biznismena. Naime, još 1982 godine Hells Angelsi su u Americi zaštitili svoje ime, kao i znak mrtvačke glave od kopiranja na nakitu, satovima, prstenju, naušnicama i bilo kakvim drugim predmetima bez njihove dozvole. Pa su tako, osim pokojnog McQueena, tužbu sada primili i oni koji prodaju inkriminirane proizvode - veliki online dućan Zappos te njujorški Saks Fifth Avenue. Iako McQueenov prsten za četri prsta doista liči na krila s mrtvačkom glavom Hells Angelsa, jasno je da su mrtvačke glave vrlo popularan motiv na brojnim predmetima svakodnevne upotrebe. Torbe, majice, nakit, prstenje – svugdje se može pronaći taj motiv. Samo, može li se to u Americi raditi bez dozvole Hells Angelsa koji su registrirali intelektualna prava na pakao? Vidjet ćemo uskoro.


Image Hosted by ImageShack.us
Alexander McQueen prsten


Da je živ, možda bi i Salvador Dali bio pozvan kao svjedok na sud? On bi u tom predmetu mogao štošta primjetiti. Tko mu je kriv što mu nije palo na pamet zaštititi mrtvačku glavu kao svoju ideju. Ili možda sat, kao njegov česti motiv? Salvador Dali je 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća dizajnirao prekrasan unikatni nakit od kojih su neki primjerci takodjer imali mrtvačku glavu kao motiv, kao ovaj broš 'Grapes of Immortality' (groždje besmrtnosti) na donjoj slici. Ili je Salvador Dali samo imao sreće da se u to vrijeme tek osnovani Hells Angelsi nisu odmah sjetili registrirati mrtvačku glavu, krila i pakao kao svoje intelektualno vlasništvo.


Image Hosted by ImageShack.us
Salvador Dali fine jewelry – broš 'Grapes of Immortality'

via: latimes.com, foto: nymag.com, frankcourtney.com




Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 25.10.2010.

Film: Kanye West - 'Runaway'

Image Hosted by ImageShack.us
slika: George Condo

Kanye West se vraća u odličnom izdanju. Nakon teškog pada i osude u očima javnosti kad je u trenutku priznanja mladoj američkoj pjevačici Taylor Swift prekinuo dodjelu MTV nagrada za najbolji video, Kanye West novim albumom 'My Beautiful Dark Twisted Fantasy' i pripadajućim 35-minutnim filmom pod naslovom 'Runaway' vraća se u punom sjaju koji taj osebujni umjetnik svakako zaslužuje. Ovaj izvrsni nadrealni film kojeg je pjevač i režirao sadrži devet njegovih pjesama s novog albuma pod nazivom, a partnerica mu je bivši Victoria's Secret andjeo, prekrasna Selita Ebanks.

Model i glumica Selita Ebanks u filmu utjelovljuje pticu Feniks koja dolazi s druge planete i Kanye joj pokazuje naš svijet. Sve je prepuno simbolike koja daje umjetnikovo vidjenje skučenog i neslobodnog mentaliteta ljudi koji pristaju na mentalni zatvor i spremni su slomiti sve koji se slobodom iz tog mentaliteta izdižu. Kanye West šalje poruku svima koji drukčijeg ne prihvaćaju i umjesto da probaju razumijeti pokušavaju ga promijeniti .

Federico Fellini, Stanley Kubrick, Picasso, Matisse, Karla Lagerfeld, Wall – Pink Floyda, Thriller video Michael Jacksona, poslužili su kao umjetnička inspiracija Westu u stvaranju ovog filma.

Film 'Runaway' u cijelosti:





Louis Vuitton, Takashi Murakami, a sad i briljantni američki slikar George Condo (izdradio naslovnicu albuma) samo su neki s kojima Kanye West suradjuje i pokazuje širinu svog interesa i osjećaja za umjetnost. U vremenima kad većina spotova (i medija) lovi publiku na najprizemniji način, vjerujući u isprane mozgove masovnog tržišta, Kanye radi suprotno i na scenu dovodi ansambl balerina koje fantastičnom pojedinačnom koreografijom stvaraju zanosnu cjelinu (pred kraj su skoro cijelu minutu potpuno nepomične) sudjelujući u izvanrednoj vizualizaciji pjesme 'Runaway'.





Image Hosted by ImageShack.us



Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 23.10.2010.

Lanvin za H&M

Image Hosted by ImageShack.us

Lanvin, pariška kuća visoke mode, dobila je od švedskog giganta brze mode H&M-a ponudu koju nije mogla odbiti. Ova neobična suradnja dviju firmi koje stoje na dva potpuno suprotna pola modnog svijeta pobudila je ogroman interes i uskoro će izaći na vidjelo. Široka će publika u izabranim H&M dućanima moći - za mali dijelić cijene orginalnih Lanvinovih kreacija - kupiti ono što najčešće mogu samo gledati u izlozima i prestižnim modnim časopisima.

Alber Elbaz, glavni kreativni mastermind kuće Lanvin zapravo ništa novog nije dao i kreirao za H&M. U promotivnim spotovima gdje govori o toj suradnji Elbaz je naglasio kako će H&M ponovo proizvesti samo Lanvinove kreacije iz starih kolekcija. Elbaz je u posljednjem iz te serije spotova rekao kako je ostao šokiran odličnom kvalitetom završnih uzoraka koje mu je H&M dao na uvid. Jednostavno nije vidio razliku u kvaliteti izmedju orginala i H&M-ove izvedbe.

Ovaj brak iz ugodnog računa dosta toga donosi svim zainteresiranim stranama. Ogroman publicitet i pojačani image je ono što H&M dobiva i to su spremni Lanvinu skupo platiti. Kupci će dobiti ponešto starije kreacije, ali identične orginalu, a kako je najčešće riječ o cocktail haljinama - godina proizvodnje i nije toliko važna. Tu je doduše pitanje koje je nedavno postavio Nicolas Ghesquiere, glavni kreativni um modne kuće Balenciaga: – 'Tko uopće kupuje cocktail haljine? Ja ih ne vidim u svakodnevnom životu!'

Bilo kako bilo, sad će ih rado kupiti mnoge žene i djevojke. Kad i kako će ih nositi i nije toliko važno, iako je kraj godine idelano vrijeme upravo za tu vrstu odjeće. Linija koja na tržište izlazi 23.11 ove godine sadrži odjeću, nakit, šešire, naočale, i cipele biti će ponudjena u 200 odabranih H&M dućana. (ukupno ih ima oko 2.000). Kolekcija će se moći kupovati online u odredjenim zemljama, a slike cijele linije objavit će se 02.11 ove godine. Zasad su objavljene samo dvije promotivne fotografije.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us







Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 18.10.2010.

Takashi Murakami u dvorcu Versailles

Image Hosted by ImageShack.us
Tongari-Kun (Mister Pointy) - Hercules Salon

Takashi Murakami, jedan od najpoznatijih svjetskih umjetnika suvremene umjetnosti čija se pojedina djela na aukcijama prodaju za desetine milijuna dolara, upravo izlaže svoje radove u francuskom povijesnom monumentu, državnoj palači i nacionalnom muzeju – u dvoranama pariškog dvorca Versailles. Tradicionalisti protestiraju i establishmnet je zgrožen, ali umjetničko vodstvo dvorca vjeruje da bi ovom instalacijom posebno bio oduševljen Kralj Sunca, Louis XIV.

Izlagati unutar dekora tog dvorca vrlo je izazovno za umjetnika i želja organizatora nije da ambijent dvorca zasjeni umjetnika i izložbu. Autori izložbe vjeruju da umjetnici koji imaju drukčije kulturno naslijedje (stranci izlažu svake druge godine) i pripadaju nekoj drugoj civilizaciji razvijaju dijalog s naslijedjem Versaillesa i u spoju naizgled nespojovog daju novi život dvorcu i njegovim fantastičnim dvoranama.

Radovi Takashi Murakamia, koji se smatra dostojnim nasljednikom Andy Warhola i čiji se motivi danas mogu naći gotovo svugdje na potrošačkoj robi, od majica, šalica za kavu i tepiha do vrlo skupih marama i torbica koje izradjuje Louis Vuitton, izloženi u ovom ambijentu, izvrsna su druga forma veselja, sunca i sreće koju Versailles tako grandiozno simbolizira.

Možda Versailles idući put put primi u svoje odaje instalacije Maurizia Cattelana. Bilo bi zanimljivo vidjeti tu konfontaciju njegovih radova i veličanstvenih salona Versaillesa. To bi tek bio show u kojem bi Kralj Sunca zasigurno posebno uživao.


Image Hosted by ImageShack.us


Image and video hosting by TinyPic
Miss KO2 (1997)


Image Hosted by ImageShack.us
Tongari-Kun (Mister Pointy) - Hercules Salon


Image Hosted by ImageShack.us
Kaikai Kiki (2005) - Venus Salon



Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us
Oval Buddha silver - Abundance Salon


Image Hosted by ImageShack.us
Superflat Flowers (2010)


Image Hosted by ImageShack.us
Kinoko Isu - Mercury Salon


Image Hosted by ImageShack.us
Summer Vacation in the Kingdom of the Golden i Untitled (tepih) - Kings Guard Room


Image Hosted by ImageShack.us
Jellyfish Eyes - Tatsuya (2004)


Image Hosted by ImageShack.us
Flower Matango - Hall of Mirrors


Image Hosted by ImageShack.us
Oval Buddha - Water Parterre


Foto: chateauversailles.fr; independent.co.uk


Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 07.10.2010.

Alexander McQueen cipele / proljeće 2011

cipele kao skulpture...



Image Hosted by ImageShack.us

Na upravo završenom pariškom tjednu mode održana je prva revija Alexander McQueena nakon njegove smrti. Sarah Burton, novoimenovana glavna dizajnerica i McQueenova dugogodišnja prva suradnica, pod vrlo jakom pritiskom očekivanja napravila je izvrstan posao. Bila je to izrazito McQueen kolekcija i dizajnerica je svakako odala počast McQueenovom naslijedju. To se možda najbolje vidjelo kod cipela koje su ponovo pretvorene u skulpture, a svjetske zvijezde užurbano zivkaju ne bi se dočepale uzoraka i leptira na sandalama.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


mali slideshow s nekoliko kreacija za sezonu proljeće 2011.




Foto: style.it



Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 05.10.2010.

John Galliano – moda, umjetnost i teatar / proljeće 2011

...kradja portreta kao inspiracija...



Image Hosted by ImageShack.us

John Galliano posvetio je svoju najnoviju kolekciju i show koji je upravo održan na pariškom tjednu mode poljskoj glumici Mariji Lani koja je koncem 20-ih godina prošlog stoljeća došla u Pariz te je uspjela šarmirati i nagovoriti 50 najpoznatijih pariških slikara (Matisse, Leger, Chaim Soutine, Jean Cocteau, Marc Chagall i mnogi drugi..) da naslikaju njen portret. Objasnila im je kako će ti portreti potom bili oživljeni u horor filmu koji će se, kako je Maria Lani uvjeravala slikare, uskoro snimiti s njom u glavnoj ulozi.

Rečeno – učinjeno. Unutar dvije godine Maria Lani skupila je preko 50 vlastitih portreta s potpisima poznatih slikara i u studenom 1930 godine slike su bile izložene i ponudjene na prodaju u galeriji uz prigodni katalog koji je napisao Jean Cocteau, gdje je izmedju ostalog napisao: - ...'Kad god ju ponovo pogledam, ona je uvijek drukčija....kakvu hipnotičku snagu ima ta žena...'

Cocteau je bez sumnje bio u pravu oko njene hipnotičke snage, jer pojavio se mali problem. Maria Lani, naime, zapravo nije bila glumica, a nije bilo niti nikakvog filma u planu. Slike koje na izložbi nisu bile prodane Maria Lani je skupila i zbrisala s njima u Ameriku – pravac Hollywood, gdje je mnoge slike kasnije prodala. Sama ideja da uvjeri ogroman broj poznatih slikara da ju portretiraju u horor varijanti, a onda poslije s umjetninama otperjati u Ameriku, doista je briljantna ideja vrijedna filmskog platna.

Sad njeni portreti stoje na zidovima raznih muzeja moderne umjetnosti, a hipnotičkoj moći Marie Lani nije mogao odoljeti niti veliki umjetnik modernog doba – John Galliano; majstor mode, umjetnosti i teatra koji je čitajući životnu priču o Mariji Lani kazao: – 'to je prava Galliano djevojka!!'.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


mali slideshow s nekoliko kadrova snimljenih na modnoj pisti i iza scene.




Foto: style.com, dazeddigital.com


Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 02.10.2010.

Balmain – moda za punk milijunašice / proljeće 2011

...ili za punk princeze...



Image Hosted by ImageShack.us

Uz razarajuće taktove legendarne punk verzije pjesme 'My Way' kojom je Sid Vicious nekada mahao kao zastavom pobune nove generacije otpočela je revija za sezonu proljeće 2011 luksuzne pariške modne kuće Balmain. Prije nekoliko godina Balmain je napravio pravu malu modnu revoluciju svojim rock chic kreacijama i već nekoliko sezona uporno gura jedan te isti izgled koji im više nego dobro ide, jer ne odustaju od dobitne formule koju prodaju po super astronomslim cijenama. Ovdje čak više nije riječ o modi, pogotovo ne o nekoj naprednoj modi – styling je ono što Balmain prodaje.

Kolekcija za proljeće 2011 koja je upravo pokazana na pariškom tjednu mode stylingom frapantno liči kolekciji Isabel Marant za ovu jesen. Nije to više luksuz koji bi se očekivao od tako skupe firme. Čak štoviše, Balmain se vratio medju srednjoškolke koje često 'uradi sam' metodom ukrašavaju svoje jakne, majice i torbe. Ta je moda ovoga puta direktno, bez većih preinaka, prebačena na modnu pistu. Balmain više ne istražuje, već vrlo umiveno preslikava punk stvarnost.

Medjutim, Christophe Decarnin, glavni kreator te luksuzne pariške modne kuće zna jednu vrlo jednostavnu stvar. Naglašeni rock seksipil uvijek će imati svoju publiku. Za curama u ovakvoj odjeći ljudi će se okretati. A to znači veselu zvonjavu Balmainove registar kase jer mladih punk bogatašica željnih isticanja neće nedostajati. A Sid Vicious? On vjerojatno negdje gore u raju vodi nove bitke i s podsmjehom gleda kako je njegov iskreni sirovi zvuk postao glazbenom podlogom luksuznih modnih revija. Još samo nedostaje pa da ga puštaju kao glazbu u liftovima.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


mali slideshow punk princeza iza scene u pripremi za reviju.




Foto: style.it, style.com


Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 01.10.2010.

Charlie Le Mindu – avangardni frizer i kreator / proljeće 2011

Image and video hosting by TinyPic

Charlie Le Mindu, mladi francuski frizer s londonskom adresom, na ovom je blogu kao prilično nepoznat avangardni umjetnik već bio predstavljen sredinom prošle godine u postu pod naslovom 'Charlie Le Mindu – ima li hrabrih?' (klik na link). U medjuvremenu je poprilično napredivao. Njegove su perike i modne kreacije postale sastavni dio koncertnih nastupa Lady Gage, a Le Mindu samostalno prezentira svoje kolekcije na prestižnom londonskom tjednu mode.

Charlie Le Mindu je za sezonu proljeće 2011 na nedavno održanoj londonskoj reviji predstavio svoju avangardnu modu koja probija nevidljive granice orginalnosti i modne inovacije. Bio je to zanimljiv modni show bez previše ograničenja u odjeći i oblačenju. Izmedju ostalog, Charlie Le Mindu je bez ikakva kompromisa i tabua na pisti predstavio golo žensko tijelo i haljine napravljene od ljudske kose.

Valja spomenuti da je stilistica revije bila sjajna Anna Trevelyan, inače prva suradnica Nicole Formichettia - stiliste Lady Gage. Neumorna Anna Trevelyan i Charlie Le Mindu žive svoje snove bez ikakva kompromisa i uvode nas u novi izgled modnih revija 21 stoljeća, ali i atraktivni izgled avangardne klubske mode koja – tko zna - lako može biti inspiracija za neki budući streetsyle.


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image and video hosting by TinyPic


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image and video hosting by TinyPic


Image Hosted by ImageShack.us


Image and video hosting by TinyPic


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


mali slideshow s nekoliko kadrova snimljenih iza scene.



Foto: Saga Sig, Tom Vandeputte, Manu Valcarce, blowpresents.wordpress.com, annatrevelyan.blogspot.com


Komentari (0) - Isprintaj - #