13

srijeda

lipanj

2018

HM....

Otvaram ovu temu, jer me zanima i Vaše mišljenje o svemu tome.

Jutarnja rutina - kava, cigareta ( znam, trebala bi prestati ) i vijesti iz Hrvatske i svijeta.

Iz dana u dan čitam o tim ospicama. Šire se, stvara se panika među ljudima... Još veća, k tome, kad pročitaš da je uredno cijepljeni doktor obolio.

" Molimo sve roditelje koji nisu cijepili svoju djecu, neka se jave pedijatrima"

I onda kreće... sto različitih stavova i iskustava.

Zakonski, svako dijete se mora cijepiti. Ne možeš ga upisati u vrtić, školu... Ne pripada nigdje ako nije primilo u sebe dozu 5u1 ili 7u1! Puno roditelja se bori sa pravosuđem, socijalnim službama iz razloga što ne žele da njihova djeca budu cijepljena. S razlogom? Razna iskustva roditelja po forumima, u ambulantskim čekaonicama, kafićima daju ti da se malo zamisliš.

Što je cjepivo? Unos oslabljenih ili mrtvih mikroorganizama same bolesti.... Iako na taj način pomažu organizmu da stvori imunitet, uvijek postoji ona mala mogućnost da će nešto poći po zlu... Što ako organizam nije dovoljno jak, pa na kraju ta ista bolest zahvati organizam??

Moj stav? Nedorečen.... i zbrka u glavi.

Sjećam se, u srednjoj školi, zadnje cjepivo koje se treba primiti. Tjedan dana prije je najavljeno da se tog i tog dana u toliko i toliko sati cjepimo. Ja sam bila bolesna ( o čemu ću još pisati ) i odmah sam nazvala svoju doktoricu da se posavjetujem vezano za cjepljenje. Naravno, s obzirom na stanje, nisam ga smjela primiti. Ostali? Čisto sumnjam da je bilo tko otišao na pretrage, niti se to od bilo koga tražilo, da vidi je li mu imunitet dovoljno jak da primi bolest u sebe. Ja sam došla sa potvrdom od svoje doktorice u kojoj je jasno pisalo da ne smijem primiti nikakvo cjepivo! Na sreću, svi drugi su ga primili i nije se ništa dogodilo, niti blage nuspojave poput povišene temperature.

No, čitajući tako, slušajući, roditelji imaju iskustva sa mnogo gorim nuspojavama.... Čak se poteže tema kako cjepiva uzrokuju autizam. Nikako još nije dokazano ( bar ja nisam naišla ) i čisto sumnjam da će doktori i farmaceutske tvrtke dopustiti i da se poveže sve i da je istina.
Slažem se da sve to može pobuđivati sumnju u svakom čovjeku i s obzirom da se radi o tvom djetetu, stat ćeš i dobro razmisliti što ćeš napraviti.

No... s obzirom da se radi o samom podizanju imuniteta na određene bolesti, povlači me još jedna tema...

Kad sam bila mala, kuća je bila samo za kupanje i spavanje i eventualno ručanje kada bi me mama natjerala da sjednem za stol i mirno jedem. Stalno sam bila vani... U svijetu svih mogućih bakterija i mikroorganizama... Bez neke posebne zaštite... Čas kopam rukama po zemlji, čas jedem smokiće... Djeca i tako stvaraju imunitet...

I onda gledam i slušam... Promatram mamu kako pljuje po doktorima, farmaceutima, lijekovima dok s druge strane u pola sata razgovora potroši paket vlažnih maramica jer je djete dotaklo stol u kafiću, palo na pod i dočekalo se na rukice, dotaklo prozor, fasadu, drugog čovjeka, mobitel.... i mogu tako unedogled. Duda koja ispadne djetetu iz usta se odmah prokuhava, da ne daj Bože unese malo bakterija u sebe... I što napraviš?? Prva prehlada i eto komplikacija... Drže djecu pod "staklenim zvonom", misleći da ih tako štite, a zapravo od njih rade privlačan mamac za sve moguće i nemoguće boleštine. I onda se još čudom čude kada od obične prehlade imunitet padne ispod nule...

Idemo iz krajnosti u krajnost!


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.