DANAS PLAVO-BIJELI TRENING U NEDJELJU TEAM-BUILDING ZA S1A


Danas Seniorski 1A ima Plavo-Bijeli Trening. O treningu nećemo pisati ništa osim da 1. formacija mora doći u plavim majcama, a druga u bijelim.




U nedjelju, pak, Seniorski 1A ima vožnju kartinga na Karting Areni Zagreb, Zagrebački velesajam, Paviljon 35 (ulazi se na Istok III)










Bit će ludo i nezaboravno. Svaka razvodnička grupa vozi svoju utrku, a najbolja iz razvodničke grupe vozi finale. Tri najbolje dobivaju medalju (zlatnu, srebrnu i brončanu), a najbolje dobiva i pokal. Više informacija, ali i sigurnosne informacije pročitajte na stranici Karting arene Zagreb:

http://www.karting-arena.com/



NASTUPI

- četvrtak 1.12. u 16:30 City centar One West (Dinamo event), o/o ???

- subota 3.12. u 13:00 Službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Rijeka), o/o Šef

- nedjelja 4.12. u 14:45 Karting centar Zagreb, Zagrebački velesajam (team-building S1A), o/o Šef

- ponedjeljak 5.12. u ???? ured (ispraćaj Dinama sa Zračne luke Zagreba), o/o ????



FOTKE - sa LIGE PRVAKA DINAMO-LYON















Da vidimo kako su počeci izgledali iz perspektive naših mažoretkinja, koje su vodile DNEVNIK

U srpnju 2000. smo plesali na malonogometnom turniru u Trnju, bili smo na Hanžekoviću (koji je tada bio u srpnju), te smo odradili jednu od boljih turneja u povijesti tima, u Cannes (Francuska).


7-10.7.2000. Turneja Cannes, Francuska (Miljenka Pejaković)
Ono po čemu ću ja sigurno najviše pamtiti put u Francusku, je ono što se dogodilo neposredno prije putovanja. Ja sam skoro ostala u Zagrebu, jer nisam mogla do svojih stvari u stan. Sve je to izgledalo ovako nekako. Nekoliko sati prije nego što što smo se morani naći na Glavnom kolodvoru otkud smo trebali krenuti u Cannes, ja sam izašla van na kavu, pri čemu sam zaboravila uzeti ključeve od stana, jer sam ih već spremila u torbu koju sam spakirala za put. U međuvremenu dok sam bila vani moji roditelji su otišli na vikendicu, pa tako kad sam doša doma nisam mogla ući u stan po stvari, a da stvar bude gora baš su tada pukle cronetove mreže, pa ih nisam nikako mogla nazvati da im kažem da se vrate. (Ah, ti mobiteli, baš kad ih trebaš nikakve koristi od njih). No, nisam ja jedina bila osuđena na ostanak u Zagrebu. Bio je tu i Arno kojeg su zaboravili obavijestiti da se kreće ranije od već prije najavljenog, pa smo tako nas dvoje ostali u Zagrebu, dok su drugi krenuli po orkestar i zatim prema Slovenskoj granici gdje su nas trebali pričekati dok mi stignemo. Goga koja nije išla u Cannes zbog trudnoće odlučila nam je biti vozačica i učesnica u provali stana. Nakon što se Arno spremio za put, krenuli smo prema mom stanu u nakani da u njega provalimo i opljačkamo. Da je netko to imao priliku vidjeti, opis provalnika bi sigurno izgledaoovako nekako: viđen je ćelavac s bradom i čudnom torbom za alat u ruci, a s njime trudnica i dijete. Ipak, sve se dobro svršilo, provala je bila uspješno izvedena, ja sam imala svoje dragocjene stvari i mogli smo mirno krenuti prema Slovenskoj granici gdje su nas ostali čekali.

Nakon duge vožnje napokon smo bili u Francuskoj i svi smo jedva čekali da stignemo, ali sreća nas baš nije služila. Prvo smo malo lutali po okolnim cestama dok nismo uspjeli pronaći mjesto našeg daljnjeg boravka. Na našu veliku žalost umjesto da smo bili smješteni u Cannesu ili bar uz more, mi smo odlutali u brda daleko od svijeta i civilizacije, pa se tako u blizini nije mogla naći ni jedna trgovina, birc ili bilo što drugo slično tome. No, u svakom zlu neko dobro, pa tako kad već nismo bili uz more bar smo imali bazen. O hrani radije ne bih, jer se njihovi "specijaliteti" ne mogu opisati riječima, to jednostavno treba probati.

Osim što smo stalno bili na bazenu, bilo je tu i nogometa. Igrale su mažoretkinje protiv pačetanaca, a naš najjači adut (bar se je tako pričalo) bila je Igrec. Na žalost ne sjećam se tko je na kraju pobijedio i s kojim rezultatom, ali zato znam da je bilo nagurivanja, štipanja, grebanja, vješanja i podčkaljivanja. Naravno to smo smjele mi cure, a orkestar je igrao po pravilima. Oženjeni i oni sa curama su kasnije u Hrvatskoj morali objašnjavati odakle tragovi noktiju na leđima, ali...

Ono zbog čeka smo uopće došli u Francusku bio je nastup u povodu Festivala cvijeća na kojem je bilo super i bez obzira što smo imali defile koji je trajao oko 2 sata, mislim da nitko nije zbog toga zažalio što je bio tamo. Vladao je jedan predivan ugođaj, gdje su sve ulice i svi ljudi bili okićeni cvijećem, pa smo si i mi uzeli papirnate cvijetne vijence za uspomenu na taj događaj. Bili su tamo različiti izvođači: razni svirači, druge mažoretkinje, a među njima jedno vrijeme su nam privlačili pažnju "hula-hula" plesači koji su došli zasigurno s Hawaia. Polugoli nabildani komadi oblačili su se na obližnjem parkiralištu u svoje haljetke, dok smo ih mi gledali i nestrpljivo čekali da se s njima slikamo. Međutim njihovo je dotjerivanje ipak malo predugo trajalo, pa su zato mnogi odustali, dok neki ipak nisu mogli odoljeti da ovjekovječe svoju prisutnost između 2 egzotična komada (kao npr. Bulka).

Drugi dan smo otišli u Cannes kako bi ga obišli, te se malo okupali. Plaže su bile pješčane, more toplo, a mi smo se svi ludo zabavljali, skakali po velikim valovima, igrali se "ribice" i izvodili razne akrobacije u nadi da će to sličiti na sinkronizirano plivanje. Alen je po običaju morao nešto izvoditi, pa nas je gnjurio u more, šopao pjeskom, a za kaznu je sav pocrvenio. Nikolina je ugovorila pogodnu cijenu za narukvice koje je prodavao neki crnac, pa smo ih svi kupili. Neki od nas su imali i tu priliku da vide "Baywatch" uživo. Neki stariji gospodin se zbog nama nepoznatih razloga utopio, pa su brzo intervenirali spasioci koji ga na žalost nisu uspjeli oživiti. No, nećemo više o tužnom.

Zelenković i Sinovec su otkrili da malo dalje od plaže rade tetovaže koje traju 2–3 tjedna, a onda se isperu, pa su svi pohrlili da se i oni istetoviraju, ali radost nije dugo trajala jer čim su se navečer istuširali, tetovaže su se isprale ili izbijedlele. Neki su se sutradan ipak vratili da ih ponovno istetoviraju, pa su ipak u Zagreb došli sa svojim delfiničima, cvjetičima na svojim nogama, leđima, trbuhu,...

Što se tiče obilaska grada recimo da smo svi zasigurno posjetili Mc Donald's gdje smo se ugodno pogostili, zatim "Hollywood planet" gdje smo razgledavali otiske ruku od "zvijezda" i probavali čiji nam otisak najbolje odgovara. Što se tiče kupovine recimo da je najbolje prolazila kozmetika, s obzirom na to da smo naišli na trgovinu koja je imala rasprodaju šminke.

Imali smo sreće što je cijelo vrijeme bilo sunčano, a tek nekoliko sati prije odlaska iz Francuske počela je padati kiša, pa smo zato svi jedva čekali da krenemo za Zagreb. Vratili smo se u utorak ujutro negdje oko 5-6 sati nakon čega smo se svi umorni od puta razišli kućama sa novim dojmovima s još jednog putovanja Zagrebačkih mažoretkinja.






















Iz skipte "Povijest mažoret plesa" (Alen Šćuric, Trenerska škola 2015.)

2.1.2. MAŽORETKINJE KAO ZAMJENA TAMBUR MAJORU
Francuska verzija je još uvjerljivija. Po njoj je preteča mažoret-plesa dirigent paradnog vojnog orkestra tzv. marching-banda. Takav je dirigent, vidljivosti radi, dirigirao velikom palicom, koja je znala biti dugačka i 2 metra i bila je posebno ukrašena. Engleski naziv ove naprave je mace, a hrvatski prijevod bi bio žezlo ili buzdovan, no uobičajen naziv je dirigentska palica ili štap. Za naglasiti je da su ove palice po obliku izuzetno slične današnjim mažoret-štapovima (gumeni stožac na kraju identičan je klasičnom vrhu dirigentske palice). Nije trebalo dugo da se uvidi kako dirigent može upravljati smjer orkestra palicom, te kako pritom može palicom izvoditi razne, čak i žonglerske figure, za vrijeme sviranja orkestra. Tako su se razvile razne kretnje od jednostavnih promjena pravca ili kuta štapa, pa do okretanja ili bacanja štapa. Sve do sredine devedesetih godina 20. stoljeća predvodnice mažoret-sastava koristile su svoj štap na isti način, za signaliziranje kretanja formacije i za brojanje ritma, tj. naglašavanje zadnja dva udarca u osam beatova (7-8) kako bi naglasila početak figure sa prvim beatom sljedećeg takta.

Kako je naziv ovakvog dirigenta bio tambour-major (franc. bubnjarski bojnik ili major, nadbubnjar), logično je za pretpostaviti kako je naziv mažoretkinja došao od te riječi. Dakle, točniji naziv mažoretkinja u hrvatskom jeziku bio bi “bojnikinja”, no mažoretkinja je internacionalni naziv uobičajen u praksi gotovo svih europskih jezika. Tako se u engleskom i francuskom za mažoretkinje kaže “majorettes”, u njemačkom “majoretten”, u češkom “majoretky”, poljskom “mažoretki”, slovačkom “mažoretky”, crnogorskom “mažoretke”, mađarskom “mazsorett”, slovenskom “mažorete”... Krajem 18. stoljeća je tambur-majora nadopunjavala, a ponegdje i zamjenjivala, grupa djevojaka koje su rukovale ukrašenim palicama i predvodile vojnu paradu, na ritam koračnice vojnog orkestra. Time se nastojala vojska i odlazak na bojište učiniti manje stresnim i ljudskijim. Djevojke su, naravno, bile odjevene u paradne odore vojnih postrojbi toga vremena. Upravo stoga su današnje odore (uniforme) mažoretkinja toliko šarene i nakićene (poput uniformi 18. i 19. stoljeća). Vremenom je rukovanje štapom i zastavama dobilo i plesne korake i promjene u formaciji.

Iako je u većini zemalja palica (mace) vremenom, radi praktičnosti i virtuoznosti, smanjivana do izgleda današnjeg mažoret-štapa, u nekim zemljama mažoretkinje i danas plešu sa takvim dirigentskim štapovima. Najpoznatije su takve mažoretkinje u Južnoafričkoj republici, a u Europi se izražaj održao u Poljskoj i Francuskoj. Najčešći naziv za takve mažoretkinje je drum-majorettes (ritam-mažoretkinje). 2009. godine Francuska asocijacija mažoretkinja prezentirala je Mace mažoretkinje (Mažoretkinje sa palicom) obzirom da je nekoliko grupa još uvijek zadržalo ovu tradiciju. EMA je vrlo sretno prihvatila činjenicu da su Mažoretkinje sa palicama uspjele opstati i to u kolijevci mažoret plesa, te je 2011. godine prezentirala Palice kao pokaznu kategoriju na Europskom prvenstvu mažoretkinja u Zagrebu. Tada je održano i prvo neslužbeno natjecanje, da bi iduće godine (u Francuskoj) kategorija postala i službena, a EMA je do tada definirala i pravila ove kategorije. Danas se u ovoj kategoriji natječu mažoretkinje iz 4 zemlje, što znači da se kategorija širi. Najstariji sastav koji aktivno pleše sa palicama prema klasičnom stilu iz 18. stoljeća su Cannes Majors de L'Estuaire, koje rade od 1872. godine i aktualne su prvakinje Europe u ovoj kategoriji.

Ova teorija je i najvjerojatnija te ju službenom smatra i Europska mažoret asocijacija.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 30.11.2016. u 11:22) komentiraj (11)

GOTOVE PRIJAVE ZA STIPENDIJE


Gotove su prijave za stipendije. Više nije moguće podnjeti obrasce za stipendije. Uprava će sada izračunati sve zahtjeve, njih stotinjak, te izvjestiti tražitelje o odlukama.



NASTUPI

- četvrtak 1.12. u 16:30 City centar One West (Dinamo event), o/o ???

- subota 3.12. u 13:00 Službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Rijeka), o/o Šef



FOTKE - sa DANA HODANJA


















U ovoj rubrici pišemo o bivšim Zagrebačkim mažoretkinjama koje su danas vrlo uspješne žene

IVANA ČIČAK (SEDAK)

učiteljica

Ivana Sedak rođena je 23.11.1984. u Zagrebu. Maturirala je XI. gimnaziju nakon čega je diplomirala na učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Predavala je informatiku u OŠ Brestje, a sada je učiteljica razredne nastave. Trenira funkcionalni fitness u Elite fitu u Sesvetama. 2015. udala se za Maria Čičaka, ima sina Luku, starog 9 mjeseci.

Zagrebačke mažoretkinje upisala je 1996. godine, u 1A juniorski prešla je 1998. a u 1A seniorski 2000. u 1. formaciju je ušla 2002, a iz tima otišla 2006. Kao juniorka osvojila je 2 državna prvenstva i jednom je bila državna viceprvakinja, te je dva puta bila prvakinja Europe. 4 puta je bila seniorska prvakinja države i jednom viceprvakinja, te je iste medalje osvojila i na Europskom.

Najdraži nastup u Zagrebačkim mažoretkinjama: ima i jako puno, ali nekako mi je ostao onaj iz HNK najviše u srcu. Kada zaplešeš u nacionalnom kazalištu, vrhu kulture, onda znaš da ste tvoj tim i ti uspjeli!

Najljepši događaj u Zagrebačkim mažoretkinjama: onaj osjećaj sreće i ponosa kad te proglase prvacima

Najatraktivnije putovanje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: Karibi, definitivno

Najdraži nastup Zagrebačkih mažoretkinja: bilo ih je mnogo, ali bih izdvojila plesanje na Karibima i festivalima po Francuskoj

Interesantan događaj ili anegdota u Zagrebačkim mažoretkinjama: Naša spavanja po podu u autobusu dok bi putovale. Ta slika mi dođe pred oči svaki put kada uđem u neki autobus

Kako su mažoretkinje utjecale na njen budući život: Naučile su me kako funkcionirati u timu i prilagođavati se različitim situacijama, kako se ophoditi s različitim tipovima ljudi, što mi je jako važno u mom današnjem zvanju.

I dalje sa Zagrebačkim mažoretkinjama:
- Ivana je imala sestru Tamaru koja je do nedavno bila u timu, tako da je i dalje pratila tim

Poruka Zagrebačkim mažoretkinjama:
Cure, ovo vam je najljepše doba života! Iskoristite to, družite se, uživajte, zabavljajte se, putujte… jer kad jednom napustite mažoretkinje, htjele to vi ili ne, život, posao, obiteljske obveze učine svoje i druženja postaju sve rjeđa… Ostaju samo prekrasne uspomene na lijepo provedeni dio života.


Ivana je prva desno








ŠTO SVE IMAMO U SKLADIŠTIMA

Zagrebačke mažoretkinje imaju 5 skladišta.

U dva podrumska skladišta imamo:
- sav alat
- veče logističke objekte kao što su podiji za dodjelu medalja, baza za jarbole za dizanje zastava, montažne ograde, koplja i stative za zastave...
- potrošni materijal kao što su kutije, boje, okovi...

U vanjskom skladištu imamo:
- montažne stolove
- bubnjeve
- jarbol za dizanje zastava
- staru maskotu

Manje unutarnje skladište skriva:
- štapove
- suvenire
- majce, kape isl.
- potrošni uredski materijal

Veliko unutarnje skladište skriva:
- sve zastave svijeta
- ploče sa natpisima zemalja
- jastuke za dodjelu medalja
- stare uniforme
- uniforme orkestra
- ostatke tkanina od šivanja
- medicinski materijal




Naglašavam da nisam ni nutricionista, ni liječnik, potpuni sam laik. Samo sam pročitao brdo knjiga o zdravijem načinu života, razmislio o tome što sam pročitao, probao sam mnogo toga od onog što sam pročitao i eto našao recept koji je uspio. No, ovo su samo moja opažanja i moje iskustvo i ni na koji način nisu vam popovanje, naputak ili recept za mršavljenje ili zdravstvene probleme. Ovdje samo prenosim u knjigama objavljene stavove pojedinih doktora i nutricionista, koji nisu moji stavovi, ali su se meni pokazali uspješnima. Za ozbiljne savjete morate se obratiti nutricionistu, liječniku ili specijalistu za dijete.

PILETINA, PURETINA I RIBA, A NE SVINJETINA I JANJETINA

Treba izbjegavati masno i crveno meso. Janjetina, svinjetina i patka su na popisu loših mesa. Daleko bolja je piletina, puretina i riba, posebno bijela riba. Teletina, govedina, junetina, ždrjebetina i konjetina svakako su bolji odabir od svinjetine i janjetine. Iznutrice su dobar odabir. Mozak i fileki su ekstremno masni i vrlo neprihvatljivi.

Sušeno meso i roštilj su nezdravi
Sušeno meso je nezdravo i daleko lošije od toplinski tretiranog ili sirovog. Iako je sušeno meso vrlo ukusno, i nikako nije za očekivati da ćete ga potpuno izbaciti iz svoje prehrane, ipak treba smanjiti količinu sušenog mesa. Neka to bude povremena poslastica, a ne svakodnevna hrana.

Najlošiji oblik tretiranja mesa je roštilj. On je vrlo štetan za vaš kolesterol, ali ima i niz drugih štetnih posljedica. Kao i kod suhog mesa roštilj si priuštite povremeno, ali neka Vam ne bude prečesta poslastica, posebno ako često odlazite u restorane. Ima daleko ukusnijih i zdravijih obroka od „miješanog mesa“.

Riba i soja daleko bolji od mesa
Riba je odličan izbor, te se preporuča što više ribe, a najmanje dva riblja obrok tjedno. Bijela riba (orada, kovač, oslić, škarpina, zubatac, bakalar, pastrva, šaran, divlji losos …) je bitno bolja od plave (srdela, haringa, skuša, tuna, palamida, papalini…). Bijela riba ima samo 70 kalorija na 100 grama težine, no i plava riba jest dobra za vas. Sve ribe su odličan izvor bjelančevina, vitamina i minerala, ali i zdravih omega 3 masnih kiselina.

Soja je dobar izvor proteina i odlična zamjena za meso.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: ponedjeljak, 28.11.2016. u 18:41) komentiraj (10)

REJTING ZA 2016/17


Rejting Seniorskog 1A za 2016/17 (do ožujka 2017 kad se radi novi rejting):





IZLET U BOŽIĆNI GARDALAND - PRIJAVE DO SUBOTE


Na zamolbu roditelja produžili smo prijave za Gardaland do iduće subote, t.j. do 26.11. Prijave i uplate možete napraviti kod svojih trenera.



u subotu 10.12.

- Božićni ugođaj, uređenje i prilagođene akcije Božiću (čak je i Prezzemolo Djed Mraz)
- 50 vrhunskih atrakcija (neograničeni broj vožnji u cijeni ulaznice)
- boravak cijeli dan
- povratak u nedjelju oko 2 sata (u noći subote na nedjelju)

ROK ZA PRIJAVE DO 26.11! (subota)

STOGA POŽURITE!!!!




UPLAĆENI SVI HONORARI


Svi honorari, student servisi i stipendije uplaćeni su sa jučerašnjim danom i na vašim su računima.



NASTUPI

- nedjelja 27.11. u 9:30, službeni ulaz Doma sportova (Jastreb open), o/o Skočka

- nedjelja 27.11. u 10:30, službeni ulaz Doma sportova (Otvaranje Jastreb opena), o/o Šef

- nedjelja 27.11. u 15:00, službeni ulaz Doma sportova (Jastreb open), o/o Jerko



FOTKE - sa TEAM BUILDINGA U BAZI - 5. dio



















KAKO SE RAČUNA REJTING

Rejting Zagrebačkih mažoretkinja temelj je po kojem funkcionira sve u našem timu. Djevojke sa višim rejtingom dobivaju apartmane u hotelima, prve biraju bolja mjesta u busu ili avionu, prve biraju termine za komercijalne poslove, imaju niz privilegija.

1. predvodnica je rejting 1
zamjenica predvodnice je rejting 2
razvodnice su rejting 3-6
ostatak formacije je rejtinga 7-17
prva zamjena je rejtinga 18

Rejting se računa tako da Šef, trenerica i predvodnice napišu svoje liste na koje se dodaju ocjene sa klasifikacije i potom se sve podijeli sa 4. Osoba koja ima niži broj (index) ima bolji rejting.

Rejting se računa dva puta godišnje (u listopadu i u ožujku).




ERAZMO ROTERDAMSKI
(1465-1536, nizozemski književnik, filozof i filolog)

Na kamenu koji se kotrlja, ne kupi se mahovina.

Stvaraš li nove prijatelje ne zaboravi na stare.

Lijenima je uvijek praznik.

Sreća je naklonjena odvažnima (sreća prati hrabre).

Bogatstvo se može uživati samo u društvu.




ZAGREBAČKA KATEDRALA

Puni naziv: Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Josipa i Ladislava

- prva katedrala po osnivanju biskupije u Zagrebu 1094. godine, na istom mjestu kao i danas (građena od 1102. do 1217.)

- u velikom potresu 1880. ozbiljno je oštećena katedrala sa jednim zvonikom, pa se nadogradnja i obnova povjerava Hermannu Bolleu, bečkom arhitekti, a prema nacrtima F. Schmidta
- u katedrali počivaju Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan, Alojzije Stepinac, Eugen Kvaternik i drugi hrvatski velikani

Zanimljivi podaci o Katedrali
- ima osam satova, svaki promjera 3 metra i 20 cm, težak 600km, za sve zajedno utrošeno je 8 tona bronce i mjedi
- ima 8 zvona, najveće je zvono Presvetog Trojstva (1843. godina), teško čak 6,5 tona
- do sada je utrošeno preko 200 m3 kamena za obnovu katedrale
- najteži kamen na katedrali ima 2.750 kg
- obnovljeni kipovi Majke Božje i anđela teže 9.000 kg
- križevi na tornjevima su pozlačeni, dimenzija su 2,55 x 1,44 metara, teški 150 kg
- tornjevi katedrale visoki su 108 metara
- dimenzije katedrale su 77 x 48 metara i prima 5.000 vjernika
- katedrala ima ekstremno vrijednu riznicu
- u riznici se nalazi i relikvijar Sv.Križa kojeg je česticu iz Jeruzalema donio 4. zagrebački biskup (1134.)



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: petak, 25.11.2016. u 01:28) komentiraj (11)

JOŠ TRI DANA ZA GARDALAND


IZLET U BOŽIĆNI GARDALAND - PRIJAVE DO SUBOTE


Na zamolbu roditelja produžili smo prijave za Gardaland do iduće subote, t.j. do 26.11. Prijave i uplate možete napraviti kod svojih trenera.



u subotu 10.12.

- Božićni ugođaj, uređenje i prilagođene akcije Božiću (čak je i Prezzemolo Djed Mraz)
- 50 vrhunskih atrakcija (neograničeni broj vožnji u cijeni ulaznice)
- boravak cijeli dan
- povratak u nedjelju oko 2 sata (u noći subote na nedjelju)

ROK ZA PRIJAVE DO 26.11! (subota)

STOGA POŽURITE!!!!




NASTUPI

- četvrtak 24.11. u 9:30, službeni ulaz KD V.Lisinskog (Davis cup, izvlačenje parova), o/o Šef

- nedjelja 27.11. u 10:30, službeni ulaz Doma sportova (Otvaranje Jastreb opena), o/o ????



FOTKE - sa TEAM BUILDINGA U BAZI - 4. dio









U nedjelju smo nakon jutarnje kave i vožnje terencem po brdima, odradili natjecanje u traženju licitarskih srca po brdima oko baze. Pobjedu je odnjela Rihtina grupe koja je fakat požnjela tonu licitara


Nakon toga smo imali natjecanje u trčanju sa zavezanim nogama




Na kraju smo imali i najzanimljiviju igru štafete. Prvi zadatak je bio iskapit čašu što prije


Najsmješniji zadatak bio je izjadanje šlaga kojeg je bilo više po faci i kosi nego u želucu






Nakon toga cure su morale zabiti čavao u gredu, pri čemu su odabrale čekić i gredu (po načelu tko prvi...)




Slijedeća igra je bila guljenje i rezanje luka na sitno (za dinstanje), poseban dodatak igre su bile suzice


...a gdje je Rihtina rezalica (Ćurko)? A da, čeka Rihtu da ispravi čavao! hehehehe




Posljednja igra je bila brzinsko izjedanje mrkve, četvrtine luka, žlice senfa i ljutog feferona. Face onih koji izjedaju govore sve...










U ovoj igri pobjedila je ekipa Čeh. Ukupan plasman naših "Igara bez granica":
1. razvodnička grupa Čeh**** (ukupno 26 bodova)
2. razvodnička grupa Franović***
2. razvodnička grupa Jerković**
4. razvodnička grupa Skočilović**
5. razvodnička grupa Ros**

...posljednji nastavak u idućem postu!





Da vidimo kako su počeci izgledali iz perspektive naših mažoretkinja, koje su vodile DNEVNIK

U svibnju 2000. imali smo nastup na HTV-u, plesali smo na Državnom u Glini, četiri dana smo bili na ITTF-u, plesali smo na Dinamo-Hajduk, radili finale košarkaškog prvenstva i nogometnog kupa, najavili smo Floraart na Trgu bana Jelačića, bili smo na kružnoj biciklističkoj utrci kroz Hrvatsku, snimali smo Zlatnu ribicu HTV-a (tada superpolularan show), plasali smo na Danima sporta.

U lipnju smo plesali na Ina Croatia Rallyu, otvarali smo obnovljeni paviljon supova na ZOO, plesali na Smotri mažoretkinja u Kloštar Ivaniću, na 75. godišnjici ZOO-a i imali humanitarni nastup u Trnju.

5-7.5. Državno prvenstvo mažoretkinja u Glini (Krisina Krajna)
5. svibnja smo se skupile na Jarunu gdje smo imale nastup i prvi put plesale Sambu pred publikom. Što se tiće same koreografije moram Vam reći samo to da ju morate vidjeti jer je super. A što se tiće toga kako smo otplesale - bolje da ne znate (strašno). Nakon nastupa sjedamo na bus, na Mladosti skupimo juniorke i kadetkinje i pravac Glina. U Glini smo bili smješteni u školi, po razredima u kojima su bili kreveti na kat. Nakon što smo se smjestili otišli smo na stazu. Bilo je kasno (koko 22:30) a rasvjeta nije bila jaka pa štapove baš i nismo vidjele. Nakon probe preselile smo se u birc, pa u obližnji jer je bio bolji, pa u još jedan koji je bio još bolji. Ubrzo smo bili na stolovima, a i vlasnik sa nama. Bilo je LUDO! No, ubrzo smo morali na spavanje, jer moramo sutra plesati. Na putu do škole smo plesale defile. Možete si samo zamisliti reakciju ljudi koji su nas vidjeli. Pri kraju defile iza nas se odjednom stvorio policijski auto. Policajci su bili totalno zbunjeni, a još su se više zbunili kad smo im napravili tunel sa štapovima. Ostali su bez teksta, i samo produžili dalje.

Subota, 6.5. Defile smo otplesale super. Ja sam premorena radi svih treninga i plesanja. Cure su navečer tulumarile, a Habuš se "prejela" tjestenine, no to već nije za javnost.

Nedjelja 7.5. Danas se pleše koreografija. Već su svi polako na rubu živaca. Dolazi red i na nas. Prvo se čuje ogroman pljesak, ali već na prve taktove mrtva tišina. Završava koreofrafija i totalni šok - nije pao ni jedan štap. Bravo!!!! Publika je oduševljena, vrišti, a mi skupa sa njom. I naravno bile smo prve.

















>




Iz skipte "Povijest mažoret plesa" (Alen Šćuric, Trenerska škola 2015.)

2. POČECI MAŽORETKINJA


2.1. TEORIJE O NASTANKU MAŽORET-PLESA
Ne postoje pouzdani zapisi o nastanku mažoret izražaja, no tri najvjerojatnije teorije ćemo obraditi. Danas se smatra vjerojatnim da su mažoretkinje nastale od tambur-majora u Francuskoj krajem 18. stoljeća.

2.1.1. ŠVICARSKI BACAČI ZASTAVA KAO PRETEČA MAŽORETKINJA
Jedna od pretpostavki je da su mažoretkinje nastale od šarolikih švicarskih "bacača zastava". Bili su to stjegonoše koji su umjesto uobičajenog nošenja zastava radili jednostavne figure sa kopljima zastava kao što su vrtnja, mahanje, njihanje, okreti, bacanje i sl. Prema ovoj verziji ovakav način parade sa zastavama svijetom su pronijeli holandski moreplovci. Kasnije se razvio poseban izražaj “bandieratori”” koji su danas jedna od glavnih atrakcija karnevala i drugih festivala Zapadne Europe. Karakteristika ovog izražaja je akrobatika sa jednom i više replika srednjevjekovnih zastava u opremi paževa iz istog vremena. Sami izvođači na glazbu orkestra ili perkusija (udaraljki) bacaju zastave deset i više metara u zrak, te ih rotiraju oko ruku i ostalih dijelova tijela. Izražaj još danas ima mnogo dodirnih točaka sa mažoretkinjama (rolovi, rotacije, elementi poput “osmice”, tradicionalne uniforme, glazba), što samo potvrđuje teoriju.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 23.11.2016. u 16:06) komentiraj (10)

PRIJAVE ZA GARDALAND PRODUŽENE DO IDUĆE SUBOTE (27.11.)


U Kotoru je seminar bio pun pogodak. Radili smo sa dva dobna razreda i djevojke su bile toliko oduševljene da su nas obasipali sa poklonima, doživjeli smo ovacije i morali smo obečati da ćemo opet doći održati seminar.

Sa upravom smo se družili više sati svakog dana, te smo dogovorili zajedničke projekte u dogledoj budućnosti, uključjući i zajedničke nastupe u Zagrebu i Kotoru.

Više o seminaru u jednom od idućih postova.



IZLET U BOŽIĆNI GARDALAND - PRIJAVE DO SUBOTE

Na zamolbu roditelja produžili smo prijave za Gardaland do iduće subote, t.j. do 26.11. Prijave i uplate možete napraviti kod svojih trenera.



u subotu 10.12.

- Božićni ugođaj, uređenje i prilagođene akcije Božiću (čak je i Prezzemolo Djed Mraz)
- 50 vrhunskih atrakcija (neograničeni broj vožnji u cijeni ulaznice)
- boravak cijeli dan
- povratak u nedjelju oko 2 sata (u noći subote na nedjelju)

ROK ZA PRIJAVE DO 26.11! (subota)

STOGA POŽURITE!!!!




NASTUPI

- utorak 22.11. u 18 h, službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Liga prvaka: Dinamo-Lyon), o/o Šef

- četvrtak 24.11. u 9:30, službeni ulaz KD V.Lisinskog (Davis cup, izvlačenje parova), o/o Šef

- nedjelja 27.11. u 10:30, službeni ulaz Doma sportova (Otvaranje Jastreb opena), o/o ????



FOTKE - sa TEAM BUILDINGA U BAZI - 3. dio


Jerko grupa je imitirala Petra Grašu i "Tko nam brani"














Franović grupa je izvela Severinu i "Štiklu", koji su i pobjedili u ovoj igri
















Viki grupa je skinula Lidiju Bačić "Viski"


















...nastavak u idućem postu!





Zbog puta u Crnu Goru neće biti ZA-MA-GAZINA u petak i ponedjeljak. Idući ZA-MA-GAZIN je u srijedu


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: ponedjeljak, 21.11.2016. u 03:08) komentiraj (14)

TRENERI ZAGREBAČKIH MAŽORETKINJE DRŽE SEMINAR U CRNOJ GORI

Dva trenera Zagrebačkih mažoretkinja danas lete za Crnu Goru gdje u Kotoru drže seminar za stotinjak mažoretkinja. Već prvi sat je danas navečer, a treneri se vračaju u ponedjeljak.

Osim Crne Gore u idućoj godini ugovorili smo seminare i treninge drugim timovima u Hrvatskoj, Srbiji, Austriji i Sloveniji, a vjerojatno ćemo dogovoriti i još neke seminare.



IZLET U BOŽIĆNI GARDALAND



u subotu 10.12.

- Božićni ugođaj, uređenje i prilagođene akcije Božiću (čak je i Prezzemolo Djed Mraz)
- 50 vrhunskih atrakcija (neograničeni broj vožnji u cijeni ulaznice)
- boravak cijeli dan
- povratak u nedjelju oko 2 sata (u noći subote na nedjelju)

ROK ZA PRIJAVE DO 19.11! (ova subota)

STOGA POŽURITE!!!!




NASTUPI

- petak 18.11. u 16 h, Službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Istra), o/o Skočka

- utorak 22.11. u 18 h, Službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Liga prvaka: Dinamo-Lyon), o/o Šef



FOTKE - sa TEAM BUILDINGA U BAZI - 2. dio

Petra je i dalje bila u svom elementu






A i još neki su se zarazili


A mamam Novak nam je donirala i svjetleće narukvice, koje su stvarno cool


Jedna od tri igre bila je i "Tvoje lice zvuči poznato". Prva grupa bila je rihtina na Kalembera i "Evo noći evo ludila"








Skočkina grupa je skinula Ninu Badrić "Takvi kao ti" uz legendarnog repera Ser-ti-rep








...nastavak u idućem postu




Zbog puta u Crnu Goru neće biti ZA-MA-GAZINA u petak i ponedjeljak. Idući ZA-MA-GAZIN je u srijedu


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: petak, 18.11.2016. u 10:16) komentiraj (13)

RAZVODNIČKE GRUPE


IZLET U BOŽIĆNI GARDALAND



u subotu 10.12.

- Božićni ugođaj, uređenje i prilagođene akcije Božiću (čak je i Prezzemolo Djed Mraz)
- 50 vrhunskih atrakcija (neograničeni broj vožnji u cijeni ulaznice)
- boravak cijeli dan
- povratak u nedjelju oko 2 sata (u noći subote na nedjelju)

ROK ZA PRIJAVE DO 19.12!



RAZVODNIČKE GRUPE

Nove razvodničke grupe su:

Viktorija Čeh****
- Martina Šćuric
Ana Domitrović*
- Laura Novak
Martina Kralj
- Petra Gorše

Petra Franović***
- Matea Tina Črnec
Monika Uđbinac*
- Petra Perić
Valerija Gašparec*
- Silvija Koružnjak

Ivona Skočilović**
- Karla Kljutić
Jelena Križanac*
- Laura Pozaić
Nikolina Sertić*
Eva Šurbek

Petra Ros**
- Monika Klobučar
Petra Bulat*
- Lucija Pandžić
Nina Halapir*
- Dajana Šerić

Iva Jerković**
- Ana Perković
Natalija Agić*
- Larisa Pintar
Lana Božić*
- Dora Hršak

Antonia Rihtarić**
- Kristina Koledić
Anamarija Ćurković*
- Martina Črepak
Eva Brajko*
- Ana Matić



NASTUPI

- petak 18.11. u 16 h, Službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Istra), o/o Šef



FOTKE - sa TEAM BUILDINGA U BAZI - 1. dio

Petak smo započeli igranjem pantomime










Transcendentalni razgovor sa repom, koji je Petri rekao da je orlov, ili možda ipak jastrebov


Ovo je bolje ne komentirati


No, uspjeli smo je smiriti masažom


I spremanje na spavanje oko tri ujutro




Buđenje u subotu ujutro






A kiflice i štrudle od jabuka koje je poslala mama Bulat su doslovce planule. Hvala mama Bulat bile su prefine






A onda smo ubili tonu mandarina koju je poslala baka Jerković, naravno sve smeće na Šefa. Hvala baka Jeković, mandarine su bile preslatke, prave domaće!


A neki su si još malo odspavali, pa su ih drugi odlučili "uljepšati"




A predvodnica nam ovdje izgleda ko carica orkužena podanicima :-)




A bilo je i nadobudnih koji su učili


...nastavak u idućem postu




Da vidimo kako su počeci izgledali iz perspektive naših mažoretkinja, koje su vodile DNEVNIK

Od samog kraja ožujka do 4. travnja bili smo u Španjolskoj, Castelion de la Plana, na Festivalu de la Madalena. Istoremeno je 1.4. ostatak cura bio na Autoshowu. U travnju smo još bili i na "Budo noći" (prezentacija borilačkih vještina), Uskrsnom kupu skokova u vodu.

29.3.-4.4.2000. Castellon de la Plana, Španjolska (Lana Ribarić)
29.3. se održala nogometna utakmica Hrvatska-Njemačka koja je bila vrlo zanimljiva, ali ne po igri, nego po vremenskim okolnostima. Kiša je taj dan padala ko luda, svi smo pokisli i smrznule smo se. Tako mokre zajedno sa Pačićima u 20 sati krenule smo na put za Španjolsku. Bus je u početku izgledao kao ciganska kola. Naime, duž busa visile su uniforme Pačetanaca kako bi se osušile, a naše majce i jakne visile su po prozorima i sjedalima. Mirisi koji su se radi toga širili cijelim busom baš i nisu bili osvježavajući. Na jednoj od granica policajac je doslovce izjurio iz autobusa kako je unutra zaudaralo po vlagi i mokrim uniformama. U busu su se gledali filmovi, pjevalo se i zazalo, kao i uvijek. Ne smijem zaboraviti spomenuti da su sa nama išli i novinari Arene: Mary i fotograf Davor, koji nas je stalno slikao. Putovali smo skoro 24 sata. Kad smo došli do hotela guze više nisam osjećala. Bili smo smješteni u hotelu "Orange". Sobe su bile prekrasne sa lijepim pogledom. Hrane je bilo ko u prići, prežderavali smo se ko prasci. Poslije većere uredile smo se i otišli u disco koji se nalazio u našem otmjenom hotelu. Lumpali smo do rano ujutro. Bila je ludnica.

U petak smo imali nastup tek navečer, pa smo tako cijeli dan imali slobodno za razgledavanje otmjenih kućica, svaka sa svojim bazenom. Sline su nam curile kad smo to gledali. Na nastup smo išli autobusom do Castellona de la Plana. Imali smo savršenu publiku, bila je oduševljena našim nastupom. Prvi put smo nastupali na pozornici. Najsmješnije je bilo kada su Tomu prvo ispale note, a nakon toga dok je htio note dići iz trombona je ispao onaj dugački dio na pod. Skoro smo se strgali od smjeha. Nakon nastupa ponovo disko i ludnica do jutra. Drugu noć u disku su već svi znali da smo iz Hrvatske. Tu noć je bilo neko natjecanje na koje smo poslali Sanju jer smo mislili da će plesati, ali nije nego je morala piti pivo na slamku. Naravno, nije pobjedila.

Ujutro, Alen nas je sve probudio i rekao da imamo 10 minuta da se spremimo jer već kasnimo na nastup koji je kakti bio u 9 sati. Našli smo se u predvorju, ali došle su samo mažoretkinje, orkestru nije bilo traga. Alen je sjedio u fotelji i izgledao full ozbiljno i odjedno viknuo 1. april. Majke mi, bila sam u stanju strgat ga na licu mjesta, kao i većina cura iz tima. On nas je samo gledao i smijao se. Skoro sam glavu zaboravila u onoj žurbi da se na vrijeme obučem da nas na kraju digne na foru. Nastup je ipak bio u 11 sati. No, preživjeli smo i to. Dugi nastup je bio opet navečer. Ovu većer nisam ostala u disku jer nisam mogla držati oči otvorene, pa sam nakon pola sata otišla u krevet.

U nedjelju smo opet imali dva nastupa. Bile smo dva dana u njihovim novinama. Popodne smo Dijana, Mirna, Natalija, Andreja i ja otišle na plažu, smočiti noge, napraviti par fotki i uloviti malo smeđe boje. Zabavu smo našli u malom rakiču Albertu. Na povretku u hotel zaustavile smo se na igralištu gdje su naši Pačetanci igrali nogomet protiv savršeno građenih tamnoputih i prsatih Brazilaca. Dečki su se međusobno trgali, ali najzanimljiviji je bio dirigent Mraz sa svojom bijelom razvučenom potkošuljom koja mu je dosezala skoro do koljena. Kasnije smo otišli u hotel gdje su se neki odmarali, drugi su bili na bazenu, a ja sam kao vrijedna curica pokušala učiti, ali mi to nije uspjevalo uz upaljen televizor i kojekakve šale koje su dolazile iz susjednih soba, pa sam otišla na kavu i učenje odgodila za neku drugu priliku. Navečer smo imali zadnji nastup. Bio je to defile kroz gradske ulice, koje su odzvanjale pljeskom ljudi i glazbom raznih orkestara. Uz nas velika atrakcija bile su brazilske plesačice sambe u tangicama i rupičastim grudnjacima, te glavama prekrivenim perjem. Cijelu noć smo proveli u predvorju pjevajući i opraštajući se sa našom Kristinom; koja je bila naš vodić. Onda smo opet otišli u disko i slavili Natašin 19 rođendan.

U ponedjeljak nakon doručka otišli smo prema Barceloni, gdje smo ostavili Mraza jer nije došao na vrijeme (siroti je imao proljev), a policajac je potjerao autobus sa stajališta. Našli smo se na prvom benzinskoj na kojoj je Mraz došao taksijem. Platio je preko 200 EUR tu vožnju, pa smo kasnije govorili "kupo sra**e dirigenta Franje". Nakon toga punom parom krenuli smo kroz Francusku, Italiju, Sloveniju prema Hrvatskoj. Sve što smo tamo doživjeli ne može se tako lako opisati, to se jednostavno mora doživjeti. Sve je bilo super, društvo je bilo fenomenalno, kao i uvijek, jedva čekam da ponovno idemo na neko putovanje koje će mi uvijek ostati u sječanju na najbolje provedeno vrijeme u savršenim Zagrebačkim mažoretkinjama.






















Iz skipte "Povijest mažoret plesa" (Alen Šćuric, Trenerska škola 2015.)

1. UVOD

1.1. OPĆENITO O PLESU

Ples je društvena, točnije sociološka pojava proizašla iz potrebe ljudi za međusobnim trajnim kontaktom, tj. druženjem. Već je Aristotel uvidio jedno od najistaknutijih čovjekovih obilježja, rekavši kako je čovjek "zoon politikon" (društveno biće). Iz te čovjekove potrebe za socijalnim kontaktom razvili su se i svi postulati civilizacije. Jedan od glavnih načina društvenog kontakta upravo je ples. Stoljećima je ples bio jedini način neposrednog kontakta, posebno između žene i muškarca. U ruralnim krajevima bio je to narodni ples, kojeg danas nazivamo folklorom. Urbane sredine razvijale su svoje plesne izražaje, no najizražajniji oblik društvenog kontakta preko plesa izražavao se u dvorskom plesu. Dvorski i građanski balovi ili kola koja su se održavala za sajmova, blagdana ili obiteljskih svečanosti (vjenčanja, krštenja...) bili su idealna prigoda za udvaranja ili druga izražavanja emocija (pokazivanje simpatije, antipatije, dokazivanja, natjecanja, pa čak i nadmudrivanja).

I sam ples proživio je goleme transformacije, a koje se i danas događaju, naravno u kontekstu ukupnog kulturnog napretka i kulturnih specifičnosti. Tako je bečki valcer u početku bio prava sablazan koju su zabranjivali, pa čak i policijski progonili, jer se smatrao vulgarnim i sramotnim zbog blizine tijela plesnih partnera prilikom plesa, da bi kasnije postao “službeni” ples bečkog dvora. Posebno veliku transformaciju plesa možemo vidjeti u standardizaciji plesnih koraka koju donose športski plesovi. Tako je latino-američki športski program sambe različit od sambe koja se pleše u Brazilu. Niti izvorni tango, borba dobra i zla, crnog i bijelog, više nema karakteristike standardnog programa športskog tanga. No, to je već druga priča.

Danas razlikujemo nekoliko vrsta plesnih izražaja, od kojih ćemo izdvojiti najpoznatije: folklor, klasični balet, športski ples (latino-američki i standardni), akrobatski rock'n'roll, show-dance (sa svim svojim smjerovima), jazz-dance, suvremeni ples i dr. Klasifikacija plesova ovisi o plesnim smjerovima, pa čak i plesnim školama, tj. o tome da li plesna škola priznaje ili ne pojedini plesni izražaj, te u koji ga kontekst svrstava. Stoga je teško napraviti klasifikaciju koja neće podleći kritikama nekog od navedenih.

Za nas je važna grupa tzv. društvenih plesova. I ovdje se stručna mišljenja razilaze. No, smatramo pravilnim u društvene plesove ubrojiti sve one plesove koji se izvode u plesnim dvoranama, tzv. ballroom (dvoranama za balove). Naravno takvo izvorno tumačenje je apsolutno izgubilo svaku vrijednost (npr. bečki valcer se u građanskom plesu plesao na omeđenim prostorima gradskih parkova ili trgova, tzv. "paviljonima"). Stoga se društvenim plesovima smatraju svi oni plesovi koji služe za druženje, tj. socijalni kontakt više ljudi. Tako bi se u društvene plesove mogli ubrojiti svi oni plesovi koji se izvode u paru ili grupi (formaciji), iako je danas velik broj plesova i plesnih izražaja moguće izvoditi i u solo-programu. Prema takvom tumačenju mažoret-ples bi spadao u društvene plesove.

Iz gore navedenog ustanovili smo da ples može biti solo, parovni i grupni, tj. formacijski. Formacijski plesovi karakteristični su za neke plesne izražaje od kojih je najbolji primjer folklor. No, i velik broj plesnih izražaja koji se načelno plešu parovno raspoznaju svoje formacijske oblike kao što su športski ples, akrobatski rock'n'roll, step... Formacijske plesove izvodi grupa plesača koji uz točno propisane figure imaju i točno propisana pravila za promjenu formacija (izgleda grupacije). Formacijska pravila definiraju pojedini plesni izražaji sukladno svojim općenitim pravilima. Mažoretkinje, u užem smislu spadaju isključivo u formacijske plesove. U širem smislu to ne mora nužno biti pravilo, ali o tome kasnije.

Pojedine plesne figure rabe i neke športske discipline kao što su umjetničko-klizanje, ritmička gimnastika isl. Za nas je za sada važno razlikovati takve vidove plesne primjene, kako bi mogli kasnije postaviti bitnu razliku između mažoretkinja i twirling-batona.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 16.11.2016. u 03:31) komentiraj (10)

IDEMO U GARDALAND - ROK DO SUBOTE!




IZLET U BOŽIĆNI GARDALAND

u subotu 10.12.

- Božićni ugođaj, uređenje i prilagođene akcije Božiću (čak je i Prezzemolo Djed Mraz)
- 50 vrhunskih atrakcija (neograničeni broj vožnji u cijeni ulaznice)
- boravak cijeli dan
- povratak u nedjelju oko 2 sata (u noći subote na nedjelju)

ROK ZA PRIJAVE DO 19.12!



TEAM-BULDING JE BIO ZAKON

Od petka do nedjelje smo bili na team-buildingu u Zagorju. Bilo je zakon, podruškali smo se, naklopali se finog roštiljčeka, tulumarili, natjecale su se razvodničke grupe... Pobjedu nakon 6 igra je odnjela razvodnička grupa od predvodnice Čeh**** (28 bodova), a drugo mjestu su djelile razvodnička grupa predvodnice Franović*** i razvodnice Jerković** (21 bod). U Zagorju je bilo zima (tijekom noći i -5, a doživjeli smo i prvi mraz), ljevala je kiša, čak se malo pokazao i snijeg, malo smo se više druškali u zatvorenom, no umirali smo od smjeha na koreografije "tvoje lice zvuči poznato", na nevjerojatna Jelenina pitanja u igri "pogodi tko sam", razbacali smo se po brdima u nedjelju tražeči licitare, a navijanje u trčanju sa zavezanim nogama i ludoj štafeti bilo je kao da timu život ovisi o pobjedi. U svakom slučaju baza je ostvarila svoju svhu, hvala svima koji su pomogli u sređivanju baze i ponovo smo tamo kada dođu lijepi dani.

Više o team-buildingu u fotkama od idućeg posta.



NASTUPI

- petak 18.11. u 16 h, Službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Istra), o/o Šef



FOTKE - sa RADNIH AKCIJA ZA BAZU

U nedjelju su nam ogromu pomoć dali roditelji, kada smo ispraznili prostorije od starog namještaja i postavili krevete
















A onda su cure iz tima u četvrtak pomogle donjeti madrace i sve srediti






U idućem postu fotke iz team buildinga




U ovoj rubrici pišemo o bivšim Zagrebačkim mažoretkinjama koje su danas vrlo uspješne žene

MAJA IVANOVIĆ

apsolventica Ekonomskog fakulteta

Maja je rođena 27. travnja 1990. u Zagrebu. Osnovnu školu je završila na Borongaju, a maturirala je na Prvoj ekonomskoj školi u Zagrebu. Nakon završenog prediplomskog studija Poslovne ekonomije Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu upisala je diplomski studij Računovodstvo i revizije na kojem joj je ostao još samo diplomski rad. Dvije godine je radila u Weitnauer-Chanel promociji, potom u administraciji Vip-a, da bi od listopada ove godine radila u poreznom odjelu E&Y Savjetovanja. Tijekom školovanja je trenirala košarku.

2006. godine upisala se u početni seniorski sastav Zagrebačkih mažoretkinja, 2009. je ušla u Seniorski 1A, a 2011. je otišla iz tima. Osvojila je 2 puta regionalno i županijsko prvenstvo, 2 puta je bila prvakinja Hrvatske i dva puta Europe.

Najdraži nastup u Zagrebačkim mažoretkinjama: Turneja u Chalon sur Saone (Francuska) gdje smo plesale u prepunoj dvorani i kad je cijela dvorana ustala na noge, pljeskala i doslovno vrištala tijekom koreografije.

Najatraktivnije putovanje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: Tajvan

Interesantan događaj ili anegdota u Zagrebačkim mažoretkinjama: Stajale smo na startu za defile na državnom prvenstvu u Oroslavju. Čekale samo da tim ispred nas završi i da nas predstave. U tom trenutku je netko primijetio da Kukolja nam coflek na jednoj čizmi. Što ćemo sad? Kad ono Kukolja otrgne drugi coflek sa čizme da joj budu iste, jer kao što svi znamo predvodnica može biti različita od ostatka formacije.

Kako su mažoretkinje utjecale na njen budući život: Izuzetno pozitivno! Jedna od najvažnijih stvari je da se naučiš nositi sa pritiskom. Dobro mi je došlo na faksu kada sam morala nešto prezentirati, ali i sad na poslu jer su rokovi svakodnevno prisutni. Naučiš komunicirati sa ljudima, kako biti dobar timski igrač, ali i s druge strane voditi ako je potrebno. Naučiš se odgovornosti i nositi se s obvezama kao vrlo mlada osoba. To sam čak spomenula u razgovoru za posao za trenutnu firmu. Pitali su me kako ću moći raditi kod njih s obzirom da imam puno aktivnosti (radila sa za Weitnauer i bila demonstrator na Katedri za informatiku), a ja sam odgovorila da sam u Zagrebačkim mažoretkinjama naučila nositi se s time i da mi je ta osobina ostala i nakon što sam otišla.

I dalje sa Zagrebačkim mažoretkinjama:
- Maja pomaže timu kada god je potrebna, još uvijek povremeno odradi neki protokol i ceremonijal
- redovno odlazi na prvenstva kao kompjuterski operater

Poruka Zagrebačkim mažoretkinjama:
Budite uporne i trudite se. Nikada ne odustajte od svog cilja. Bit će dana da će vam biti teško i naporno, čak i ići na živce, ali ne odustajte jer uspomene i prijateljstva koje stvorite u ovom timu su prijateljstva za cijeli život











KOLIKO SATI I KILOMETARA NAPRAVE CURE ZA TRENINGE I NASTUPE

U Seniorskom 1A imamo mažoretkinja apsolutno iz svih dijelova Zagreba, ali i iz okolnih gradova. Trenutno najdalje putuju

1. Natalija Agić* iz Bregane
2. Klobučar Monika iz B.Pisarovinske
3. Valerija Gašparec* iz Dugog Sela
4. Larisa Pintar iz Pisarovine
5. Kristina Koledić iz Sesveta

Iako studira i živi u Zagrebu, mažoretkinja koja ima najdalje boravište je Ana Perković, koja je iz Tomislavgrada, BiH.

U S1A najviše je mažoretkinja iz Vrapča (4), Kustošije (3), Svete Klare (3) i Malešnice (2), Trokuta (2), dok su ostale iz Trnave, Trešnjevke, Dubca, Medveščaka, Laništa, Gračana, Petruševca, Ferenčice, Retkovca, Sesveta, Borongaja, Svetica, Svetog Duha, Markuševca, Borovja, Lučkog i Cvjetnog naselja

Da bi došle na trening i sa treninga kući mažoretkinje S1A svaki puta naprave 920 km.

Uračunamo li sve redovne treninge, intenzivne i izvanredne treninge, nastupe, te team-buildinge, odlaske na prvenstvo, kolegije i sastanke naše mažoretkinje naprave

169.210 km godišnje unutar Zagreba (bez turneja i putovanja izvan Zagreba).

što je više nego da 4 puta obiđu zemaljsku kuglu!!!!





Naglašavam da nisam ni nutricionista, ni liječnik, potpuni sam laik. Samo sam pročitao brdo knjiga o zdravijem načinu života, razmislio o tome što sam pročitao, probao sam mnogo toga od onog što sam pročitao i eto našao recept koji je uspio. No, ovo su samo moja opažanja i moje iskustvo i ni na koji način nisu vam popovanje, naputak ili recept za mršavljenje ili zdravstvene probleme. Ovdje samo prenosim u knjigama objavljene stavove pojedinih doktora i nutricionista, koji nisu moji stavovi, ali su se meni pokazali uspješnima. Za ozbiljne savjete morate se obratiti nutricionistu, liječniku ili specijalistu za dijete.

VIŠE JOGURTA - MANJE PUNOMASNOG KRAVLJEG MLIJEKA I VRHNJA

Kravlje mlijeko je vrlo masno i puno je kazeina koji organizam teško probavlja. Stoga upotrebljavajte manje punomasnog kravljeg mlijeka (2,8% i više). Radije koristite nemasno mlijeko (sa 0,9% mliječnih masti i manje). Dovoljno je ukusno, a u kavi nećete niti osjetiti razliku. Još bolje je koristiti kozje (vrlo zdravo), sojino, rižino, kokosovo ili zobenom mlijeko.

Što manje vrhnja i sira!
Vrhnje je vrlo loše, deblja i nije zdravo, pa ga izbjegavajte što više. U svakom slučaju koristite vrhnja sa manje masnoća, nisu baš previše zdrava ni ona, ali su bar manje nezdrava.

Sir je također prepun masnoćama i treba ga ozbiljno izbjegavati. Ukoliko ne možete bez sira koristite nemasni sir, a posebno preporučam posni sir koji ima smanjenu količinu masnoća. Svježi posni sir (ima nekoliko proizvođača u Hrvatskoj) uz dodataka crvene paprike (ako volite ljuto svakako koristite nju), sitno narezanog luka i češnjaka, te nemasne šunke (sa 2% masti) odlična je poslastica i namirit će vam potrebu za sirom.

Jogurt je vrlo zdrav!
Jogurt je odličan za dijete i općenito za zdravlje, jer smanjuje kalcitrol u tijelu, čime brže sagorijeva postojeću mast u tijelu, a istovremeno se i masnoće slabije pohranjuju. Probiotici u jogurtu pomažu održavanju balansa dobrih bakterija u crijevima. Stoga je vrlo važno piti veće količine jogurta posebno ako pijete antibiotike i druge lijekove koji ubijaju crijevnu floru. Kako jogurt ima proteina, B vitamina, kalcija, kalija i magnezija vrlo je preporučljiv kao zdrava prehrana.

Jogurt sa manje masnoća je jednako ukusan kao i punomasni, ali je neusporedivo zdraviji. Treba se samo naviknuti. Probajte par dana i zaboraviti ćete onaj stari, masni, manje zdrav. Onaj od 0,9% je bolji od „normalnog“, ali onaj sa 0,1% je još bolji, njega koristite, a razlika u okusu je neprimjetna. Nemasno mlijeko i nemasni jogurt proizvodi Vindija, Megle i S-budget. Meni Megle 0,05% nikako nije pasao, dapače nisam ga mogao uopće koristiti, niti na silu, dok mi je ona Vindijin odličan. Jednostavno Megle je drugačiji, previše vodenast, ali probajte. O ukusima se ne raspravlja. Svakako probajte sve pa vidite koji vam je bolji, al neki će vam bit bolji od onog punomasnog.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: ponedjeljak, 14.11.2016. u 08:48) komentiraj (12)

S1A IDE NA TEAM BUILDING


Nakon što smo u nedjelju i jučer (četvrtak) sređivali Bazu, sve je spremno za dolazak S1A na team-building. U Bazi u Zagorju ćemo igrati igre, zabavljati se, cugati finu cugu, papati finu papicu, raditi krijes... Tri dana užitka i povezivanja tima. Bit će nam zakon!!!



REZULTATI AUDICIJA U STUDENOM

DJEČJI SASTAV (3 do 7 godina) - koje SU PROŠLE
1. proba – subota 12.11. 11:50 u Palmotićevoj 30

179. Celinić Klaudia
182. Gržinić Laura

DJEČJI SASTAV (3 do 7 godina) koje nažalost NISU PROŠLE
183. Pospihalj Ema

JUNIORKE (8 do 14 godina) koje SU PROŠLE
1. proba – subota 12.11. 13:00 u Palmotićevoj 30

181. Bogović Karla
184. Horvat Magdalena
185. Tkalec Ina
186. Ševčik Đogaš Lara
187. Gilja Ema

SENIORKE (15 do 25 godina) koje SU PROŠLE
1. proba – petak 30.09. 19:45 u Hercegovačkoj 111

180. Ded Suzana



INSTAGRAM
Pratite našu instagram stranicu ZG_MAZOREKINJE i sudjelujte u njenom radu!

Programe, najfotke na vašem mobitelu!!!



NASTUPI

- petak 11.11. do 13.11. Team building u Zagorju



FOTKE - sa FACEBOOKA naših mažoretkinja

Već dugo nismo objavili slike sa facebooka naših mažoretkinja, a tu uvijek bude interesantnih selfija i drugih fotki































BAZA U ZAGORJU

Zagrebačke mažoretkinje imaju Bazu u Zagorju koja služi za pripreme, intenzivne treninge i team-buildinge. Baza je napravljena na imanju Šefove djedovine koje je preuređeno za boravak mažoretkinja. Do sada je tim bio jednom u Bazi, a češće nije odlazio jer Baza nije bila adekvatno uređena.

Nakon što nam je "Vladimir Nazor" Zagrebačkog holdinga poklonio 34 kreveta i 45 madraca, te smo nabavili ostalu opremu, a uz pomoć sponzorstva Sokol Marića i ogromne pomoći volontera roditelja, te samih mažoretkinja uspjeli smo Bazu osposobiti za smještaj do 45 mažoretkinja.

U drugoj fazi uređenja (na proljeće) uredit ćemo još 4 prostorije, te jedan sanitarni čvora, te ćemo moći smjestiti cjelokupan S1A, K1A i J1A sastav.

U Bazi imamo:
- dvije velike kuće i nekoliko manjih objekata
- jednu veliku spavaonicu sa 24 kreveta
- 4 manje spavaonice sa 10-tak kreveta
- jedna manja spavaonica sa 2 kreveta za trenere
- dnevni boravak u koji stane 40 osoba (i spava 10 osoba)
- balkon sa stolom za 4 osobe i ljuljačkom za 4 osobe
- dva sanitarna čvora
- kuhinju
- ogroman roštilj (odjednom se može ispeći meso za 20 osoba)
- blagovaonicu za 25 osoba
- tri skladišta
- dvije sjenice sa stolovima
- garažu
- sportske sadržaje (odbojka, stolni tenis, nogomet)

Uz ovu Bazu, Zagrebačke mažoretkinje pripreme i ljetni kamp rade još i u Jadranskoj bazi u Posedarju.




DANTE ALIGHIERI
(1265-1321, talijenski pjesnik)

Put koji vodi slavi nikada nije posut cvijećem.

Najvruća mjesta u paklu rezervirana su za one, koji u vrijeme velikih moralnih kriza, čuvaju svoju neutralnost.

Ljubav ima dvije pratilje: dobrotu i strpljivost.




ZRINJEVAC

Zrinjevac, odnosno Trg Nikole Šubića Zrinskog, dio je tzv. Zelene ili Lenucijeve potkove, koju čine sedam zagrebačkih donjogradskih trgova.

- napravljen 1872. (do tada je tamo bio stočni sajam)

- površina 12.540 m2

- na parku ima 220 platana i tri fontane

- na sjevernom dijelu stoji meteorološki stup postavljen 1884. godine.

- na južnom dijelu poprsja: Julija Klovića, Andrije Medulića, Krste Frankopana, Nikole Jurišića, Ivana Kukuljevića Sakcinskog i Ivana Mažuranića.

- u sredini parka, nalazi se glazbeni paviljon, postavljen 1891. godine (projektan Hermann Bolle).

- Zrinjevac je obrubljen zgradama Vrhovnog suda Hrvatske (sjever), Županijskog suda (istok), Arheološkog muzeja (zapad), Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (jug), Ministarstva vanjskih poslova (jugoistok)

- ime dobio na spomen na 300. godišnjicu bitke N.Š. Zrinjskog kod Sigeta



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: petak, 11.11.2016. u 00:22) komentiraj (13)

ANTONIJA RIHTARIĆ** NOVA RAZVODNICA


Zbog zainteresiranosti napravit ćemo još jednu

AUDICIJU

u četvrtak 10.11. u 20 sati
u Palmotićevoj 30


Pa ako znate nekoga tko je zainteresiran, ili mislite da bi netko mogao biti zainteresiran, prenesite mu ovu vijest! (jer drugih oblika oglašavanja neće biti).



NASTUPI

- četvrtak 10.11. u 20:00 Palmotićeva 30 (audicija), o/o Šef

- petak 11.11. do 13.11. Team building u Zagorju


FOTKE - sa UTAKMICE DINAMO-SEVILLA













ANTONIA RIHTARIĆ** RIHTA NOVA RAZVODNICA

Rihta je rođena 6. srpnja 1997. u Zagrebu. Nakon završene Prirodoslovne gimnazije Vladimira Preloga upisala je Sveučilište Sjever, studij novinarstva, gdje je trenutno brucošica. Vrlo dobro govori engleski jezik.

Zagrebačke mažoretkinje upisala je 2003. godine u dječjem sastavu. 2007. prelazi u 1A kadetski, a 2010. u 1A juniorski. 2012. postaje juniorska predvodnica. U Seniorski 1A došla je 2014, a u 1. formaciju ulazi 2015. Sa kadetkinjama i juniorkama je osvojila 7 županijskih i regionalnih prvenstava, bila je 7 puta prvakinja Hrvatske i isto toliko puta prvakinja Europe. Sa seniorkama je bila jednom županijska i regionalna prvakinja, jednom državna prvakinja i jednom viceprvakinja, te je jednom osvojila prvenstvo Europe, a jednom bila srebrna.

2015. započinje školovanje za trenericu, a Trenersku školu završava ove godine.











LAURA RAŠIĆ* JUNIORSKA PREDVODNICA
Laura je rođena 15. studenog 2002. godine u Zagrebu. Učenica je osmog razreda Osnovne škole Brestje. Dobro se sporazumjeva na engleskom, a malo razumije i njemački.

U Zagrebačke mažoretkinje je došla 2006. godine u dječji sastav. U Kadetski 1A je došla 2011., a predvodnica tima je postala 2013. U Kadetskom 1A sastavu osvojila je 4 regionalna i županijska prvenstva, 5 puta je bila prvakinja Hrvatske, 4 puta prvakinja Europe i jednom europska viceprvakinja. Laura je jedna od najboljih predvodnica koje smo ikada imali, te je za to dobila posebnu pohvalu stručnog stožera.


LORENA RADIĆ* KADETSKA PREDVODNICA
Lorena je rođena 11.8.2004. u Zagrebu. Učenica je 6. razreda Osnovne škole Gračani. 5 godina bavi se košarkom u Košarkaškom klubu Medveščak. Mama Valentina bila je dugo godina u Zagrebačkim mažoretkinjama (do 1999.), a došla je do statusa razvodnica (o njoj možete pročitati post od 29.2.2016.). I sestra Erika je u Kadetskom 1A.

Zagrebačke mažoretkinje upisala je 2007. godine u dječjem sastavu. 2014. prelazi u Kadetski 1A. Osvojila je dva županijska i regionalna prvenstva, bila je dva puta prvakinja Hrvatske i prvakinja Europe.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 09.11.2016. u 09:00) komentiraj (12)

DODATNA AUDICIJA U ČETVRTAK


Zbog zainteresiranosti napravit ćemo još jednu

AUDICIJU

u četvrtak 10.11. u 20 sati
u Palmotićevoj 30


Pa ako znate nekoga tko je zainteresiran, ili mislite da bi netko mogao biti zainteresiran, prenesite mu ovu vijest! (jer drugih oblika oglašavanja neće biti).



RADNE AKCIJE ZA BAZU

Naradili smo se u bazi u Zagorju ali do zadnjih granica. Svi smo premoreni, boli nas i najmanji mišić. Mene osobno boli nokat malog prsta pa do vrha kose. Puno hvala tati i mami Radić, tati i mami Perak, te tatama Žilavec i Borovnjak. Ljudi su dali sve od sebe, i još malo. U četvrtak imamo nastavak radova. Maljamo jednu prostoriju, te sređujemo pod, a potom postavljamo ostatak kreveta!

Ekipa, HVALA PUNO, HVALA, HVALA, HVALA, u ime cijelog tima. Jako PUNO STE NAS ZADUŽILI!



NASTUPI

- četvrtak 10.11. u 20:00 Palmotićeva 30 (audicija), o/o Šef

- petak 11.11. do 13.11. Team building u Zagorju


FOTKE - sa UTAKMICE DINAMO-CIBALIJA

















U ovoj rubrici pišemo o bivšim Zagrebačkim mažoretkinjama koje su danas vrlo uspješne žene

KALTRINA KRASNIĆ LINA

diplomirala na Zdravstvenom veleučičištu

Lina je rođena 10. travnja 1988. u Zagrebu. Diplomirala je na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, smjer sestrinstvo, a kreće sa postiplomskim studijem sestrinstva na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ostala su joj još dva ispita na Pedagoško-psihološkom obrazovanju na Učiteljskom fakultetu. 9 godina se školovala na dopunskoj albanskoj školi (1995-2004) gdje se školovala za komunikaciju na albanskom i engleskom jeziku.

Radila je u KBC Rebro (Koronarna intenzivna jedinica),KBC Šalati (intenzivna ortopedija), a sada radi na KBC Jordanovac gdje je na poziciji zamjenice glavne sestre. Već je 19 godina aktivna u Albanskom kulturnom društvu „Shkendija“ gdje je koreograf i voditeljica plesne sekcije zadnjih 8 godina, te u Albanskom dramskom društvu „Mergimtari“. Članica je kulba albanskih studenata u Zagrebu, Mreže albanske mladeži u Hrvatskoj, te ima četverogodišnji mandat u Vijeću albanske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Tijekom školovanja bavila se i odbojkom. Aktivno svira def i flautu.

Zagrebačke mažoretkinje upisala je 2000. u juniorskom sastavu. 2004. dolazi u Seniorski 1A, 2007. je postala razvodnica. 2007. je bila asistentica trenera, Trenersku školu završava 2008. Otišla je iz tima 2010. godine, no i nakon toga je nekoliko puta bila član zdravstvene službe stručnog stožera na natjecanjima. Osvojila je 3 zlatne medalje na državnim prvenstvima, te dvije zlatne i jednu srebrnu na Europskom prvenstvu.

Najljepši događaj u Zagrebačkim mažoretkinjama: Trenutak kada sam ušla u 1. formaciju Seniorskog 1A. Taj dan sam toliko bila sretna da sam htjela cijelom svijetu reći da ću sada i ja predstavljati Zagreb na državnim i europskim prvenstvima. Doslovce sam svim svojim prijateljima i familiji rekla, a to ne bi bilo to da nisam i na društvenim mrežama objavila tu sreću :-)

Najdraži nastup u Zagrebačkim mažoretkinjama: svaki nastup je bio na svoj način lijep i drag, ali su mi nastupi na turnejama uvijek bili nekako posebni i opuštajući

Najatraktivnije putovanje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: Sve turneje su bile odlične, ali Španjolska i Crna Gora su bile najbolje

Interesantan događaj ili anegdota u Zagrebačkim mažoretkinjama: Nikad neću zaboraviti Europsko prvenstvo u Crnoj Gori, 2008. kada je na početku samog defilea na prvom lanseu s okretom Tei Jahić pao štap na nos. To je i mene zaboljelo i skoro sam stala i htjela joj pomoć, jer je bila blizu mene i čulo se kao da se nešto slomilo, ali ona je sa suzama u očima i najvećim osmjehom na licu završila defile do kraja. Ne moram vam reći da je nos, naravno, bio slomljen, i da je odmah nakon nastupa dobila prvu pomoć.

Kako su mažoretkinje utjecale na njen budući život: Mažoretkinje su obilježile najveći dio mog života. Svoju mladost sam provela upravo na najljepši način. One zahtijevaju upornost, volju i želju da se postigne najviše, ali tu su i najdraža putovanja, upoznavanja, druženje, sreća… Prijateljstvo koje se stekne u timu i dan danas se nastavlja, i ne može se usporediti ni sa čime, jer smo povremeno jedna drugoj morale biti i brati, i sestra, i mama… Postale smo jedna obitelj na čelu sa glavnim i odgovornim Alenom, koji nas je tako i učio. Takav odnos i poštovanje se nastavilo i u mom daljem privatnom životu. Ne odustajem od ničega, trudim se, poštujem druge, i napredujem u svim segmentima života, a sve to zahvaljujući i Zagrebačkim mažoretkinjama.

I dalje sa Zagrebačkim mažoretkinjama:
- Lina nam je i dalje na dispoziciji kao zdravstvena radnica u Stručnom stožeru

Poruka Zagrebačkim mažoretkinjama:
Drage cure, budite uporne, sretne, slušajte jedna drugu, budite si potpora i, što je najvažnije, volite to što radite. Plešite iz dubine srca koliko god vam je povremeno teško. Ne zaboravite što ovdje naučite i uživajte u svakom provedenom trenutku. Jer, jednom kad ovo završi, bit će vam žao. Vjerujte, ovo vam je najljepše doba života i želim da vam bude kao što je bilo i meni - PREDIVNO!!!











KOLIKA NAM JE ARHIVA
U arhivi Zagrebačkih mažoretkinja ima
- preko 300 registratora
- više od 140.000 stranica dokumenata
- 52 beta i ostale vide-kazete sa video-materijalima




Naglašavam da nisam ni nutricionista, ni liječnik, potpuni sam laik. Samo sam pročitao brdo knjiga o zdravijem načinu života, razmislio o tome što sam pročitao, probao sam mnogo toga od onog što sam pročitao i eto našao recept koji je uspio. No, ovo su samo moja opažanja i moje iskustvo i ni na koji način nisu vam popovanje, naputak ili recept za mršavljenje ili zdravstvene probleme. Ovdje samo prenosim u knjigama objavljene stavove pojedinih doktora i nutricionista, koji nisu moji stavovi, ali su se meni pokazali uspješnima. Za ozbiljne savjete morate se obratiti nutricionistu, liječniku ili specijalistu za dijete.

KRUMPIR TREBA IZBJEGAVATI

Krumpir je prepun škroba i ugljikohidrata te ga treba maksimalno izbjegavati. Iako je pire krumpir bolja opcija od pečenog ili pomfrija, gdje u kombinaciji sa uljima stvara još gori efekt po zdravlje, svaka vrsta krumpira je štetna za vas i trebate ga maksimalno izbjegavati. Ako već pržite krumpir činite to u palminom ili nekom drugom zdravijem ulju koje smo naveli gore, te ga nakon pečenja ocjedite i stavite na papir za odmašćivanje (dobre su i one kuhinjske role papira kojeg duplom debljinom stavite na plastičnu plitku posudu ili tacnu, te na njega pomfri) da se ocijedi od ulja. Probajte i ostat ćete iznenađeni kolika količina masnoća se iscijedi sa pomfrija. A većina i usprkos toga ostane i dalje na njemu. Svakako izbjegavajte industrijski pomfri jer on ima malo od pravog krumpira a daleko više štetnih kemijskih dodataka.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: ponedjeljak, 07.11.2016. u 16:43) komentiraj (10)

NOVI TREMINI TRENINGA K1A I J1A


Od ovog vikenda Kadetski 1A ima treninge od 9:30-12:30 umjesto od 8:00-11:00, a Juniorski 1A od 12:00-15:00 umjesto od 10:30-13:30. Ova promjena će biti ovakva do kraja školske godine



NAJ MAŽORETKINJA LISTOPADA

Viktorija Čeh Viki*****, prva predvodnica Zagrebačkih mažoretkinja
Image and video hosting by TinyPic
zbog superiornog vođenja tima, izvrsnog reagiranja na kriznu situaciju, te ogromne požrtvovnosti za Zagrebačke mažoretkinje. Viki radi u uredu, trenira S1A i kao predvodnica ima mnogo nastupa.



NASTUPI

- petak 4.11. u 18:30 uprava Dinama (VIP događaj, nije za javnost), o/o Viki

- četvrtak 10.11. u 20:00 Palmotićeva 30 (audicija), o/o Šef



FOTKE - sa MEĐUNARODNOG KARATE TURNIRA u Samoboru

Slike Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

















KAKO SE BIRA PREDVODNICA

Predvodnice Zagrebačkih mažoretkinja najvažnije su osobe u timu. O njima ovisi budućnost tima. Dobra predvodnica će podići nivo tima, loša će ga spustiti, a može ga čak i uništiti. Predvodnice su vrh Zagrebačkih mažoretkinja, ne samo prema rejtingu nego i funkcionalno, pa i organizacijski. I zato se izboru predvodnica posvećuje iznimno mnogo vremena i resursa tima, a izbor je produkt vrlo ozbiljnog postupka i dugotrajne evaluacije i analize.

BIRANJE JUNIORSKE I KADETSKE PREDVODNICE
Kadetska i juniorska predvodnica biraju se na način da trener iznese svoje stavove pred Trenerski kolegij i da svoje mišljenje. Njegovo mišljenje je vrlo važno obzirom da on konstantno prati potencijalne kandidatkinje. Nakon stava Trenerskog kolegija odluku donosi stručni tim.

Ukoliko stručni tim nije siguran u odabir predvodnica napravi testiranje za dvije ili više kandidatkinja (do sada je najviše bilo četiri kandidatkinje), te to testiranje ima presudnu ulogu u odabiru. No, ovog testiranja nema ukoliko je stručni tim siguran u odabir. Od dosadašnjeg izbora kadetskih i juniorskog predvodnica testiranja su se održala u 30% slučajeva, a direktan odabir je bio u 70% slučajeva.

Česta je praksa da bivše kadetske predvodnice postanu juniorske predvodnice. U 80% slučajeva do sada bivša kadetska predvodnica je postala i juniorska. Nažalost, u 23-godišnjoj povijesti Zagrebačkih mažoretkinja ni jedna juniorska predvodnica nije postala seniorska predvodnica.

BIRANJE SENIORSKE PREDVODNICE
Predvodnicu seniorki bira stručni tim stručnog stožera Zagrebačkih mažoretkinja. Odabir predvodnice je dugačak proces koji traje više godina na način:
- potencijalna predvodnica prati se dugi niz godina (većina ih je izdvojena za praćenje dok još imaju 12-13 godina, tj. prate se 6-7 godina prije nego postanu zamjenice predvodnice).
- nakon što se ista locira kao potencijalna predvodnica, usmjerava se njen put na tom cilju, te se ista motivira i usmjeravaju se resursi na postizanju kvaliteta za predvodnicu (školovanje, razgovori, stavljanje u situacije za vođenje tima, postavljanje za razvodnicu kako bi se u razvodničkoj grupi poticala njena liderska sposobnosti, edukacija od bivših predvodnica…), ali se i konstantno procjenjuju svi potrebni elementi za postanak predvodnicom
- nakon što dođe vrijeme izbora predvodnice prva klasifikacija je Trenerski kolegij koji vrlo dugo i sistematski raspravlja o potencijalima kandidatkinja za predvodnicu
- vrlo bitnu ulogu u Trenerskom kolegiju ima i trenerica S1A koja je član i stručnog tima
- potom se analiziraju svi podaci i donese se odluka

KOJE ODLIKE MORA IMATI PREDVODNICA
Predvodnica po svemu mora biti uzorna i u svim karakteristikama mora biti na najvišem nivou. Predvodnica mora imati slijedeće karakteristike:
- liderske sposobnosti, tj. sposobnost da bude vođa, a to znači da istovremeno mora biti autoritet među djevojkama, ali i motivator
- sposobnost snalaženja u plesnom vođenju defilea (dakle snalaženje u konkretnim situacijama gužve u prometu, brze reakcije na situacije, prepoznavanja momenta kada se mora odraditi pojedini element zbog npr. dolaska gradonačelnika, prisutnosti medija, vrhunca manifestacije, velikog broja publike….) – iznenadili bi se koliko djevojaka nema ovu sposobnost
- komunikacija sa publikom, ona mora plijeniti pozornosti, biti simpatična, ali istovremeno i ponosna, te zadržati nivo svoje pozicije u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji, kao i komunikativnost sa VIP osobama (da se ne ukipi pred VIP osobom, da ima razvijen vokabular, simpatičnost u komunikaciji, te da zna bonton i protokolarna pravila)
- biti odlična plesačica
- imati izvanredne rezultate u tehniciranju sa štapom
- imati naočit izgled
- biti psihički stabilna osoba (na rušiti se pod pritiskom, ne podlijegati utjecajima, imati svoje „ja“)
- biti moralna u svom svakodnevnom životu (ipak ona predstavlja ne samo tim, nego i grad Zagreb)




BENJAMIN FRANKLIN
(1706-1790, američki političar, filozof, pisac i izumitelj)

Ti možeš odgađati, ali vrijeme neće.

Voliš li život? Onda nemoj tratiti vrijeme jer je od vremena sastavljen život.

Izgubljeno vrijeme nikad nije pronađeno ponovno.

Vrijeme je novac.

Ne planirati znači planirati neuspjeh.

Upravljaj svojim poslom ili će on upravljati tobom.

Čuvaj se malih izdataka: mala pukotina potopit će veliki brod.

Nikad nije bilo dobrog rata, ni lošeg mira.

Volite svoje neprijatelje jer vam oni ukazuju na vaše pogreške.

Teško je praznoj vreći stajati uspravno.

Učite od vještih; onaj koji sam sebe uči, ima budalu za učitelja.

Većina budala misli da su samo neuki.

Ili napiši nešto vrijedno čitanja ili napravi nešto vrijedno pisanja.

Troje može čuvati tajnu samo ako je dvoje od njih mrtvo.




SABOR RH

- od 9. stoljeća su se ogranizirali sabori na kojem se raspravljalo o pojedinim političkim pitanjima u Hrvatskoj (kao što je bio Crkveni sabor 925, sabori za krunidbu kraljeva isl.)

- 19. travnja 1273. godine. održan prvi poznati sabor i to u Zagrebu, sa sačuvanim zapisnicima, odlukama i potpisom bana

- 1527. Sabor je potpuno neovisno odabrao austrijskog cara Ferdinanda Habsburga za hrvatskog kralja, a 1712. samostalno je potvrdio pragmatičnu sankciju (da žene mogu biti prestolonasljednici)

- od 1533. zasjeda jedinstveni Sabor za Hrvatsku, Dalmaciju i Slavoniju u Zagrebu pod predsjedanjem zajedničkog bana

- od 1681. do 1918. službeni naziv je Sabor Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije

- 1847. Sabor proglašava hrvatski jezik kao službeni (do tada je službeni bio latinski, mađarski i/ili njemački)

- 1848. Sabor proglašava niz povijesnih odluka poput ukidanja kmetstva, ukidanja veza sa Ugarskom (proglašenje neovisnosti), građanske slobode, ujedinjenje Hrvatske

- Sabor nije radio za vrijeme tiranije jugoslavija od 1920-1941. (prvo zasjedanje u NDH je bilo 1942.)

- 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor proglašava neovisnost Hrvatske i prekid odnosa sa Jugoslavijom

SABORSKA PALAĆA


- iako Sabor u Zagrebu zasjeda od 13. stoljeća nije imao svoju stalnu zgradu do 1731. kada se na glavnom Markovom trgu izgrađuje tada najveća palača u Zagrebu na mjestu današnjeg Sabora

- 1807. Sabor se seli u zgradu na zapadnom dijelu Markova trga, gdje se gradi zgrada danas poznata kao Banski dvori, a sjedište je Vlade RH

- no Banski dvori nisu bili dovoljni za sve urede Bana, sudova i Sabora, pa se ¸1839. odlučilo graditi novu zgradu na staroj lokaciji iz 1731. gdje je Sabor i danas. Do tada je Sabor zasjedao u kazalištu na uglu Ćirilmetodske ulice i Markovog trga, danas poznatiju kao Skupština grada Zagreba, a u kojoj inicijacije imaju i Zagrebačke mažoretkinje

- u zgradi današnje Skupštine grada održala se i povijesna sjednica 1848.

- 1849. Sabor ponovo seli na lokaciju iz 1731, no gdje je napravljena nova zgrada koja je dio današnje zgrade.

- 1907. Sabor kupuje sve okolne zgrade do Opatičke ulice i gradi današnju zgradu Sabora, pod arhitektonskom palicom Lava Kalda i Karla Susana (useljena 1911.)


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: petak, 04.11.2016. u 23:43) komentiraj (10)

TRENINZI SE NASTAVLJAJU PREMA UOBIČAJNOM RASPOREDU


Nakon par slobodnih dana radi Sisveta, od danas (srijede) treninzi se nastavljaju prema uobičajnom rasporedu.



NASTUPI

- četvrtak 3.11. u 12:00 ured (Zračna luka Zagreb, doček Dinama), o/o Jerko



FOTKE - sa OTVORENIH DANA VATROGASACA - 2. dio

Slike Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja























A napravili smo i jedno zanimljivo natjecanje, tko će prije obući vatrogasnu opremu, mažoretkinja ili profesionalna vatrogaskinja. Nećete vjerovati, ali pobjedila je mažoretkinja, Monika Uđbinac!!!!














Na kraju su Monika i Jelena u punoj vatrogasnoj opremi (sa šljemovima i bocama za kisik) bacale štap :-)






Da vidimo kako su počeci izgledali iz perspektive naših mažoretkinja, koje su vodile DNEVNIK

U ožujku 2000. odradili smo Zagrebački karneval, a dva dana kasnije i Riječki karneval gdje smo nastupali kao "jake snage ZNG-e" u uniformama dragovoljaca Domovinskog rata. Imali smo svoj veliki koncert u Domu HV, koji je ujedno bio i naš 1.000 nastup, pa mu je i naziv bio "Zagrebačke mažoretkinje 1000 puta svom gradu". Bili smo na finalu košarkaškog kupa, te smo radili teniske kvalifikacije za paraolimpijadu.




12.3.2000. "1000 puta svom gradu" (Dijana Ribarić)
Telefonski razgovor: "Bok, Goga je!"
ja: "Bok"
Goga: "Znaš da ste ti i sestra uključene u program sa duom?"
ja: "Moliiiimmmmm????" (zatišje, upravo sam doživjela infarkt!!!!!!!!!!!!!!!!)

Moja priča počinje sa gržem u želucu i neprospavanom noći. Priće ostalih 600 mažoretkinja pičinju od 9:00 ujutro kada smo se morali naći. Svi su po običaju šizili što smo se morali tako rano naći, ali meni ovaj puta i nije bilo tako teško. Lakše mi je bilo ubiti tremu s curama, nego da sam kod kuće sama čekala da otkuca 16 sati. E, o čemu se radi? Radi se o tome da smo moja draga sestrica Lanica i ja imale svojih 5 minuta slave (zapravo 10). Imale smo svoju točku pod nazivom "Sestre Ribarić show". Naime, plesale smo koreografiju sa ovogodišnjih klasifikacija. Čak su o nama pisale i novine. Ne mogu opisati tremu koju sam osječala i zbog toga sam s Lanom poželjela doslovno ubiti Alena. Bez obzira što su nam se noge tresle, povračalo nam se od straha, srce lupalo u guzi... prilično smo dobro otplesale. Ma, u stvari što dobro, bile smo fenomenalne!

Uz to što smo imale solo točku, sve je ostalo bilo po starom. Kapijade, uobičane koreografije, zahvalnice, gost mažoretkinje (ove godine Kloštranske). Sve u svemu bilo je dobro. Mi, 1A, smo kao najbolje, nastupale na kraju, kao što se kaže "šećer na kraju". Unatoć svim nastupima i natjecanjima bioje smo prošle, bilo nas je strah. Ali ništa se ne postiže bez straha.



















Iz skipte "Povijest mažoret plesa" (Alen Šćuric, Trenerska škola 2015.)

PREDGOVOR
Mažoretkinje kakve danas poznajemo u Hrvatskoj, tj. izuzmemo li pionirske pokušaje nekih timova koji su nosili naziv mažoretkinja neznavši niti najosnovnije elemente mažoret-plesa, nastale su krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina. Obzirom na veliku popularnost koju su mažoretkinje postigle u Hrvatskoj na neorganizirane timove vršen je sve veći pritisak ljudi i organizacija koje su vidjele korist i profit u organiziranosti tako velikog potencijala. Upravo je stoga, 1995. godine, grupa voditelja timova pokušala osnovati udrugu mažoretkinja, pod nazivom HUM - Hrvatska udruga mažoretkinja, a koja je za svrhu imala zaštitu mažoret-timova od loših utjecaja neprofesionalaca sa strane. Organizacijom HUM-a započinje stvarni i ubrzani razvoj mažoret plesa u Hrvatskoj.

Na području bivše države mažoret ples je nastao krajem šezdesetih u Crnoj Gori (Herceg Novi), no isto nije imalo velikog utjecaja na hrvatski mažoret ples.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 02.11.2016. u 22:57) komentiraj (13)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.