Zlatne žbice

17.02.2018., subota

Magazin

Negdje krajem devedesetih, u dobi od dvadesetak godina, počeo sam se interesirati za sadržaj dnevnih novina. Od tada običavam prelistati ih povremeno uz kavu u nekom lokalu ako nisam u društvu. Nikad nisam shvaćao doslovno niti uzimao zdravo za gotovo sve što bih u njima pročitao. Do danas sam zadržao običaj listati ih od zadnje stranice, čitajući uglavnom samo naslove, dok se tek ponegdje zaustavim i pročitam sam članak. Prvih nekoliko stranica, na kojima obično caruje dnevna politika, globalne vijesti ili neke tragedije, u pravilu preskočim. Jutarnji list mi je nekako više po mjeri od Večernjaka, iako je imao raznih faza, orkestriranih kampanja i naručenih, fingiranih tekstova, koji su više služili dezinformiranju i obmanjivanju, nego informiranju javnosti. Novi list, Slobodna Dalmacija i ostali regionalni i lokani listovi donose uglavnom sadržaj namijenjen stanovnica tih sredina, koji me se u manjoj mjeri tiče, pa je to razlog da se nisam pobliže interesirao za iste.

Kako ima zasebnu naslovnicu i na neki način funkcionira samostalno od ostatka Jutarnjeg, subotnji prilog Magazin izdvojim, te pročitam članke i kolumne koji su zanimljivi. To mi je čak postao svojevrsni ritual, subotnja kava i Magazin. Nije to uvijek slučaj, nekad imam drugih planova i obaveza subotom, pa prođe i nekoliko tjedana da to preskočim, ali ako imam vremena, kao što je to bio slučaj danas, onda se rado tom ritualu vratim. Tekstovi koje donosi taj prilog nisu klasične vijesti, to su opširniji osvrti na aktualnosti i trendove u društvu, zatim intervjui i kolumne. Traže nešto više vremena, pažnje i koncentracije, ali pružaju dobro koncipirane i strukturirane tekstove. Pišu ih iskusniji novinari, koji temu obrađuju uglavnom studiozno i stručno, unoseći i ponešto osobnog svjetonazora, posebno u kolumnama. Ti članci nisu prvoloptaški, nogometnim rječnikom rečeno. Čitatelj obično dobije bolje zaokruženu sliku i presjek nekog događaja ili događanja, kad se prvotna prašina oko njih malo slegne, pa na vidjelo izađu i neke druge informacije i uvidi, što cijelu stvar čini kompaktnijom i dorađenijom. Novinari i urednici Magazina su u proteklih dvadesetak godina, čini mi se , uspjeli do neke mjere oblikovati javno mnijenje u našoj zemlji. Neke moje društvene, svjetonazorske i socijalno-političke poglede i paradigme su ponešto korigirali. U tu korelaciju svjesno sam se upustio, čitajući taj sadržaj, riskirajući možda pri tom da potpadnem pod nečiji utjecaj, jer svi smo mi ipak samo ljudi, sa svim vrlinama i manama.


Sve do prije godinu dana, nešto malo više, čitanje Magazina bi započinjao s kolumnom „Iz maksimirske šume“ pokojnog Tomislava Židaka. Taj legendarni sportski novinar, dobar poznavatelj prilika u hrvatskom sportu, osobito u nogometu, pisao je vrlo britko i odrješito. Tekstovi su mu bili puni originalnih doskočica, koje su literarno gledano, nadmašivale okvire uvriježenog sportskog vokabulara. Nudili su dobar uvid u hrvatsku nogometnu realnost, počesto tematizirajući i onaj segment „iza pozornice“ koji odlučuje i određuje ono što na kraju na nogometnim terenima gledamo. Židak je bio veliko ime našeg sportskog novinarstva, upućen, stručan i strastveno predan poslu kojim se bavio. Začuđujuća je bila njegova donkihotovska težnja i želja da Dinamo, čiji je navijač bio, u europskim okvirima, izraste u veliki klub i riješi se nekovrsnog gubitničkog mentaliteta, koji je zadnjih godina prisutan. Da to nije lako govori i pomalo nestvaran podatak da je Židak napustio ovaj svijet, a nije dočekao vidjeti kako njegov voljeni klub doživljava famozno proljeće u Europi. Ovim kratkim pasusom odajem počast tim njegovim nastojanjima i svemu što je u dugoj i plodnoj novinarskoj karijeri ostvario.

U novije vrijeme čitanje Magazina započinjem šaljivim, ali preciznim presjekom hrvatske svakodnevice iz pera Ante Tomića u „Klasi optimist“. Tomićeva kolumna samo je na prvu loptu zafkantska. Razlog tomu je izniman talent i sposobnost baratanja riječima i jezičnim konstruktima. Nakon početnog smješkanja obično uslijedi knedla u grlu, otriježnjenje i podsjećanje da događaji, trendovi i pojedini akteri koji utječu na našu stvarnost i nisu tako bezazleni, više su zabrinjavajući. Tomić često tematizira negativne pojave u našem društvu i šire, ne prezajući od sarkastične kritike, što ga zna dovesti u neugodne situacije. Često je na meti konzervativnijeg djela javnosti. Njegovi oponenti ne praštaju višak talenta i činjenicu da je Tomić jednostavno dobar pisac i novinar. Nisam ni ja uvijek oduševljen njegovim pisanjem, nekad mi se čini da se ponavlja, ali rado ga čitam jer je dosljedan i originalan i u stanju je nasmijati čitatelja, što nije lako. Njegova kolumna je ponekad kao dobar skeč, vic u kojem se veselo šali, ali kao što je poznato, u svakoj šali ima istine, u protivnom je besmislena i neuspjela, a njegove to nisu.

Nastavak slijedi uz „Vijesti iz liliputa“ Jurice Pavičića, koji obično tematizira Dalmaciju, Split i prilike u kojima živi i radi, pružajući tako ostatku Hrvatske dobar uvid u iste. Referira se Pavičić ponekad i na teme, koje su zemljopisno i socijal-politički raširenije čak i globalne, ali meni je zanimljiv i originalan ponajviše kad „bordižaje i akošta po splitskom akvatoriju.“ Kako se radi o filmskom kritičaru, u stanju je čitatelju vješto prenijeti neke upečatljive slike, kao što su recimo armature koje strše iz betona nedovršene građevine, motiva kojeg često spominje. U tekstove spretno ugrađuje lokalne izraze, koji ih čine autentičnima i pojačavaju opći dojam upućenosti i lokal-patriotske nabrušenosti. Stil mu je odriješit i precizan, pa problematiku o kojoj piše imenuje i akterima spočitava sve mane, nedosljednosti i nepravilnosti. Dojma sam da zahvaljujući njegovim kolumnama u nekoliko promila bolje razumijevam specifični i jedinstveni dalmatinski i primorski mentalitet.

Jutarnje čitanje Magazina obično završim prigodnom „Subotnjom matinejom“ Miljenka Jergovića. Taj produktivni skriboman, pisac, polemičar obično donese priču o nekoj znamenitoj osobi, koja svojim radom, karijerom i javnim djelovanjem plijeni pažnju. Pri tom pokazuje zavidnu razinu znanja i upućenosti u materiju koju podastire na „plahti“ novinskog papira. Rjeđe te ljude osobno poznaje ili je poznavao pa priču začini s nekom zajedničkom crticom ili anegdotom. Ponekad mi se čini da silne podatke, koje u tekstu navodi, teško može imati u glavi i da ih prepisuje sa interneta, ali i kao takvi su zanimljivi i dobro prezentirani. Uostalom nekad i sam navede izvor pojedine tvrdnje ili podatka, što može biti čak i wikipedija. O znamenitim osobama piše zaneseno i opširno, predstavljajući nam nerijetko karijere ljudi, koji ostavljaju ili su ostavili dubok trag u kulturnom i javnom životu uopće. Jergović je vrsni pripovjedač, čiji stil pisanja možda nekad djelomično i kopiram ovdje na blogu. Katkad sam dojma da se bori protiv vjetrenjača, ali možda je baš u toj uzaludnosti i upornosti čar pisanja i čitanja.


Svi spomenuti kolumnisti, osim pokojnog Tomislav Židaka, svojim pisanjem u novinama skrenuli su mi pažnju na svoje knjige, koje rado čitam. Tomić tako donosi „lagane“ šaljive romane u kojima dobro secira stvarnost i svijet tranzicijske Hrvatske, s naglaskom na priče i sudbine takozvanih malih ljudi. Pavičić se predstavlja kao pisac originalnih krimića, sa izraženim socijalnim i lokalnim kontekstom, koji su „vizualno dopadljivi“ zahvaljujući dobrom poznavanju filma. Jergović se profilirao u vrsnog romanopisca obimnog i bogatog opusa, koji u „adrićevskom“ stilu ispisuje obiteljske i povijesne sage, donoseći tako duh nekih minulih epoha.

- 15:37 - Komentari (1) - Isprintaj - #

15.02.2018., četvrtak

Rukomet

Sport iz naslova, za razliku od nogometa ili košarke, nikad nisam aktivno igrao. Zapravo samo u jednoj prilici pokušavao sam omalenu loptu poslati iza golmana, kad smo mi roditelji s klincima rukometašima, na njihov opći smijeh i oduševljenje zaigrali jednu revijalnu utakmicu. U posljednjih petnaestak godina bio sam u prilici gledati na desetke rukometnih utakmica i treninga, provodeći na tribinama mnogobrojne sate. Razlog tomu je činjenica da je moj stariji klinac rukometaš. Ovo je već sedma godina da predano hodočasti u dvoranu, a počeo je još u prvom osnovne. U to vrijeme skupa smo pratili nogometna prvenstva, navijali za Hrvatsku, skupljali sličice, pa je potaknut time htio na velikom travnatom terenu pokazati svoju spremnost i spretnost, ali na moj poticaj krenuo je ipak na rukomet. Nije mi žao da sam mu to sugerirao, čini se da je zadovoljan i da voli trenirati i igrati taj pravi muški sport, koji traži spretnost, okretnost, odlučnost, snagu i lukavost. Dojma sam da dobro opće fizičko stanje može zahvaliti i činjenici da se aktivno bavi tim sportom. U pristojnoj je kondiciji, uspravnog držanja i za svoju dob posjeduje zavidnu snagu. Ponekad sam u strahu da se u silnom naguravanju i povlačenju na crti ispred golmana ne ozlijedi, ali se naravno uvijek nadam najboljem.

Prije nekoliko dana igrao je službenu prvenstvenu utakmicu, bio prilično motiviran i koncentriran, pa je u nekih dvadesetak minuta, koliko je proveo na terenu, dao pet golova, što nije uvijek slučaj. To ga je ispunilo zadovoljstvom i ponosom, ali je nakon utakmice bio vrlo skroman i samozatajan, te je na uštrp svojih zasluga u prvi plan stavljao suradnju i pobjedu tima. Priznajem da je i meni srce bilo puno i da sam oduševljeno gledao kako leti po terenu, bodri suigrače, proigrava i zabija golove, odlučno stišćući šaku ispred sebe, nakon svakog. Ta utakmica i radost, koju sam skupa s njim osjetio potaknula me na pisanje ovog teksta.

Rukomet je u nas prilično popularan sport. Krenulo je to čini mi se još osvajanjem medalje na olimpijskim igrama u Atlanti, a kulminaciju doživjelo osvajanjem zlatne medalje na svjetskom prvenstvu u Portugalu. Nakon toga nanizali su naši još uspjeha i priuštili nam puno navijačke radosti. Ta popularnost pomogla je da se mnogi klinci odluče za igranje i treniranje tog sporta slijedeći tako svoje idole. U malom gradu u kojem živim rukomet također ima dugu i bogatu tradiciju i najmasovniji je i najpopularniji sport, čak i kad ga se uspoređuje sa sveprisutnim nogometom. Mnogobrojna klinčadija od malih nogu juri po terenu, ganjajući malu loptu, na veliku radost svojih roditelja. Rukometne utakmice, posebice seniorskih sastava ženskog i muškog kluba, u našem su gradu masovni događaji, koje ponekad pohodi više stotina posjetitelja. Treneri i vodstva klubova, čini mi se, rade dobar posao i svojim angažmanom i pristupom pridonose jednom zdravom i korisnom načinu provođenja slobodnog vremena, nudeći tako mladima priliku okušati se u igri, koja plijeni roditeljsku, gledateljsku i sportsku pažnju.

U ovoj kratkoj priči o rukometu, našlo bi se mjesta za još pokoju rečenicu, ali mi nije ostalo puno vremena za pisanje. Trebao bih naime sjesti u auto i krenuti po spomenutog rukometaša u dvoranu, ubrzo mu završava trening.

- 20:38 - Komentari (4) - Isprintaj - #

13.02.2018., utorak

Elektrode

Kratki filozofski razgovor, kojem sam svjedočio u jednom pretrpanom seoskom dućanu mješovite robe, u kojem se može naći sve od igle do lokomotive. Akteri su krupnija trgovkinja, srednjih godina i stariji kupac, vjerojatno mještanin, susjed.


T: Reci!

K: Daj mi šaku elektrodi!

T: Kak' misliš šaku?

K: No, zagrabi!

T: Al', imam ja fajn šaku.

K: A meni treba fajn elektrodi.

- 13:33 - Komentari (16) - Isprintaj - #

12.02.2018., ponedjeljak

Zvijezda

Izlazim danas s parkirališta ispred dućana i pokazuje mi jedan mladić da ga povezem. Poznajem ga, stanem i kratko ga vozim svega par minuta. Srdačno me pita za zdravlje i življenje općenito. U ruci stišće bocu koka-kole, jedinu stvar koju je u dućanu kupio. Ima blaži oblik neke mentalne smetnje, čini mi se urođene, ne znam koje. Samostalno funkcionira u dobroj mjeri, ali nije u stanju u potpunosti brinuti se za sebe, u onom klasičnom građanskom smislu. Često ga vidim kako negdje žuri ivanićkim ulicama, uglavnom sam.

Koliko znam, porijeklom je iz Bosne, a u Ivanić se doselio iz Njemačke. Veliki je ljubitelj nogometa, dane uglavnom provodi uz nogometne terene na sportskom parku Zelenjak, gdje sam ga i danas iskrcao. Nekad svojevoljno pomaže domaru u obilježavanju terena, košnji trave i sličnim poslovima. Prati i gleda sve nogometne utakmice, od mlađih kategorija do seniora. Sve igrače i ljude iz kluba poznaje i često s njima živo debatira uglavnom o nogometnim temama.

Kad se doselio prostodušno i naivno se pohvalio kako je u vrijeme dok je živio u Njemačkoj igrao u Bayernu, što vjerojatno ne odgovara istini ili je točno samo djelomično. To je nemilosrdnoj lokalnoj mulariji bio dovoljan razlog da ga počne ismijavati. Prilijepili su mu tako ironičan nadimak Zvijezda, koji je zaživio i sad ga svi, koji ga poznaju. tako zovu. Ni ja mu ne znam ime, nego ga prepoznajem po tom nadimku. Ne mogu reći da ga žalim, nije to niti potrebno, ali osjećam neku empatiju prema tom mladiću, koji prije svega obožava nogomet, koji u njegovom poimanju svijeta, čini mi se, ima zvjezdani status.


- 13:48 - Komentari (7) - Isprintaj - #

08.02.2018., četvrtak

Dnevnik jednog nomada

Bekim Sejranović istinsko je osvježenje na hrvatskoj književnoj sceni i šire. Zapravo, taj osebujni i originalni autor, kojeg nije lako niti potrebno spremati u žanrovske i ine ladice, već je desetak godina prisutan u domaćim knjižnicama i knjižarama, ali tek je izvrsnim romanom „Tvoj sin Huckleberry Finn“ dopro do šire publike. Na njegovo ime mogli smo tako sve češće naići u novinama i na portalima, posebice u vrijeme kad se privremeno nastanio blizu Zagreba. Neskromno naglašavam da sam njegov književni rad otkrio prije, dok još nije bio dio svojevrsnog književnog mainstreama, pročitavši prvo zbirku priča „Fasung“ zatim romane „Nigdje , niotkuda“ i „Ljepši kraj.“ U spomenutom „Hucklberryu“ opisuje plovidbu Savom i Dunavom u društvu dvojice prijatelja na sedamipolmetarskoj brodici imena Savska buba. „Ploveći“ s njima kroz te retke, posebno sam uživao. Privukao me izravnim jednostavnim stilom, kojim tematizira takozvane obične ljude, priče i situacije, ali zanatski vrlo spretno, duhovito i inteligentno. Zapravo glavni protagonist njegovih knjiga on je sam, ali kao književni lik, koji funkcionira i uvjerljiv je u ukoričenom tekstu. Ti uradci prava su pustolovina pisane riječi i intrigantno književno putovanje, na koje Sejranović vodi znatiželjnog čitatelja, željnog dobrog, iskrenog, beskompromisnog štiva, čitatelja koji ne želi i ne očekuje da mu pisac podilazi. Imao sam priliku slušati ga uživo na jednoj književnoj večeri, gdje je u zanimljivom izlaganju samo potvrdio taj dojam, koji sam čitajući stekao.

O njegovoj najnovijoj knjizi „Dnevnik jednog nomada“ znao sam ponešto iz novina i sa interneta i kad sam je spazio na hrpici tek vraćenih u knjižnici, bez razmišljanja sam je posudio i u nekoliko dana, za zanimanjem i uživanjem, pročitao. To je književni „bastard,“ mješanac putopisa, autobiografskog romana i vrlo osobne i osebujne književne kritike. Pratimo tako autorove selidbe i putovanja od Norveške, čiji je državljanin i čiji jezik dobro poznaje, preko Ljubljane, gdje ima kćer, do Zagreba, Sarajeva, Rijeke, u kojoj je jedno vrijeme živio, do rodnog Brčkog. Sva ova mjesta i još poneka, toponimi su zanimljivog nomadskog života, kojeg Sejranović živi i o kojem vrsno piše u svojim knjigama. U tim gradovima i državama ima puno prijatelja, uspomena i priča, koje vješto spaja i prepliće, otvarajući se i ogoljujući pred čitateljem bez kalkulacija, što je po njegovim riječima, recept za dobru književnost, a ja sam mu sklon povjerovati.

U početnim poglavljima koja su strukturirana kao dnevnički zapisi, čija se radnja odigrava uglavnom u Norveškoj, govori tako o svojim iskustvima s lakšim drogama. Nije on narkoman, da se razumijemo, ali povremeno pribjegava konzumaciji nekih lakših ilegalnih supstanci i o tome otvoreno u ovoj knjizi, kao i u prethodnima, piše. Možemo tako čitati o partijanju na spidu, pušenju trave, shita ili učinku raznih legalnih ili ilegalnih tableta i pilula. U tim pričama nema moraliziranja niti sentimentalnog glorificiranja spomenutih navika. Daleko od toga da pisac čitatelja ili bilo koga ohrabruje da i sam posegne za takvim supstancama, ali nema niti osude niti kajanja za eksperimentiranja tog tipa. To jednostavno tako. Čitatelj može kroz njegova iskustva ponešto saznati o učincima na raspoloženje i navike, koje određeni psihostimulansi polučuju, od pretjerane euforije, do depresije, koja obično uslijedi kasnije, kad djelovanje prestane.

Sejranović nas upoznaje sa donekle nekonvencionalnom obiteljskom osobnom pričom. Spominje roditelje, koji su se rastali još dok je bio mali dječak, a sad žive u Belgiji, odnosno Australiji. Odrastao je s bakom i djedom u Brčkom, u koje se rado vraća i opisuje ga u svojim knjigama. Dio njegove osobne geografije je i Bosanska Gradiška, odnosno Gradiška, kako se danas zove gradić na samoj obali Save u kojem je kratko živio s ocem. Upoznaje nas sa svojim kćerima, koje obje žive s majkama, starija u Oslu, mlađa u Ljubljani. Otac ih povremeno posjećuje, na obostrano zadovoljstvo, ali te posjete su ne traju dugo, obično nekoliko dana, što ima određene reperkusije na međuodnose. Niti kada piše o sebi u ulozi oca, ne donosi neke univerzalne zaključke ni moralne sudove, samo ispisuje vlastitu priču, koja je u konačnici suptilno prezentirana, s naglaskom na ono pozitivno i dobro što mu život nosi i sa čim se, rekao bih, dobro nosi.

Posebno su dojmljivi reci, koje posvećuje pročitanim knjigama. To nije klasična književna kritika, puno je osobnije i bolje od pomalo suhoparnih, nerijetko shematskih, tekstova koje možemo čitati iz pera profesionalnih kritičara. U stanju je zainteresirati svoje čitatelje za brojna djela drugih autora, koje naoko usputno opisuje, a zapravo ih dobro, jezgrovito objašnjava i radi im odličnu promociju. Strastveni je i predani čitatelj, a način na koji o knjigama piše dojmljiv je i vrlo originalan. Pročitano uspoređuje i kombinira sa svakodnevicom i životnim iskustvima, radeći tako „paralele i lupinge“ koje plijene čitateljsku pažnju. Izbor autora i djela o kojima piše obiman je i šarolik, ponegdje se podudara s mojim, pa sa zanimanjem uspoređujem svoje i njegove dojmove. U tim osvrtima prilično je izravan, pa ne preže niti od negativnih mišljenja o nekim djelima ili segmentima istih. Pozitivnih i pohvalnih rečenica ipak je puno više. Intonirane su finom patinom, ali bez patetike. Knjige koje čita inspiriraju ga, između ostalog, da i sam piše, pa o njima govori uglavnom pohvalno i zaneseno. Čini to stručno, ponekad u maniri školovanog književnog teoretičara, što on na neki način i je. Način na koji prepliće žanrove i književne tehnike za svaku je pohvalu. Povremeno sam imao dojam da u ovom romanu piše o knjigama, da dnevnik i putopis ne bi bili monotoni, dok mi se opet činilo kako ubacuje crtice iz svakodnevice, kako bi priču o knjigama smjestio u realni kontekst svakodnevice. Zapravo ispisuje cjelovito, kompleksno, ali spontano štivo koje se izvrsno nadopunjuje. U stanju je tako, na primjer, slučajni susret s prijateljem na štandu antikvarijata, pretvoriti u dojmljiv mikro esej o Dostojevskom, koji kod čitatelja budi znatiželju traži pažnju te isti biva nagrađen mnoštvom novih spoznaja i uvida u vrli književni svijet.

Sejranović je u Norveškoj živio više od dvadeset godina. Naučio je jezik, diplomirao na fakultetu, radio razne poslove, uspješno prevodio poznate norveške autore, stekao prijatelje i prilično se asimilirao u norveško društvo, ali ne u klasičnom građanskom smislu, koji podrazumijeva puno kompromisa, na koje on, čini se, nije spreman. Sam za sebe kaže da je djelomično Norvežanin, iako je to sa identitetima sklizak teren i nabolje je izbjegavati općenita tumačenja i prepustiti ljudima da se izjašnjavaju onako kako se osjećaju. Sve spomenuto daje mu za pravo raznoliko pisati o bogatoj kraljevini, što on nerijetko i čini. To pisanje ima nekad i kritičku notu, upozorava na neke negativne aspekte življenja u nordijskom „raju na zemlji“ i nailazi na kritike u samoj Norveškoj. One autora, čini se ne diraju previše, pa o svojim iskustvima, ljudima i navikama sa sjevera i dalje piše vrlo britko i bez zadrške, ali sa ogradom na nije sociolog, nego pisac i da sve navedeno shvaća i doživljava književni lik, a pojedini djelovi mogu biti i fikcija. Otvoreno priznaje da se u Norvešku vraća zato što tamo ima kćer i kako bi zaradio nešto novaca, što mu opet omogućuje nova putovanja i iskustva. Radi tako između ostalog kao tumač i prevoditelj za razne državne institucije ili kao predavač u školi za strance. Napisao je i roman na norveškom jeziku, već spomenuti „Tvoj sin Huclebery Finn,“ kojeg je potom preveo na naš, kako on naziva skupinu međusobno razumljivih jezika s prostora bivše Juge. Izdavanje tog romana nije prošlo bez komplikacija. Prvo je teško pronašao izdavača, a kad je prva naklada već bila otisnuta, nedostajalo joj je cijelih šezdeset stranica teksta, pa je morala biti povučena iz prodaje, a planirana promocije su otkazane. Priznaje kako mu je motiv za pisanje na naučenom jeziku dvojak. Prvi je svojevrsno dokazivanje sebi i okolini, kako je jezik u dovoljnoj mjeri savladao i usvojio, da na njemu može pisati, a drugi je čisto financijske prirode. Norveška država potiče izdavaštvo i izdašno financira domaće autore, pa je po njegovim riječima financijski isplativije napisati prosječnu knjigu na norveškom, nego bestseler na našem. Ali i ta medalja ima drugu stranu, jer pohlepni izdavači otežu sa isplatom honorara i pokušavaju što veći dio tog kolača uzeti za sebe.

Ova knjiga svojevrsna je posveta nomadskom načinu življenja. Ne mislim pri tom na tjeranje deva kroz pustinju i spavanje pod vedrim nebom. Sejranović, odnosno njegov alter ego ili glavni junak, moderni je nomad koji neprestano putuje raznim prijevoznim sredstvima, prelazi granice, mijenja adrese, hodočasti u razna mjesta, nekad iz objektivne potrebe, a ponekad iz zadovoljstva. Puno je toponima, osobito s prostora bivše Juge, koje odušveljeno smatra svojima, a opet istovremeno se u njima osjeća tjeskobno, kao stranac, ovisno kako se trenutno osjeća ili kakvu životnu fazu prolazi. Iz ranijih tekstova i intervjua poznata mi je njegova teza o dualnosti, o tome kako ništa nije samo crno ili bijelo, kako su naši životi zbroj svjesnih odluka, ali i objektivnih okolnosti, na koje nismo mogli utjecati. Ta dualnost, čini mi se, pomaže mu da ne bude isključiv, da uzima u obzir više mogućnosti izbora i čini ga maksimalno fleksibilnim i prilagodljivim. Na jednom mjestu se slikovito uspoređuje s kameleonom. Tako nomadskom načinu življenja suprotstavlja potrebu za ukorjenjenošću, za životom u mirnoj sigurnoj luci, iz koje se doduše želi povremeno otisnuti na more, metaforički rečeno, ali se opet imati gdje vratiti. Odabire tako Zagreb za mjesto stanovanja, zapravo unajmljuje jednu malu drvenu kućicu na samom ulazu u grad. Tu pokušava pisati i živjeti jedan običniji građanski život, ali u kratkom epilogu na kraju knjige kazuje kako ipak seli dalje, u mjesto kojem ne navodi ime, ali se nada da bi u njemu mogao naći smiraj.

Bekim Sejranović ovom knjigom, u mojem se čitateljskom imaginariju, definitivno potvrdio i smjestio u red omiljenih pisaca. „Nomad“ je spontan i prilično iskren književni tekst. Zanatski je napisan izvrsno, stilski dorađeno, a autorski originalno i svježe. Privlačno i nenametljivo prezentira stvarnost svakodnevice, ispunjene uglavnom putovanjima i knjigama u kojima je možda ipak sadržana sva mudrost svijeta, a na čitateljima je da je iznova otkrivaju.


- 22:33 - Komentari (7) - Isprintaj - #

07.02.2018., srijeda

Put

U početku kad sam odlučio pokrenuti ovaj blog, plan je bio pisati o rekreativnom biciklizmu i mogućnosti da se biciklom otputuje negdje, pa stoga ovaj naziv Zlatne žbice, koji je nekako zaživio i ne planiram ga mijenjati. Međutim kako je vrijeme prolazilo nekako sam imao potrebu pisati i o drugim stvarima, kao što su pješačenja, planinarenja, knjige, muzika, hrana i sve ono što me na neki način okupira. Počeo sam ubacivati i fotke, jer je i to hobi kojime neko vrijeme držao. Odvažio sam se čak objaviti i poneku kratku priču, ali do danas se nisam referirao na neki film. Vrlo dobar poticaj da se to promijeni dao mi je moj stariji klinac, trinaestogodišnjak.

Čini se kako sam dosegnuo godine kad su mi klinci dovoljno veliki da imaju potrebu darovati mi nešto za rođendan. Dobivao sam darove od njih i kad su bili manji, ali su bili više simbolične naravi, obično čestitka, koju bi sami izradili. To sam, u ostalom, od mlađeg dobio i ovaj put. Stariji se međutim dodatno potrudio i dao u određeni trošak i od svojeg džeparca mi kupio USB stick, potaknut možda i time što tu malenu elektroničku stvarčicu obično zagubim negdje. Nije mogao izdržati, pa mi je dar uručio dan prije, uz napomenu, kako je raspakiran zato što je gore snimljen jedan film, za mene. Bio sam prilično znatiželjan i odmah krenuo gledati rođendanski dar, koji se pokazao kao pun pogodak.

Radi se filmu „Put,“ koji tematizira, pješačko putovanje hodočasničkom rutom Santiago de Compostela. Moj stariji sinovac prilično me dirnuo tom pronicljivom gestom. Čini se kako je razmišljao što me okupira i o čemu čitam i sanjarim, pa me odlučio počastiti baš tim filmom, kojeg prije nisam gledao. Nedavno sam pročitao jednu zanimljivu knjigu u kojoj Splićanin Ivan Kapetanović opisuje svoje iskustvo Santiaga. Priznajem da stidljivo sanjarim o tome da se i sam jednom otisnem na takvo putovanje. Kad dođe vrijeme, kad prilike budu dopuštale i kad odluka dovoljno sazrije.

„Put“ je priča o četvoro hodočasnika, zapravo putnika, jer njihovi razlozi putovanja na početku nisu religioznog karaktera, ali do određene mjere će ipak postati, kako će putovanje odmicati. Središnji lik je Tom, pomalo ukočeni stariji oftalmolog iz Kalifornije, kojeg odlično igra Martin Sheen. On saznaje kako je na samom početku putovanja Santiagom, na planini u nezgodi poginuo njegov sin, s kojim nije imao prisan odnos zadnjih godina. Odlazi u Europu kako bi preuzeo tijelo i obavio birokratske formalnosti. Uviđa da je pokojni sin tek započeo putovanje, kad se nezgoda dogodila, te iznenada odluči sam krenuti na isto. Sa sobom nosi kutiju u kojoj je pepeo pokojnika i simbolično ga ostavlja na mjestima uz put, odajući mu tako počast. Na tom putovanju sreće Josta, mladića iz Nizozemske, Sarah, sredovječnu Kanađanku i Irca Jacka. Svatko od njih ima neki svoj razlog i poticaj za hodanje po Santiagu. Joost želi smršaviti, Sarah pokušava prestati pušiti, dok Jack vodi opširne bilješke o samom putovanju, kako bi mogao napisati knjigu. Putnici se sve bolje upoznaju kao vrijeme odmiče, dok njihova interakcija postaje sve življa i prisnija. Na tom, slobodno mogu reći životnom putovanju, sazrijevaju i mentalno se izgrađuju. Zgode u kojima se nađu i način kako na njih reagiraju, teško je prepričati, pa svakako preporučam gledanje samog filma.

Osim same priče pažnju plijene i mnogobrojni autentični krajolici, kroz koje akteri suvereno gaze, pa je film i vizualno vrlo dopadljiv. Puno je zanimljivih detalja, na koje vrijedi obratiti pažnju. Neki možda kod prvog gledanja i promaknu, pa vjerujem da ću nakon određenog vremena film gledati opet. Vrlo je dobra i glazba, koja upotpunjuje doživljaj i ponekad ostavlja snažan upečatljiv dojam. Film me se prilično dojmio i dodatno zainteresirao za Santiago i slična putovanja. Ono što je prethodilo ovom prvom gledanju, ostat će mi u lijepom ugodnom sjećanju, krasna čestitka.

- 23:46 - Komentari (11) - Isprintaj - #

06.02.2018., utorak

Ćurekot

Početkom godine, zajedno sa svojim klincima, posjetio sam rodbinu u okolici Travnika. Prilikom tih naših povremenih, rodbinskih druženja nezaobilazni gastro doživljaj je barem jedan odlazak na ćevape. Obično idemo u „Hari." To je naziv za, po stručnom sudu mojih rođaka, najbolju ćevabdžinicu u Travniku i šire. Radi se o dobro posjećenom, skladno uređenom objektu, s puno orijentalnih detalja, koji prizivaju neka davno minula vezirska vremena, kad je Travnik bio glavna kasaba najzapadnijeg, osmanskog pašaluka. O samom kraju te duge vladavine u, meni vrlo dragoj , knjizi „Travnička hronika“ piše jednini nobelovac s ovih prostora Ivo Andrić.

Ćevapi kod Harija su zaista odlični, posebnog okusa i mirisa, pod uvjetom da ste ljubitelj takove vrste mesnih delicija. Navodno da vlasnik originalnu recepturu strogo čuva i da je poznata samo uskom krugu ljudi, koji sudjeluju u pripremi mesa. Osim samih ćevapa, posebna je i lepinja, servirana uz njih. To je zapravo pitica, u lokalnom govoru. Kad pekar na ramenu pronese veliku drevnu tacnu punu tih pitica, cijela „donja čaršija“ zamiriši. To vam mogu potvrditi iz prve ruke. Glavni razlog tome je aromatični, zrnati začin kojim su ovlaš posute te pitice ili lepinje, kako vam drago. On čini da su vrlo prepoznatljive i kao takve se teško mogu naći drugdje. Kad sam se zainteresirao, o kojem se začinu radi, jedna sestrična mi je rekla da je to ćurekot. Upisao sam taj naziv u sveznajući google i saznao da je to zapravo crni kim.

Nedavno sam u jednoj trgovini zdrave hrane kupio vrećicu crnog kima, ili ćurekota, kako ga zovu u Travniku. Pokušao sam spraviti lepinje koje će barem donekle podsjećati na one travničke. Donji dio sam uvaljao u krupno mljeveno, kukuruzno brašno, a gornji prije samog pečenja posuo s nekoliko zrna crnog kima. Kratko sam ih pekao na visokoj temperaturi i na kraju dobio zadovoljavajući rezultat. Začin je učinio da barem miris podsjeća na one travničke. Izgledom su više vukle na žemlju, pa sam u šali komentirao, kako je razlog taj što dugo živim blizu Zagreba. Servirao sam ih uz ćevape, kupljene u lokalnoj mesnici. Ćevape sam možda trebao ranije skinuti s vatre, jer su bili prilično reš, ali i oni su dobili prolaznu ocjenu. Dodao sam još malo domaćeg ajvara i tvrdog kravljeg sira iz Lidla, koji je bio zamjena za onaj Vlašićki. Sve u svemu, bilo je fino, komentirali smo siti moji dečki i ja, dok je kuhinja ugodno mirisala na ćurekot.- 23:11 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Nadstrešnica od snijega

Kakve su vremenske prilike zadnjih dana u mikro-klimatskom pojasu, u kojem protječe moja svakodnevica, možda donekle pokazuje ova fotka, uslikana mobitelom, u prolazu. Naime prvo je dva-tri dana s prekidima padao mokar gust snijeg, na granici s kišom. Nešto ga se ipak uhvatilo, ali se počeo brzo topiti. To je naglo prekinuto pojavom niže temperature, koja kao da je samo privremeno odgodila, to topljenje, stavila ga na stand by. Tako je nastala ova privremena, nadstrešnica od snijega, ukrašena sigama. Uvijek me iznova oduševe takve sitnice, kako prirodne sile oblikuju naš okoliš po svojoj mjeri. Nama ostaje prilagoditi se i uživati blagodati okruženja, kojeg smo dio.- 10:24 - Komentari (7) - Isprintaj - #

05.02.2018., ponedjeljak

Privjesak

U rukama je nosila dva teška kofera koji su sadržavali osnovne, osobne stvari i sitnice. Po ostatak će doći kasnije, kad se smjesti u novi stan, kad započne novi život. Tako je mislila stežući šakama težinu, koja uvijek vuče prema dolje. Na putu do tramvajske stanice gazila je prhki, baršunasti snijeg, dok su joj se nove krupne pahulje lovile na uvojke kose, koji se nisu dali obuzdati ispod šarene zimske kape. Dok je čekala da se iz daljine, kroz koprenu uskovitlanog jutarnjeg snijega, probiju dva duga snopa tramvajskog svijetla, sjetila se kako joj je ponudio prijevoz, ali odbila je. Nije htjela da je u novo poglavlje odveze čovjek, s kojim je upravo dogovorno zaključila prethodno. Ušla je u tramvaj, koji se lijeno pokrenuo i nastavio lupkati i cviliti, rastjerujući oko sebe razigrane pahulje.

Dok se poluprazna željeznička kompozicija lijeno vukla iznad rijeke, što se skrila u bezdan od paperja, pokušavala je premotati unatrag zamišljenu celuloidnu vrpcu sjećanja. Pitala se kad su se počeli gubiti, u kom su trenutku jedno drugom postali stranci. Nije tražila opravdanja, nije optuživala, nije žalila, samo se pitala. Odgovore na ta pitanja dat će vrijeme, ono je pouzdani sudac, čiju će presudu trajno zapečatiti sjećanje i uspomene. Prenula se iz tog nostalgičnog snatrenja, tek kad se tramvaj uz škripu zaustavio na stanici i zakloparao raštimanim vratima, kroz koja su se u unutrašnjost vozila uvukle rijetke pahulje.

Kad je stari češki stroj iščeznuo u zimskoj bjelini, našla se na praznom stajalištu, okružena umirujućom tišinom. Navukla je kapu i rukavice, dlučno prihvatila kofere i zaputila se čvrstim škripavim koracima prema privremenom utočištu, matičnoj luci novog poglavlja plovidbe uzburkanim morem svakodnevice. Dok je hodajući po svježem zimskom pokrivaču, ispisivala dugu istočkanu liniju na nevinom licu urbanog krajolika, u mislima je pabirčila ostatke unutarnjeg monologa, započetog u tramvaju. To je zapravo jedna rijeka sjećanja koja trenutno prolazi nemirne brzace, ali s veremenom će doći u mirnu prostranu ravnicu i razliti se na posljetku u nepregledno more.

Stupivši u hodnik stare zgrade, hitrim, energičnim pokretima otresla je s kaputa napadali snijeg i zaputila se po slabo osvijetljenom stubištu do stana. Gurnula je ključ u klimavu bravu, širom otvorila vrata i suvereno kročila na iskrzani parket male garsonijere, koja će joj narednih mjeseci biti dom. Spustila je kofere nasred dnevne sobe i još u kaputu i zimskim čizmicama, sjela na trošni kauč, koji je zaškripao pod njenom težinom. Skinula je samo mokru kapu, dok se oslobođena bujna kosa slobodno rasula po ramenima. Osvrnula se po skromnom interijeru pokušavajući ga pogledom obuhvatiti i u mislima prihvatiti kao nešto svoje, makar privremeno.

U ruci je držala ključ koji joj je prethodno dao stanodavac uz riječi: Ovo je vaš, pazite, imam samo taj. Na ključu je visio privjesak, koji se sastojao od četiri kockice, i špage provučene kroz njih. Na četiri strane svake kockice, bilo je ispisano po jedno isto slovo. Ta slova su, kako god da se kockice oko špage okrenule, tvorila englesku riječ LOVE. Slova su bila toliko blijeda da se natpis još jedva nazirao. Dugim, skladnim prstima prebirala je po kockicama, kao da se moli, razmišljajući eto kako ljubav, osim što je nekad slijepa, može biti i blijeda, u nestajanju. U jednom je trenutku odlučila, kako će prvom prilikom potražiti novi privjesak, koji će prštati veselim bojama, a ovaj će spremiti u ladicu.
- 16:40 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2018  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Veljača 2018 (9)
Siječanj 2018 (13)
Prosinac 2017 (23)
Studeni 2017 (16)
Listopad 2017 (3)
Rujan 2017 (2)
Srpanj 2017 (5)
Lipanj 2017 (1)
Svibanj 2017 (2)
Siječanj 2017 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ovo su bilješke o bicikliranju, pješačenju, knjigama, fotografiji, muzici, hrani i razmišljanja potaknuta istima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se