subota, 10.01.2009.

Savršeni neznanci


Može li obična turistička šetnja nekim nepoznatim gradom postati umjetnost?

Priča je o savršenom neznancu koji vam nakratko postaje intiman prijatelj i to upravo zato jer ste stranci jedno drugome. Baš kao u stvarnom životu. Studio Soundwalk je šetnju gradom ili muzejom pretvorio u umjetnost, u film, u audio film, koliko god to čudno zvučalo.

I nitko vam u tim trenutcima ne treba osim vašeg savršenog neznanca koji vam, pokazujući svoj grad, priča svoju ljubavnu priču ili vas naprosto vodi kroz neka njemu ili njoj poznata i draga mjesta svoga grada.

U Pekingu mi je društvo pravila kineska filmska zvijezda Gong Li, a spojio nas je Louis Vuitton.
Polazišna točka bio je caffe Sambal. Priča i razgledavanje grada je krenulo. Svojim nostalgičnim i senzualnim glasom ispričala je svoju ljubavnu priču, pokazujući mjesta gdje se odvijala. Nije se moglo prepoznati što je stvarnost, a što fikcija. Šteta što i fizički nisam bio u Pekingu, jer ne sumnjam da bi onda doživljaj tog grada bio čista umjetnost. Nakon toga malo sam prošetao po Hong Kongu i Šangaju i večernje putovanje završio na web stranicama Soundwalka, obišavši Bronx i Wall Street u New Yorku, koji je bučno slavio zvuk novca.

Bilo bi lijepo da i naši gradovi mogu posjetiocima, uz odlične naratore, pružiti takve krasne MP3 priče, o mjestima u gradu ispred kojih putnik taj tren stoji. Sve je, zapravo, već tu i čeka. Potrebno je malo suradnje scenarista, umjetnika i turističkih zajednica, malo vjere u projekt i već bi manje bili razočarani ponudom lokalnih suvenira.


Jem - It's Amazing









Komentari (18) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>