subota, 03.01.2009.

Rolex


Image Hosted by ImageShack.us



Priča nije o satovima ove čuvene kompanije, koja ostvaruje nekoliko milijardi dolara godišnjeg prometa. Jedan dio te zarade odlazi u Rolexovu zakladu koja financira individualne projekte, korisne za cijeli svijet.

Rolexova zaklada kroz svoj Institut značajno financijski i na druge načine potpomaže pojedince koji djeluju u znanosti, kulturi, obrazovanju i umjetnosti. Institut pomaže ljude koji na raznim poljima pokazuju svoj izniman talent i dostignuća i ta pomoć ide u više smjerova. Ovo je kratki prikaz laureata Rolexove nagrade za poduhvat 2008 godine. (The Rolex Awards for Enterprise).


Tim Bauer (USA) - smanjio onečišćenje zraka koje masovno stvaraju motorizirani tricikli po gradovima u Aziji.

Talal Akesheh (Jordan) – Petra je 2.500 godina stari grad u Jordanu i jedno od svjetskih čuda. Ovaj profesor kemije je 26 godina svog naučnog rada posvetio budućnosti Petre, odnosno kako zaštititi taj svjetski dragulj od utjecaja prirode, ali i od turista.

Andrew McGonigle (Velika Britanija) – Ovaj škotski fizičar smislio je način predvidjanja vulkanskih erupcija. Mali helikopteri, vodjeni na daljinsko upravljanje, mjere plinove koji izlaze iz vulkansih otvora.

Elsa Zaldivar (Paragvaj) – od ostataka povrća i reciklirane plastike stvorila je ekološki prihvatljiv, lagani materijal, pogodan čak i za izgradnju kuća. Taj će materijal pripomoći u očuvanju brzo nestajućih paragvajskih šuma.

Andrew Muir (Južna Afrika) – Procjenjuje se da u Južnoj Africi oko 88.000 obitelji živi – bez oba roditelja. Samo djeca. Pandemija AIDS-a prijeti da će se taj broj vrtoglavo povećati. Andrew Muir osmislio je obrazovne programe koji će pomoći toj siročadi da izadju iz pakla bijede i siromaštva.



Loreena McKennitt - Between the Shadows


<< Arhiva >>