PRVI KORAK - NATJECANJE ZA NAŠE POČETNICE - ROK 18.3.


PRVI KORAK je natjecanje za početnice starosti od 4 do 9 godina kojima se nastoji popularizirati mažoret ples i motivirati buduće natjecateljice kroz ova jednostavna natjecanja. Ovo je individualno natjecanje i djevojčice se zapravo natječu same protiv sebe, a ne protiv ostalih mažoretkinja, nastojaviši osvojiti što više bodova i odrađenu medalju.

Tko može sudjelovati
- bilo koja mažoretkinja starosti od 4 do 9 godina
- neovisno o tome da li se natječe u kadetskom sastavu istog ili drugog tima

Da li na regionalnom ili na državnom?
PRVI KORAK smo krenuli od prošlogodišnjeg Državnog prvenstva, a od ove godine djevojčice će se natjecati u PRVOM KORAKU i na Državnom i na regionalnom. To znači da djevojčice mogu birati hoće li se natjecati u PRVOM KORAKU na regionalnom ili na Državnom ili na oba natjecanja. Natjecanje na regionalnom nije uvjet za Državno, i jedno ne isključuje drugo. Ukoliko se djevojčice odluče za jedno od ta dva natjecanja uplate 55 kn, a ako će se natjecati na oba moraju uplatiti 110, no posebno po 55 kn za svako od tih.

Koliko mažoretkinja može sudjelovati
- broj natjecateljica iz jednog tima nije ograničen, dakle možete prijaviti koliko god želite
- natjecateljice PRVOG KORAKA ne moraju se natjecati u formaciji ili neformaciji na prvenstvu
- natjecateljice PRVOG KORAKA ne moraju pripadati ni jednom timu mažoretkinja

Natjecateljice PRVOG KORAMA ne moraju imati natjecateljske iskaznice
- za natjecanje u PRVOM KORAKU mažoretkinje ne trebaju imati natjecateljske iskaznice

U kojoj opremi se natječu
- oprema može biti uniforma tima, ali i ne mora
- natjecateljice PRVOG KORAKA mogu se natjecati u sportskoj opremi koja mora imati tenisice, suknjicu ili tajce ili šorc, te sportsku majcu
- ova sportska oprema ne mora (ali i može) imati oznake tima
- svaka mažoretkinja mora imati mažoret-štap ili palicu (mace)

Kako se natječe
- po 3 do 8 mažoretkinja (svaka u svom ograđenom prostoru veličine 3x3 metra) plešu istovremeno
- pleše se unaprijed zadani program trajanja 45 sekundi
- video demonstraciju programa pogledajte na:
https://www.youtube.com/watch?v=46H0r4BlJTE
(ili upišite u google: youtube Hrvatski mažoret savez Prvi korak 2017)
- svaka djevojčica mora otplesati svoj program upravo tako (što manje pogrešaka i odstupanja od snimke to bolje ocjene) i to na identičnu glazbu sa ovog spota

Odličja - svaka djevojka dobiva odličje (neovisno koliko ih ima)
- svaku natjecateljicu PRVOG KORAKA ocjenjuje jedan licencirani sudac
- maksimalno se može dodijeliti 30 bodova
- mažoretkinja koja postigne 20-30 bodova dobiva medalju sa zlatnim štapom
- mažoretkinja koja postigne 10-19 bodova dobiva medalju sa srebrnim štapom
- mažoretkinja koja postigne 1-9 bodova dobiva medalju sa brončanim štapom
- odličje neće dobiti samo mažoretkinja koja ima 0 bodova (a to znači da nije napravila ništa nego je otišla sa pozornice bez prezentacije)
- odličja će se dodjeljivati nakon paradnog defilea, tj. oko 13:30 sati

Startnina
Startnina iznosi 55,00 kn i mora biti uplaćena na žiro račun HMS-a prilikom prijave i to preko mažoret kluba koji je prijavu izvršio.

Opis programa koji izvode natjecateljice PRVOG KORAKA
Opis programa koji izvode natjecateljice PRVOG ŠTAPA
1.mažoret osmica (osam doba):, uvod - mažoretkinja samo stoji na sredini
2.mažoret osmica: uz stupanje sa desnom rukom radi krug (4 dobe), zatim sa desnom rukom radi pozdrav (4 dobe)
3. i 4. mažoret osmica: uz stupovni korak sa lijevom rukom odvrtavanje pola osmice (2 dobe), prebacivanje štapa iz lijeve ruke u desnu (2 dobe), odvrtavanje pola osmice sa desnom rukom (2 dobe) i prebacivanje štapa iz desne ruke u lijevu (2 dobe).
5. , 6. i 7. mažoret osmica: kretanje po prostoru (desni kut-lijevi kut-sredina)sa stupovnim korakom uz odvrtavanje osmice (unutarnje/vanjske). U 6. mažoret osmici odvrtavamo sa štap prema gore (4 dobe) i prema dolje (4 dobe).
8. mažoret osmica: stupanje (4 dobe), okret za 180°(2 dobe) i okret nazad za 180° (2 dobe)
9. mažoret osmica: uz stupovni korak sa kuhanjem (4 dobe), dizanje lijeve noge prvo skrvčene u koljenu zatim ispružene noge (4 dobe).
10. mažoret osmica: ponavljanje 9. mažoret osmice samo ovaj put dizanjem desne noge na isti način.
11. mažoret osmica: okret prema naprijed za 360° (4 dobe), uz stupovni korak sa obje ruke napraviti krug (2 dobe) i postavljanje završne slike sa rukama u zraku.

Kako se prijaviti za prvi korak
Prijave se vrše preko svojih trenerica: za Regionalno prvenstvo u Jastrebarskom do ponedjeljka 18.3.2017. uz uplatu kotizacije od 55,00kn na treningu Zagrebačkih mažoretkinja. Prijava treba sadržavati: ime i prezime, sastav u Zagrebačkim mažoretkinjama, godinu rođenja i kontakt broj.

Što nakon prijave
1. Treba vježbati prema snimci sa youtube
2. Doći na pokazni trening
3. Čekati Letak o detaljnoj satnici za Regionalno i za Državno prvenstvo
4. Zadužiti ćemo jednu Zagrebačku mažoretkinju koja će Vas dočekati na prvenstvu i usmjeriti na start
5. Otplesati što bolje program
6. Dobiti svoju medalju i biti jako ponosna

Za sve prijavljene članice Zagrebačkih mažoretkinja, organizirati ćemo pokazni trening, a o održavanju istoga ćete biti pravodobno obaviješteni.


OSVOJI SVOJU PRVU MAŽORET-MEDALJU JOŠ KAO POČETNICA!
neka ovo bude početak tvojih natjecanja kao mažoretkinja


Prvi korak na youtube (kako izgleda koreografija):

https://www.youtube.com/watch?v=46H0r4BlJTE

(ili upišite u google: youtube Hrvatski mažoret savez Prvi korak 2017)

- svaka djevojčica mora otplesati svoj program upravo tako (što manje pogrešaka i odstupanja od snimke to bolje ocjene) i to na identičnu glazbu sa ovog spota



NASTUPI

- nedjelja 2.4. u ???? Jastrebarsko (Regionalno prvenstvo Središnje Hrvatske), o/o Ž



FOTKE SA UTAKMICE DINAMO-SLAVEN BELUPO
fotke Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja i Šef































Da vidimo kako su počeci izgledali iz perspektive naših mažoretkinja, koje su vodile DNEVNIK

U kolovozu smo imali brdo nastupa na Europsko prvenstvu u streljaštvu, Otvorili smo Kuću nogometa, u rujnu smo smo UEFA kongres, plesali na prisegi ročnika, najavili smo Jesenski velesajam, otvorili nove nastambe u ZOO, plesali na Jaskanskim danima vina u Jastrebarskom, plesali na godišnjici McDonald'sa u Laništu, na utakmici Hrvatska-Izrael u Velikoj Gorisi, te bili na Europskom prvenstvu u Mablethorpeu, Velika Britanija.

08-15.7. Turneja Francuska (Danijela Valentić)
Nakon mjesec dana ponovo smo otišli u Francusku, a ova turneja je bila posebna po tome što smo na nju prvi put krenuli bez Pačića, ali nismo mi ostali praznih ruku. S nama je prvi put išao na turneju naš novi orkestar – Rozga. Moramo im stvarno odati dužno poštovanje, jer oni, za razliku od nas, nisu mogli ni sanjati što ih očekuje. Ali sve su oni s nama proživjeli i nisu pobjegli glavom bez obzira, svaka čast. Inače na put smo krenuli u odličnom raspoloženju jer je Goran Ivanišević napokon uspio osvojiti taj Wimbledon (prijenos smo pratili u autobusu naravno).

I dakle, dugo smo mi putovali dok nismo stigli na naše odredište. I onda je slijedio najzanimljiviji trenutak svake turneje – smještanje u sobe i raspakiravanje stvari. Bili smo smješteni u nekakvom studenskom domu. I baš smo se mi tamo lijepo udomačile, a onda se trebalo fino uvući u uniforme i nastupat, a iznastupali smo se za ne samo jedan, već devet života. U obližnjem Mazametu se održavao veliki festival Fanfares sans frontiers, u kojem su sudjelovale grupe iz cijelog svijeta, pa tako i mi. Bilo je stvarno lijepo vidjeti sve to šarenilo i bogatstvo najrazličitijih kostima. Ali nama je oko zapelo za zanimljivu grupu Nizozemaca, od kojih se više nismo razdvajali. O hrani neću, jer je ona bila bez okusa.

Onda su i naše cure pripremile koerografiju sa pom-ponima. I tako smo mi dignuli sidro i krenuli dalje u Lodeve. Na naše sveopće oduševljenje tamo smo opet naletjeli na Nizozemce, ali smo ovaj put iskoristile priliku i pokazale im naše umijeće oponašanja Sharon Stone. Lodevu smo između ostalog nastupili i s drugim grupama na stadionu, samo je izvedba ovog puta bila više u stilu "dancing in the rain"!! I kad smo se svi fino poredali, bili smo ugodno iznenađeni prekrasnim vatrometom, koji je trajao tako dugo da smo svi iščašili vrat, ali vrijedilo je. Naime, za neupućene bio je to 14.07. – Pad Bastille; kako bi neki rekli: to je kao naš Dan državnosti. Pošto je ova turneja bila nešto duža (trajala je 9 dana) imali smo vremena i za izvannastavne aktivnosti, pa smo išli na izlet na neko jezero, a hrabriji su se fino okupali. Sve u svemu možemo reći da je dobro sve što se dobro svrši. Mi smo bile, kao uvijek, odlično prihvaćene i slobodno mogu reći da smo oduševljavale publiku, što nam je uvijek posebno zadovoljstvo.











Iz skipte "Povijest mažoret plesa" (Alen Šćuric, Trenerska škola 2015.)

4.3. BIH
Prve mažoretkinje u BiH bile su Mostarske mažoretkinje “Zrinjski”, nastale 1995. godine. Sastavi, kao i kasnije formirani Savez mažoretkinja u Federaciji BiH, razvili su se pod utjecajem i uz ogromnu pomoć Hrvatskog mažoret saveza. SMBIH objedinjuje većinu sastava sa područja BiH od njih dvadesetak. Sve do prije par godina BiH su potpuno dominirale Mostarske mažoretkinje, da bi danas dominantnu ulogu preuzele Širokobriješke mažoretkinje. Od jačih timova treba izdvojiti i Tomislavgradske mažoretkinje, Grudske mažoretkinje, Kiseljačke mažoretkinje, Uskopljanke, Mažoretkinje Rama, Novotravničke mažoretkinje, Mažoretkinje Stolac i Tuzlanske mažoretkinje. Popularne su bile i Sarajevske mažoretkinje, no iste su se vremenom ugasile. Predsjednica saveza je prof.Marija Topić Ramljak.

Državna prvenstva organiziraju se svake godine, a savez organizira velik broj smotri i edukaciju stručnog kadra. Punopravni su član EMA-e. Sudjeluju na Europskim prvenstvima od samog početka 1999. godine, a od velikog broja medalja treba izdvojiti i nekoliko titula Prvakinja Europe u seniorskoj pom-pon i štap kategoriji. Još i danas HMS jako mnogo pomaže SMBIH, a samo zahvaljujući velikoj organizacijskoj, logističkoj i financijskoj pomoći održalo se izuzetno kvalitetno Državno prvenstvo. Zabilježeno je nekoliko desetaka nastupa hrvatskih timova u BiH, posebno na smotrama, festivalima i nenatjecateljskim dijelovima Državnog prvenstva.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 15.03.2017. u 08:56) komentiraj (19)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.