utorak, 27.03.2007.

U početku bijaše riječ...


Richard Dawkins:
Bog Staroga zavjeta je uvjerljivo najantipatičniji fiktivni lik: ljubomoran i ponosan na to; sitničav, nepravedan, zlopamtilo, frik kontrole nad ljudima; osvetoljubiv, krvoločan etnički čistač; ženomrzac, homofob, rasist, čedomorac, genocidan, sinoubojica, pošiljatelj pošasti, megaloman, sadomazohist, naprasiti zlobni nasilnik.

The God of the Old Testament is arguably the most unpleasant character in all fiction: jealous and proud of it; a petty, unjust, unforgiving control-freak; a vindictive, bloodthirsty ethnic cleanser; a misogynistic, homophobic, racist, infanticidal, genocidal, filicidal, pestilential, megalomaniacal, sadomasochistic, capriciously malevolent bully.

Prije nekoliko dana sam sa jednim kolegom se uhitio u priču o religiji. Spominjala smo sve oblike, i došli smo na temu fanatizma i prikaza boga/božanstva u svetim knjigama religije. (u ovom slučaju Biblije). I tako kroz razgovor smo spomenuli i skrivene djelove Biblije (Marijina evanđelja i tome slično) na što mi je on odgovorio da je to sr... kroz gusto granje prema onome što se stvarno nalazi u Bibliji. Po njemu, postoji tzv. "needitirana verzija Biblije" . Doduše, citati koje ću navesti našao sam u svojoj Bibliji (1976) ali dobro. Također dao mi je link stranice gore navedenog Richard Dawkinsa koji se pozabavio ovom tematikom. Ono što sam pročitao me zgrozilo. Krenimo dakle sa citatima.

Odlučite sami može li se knjiga u kojoj pišu grozote citirane na ovim stranicama držati Božanskim riječima, napisane po nadahnuću Duha Svetoga, moralnim putokazom za sva vremena i dokazom da je Bog = Ljubav.

Prokletstva i kletve:
Trudne žene ćeš rasporiti/parati

Hazael reče: "Zašto plačeš, moj gospodaru?" Elizej odgovori: "Zato što znam sva zla koja ćeš ti učiniti Izraelcima: spalit ćeš im utvrde, mačem ćeš poubijati njihove ratnike, njihovu ćeš djecu satirati, a trudne žene parati."
(2 Kraljevi 8,12)

Protiv Babilona
Nebesa ću potresti, maknut će se zemlja s mjesta od srdžbe Jahve nad Vojskama u dan kad se izlije gnjev njegov. I tada, kao gazela preplašena, kao ovce koje nitko ne prikuplja, svatko će se vratit' svom narodu, svatko će u zemlju svoju pobjeći. Koga stignu, probost će ga: koga uhvate, mačem će sasjeći; pred očima smrskat će im dojenčad, opljačkati kuće, silovati žene.
Izaija 13,16

Psalam 137,8-9 "The rivers of Babilon...."
"Na obali rijeka babilonskih sjeđasmo i plakasmo spominjući se Siona;
"Kćeri babilonska, pustošiteljice, blažen koji ti vrati milo za drago za sva zla što si nam ih nanijela! (9) Blažen koji zgrabi i smrska o stijenu tvoju dojenčad !"
Drugi dio Psalma je prikladno izostavljen iz nekad popularne pjesme grupe Boney M - "The rivers of Babilon...."

I tko se tada nađe s ukletom stvari, neka se spali on i sve što mu pripada, jer je prekršio Savez Jahvin i osramotio Izraela.
Jošua 7,15

Sveti rat protiv Midjanaca
Knjiga o brojevima: 31
" Jahve reče Mojsiju: "Iskali osvetu Izraelaca na Midjancima, a poslije toga pridružit ćeš se svojim precima." A Mojsije reče narodu: "Opremite ljude između sebe za pohod na Midjance, da na Midjancima izvrše Jahvinu osvetu.
Oni zavojuju na Midjance, kako je Jahve naredio Mojsiju, i pobiju sve muškarce. Odvedu tada Izraelci u ropstvo midjanske žene s njihovom djecom i svu njihovu stoku, krupnu i sitnu, i zaplijene sve njihovo blago. Ognjem spale sve gradove njihove u kojima su živjeli i sva njihova naselja, a sve njihovo uzmu za plijen i pljačku, i ljude i životinje. "

" Mojsije se razljuti na zapovjednike vojske, tisućnike i satnike, koji se bijahu vratili s toga bojnog pohoda. Reče im: "Što! Na životu ste ostavili sve ženskinje! "
" A baš su žene, po nagovoru Bileamovu, zavele Izraelce da u Peorovu slučaju istupe protiv Jahve. "
" Stoga svu mušku djecu pobijte! A ubijte i svaku ženu koja je poznala muškarca! A sve mlade djevojke koje nisu poznale muškarca ostavite na životu za se. "

Zašto je Mojsije rekao da pobiju svu mušku djecu? Vratite se na Brojeve, poglavlje 25: Izraelski muškarci su se upuštali u seks sa Midjankama koje su obožavale drugoga boga, pa je te žene Mojsije kaznio tako da im je za osvetu pred očima prvo klao njihovu mušku djecu, a zatim i njih (sve majke i trudnice !!! osim djevica). Djevojčice je oteo u ropstvo kao seksualne trofeje. Koliko? Kasnije piše: 32.000 djevojčica ! Koliko je onda pobijeno dječaka, žena, muškaraca? Kako su utvrđivali koje su žene "poznale" muškarca? Biblija je najviše čitana knjiga? Koliko je fanatika bilo potaknuto u svojoj okrutnosti nakon čitanja ove Svete knjige?

Ova grozna priča se nastavlja:

"... a ljudskih duša - žena koje nisu poznale muškarca - bijaše u svemu 32.000.

Od boraca koji su išli u borbu ustavi ujam za Jahvu: jednu glavu od svakih pet stotina, bilo ljudi, bilo krupnog blaga, magaradi ili sitne stoke. Uzmi to od njihove polovice i podaj svećeniku Eleazaru kao podizanicu za Jahvu.

Ljudskih je duša bilo 16.000, a njihov ujam za Jahvu 32 osobe. Ujam predade Mojsije svećeniku Eleazaru za podizanicu Jahvi, kako je Jahve naredio Mojsiju.

Ujam za Jahvu od nakita, stoke i od ljudi - predaje se Jahvi.

Što je to ujam tj. žrtva podizanica Jahvi?

Posveti grudi što su bile prinesene kao žrtva prikaznica i pleće što je bilo prineseno kao žrtva podizanica od ovna prinesena za posvećenje Arona i njegovih sinova. Ta to je ujam koji će Izraelci davati od svojih pričesnica - ujam koji Jahvi pripada.

32 ratnih zarobljenika (ustvari svaka 500-stota djevica od 16.000) je zaklano i spaljeno na Jahvinom žrtveniku kao ljudska žrtva podizanica !!!
- sve to piše u Knjizi koja se kao Sveta Knjiga štuje u Crkvi na Oltaru.
Jedan vjernik mi je na gornji tekst uzvratio: "Pa Bog je Bog i sve što je učinio svakako ima svoje opravdanje, jer inače ne bi bio Bog". To je očit primjer prokletstva kružnog zaključivanja: žrtva vrlo teško može izaći iz začaranog kruga svojih unaprijed stvorenih zaključaka.

Ali to još nije sve! Može li ovako odvratna i krvava priča biti još gora? (čujem vas kako pitate). Nažalost da.

Biblijska priča kaže da je Mojsije, nakon što je kao mladić ubio čovjeka u Egiptu, našao utočište među gostoljubivim Midjancima (ne-židovi). Midjanski je svećenik Reuel imao sedam kćeri. Jednu je dao Mojsiju - Siporu. Ona mu je rodila dva sina, Geršona i Eliezera. Jednom mu je čak spasila život "da ga Jahve ne ubije". Međutim, bila je crnkinja, pa "ju Mojsije otpusti" skupa sa sinovima i pošalje natrag u Midjan. Nije pomogla ni činjenica što je njezin otac po prvi puta uveo sudsku vlast među primitivne Izraelce.
Budući da je Mojsije kasnije naredio klanje svih zarobljenih Midjanaca, a posebno žena i dječaka, među zarobljenicima koji su pred Mojsija bili dovedeni bili su vjerojatno i njegova bivša supruga i njihova dva sina, koje je ona povela sa sobom kada ju je otjerao (otpustio). I on je naredio da ih pobiju, u ime Jahvino, zajedno s ostalima. Možda je i sam uzeo nož u ruke i presjekao im grla?

U Novom Zavjetu toga nema, zar ne?

Otkrivenje 14,19
I anđeo baci srp na zemlju i obra vinograd zemaljski, a obrano baci u veliku kacu gnjeva Božjega. Gazila se kaca izvan grada te poteče krv iz kace konjima do uzda, tisuću i šest stotina stadija uokolo.

Ima tu još dosta opisa, ali neki su premučni da bi ih stavio. Uostalom pošlo bi u dugo.

Suočeni s gornjim dokazima brutalnosti i nemorala u Bibliji, kršćani obično reagiraju na neki od ovih načina:

1.) "Izraelce su okruživali narodi koji su žrtvovali svoju djecu, i činili nepojmljiva zla, pa ih je zato Bog odlučio istrijebiti."

- to je, naravno, apologetska izmišljotina. Ne samo da su narodi koje su Izraelci napali na njihovom teritoriju bili kulturno napredniji, nego su upravo BIBLIJSKI* Izraelci bili ti koji su klali zarobljenike i svoju djecu na žrtvenicima (vidi pod 'žrtvovanje svake 500-te djevice', itd.). Kada Bog 'osuđuje' žrtvovanje djece, to nije toliko radi same djece, koliko zato jer se to čini u čast "drugim bogovima", a ne Jahvi. Treba stalno imati na umu da "Izraelci" o kojima piše Biblija, nemaju nikakve veze s poviješću, nego je to hvalisavi mit tadašnjih političara, koji je imao svoj politički cilj. Nacionalno-religijski osjećaji su oduvijek bili sredstvo manipulacije masama.
*Još jednom naglašavam da Biblija nema veze s poviješću, i svi ti genocidi su mit, a ne stvarnost. Drugi židovski spisi pak uvelike ograničavaju surove odredbe Zakona. Npr. (Makot 10) pojašnjava:
"Sanhedrin koji osudi na smrt čovjeka jednom u 7 godina naziva se ubilačkim. Rabi Eliezer ben azaria reče: Sanhedrin koji osudi čovjeka na smrt jednom u 70 godina. Rabi Akiva i rabi Tarfon rekoše: Da smo mi bili u sanhedrinu nitko ne bi bio osuđen na smrt."
No kršćanska Biblija u kojoj pišu takve stvari, a proglašava se Božjom riječi, itekako je oblikovala umove tijekom 1900 godina svog postojanja. U ljudski um su se urezale slike klanja, paljenja i krvi, te huškanja vjerskih fanatika na one koji drugačije misle od njih...

(Ima ih još dosta, ali meni je ovaj bio najzanimljiviji)

"Vjerujem da na današnji dan djelujem u smislu Svemogućeg Stvoritelja. Suzbijanjem Židova borim se za Božje djelo."
[Adolf Hitler, govor, Reichstag, 1936]

Adolf Hitler:
- kršten, primio prvu svetu pričest i krizman kao rimokatolik, nikada formalno nije napustio tu Crkvu
- polazio samostansku školu (u grbu je imala svastiku)
- bio ministrant u crkvi
- kao dječak želio postati "Kristov vojnik" i svećenik
- nikada nije ekskomuniciran ili osuđen od svoje crkve
- za rođendan su mu dolazila Papina izaslanstva
- Božanskom proviđenju zahvaljuje na 'čudesnom' preživljavanju atentata (The Rise and Fall of the Third Reich, William L. Shirer, p. 1069).
- Generalu Gerhart Engelu, Hitler kaže: "Ja sam Katolik sada kao i prije, i uvijek ću to ostati" (njegovo je "kršćanstvo" bila neka njegova verzija).
- "Ovaj ugovor (sa Svetom Stolicom) jasno pokazuje cijelom svijetu da je neprijateljstvo nacional socijalizma [nacizma] prema religiji laž.” Adolf Hitler, 22 srpnja 1933. (Hitler i Papa: Tajna povijest Pija XII, od John Cornwell-a)
- "Veličina Kršćanstva nije bila u pokušajima dolaska do kompromisa sa sličnim filozofskim mišljenjima staroga svijeta, nego u njegovom neumoljivom fanatizmu u propovijedanju i borbi za vlastitu doktrinu."
- "Mein Kampf" (1924) (Moja borba - Hitlerova autobiografija): "vjera je jedini temelj moralnoga stava"; napad protiv religije "snažno nalikuje borbi protiv općih pravnih osnova države."
“Podrivanje postojanja ljudske kulture uništenjem njezinih nositelja je u očima narodne filozofije najgori mogući zločin. Svatko tko se usuđuje napasti najvišu sliku Gospodina Boga huli protiv dobromislećeg Stvoritelja ovoga čuda i pridonosi istjerivanju iz Raja.”
"Mein Kampf" (1924; str. 383.)
Svjetovne škole ne smiju se tolerirati jer u njima nema vjerske pouke a općenita moralna pouka bez vjerskoga temelja je kao kula u zraku...
-- Adolf Hitler, u govoru 26. travnja 1933. povodom ratifikacije međudržavnog ugovora s Vatikanom
- Papa Pije XI 20.11.1926, svečano izjavljuje svim narodima da je: "Mussolini čovjek kojega je poslala Providnost".

-Da li je Isus bio izmišljeni lik, sredstvo propagande?

" Doći će, doista, Sin Čovječji u slavi Oca svoga s anđelima svojim i tada će naplatiti svakomu po djelima njegovim." (28) "Zaista, kažem vam, neki od ovdje nazočnih neće okusiti smrti dok ne vide Sina Čovječjega gdje dolazi sa svojim kraljevstvom."
Po Mateju 16, 27-28

Svi će vas zamrziti zbog imena moga. Ali tko ustraje do svršetka, bit će spašen." (23) "Kad vas stanu progoniti u jednom gradu, bježite u drugi. Zaista, kažem vam, nećete obići gradova izraelskih prije nego što dođe Sin Čovječji."
Po Mateju 10,22-23

U ono vrijeme nije bilo mnogo izraelskih gradova. Onaj koji bi bježao od jednog do drugog grada, ne bi trebao 2000 godina da ih sve obiđe, niti bi tako dugo živio. Krist je rekao da će se vratiti prije nego što bjegunac može proći kroz sve izraelske gradove.

Sudnji Dan i Propast svijeta u Subotu??
Isus pretpostavlja da će njegovi apostoli (ili vjernici iz budućnosti), kada nastupi Sudnji Dan, svi bježati amo-tamo u strahu, i dalje obdržavati SABATH tj. subotu, kao što su Židovi to oduvijek činili. Zar nije znao da će Kršćani, kao njegovi najistinitiji vjernici, prijeći na slavljenje njegova uskrsnuća u NEDJELJU?
Isus "prorokuje":
"A jao trudnicama i dojiljama u one dane!" "I molite da bijeg vaš ne bude zimi ili subotom (21) jer tada će biti velika tjeskoba kakve ne bijaše od početka svijeta sve do sada, a neće je ni biti."
Matej 24,20

Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima; (2) konačno, u ove dane, progovori nama u Sinu.
Poslanica Hebrejima 1,1

PRIJEVARA prevoditelja: u engleskim biblijama stoji "u ove zadnje dane", jer u grčkom imamo riječ - eshatos hemera - (zadnji dani) -- http://www.blueletterbible.org/tmp_dir/c/1153342966-7828.html#2, pa jasno vidimo da su evanđelisti držali da žive u posljednjim danima. Hrvatski prijevod je to prijevarno ispustio.

To tim više što shvaćate ovaj čas: vrijeme je već da se oda sna prenemo jer nam je sada spasenje bliže nego kad povjerovasmo. (12) Noć poodmače, dan se približi!
16,20]
Židovi su računali da novi dan počinje uvečer, tako da je pola "dana" noć, a druga polovina dan. Dakle subota počinje uvečer, sa zalaskom Sunca, a u zoru je prošlo pola dana. U poslanici Rimljanima sugerira se da je pola vremena već prošlo, i nastupila je druga polovina do Kristovog ponovnog dolaska. Dakle, od vremena kada su povjerovali do vremena kada se piše ta poslanica, proteklo je pola vremena, i sada im je bliži Isusov povratak nego trenutak kada su povjerovali u Njega. To vrijeme nikako ne može biti stotine godina, tek desetak.

A što se tiče Dolaska Gospodina našega Isusa Krista i našeg okupljanja oko njega, molimo vas, braćo: ne dajte se brzo pokolebati u svom shvaćanju niti uznemiriti ni nekim duhom, ni nekom riječju, ni nekim tobože našim pismom, kao da će sad-na Dan Gospodnji.

Malo čudna rečenica. Kao da se nešto hoće sakriti. No, ako ste pročitali tekst prije, već znate da se radi o vrlo važnoj stvari po vjeru ranih Kršćana: pitanje KADA će se zaboga Isus vratiti i frustriranosti oko toga što se još nije vratio, iako je rekao USKORO. Engleski prijevod glasi ovako: "saying that the day of the Lord has already come." Znači, pisac želi reći da vjernici ne vjeruju onima koji govore da je "Dan Gospodnji" već došao.

Pisac nastavlja da da još nije došao "Čovjek bezakonja, Sin propasti, Protivnik", tj. nekakav Antikrist. "Otajstvo bezakonja" tj. nekakva đavolska tajna urota već je na djelu, i pripravlja teren za pojavu Bezakonika. Onda će ga Isus, zadahom iz usta, uništiti.

Dolazim ubrzo ...... ali SAMO Izraelcima
Ne samo da je Isus rekao da će se vratiti još za svoje generacije, on je tvrdio da je došao SAMO za svoje sunarodnjake Izraelce ! Ali njegova misija je neslavno propala. Božji Sin i Bog sam nije uspio uvjeriti Židove da je on Taj. Odbacili su njegove priče, kako onda, tako i danas.

Isus: "K poganima ne idite i ni u koji samarijski grad ne ulazite! (6) Pođite radije k izgubljenim ovcama doma Izraelova! (7)
(Po Mateju 10,5-6)
"Poslan sam samo k izgubljenim ovcama doma Izraelova."
Po Marku 15,21

" A on im reče: "I drugim gradovima treba da navješćujem evanđelje o kraljevstvu Božjem. Jer za to sam poslan." (44) I naučavaše po sinagogama judejskim. "
" Njega Bog desnicom svojom uzvisi za Začetnika i Spasitelja da obraćenjem podari Izraela i oproštenjem grijeha. (32) "

Isusov rasizam

Tek kada se nežidovka ponizila, poistovjetivši svoj narod sa psima, Isus izbavlja njenu kćer od opsjednuća demonom.

" I gle: žena neka, Kanaanka iz onih krajeva, iziđe vičući: "Smiluj mi se, Gospodine, Sine Davidov! Kći mi je teško opsjednuta!" (23) Ali on joj ne uzvrati ni riječi. Pristupe mu na to učenici te ga moljahu: "Udovolji joj jer viče za nama." (24) On odgovori: "Poslan sam samo k izgubljenim ovcama doma Izraelova." (25) Ali ona priđe, pokloni mu se ničice i kaže: "Gospodine, pomozi mi!" (26) On odgovori: "Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psima." (27) A ona će: "Da, Gospodine! Ali psi jedu od mrvica što padaju sa stola njihovih gospodara!" (28) Tada joj Isus reče: "O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš." I ozdravi joj kći toga časa.
(Po Mateju 15,21)

Teolozi i crkveni prevoditelji nas VARAJU da bi odvratni rasizam pretvorili u nešto drugo. U hrvatskom prijevodu umjesto PSI piše PSIĆI ! Oni na taj način žele prikriti i ublažiti sramotnu činjenicu Isusova rasizma.

Djeca simboliziraju Izraelce - Božju djecu, kruh je Isusova radosna vijest koja je namijenjena samo Židovima, a psi nežidove. Kada žena u očajanju kaže da i psi jedu mrvice sa stola svojih gospodara - čime vrijeđa svoj narod i stavlja ga u ropski položaj prema Židovima - Isus se divi njenoj vjeri i tek tada "izganja zloduha".

Kod Židova je pas bio sinonim za nešto krajnje odvratno i gnjusno. Danas pas nema tako pogrdno značenje. Možda štakor. Pse su prezirali.


Lažna proročanstva
koja se odnose na Isusa Krista u Starom testamentu


Matej 1,22
"Sve se to dogodilo da se ispuni što Gospodin reče po proroku: (23) Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel - što znači: S nama Bog!

Riječ koja je prevedena kao djevica je 'aalmah'. Međutim, 'aalmah' ne znači 'djevica'. Ta riječ na hebrejskom označava mladu ženu upravo udatu, ali ne još trudnu sa svojim prvim djetetom.

Ženski rod se tvori dodatkom heh (-ah):
Yeled (dječak)/Yaldah (djevojčica)
Kelev (pas)/Kalbah (kuja)
Eved (sluga)/Avdah (služavka)
Melekh (kralj)/Malkah (kraljica)
Elem (mladić)/Aalmah (djevojka)

'Betulah' znači djevica i kao takva se upotrebljava na više mjesta u Bibliji.
'Aalmah' znači djevojka.

(Nemojte kao referencu upotrebljavati hebrejsko-hrvatski rječnik Rudolfa Amerla u izdanju Kršćanske Sadašnjosti. Naime, on je u ime pobožne prijevare napisao: al'ma - djevica, iako piše da je elem - mladić, a betula - djevica i batul - djevac. Vidite? Čak idu i rječnike falsificirati ne bi li se "proročanstva o Isusu od Djevice" pokazala ispunjenima.)

Pogledajmo i stari prijevod Starog zavjeta (zapravo Tanakha) na grčki Septuagintu. Apologeti se vole izvlačiti na grčki prijevod riječi almah - parthenos u Izajii 7,14, i kažu da to znači "djevica". Istina je da se ta prevedena riječ može odnositi i na djevice (kao što se riječ djevojka može odnositi i na kuharicu, ili pjevačicu ...); međutim, kao i almah ne označava nužno "djevicu". Na primjer u Postanku 34,2 čitamo da je Šekem silovao Dinu. Međutim, sljedeći stih Septuaginte piše 2x o Dini kao o parthenos, premda očito više nije bila djevica.
Da zaključimo, hebrejska riječ "almah" ne znači nužno djevica, jer se koristi za opis ne-djevica (vidi Izreke 30,19, ili Septuaginta - Postanak 34, 3). Homer i Sofoklo također tu riječ upotrebljavaju za ne-djevice (Ilijada, knjiga 2; Tracina od Illoe je nazvana "parthenos" nakon što je imala seksualni odnos sa Herkulom). U stara vremena, djeve su se udavale vrlo mlade i podrazumijevalo se da su "djevice". Kako god bilo, nitko prije Mateja nije u jednostavnom Izajiinom stihu o normalno zatrudnjeloj djevi vidio proročanstvo o čudesnoj oplodnji vječne Djevice s Trećom Božanskom osobom.
Međutim, propustili smo glavni dio priče, gdje se vidi da nas Matej pokušava dvostruko PREVARITI.
Što ustvari kaže (lažni prorok) Izaija:
On prorokuje kralju Ahazu da ga neće pobijediti dva neprijatelja, i to potvrđuje znakom: " Evo, začela je djevojka i rodila sina i nadjenula mu ime Emanuel! (15) Vrhnjem i medom on će se hraniti dok ne nauči odbacivat' zlo i birati dobro. (16) Jer prije nego dječak nauči odbacivat' zlo i birati dobro, opustjet će zemlja, zbog koje strepiš, od dvaju kraljeva. "

Naš prijevod kaže: " Evo, začet će djevica i roditi sina "
ali radi se o sadašnjem vremenu i djevojci: " Evo, začela je djevojka i rodit će sina" (hebrejski 'harrah' je perfekt glagola "začeti"). Ime Emanuel bukvalno znači: 'Bog je s nama', i apologeti podižu veliku buku oko toga. Međutim, takvih Bogoslava i Bogoljuba ima posvuda u židovskiim imenima. Uočite i ovaj detalj. Matej piše da Emanuel znači "S nama Bog!", ali ispušta sadašnje vrijeme, jer ime znači "S nama je (sada) Bog". Ova Matejeva muljaža, naravno, želi pridonijeti kršćanskom tumačenju da se radi o proročanstvu, a ne o nečemu što se odnosi isključivo na Izajiino vrijeme.

Zatim se dodaje da se radi o njegovom (drugom?) sinu Maher Šalal Haš Baz (Emanuelu i Isusu niti traga):
" Približih se proročici te ona zače i rodi sina. Jahve mi reče: "Nazovi ga Maher Šalal Haš Baz, (4) jer prije no što dijete počne tepati 'tata' i 'mama', nosit će se pred kralja asirskog sve bogatstvo Damaska i plijen Samarije."

Ime njegova sina Mahera (s haremskom prilježnicom), nema baš miroljubivo značenje. Ono doslovce znači: "BRZ U PLJAČKI - UBRZAVA PLIJEN" i simbolizira bogati ratni plijen kojem se Izajia nada.
Dakle treba samo pročitati što je stvarno napisano u Izaija 7,14.
Potpuna je besmislica da je Izaija prorokovao o nečemu što će se desiti za 700 godina (Isusovo rođenje), jer se radilo o neposrednoj ratnoj opasnosti. Izajia samo želi reći da imena njegovih sinova imaju simbolično značenje za ono vrijeme. Ono što je sasvim sigurno jest to da ne sugerira da je ta mlada žena ostala djevicom i nakon poroda !.

Međutim, nastavak ove priče, stvarni opis kako se Izajiino proročanstvo NIJE ispunilo, toliko je sramotan da to nećete nikada čuti od kršćanskog propovjednika. Proročanstvo koje Matej primjenjuje na Isusa Krista ustvari je lažno proročanstvo! Izaija o tome lukavo šuti, ali jedan drugi pisac je zabilježio pravu istinu. Prema Ljetopisima II 28, dva kralja o kojima je riječ, umjesto da ne uspiju u pokušaju protiv kralja Ahaza, kako je to Izajia prorokovao, uspijevaju ! Ahaz je bio uništen (nije ga zaštitio Bog), i 120.000 iz njegova naroda je poklano, Jeruzalem opljačkan, a 200.000 žena i djece odvedeno u zarobljeništvo.

Ahazu je bilo dvadeset godina kad se zakraljio, a kraljevao je šesnaest godina u Jeruzalemu, ali nije činio što je pravo u Jahvinim očima...
Zato ga Jahve, njegov Bog, predade u ruke aramejskom kralju te ga on potuče, zarobi mu veliko mnoštvo ljudi i odvede ih u Damask. Još je bio predan u ruke izraelskom kralju koji ga je hametice porazio.
Ljetopisi II 28

Toliko o lažljivom proroku i prevarantu, Izaiji, i knjizi izmišljotina koja nosi njegovo ime (detaljnije u "The Age of Reason", Thomas Paine.)
Poslije Isusa, ako je bio Mesija (židovski kralj), trebao je zavladati mir, ali Rimljani odmah ruše Jeruzalem, i nema perioda bez ratova sve do danas.
.Evo i par drugih navodnih djevičanskih rođenja: Julius Cezar, Augustus, Aristomenes, Aleksandar Veliki, Platon, Cirus, stariji Scipio, neki od Egipatskih faraona, Buddha, Hermes, Mitra, Attis-Adonis (u Betlehemu!; J.S. Spong), Herkul, Cybele, Demeter, Indra, Zoroaster, Dionizije, Oziris, Ra, Leo i Vulkan..

Priča o posljednjem piću na križu i načinu kako se sklapao mit

Prema Marku i Mateju, Isusu su dali nešto popiti na križu:
Marko 15,23
I nuđahu mu piti namirisana vina, ali on ne uze.
Matej 27,34
dadoše mu piti vino sa žuči pomiješano. I kad okusi, ne htjede piti.
Mješavina po Marku: vino i mirta, moglo je imati ublažujući efekt na boli. Međutim, Matej spominje vrlo neugodan napitak, krajnje gorak. Tu je nakana obrnuta, da se doda patnji. Odakle ta kontradikcija?
Evo odakle su pisci našli inspiraciju:
Izreke 31,6
Dajte žestoko piće onomu koji će propasti i vino čovjeku komu je gorčina u duši: (7) on će piti i zaboraviti svoju bijedu i neće se više sjećati svoje nevolje.
Izreke 69,21
U jelo mi žuči umiješaše, u mojoj me žeđi octom napojiše.
Luka i Ivan to ne spominju, ali sve 4 knjige se slažu da je Isusu vojnik pružio vinski ocat na trstiki prije smrti:
Marko 15,36 (Matej 27,48; Luka 23,36)
I natakoše na izopovu trsku spužvu natopljenu octom pa je primakoše njegovim ustima. Ivan 19,28-29
Izopova trstika je krajnje krhka, i nemoguć je zadatak napojiti Isusa s njom. Ali već pretpostavljate koja je uloga izopove trstike. Naravno, eto rečenice iz Staroga Zavjeta koja se tako čudesno ispunila:
Psalam 51,7
Poškropi me izopom da se očistim, operi me, i bit ću bjelji od snijega! Wow, još jedno ispunjeno proročanstvo. Isus je stvarno Mesija kojega su Židovski proroci stoljećima naviještali !


"Isus" samo ponavlja rečenice iz prastarih židovskih spisa


Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga !
(Matej 22,39; Marko 12,31; Luka 10,27) - Ne gaji srdžbe prema sinovima svoga naroda. Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe.
(Levitski zakonik 19,18.)

"Učitelju, koja je zapovijed najveća u Zakonu?" (37) A on mu reče: "Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim.
(Matej 22,37) - Ljubav prema Bogu - srž Zakona
Čuj, Izraele! Jahve je Bog naš, Jahve je jedan! (5) Zato ljubi Jahvu, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom! Bog vaš; hoće da dozna ljubite li zbilja Jahvu, Boga svoga, svim srcem svojim i svom dušom svojom.
(Mnoga mjesta u starom zavjetu)

Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima.
(Matej 7,12; Luka 6,31) - " Ono što ti je mrsko, ne čini svom bližnjemu. To je srž Tore. Ostatak su komentari - idi i nauči ih."
[Talmud Bavli, Shabat 31a; Hillel (rođ. 75 pr.n.e.)]



ZAŠTO ISUS NE BI BIO POPUT MOJSIJA?

Uzmimo dakle, elemente iz legende o legendarnom Mojsiju i ubacimo ih u priču o Isusu (bit će uvjerljivija ! ):

Ubijanje novorođenčadi - dijete Mojsije čudesno je izmaklo pokolju djece koji je naredio faraon (pušten niz Nil u košarici - prema jugu); Herod naredio pokolj nevine dječice da bi likvidirao bebu Isusa - roditelji pobjegli prema jugu - u Betlehem
Njihove svećeničke aktivnosti - Mojsije je uz Arona bio kraj oltara (žrtvenika) i prinosio žrtve (Lev Zak 15, 16), Isus je bez mane sam sebe žrtvovao (Heb 9:14)
Kraljuje - i bje kralj u Ješurunu (Pn Zak 33:5), Gospodin Bog dati će mu prijestolje Davida, oca njegova. On će vladati kućom Jakovljevom dovijeka. I kraljevstvo njegovo neće imati svršetka.(Lk 1:32-33)
Sudac - Sutradan Mojsije sjedne da kroji pravdu narodu (Izl 18:13), jer nama se svima treba pojaviti pred Sudom Kristovim,...(2 Kor 5:10)
Vođa - Mojsije vodi Izrael kroz pustinju (Izl 32:34), Isus vodi crkvu do spasenja (Heb 2:10)
Dva Saveza - Stari, Mojsijev sa Horeba (Izl 34:27), Novi, Kristov na Posljednjoj Večeri, "ovo je moja krv, krv Saveza, koja se prolijeva za sve za oproštenje grijeha" (Mt 26:28)
Mudrost Tako Mojsije biješe poučen u svoj mudrosti egipatskoj (Dj 7:22), u kome se nalazi sakriveno sve blago mudrosti i znanja (Kol 2:3)
Silan u riječima I bijaše silan u svojim riječima i djelima (Dj 7:22), Kada Isus dovrši govor, veliko je mnoštvo naroda bilo zaneseno njegovim učenjem jer ih je učio kao da ima vlast (Mt 7:28,29)
Zapovjedi Pon Zak 4:2 , Mt 28:20
Otkrivenje Izlazak 31:13, Otkrivenje 1:1
Preobražaj na Gori Mojsija Izl 34:29,35; Isusa Matej 17:2
Pranje braće s vodom Izvede zatim Mojsije Arona i njegove sinove pa ih u vodi opra (Lev Zak 8:6), Zatim ulije vodu u posudu za pranje te počen učenicima prati noge i otirati ih ubrusom kojim biješe opasan (Iv 13:5)
Proročanstva Pon Zak 28,33, Matej 24, Luka 21
Nagrada Božjim slugama Brojevi 7:6, Otkrivenje 22:12
Poslušnost Izl 40:16, Ivan 16:10
Blagoslov I Mojsije ih blagoslovi (izl 39:43), Zatim ih povede u blizinu Betanije, podiže ruke pa ih blagoslovi. (Lk 24:50)
Imenovanje drugog branitelja i utješitelja Jošua (Pon Zak 31:23) i Duh Sveti (14:16,18)
Nužna smrt da narod prijeđe u obećanu zemlju zbog grijeha naroda
Drugo pojavljivanje Matej 17:3 Mojsije se pojavio sa Ilijom, Isusov Drugi Dolazak je početak Novog Jeruzalema...

Je li Isus sveznajući Bog?

Ona (Saloma) nagovorena od matere: "Daj mi, reče, ovdje na pladnju glavu Ivana Krstitelja." Ražalosti se kralj, ali zbog zakletve i sustolnika zapovjedi da se dade. (10) Posla odrubiti glavu Ivanu u tamnici. (11) I doniješe glavu njegovu na pladnju, dadoše djevojci, a ona je odnije materi. (12) A učenici njegovi dođu, uzmu njegovo tijelo i pokopaju ga pa odu i jave Isusu. (13) Kad je Isus to čuo, povuče se odande lađom na samotno mjesto, u osamu.
Po Mateju 14,9
Isus nije znao da je odrubljena glava njegovom velikom prijatelju Ivanu Krstitelju (ili Lazarovu ''smrt''). Kad je čuo tu vijest od apostola, povukao se na osamu u tuzi. Bio je, ipak, opisan samo kao čovjek.... a ne sveznajući Bog.



I na kraju...

U što vjerovati?
To nije cilj ovoga posta. Vjerujte u što god hoćete. Ali bude li ikoga naveo na razmišljanje, bit će mi drago, jer ne podnosim zatucana razmišljanja.

Za nevjerne Tome:
*Stranica s koje sam skidao ove citate - Znanost i Biblija - samo u tražilicu ukucajte željeni pojam (npr. Isus)
*On-line Biblija- da provjerite citate - Hrvatska biskupska konferencija - Biblija search
*Biografija Richard Dawkinsa (inaće, autora knjige "Sebični gen") - Richard Dawkins - Wikipedia

| 17:54 | Popljuvaj (4) | Printaj i isparaj! | #

četvrtak, 22.03.2007.

Najava...

Za vikend vam spremam jedan ozbiljan i kontroverzan post.

| 01:53 | Popljuvaj (0) | Printaj i isparaj! | #

nedjelja, 11.03.2007.

Konavle, moje, prepune miline

Vodeći se krilaticom nama jako drage profesorice iz OSJ-a ("što je danas lijep dan") odlućio sam svoje kolege Tonija i Rokija odvesti malo u šetnju prirodom. I ponio Wherter i digitalac da sve to lijepo dokumentira. I provjerio da li ima baterije. Kaže on- pun. I dobro. Krenuli mi pud konavala i padne meni na pamet da pođemo do Konavoskih dvora. Naravno, kolege su se oduševile, ali ja sam se iznervira lagano jer kad sam pošao slikavati, j%&#eni digitalac mi je krepao na rukama. No srećom tu je uvijek moj pouzdani mobitel tako...


Rijeka Ljuta
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge


Pastrve (i još neke neidentificirane wink )

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge


Pjena (uvijek me fascinirala cool )

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge


Izlaz iz mlina...

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge


A da bi nešto izašlo, nešto treba ući... (ne to, perverznjaci jedni)




Eden...

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge


Tajni prolaz

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge


Passage to another world

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge


Mlin

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge


Mlin- detalj

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge


Umorni putnici rofl

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

| 01:03 | Popljuvaj (4) | Printaj i isparaj! | #

nedjelja, 04.03.2007.

Bosanski helpdesk

Odvalio sam se kad sam vidio ovo. Obavezno pročitatithumbup




Bosanski helpdesk
Podrska: Kakav kompjuter Vi imate?
Korisnik: Bijeli...

Dobar dan, ja sam Marta, ne mogu da stampam. Svaki put kada pokusam pojavi se poruka "Ne mogu da nadjem stampac". Cak sam podigla stampac i stavila ga ispred monitora, ali kompjuter jos uvijek kaze da ne moze da ga nadje...

Korisnik: Imam ogroman problem. Kolega je postavio skrinsejver na moj kompjuter, ali svaki put kada pomjerim mis, on nestane!

Korisnik: Moja tastatura ne radi uopste.
Podrska: Da li ste sigurni da je utaknuta u kompjuter?
Korisnik: Ne. Ne mogu da vidim zadnju stranu kompjutera.
Podrska:Podignite tastaturu i napravite 10 koraka unazad.
Korisnik: OK
Podrska: Da li je i tastatura posla sa Vama?
Korisnik: Da.
Podrska: To znaci da tastatura nije prikljucena. Ima li tamo jos jedna tastatura?
Korisnik: Da, ovdje je jos jedna tastatura. Aaaa...ova radi!

Korisnik: ne moze da se "nakaci" na internet.
Podrska: Da li ste sigurni da koristite ispravnu lozinku?
Korisnik: Da siguran sam. Vidio sam da je i moj kolega unio istu.
Podrska: Mozete li da mi kazete koja je vasa lozinka?
Korisnik: Pet zvjezdica.

Podrska: Kliknite na ikonicu "My computer" na lijevoj strani ekrana.
Korisnik: Vase lijevo ili moje lijevo?

Podrska: Dobar dan. Kako Vam mogu pomoci?
Korisnik: Zdravo... Ne mogu da stampam.
Podrska: Hocete li da klikcete onako kako ja budem i...
Korisnik: Slusaj drugar, nemoj da pocinjes strucno sa mnom! Nisam ti ja Bil Gejts!

Korisnik: Imam problem da stampam u crvenoj boji...
Podrska: Da li imate kolor stampac?
Korisnik: Ne.

Podrska: Sta je sada na vasem monitoru gospodjice?
Korisnik: Medo koga mi je moj decko kupio u supermarketu.

Podrska: A sada pritisnite F8.
Korisnik: Ne radi.
Podrska: Sta ste tacno uradili?
Korisnik: Pritisnuo sam F taster 8 puta, bas kao sto ste mi rekli, ali se nista ne desava...

Podrska: Vasa lozinka je malo slovo j kao jabuka, i veliko slovo V kao Viktor, i broj 7.
Korisnik: Da li je 7 velikim ili malim slovima?

Podrska:Koji antivirusni program koristite?
Korisnik: Netscape.
Podrska: To nije antivirusni program.
Korisnik: Jao, izvinite...Internet Explorer.

Podrska: Majkrosoftova tehnicka podrska, mogu li Vam pomoci?
Korisnik: Dobar dan! Cekao sam vise od 4 sata na vas. Mozete li mi reci koliko dugo treba da cekam prije nego sto budete mogli da mi pomognete?
Podrska: Uff..? Izvinite, ne razumijem Vas problem?
Korisnik: Radio sam u Word-u i kliknuo na help dugme prije vise od cetiri sata. Mozete li mi reci kada cete konacno moci da mi pomognete?

Podrska: Kako Vam mogu pomoci?
Korisnik: Pisem svoj prvi e-mail.
Podrska: U redu, i, kakve vrste je vas problem?
Korisnik: Pa, napisao sam pismo, ali kako da ga ubacim u postanski sanducic?

| 19:00 | Popljuvaj (1) | Printaj i isparaj! | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Copyright © Patnje mladog... whatever - Design touch by: Tri mudraca





Komentari On/Off

< ožujak, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Studeni 2007 (1)
Svibanj 2007 (3)
Travanj 2007 (1)
Ožujak 2007 (4)
Veljača 2007 (5)
Siječanj 2007 (4)
Studeni 2006 (2)
Listopad 2006 (2)
Srpanj 2006 (1)
Svibanj 2006 (1)
Travanj 2006 (5)
Ožujak 2006 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Opis bloga
Memoari vječnog studenta. Samo za osobe sa jakim želudcem...

Za zamislit se...
" Muskarci nisu izbjegavali nikakva sredstva
kada je trebalo braniti nevinost zene,
ali niti kada ju je trebalo oduzeti."

Aksel Sandemose



"You only lie to two people;
your girlfriend and the police.
Everyone else you tell the truth to.

Jack Nicholson



"Svi smo mi mrtvaci
na dopustu."

August Cesarec



"Statisticki gledano, na svakog muskarca
koji dosegne dob od 85 godina
otpada po sedam zena - ali tada je vec prekasno."

Sigurd Hoel



"Whenever I watch TV and see those poor starving kids all over the world, I can't help but cry. I mean I'd love to be skinny like that but not with all those flies and death and stuff."

Mariah Carey



"We all get heavier as we get older because there's a lot more information in our heads."

Vlade Divac, Basketball player



At a certain point in our lives, we lose control of what's happening to us, and our lives become controlled by fates. That's the world's greatest lie. Whoever you are, or whatever it is that you do, when you really want something, all the universe conspires in helping you achieve it."

(Melchizedek, the Old King) from The Alchemist



"It is said that the darkest hour of the night comes just before the dawn."