subota, 09.12.2017.

KAKO SE SPAŠAVA SVIJET?

Prvo moramo vjerovati sami sebi da smo mi i samo mi spasitelji, a to nije tako teško, svijet čezne za spasenjem, a mi čeznemo za priznanjem, simbioza koja vodi u dubiozu.

Zašto?

Prvo tražimo način kako da taj posrnuli svijet spašavamo pa najprije zaboravimo sebe i postajemo žrtve, svijet voli paćenike pa nas sve više boli vlastito obučena koža, pa bismo htjeli spašavati uz neke male komocije -kožu skidamo, oblačimo ruho duhovnosti koje sja i blješti, naprosto privlačimo svijet da nas sluša, kako mi jedini znamo brinuti o njemu, pa se nađu neki duhovniji od nas i mi shvatimo, da nas svijet više ne treba, jer spasitelji dolaze i odlaze, ne stignemo ni izreći našu viziju spasenja, a već druge niču i bivamo razočarani, povrijeđeni, počnemo osuđivati taj svijet koji smo htjeli jednom spašavati, dok se ne probudimo iz sna i shvatimo, da svijet koji treba spasiti nije oko nas, nego u nama.


https://www.magicus.info/ostalo/ostalo/kako-se-spasava-svijet


18:45 | Komentari (0) | Print | ^ |

srijeda, 06.12.2017.

KOJIM PUTEM ĆE MOJA DUŠA DANAS KORAČATI?

Koračat će putem, koji je odavno zacrtala, a uvijek se nekako putokazi okrenu, da bi ih netko, tko je prolazio prije mene, dobrohotno vratio na svoje mjesto.

Ja koračam, vođena tračkom svjetla koji, iako ponekad neznatno malen, bude dovoljan da obasja tamu, koračam onim konačnim osmijehom koji kaže: "sretna sam što sam baš tu gdje jesam i sa onim što imam."

Dopuštam da cvijet bude veći od mene, jer mu ne trebaju riječi da pokaže svoju nježnu bit, pokušat ću urazumiti nesuglasja oko mene i neprijateljstva izvan mene zagrliti svojom strpljivošću, jer svi smo stvoreni da se ljubimo, bez razlike i dozvolit ću, da moja krila dotaknu oganj sunčev bez straha, da ću se rastočiti i nestati, jer rastočenost je put ka sebi, uvijek i zauvijek.

Svaki djelić naše postojanosti, skup je božjih čestica koje će se vratiti jednom u njedra odakle smo i krenuli i zato, neću danas hoditi stazom strepnje i briga niti strahovima dati svoj prostor.

Okružena mirijadama anđela, vila i divnih prijatelja, mogu samo zahvaliti na novom danu i novoj mogućnosti, da iza sebe u nekome ostavim djelić darovane ljubavi.20:21 | Komentari (1) | Print | ^ |

utorak, 05.12.2017.

NEISPRIČANA PRIČA

Priča, koju su prepričavali tisuću i više godina, opet nije ispričana do kraja, jer zapravo, priča o Ljubavi, njenom rođenju, njenom životu na ovoj Zemlji, njenoj borbi da opstane i ne nestane, da li je itko ispričao tu priču onako kako treba biti ispričana?

Mislim da nije, skromnost i poniznost, tišina i tihi koraci kroz noć, Marija šuti i Josip, njen zaručnik šuti, osluškuju vjetar u palminim listovima i svatko od njih u svojim mislima prebire svrhu čudesnog budućeg rođenja.

Je li to bila bajka?

Mnogi ne vjeruju ni u šta, a kamo li u bajke, ali im zatitra nešto duboko, duboko među stijenkama srca, kada pogledaju sliku puta u Betlehem ili prođu pored otvorenih vrata crkve gdje pjesma zahvalnih duša dopire do nebeskih sfera pa se pokušaju oteti tom slatkom titraju iznutra, odmahnu rukom, pripisuju sve to manipulaciji klera, da bi na kraju shvatili kako ništa od toga nema veze sa klerom, jer kad se sve isključi, opet ostaje čista i neoskvrnuta ljubav, koja se nudi, bez prestanka i zadrške, bez obzira na vjeru ili nevjeru, bez obzira na greške i nesavršenost i tu se i najtvrđi zid počinje rušiti i čovjek ostaje bez ičega na sebi, u šta se odijevao i sa čime se štitio, ali od čega?

Od ljubavi, koju mu drugi čovjek nije mogao dati, jer je nije susreo čistu, golu i bosu, u obličju maloga djeteta, maloga Božića, koji mu pruža ruke ne bi li ga zaštitio i zagrlio. Taj veliki čovjek, koji sada dobiva priliku, da zaživi ponovo, jer shvaća kako zapravo nije ni živio prije ovog susreta, bez ljubavi, istinske ljubavi spremne na odricanje čak i žrtvu, da bi drugome pomogli, bio je poput drvene lutke, pokretale su ga samo misli izrečene od drugih, a srce je jedva kucalo i tu zapravo priča dobiva svoj istinski početak.

Kraja nema i vjerovatno opet neće biti ispričana do kraja, jer čovječanstvo ne čini samo jedan čovjek, koji je zamro bez ljubavi pa oživio ponovo, čovječanstvo čine tisuće, milijuni ljudi, koji čekaju svoje trenutke života i zato priča neće imati kraj, dok i zadnji čovjek ne bude osjetio dodir svjetla i raskoš oživotvorenog neba kroz nešto što zovemo Ljubav, ali znači puno, puno više.13:51 | Komentari (6) | Print | ^ |

nedjelja, 03.12.2017.

ADVENT U DALEKOJ IRSKOJ

napisano prije 15 sati:

čekam Advent, nježno i tiho, izvan svih ljudskih gužvi, buke i glasova,

moj anđeo čuva jaslice i našu kuću, nitko ga nije htio kupiti, bio je malo oštećen, a cijena kao da je nov, zadnji u izlogu, čekao je mene, popravila sam mala oštećenja i sad se smješka sretan.

pretvorili su Božić u strku i frku, konzumeriju i borbu da se ugrabi i zaradi sve više, a ljudi kao ovčice, samo trče, bezglavo, kupuju, kao da je sudnji dan pa će sutra sve nestati,

gdje je ta divna tišina i svetost božićnih jaslica?

Nema ih ovdje u izlozima, jedva sam pronašla ove i to u charity shopu, veoma su stare, a tako lijepe.13:29 | Komentari (4) | Print | ^ |

subota, 02.12.2017.

KAD SE SMIRI BURA U ČAŠI VODE...


slika: digital artist

Nešto si mislim: ako zaista imalo u sebi volje i želje imamo, dozvolit ćemo sebi, da nas razoruža jedan osmijeh i krenuti dalje, poslavši ga natrag..

Svi smo od krvi i mesa, ali i sa onim nedodirljivim i nepromjenjivim dijelom u nama, koji uvijek, u svakom čuči, jednako isti i jednako svijetao: dušom, koja nas uvijek potakne,da se podigne iznad najtežih situacija.
Ovih mjeseci, bilo je puno bure na ovom portalu, ali nekako se uvijek sve smirilo.. Ovih nekoliko dana, bura je bila malo žešća, ali ipak na kraju, konstruktivna. Puno teških riječi je palo i koliko god pokušavala preoblikovati neke stvari, uvijek bi ih se okretalo u drugačijem smjeru.

Da, X me razoružala, priznajem, jednim jedinim dječjim osmjehom, koji pokazuje, da je svo ovo fajtanje, borba prsa u prsa, bila iz jednog jedinog razloga: da ne budemo i mi razdvojeni ovdje, ako je cijeki svijet oko nas u kaosu.

Ja sam po naravi samotnjak, iako stalno okružena ljudima, koje volim i radi kojih sam došla ovdje, ali ta samoća je samo dio moga duhovnoga sklopa, koja mi često pomaže da mogu u miru sa sobom rekonstruirati stvari i postaviti ih na svoje mjesto, ali tu samoću određujem sama i uspostavim je kad mi je potrebna. To ne znači da živim odvojeno od svih, naprotiv. To je jedna vrsta moje osobne meditacije i usred najveće gužve.

Ako sam išta izrekla što je nekoga povrijedilo, uopće mi to nije bila namjera. Kad sam spominjala teškoću i probleme kod samohranih majki, to nije šovinizam. Moja majka je bila samohrana, sa nas petero djece i dobro znam što je sve prolazila, ali je činjenica, da im je teže, puno teže uspostaviti onu čarobnu ravnotežu sa životom, nego drugima.

Moja majka je uspjela naći na trenutke svoj mir, ali sve je to bilo malo, naspram onoga mira, kojeg bi imala da je imala čovjeka koji bi je vlio i poštovao uz sebe. Ipak je lakše kada je netko uz nas, nije li tako?? Jedna moja duboka isprika, ako sam slučajno povrijedila i druge žene, koje usamljenost biraju kao destinaciju.

Nismo stvoreni da smo sami i tu je X u pravu. Kada dođe trenutak da nas djeca napuste i jave nam se tu i tamo, ponekad, tražimo način da popunimo tu samoću, bilo na koji način, makar virtualni. Zato razumijem i Y, ma koliko se činilo da ne. Rekla sam joj nedavno da joj nisam neprijatelj i nisam. Takva kakva jesam, možda u nekom trenutku kažem neke stvari, koje se shvate na sasvim desti način i još jedna, ovaj puta, mala opaska: nikad nisam pomislila niti rekla, da su žene koje su rastavljene ili same sa djetetom - neka mi oproste na izrazu_ kurve. Jedna od mojih najboljih prijateljica je u sličnoj situaciji. Rastavljena, sa djetetom, tražila je svoju drugu oazu i biće, koje će njeno dijete prihvatiti kao oca. Zar da osuđujem njena traženja i potrebe? Sada je to pronašla. Uvijek sam joj bila podrška i ostala.

A moja posesivnost? Ne postoji. Postoji samo ljubav, koja može biti uzvraćena ili neuzvraćena. Tko je god više volio nekoga, više će mu vremena trebati da oprosti, a neki to ne mogu do kraja života. Čini mi se da je i moja majka bila među takvima, ali tko zna, u zadnjim sekundama života, mislim da je ipak u sebi uspjela i to napraviti.

Prema tome, uvijek sam za to, da si dajemo priliku i pokušamo prijeći preko nekih stvari i početi ponovo.
Teška su vremena oko nas, boleštine kojima nema lijeka, fanatici koji žele silom i nasiljem pokoriti svijet, zveckanje oružjem uništenja, umjesto da se bar mi držimo zajedno, svađamo se oko, možda nebitnih stvari.

Ovo govorim iz srca i ne zamjerite ako sam ikoga propustila, sve vidim i sve pratim, borim se za svoje kao i svi vi i mislim da smijem ponekad i pogriješiti u svojim ophođenjima.

Toliko od mene i da, uzvraćam osmjehe, prvo iznenađena, a onda nasmijana.


https://www.magicus.info/vijesti/vasa-pisma/kad-se-smiri-bura-u-casi-vode


10:54 | Komentari (2) | Print | ^ |

petak, 01.12.2017.

Na praznom peronu, gdje ni jednog putnika više nema...

Na praznom peronu, gdje ni jednog putnika više nema, samo po koji usamljeni čistač i vlakovođa, koji čeka zadnji vlak, osluškujem noć i čekam da se pojaviš, kada svi umorni spavači postelje svoje zauzmu.

Čekam, da se raziđu svi, da tišina meka, donese dah duše tvoje, do duše moje, sve sam plave satove vremena zaustavila, sve one silne trenutke, koje nam kradu kazaljke, zaustavila, ni jedan urar to ne može popraviti, ovo vrijeme u međuprostoru tišine, samo ja mogu pokrenuti opet, ali tek kada te dočekam i zagrlim.

Ako se itko probudi i poželi nas vidjeti, tek prazan okvir slike će gledati, mi smo se pretočili u san, gdje ja, malena i krilata, spavam na tvojim mekim laticama cvjetnim, sklopljenim od umora i tko može pomisliti, da smo tek par trenutaka prije bili u vrevi perona, među uzbibanim putnicima i svatko svome domu hitao ne razmišljajući, da vrijeme možemo zarobiti i skriveni od svih, jedno drugom se predati?

https://www.magicus.info/najcesce-prakse/tumacenje-snova/na-praznom-peronu-gdje-ni-jednog-putnika-vise-nema


15:31 | Komentari (3) | Print | ^ |

ponedjeljak, 30.10.2017.

JADI JEDNE VJEŠTICE

Ovaj svijet je totalno uvrnut. Umjesto da normalno letim i uživam u čarolijama noćnog neba i punog mjeseca, ja moram svoju dragu prijateljicu metlu koristiti da čistim smeće ispred vrata, a sve ga je više, jer svoje sam odavno očistila.

Sve što nađem, netko ostavlja, jer je teško prošetati do kontejnera i baciti svoj otpad. Moja metla je razočarana, a i ja definitivno otkazujem svoje čistačke aktivnosti.

Selim u dimenziju, gdje se sve uredno reciklira i gdje postoji samo cvijeće, koje ne pozna smeće, pozdrav od crvenokose djeve sa metlom!
https://www.magicus.info/ostalo/humor/jadi-jedne-vjestice


16:28 | Komentari (10) | Print | ^ |

utorak, 24.10.2017.

Iglene ušice, bogataši i deve...

Dobra večer, svijete šareni, opijen razlikama međusobnim.

Ljubim ruke svakome, tko razlike ne vidi, jer ih zapravo i nema, ljubim ruke onim malenima, koji žive svoj život sretno, jer su shvatili da nije bogat onaj koji puno ima, nego onaj, koji malo traži.

Nije bogat onaj, koji će posthumno sve svoje razdijeliti ubogima, nego onaj, koji u sadašnjem trenutku osjeti uzdahe onih, čija stvarna bijeda prevazilazi svaku pjesmu koja treba biti napisana.

Pjesnik A.B.Šimić je shvatio bit bijede stvarnih siromaha- onih, koji ni iznutra nemaju što dati, i svaki pokušaj dijeljenja ostaje jalov, jer nema duše u srcu koje gleda, a ne vidi, da je samo gladno i žedno.

"U siromaštvo gledah
i htjedoh da ga opjevam.
al kad se dublje zagledah unutra
zanijemih
vidjeh:
bezdana je bijeda!

Šta posta' mojom pjesmom?

Jedan pogled, uzdah
sve ostalo mi osta izvan pjesme
neopjevano
to mogu samo ćutati"

(A.B.Šimić- "Post Scriptum'')

Dobra večer, svima, koji ne pitaju što da čine da baštine život vječni, i ne sablažnjuju se, kada im se kaže: "Ostavi sve svoje bogatstvo, i kreni za mnom...", jer teško je shvatiti da je stvarno bogatstvo mogućnost prolaska kroz ušicu igle, jer ne posjeduje ništa što je ljepljivo, što se želi odnijeti u zemlju obilja, da bi se imalo još više, lakše će deva proći kroz ušicu igle, nego bogataš koji se hvasta onim što ima.

Zašto?

Sami prosudite: oni koji malo imaju i to malo dijele sa drugima, baš na tim devama ulaze u kraljevstvo nebesko, a oni koji se grčevito drže svoga zlata, postat će na kraju prazne pozlaćene biste, šuplje iznutra, bez ijednog traga života.

Sretan je onaj koji sve to gleda pogledom Svevišnjeg, koji voli jednako svu svoju djecu.

Možemo li biti kao On??
Imati sve, a ne imati ništa??


https://www.magicus.info/vijesti/tema-mjeseca/iglene-usice-bogatasi-i-deve


19:57 | Komentari (2) | Print | ^ |

utorak, 26.09.2017.

PRIJE... POSLIJE...SADA

Konačno..odvojih malo vremena da završim moju sliku, kombinacija kolaža i akrila, nazvala sam je "before...now...after..." ''prije...sada...poslije...'' starom fillozofu odsjaj sadašnjeg vremena u staklima naočala, vatra..plamen, kaos, a on još razmišlja, umjesto da razum prepusti srcu malo mjesta sa jedne strane, oružje, kaciga vojnika je zapravo klobuk lude gljive, a ta gljiva nije samo luda, postaje oružje uništenja, dok entiteti zla, paraziti astrala pomno prate sve kao ptice zlosutnice, ne bi li se nahranili malo ljudskom pohlepom i zlobom.

No, nije sve tako crno, sa druge strane sve brižno prati Stvoritelj, posebno jednog malog anđela, djevojčicu, koja se suprotstavlja svemu, noseći samo malo cvijeća u košarici i srce puno nade u grudima, jer vidi ono što drugi ne vide...Zemlja, iako u blagom kaosu, obnavlja se, rađa se ponovo, u nekoj novoj, zlatno-zelenoj dimenziji.

Druga slika nastala je u dahu, nazvala sam je ''Pleyadan contact''...oni koji nam žele pomoći, pokazati, gotovo kao anđeli, ali ipak to nisu, tamo negdje, žive u skladu sa delfinima, pticama, bića koja ne trebaju puno da budu sretna, jer to jesu, ostvarivši sklad suživota sa prirodom i Kreatorom.

slika: ""before...now...after..." ''prije...sada...poslije...'' - autorica: Tanja Repinacslika: "Pleyadan contact" - autorica: Tanja Repinac


18:15 | Komentari (4) | Print | ^ |

četvrtak, 14.09.2017.

STRAH

Shvatila sam, da je strah najveća kočnica u ovom životu kojim trenutno koračamo:

Strah sa mnogo, mnogo sitnih korjenčića koji su se okupili oko glavnog korijena i drže nas čvrsto prizemljene, bez mogućnosti pomicanja naprijed.

Strah od života, strah od smrti, strah od mišljenja drugih, strah od toga da ne budemo ono što se od nas očekuje, umjesto da budemo ono što jesmo: bića koja primaju i poklanjaju svjetlo neba.

Kad se prestanemo bojati bilo čega u životu, čak i bolesti kojima se ne nazire kraj, tada postajemo umjetnici, vrtlari, koji podrezuju korjenčiće i drvo našeg saznanja počinje donositi plodove, a onda u ključnom momentu shvatimo, da čak nismo ni to drvce, mi smo zraka sunca, koja je tek zastala negdje u krošnji, čekajući da vjetar raširi grane.

Tada se vraćamo svome Izvoru, ispunjeni do kraja.10:08 | Komentari (3) | Print | ^ |

petak, 25.08.2017.

SUMMERTIME - toksičnost samoosuđivanja

Zašto baš SUMMERTIME, kad je ljeto prepuno svjetla i topline?

Refleksija na pjesmu Janis Joplin, koju inače obožavam, a jučer sam na poslu bila prisutna kad su bile mini karaoke na poslu gdje radim, u Domu za stare i nemoćne u Irskoj.

Koncept samoosuđivanja je vrlo složen i kompliciran i vjerovali ili ne, korijenje mu duboko, veoma duboko seže u našu psihu, našu svijest, a i podsvijest teima veze sa cijelom religioznom paletom kojom je obojan naš život, a i odgojem pa i nizom slučajnih situacija, koje se nadovežu u naš život.

I nije se lako toga otresti...o, ne.. koliko god ponekad to pokušali maknuti od sebe, uvijek se pojavi opet, kao recidiv i nitko nije izuzet od toga.

Zašto kažem da je toksično? Jer se taloži, malo po malo, a često ne stignemo sve izbaciti - odbaciti, prije nego nam vrijeme istekne.

Nisam ni ja izuzetak..često se uhvatim, dođem do ruba suza u nekim trenucima kad se preispitujem, jesam li mogla bolje nešto učiniti u prošlosti, kako da sada popravim neke greške, koje su iza mene, jesam li pružila dovoljno ljubavi onima koji nisu više živi, a ne mogu ih vratiti.. nižu se pitanja, ali ne želim biti zapletena više u tu mrežu.

Zato analiziram sve varijante koje me dotiču i shvaćam, da je pogreška, velika pogreška u našim naučenim stavovima i navikama, počevši od našeg načina vjerovanja u ONO POSLIJE ovog života i naše predodžbe o Bogu, ako uopće vjerujemo u Njega.

Ne znam šta je teže: vjerovati u Njega pa imati krovu predodžbu o njemu ili uopće ne vjerovati pa se izgubiti u nekom svom labirintu, koji često ne obećava izlaz.

Kao prvo, shvatila sam da Bog nije sudac, nikako nije.. On nas nikad i nizašto neće osuđivati, a naše greške ćemo jednom shvatiti kao način učenja, nikako kao razlog za osudu.

Znam i da je teško to shvatiti, vrlo teško prihvatiti, sve ćemo jednom osjetiti u nijansama ljubavi, bez ikakve osude, od nas će se samo tražiti da prestanemo osuđivati sami sebe i sve će se posložiti na svoje mjesto, svi razlozi, sva neizmirenja, sva pitanja koja si postavljamo, sve će se rastočiti u prijateljskim dijalozima, sa onima koje sad ne možemo dokučiti, čuti, bar fizički.

Da nastavim o pjesmi SUMMERTIME i karaokama jučer, na poslu:

Imamo jednu štićenicu, mislim da sam i prije pisala o njoj, koja je na žalost, uslijed teškog samoosuđivanja dospjela u mrežu iz koje ne može više izaći. Kažu, da joj je beba stradala u požaru, umrla pred njenim očima i vremenom, iako još ima drugu djecu, bol i samoosuđivanje, doveli su je do sloma psihe, ne može sama jesti, čuje glasove koji je osuđuju, odgovaraim često vrištanjem, ali kad je glazba, gotovo uvijek utihne, jer glazba je melem,lijek za ranjenu dušu.

Jučer su joj dali mikrofon u ruke ne bili se ohrabrila i zapjevala nešto.

Ostala sam bez riječi, kad je počela pjevati pjesmu SUMMERTIME.. drhtavim glasom, ali cijeli tekst bez greške..Čovjek ju je uspio pratiti na gitari..

Mreža samoosuđivanja na tren se raskinula, jer je u trenucima pjesme zaboravila na to, teške su to traume i kad bi samo moglo doseći do ljudi ono spasonosno rješenje, ona spasonosna poruka: "nisi kriv, sve je oprošteno, sve će biti dobro."

Voljela bih, da joj mogu pomoći, ali čini mi se da mi je kroz nju baš svemir pokazao kako sebi mogu pomoći pa i drugima.

Život je prekratak, da bismo ga proveli u samosažaljenju, ali dovoljno dug da vjerujemo u ljubav, onu prije, ovu sada i onu poslije.

Drugog načina i lijeka nema.slika: internet


12:50 | Komentari (2) | Print | ^ |

srijeda, 23.08.2017.

DA NIJE BILO...

Ponekad pomislim čitajući brojne izjave na fejsu tipa "da nije bilo kretena i idiota u mom životu, ne bih ojačao/la" i te izjave se svrstavaju u mudrost i mnogi smatraju da je tako, a ja osjećam duboko u sebi, da nitko nema pravo drugoga tako imenovati, ma koliko bili povrijeđeni.

Čim je netko idiot, mi smo iznad njega i naš ego likuje. Spustimo se na razinu skromnosti, svaka duša je božja tvorevina i svaku dušu baš taj divni Kreator voli jednako.

Ne voli on nas više, nego te idiote/kretene, koji su nam bili neprijatelji. On čak ne voli ni vlat trave, cvijet, pticu, manje, nego nas, On SVE voli jednako.

Osjetila sam samo jednom u životu taj osjećaj jednake ljubavi za sve živo i neživo i nisam se osjećala zabrinuto, jer sam čovjek, naprotiv, osjećala sam se baš kao Kreator u trenutku stvaranja, a taj osjećaj se nikad ne zaboravlja.

Prema tome, kada nekom prišivamo epitete, neka budu lijepi, sve ostalo je nagrđivanje Onoga koji Jest.
09:54 | Komentari (8) | Print | ^ |

ponedjeljak, 17.07.2017.

ŠETNJA

Prošetah ovoga jutra, krajolicima, koje duša moja voli. Na trenutak zaboravih na sve, osim na Dah Duha ljubavi, kojim diše sva ponuđena mi ljepota. Zaustavih se na šumskom puteljku, prepunom sunca,dodirnuh meko krzno laneta, koje nije bježalo od mojih ruku,
nasmiješih se pticama, koje nisu otprhnule sa grana, kad sam im prišla


pa se vratih među kamen i divlje cvijeće, tražeći put do svjetionika,koji čeka moj maleni žižak, da ga ostavim, kada se noć spusti.

Sve što me odvaja od te ljepote, nije stvarnost, stvarnost je vječna radost i izgaranje sebe na svetom oltaru Ljubavi, koja se ni u jedan ljudski okvir ne može staviti.Dječjim zanosom, dušom starca, sklapam ruke u molitvi koja ne treba riječi, samo uzdahei vezem na gruboj tkanini života zlatnim nitima riječi "Volim te",upućene svima i svemu, od najsitnijeg kamenčića do najsjajnije zvijezde, jer. svemu smo sve i svi smo Jednota božanstvenog izričaja.
15:55 | Komentari (3) | Print | ^ |

ponedjeljak, 10.07.2017.

"ŠALABAJZANJA" PO DUBLINU

Danas šalabazanje po Dublinu.. Reminiscencije.. Davna prisjećanja.. Rijeka miriši, kao naša Drava.. Spoj secesije i novih stilova, ali zadržan je divan duh grada, koji ne zamire..

Ne grade se neboderi, tek pokoja zgrada urbanog stila nadvisuje druge, ali to ne smeta da se konačno u nekom gradu mogu osjećati kao u mom vlastitom-Osijeku, već ako smo daleko, da bar postoji mjesto, gdje se možemo opustiti i prisjetiti se naših šetnji i naše mladosti..

Vjerujem ja u život poslije, ali isto tako i u život prije.

Dublin mi je apsolutno poznat, drag i ima posebno mjesto u mom srcu..

Neke fotografije sam stavila u boji sepije, tek da me sjećanja preplave..

Grad sa mnoštvom mostova, grad u kojem se ne možeš izgubiti i da hoćeš, jer ljudi su otvorenog srca, spremni su pomoći u svakom trenutku

.Ima u njemu i tužnih slika koje neću sad spominjati, ali u kojem gradu ih nema?

Globalno, energije su super pozitivne..Love you Dublin!


09:08 | Komentari (4) | Print | ^ |

subota, 08.07.2017.

OBLACI U IRSKOJKaže meni moja prijateljica Mirjana Gračan, da osmotrimo malo oblake..

Danas sam bila u šetnji, doduše kratkoj, ali cijelo vrijeme sam pokušala uhvatiti plavetnilo..baš su se durili i natmurili oblaci..Bila je to borba prsa o prsa..Sunce je pobijedilo..

Sada je sve skoro plavo,uz koju nijansu sive..Ulovila sam jednog zeca-oblak, kako trči negdje preko neba širokog..

Jedna ptičica na stazi je dozvolila da je uslikam, nije me se bojala..

Jedno suho čudnovato drvo pokazalo je zube, pravi monster..

A blizu moje kuće, na travnjaku, dva vilina kola, uz male gljive koje izviruju iz trave....

Rijeka je predivna, teče,neometana ljudskim uplitanjem, obale su u punoj ljepoti obrasle drvećem i raslinjem..


10:58 | Komentari (6) | Print | ^ |

utorak, 13.06.2017.

TKO JE GABRIJEL?autorica slike: TANJA REPINAC


Jedna želja od posebno drage poznanice, da joj naslikam anđela Gabrijela.

Tko je Gabrijel?

Tako divan, nježan, njemu pripada područje emocija i srca, a opet tako je snažan, da će zatrubiti u svoju trublju na sudnji dan. Pomogao je Mojsiju da se more razdvoji, kad je Mojsije bježao sa svojim narodom od faraonove vojske. Gabrijel je glasonoša i uvijek nešto divno poručuje kada smo u stanju čuti i osjetiti njegove poruke.

Druga moja prijateljica, iz Hrvatske, koja ima autističnog sina, prije njegovoga rođenja htjela ga je nazvati Gabrijel, ali spletom okolonosti, nije to učinila i kaže mi, da će on uvijek za nju biti Gabrijel i jest, ima divan pogled anđela.

Žena koja je poželjela da joj naslikam Gabrijela, ne pozna ovu moju drugu prijateljicu, i - kojeg li sinkroniciteta, također ima autističnog sina. Šta reći na sve to?

Jednostavno, neka anđeo Gabrijel bude anđeo svakog djeteta u potrebi, jer takva djeca nam uvijek nose poruku kako da se naučimo radovati malim stvarima, jer oni ne znaju za velike stvari, njima je sve jednako lijepo. Oni ne poznaju trčanje za karijerom, transakcije i ugađanja za svijet koji očekuje savršenstva. Oni ne znaju što su to vukovi u janjećoj koži, iako se često kreću među njima, njihov život satkan je od srca i tako će ga odživjeti do kraja.

Pa, predivni moj anđele Gabrijele, pomozi nam, da shvatimo njihov put i njihov način života!


09:28 | Komentari (0) | Print | ^ |

ponedjeljak, 29.05.2017.

POSJETA OSCARU WILDEU U DUBLINUDanas šetnja Dublinom, posebno sa namjerom da vidim kuću i spomenik Oscaru Wildeu.

Ah, ti čudesni ljudi, tako prefinjenu dušu, zbog svoje slobodne orijentacije i svojih manira, strpali u ksnim životnim godinama u zatvor, ODakle je pisao pisma svom prijatelju, ljubavniku, kako god, a sada su mu napravili spomenik, označili kuću gdje je živio, čak i kafić i restoran dobio njegovo ime, sve za turiste.

Mislim da se Oski još smije na sve to i odmahuje rukom, nema smisla objašnjavati dubine i površnost ljudskog karaktera.Usput naiđoh na mali kafić "cafee angel", nisam mogla odoljeti i ne popiti kavicu s anđelima, mislim da su me pozvali malo, da odmorim nožice.

Dublin je lijep, ima dušu, ulice su prepune ljudi, uličnih svirača, čak je i jedan akrobat priredio svoju predstavu, sve u svemu, lijep đir, cijene neću spominjati..ne uklapaju se u ovu shemu.

Kćerki Leonori nekim čudnim putevima sam pronašla cd Ed Sheerana i tako, sve u svemu, deja-vu je bio opet, samo nebo zna detalje i moj sin Juraj.

Za moju Ivanu tražila nešto od Stepehena Kinga, ali mi se čini da ga Englezi više čitaju nego Irci, a za najmlađeg sina, šminkera moga, samo sam usput pogledala košulje.

Trebam malo više vremena za obići milijun trgovina, recimo, dva dana sretansretan

Volim Dublin, vibre su apsolutno pozitivne i opuštajuće.


10:11 | Komentari (4) | Print | ^ |

srijeda, 24.05.2017.

disonance boli - od ukradenog bicikla do krika majke zbog izgubljenog djetetaČudne su to varijante života i boli kroz koje ponekad prolazimo, ovaj puta mislim samo na boli srca, duševne boli, kamo god smjestili dušu, ona pamti, bilo da je u srcu ili mozgu. Po mom vlastitom iskustvu, mislim da je ipak smještena negdje u predjelu srca.

Treća godina prolazi, dvije godine sam živjela u Engleskoj pa se prebacila u Irsku. Kad sam tek došla u Englesku, sve je za mene bilo novo, trebalo se prilagoditi i živjeti bez svojih najmilijih koji su mi bili dostupni i vidljivi tek preko skypa, nikad se razdvajali nismo i uvijek sam mislila, da ću biti blizu mojoj djeci kad god me zatrebaju, ali život je (s)krenuo u drugom smjeru.

Da još deset života živim, uvijek bih izabrala ovaj poziv - poziv majke, jer neraskidive spone ostaju, čak i kad sve nestane. Biti majka je najteži, ali i najdivniji put i odabir, jer uključuje bezuvjetnu ljubav, zato je i veliki dar i blagoslov.

Ali kakve sad veze ima bickl sa pozivom majke?

Prva stvar koju sam nabavila kad sam došla u Englesku, bio je bicikl. Posao mi nije bio blizu kuće, a u početku sam radila u dva doma za stare i nemoćne. U jednom sam držala aktivnosti, u drugom radila normalne poslove, uključujući njegu i sve drugo.

Sjećam se kako sam bila vezana za taj rabljeni bicikl, vozila često po kiši, vjetru, bilo je par puta i mraza ujutro pa obrišem inje sa sjedala i zaputim se prema odredištu.

Dok mi se bicikl nije pokvario, nešto sa brzinama,lancem ni sama ne znam, majstor mi odnese i ne vrati, ja uporna, kupim drugi bicikl od kolegice sa posla, ženska mi uvalila isto tako bicikl koji se za par dana pokvario.

Nisu vrijedile priče ni reklamacije, samo onaj čudan osjećaj iznutra, bio je nalik na bol, ali ne zbog pokvarenog bicikla, nego nepoštenog odnosa i prijevare.

U međuvremenu, majstor je ipak nekako popravio bicikl, no morala sam ga ostaviti na željezničkoj postaji u Plymouthu, jer sam imala previše drugih stvari, a u vlaku nije bilo mjesta za bicikle.

Naučila sam se da se uz stvari ne treba vezati previše, posebno uz one koje su zamjenjive.

I kad sam doselila u Irsku (nema dugo, možda mjesec dana), smjestila se, vidjela da bi bilo dobro opet imati bicikl, pošto ima dobrih pola sata pješačenja do posla..

Opet sam se snašla, nabavila bicikl, ali ga držala na terasi, zapravo u dvorištu, jer vlasnik kuće ne dozvoljava držanje bicikla unutra.

Ovdje u Irskoj rijetko ograđuju svoja dvorišta visokim zidovima, bar ovdje gdje živim, to su samo mali zidići od jednog metra, tek da se zna čije je dvorište, susjedi se preko zidića mogu pozdravljati, pričati i popiti kavu, ako im je volja.

I tako, odem po ostatak mojih stvari u Englesku, vratim se nakon dva dana, a dečki koji rade sa mnom u staračkom domu, a žive u istoj kući sa mnom, dočekaju me riječima: “Nema ti bicikla, netko ga je ukrao."

Mislila sam da se šale, no bili su ozbiljni. Što je bilo nekom preskočiti zidić i ukrasti bicikl?

Nisam bila čak ni iznenađena, a ni šokirana. Malo me zaboljelo, priznajem, jer dobro mi dođe ta vožnja za moje zdravlje. Problemi sa kralježnicom tu i tamo se pojave, zato sam bila radosna zbog tog bicikla

Zašto nisam bila previše tužna?

U domu gdje radim boravi jedna štićenica, reklo bi se, žena mojih godina, blizu šezdesete, po fotografijama vidim da je imala petero djece, bila sretna majka i živjela normalnim životom, dok joj se nije dogodila tragedija: izbio je požar i njena najmanja djevojčica, još beba, izgorjela je u požaru. Nije je mogla spasiti, umrla je pred njenim očima. Ta bol ju je slomila do kraja, vrlo često domom odjekuju njeni krikovi, jer čuje glasove, koji je optužuju da je ona kriva.

Postoji jedna divna mala staklena sobica, u okviru hodnika sa pogledom na vrt, knjigama, figuricama, televizijom, glazbom, gdje je smjestimo kad je takva kriza uhvati, nije odvojena od drugih, krikovi se čuju i kroz zatvorena vrata, ali dajemo joj prostor da ta bol prođe kroz nju, bar malo.

Ne može sama jesti, ruke joj drhte, tek ponekad može popiti sok ili čaj, ako joj pomognem. Jednom sam je vodila u taj sobičak i počela je plakati, govoreći: “Where is my little baby, my Lilie???“ "Gdje je moja mala Lillie moja beba?"

Nisam ništa rekla, samo sam je zagrlila, jer znam da veće boli nema, nego majčine posebno kad ti je dijete bolesno ili umre pa povlačim paralelu sa Manchesterom i pokoljem:

Koliko se krikova zaorilo i koliko će suza još biti?

Besmisao i surovost ispranog mozga, bez imalo samilosti..

Pa što je onda tuga zbog jednog ukradenog bicikla?

Život traži povlačenje paralela i postavljanje stvari na svoje mjesto

Pješačim do posla, pješačim do rijeke. Za sve dalje distance postoje autobusi.

I tu se zaustavljam..16:18 | Komentari (3) | Print | ^ |

ponedjeljak, 22.05.2017.

SLOBODNI TRENUCI

Danas malo slobodnih trenutaka iskoristila za malo proljetno čišćenje sobe, pa onda otišla prošetati, jer treba se napuniti energijom prije sutrašnjeg radnog dana..

Opet sam pronašla divan, skriveni kutak, nedaleko od mene, u glavnoj ulici, kuća stara 350 godina, a isto toliko i čempres..Piše da je služila za služinčad, koji su živjeli tamo..

Ulaz je bio zatvoren, ali odmah pored..željezna starinska kapija, i širok mek travnjak, poput najmekšeg tepiha pod nogama..I gdje vodi? Ravno do obale rijeke Liffey, gdje je mir čaroban, i gdje samo šum rijeke i pjev ptica pokazuju ljepotu ovog skrivenog kutka..

Poslije toga, povratak u moju sobicu, pogled na moje prijatelje vile i elfe, koji brinu o mom cvjetnom kutu na prozoru..

Posadila sam sjemenku manga, počela je klijati.. Muškatl samo što nije procvao..A bonsai drvo se svidjelo maloj elfici, koja sjedi u podnožju i uživa..Sve na svom mjestu..Netko bi rekao..odrasla, pa tako djetinjast stav..Tko tako misli, nije postigao ravnotežu iznutra..A ravnoteža znači zdrav odnos sa sva četiri elementa- zemljom, vodom, zrakom i vatrom..

Kad treba raditi i biti čvrsto na zemlji, nema problema, zrak ne može odvući u visine..Kad treba osjećati, prilagođavati se svim stanjima, voda je fleksibilna, pomaže, liječi..Kad treba energije, vatra je tu.. A Ljubav, kao peti element zaokružuje sve..

18:39 | Komentari (7) | Print | ^ |

nedjelja, 07.05.2017.

U IRSKOJ - POSLIJE POSLA

Poslije posla šteta je bilo zavući se u sobu, predivan sunčan dan (što je ovdje u Irskoj malo rjeđi slučaj) izmamio je mnoge šetače van.

Predjeli su predivni, može se šetati uz rijeku koja nije omeđena betonom, puštena je da teče slobodno uz sve divno raslinje i drveće uz obalu Pa onda duuugačka lijepa staza koja vodi do ljetnikovca gdje je Lady Louisa Connoly-grofica živjela i pomno uređivala okoliš, čak je osnovala i prvu školu za djecu u Celbridgeu... pa onda opet vožnja biciklom do divno uređenih dijelova za piknike i obitelji sa djecom, mala jezerca, pecaroši, netko roštilja, onako kratko, sve u svemu kao da sam u nekim nebeskim sferama gdje se sve kupa u suncu i zelenilu

Rijeka me podsjeća na moju Dravu.... Baterije su mi napunjene, preda mnom je tjedan napornijeg rada.
17:56 | Komentari (5) | Print | ^ |

subota, 06.05.2017.

FILOZOFIJA VIRTUALNE PALANKE - MASE KROZ PRIZMU POJEDINCA

U posljednje vrijeme sve više smo okruženi zbijanjem u mase, na ulicama, na radnim mjestima, a pošto se sve moderniziralo, mase se sa ulica sele u virtualu..

Zanimljiva je ta psihologija zbijenosti i odvojenosti.

Nekako to uspoređujem sa mislima iz knjige "Filozofija palanke"- (R.Konstantinovića) - u kojoj on tu želju za grupiranjem, uspoređuje sa arhetipskim zovom plemena, gdje su se ljudi sigurnije osjećali, ako bi se okupili u masu-pleme. Nisu svi morali ložiti svoju vatru.Bila je jedna, zbili su se jedno oko drugog, pa im je bilo još toplije..

U grupi ne moraš razmišljati posebno za sebe..Ne moraš se bojati neprijatelja.

Gustave Le Bon u svojoj maestralnoj Psihologiji Gomile, baš navodi to nestajanje svih slabosti, kompleksa, u grupi, u kojoj će se činiti stvari, koje pojedinci-izdvojeni, nikad ne bi mogli napraviti.

Čak i da postoje simulacije i varijacije pojedinih članova, sve se to utapa u kolektivnom borgovskom mozgu, koji misli za sve..

Veliki učitelji nikad nisu okupljali oko sebe gomilu.. Čak su bježali od nje, no, gomila kao gomila, uvijek traži nekoga da razmišlja umjesto njih, jer tako gube odgovornost za svoje postupke.

Kada se desi propust, u najgorem slučaju linč- nitko ne može biti osuđen, jer svi su jedno.

Vođa se na vrijeme povuče u pozadinu, dok se prašina ne slegne.

Elias Canetti u svojoj knjizi "Masa i moć", daje genijalan opis djelovanja mase:

"Jedna od najuočljivijih značajki života masa jest ono što bi se moglo nazvati osjećajem progonjenosti, posebna, pretjerana osjetljivost i razdražljivost prema svima koji su jedanput obilježeni kao neprijatelji. Bez obzira na to što oni rade, da li postupaju nemilosrdno ili susretljivo, suosjećajno ili hladno, tvrdokorno ili blago—svaki će se njihov postupak objasniti kao rezultat uporne zlonamjernosti, neprijateljstva prema masi i namjere da se masa uništi, bilo na otvoren ili na podmukao način."

Čini se poznato?

Kada se izdvojimo iz gomile, sa strane možemo proučavati psihologiju grupiranja..Od gomila na ulicama, potaknutih baš na ovaj način, na koji Canetti piše, pa do manjih grupa, koje se protežu do virtualnog tla.

Zanimljivo, Canetti je zapazio još jedan detalj, o kojem se često u virtualama raspravljalo: O masi kao prstenu-ili ARENI:

"Dvostruku zatvorenu masu čovjek ima pred sobom u areni. Valja ispitati tu njezinu neobičnu karakteristiku.
Arena je jasno razgraničena od vanjskog prostora. Ona je obično vidljiva izdaleka. Njezin je položaj u gradu, prostor koji ona zauzima, općenito poznat. Čovjek uvijek osjeća gdje se ona nalazi, čak i kad na nju ne misli. Pozivi iz nje dopiru daleko. Ako je gore otvorena, velik dio života koji se u njoj odvija prenosi se u grad
koji je okružuje.

No, bez obzira na to kako uzbudljivi bili znaci tog života, ograničeno pritjecanje u arenu nije moguće. Ograničen je broj sjedišta koja obuhvaća. Njezinoj je gustoći postavljen određeni cilj. Sjedišta su postavljena tako da se ljudi previše ne guraju. Ljudima u arena treba biti udobno. Oni moraju dobro vidjeti, svaki sa svog mjesta, i ne smiju jedan drugom smetati.

Prema van, u odnosu na grad, arena pokazuje beživotan zid. Prema unutra ona gradi zid od ljudi. Svi prisutni okreću gradu leđa. Oni su se izdvojili iz sklopova grada, njegovih zidova, njegovih ulica. Za vrijeme njihova boravka u areni ne zanima ih ništa što se događa u gradu. Oni ostavljaju za sobom život svojih odnosa,
pravila i navika. Njihovo je zajedništvo u velikom broju stanovito vrijeme osigurano, obećano im je njihovo uzbuđenje — ali pod bitnim uvjetom: masa se mora rasteretiti prema unutra.

Redovi su postavljeni jedan iznad drugog, tako da svi vide što se dolje događa. No, posljedica je toga da masa sjedi nasuprot sama sebi. Svatko ima pred sobom tisuću ljudi i glava. Tako dugo dok je pojedinac tamo, tamo su i svi drugi. Ono što uzbuđuje njega, uzbuđuje i njih, i on to vidi. Oni sjede ponešto udaljeni od njega; brišu se pojedinosti koje ih inače razlikuju i čine individuama. Svi postaju vrlo slični, slično se ponašaju. On na njima zamjećuje samo ono što sada ispunjava i njega samog. Njihovo vidljivo uzbuđenje povećava i njegovo uzbuđenje.

Masa koja tako izlaže samu sebe nije nigdje prekinuta. Prsten koji ona tvori je zatvoren. Ne izmiče joj ništa. Prsten fasciniranih lica, postavljenih jedno iznad drugog, ima u sebi nešto neobično homogeno.

On obuhvaća d sadrži sve što se dolje događa. Ne ispuštanikog, a nitko ni ne želi otići. Svaka praznina u tom prstenu mogla bi upozoriti na raspadanje, na kasnije razilaženje. No, nikakve praznine nema: masa je zatvorena prema van i u sebi, dakle dvostruko zatvorena."

Pošto je masa dvostruko zatvorena, pojedinac, jedino što može učiniti je, da ne kupuje ulaznice za takve cirkuse-iliti gladijatorske igre.

Kad arena nema aktera koji će je zadovoljavati, igre će izgubiti čar i masa će se razočarana razići.

Ili proučavati psihologiju vlastite opčinjenosti grupiranjem.

Završavam ove misli citatom :

„Većina odlučuje!“ – To se može čuti među djecom kada odlučuju da li da se igraju žmurke ili šuge. I to je ono područje gdje demokracija možda ima pravo na postojanje." (Andraš Laslo)Image and video hosting by TinyPic

http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=103650


09:41 | Komentari (21) | Print | ^ |

petak, 21.04.2017.

NEŠTO

Ne znam, ponekad pomislim da su ljudi koji stalno sanjaju ružičasto, love leptiriće, gnušaju se trnja na ružama i krvi koja kaplje iz trnja, zapeli negdje, a nije život samo to, on traži potpunost, uranjanje u blato, poneku riječ podijeliti sa beskućnikom na ulici ili pijanom liku u kafiću, koji treba društvo za otvaranje duše..

Razdvajanje na crno i bijelo, sve je to krivi put, tko se želi zadržati i ostati na jednoj strani, promašio je putanju, nismo nekulturni ako ponekad kulturne pošaljemo u rodni kraj, naprotiv, onda tek postajemo kulturni, jer vlastitu dušu kultiviramo slobodom izričaja.
10:19 | Komentari (0) | Print | ^ |

utorak, 18.04.2017.

SATIRIČAR=LIRIČAR

Satiričar i liričar, naizgled nespojive komponente kao dijelovi pisane riječi,i skoro uvijek, za neke u opoziciji.

Apstrakcije kojima se ne želi nitko baviti u sučeljavanju sa poveznicama među njima, koje ipak postoje.

Zagledamo li se dublje, uronimo li do samog dna izričaja, dolazimo do zaključka, da je samo dobar liričar i dobar satiričar.

Jedno je neodvojivo od drugog.

Lirsko doživljavanje svijeta oko sebe, permanentno izvlači osjećaje na površinu, i nastoji takvo viđenje predočiti drugima.

Ali lirika nije sladunjava i opojna, ona je samo stvarni doživljaj istine koja kroz riječi dolazi na svijet.

Da bi je mogao pokazati, trebaš nadasve OSJEĆATI, jer bez osjećaja, sve je pustopoljina..

Satira traži još više osjećaja, nego lirika..

Lirika je početak..Satira kojoj je temelj lirika, nikad neće biti siromašna i jalova.

Satira koristi neprestano osjećaje,ona je osjetljiva na drugu stranu istine, i na sve ono što sa istinom ratuje.

Vjekovima su satiričari istraživali ljudske negativnosti, snobovske nastranosti i mizantropiju pojedinaca, ali i vladara koji su sa takvim miljeom upravljali masama.

Satiričari vječno hodaju po tankoj žici iznad ponora, jer se bore protiv onih, kojima istina ne ulazi u srce, zapravo, ne bore se protiv pojedinaca, nego protiv negativnosti i laži, koji pojedincima žele ovladati.

Oni se ponekad bore i sa sobom, jer ego je uvijek spreman zauzeti svoje prijestolje, ako nismo dovoljno mudri da prepoznamo njegove zakulisne igre.

Satiričari su akrobati, stalno vježbaju ravnotežu, nastojeći da budu objektivni, i ne ugode svijetu niti sebi.

Njihova osobna savjest, kao čuvar, vječito ih opominje kada trebaju govoriti a kada šutjeti.

Pravi satiričari su iznad svega i ispod svega, u svemu su, a opet trebaju postići nivo, da ne budu ni u čemu.

Ismijati nepravdu i licemjerje, a ne povoditi se za smijehom.

Oplakivati sitničavost, krutost i prizemnost, a opet, ne osuđivati osuđenike u vlastitim kavezima uma.

Pri tome,moraju računati na to da često svojim perom ne donose mir, jer, istina pogledana oči u oči, izaziva bol u nekim slučajevima.

Svjesni su, da kao takvi nikad neće biti na početnim stranicama, nego na marginama životne škole.

Satiričari obnaženom istinom znaju vrijeđati, ali pri tom ne smiju povrijediti netaknutu, čistu mrvu duše, koja se u svakom čovjeku krije.

Oni imaju moralnu obavezu da čuvaju integritet dobrote u svakome o kome odluče progovoriti.

Zato su liričari, istinski satiričari. Satiričar bez lirike je pusta tvrda stijena bez života, koja samo može razbiti i raniti one koji zaslužuju polagano razotkrivanje istine..

I zato, treba uvijek osjećati, sav se pretvoriti u osjećaj, i znati trenutak kada, što, i kako kome progovoriti.

Pošten satiričar je filantrop.

On voli ljude, i zapravo želi da oni postignu i ostvare sav kapacitet pozitive, koji mogu ostvariti.

Sve devijacije su satiričaru zanimacije. Ali ne da ih poistovjeti sa nosiocima, nego da ih odvoji od njih i bezbolno uništi, samim otkrivanjem i razotkrivanjem.http://magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=10675716:23 | Komentari (4) | Print | ^ |

nedjelja, 16.04.2017.

NEDJELJASretna i blagoslovljena Uskršnja nedjeljica, ljepotica, zaklonjena krilima anđela odlazim u nove radne pobjede.

Puno toplih riječi i osmijeha trebam danas podijeliti, puno je duša oko mene, kojima je to važnije od ića i pića.

Veliki zagrljaj, nema me do sumraka.

Sretan Uskrs svima, posebno mojim najmilijima. Sutra ću ga provesti radno, a i danas sam radila.

Kad sam se vraćala sa posla, ljudi su išli sa blagoslova hrane kući, nekako, tek kad ti te stvari postanu nedostupne, vidiš zapravo, koliko ti nedostaju, ali kao što moj mužić reče, nije sve u materijalnom, preživjet ćemo mi to, bitnije je ono duhovno, iznutra, koje nam nitko ne može oduzeti i koje uvijek nosimo sa sobom i u sebi.

Uskrsnut će Gospodin iz tame i hladnoće, a zajedno sa njim i mi, ostavivši naše haljetke strahova i briga u grobu, oživjet ćemo sa novom nadom i novim koracima krenuti u plavo, sunčano jutro...


09:39 | Komentari (1) | Print | ^ |

četvrtak, 13.04.2017.

SVAKI DAN PONOVO USKRSAVAMKoliko god me život pokušao naučiti da ograničim uskrsnuće na jedan njegov segment, i smjestim ga među zidove hrama, koji samo jedan dan u godini zamirišu kruhom i drugim delicijama, koliko god pokušavao da me smjesti u jedan datum, u jedan privid tumačenja, jednostranom slijepom ulicom me je doveo do kraja, iza kojeg se tek pravi početak nalazi...

Feniks u nama vječno umire i ponovo se rađa, iz vlastitog pepela, vlastitog ognja...Svaki puta kada suza poteče, postaje lijek.. Umiremo svjesno, kada od sebe otkidamo ono uz što smo se najviše vezali, da bi se ponovo rodili, oslobođeni jednog suvišnog dijela u nama, koji nam je uskraćivao širinu istinskog pogleda na svijet, u ljudsko srce..

Umiremo, kada se odreknemo osude, kada dopustimo da ljudi budu to što jesu, makar nam zasmetalo što u trenutku nisu kao mi. Tako liječimo sami sebe i svoje biće, tom čarobnom feniksovom suzom.

A tada oživljavamo..

Sveti broj tri...Tri puta smo ljubav zanijekali, tri puta se pijetao javio..Tri dana tame u vlastitom limbu spoznaje: LJUBIŠ LI SE? (pita te vlastiti Otac u tebi) LJUBIŠ LI SE? (pita te vlastiti Sin u tebi) LJUBIŠ LI SE? (pita te vlastiti Sveti Duh u tebi)

A mi dozivamo život izvan našeg života, Trojstvo izvan nas, da nam pokaže put..

I put postaje slijepa ulica..

Tradicije odišu simbolikom..I lijepe su.. Ali kriju mnogo više nego što mislimo i vidimo..

Kada se ne zadržavamo na formi, otkriva nam se smisao.

I rađa se istinska spoznaja uz dužnu dozu tolerancije i poštovanja.. ne mogu svi u isto vrijeme na jednak način sve dosegnuti..

Netrpeljivost umire, ljubav i razumijevanje uskrsava..

I suza ljekovita..


https://www.magicus.info/edit/ostalo/ostalo/svaki-dan-ponovo-uskrsavam


11:58 | Komentari (0) | Print | ^ |

nedjelja, 09.04.2017.

CVJETNICA U IRSKOJ

Nakon skoro dvije godine u Engleskoj, tek sad, u Irskoj, uspjela sam pronaći lijepu katoličku crkvu, gdje sam otišla na misu.

Nitko me nije tjerao i ne obazirem se na možebitne misli i sugestije nekih duša koje sve vezano uz religije trpaju u isti koš i govore, da je to zaluđivanje i odvlačenje od istine.

Istina je ta, da naša duša istovremeno paralelno živi više života i u svakom želi sakupiti što više blagoslova, kroz ljubav prema drugima.

Shvatila sam, da je ljubav najvažnija u svim tim postojanjima pa i tolerancija koja je danas sve manje prisutna.

U ovom trenutku živim život kroz prizmu Krista-Učitelja, u nekom drugom životu možda živim kao budist ili musliman i svuda slijedim tragove ljubavi i nenasilja.

Ako se osjećam spokojno kada sjednem u drvene klupe i udišem miris tamjana, jesam li zato ovca i zaluđena?

Ne, naprotiv, osjećam se sasvim dobro i sigurno, u nekom od života sam Kelt i vršim keltske obrede i opet tražim tragove dobrote i samilosti, svuda sam ja, u isto vrijeme i svuda slijedim glas Kreatora.

Crkva je inače predivna, velika, posvećena Svetom Patricku, zbor je malen, ali hrabar i opušten, u pozadini sam čula neki glas koji uporno kao da ometa vokale, da bi kasnije kad sam snimala zbor, vidjela da je to mladić sa 'downom' koji je svim srcem pjevao, iako se nije uklapao glasom, ali tko na to gleda?

Bitno je da je sretan, a on to jest bio, danas je Cvjetnica i osjećao se mir u zraku, uz palmine grančice i blagoslov.

15:26 | Komentari (3) | Print | ^ |

petak, 07.04.2017.

JA U IRSKOJI tako, pozelenila ja od radosti, konačno dotakla irsko tlo, a putovanje je bilo nadasve naporno, nikad kraja, ali i lijepo na neki način.

Jučer u 11 ujutro krenuo autobus iz Engleske, došla na stanicu Birmingham i čekala 4 sata, do 10 navečer drugi autobus, iz podosta prtljage pa onda na trajekt-ferry koji je bio poput kruzera, ogroman, na 4 kata, nisam uopće osjećala da sam na valovima..

Mirno, lijepo, ljudi pozaspali, a i ja sa njima, jer smo se vozili 4 sata pa onda carina jedna, pa druga, a u Dublinu nas ostavili na nekoj stanici, a vozači štrajkaju, autobusi za Celbridge ne idu, bar ne oni blizu moga stajališta.

Konačno, nebo se smilovalo i naručili su taxi iz doma za mene, u svoju sobu sam svečano došla oko 3 sata danas popodne pa raspremila kofere, napravila par snimaka svoje sobe i pogled kad otvorim vrata..

Sve u svemu, ipak je predivno ovdje, vibre potpuno drugačije.
slike su moje


20:38 | Komentari (6) | Print | ^ |

utorak, 04.04.2017.

KAKO SU LEPTIRI DOBILI KRILA (Bajka o Sedef-Leptiru i vilici Đurđici)U davno, davno vrijeme,dok su duše još sjedile oko toplog ognjišta Ljubavi,u prelijepoj zemlji izvan prostora i vremena,slušale su one, zagrljene,beskrajne i duge priče o tome, gdje bi mogle odletjeti,gdje darovati tu toplinu beskraja Vječne Ljubavi, koja ih je stvorila...Svaka duša je imala svoj kutić svemira,i svaka je sanjala o svom novom budućem letu,jer, svuda je trebalo unijeti nježan i snažan osjećaj žive duše...Da, zaboravih, ta Zemlja,gdje duše živjehu,bila je zemlja leptira, a Njihov Kralj, Sedef-leptir, bio je Kralj Ljubavi i Kralj svih duša koje su postojale...Zemlja se prelijevala u kristalnim odsjajima duginih boja,a predivne livade, mirisale su mirisima najljepšeg cvijeća kojeg možemo zamisliti..

Netko bi rekao:"Pa kako onda poželjeti odletjeti od tamo,u beskrajne širine svemira, u nepoznate sfere,iz prekrasne dimenzije svjetla,u sferu sjena?"

Duše -leptiri,s najvećom čežnjom su baš to željele učiniti..Uletjeti u sjene bezdušja, i prekriti sobom sve zakutke tame...Ova divna zemlja Sedef-Kralja,služila im je kao predivno mjesto za odmor..I susret sa Onim koji će ih poljubiti prije novog puta,i zagrliti ih svojim Nježnim rukama...

No,ovaj puta,Kralj ih je sve okupio,i posjeo oko sebe..

"Milene moje,postoji u svemiru jedna predivna planeta,na kojoj za sada samo žive vile..One su čuvale prirodu, dok ja ne odlučim stvoriti prvo biće, kojem ćete vi,leptirice moje,udahnuti dušu...Savršeno biće,meni nalik,a sa vašom čežnjom za još savršenijom ljubavlju..Bića će se rađati,vi ćete u njima živjeti, sa sjećanjem na mene..a kad dođe vrijeme,svi ćemo se vinuti u konačni posljednji let,kad će sve duše svemira postati JEDNA jedina duša...Ali zapamtite,vi ZNATE letjeti,i tko god vas uvjeravao drugačije, ne slušajte ga..Imat ćete teško i pomalo čudno tijelo,ali..kad vas san ponese,uvijek ćete iz toga tijela moći dolaziti k meni...

I tako, leptirice odletješe na taj čudesni plavi planet, čuvajući u sebi sjećanja na zemlju iznad duge...No,kako je vrijeme prolazilo,tijela su sve više krala sjećanja,i duše leptirice su zaboravile tko su, odakle su, čak i..da znaju letjeti...Samo poneka je,po cijenu vlastite osamljenosti,željela sačuvati i ne zaboraviti predivne spoznaje koje je dobila od Sedef-Kralja...

A Sedef-Kralj je sve to posmatrao,i shvatio da svojim leptiricama treba pomoći..Ali kako,a da se ne miješa u njihovu vlastitu volju,koju im je poklonio kao najdragocjenije blago?

I pozove iz vilinskog svijeta malenu vilu-đurđicu...Činila mu se najmanja,i najneupadljivija,zapravo,nije na prvi pogled ni djelovala kao vila..Baš kao đurđic-cvjetić...Među zelenim lišćem, jedva da mu vidiš bijelu glavicu..

I reče tada Kralj Đurđici: "Malena,tebi vjerujem..Ti ćeš mi pomoći,da oslobodim svoje duše leptirice iz okova zaborava..Ja ću se roditi kao maleno dijete,i samo ti ćeš znati da sam to Ja..Ići ćeš od jednog čovjeka do drugog,i tražiti od njih da ti pokažu leptire svoje duše..Svakog leptira primi u svoje srce,i onda ih dovedi k Meni...Ništa više ne tražim..Samo da se sjete da Jan postojim..Tada će znati i da mogu letjeti..A kad polete..Ja ću biti slobodan..Ovako..bit ću u ovom tijelu,smrtnom,i sklonom boli, dok i zadnja leptirica ne poleti..."

I tako,Đurđica krenu na svoj put..Nadala se,da će vrlo brzo,njeno srce biti prepuno leptirica, koje će odletjeti svom Kralju,no...Tek nekoliko ljudi je pristalo da joj pokaže svoje duše-leptire..Neki su joj pred nosom zalupili vrata,neki joj se smijali,jer,sve su to bile bajke za malu djecu..Neki, prepuni sebe i svoje lažne božanstvenosti,čak su joj rekli da je zalutala, a neki je čak proglasili služavkom tamne čarobni ce (koja je zapravo bila velika Majka,ljubav Kralja Sedef-Leptira)..Poslao ju je na zemlju,da čuva sav vilinski svijet,i drži ga u svome krilu,dok konačni let slobode ne dotakne prostranstva neba...

Vila Đurđica je bila vrlo tužna..Sjela je kraj maloga djeteta Sedef-Kralja,pružila mu te nježne leptiriće,jer, Kralj je, kao i ona plakao..Bio je gladan ljubavi,koju je tako radosno razdijelio, no, nitko ga se nije sjetio i vratio mu bar mrvu te ljubavi...

No,kad su leptirići počeli letjeti,dječačić je širom otvorio oči...Jer...u tuzi je i on zaboravio tko je...Bezdušje svijeta nagruzlo je zaboravom i njegovo malo tijelo..

Kad je otvorio oči,počeo se smijati, i gugutati, tako slatko i dugo,da je Njegov smijeh sve leptire iz bića u kojima su bili zarobljeni,potjerao van..

Smijala se i Đurđica...Suze radosnice su joj kvasile obraze,i dok se nebo pripremalo da dočeka rojeve duša,Kralj se ponovo pretvorio u Sedef-Leptira...Zagrlio je Veliku majku,i svom preostalom svijetu,koji nije znao letjeti,poklonio krila...

Bilo je veličanstveno gledati taj let...I osjećati miris najljepšeg cvijeća na livadama, koje duše više nikad neće napuštati...


https://www.magicus.info/edit/ostalo/price/kako-su-leptiri-dobili-krila-bajka-o-sedef-leptiru-i-vilici-djurdjici


18:20 | Komentari (0) | Print | ^ |

utorak, 28.03.2017.

ŽIVOT I SMRT

Život kao metafora, smrt kao parabola života, sve je to jedno, razdvaja ih strah i nerazumijevanje, neupućenost i nevjera.

Ljepota punine života je upravo u prihvaćanju punine smrti, ali ne kao završetka jedne epohe, nego produžetka do onoga trenutka, kada mi sami odlučimo da ćemo prestati putovati, putovanja oplemenjuju, uče, usavršavaju, oslobađaju.

Ponavljam rečenicu ispod slike koju stavljam:

"Životu treba devet mjeseci, da se formira, a samo 15 minuta, da se uništi."

Možda i manje, ali riječ je samo o jednom aspektu života, ovog sadašnjeg, fizičkog, poput slojeva luka kako je metaverzum sazdan, tako je ovaj naš trenutni život sazdan od slojeva pređašnjih života i umjesto, da ih se oslobađamo, gulimo ih sa sebe, jedan po jedan, mi stvaramo nove slojeve, nanoseći ponekad emocionalnu bol drugima a tako i sebi, a u svemu je opet poanta - nepoznavanje SMRTI i onoga poslije.

Većina ljudi vjeruje, da poslije svega ničeg nema pa zašto bi se borili za druge i sebe?

Sve je to zakuhan recept onih koji žele da ostane tako i svijet i dalje srlja u ambis, bez predznanja o istini.

Prihvaćanje smrti je prihvaćanje života u potpunosti, drugačije ne ide.

11:46 | Komentari (6) | Print | ^ |

subota, 11.03.2017.

MOJE HODOČAŠĆE SVETOM MIHAELU


Ovdje, u Engleskoj, još uvijek se dotiču prastare energije i krćanske sfere.

U jednom svetom trenutku, shvatiš da je to sve zapravo SVE-JEDNO, jer iz istog izvora je poteklo, u isti Jedan i jedini ocean se vraća, rekoše da je kod Maraziona, maloga mjesta blizu Penzancea, maleni otok, na kojemu je brdo gdje se pomorcima ukazao anđeo Mihael i spasio ih, ali nije samo to..na tom mjestu je sjecište svih najjačih energetskih linija i posebna snaga i vibracije se osjete čim se ugleda taj čarobni Atlantik i staza, koju su hodočasnici monasi, davno davno napravili.
Prvo je na tom mjestu bio samostan, poslije su sagradili dvorac, u kojem 20 godina žive Tudori, nasljednici loze. Navodno da su na tom otoku živjeli divovi, koji su odlazili kad je oseka do gradića i krali djecu i životinje za jelo pa se pojavio junak, Jack, koji ih je poplašio trubom kad su spavali i potjerao u jamu, gdje su umrli.

Merlin je tu u spiljama radio svoje čarolije, kralj Arthuri dvorcu zasjedao sa svojim vitezovima, a na najvišoj točci dvorca na samom vrhu unutar terase, u zidu kamen, koji ispunjava želje ako ga dotakneš.

Crkva u okviru dvorca me ostavila bez dah, ne samo zbog svetosti, nego i zbog najjačeg centra energije kojeg sam osjetila..neopisivo snažno.

Gotika i onaj prastari drevni osjećaj pripadnosti..Mihael pobjeđuje zlo, čuva nas svojim plamenim mačem, mirijade anđelasu iza njega i što mi može učiniti čovjek?

Uspjela sam pješice doći stazom do otoka, jer je bila na sreću oseka, ali već kad smo se vraćali, morao nas je čamac-amfibija voziti natrag, plima je brza i snažna, a Atlantik neopisivo divan, oblačno je bilo cijelo vrijeme, no on je ostao tirkizno plav, čudesno i moj strah od visine, posebno kad bih se penjala uz zidine, nestao je danas.

Pogled je pucao od ljepote, morala sam to uslikati, preporođena i "otuširana" praiskonskim energijama, vratila sam se u svoj stančić.

Zanimljivo je zadnje mjesto prije silaska, u Penzance, zove se SAINT EARTH, netko je osjetio tu svetost iz dubina i nije uzalud dao to ime.11:43 | Komentari (4) | Print | ^ |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se