UPLAĆENI SVI HONORARI, STIPENDIJE I STUDENTSKI SERVISI




U PETAK UPLAĆENI SVI HONORARI

U četvrtak smo uplatili sve honorare, stipendije i studentske servise, a novac imate na računu od petka. Pazite kako trošite!



NASTUPI

- srijeda 1.3. u 14:45 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Split), o/o Šef

- subota 4.3. u 13:00, službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Inter), o/o ????

- nedjelja 5.3. u 9:00, Hercegovačka 111 (generalna proba za koncert), o/o Šef



FOTKE sa CAFNŠTRAJTA I INICIJACIJE A.RIHTARIĆ - 2. dio


























































U ovoj rubrici pišemo o bivšim Zagrebačkim mažoretkinjama koje su danas vrlo uspješne žene

VELENTINA (GRANATIR) GRGURIĆ

vlasnica tvrtke

Valentina je rođena 18.10.1983. u Zagrebu. Osnovnu školu je završila u Vrapču, a maturirala je na Kemijsko geološkoj i tehničkoj školi. Nakon studija kemije na Prirodoslovno matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu posvetila se vlastitom businessu i osnovala tvrtku LaSaDa CAKES za proizvodnju kolača i torti, gdje ima sedam zaposlenih slastičarki u radnom odnosu. 2007. godine vjenčala se za Ivana sa kojim ima troje djece, Lanu (10), Saru (8) i Davida (6). Živi i radi u Samoboru.

Zagrebačke mažoretkinje upisala je 1994. U seniorski 1A je ušla 1998. godine. Tim je napustila 2003. godine.

Najdraži nastup u Zagrebačkim mažoretkinjama: Nogometne utakmice, u to vrijeme sam jako voljela nogomet pa je uvijek bilo sigurno da mogu na nastup

Najatraktivnije putovanje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: Odlazak na slavnu turneju Matizima. Tamo sam upoznala svog sadašnjeg muža (bio je jedan od vozača).

Najljepši događaj u Zagrebačkim mažoretkinjama: Bilo je jako puno lijepih nastupa, no najbitniji je bio kada sam prvi puta obukla seniorsku uniformu 28.2.1998. Andreja Zelenković i ja bile smo toliko sretne i ponosne da ni tuševe u pozadini nismo zamijetili.

Kako su mažoretkinje utjecale na njen budući život: Utjecaj mažoretkinja na moj današnji život svakako je vrijeme. Nema kašnjenja!!! Nisi smio zakasniti nikad, pa ni onda! Jako se trudim da ne kansim, ni minutu. To sam prenijela i na svoj posao. Torta ne smije kasniti i dota je to nekad stresno, ali kad se sjetim što je sve Alen morao prolaziti sa svima nama i da je sekundu brojao… hahaha, a ti trčiš sa uniformom, školskom torbom i drugom prtljagom jer ono, tramvaj stane na svakom semoforu!

I dalje sa Zagrebačkim mažoretkinjama:
- Valentina je još godinama nakon što je otišla oblačila uniformu radi ceremonijala i protokola, već je i dvoje djece imala, a još uvijek je bila mažoretkinja
- povremeno napravi neku tortu i kolače po narudžbi za tim

Poruka Zagrebačkim mažoretkinjama:
Čak i ako nisi u formaciji moraš biti dio tima, koji je puno veći, prijateljstvo kojeg ćeš se uvijek sjećati sa osmjehom na licu. Uživajte u plesu, trenucima koji slijede. Svaki nastup je uvijek poseban na svoj način. Zabavite se i stvorite sretne uspomene.
















KOLIKO OCJENA SE IZRAČUNA NA KLASIFIKACIJI

Na prošloj klasifikaciji izračunato je 5.185 ocjena.

Sve te ocjene Viki mora upisati u kompjuter, da bi izračunali prosječnu ocjenu klafikacije i rejting za 2017.





Naglašavam da nisam ni nutricionista, ni liječnik, potpuni sam laik. Samo sam pročitao brdo knjiga o zdravijem načinu života, razmislio o tome što sam pročitao, probao sam mnogo toga od onog što sam pročitao i eto našao recept koji je uspio. No, ovo su samo moja opažanja i moje iskustvo i ni na koji način nisu vam popovanje, naputak ili recept za mršavljenje ili zdravstvene probleme. Ovdje samo prenosim u knjigama objavljene stavove pojedinih doktora i nutricionista, koji nisu moji stavovi, ali su se meni pokazali uspješnima. Za ozbiljne savjete morate se obratiti nutricionistu, liječniku ili specijalistu za dijete.

ZAČINI SU DOBRI
Začini su dobri prvenstveno zato što mijenjaju jednoličnost prehrane, ali i nadomještaju nezdrave namirnice. Pojedini začini mogu osjetno smanjiti vašu potrebu za solju, šećerom, masti. Neki začini su i vrlo zdravi, a neki spadaju i u supernamirnice.

Vrlo zdravi začini
Zdrave začine koristite što više, ubacujte ih u prehranu čak i ako nisu u receptima, ako ne pretjerate nitko neće primijetiti da su unutra, a uvelike će pomoći organizmu i vašem zdravlju. Izuzetno su zdravi (šira objašnjenja vidjeti u „supernamirnicama“):
• Cimet (smanjuje potrebu za šećerom)
• Češnjak
• Ružmarin
• Đumbir (smanjuje potrebu za solju)
• Kurkuma (smanjuje potrebu za solju)
• Curry (smanjuje potrebu za solju) - sastavni dio currya je kurkuma
• Čili ili kajenski papar (naravno, ne pretjerivati)
• Bosiljak
• Majčina dušica
• Lan
• Klice, posebno alfa-alfa

Nisu zdravi, no nisu ni štetni, ali pomažu u smanjenju nezdravih namirnica
Slijedeći začini nisu pretjerano zdravi i nemojte ih koristiti bez potrebe ali njihovim korištenjem ćete smanjiti ili posebno ukloniti pojedine nezdrave namirnice:
• Crvena paprika (smanjuje potrebu za solju i brašnom za zapršku jer djelomično gusti umake)
• Papar (smanjuje potrebu za solju i uljem zbog svog intenziteta)
• Mineralna voda (potpuno mijenja ulje u salati, te smanjuje potrebu za uljem prilikom dinstanja luka)
• Senf (smanjuje potrebu za solju i brašnom)
• Soja umak (soy sauce) bez kemijskih dodataka (smanjuje potrebu za solju) – pazite na deklaraciju!!!
• Vlasac (za dresinge u salati)
• Peršin (za dresinge u salati i ukusnije obroke)

Radije svježe nego sušene ili prerađene začine
Uvijek radije koristite svježe začine nego sušene ili još gore industrijski prerađene (u obliku umaka, pasirane, umiješane, poput vegete isl.). Zato radije uzmite svježi luk i češnjak i propasirajte ili izblendajte za začin nego da koristite luk ili češnjak u granulama. Isto tako daleko radije koristite svježi bosiljak, ružmarin, vlasac, peršin… nego one koji su industrijski i/ili sušeni. Prvi su zdravi, drugi manje zdravi ili čak štetni (ako imaju mnogo industrijskih dodataka). Naravno ako je nešto sušeno, a bez industrijskih dodataka, zdravije je nego da ga ne stavite (posebno ružmarin, češnjak, bosiljak…), ali svježe je neusporedivo zdravije. Nije problem kupiti jednom tjedno svježe namirnice, ili ih čak u malenoj teglici uzgajati u dvorištu, na balkonu ili na prozoru.

Posebno je važno koristiti svježu rajčicu, tj. istu propasirati ili izblendati pa tako staviti u hranu, nego umjesto toga koristiti koncentrat rajčice (kemijski pripravak ekstremno nezdrav) ili pelate i slični industrijske pripravke rajčice koji su prepuni aditiva, umjetnih dodataka, pojačivača, soli i štetnih tvari, te ekstemno nezdravi. Koristite i svježu papriku koju propasirate ili izblendate umjesto mljevene ili umjetne (iako mljevenu papriku kao supstitut za gustoću umaka ne možete do kraja izostaviti). Još ako možete nabaviti organske rajčice ili papriku umjesto one ih velikih trgovina i vaš zdravlje će biti daleko bolje.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: ponedjeljak, 27.02.2017. u 01:06) komentiraj (11)

NAJAVA KONCERTA




KONCERT ZAGREBAČKIH MAŽORETKINJA

"Mažoretkinje na karnevalu"
će se održati u nedjelju 12. ožujka 2017. u 19.00 sati
u domu Hrvatske vojske (Ministarstvo obrane), Stančićeva 4.

Koncert je promocija novih članova, te nastupi svih grupa Zagrebačkih mažoretkinja. Na koncertu su uvijek nazočni novinari, TV-reporteri i gosti, te stotine gledatelja.

Karte za koncert mogu se nabaviti na svim probama (od 25. veljače 2017.) zaključno sa subotom 4. ožujka 2017. (ili do nestanka karata).


NASTUPI

- srijeda 22.2. 11:00, Plavi salon Maksimirskog stadiona (press konferencija Dinamo), o/o Skočka

- srijeda 22.2. u 17:00 OŠ Bartola Kašića (dan plesa), o/o Šef
# plesni nastup S1A

- četvrtak 23.2. u 18:45 Kongresna dvorana Studentskog centra (Konferencija mladih Europe), o/o ???
# plesni nastup S1A

- subota 25.2. u 18:30 Službeni ulaz Koncertne dvorane V.Lisinskog (Karnevalski bal u Lisinskom), o/o ???
# plesni nastup S1A



FOTKE sa CAFNŠTRAJTA I INICIJACIJE A.RIHTARIĆ - 1. dio




















































Da vidimo kako su počeci izgledali iz perspektive naših mažoretkinja, koje su vodile DNEVNIK

U ožujku 2001. smo bili na izboru sportaša godine s invaliditetom, odradili smo svoj samostalni koncert u Domu HV, Dočekali smo Janicu Kostelić koja je osvojila Svjetski kup (i pritom je je Brundo učila vrtiti štap, te nam se poptisala na plakat), promoviratli smo Nogometnu akademiju Davora Šukera, Otvarali sportsku dvoranu u Sesvetama, bili na Festivalu mažoretkinja u Čakovcu, otvarali smo predstavništvo Chryslera u Dubravi, plesali smo na dječjoj emisiji "Dorica" u OTV domu.

U travnu smo imali nastup u Otočcu, bili na Uskrsnom kupu skokova u vodu, na Međunarodnom otvorenom prvenstvu u taekwondou, na Uskrsnom kupu skokova u vodu, finalnoj utakmici RH između Cibone i zadra, najavili smo proljetne velesajamske priredbe Zagrebačkog velesajma na Trgu bana Jelačića, snimali smo HIT HTV-a u Bestu, svečano smo otvarali Proljetni zagrebački velesajam, te smo promovirali McDonal's u Podhodniku.

U svibnju smo snimali zadnju emisiju "Svlačionice), obilježili smo dovršetak rekonstrukcije gričkog topa od Jelačićevog trga do Lotrščaka, Otvarali smo sportsku dvoranu u Dubravi, bili na Državnom u Vukovaru, radili kongres UPSa u Intrcontinentalu, imenovali ulice u Kaptol centru, fili na finalu RH Cibona-Split, na balu Društva zagrepčana u Graskoj kavani, najavili smo i otvarali Floraart, plesali na Međunarodnom prvenstvu automodelara, bili na 10-godišnjici prvog postrojavanja ZNG u Kranjčevićevoj, na Danima sporta u Trnju, otkrivali smo spomen ploču Slavoljubu Penkali i 31.5. smo bili na svečanom prijemu povodom Dana Zagreba u Dvercu.

11-13.5.2001. Državno prvenstvo Vukovar (Ivana Ćorić)
Bok Čonfe!
11.05.2001. – petak
Mislim, po sjećanju da smo se našli na parkiralištu Cibone i polako krenuli prema Vukovaru. I tako mi krenuli autoputom, u autobusu krenuli razgovori, čavrljanje o svemu i svačemu, naravno nema teme koju nismo prošli! Ah, da zaboravila sam, ujutro smo imali nastup u Dubravi, u 12. Gimnaziji, tamo je bio Gradonačelnik i ostali iz Poglavarstva, svi nam zaželjeli sreću na 5. Državnom prvenstvu i da se vratimo sa zlatom. Tako mi došli u Vukovar, odmah na stazu za defile. Odmah me uhvatila trema i strah, ipak je ovo moje prvo prventsvo. Odmah smo odradile trening i onda u školu – tamo smo bili smješteni.
12.05.2001. – subota
Evo ga, došao je prvi dan prvenstva – defile.Ujutro smo išli na groblje, dati počast i zapalit svijeće za branitelje. Zatim smo imali defile kroz grad, pa otvorenje. Pa čekanje da dođemo na red, bile smo negdje u sredini. Što nam se približavalo vrijeme da idemo, strah i trema je sve više rasla! Neposredno prije našeg reda, Katarina i ja probavale smo lanse s okretom na početku, jedna pored druge, i stalo su nam se sudarali štapovi i padali, užas! I evo nas na stazi, nisam rekla na treningu su padali štapovi ko iz rukava. Zavladao je muk, tišina – Zagreb nastupa. Kad sam stajala na crti, a ispred mene 7 sudaca, moram vam reći nije mi bilo svejedno, ali osmjeh s usana nisam skidala. Onaj lanse s okretom, smo uhvatile, nisam se stigla bojati, i već je bilo sve gotovo – NIJE MI PAO ŠTAP ( još samo koerografija). Otplesale smo naravno, SAVRŠENO (samo 2 štapa iz "bezveze").
Navečer smo, malo izašle van, do Ferrari-ja, na jednu stock-colu (to je šef platio), a poslije smo pile sokiće, bila nam je frka za koerografiju. Negdje oko ponoći, imale smo trening u dvorani na našu inicijativu
13.05.2001. – nedjelja
Još samo koerografija! Ujutro smo otišle na kavicu u Ferrari. Zatim trening, na kojem smo savršeno otplesale, i trenerica je bila super zadovoljna kao i mi. Kako smo mi bile popodne, opet pola dana čekanja i više smo izludile. Kavica, pa šetnja, pa malo vježbat, i tako je došao red na nas. "Copocabana" ime je naše koerografije, koja nam je donjela po 5. put zlato! Opet mi nije pao štap, palo je "par", ali opet smo otplesale savršeno. Ne mogu vam opisat, kako sam se osjećala, uzbuđenje je još bilo u meni, iako je bio KRAJ. Publika je bila oduševljena, svi su vrištali kao i mi. A suci, izbezumljeni...

Na redu je proglašenje:

KADETIKINJE
1. Zagreb
2. Ogulin
3. Glina

JUNIORKE
1. Zagreb
2. Osijek
3. Pakoštane

SENIORKE
1. Zagreb
2. Osijek
3. Glina

Što da vam još kažem, NAJBOLJE SMO, uzeli smo sve što je bilo za uzeti, i krenuli put ka' Zagrebu... (bili smo malo teški od zlata, ali to Croag busu nije bio problem )









Iz skipte "Povijest mažoret plesa" (Alen Šćuric, Trenerska škola 2015.)

3.1. MAŽORETKINJE
Mažoretkinje su u svom izvornom obliku sačuvane prvenstveno u onim državama gdje nema prevelikog utjecaja twirling-batona. Po Bratoljubu Klaiću mažoretkinja je "djevojka koja obučena u živopisnu odoru svira u paradnom orkestru, ili uz plesne korake u mimohodu rukuje velikom dirigentskom palicom" (Rječnik stranih riječi, Nakladni zavod MH, Zagreb 1989, str. 859). Ova definicija je zastarjela barem sedamdeset godina. Novija definicija je “Djevojka u prepoznatljivoj i propisanoj odori (čizme, suknja, velika palica, kapa i dr.) koja u organiziranoj povorci ili na smotri sudjeluje u svečanim događajima, uz posebnu koreografiju i pratnju glazbe (često u ritmu koračnice)” (Hrvatska opća enciklopedija, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb 2005, svezak 7, str. 164.). Ova definicija ima sve elemente no previše je opisna, što definicija po svojoj definiciji ne može biti. Stoga je Hrvatski savez mažoretkinja (dalje: HMS) postavio svoju definiciju mažoretkinja:
& "Mažoretkinja je djevojčica ili djevojka koja u živopisnoj odori uz plesne korake na ritam koračnice u mimohodu ili na mjestu rukuje štapom".
Možemo zaključiti, da bi se neki ples mogao nazivati mažoret-plesom mora zadovoljiti sljedeće:
• mažoretkinja može biti samo ženskog spola (djevojka ili djevojčica);
• mažoretkinja mora biti odorirana (uniformirana), a odora joj mora biti živopisna;
• mažoretkinja je plesačica (obzirom da uz plesne korake izvodi program štapom);
• mažoretkinja svoj program izvodi isključivo na ritam koračnice (što ne znači da glazba sama po sebi mora biti koračnica, već mora zadovoljiti taj ritam);
• mažoretkinja u svom programu tehnicira (rukuje) štapom (uz plesne korake);
• te napomena kako mažoretkinja može izvoditi program u mimohodu (paradni defile) ili na mjestu (statična koreografija).
Ova definicija ukazuje na bit mažoret-plesa, te različitosti od drugih plesnih oblika. Ova različitost se prvenstveno ogleda u tome da plesne korake kod mažoretkinja prati tehniciranje sa štapom. Dakle, ukoliko ne bi bilo istovremenog tehniciranja sa štapom mažoret-ples bi se mogao svrstati u druge plesne smjerove. Upravo u ovoj definiciji vidljivo je da niti jedna kategorija NBTA-ova programa ne može biti mažoret program (C-kategorija ima nedostatak štapa; B-kategorija uopće ne koristi štap, već druge rekvizite poput koplja, gitara, saksofona, pištolja…; A-kategorija ima nedostatak glazbe, uniformi i mimohoda), tj. NBTA se po svojoj definiciji ne razlikuje od show-dancea.
Povijesno rekviziti mažoret-plesa bili su mažoret-štap, pom-poni, zastave i dirigentske palice (mace). Održali su se mažoret-štapovi kao glavni rekvizit, a u nekim zemljama pom-poni (Rumunjska, Poljska, Češka, BiH, Crnoj Gora i Italija), te palice (Francuska, Poljska, BiH, Srbija). U Hrvatskoj su pom-poni i palice zabranjeni jer se povijesno nikada nisu koristili (izuzev pom-poni u Cavtatu do 1991.).
Krovna organizacija mažoret-plesa Europe je EMA-European majorettes’ association, koja svake godine organizira Europsko prvenstvo. Mažoret-ples ima vrlo razrađena pravila, posebno u nacionalnim pravilnicima, te sustav edukacije, kao i sudački kadar. Natjecanja se održavaju u četiri kategorije (palice, štapovi, klasični pom-poni i show pom-poni), te u tri dobna razreda (kadetkinje, juniorke i seniorke). U svim kategorijama osim showa natjecanja se održavaju u paradnom defileu i statičnoj koreografiji. Naglasci su na umjetničkom dojmu, tehničkom dojmu, općem dojmu i radu sa štapom (pom-ponom, palicom), a najvažnija je sinkronizacija formacije. Pod posebnim i vrlo striktnim uvjetima u Hrvatskoj je dozvoljen mažoret-ples u solu i paru, a nešto kasnije isto je uvela i EMA.
Tradicionalne mažoretkinje izuzetno su popularne u Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Velikoj Britaniji i Luxembourgu, razvijene su u Crnoj Gori, BiH, Srbiji, Mađarskoj, Sloveniji i Poljskoj, djeluju još i u Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji, Makedoniji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Litvi, Ukrajini i Švedskoj. Izvan Europe klasične mažoretkinje djeluju u Tunisu, Alžiru, Južnoj Africi, Martiniqueu, Guadeloupeu, Paragvaju, Gvajani, Polineziji i SAD-u. U domovini mažoretkinja, Francuskoj, EMA je uložila ogromna financijska sredstva i resurse da ponovno pokrene mažoret ples. Gotovo izumro francuski mažoret ples danas ima velika državna prvenstva, vrlo posječene seminare i zapažene rezultate na Europskim prvenstvima, te sve više timova.
No, treba napomenuti da se neke grane mažoret-plesa danas razvijaju drugačije od klasičnih mažoretkinja, prvenstveno pod utjecajem IMA-e koja je pokušala masovnost stvoriti kroz liberalizaciju i zato je u samo desetak godina uspjela gotovo uništiti mažoret plesu u Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj, gdje sastavi imaju malo djevojaka i još manje seniorki. Najčešće ti sastavi smatraju da bi ih odricanje od moderne glazbe, blještavih kostima i akrobatike u plesu brzo uništilo, a zapravo su na ovaj način stvorili bastard jazz-dancea, cheerleadersica i mažoretkinja koji kroz svoju nedefiniranost zapravo uništava sam mažoret plesu u tim zemljama, obzirom da se djevojke nakon početka bavljenja takvim «mažoret plesom» odlučuju za jazz-dance, show-dance ili cheerleadering, te napuštaju takve skupine. Isto je najbolje bilo vidljivo na Europskom prvenstvu mažoretkinja 2013. u Češkoj gdje je usprkos ogromnom broju čeških timova bilo relativno malo čeških mažoretkinja i katastrofalno malo navijača u kategorijama gdje su dominantni Česi.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 22.02.2017. u 00:37) komentiraj (12)

ZAGREBAČKE MAŽORETKNJE U SRPNJU IDU NA TRUNEJU U ŠVICARSKU I ITALIJU


Zagrebačke mažoretkinje od 7. do 10. srpnja idu na turneju u Švicarku i Italiju. Na turneju smo, kako i za Shanghai, pozvani direktno, a ne preko managera. Sa ovom turnejom ćemo završiti sezonu. Biti će to prvi puta da Zagrebačke mažoretkinje nastupaju u Švicarkoj, dočim ćemo broj država u kojima smo nastupali povećati na 23.











Više o ovoj turneji kroz koji mjesec.

To znači da ćemo u ovoj godini imati turneje u:
- Belu Crkvu, Vojvodina, Srbija
- Švicarsku i Italiju
- Shanghai, Kinu



NASTUPI

- srijeda 22.2. u 17:00 OŠ Bartola Kašića (dan plesa), o/o ?
# plesni nastup S1A

- četvrtak 23.2. u 18:45 Kongresna dvorana Studentskog centra (Konferencija mladih Europe), o/o ???
# plesni nastup S1A

- subota 25.2. u 18:30 Službeni ulaz Koncertne dvorane V.Lisinskog (Karnevalski bal u Lisinskom), o/o ???
# plesni nastup S1A



FOTKE - sa DOĆEKA SAMIRA U ZRAČNOJ LUCI ZAGREB










------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: ponedjeljak, 20.02.2017. u 16:31) komentiraj (10)

U NEDJELJU KLASIFIKACIJE


Klasifikacije (godišnji ispiti znanja) za SVE ZAGREBAČKE MAŽORETKINJE su u

NEDJELJU 19. veljače 2017. u OŠ Bartola Kašića, Vrisnička 13

prema slijedećem rasporedu:

1B seniorski sastav od 15.45 do 16.45 h
2. seniorski sastav od 16.45 do 17.45 h
3. seniorski sastav od 17.45 do 18.45 h
1A kadetski, 1A i 1B juniorski sastav od 09.00 do 11.45 h
2j,2p juniorski sastav od 11.45 do 13.15 h
3j, 3p, 3v juniorski sastav od 13.45 do 15.45 h
DJEČJI SASTAVI nemaju klasifikacije
1A seniorski sastav 20. veljače 2017.

Mažoretkinje koje ne dođu na klasifikaciju sporije će napredovati u sastavu, jer tko ne dođe na klasifikaciju tretira se kao da je dobio najnižu ocjenu na istoj (a ocjena je važna za napredak). Dakle KLASIFIKACIJA JE OBVEZNA!



U PONEDJELJAK VELIKA VIJEST!!!

o ugovorenoj turneji tijekom ljeta.
(naravno ako budemo imali dovoljno komentara)



NASTUPI

- subota 18.2. u 15 h, Službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Slaven Belupo), o/o Šef

- nedjelja 19.2. u 8:45, OŠ Bartola Kašića (Klasifikacije), o/o Šef

- nedjelja 19.2. u 13:45, OŠ Bartola Kašića (Klasifikacije), o/o Šef



FOTKE - sa SUDAĆKOG ISPITA HMS-a
fotke Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja
























------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: petak, 17.02.2017. u 20:28) komentiraj (13)

SKUPŠTINA EMA-e I HMS-a DONIJELE VELIKE ODLUKE


Na Skupštinama HMS-a i EMA-e donesene su velike odluke o budućnosti mažoret plesa.

HMS:
- U godinu dana (umjesto u planirane dvije) dovršen je projekt "Novi uzlet HMS-a"
- Državno prvenstvo će biti u Karlovcu 13-14.5.
- Regionalna prvenstva će biti u 26.3. Grubišnom Polju (Istočna), 2.4. Jastrebarsko (Središnja), 8.4. Biograd (Južna)
- Primljene su Bjelovarske mažoretkinje u članstvo
- Dobili smo nove sudačke pripravnike (njih 13), a neki suci su dobili više licence
- HMS je uspio, uz toliko brojne aktivnosti, akumulirati preko 30.000,00 kn financijskih zaliha

2. FAZA UZLETA HMS-a (2017-18)
- Povećati kvalitetu mažoret plesa specijaliziranim seminarima (prvi sa dr. Mihai Kissom je već organiziran)
- Popularizacija i prezentacija (web stranica u izradi)
- Objedinjavanje resursa timova radi pojeftinjenja aktivnosti pojedinog tima
- Svi navijači hrvatskih timova zajedno
- Povećati broj timova HMS-a
- Fondovi Europske unije

EMA:
- Web strnica EMA-e je aktivna: ovog linka
- Program razmjene mažoretkinja (v. na web stranici EMA-e)
- Rusija postala punopravni član EMA-e
- Upravni odbor se reorganizirao na specijalzirane Urede
- EMA ima financijskih zaliha preko 33.000,00 kn (4.411,44 EUR)



NASTUPI

- subota 18.2. u 15 h, Službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Slaven Belupo), o/o Šef

- nedjelja 19.2. u 8:45, OŠ Bartola Kašića (Klasifikacije), o/o Šef

- nedjelja 19.2. u 13:45, OŠ Bartola Kašića (Klasifikacije), o/o Šef



U PONEDJELJAK VELIKA VIJEST!!!

o ugovorenoj turneji tijekom ljeta.
(naravno ako budemo imali dovoljno komentara)



FOTKE - sa BOŽIĆNOG KONCERTA (zaostaci)
fotke Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

Fotke koje zbog tehničke greške nismo objavili. Nove juniorke:

1











I za kraj masovnjača














VELIKO HVALA SVIMA

Ogromno hvala svima koji su zadnjih tjedan dana bili sa mnom, Tinanom i našom obitelji. Iskreno, mnogo nam je to značilo.

Hvala svima koji su poslali stotine SMS-ova, telegrama, mailova, poruka na faceu...
Hvala prvom timu čiji zagrljaj je Tinani i meni puno značio.
Hvala Maji i Viki što su se toliko mnogo angažirali da pomognu u organizaciji ispraćaja.
Hvala svima koji ste u toliko velikom broju došli na Krematorij.
Posebno hvala onima koji su potegnuli i par stotina kilometara da dođu na ispraćaj. Neki i iz drugih država.
Hvala Gradu Zagrebu na telegramima i pozivima.
Hvala gradonačelniku Bandiću na predivnom vjencu.

Ogromno hvala za svaku riječ utjehe, molitvu, suzu koju ste pustili sa nama, za vijence, svijeće, cvijet koji ste bacili za Šćurom.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 15.02.2017. u 22:59) komentiraj (13)

DATUMI NATJECANJA EMA-e NA NJENOJ WEB STRANICI

EMA je dobila svoju web stranicu na koju možete ići preko
ovog linka

Na web stranici imate gomilu korisnih podataka:
- kalendar događanja
- što je EMA-e
- povijest mažoret plesa sa gomilom fotografija
- popis članova
- kako postati član
- objavljeni su svi pravilnici na jednom mjestu
- svi ostali projekti poput "Razmjene mažoretkinja", smotre, festivali, edukacija...
- fotografije
- kontakti







NASTUPI

- četvrtak 9.2. u 11:30, službeni ulaz KD V.Lisinski (Press konferencija za "Lisinski pod maskama") o/o Šef:

- četvrtak 9.2. u 18:00, Kongresna dvorana Zagrebačkog velesajma (Dodjela medalja za najboljeg sportaša sa invaliditetom), o/o ???:



FOTKE - sa DANA DVORANE U LISINSKOM
fotke Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja





Dirigentski štapić umjesto kod maestra, kod Šefa??????






Sa glavnim čovjekom Lisinskog, g. Siriščevićem








I Viki donosi dirigentski štapić maestru












I nastup u stanci koncerta




























Da vidimo kako su počeci izgledali iz perspektive naših mažoretkinja, koje su vodile DNEVNIK

Tisućljeće smo započeli Euroligom. 22.1. je tim prvi puta vidio Tinanu, tada najmlađu mažoretkinju na Svijetu.


26. do 27.1. smo sudjelovali na 8. Svehrvatskom natjecanju invalida Domovinskog rata u Boćarskom domu, 8.2. smo promovirali Cibonu na Trgu bana Jelačića. U veljači smo plesali u Dugavama, bili smo u "Tramvaju zvanom čežnja",





Od 23. do 26.2. smo bili na turneji u Chalon sur Saoneu, Metzu, Luxemburgu, Charleroiu i Bonnu. Tako da smo u 4 dana obišli 5 gravova u 4 države (Francuska, Belgija, Luksemburg i Njemačka).

23-26.2.2001. Turneja Francuksa-Luxemburg-Njemačka, Nikolina Cvitanović
Dakle, Francuska-Luxemburg-Njemačka. Kasnije se pokazalo da je ta turneja bila jedna od zadnjih sa našim Pačićima, ali zato je bila prva na kojoj su zajedno s nama nastupali i dečki iz Straže. I bravo za njih! Nakon savladane početne treme ( a ni Alenu nije bilo lako ) zaista su bili odlični. Mislim da na same nastupe ne treba puno trošiti papir jer i sad me prođu trnci pri pomisli na onaj odvratni vjetar i hladnoću i vrhunac svega – SNIJEG na jednom od nastupa u sred bijela dana. Da stvar bude gora, kad smo počeli nastup bila je visoka temperatura i sunce, a tijekom nastupa temperatura je pala za nekih 10 stupnjeva. P.S. U uličici sa stupovima Ovčarić je zgazio ovcu!

Bilo kako bilo, pozdravili se mi od Francuske, pinklec na rame i smjer Luxemburga. Luxemburg će nam svima ostati u sjećanju prekrasna slika grada u ranim jutarnjim satima prekrivenog svježim snijegom. Stvarno prozor iz bajke. Nakon jutarnje kave nastavak putovanja do Bonna, završni dan karnevala. Da je Bonn stvarno velik grad, dobro su osjetile naše noge. Nastup od samo dvije riječi-hladnoća i defile, udarna kombinacija. Da je bar koji dućan nakon nastupa bio otvoren pa da nas je malo shopping ugrijao, ali ništa od toga. Neki su sjedili na kavi, neki su išli jest nešto, a neki su kao siročići čekali spas u obliku ženskog dijela tima da ih vrati do busa.

I tako je završila ta naša avantura, povratak u Zagreb je u busu donio par predstava i promovirao neke nove, plišane zvijezde, standardna kava u REM-u i napokon doma.









Iz skipte "Povijest mažoret plesa" (Alen Šćuric, Trenerska škola 2015.)

2.2.3. EUROPEAN MAJORETTES’ ASSOCIATION
15. siječnja 1999. europske, tradicionalne mažoretkinje konačno formiraju svoj savez pod nazivom EMA - European majorettes’ association (Europska mažoret asocijacija). Osnivačka skupština bila je u Zagrebu, gdje su se okupili predstavnici deset zemalja Europe (Bosna i Hercegovina, Češka, Hrvatska, Italija, Makedonija, Njemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija i Velika Britanija). Istim je odlučeno kako će sjedište EMA-e biti u Zagrebu. Prvi predsjednik EMA-e je g. Alen Šćuric (Hrvatska), a tajnik g. Emil Culinka (Slovačka).

EMA ima svoj natjecateljski pravilnik, a tri najbolje plasirana sastava na nacionalnim prvenstvima natječu se na Europskom prvenstvu mažoretkinja (1999. Hrvatska, 2000. Češka, 2001. V.Britanija, 2002. Poljska, 2003. Slovačka, 2004. Hrvatska, 2005. Rumunjska, 2006. Italija., 2007. Crna Gora, 2008. Rumunjska, 2009. Francuska, 2010. BiH, 2011. Hrvatska, 2012. Francuska, 2013. Češka... EMA danas broji 12 zemalja – članica (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Francuska, Hrvatska, Italija, Mađarska, Rumunjska, Srbija, Slovenija, Slovačka, Velika Britanija), sa više od 500 sastava i 50.000 mažoretkinja. EMA ima i 20 internacionalnih sudaca iz različitih europskih zemalja. EMA održava redovne skupštine svakih dvije godine, a osim Skupštine ima Upravni odbor i Nadzorni odbor. Manager EMA-e je Florian Virgili iz Francuske. EMA je oformila i Institut za proučavanje mažoret plesa kojeg vodi dr.sc. Mihai Kiss iz Rumunjske.

Nekoliko godina kasnije manja skupina mažoret sastava odvojila se od EMA-i i formirala je IMA-u da bi vrlo brzo, 2011. godine i IMA doživjela svoj raskol i odcjepljenje Čeških i Poljskih timova u novu asocijaciju IMDF. Obije asocijacije resi velik neprofesionalizam, fiktivne nacionalne asocijacije, malen broj natjecatelja, vrlo nestručan sudački kadar, pojedinci koji obnašaju sve bitne funkcije u nacionalnim savezima (predsjednik, predsjednik sudačkog odbora, glavni sudac, trener najboljih timova...), te vrlo niska kvaliteta organizacije prvenstva.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 08.02.2017. u 23:03) komentiraj (11)

ŠEF REIZABRAN ZA PREDSJEDNIKA EMA-e


Alen Šćuric je izabran za predsjednika EMA-e sa mandatom na još dvije godine. Uz njega članovi Upravnog odbora su prof.dr. Mihai Ludovic Kiss, dopredsjednik (Rumunjska), Marija Topić Ramljak, glavna tajnica (BiH), Aleš Breznikar (Slovenija) i Severin Desmacon (Francuska).

EMA je dobila svoju web stranicu na koju možete ići preko
ovog linka

Na web stranici imate gomilu korisnih podataka:
- kalendar događanja
- što je EMA-e
- povijest mažoret plesa sa gomilom fotografija
- popis članova
- kako postati član
- objavljeni su svi pravilnici na jednom mjestu
- svi ostali projekti poput "Razmjene mažoretkinja", smotre, festivali, edukacija...
- fotografije
- kontakti





Kao predsjednik EMA-e Šef je pokrenuo i novi projekt "Razmjena mažortkinja" o kojem ćemo pisati za koji dan.

EMA je dobila i novog punopravnog člana Rusiju, Federaciju mažoretkinja i twirlinga Rusije, sa sjedišem u Moskvi.


NAJMAŽORETKINJA SIJEČNJA

Monika Uđbinac*


Zbog velikog broja nastupa, vođenja tima na Međunarodnom turniru u mačevanju, predanost tima, lojalnosti, pouzdanosti i raspoloživosti za sve aktivnosti ili potrebe tima

ODAZIVANJE NA NASTUPE U SIJEČNJU

1. 3,00 Dajana Šerić

2. 3,00 Kristina Koledić
3. 3,00 Karla Kljutić

4. 2,50 Monika Uđbinac*
5. 2,50 Nikolina Sertić*
6. 2,50 Larisa Pintar
7. 2,50 Dora Hršak
8. 2,25 Silvija Koružnjak
9. 2,00 Petra Bulat*
10. 2,00 Eva Šurbek

Lista se računa kao zbroj u kojem
1 bod - bila je na nastupu
0,5 bodova - rekla je "da", ali nije bila na nastupu
0,25 boda - rekla je "ako baš moram", ali nije bila na nastupu



NASTUPI

- četvrtak 9.2. u 11:30, službeni ulaz KD V.Lisinski (Press konferencija za "Lisinski pod maskama") o/o Šef:

- četvrtak 9.2. u 18:00, Kongresna dvorana Zagrebačkog velesajma (Dodjela medalja za najboljeg sportaša sa invaliditetom), o/o ???:



FOTKE - sa KUTIJE ŠIBICA
fotke Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja





























































(objavljeno: utorak, 07.02.2017. u 10:59) komentiraj (10)

JUČER SMO IMALI CAFNŠRAJT I INICIJACIJU


Jučer smo imali cafnšrajt (obilazak grada pod bakljama, sa zastavama i ključevima grada), staru zagrebačku tradiciju kada se proglašavao visoki vojni časnik. Naravno, cafnšrajt se odnosio na inicijaciju razvodnice Antonije Rihtarić, koja je tradicionalno bila u Starogradskoj vijećnici. Više o tome u jednom od idućih postova.

Post o Rihti je napisan 9.11. a link imate ovdje



NATJECANJA U 2017.
HMS je na svojoj skupštini donio slijedeće odluke:

- regionalno Središnje Hrvatske - nedjelja 2.4. u Jastrebarskom
- Državno, subota i nedjelja 13. i 14.5. u Karlovcu



NASTUPI

- petak 3.2. u 7:30, Zavod za javno zdravstvo (Skupština EMA-e), o/o Ž:



FOTKE - sa MEĐUNARODNOG KOŠARKAŠKOG TURNIRA U DUBRAVI
fotke Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja






















Da vidimo kako su počeci izgledali iz perspektive naših mažoretkinja, koje su vodile DNEVNIK

U studenom smo bili na nekoliko utakmica košarkaške Eurolige i otvarali smo izložbu "Najkolekcionar" Radio Sljemena. U prosincu smo svaki dan (31 dan za redom) radili promociju Marcatonea u Donjem Stupniku, tada prvog mega-shoping centra u Hrvatskoj. Bilo je prezabavno jer su cure bile na rolama i u uniformama i narolale su se za tri života. Paralelno sa time smo radili Bal Kanadsko-hrvatskog društva prijateljstva u Esplanadi, Pa bal Marice hrvatskih iseljenika, boksačku večer Zagreb-Sarajevo u Kutiji Šibica i Božić u Ciboni

Te smo godine prvi puta napravili komplet za Unuku Djeda Mraza (za Mercatone)



A plesali smo i na utrci automodelara, pa su cure malo vozile minijaturne autiće.











Iz skipte "Povijest mažoret plesa" (Alen Šćuric, Trenerska škola 2015.)

2.2.2. NATJECANJA I SAVEZI MAŽORETKINJA DO 1999. GODINE
Nakon II. svjetskog rata u Francuskoj već postoje prvi pravilnici koji se posebno razvijaju šezdesetih godina. Posljednji poznati pravilnik je iz 1969. godine, u kojem propisuje ne samo način ocjenjivanja i nedozvoljene korake, već i izgled formacije, naputke za izvođenje, te pravila odora, pa čak i način vezanja kose i dozvoljene ukrase na odorama. Sedamdesetih godina Francuska broji više od stotinu mažoret-sastava.

Francuski i druge mažoret plesove USTA (twirling baton) je sedamdesetih godina uspjela gotovo uništiti prvenstveno zato što nisu bili ujedinjeni u jedinstven savez. Indikativna je rečenica jednog nizozemskog trenera sa kojim je autor ovog materijala razgovarao krajem prošlog stoljeća i koji je rekao: «USTA je došla sa natjecanjem twirlinga. Mogli smo se ili prilagoditi ili ne natjecati se i staviti u pitanje egzistenciju svoga kluba. Nakon što se stvorila kritična masa, svi ostali su se žurno pridružili. Pa i mi. I onda smo se počeli natjecati po nekim drugim pravilima, koja su sve manje bila mažoretkinje, a sve više twirling. U par godina mažoretkinje su tako nestale i zamijenili su ih trikoi, dvorane i twirl. Danas mi je žao što se to desilo».

U istočnoj Europi to twirling ekspanzija se nije desila prvenstveno zato što Amerikanci nisu imali pristup iza Željezne zavjese. I zato se mažoret ples nesmetano razvijao još tridesetak godina nakon Zapadne Europe (tijekom 70-tih, 80-tih i 90-tih). Upravo stoga danas i mažoret ples jeste mnogo razvijeniji u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, BiH, Rumunjskoj... nego u Zapadnoeuropskim zemljama. Današnjem čitatelju mora biti jasno da još sredinom devedesetih nije bilo interneta i da su informacije vrlo teško kolale.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 01.02.2017. u 00:45) komentiraj (13)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.