zivotinjsko carstvo vlada

utorak, 29.08.2006.

slika dana 29. kolovoza

današnja slika dana trebao je biti majmun, s naslovom cirkus danas seli...
ali javila se krvopija kojoj je ovo posvećeno i zaželila pijavicu
pa evo imaš čast

LIJEČNIČKA PIJAVICA
(koljno- kolutićavci, razred - pojasnici, red - pijavice)
ima izduljeno crvoliko tijelo, gornja joj je strana ispupčena, a donja ravna. tijelo joj se sastoji od 33 kolutića koji se izvana ne uočavaju jer je svaki još podijeljen brojnim prstenovima kojih ukupno ima 102. na tijelu nikad nema čekinja. na glavi s donje strane ima usnu prianjaljku u čijem se udubljenom dnu nalazi trokutasti usni otvor s tri nazubljene čeljusti. s gornje strane glave iznad prianjaljeke ima pet pari očiju. na stražnjem kraju tijela ima prianjaljku koja služi za kretanje. golo tijelo dugo je do 15 centimetara. leđna je strana crno-zelenasa šest crno-žutih uzdužnih pruga prekinutih crvenim točkama. nametnik je koji se hrani krvlju toplokrvnih životinja na koje se prisiše. živi u slatkim mirnim vodama, dobro pliva, a po suhom se kraće tako da se prianjaljkama prisiše za podligu i straćnji dio tijela privlači prednjem. dvospolac je , oplođena jaja odlaže u vlažnu zemlju. vrlo je česta životinja u ravničarskim predjelima.

šteta što me nisu jutros probudili kad su svečano ovu pijavicu strgali s ovog mjesta i ubacili je u kombi, dok je u pozadini svirala pjesma "metkoviću moj lipi"
nadam se da ti je naša krv bila slatka
sretan put!

29.08.2006. u 10:27 • 4 KomentaraPrint#

četvrtak, 24.08.2006.

slika dana 24. kolovoza

na jučerašnji dan prije oko sto godina amerikanci su shvatili da su pobili 4-5 milijuna bizona, a da ih je preživilo manje od sto

AMERIČKI BIZON
(razred - sisavci, red - parnoprstaši, porodica - šupljorošci)
najveći je među srodnicima. ima veliku glavu, kratku njušku i debele, tupe i kratke rogove koje nose mužjaci, a često i ženke. prednji dio tijela mnogo je krupniji od stražnjeg. hoda na kraćim čvrstim nogama. rep mu je srednje duljine s dugom dlakom na vrhu. prednji dio tijela obrastao je dugom, vunastom smeđom dlakom dok je stražnji pokriven kratkom i gustom. dug je do tri i pol metra i teži do gotovo dvije tone. živi u sjevernoameričkim travnatim ravnicama- prerijama gdje pase travu. živi u krdima u mnogoženstvu i za ispašom prevaljuje velike udanljenosti. ženka koti rijetko dva mlada koji u trćoj godini postaju spolno zreli. nekada je živio u velikim krdima na cijelom sjevernoameričkom kontinentu. potkraj prošlog stoljeća znatno je prorijeđen pretjeranim lovom. danas je rijetka i strogo zaštićena životinja.

smetao je željezničkom prometu

24.08.2006. u 14:40 • 7 KomentaraPrint#

srijeda, 23.08.2006.

slika dana 23. kolovoza


BOGOMOLJKA
veliki kukac tankog izduženog tijela. mala, veoma pomična glava nosi velike izbočene oči i draća nitasta ticala. ima snažne usne organe prilagođene za griženje. prvi prsni kolutić jako je produljen. prvi par nogu preobražen je u hvataljke sa zubastim izraslinama, druga dva para tankih nogu služe za hodanje i penjanje po raslinju. prvi par krila je tvrd i pokriva opnasti, pod njima složeni, drugi par. boja tijela može biti različita, često zelena ili žućkasto smeđa. duga je oko sedam centimetara. često se zadržava u grmlju, gdje uspravljenog prednjeg kolutića s grabljivim nogama vreba kukce koje hvata u letu. ženka snese jaja u gomilama u pjenušastom jajnom omotu koji priljepi na biljke ili kamenje. česta je uz jadranski obalu, ali i u unutrašnjosti na osunčanim toplim livadama i grmlju.

eto ga

23.08.2006. u 11:09 • 3 KomentaraPrint#

nedjelja, 20.08.2006.

slika dana 20. kolovoza


(razred - sisavci, red - zvijeri, porodica - medvjedi)
velika i snažna životinja. tijelo mu je pokriveno gustom smeđemrkom dlakom. ima glavu sa širokim čelom i kratkim okruglim obraslim uškama te jako zubalo s dugim očnjacima. hoda čitavim tabanom. na prstima ima devele tupe pandže koje ne može uvući. mužjak je veći od ženke i naraste u duljinu do dva i pol metra. u ramenima je visok oko metar, a rep mu je dug samo desetak centimetara. teži do 250 kilograma. ženka i mladunci imaju nešto svjetlije krzno. nekad je bio široko rasprostranjen, danas živi u pustim planinskim šumovitim predjelima. uglavnom je noćna životinja koja luta širokim prodručjem. može trčati i penjati se po stablima. hrani se šumskim plodovima i korijenjem, ali i svime što može uloviti. ponekad napada stoku. živi osamljeno, zimu provede mirujući u brlogu. ženka u proljeće koti do četiri mladunca koje sa sobom vodi još dvije godine. živi u našim planinskim šumama te u sjevernoj Europi. premda nema prirodnih neprejatelja, rijetka je i ugrožena životinja. lovom je gotovo istrijebljen.

-tako moj blog ide na kasno ljetni san-računalo na popravak
isprike svim životinjama koje su mogle biti čitane u tom razdoblju
mah

20.08.2006. u 14:10 • 2 KomentaraPrint#

subota, 19.08.2006.

slika dana 19. kolovoza

ona je danas imala čast izabrat sličicu

(razred - ptice, red - rodarice, porodica - rode)
velika ptica snažnog, uspravnog i nezgrapnog tijela. mala, gola glava crvenkaste je boje s rijetkim dlakastim perjem, a vrat mu gol. perje je na leđima tamnozelenog metalnog sjaja, dok je donja strana tijela pokrivena bijelim perjem. krila i repna pera su crna i bez sjaja. ima dug šiljat, lagan i debeo kljun prljavožućkaste boje i visoke gole noge. naraste do 160 centimetara u visinu, a rasponom širokih krila dosegne oko tri metra. živi u savanama, uz rijeke i jezera, ali i uz ljudska naselja. na tlu je vrlo oprezan, polagano korača, dobar je letač i često u jatu jedri na visini bez micanja krila. veoma je proždrljiv i hrani se svime što moće uhvatiti: kukcima, gmazovima, ribama i malim sisavcima. često se hrani i strvinom. gnijezdi se u tijeku zime. gnijezdo od granja sagradi na stablima. mladunci su čučavci. živi u tropskom pojasu Afrike. prorijeđena je vrsta.

sretan joj rođendan! party
(nema veze što mi uništava planove i snove već petnaest i pol godinawink)

19.08.2006. u 08:26 • 2 KomentaraPrint#

petak, 18.08.2006.

slika dana 18. kolovoza

evo jedne često oponašane životinje

(razred - sisavci, red - neparnoprstaši, porodica - konji)
životinja manja od konja s većom glavom i dugim uspravnim i pokretnim ušima. ima kratku uspravnu grivu i dulji rep koji je na kraju kitnjast. tijelo mu je pokriveno kratkom, gustom sivo-smeđom dlakom s tamnom uzdužnom prugom na leđima i često poprečnom na ramenima. od divlje sjevernoafričke vrste nubijskog magarca uzgojeni su domaći oblici koji se odlikuju velikom izdržljivošću i upornošću. hrani se biljnom hranom i zadovoljava se i vrlo siromašnom ispašom. izvorni divlji oblik stepska je polupustinjska životinja. križanjem konja i magarca dobivaju se neplodni potomci: od mužjaka magarca i ženke konja - mula, a od pastuha i ženke magarca - mazga. oba su križanca veća od magarca i u nekim se krajevima često koriste.

18.08.2006. u 09:39 • 7 KomentaraPrint#

četvrtak, 17.08.2006.

slika dana 17. kolovoza


(11:05 Prirodni svijet: Los zvan Madeline , epizoda 17.)

LOS
(razred - sisavce, red - parnoprstaši, porodica - jeleni)
najveći je među svim jelenima. krupno tijelo i snažan dulji vrat nose veliku izduženu glavu s gubicom zaobljenom prema dolje. mužjak nosi veliko i teško loptasto razgranjeno rogovlje koje svake godine odbacuje. tijelo mu je prekriveno kratkom tamnosmeđom dlakom poput brade. veći je od konja i duljinom tijela dosegne i tri metra. rep mu je dug samo pet centimetara. u ramenima je visok više od dva metra i teži oko 450 kilograma. živi u močvarnim ili vlažnim šumama. vrlo dobro trči, pliva i roni, a hrani se vodenim biljem. oprezna je životinja. najčešće je aktivan u sumrak, u tijeku dana uglavnnom miruje. mužjaci ljeti žive osamljeno, a ženke paze telad. zimi žive u većim ili manjim stadima koja vode ženke. oteli do tri mladunca. živi u sjevernim područjima Europe, Azije i Sjeverne Amerike. prorijeđen je lovom.

17.08.2006. u 12:04 • 4 KomentaraPrint#

srijeda, 16.08.2006.

slika dana 16. kolovoza


ovo sam čudovište našla neki dan u sobi, misilm da je to znak!blabla
ŠTITONOSNA STRIGA
(koljeno - člankonošci, razred - stonoge, odjel - strige)
mala životinja spljoštenog tijela pokrivenog tamnosmeđom hitinskom opnom. ima kratko tijelo dugo samo 2,6 centimetara i 15 pari dugih i nježnih nogu koje prema stražnjem dijelu tijela postaju sve duže, od kojih je zadnji par najduži i sličan ticalima. s leđne strane ima osam leđnih pločica poput štitova. tijelo je građeno od jednoličnih kolutića od kojih se razlikuje samo glava s parom dugih nitastih ticala. noćni je grabljivac koji dan provede skriven na vlažnim mjestima. plijen hvata prvim parom snažnih čeljusnih nogu koje završavaju bodljom kroz koju izlazi cjevčica otrovne žlijezde. kopnena je životinja koja diše uzdušnicama čiji se otvori nalaze sa strane tijela. na glavi ima jednostavne oči. razmnožava se jajima. s obzirom na to da na površini tijela nema voštanog sloja, disanjem gubi puno vode, stoga živi na vlažnim mjestima u kući, ali i po vinogradima.

16.08.2006. u 00:01 • 5 KomentaraPrint#

utorak, 15.08.2006.

slika dana 15. kolovoza


hehe, zna se (istina ne piše ništa o mladuncima, a i čisto sumnjam da će se danas vrtiti
potomci merino ovaca, ali neka)...

(razred - sisavci, red - parnoprstaši, porodica - šupljorošci)
životinja kratkog i zbijenog tijela. samo mužjaci na glavi nose zavijene rogove. odlikuje se kratkim nogama i veoma gustom i finom dlakom - runom. veoma je mirna i pitoma životinja koja se hrani isključivo biljnom hranom. ženka ima dva vimena. uzgojena je u srednjem vijeku u španjolskoj i tada je njezin izvoz bio strogo zabranjen. domaća je ovca jedan od najranije pripitomljenih životinja. udomaćena je prije 11000 godina od divljeg oblika koji je živio u stepskim i brdskim područjima Europe i Azije. uzgojeno je više od 200 rasa domaćih ovaca, od kojih neke služe za proizvodnju mesa i mlijeka, a druge za proizvodnju vune. najkvalitetnija je merino ovca. danas se domaća ovca uzgaja u cijelom svijetu i to najviše u Australiji, Novom Zelandu te Rusiji.

15.08.2006. u 08:08 • 5 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 14.08.2006.

slika dana 14. kolovoza




(razred - ptice, red - kokoške, porodica - kokoši)

uzgojena je prije oko 5000 godina od divljeg oblika bankivske kokoši, koja danas živi od Indije pa na istoku do Malajskog poluotoka, te vjerojatno od cejlonske kokoši koje su manje rastom, a žive po šumama i nizinskim guštarama. uzgojeno je mnogo sorti domaćih
kokoši od kojih neke daju mnogo mesa, neke veoma mnogo jaja, dok su neke samo ukrasne. prilagođena je životu na tlu. ima zbijeno tijelo, gole noge s tupim pandžama te široka zaobljena krila pomoću kojih može slabo i kratko letjeti. mužjak i ženka različitog su izgleda. mužjak je življe obojen s duljim povijenim repnim perjem i većom, crvenom i mesnatom krestom na glavi te ostrugom na pisnicama. hrani se biljnom hranom, ali i kukcima, puževima i gujavicama. živi u mnogoženstvu. u doba sjedenja na jajima i vođenja mladih potrkušaca ženka promijeni glasanje u kvocanje. uzgaja se u cijelom svijetu.

14.08.2006. u 13:24 • 5 KomentaraPrint#

nedjelja, 13.08.2006.

slika dana 13. kolovoza


za ovo divno nedjeljno jutro

(razred-ptice, red-vrapčarke, porodica-zebe)

mala pjevica kratkog čunjastog kljuna, izduljenog tijela i duljeg repa. na tankim nogama skakuće po grmlju, ali silazi i na tlo. perje je sivo-zelenkaste boje s tamnim prugama. duljinom tijela doseže oko 12 centimetara. u prirodi živi samo na Kanarskim otocima, prebiva uz rubove šuma, po živicama, ali i na otvorenim terenima i vrtovima. godinšnje ima dva-tri gnježđenja i u svakom odgoji najčešće četiri mladunca. hrani se sjemenkama i drugim biljnim dijelovima. veoma je bliski srodnik žutarice koja živi i kod nas. veoma je lijepog pjeva pa se zato odavno uzgajala u kavezima u zatočeništvu. tako je u uzgoju dobiveno mnogo različitih oblika, a svima je zajednička karakteristika lijep i raznilik pjev, boja perja može biti jednolično intezivno žuta, blijeda - gotovao bijela, plameno-crvena, a pojavljuju se i oblici koji su bojom vrlo slični divljem obliku. uzgaja se u cijelom svijetu.

13.08.2006. u 08:17 • 15 KomentaraPrint#

subota, 12.08.2006.

slika dana 12. kolovoza



zato što sam sretna kao malo (divlje)prase wink


12.08.2006. u 21:24 • 0 KomentaraPrint#

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


zanima te što su životinje na to rekle?

Opis bloga

blog posvećen životinjskom carstvu


treći album.
fale mi:
35 36 39 40 41 43 44 45 47 49 50 51 53 54 57 58 59 60 61 63 65 66 67 73 75 76 77 81 82 84 85 87 88 89 90 92 93 95 96 97 99 100 102 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 121 122 124 126 127 137 149 156 157 159 160 168 194 195 196 197 199 200 202 203 204 206 207 208 209 211 213 214 218 220 221 222 223 225 227 229 231 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249
duple:
1 4 4 5 5 6 7 7 8 8 9 9 10 11 13 13 13 13 14 14 14 16 16 16 16 17 18 18 19 20 21 23 23 25 25 26 29 29 30 31 33 33 37 38 64 64 64 64 69 129 130 130 130 131 131 131 131 131 134 134 138 139 142 143 143 143 144 144 146 147 147 148 148 148 148 151 151 151 151 151 151 152 153 153 153 154 155 158 158 162 164 164 164 164 165 166 167 167 169 171 171 173 173 173 174 176 176 177 177 177 180 182 183 184 185 185 186 186 186 186 186 187 187 188 188 190 191 205 215 215 217 226 228
ako ima zainteresiranih
naughty


hirundo,-is,f