ZS Zona

12.03.2006., nedjelja

Mostar Sevdah Reunion u Zürichu

Imate na raspolaganju staru tvornicu, nedaleko od centra Züricha. Velike hale zjape prazne, polako trunu i samo nagrđuju estetiku okoliša. Zapravo oni koji su bili u Zürichu znaju da ni normalne stambene zgrade nisu puno ljepše od tvorničkih hala. No, nije u tome stvar. Država koja ništa ne baca, reciklira i stare napuštene tvornice. Stara industrijska zona pretvorena je u (barem dijelom, onim koji sam vidio) u koncertnu dvoranu. Elementi iz (slavne tvorničke) prošlosti ostavljeni zbog potrebe ili zbog nekakve metalo-estetike lijepo zaokružili koncertni prostor (stari kran, zaostali manometri na zidu, itd....). Ambijent i ljudi koji su sa velikim nestrpljenjem čekali da koncert počne bili su samo uvertira u odličnu večer.
.
Možda bih trebao predstaviti Mostar Sevdah Reunion onima koji nisu imali prilike susresti se s njima ali ipak bolje je kliknuti na na link i sami pročitati njihovu priču.
..
Sa ovom vrstom muzike koju neki strani kritičati nazivaju i balkanskim blues-om susreo sam se prvi put prije 6 godina i odmah se "zaljepio" za nju. Djelovala je na mene tako privlačno jer u vremenu kad pjesmu može skladati svatko sa prosječnim PC i odgovarajućim softwareom, rijetko se osjeti prava umjetnost. Pod opsadom Tončija Huljića i njegovog apsurdnog cirkusa, potpomognutim raznim Burnaćima i šta ti ja sve znam, instant zvjezdama i curama koje su se probile ne zbog jakog već dubokog grla; Mostar Sevdah Reunion dođe kao melem za moje uši.
Mnogi su ih usporedili sa Buena Vista Social Club-om; možda i nije najbolja usporedba ali u svakom slučaju imaju puno toga zajedničkog. A možda najjasnija zajednička točka je da se i jedni i drugi snažno razlikuju od današnjeg šunda.
...
... and the overall flavour of the album is that of a soulful melancholy, music made by people touched by tragedy, yet determinded to keep on living. Very highly recommended. ( Garth Cartwright FRoots Magazine, UK , January/february 2004

...Mostar Sevdah Reunion does have an embarrassment of talented musicians. It's is no suprise that comparisons have been made between them and the Buena Vista Social club.
( John Lusk, Froots Magazine, November 2003 UK, )

...Ljiljana Buttler is one of the great re-discovered voices of Eastern Europe. Deep, dark and distinctive. Her recording with the Mostar Sevdah Reunion band, "The Mother of Gypsy Soul (Snail Records) is one of my CDs of the year and impresses everyone I've played in to .(Simon Broughton ,Songlines, UK, September/October 2002 )

....
Stalnim promjenama ritma i pažljivim odabirom pjesama, Ilijaz Delić, Liljana Buttler i ostali dobro su oznojili društvo u publici. Od prve izvedbe do zadnje prošlo je dva i pol sata bez da sam i jednom pogledao na sat (ja sam inače rob vremena i stalno gledam na sat); na kraju su zaplesali i oni koji su to odbijali od početka. Ovo je bio zasigurno najbolji koncert kojeg sam slušao...
.....
Kući sam došao bolnih nogu ali kad mi se pruži prilika, opet ću !!!


Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service
- 14:58 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/nONe

Opis bloga

Samo pišem ono što mi padne na pamet, pri tome ne pokušavam ispasti pametan.....

Zu Risiken und Nebenwirkungen lesen Sie die Packungsbeilage und fragen Sie Ihren Arzt oder Apotheker.

Arhiva, izdvojeno:

O zmajevima/Banksy
O hibridima
O Sisku
E.A.P
Veliki Dali

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Joking is undignified; that is why it is so good for one`s soul.
G.K. Chesterton (1874-1936)

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Internet Monitor
MA LUPI GA

Banksy

STOP THE WALL

Croatian-Nauseous-News

Posebno mjesto zauzimaju:
(slučajnim redosljedom)

kosmati_politan

Ona/On

Jaca


Xiola

Buduca sarajka

Sisak--Portal

Sisčanka

Profesor Psiho T

LAwoman


Free Counter
Web Counter


Za one koji žele osobno šapnuti Zmaju, adresa je:

zmajstrasni@yahoo.com

This site is certified 30% EVIL by the Gematriculator



free web tracker