PRODAJA KARATA ZA MAŽORET BAJKU JOŠ OVAJ TJEDAN


Prodaja ulaznica za mažoret-bajku "Put oko svijeta 2" do 5.3. za sve članove u:
- Palmotićevoj 30, subotom od 10:15 do 13:15, te od 16:30 do 18:00 sati (za sve)
- uredu, Trebež 25, radnim danom od 8:30 do 16:30 sati

Karte kod trenera isključivo za grupu koju trenira:
- Patmotićevoj 30, utorkom od 20:00 do 22:00
- Hercegovačkoj subotom d 8:40 do 15:00 i petkom od 20:00 do 22:00 sata
- OŠ Nad Lipom subotom od 8:30 do 14:00 sati
- OŠ Bartol Kašić petkom od 20:00 do 22:00 sata
- 1. gimnaziji, utorkom i četvrtkom od 20:00 do 22:00 sata





NASTUPI

- nedjelja 6.3. u 8:45 Hercegovačka 111 (generalna proba), o/o Šef

- nedjelja 6.3. u 13:00 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Slaven Belupo), o/o ????



FOTKE - sa klasifikacija






































U ovoj rubrici pišemo o bivšim Zagrebačkim mažoretkinjama koje su danas vrlo uspješne žene

VALETNINA ŽIDAK RADIĆ

Profesorica

Valentina je rođena 17. svibnja 1977. Osnovnu školu je završila u Zagrebu, gdje je završila i Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Diplomirala je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, nakon čega se permanentno usavršava na području pedagogije i teologije. Od početka karijere zaposlila se kao profesorica vjeronauka prvo u Elektrostrojarskoj školi, pa u Industrijskoj strojarskoj školi, da bi danas predavala vjeronauk na Školi za cestovni promet. 2002. godine udala se za Dubravka Radića sa kojim ima dvije kćeri, Lorenu (11 godina) i Eriku (8 godina) koje su obije u Zagrebačkim mažoretkinjama, a Lorena i u 1A kadetskom sastavu.

Upisala je Zagrebačke mažoretkinje u drugoj generaciji, 1994. godine. 1996. prelazi u Seniorski 1A. 1998. je postala razvodnica. Iz tima odlazi 1999. godine, kako sama kaže „nakon još samo jednog nastupa, i još jednog, i još samo jednog…“. Osvojila je titulu državnih prvakinja dva puta (1998. Makarska i 1999. Crikvenica), te je bila Europska prvakinja 1999. godine.

Osobne karakteristike: kreativna (ako ne zna kako nešto napraviti smislit će), dobronamjerna

Voli: svoju obitelj i sve njene i tuđe životinjice

Ne voli: laž

Najdraža muzika: filmska glazba

Najdraži film: „Briljantin“, „Kosa“, „Footloose“, „Prljavi ples“, „Hairspray“…

Najdraže jelo: špek

Najjatraktivnije putovanje u životu: Albi (grad na jugu Francuske) koji je povratak u 12. stoljeće

Hobi: izrada lutkica, broševa, svijeća, okvira, maski, gipsanje svega i svačega

Najdraži nastup u Zagrebačkim mažoretkinjama: 1999. Europsko u Zagrebu

Najatraktivnije putovanje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: Montbrison, Francuska

Najljepši događaj u Zagrebačkim mažoretkinjama: fešte sa Pačetancima

Anegdota iz Zagrebačkih mažoretkinja: Nakon nastupa za Henkel primijetim profesora s fakulteta kako pogledava prema nama. Pohvalio nas je i rekao da su uniforme krasne… još se pitam što je time želio reći. Zatvaranje 2. svjetskih vojnih igara gdje sam taman prije izlaska na pozornicu zaglavila u wc-u. Eko selo u Žumberku gdje smo bili na pripremama - koze koje ujutro pretražuju naše stvari, koreografija Dum-dum dorađena u Saloonu večer prije (no za ovu priču će javnost ipak morati ostati zakinuta)

Kako su mažoretkinje utjecale na njen budući život: Naučila sam što su obveze, trud, žrtva, ponos zbog uspjeha… naučila sam da su razlike među curama bogatstvo tima. Naučila sam što je timski rad, da ovisim o drugima i drugi o meni, jer mažoretkinje su TIM. Naučila sam i kako se nositi sa „zlim jezicima“, da me osmjeh ništa ne košta a mijenja dan onome kome ga uputim… Prijateljstva tada sklopljena žive i danas. Moja Kate (Basta) je dio naše obitelji, svih ovih godina redovito se čujem i vidim s jednom Prvom riječkom mažoretkinjom koju sam jednom davno upoznala… i svaki susret, s bilo kojom ex mažoretkinjom, ispuni mi srce srećom.

I dalje sa Zagrebačkim mažoretkinjama:
- Valentina dolazi na velik broj nastupa, koncerata i natjecanja Zagrebačkih mažoretkinja, ona je doslovce naša najvjernija gledateljica
- obije kćeri su joj u timu
- Valentina i Dubravku su tu uvijek za pomoć timu, čak i kad treba napraviti roštilj za 85 mažoretkinja na pripremama (za ovo sam zahvalan do groba)

Poruka Zagrebačkim mažoretkinjama:
Uživajte! Možda je ponekad naporno, ali vrijedi svake sekunde. Morate znati da svaki vaš nastup razveseli ljude, istrgne ih iz njihovih trenutnih misli i skrene pogled na vas… tada budite nasmijane i dostojanstvene jer ne predstavljate samo sebe nego i grad Zagreb… a nekima, poput mene, zasuzi i oko i izmami osmjeh













KOLIKO ODLIČJA IMAMO

Zagrebačke mažoretkinje ukupno su osvojile 191 formacijaki pokal sa natjecanja, od čega 185 sa službenih i 6 sa ostalih natjecanja (turnira i otvorenih prvenstava) od čega:

- sa Europskih prvenstava 53 medalje od čega 13 kadetskih zlata i 2 srebra, 14 juniorskih zlata, 3 srebra i jedna bronca, te 14 seniorski zlata i 6 srebra
- sa Državnih prvenstava 54 medalje od čega 15 kadetkih zlata i 1 srebro, 16 juniorski zlata i 3 srebra, te 18 seniorskih zlata i 1 srebro
- sa regionalnih prvenstava 39 pokala od čega 12 kadetskih prvih mjesta i jedno drugo, te 13 juniorskih i 13 seniorskih prvih mjesta
- sa županijskih prvenstava po 13 kadetskih, juniorskih i seniorskih prvih mjesta
- sa ostalih natjecanja (turnira, otvorena prvensta idr.) 2 juniorska zlata, 3 seniorska zlata i jedno srebro

Najlošiji plasman ikada je bio na Europskom prvenstvu u Bratislavi 2003. godine kada ni jedan dobni razred nije osvojio zlatnu medalju.

Uz to Zagrebačke mažoretkinje osvojile su 4 neformacijske medalje sa Europskih prvenstava, 12 sa Državnih, te po pet sa regionalnih i županijskih natjecanja, no u neformacijama smo se natjecali vrlo kratko (do 2009. godine).




Naglašavam da nisam ni nutricionista, ni liječnik, potpuni sam laik. Samo sam pročitao brdo knjiga o zdravijem načinu života, razmislio o tome što sam pročitao, probao sam mnogo toga od onog što sam pročitao i eto našao recept koji je uspio. No, ovo su samo moja opažanja i moje iskustvo i ni na koji način nisu vam popovanje, naputak ili recept za mršavljenje ili zdravstvene probleme. Ovdje samo prenosim u knjigama objavljene stavove pojedinih doktora i nutricionista, koji nisu moji stavovi, ali su se meni pokazali uspješnima. Za ozbiljne savjete morate se obratiti nutricionistu, liječniku ili specijalistu za dijete.

ZOBENE MEKINJE – ODLIČAN ALAT DA PREVARITE ORGANIZAM
Zobene mekinje su odličan alat za skidanje kila. Prvo stvaraju osjećaj sitosti jer kada dođu u želudac povećavaju se čak 20 puta. To znači da dvije žlice mekinja ispuni cijeli želudac i to vas učini sitim iako niste prepunili želudac.

Uz to zobene mekinje lijepe na sebe hranjive tvari prije nego uđu u krvotok, kao što muholovka lijepi muhe. Pa hrana kroz vas zapravo samo prođe i izjuri sa štetnim tvarima u WC školjku umjesto da se razgrađuje i popunjava masne naslage. Zob je kao namirnica zdrava za vas. Stoga zobene mekinje imaju višestruku korist.

Koliko zobenih mekinja?
I zato svaki dan dvije velike žlice zobenih mekinja, najbolje ujutro. I da slažem se, zobene mekinje su odvratne. Fuj, same ih jesti je božja pokora. No, ako ih umiješate u toplo nemasno mlijeko, ili u nemasni jogurt nećete ih ni osjetiti. Jogurt će biti gušći i imat ćete osjećaj da jedete jogurt sa žitaricama. Iznenađujuće ukusno. Lakše se jedu mekinje koje su manje, jače mljevene. Takve možete jednostavno kupiti u dm-u. Dukan ima svoje mekinje i koje možete kupiti u Intersparu no bitno su skuplje on onih u dm-u. I u bio & bio kao i u drugim trgovinama zdrave hrane ima zobenih mekinja, no meni su najbolje one u dm-u koje su i najjeftinije.

Zobene mekinje donekle mogu biti zamjena za pšenično brašno. U kolač umiješajte zobene mekinje, bar djelomično. Okus će biti gotovo jednako dobar, a smanjili ste unos štetnog brašna.

Naglašavam da zobene pahuljice, cornfleks i musli i ostali industrijski preprati koji u sebi imaju zob nisu zobene mekinje i nikako nisu alternativa za njih. Oni su prepuni šećera i ostalih štetnih tvari, a zob im samo služi kao kamuflaža da izgleda kao da su proizvodi zdravi. Takve proizvode izbjegavajte pod svaku cijenu i nikada ih nemojte koristiti.


DA LI I KAKAV DORUČAK
Velika većina nutricionista tvrdi da za doručak treba puno jesti, da je to glavni i najvažniji obrok. Dobar dio, među njima i dr. McKeith, predlaže voće, tj. dvije voćke natašte.

Neki nutricionisti (njih manjina) tvrde drugačije. Oni tvrde da ujutro ne treba jesti jer je organizam već postio 14 sati (6 prije spavanja + 8 dok spava), pa bi trebalo taj post produžiti maksimalno. Dakle, ako ne jedete do ručka, tj. do 12 sati, vi ste u stvari bez obroka punih 18 sat. To je vrijeme kada organizam mora trošiti zalihe. A što da vam kažem, sam bog zna što je tu točno. Meni je uspjelo ovo drugo iako sam gotovo tri godine jeo voće za doručak bez ikakvih rezultata. No, za mlade osobe u pubertetu ni u ludilu se ne može preporučiti da ne doručkuju, tj. one moraju doručkovati redovno i obilno.

U svakom slučaju jako je dobro popiti bar pola litre vode ujutro prije obroka.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja! Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: ponedjeljak, 29.02.2016. u 00:35) komentiraj (16)

OD SUBOTE POČINJE PRODAJA ULAZNICA ZA MAŽORET-BAJKU


Od subote počinje prodaja ulaznica za mažoret-bajku "Put oko svijeta 2". Karte se prodaju za sve članove u:
- Palmotićevoj 30, subotom od 10:15 do 13:15, te od 16:30 do 18:00 sati (za sve)
- uredu, Trebež 25, radnim danom od 8:30 do 16:30 sati

Karte kod trenera isključivo za grupu koju trenira:
- Patmotićevoj 30, utorkom od 20:00 do 22:00
- Hercegovačkoj subotom d 8:40 do 15:00 i petkom od 20:00 do 22:00 sata
- OŠ Nad Lipom subotom od 8:30 do 14:00 sati
- OŠ Bartol Kašić petkom od 20:00 do 22:00 sata
- 1. gimnaziji, utorkom i četvrtkom od 20:00 do 22:00 sata





KLASIFIKACIJE

Klasifikacije su prošle izuzetno dobro. U svim sastavima imamo čak 5 mažoretkinja sa ocjenom 5,0:

Martina Šćuric, Juniorski 1A
Nikolina Tomčić, Juniorski 1A
Anamarija Stambolija, Kadetski 1A
Larisa Pintar, Seniorski 2
Martina Blažević, Juniorski 3. večernji

Na klasifikacijama se ne ocjenjuju predvodnice K1A i J1A, te predvodnica, zamjenica predvodnice i razvodnice S1A.

OCJENE KLASIFIKACIJA SENIORSKOG 1A
1. Monika Uđbinac* 4,88
2. Antonija Rihtarić* 4,80
3. Vanja Celinić* 4,52
4. Nikolina Sertić 4,51
4. Petra Bulat 4,51
6. Jelena Križanac*
7. Darija Martinjak*
8. Ana Domitrović*
9. Iva Ljubičić*
10. Katarina Laura Šlogar*
11. Valerija Gašparec*
12. Eva Brajko*
13. Ivon Horvat
14. Natalija Agić
14. Dajana Šerić
14. Ivana Marić
17. Nina Halapir*
18. Anamarija Ćurković
19. Martina Kralj
20. Lana Božić
21. Mija Mihaljević
22. Lucija Pandžić
23. Kristina Koledić
24. Martina Črepak
25. Petra Perić



NASTUPI

- nedjelja 28.2. u 13:00 h, službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Split), o/o Skočka



FOTKE - sa klasifikacija Seniorskog 1A







































A klasifikacije su došle gledati i bivše mažoretkinje :-)


Na kraju smo si svi zajedno otišli na cugu
















KLASIFIKACIJE

Klasifikacije su godišnji ispiti znanja Zagrebačkih mažoretkinja. Klasifikacije se provode uvijek sredinom veljače, a provodi ih komisija od 4 člana (trenerica, 1. predvodnica, zamjenica predvodnice i Šef). Ispituje se tehniciranje sa štapom prema standardima koji su postavljeni u Planu i programu rada, držanje i ples prema zadanoj koreografiji za svaku grupu. Ispituje se svaka mažoretkinja posebno. Nakon što svaki ispitivač napiše svoje ocjene u uredu izračunaju sve ocjene na način da ih zbroje i podjele sa brojem ispitivača, te se time dobiva prosječna ocjena. Ova ocjena je temelj za napredovanje u timu. Svake godine na ovim klasifikacijama isplivaju talenti, te neke djevojke iz nižih sastava pređu u kadetski i juniorski 1A. Tako je bilo i ove godine jer su tri djevojke pozvane na testiranje za 1A sastave.

Seniorski 1A sastav ima drugačiju klasifikaciju. U S1A mažoretkinje moraju napraviti koreografiju dužine jedne do dvije minute koja se izvodi pred komisijom, te se uz sve gornje ocjene ocjenjuje i sama koreografija. Nemalo puta nas na ovim klasifikacijama mažoretkinje iznenade, pa ne samo da neke djevojke primjetimo i brže napreduju, nego koreograf zapazi i neke originalne korake koje uporabi u koreografiji. Na klasifikacije S1A u posljednje vrijeme redovno dolaze i bivše mažoretkinje.

Ocjene na klasifikacijama prvenstveno su znak treneru na čemu mora raditi sa svakom pojedinom mažoretkinjom. Kako one nisu slične ocjenama u školi mažoretkinje ih nikako ne bi mogle pravilno protumačiti, tj. večina ocjena bi bila demotivirajuća za njih. Zato čitamo samo pet najbljih ocjena, osim ako više djevojaka nema prosječnu ocjenu odličan (preko 4,5), u kom slučaju čitamo sve takve mažoretkinje.

Na klasifikacijama se ne ocjenjuju predvodnica S1A, J1A i K1A, zamjenica predvodnice, te razvodnice.




Nesreće se događaju kada dvoje ljudi nastoji biti pametno u isto vrijeme!




JAVNI PRIJEVOZ U ZAGREBU

Tramvaj (ZET):
- nastao je 1891. kada su prve tramvaje vukli konji, sa ukupno tek 10 vozila, od 1910. tramvaj je električni
- danas Zagreb ima 15 dnevnih i 4 noćne tramvajske linije
- tramvaj ima 187 kola i 47 prikolice
- večina tramvaja su suvremeni novoizgrađeni tramvaji hrvatske proizvodnje
- tramvajske šine imaju 116,4 km dužine, na kojima ima 174 skretnice
- mreža ima 16 okretišta i 255 stanica
- uz putničke tramvaje ZET ima još 5 ralica, 2 brusilice, 2+7 teretnih tramvaja i dva muzejska oldtimera koji služe za turističke vožnje
- tramvaji godišnje prevezu preko 200.000.000 putnika


Autobusi:
- ZET-ovi autousi imaju 138 dnevnih i 4 noćne linije
- godišnje ZET-ovi autobusi prevezu preko 85.000.000 putnika
- vozni park ZET-ovih autobusa ima preko 300 autobusa od kojih je većina na plin i ne zagađuje grad, dok ostali voze na biodizel
- prosjek dužine autobusne linije ZET-a je 20, a najduža linija je broj 311 koja ima čak 40 km
- na zagrebačkim okretištima i stanicama javni promet obavljaju i drugi prijevoznici u prigradskom prometu među kojima Samoborček, Autoturist, Čazmatrans, Meštrović, Prosenečki... a nekoliko firmi obavlja beslatne linije prema shoping centrima

Taxi:
- ukupno u Zagrebu ima 1.316 taxija koji su organizirani u 5 različitih tvrtki i taxi udruženja

Gradska željeznica:
- gradska željeznica dnevno preveze preko 70.000 putnika, odnosno godišnje preko 30.000.000 putnika
- dnevno gradska željeznica ima 350 polazaka
- na linijama gradske željeznice prometuje 16 garnitura vlakova, a među njima i najnoviji suvremeni vlakovi domaće proizvodnje

Ostali oblici prijevoza:
- uspinjača prometuje prema gornjem gradu sa redovnim polascima svakih 10 minuta
- žičara prema Sljemenu trenutno nije u funkciji, ali gradi se nova
- turistički vlakić na Trgu bana Jelačića i Jarunu, te dvije turističke autobusne linije ZET-a
- kočije za turiste tijekom sezone

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: petak, 26.02.2016. u 01:57) komentiraj (39)

KLASIFIKACIJE PROŠLE JAKO DOBRO


Klasifikacije su prošle izuzetno dobro. U svim sastavima imamo čak 5 mažoretkinja sa ocjenom 5,0:

Martina Šćuric, Juniorski 1A
Nikolina Tomčić, Juniorski 1A
Anamarija Stambolija, Kadetski 1A
Larisa Pintar, Seniorski 2
Martina Blažević, Juniorski 3. večernji

Najbolja u Seniorskom 1A je Monika Uđbinac, sa ocjenom 4,88.

Na klasifikacijama se ne ocjenjuju predvodnice K1A i J1A, te predvodnica, zamjenica predvodnice i razvodnice S1A.



NASTUPI

- nedjelja 28.2. u 13:00 h, službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Split), o/o Ros



FOTKE - sa međunarodnog turnira u mačevanju "Mažuranić"

Fotke Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja



















U travnju 1997. smo nastupali u Krapinskim toplicama, Petrinji i u Sv.Križu Začretju, snimali smo emisiju "Povisilica" HTV-a, radili smo veliku promociju HENKEL-a u hotelu Sheraton*****, plesali na Strossmayearovom trgu i Glavnom kolodvor i na finalu vatorpolo playoffa između Mladosti i Jadran Splita.

12.4. Rođendanska proslava "Predsjednika Republike Peščenice"
U to vrijeme vrlo popularna emisija je bila "Noćna mora" Željka Malnara, parodija na kontakt emisije koja je imala ekstremno visoku gledanost. Željko Malnar se u njoj predstavljao kao predsjednik Republike Pešćenice, imao niz anti-likova koji su bili njegovi ministri, a rezidencija mu je bila "Kod Hampija". Upravo tamo desila se i rođendanska proslava na kojoj su Zagrebačke mažoretkinje na jedan dan bile "počasna garda Predsjednika Republike Peščenica". Među brojnim uglednicima koji su uveličali rođendan bio je i Stipe Mesić, koji je kasnije postao Predsjednik Republike Hrvatske.

1. svibnja već smo tradicionalno plesali na proslavi Dana rada u Maksimiru, 4.5. na Europskom karting prvenstvu na Kartodromu u Španskom, istog dana bili smo na danu Sv.Florijana u Kučama.

8.5. Premijera hrvatske turneje American cirkusa
Najveći cirkus u Europi "American" sa šatorom za čak 5.000 gledatelja i tri arene svoju hrvatsku turneju započeo je nastupima u Zagrebu. Na premijernoj večeri na samom otvaranju plesale su i Zagrebačke mažoretkinje. Šest dana kasnije 14.5. imali smo i druženje sa artistima cirkusa, cure su jahale slonove, dresirane konje bez sedla i uzda, timarile životinje, učili cirkuske vještine, a artisti su učili vrtiti štap. Vrhunac je bio kad je Alen, na svoj zahtjev, ušao u kavez za dresuru tigrova gdje je sa pravim sibirskim tigrom izveo mali šou, natjeravši ga na zadnje noge, na režanje, moljenje i niz drugih trikova. Kod izlaska iz kaveza rekao je "ma to je pitoma mačkica", a glavni dreser cirkusa mu je na to odgovorio "baš jučer je najveći dreser sadašnjice raskomadan i ubijen od vlastitog tigra". No, i bez obzira na to što mu je knedla zapela u grlu rekao je da bi on to ponovio u bilo kom momentu. Oduševljeni našim uniformama management cirkusa naručio je od nas komplet uniformi za biljatere i nosače rekvizita (nekih 50 komada), te dva para jahačih čizama za vlasnika i glavnog dresera. Bila nam je to ne samo drugačija, nego i najveća isporuka uniformi do sada.


10.5. smo plesali na majčinom danu na Zrinjecu, 13.5. na festivalu kolača na Trgu bana Jelačića, 18. i 24.5. smo plesali za vojnike na pripremama "Pobjedničkog bedema" u Vojarni Croatia, 25.5. na promociji Kodaka, te 29.5. na finalu nogometnog kupa RH.

30.5. Pobjednički bedem
1995. smo predvodili vojnu paradu, pa smo pozvani i 1997. predvoditi vojnu paradu pod nazivom "Pobjednički bedem". Bio je to fascinantan mimohod na Jarunu. Nakon mimohoda plesali smo na Jarunu i na HTV-ovoj emisiji "Lijepom našom" uz Dražena Žanka.

6-8.6. 1. Državno prenstvo mažoretkinja Republike Hrvatske, Pakoštane
Bilo je to prvo Državno prvenstvo. Malo smo toga znali, puno improvizirali. Staza za defile je imala 200 metara, na dijelu je bila samo 4,5 metra široka, plesale su se dvije koreografije (obvezna na propisanu muziku sa propisanim elementima i slobodna), plesalo se u četvrtfinalu, polufinalu i finalu. Bilo je ukupno nekih 25 sudaca (po jedan trener svakog tima + suci HMS-a). No, bio je to ogroman događaj. Tada smo prvi puta plesali sa metalnim štapovima koje smo za tu priliku napravili i ostavili bez daha sve ostale, posebno što smo jedini bacali štapove. Na kraju smo osvojili prvu titulu Prvakinja Hrvatske, a juniorke su bile 2. (Kaštela je bila 1.).








6.6. smo nastupali u dvorcu Bežanec. 12.6. smo plesali na Trgu bana Jelačića, 13.6. smo bili na emisiji "Dobro jutro" HTV-a.

14.6. Snimanje spota Wisser Riese
Suradnja sa Hekelom je rezultirala snimanjem spota za Wisser Riese na Tomislavovom trgu. Bilo je to prvi puta da smo snimali spost u mega-produkciji koja je koštala enormno puno. Brdo tehničara, kamera, kranova, statista, vozila... Daleko drugačiji nivo nego kako se tada snimalo kod nas, sa jednom kamerom, 2-3 tehničara i redateljem. Snimali smo pola dana, a nakon toga smo odjurili na proslavu Dana grada Novske na poziv tadašnjeg ministra kulture. Nakon toga nastupa još smo odradili i nastup u Požegi na smotri orkestara DVD-a. Bio je to opako naporan dan.

20.6. smo bili na godišnjici 2. gardijske brigade u Petrinji, te nakon toga na smotri mažoretkinja u Požegi. Dva dana kasnije smo u Zoološkom vrtu nastupali na "Bedemu ljubavi", te na 1. emisiji velikog showa "Hvali more, drš' se kraja". 26.6. smo plesali na finalu showa "Povisilica" HTV-a. 27.6. smo započeli turneju Weisser Riesea u Osijeku, dan kasnije smo na Klaki plesali na projektu "Volim Dubravu", te na promociji Weisser Riesea na Jarunu. Ovaj naporan mjesec smo završili još jednim nastupom za "Volim Dubravu" 29.6.









Iz skipte "Neplesne djelatnosti mažoretkinje" (Alen Šćuric, Trenerska škola 2015.)

2.1.4. ATRAKTIVAN IZGLED
Nemojmo se zavaravati, danas u svim ceremonijalima, protokolima, welcomeu i hostesiranju izgled jest presudan. Mažoretkinjama su konkurencija prvenstveno manekenke, modeli i profesionalne hostese (u daljem tekstu: manekenke). Uz to mažoretkinje su u svojim uniformama ipak više zatvorene nego manekenke u svojim mini-suknjama ili pripijenim izazovnim haljinama, a i pete čizama mažoretkinja su 5-6 centimetara dok manekenke imaju štikle sa petama 10-15 cm što ih čini višima i noge daleko ljepšeg oblika. Puštena kosa manekenki za razliku od mažoretkinja koje imaju kosu pod kapama također je velika prednost manekenki. U tom kontekstu mažoret sastav se ne bi smio dozvoliti pretile ili vrlo neatraktivne djevojke u svojoj svakodnevnoj djelatnosti, a posebno u ceremonijalnim i protokolarnim djelatnostima. I ovdje se ne radi o diskriminaciji, nego o konkurentnosti i reprezentativnosti. Mažoretkinje su reprezentant grada. Konačno nisu mažoretkinje jedine kojima je izgled bitna odrednica, to su i manekenke, hostese, modeli, balerine, stjuardese, profesionalne plesačice…

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 24.02.2016. u 01:02) komentiraj (17)

DANAS KLASIFIKACIJE SENIORSKOG 1A


Nakon što su u nedjelju svi sastavi imali klasifikacije, danas, u ponedjeljak, u 20:15 sati u Hrvatskom vojnom učilištu klasifikacije ima i Seniorski 1A. S1A ima specifične klasifikacije jer svaka mažoretkinja mora pripremiti koreografiju trajanja 1 do 2 minuta, koju može izvesti sama (solo) ili u paru (sa još jednom mažoretkinjom). Ove koreografije ocjenjuje komisija koja se sastoji od trenerice, obiju predvodnica i Šefa, a ocjena sa klasifikacije je sastavni dio rejtinga S1A.

Sve bivše mažoretkinje S1A mogu doći gledati klasifikacije.



NASTUPI

- nedjelja 28.2. u 13:00 h, službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Split), o/o ????



FOTKE - sa Hrvatske ženske nogometne futsal lige

Fotke Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja i SportNews.hr
























U ovoj rubrici pišemo o bivšim Zagrebačkim mažoretkinjama koje su danas vrlo uspješne žene

NATALIJA (OSTRUN) LYPOLIT

Senzorička integracijska pedagoginja

Natalija je rođena 11. siječnja 1982. u Zagrebu. Nakon osnovne i srednje škola diplomirala je na Zdravstveno veleučilište u Zagrebu, smjer radna terapija. Po diplomi usavršava se iz područja pedijatrije, te dobiva zvanje senzoričkog integracijskog pedagoga. Radi u Logopedskom kabinetu Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama. Udala se 16. svibnja 2015. za Hrvoja Lypolta.

Zagrebačke mažoretkinje je upisala 1995. godine. U 1A juniorski je ušla 1996. godine, a u 1A seniorski sastav je ušla 1997. godine. Iz tima je otišla 2005. godine. Osvojila je veliki broj medalja na državnim i europskim prvenstvima. Dobila je i posebnu nagradu za 10 godina vjernosti timu.


Osobne karakteristike: kreativna, komunikativna

Voli: kvalitetno provedeno vrijeme

Ne voli: netolerantnost

Najdraži film: svi filmovi serijala o James Bondu

Najjatraktivnije putovanje u životu: Santorini (Grčka)

Hobi: yoga, planinarenje, fotografiranje, vožnja motorom

Najdraži nastup u Zagrebačkim mažoretkinjama: Državno prvenstvo u Glini

Najatraktivnije putovanje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: Karibi (Martinik), Cannec, Monte Carlo…

Najljepši događaj u Zagrebačkim mažoretkinjama: Ima ih mnogo, no izdvojila bi dobivanje novih uniformi 1999. godine

Kako su mažoretkinje utjecale na njen budući život: Zagrebačke mažoretkinje su izuzetno dobra priprema za dalji život

I dalje sa Zagrebačkim mažoretkinjama:
- nemalo puta Natalija nas iznenadi na nekom nastupu (kada imate nastup na Medvedgradu gdje nema gotovo nikog osim organizatora cilja biciklističke utrke, javi vam se Natalija)

Poruka Zagrebačkim mažoretkinjama:
Kada poželite odustati, nemojte, sjedite se razloga zbog kojeg ste izdržali tako dugo i svih dobrih stvari.
















KOLIKO KILOMETARA SU DO SADA PROŠLE ZAGREBAČKE MAŽORETKINJE

U 22 godine postojanja Zagrebačke mažoretkinje su napravile

više od 524.000 km

a to je je razdaljina kao da smo:
- 1,36 puta otišli do mjeseca
- 13 puta obišli zemaljsku kuglu
- 33 puta otišli do Sydneya u Australiji
- 75 puta otišli do New Yorka
- 873 puta otišli do Dubrovnika
- 1.310 puta otišli do Splita

Prevozna sredstva koja smo koristili na putovanjima:
- civilni zrakoplovi
- zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva
- autobusi svih vrsta
- trajekti
- brodovi
- vlakovi
- helikopteri
- kombiji
- automobili

Najenubičajna prometna sredstva koja su koristile Zagrebačke mažoretkinje:
- tenk
- kočija
- balon
- vojni zrakoplov
- najbrše dizalo na svijetu kojim smo se popeli na drugu najvišu zgradu na svijetu Taipei 101
- dva puta smo koristili čak i charter tramvaj (tramvaj samo za nas koji nije bio na redovnoj liniji)-

Najduža putovanja koja smo ostvarili:
1. 21.221 km - Taiwan 2011.
2. 17.104 km - Martinik 2014.
3. 16.822 km - Martinik 2002.
4. 5.120 km - Suzuki turneja (Hrvatska) 2010.
5. 4.392 km - Volgograd (Rusija) 1998.
6. 4.285 km - Mablethorpe/London (Velika Britanija) 2001.
7. 4.220 km - Toyota turneja (Hrvatska) 2005.
8. 4.095 km - Castellion de la Plana (Španjolska) 2008.
9. 4.022 km - Castellion de la Plana (Španjolska) 2000.
10. 3.712 km - Cherbourg-Octaville (Francuska) 2002.
11. 3.510 km - Fouras (Francuska) 2009.
12. 3.402 km - Madrid (Španjolska) 1997.
13. 3.308 km - Luchon (Francuska) 2006.
14. 3.265 km - Ellezelles (Belgija) 2012.
15. 3.235 km - Cardiff (Wales, Velika Britanija) 2007.

Najduže putovanje bez prestanka koje smo ostvarili u Hrvatskoj:
1.540 km - Henkel turneja: Zagreb-Zadar-Biograd-Zadar-Split-Makarska-Dubrovnik-Cavtat-Zagreb 1997.




KAKO I KADA JESTI?

GOMILA VODE JE NAJVAŽNIJA STVAR ZA VAŠ ZDRAV ŽIVOT!
Svaki nutricionist će vam reći da je velika količina vode osnova ne samo dijeta nego i svake zdrave prehrane. Ovo je posebno važno ako se bavite fizičkom aktivnosti. Za svakih pola sata jakog treninga trebali bi popiti litru vode. No, što više vode popijete svaki dan, to bolje za vas. 2 litre vode će „uništiti“ skoro 100 kalorija u vašem organizmu.

Koliko vode popiti?
• Pijte jako mnogo vode, što više to bolje
• Morate popiti najmanje 2 litre vode dnevno, ali nemojte se ograničavati - pijte što više (ja pijem po 4 litre vode dnevno)
• Unosite vodu kroz sve moguće načine, pijenjem kave i čaja, jedenjem juhe, stavljajte vodu u umake za salatu i u jela, ali unosite što više vode!!!
• Ako ste na dijeti ili imate proljev voda je presudna. Ne unosite li je više od 2 litre postoji ogromna opasnost od dehidracije i otkazivanja bubrega (što je opasno i po život)

Kako i kada piti vodu?
• Popijte ujutro pola litre vode prije nego ste unijeli išta u organizam. Natjerajte se, nije tako strašno, a preći će vam u zdravu naviku.
• Pijte vodu prije obroka, ako treba i na silu popijte najmanje pola litre prije jela jer je isto odlično za probavu, lakše razgrađuje hranu i na svaki način pomaže mršavljenju, a i manje ćete pojesti
• No, ako imate potrebu piti za vrijeme obroka nemojte se ustručavati. Većina nutricionista smatra da ne smijemo unositi vodu tijekom obroka jer stvara truljenje namirnica i kontraefekte koji pridonose debljanju, no Dukan i neki drugi smatraju da pijenjem vode tijekom obroka pospješujemo probavu i stvaramo osjećaj sitosti, tj. da voda zamjenjuje određenu količinu hrane.
• Pijte vodu i prije nego ste osjetili žeđ, jer kad ste žedni prekasno je, već ste dehidrirali, organizam vapi za vodom. No, ako osjetite potrebu za vodom ili žeđ odmah pijte. To znači da organizam treba vodu, i ako je ne dobije počet će vrlo štetni procesi koji između ostalog debljaju. Konačno nakon nekog vremena „zaboravimo da smo žedni“ a to je katastrofalno za organizam.
• Imajte na stolu u uredu, dok učite, dok ste na putu, na sastancima, dok se bavite fizičkom aktivnošću… obavezno pola litre vode da vam je pri ruci kada vam se pije jer ako neće biti pri ruci biti ćete prezaposleni ili prelijeni da odete po vodu

Vode sa okusom i sokovi nisu dobre za vas!
• Aromatizirana voda (limun, brusnica, jabuka, limeta…) nije voda nego visokokalorični sok, koji nemojte piti ni u ludilu
• Kole, sokovi, cedevita i sl. nije voda nego ekstremno štetni napitci! Ne koristite ih nikada!!!!
• Izbjegavajte mineralnu vodu, ako morate pijte ju (bolje nego ništa ili sokove), ali obična, negazirana voda je daleko bolja


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: ponedjeljak, 22.02.2016. u 01:25) komentiraj (12)

POČINJE NOGOMETNA SEZONE


Od nedjelje počinje nastavak nogometne sezone. Prva utakmica na Maksimiru je sa Rijekom.



KLASIFIKACIJE U SUBOTU

Klasifikacije (godišnji ispiti znanja) za SVE ZAGREBAČKE MAŽORETKINJE su u

NEDJELJU 21. veljače 2016. u OŠ Bartola Kašića, Vrisnička 13

prema slijedećem rasporedu:

09:00 - 11:45 1A kadetski, 1A i 1B juniorski sastav
11:45 - 13:15 2j i 2p juniorski sastav
13:45 - 15:45 3j i 3v juniorski sastav
15:45 - 16:45 1B seniorski sastav
16:45 - 17:45 2. seniorski sastav
17:45 - 18:45 3. seniorski sastav
1B seniorski sastav od 15.45 do 16.45 h

DJEČJI SASTAVI nemaju klasifikacije
1A seniorski sastav 22. veljače 2016.

Mažoretkinje koje ne dođu na klasifikaciju sporije će napredovati u sastavu, jer tko ne dođe na klasifikaciju tretira se kao da je dobio najnižu ocjenu na istoj (a ocjena je važna za napredak). Dakle KLASIFIKACIJA JE OBVEZNA!



NAPUTAK ZA GRIPU I VIROZE
Viroze i gripe su krenule. U Hrvatskoj je trenutno 2.500 oboljelih od girpe, a zdravstveni stručnjaci predviđaju da će rapidna eskalacija gripe krenuti od ovoga tjedna, pa do sredine ožujka.


Kako prepoznati gripu:
- temperatura oko 38 stupnjeva C
- bolesnik osjeća vrućinu
- crven je u licu
- pojačano se znoji ili ima treskavicu
- moguće (ne i obvezno) bolovi u mišićima, glavobolja, kašalj i dr.
- u težim oblicima: otežano disanje i kratkoća daha, bol ili pritisak u prsima ili trbuhu, dezorjentianost u prostoru, konfuzija, teško ili stalno povraćanje


MJERE kojih se NAJSTROŽE moraju PRIDRŽAVATI TRENERI i mažoretkinje:
1. Ukoliko trener sumlja da ima gripu, najhitnije (ODMAH!) se javlja uredu i odlazi kod liječnika. Zaražen trener = naglo širenje bolesti.

2. Trener koji kašlje, šmrče i ima druge simptome, ali nema gripu mora nositi zaštitnu masku tijekom cijelog treninga.

3. Ukoliko trener posumnja da neka mažoretkinja ima gripu (ima dobar dio simptoma navedenih gore ili ima temperaturu iako nema druge simptome) odmah je stavlja u izolaciju u ured, naziva roditelje i šalje mažoretkinju hitno kući uz preporuku roditeljima da odu na pretrage.

4. Mažoretkinjama S1A koje imaju bilo koji od gornjih simptoma najstrože se zabranjuje dolazak na treninge!

5. Provjetrava se dvorana nakon svakog treninga, otvaranjem svih prozora i vrata!
6. Zabranjan je bilo kakav kontakt rukama između mažoretkinja!

7. Najstrože se zabranjuje korištenje tuđih ruževa, labela, šminke, pijenje tekućine iz tuđih boca, te ljubljenje!

8. Najstrože se zabranjuje kihanje i kašljanje prema drugim osobama (u slučaju potrebe stavite ruku, a ako je isto konstanta nosite masku)!

9. Konstantno naglašavati da mažoretkinje što češće peru ruke!


SAVJETI ZA SPRIJEČAVANJE GRIPE
1. Virus se u velikoj većini slučajeva prenosi kihanjem i kašljanjem. Ne kašljite prema nekome. Stavite na usta ruke, još bolje maramicu ili rukav kako se kasnije virus ne bi širio putem ruku.

2. Perite ruke što češće sapunom! Ne koristite tuđe ručnike.

3. U slučaju temperature od 38 stupnjeva C ili više ostanite kod kuće i javite se liječniku. Nakon što temperatura padne ispod 38 stupnjeva C još 24 sata morate ostati kod kuće.

4. Ne dolazite u kontakt sa tuđim rukama, licem, ne posuđujte tuđu šminku (posebno ruž i labelo), ne pijte iz tuđih boca, ne odjevajte tuđu odjeću.

5. Ne dodirujte vlastito ili tuđe lice.

6. Promućkajte u ustima i grkljajte dva puta dnevno toplu vodu u koju ste stavili malo soli. Ovaj jednostavan način prevencije bolesti je izuzetno močan.

7. Jedite puno voća i povrća koje je bogato vitaminom C (posebno limun). Ako uzimate C vitamin u tabletama odaberite onaj koji ima puno cinka radi poboljšanja apsorpcije.

8. Pijte što veće količine toplih napitaka (čaj, kava, kakao)



NASTUPI

- petak 19.2. u 05:00 ured (odlazak u Novi Sad), o/o Šef

- nedjelja 21.2. u 9:00 OŠ B.Kašića (klasifikacije), o/o Šef

- nedjelja 21.2. u 15:00 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Rijeka), o/o ????



FOTKE - sa snimanja reklame za Autoshow





















ISPRIČNICE

Obzirom na velik broj nastupa i natjecanja naše mažoretkinje 1A sastava imaju velik broj izostanaka. Svaka od mažoretkinja ima od 80 do 100 sati izostanaka godišnje. Upravo radi toga svaki izostanak opravdavamo našim originalnim ispričnicama koje prihvačaju sve škole u Zagrebu. Uz to kontroliramo izostanke u školi kako mažoretkinje ne bi zlorabile naše ispričnice i fingirale izostanke. Duže izostanke (radi dužih turneja izvan Europe) opravdavamo unaprijed, te eventulano tražimo dozvolu izostanka relevantnih školskih tijela.

U slučaju obveza na fakultetima stvari su malo kompliciranije i tamo je potrebno daleko više dokumenata, posebno ako moramo prebaciti kolokvih ili ispit. Ali i to smo u najvažnijim slučajevima (natjecanja ili prekooceanske turneje) uspjeli. Najčešće se to rješava sa samim profesorom, prodekanom za nastavu ili čak dekanom. Do sada su svi fakulteti bili uviđavni, a Ros** je čak uspjela prolongirati i obranu diplomskog.

Godišnje potrošimo oko 1.500 ispričnica






Ako naiđete na gladnog psa i nahranite ga, on vas neće ugristi. Ovo je ujedno i glavna razlika između psa i čovjeka.
(Mark Twain)




ZAGREBAČKO VISOKO OBRAZOVANJE I ZNANOST
Sveučilište u Zagrebu najstarije je Hrvatskoj i među najstarijima u Europi. Osnovano je 1669. Zagrebačko sveučilište u brojkama:
- trenutno studira 72.480 studenata, što je 50% svih studenata u Republici Hrvatskoj
- do sada doktoriralo više od 8.000 predloženika
- na Sveučilištu radi 7.915 akademskih djelatnika
- Zagrebačko sveučilište je rangirano kao 551. u svijetu i najbolje je rangirano u Hrvatskoj.

Na Sveučilištu u Zagrebu, znanstveno-nastavni i umjetnički rad obavlja se na:
- 29 fakulteta,
- 3 umjetničke akademije,
- sveučilišnom studiju - Hrvatskim studijima.
- Pri Sveučilištu djeluju 33 visoka učilišta.
- Sveučilište ima Kampus, Studentski centar, nekoliko domova, te velik broj objekata i institucija.

Zagreb ima i 3 javna veleučilišta, Visoku policijsku školu, privatno veleučilište (Vern), te 18 privatnih visokih škola raznih specijalizacija.

U Zagrebu djeluju 22 instituta na područjima društvenih i prirodnih znanosti. Zagreb je sjedište HAZU - Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: petak, 19.02.2016. u 00:01) komentiraj (13)

U NEDJELJU KLASIFIKACIJE


Klasifikacije (godišnji ispiti znanja) za SVE ZAGREBAČKE MAŽORETKINJE su u

NEDJELJU 21. veljače 2016. u OŠ Bartola Kašića, Vrisnička 13

prema slijedećem rasporedu:

09:00 - 11:45 1A kadetski, 1A i 1B juniorski sastav
11:45 - 13:15 2j i 2p juniorski sastav
13:45 - 15:45 3j i 3v juniorski sastav
15:45 - 16:45 1B seniorski sastav
16:45 - 17:45 2. seniorski sastav
17:45 - 18:45 3. seniorski sastav
1B seniorski sastav od 15.45 do 16.45 h

DJEČJI SASTAVI nemaju klasifikacije
1A seniorski sastav 22. veljače 2016.

Mažoretkinje koje ne dođu na klasifikaciju sporije će napredovati u sastavu, jer tko ne dođe na klasifikaciju tretira se kao da je dobio najnižu ocjenu na istoj (a ocjena je važna za napredak). Dakle KLASIFIKACIJA JE OBVEZNA!



NAPUTAK ZA GRIPU I VIROZE
Viroze i gripe su krenule. U Hrvatskoj je trenutno 2.500 oboljelih od girpe, a zdravstveni stručnjaci predviđaju da će rapidna eskalacija gripe krenuti od ovoga tjedna, pa do sredine ožujka.


Kako prepoznati gripu:
- temperatura oko 38 stupnjeva C
- bolesnik osjeća vrućinu
- crven je u licu
- pojačano se znoji ili ima treskavicu
- moguće (ne i obvezno) bolovi u mišićima, glavobolja, kašalj i dr.
- u težim oblicima: otežano disanje i kratkoća daha, bol ili pritisak u prsima ili trbuhu, dezorjentianost u prostoru, konfuzija, teško ili stalno povraćanje


MJERE kojih se NAJSTROŽE moraju PRIDRŽAVATI TRENERI i mažoretkinje:
1. Ukoliko trener sumlja da ima gripu, najhitnije (ODMAH!) se javlja uredu i odlazi kod liječnika. Zaražen trener = naglo širenje bolesti.

2. Trener koji kašlje, šmrče i ima druge simptome, ali nema gripu mora nositi zaštitnu masku tijekom cijelog treninga.

3. Ukoliko trener posumnja da neka mažoretkinja ima gripu (ima dobar dio simptoma navedenih gore ili ima temperaturu iako nema druge simptome) odmah je stavlja u izolaciju u ured, naziva roditelje i šalje mažoretkinju hitno kući uz preporuku roditeljima da odu na pretrage.

4. Mažoretkinjama S1A koje imaju bilo koji od gornjih simptoma najstrože se zabranjuje dolazak na treninge!

5. Provjetrava se dvorana nakon svakog treninga, otvaranjem svih prozora i vrata!
6. Zabranjan je bilo kakav kontakt rukama između mažoretkinja!

7. Najstrože se zabranjuje korištenje tuđih ruževa, labela, šminke, pijenje tekućine iz tuđih boca, te ljubljenje!

8. Najstrože se zabranjuje kihanje i kašljanje prema drugim osobama (u slučaju potrebe stavite ruku, a ako je isto konstanta nosite masku)!

9. Konstantno naglašavati da mažoretkinje što češće peru ruke!


SAVJETI ZA SPRIJEČAVANJE GRIPE
1. Virus se u velikoj većini slučajeva prenosi kihanjem i kašljanjem. Ne kašljite prema nekome. Stavite na usta ruke, još bolje maramicu ili rukav kako se kasnije virus ne bi širio putem ruku.

2. Perite ruke što češće sapunom! Ne koristite tuđe ručnike.

3. U slučaju temperature od 38 stupnjeva C ili više ostanite kod kuće i javite se liječniku. Nakon što temperatura padne ispod 38 stupnjeva C još 24 sata morate ostati kod kuće.

4. Ne dolazite u kontakt sa tuđim rukama, licem, ne posuđujte tuđu šminku (posebno ruž i labelo), ne pijte iz tuđih boca, ne odjevajte tuđu odjeću.

5. Ne dodirujte vlastito ili tuđe lice.

6. Promućkajte u ustima i grkljajte dva puta dnevno toplu vodu u koju ste stavili malo soli. Ovaj jednostavan način prevencije bolesti je izuzetno močan.

7. Jedite puno voća i povrća koje je bogato vitaminom C (posebno limun). Ako uzimate C vitamin u tabletama odaberite onaj koji ima puno cinka radi poboljšanja apsorpcije.

8. Pijte što veće količine toplih napitaka (čaj, kava, kakao)



NASTUPI

- nedjelja 21.2. u 9:00 OŠ B.Kašića (klasifikacije), o/o Šef

- nedjelja 21.2. u 15:00 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Rijeka), o/o ????



FOTKE - sa Plesa pod maskama u Lisinskom 2. dio

Fotke: Željko Bakšaj Žac (službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja)

U velikoj dvorani smo otvarali Ples pod maskama









Nagradana igra za gledateljice koje pokušavaju biti mažoretkinje














A potom smo imali štand za buduće mažoretkinje












1997. smo započeli promocijom Riječkog karnevala na Trgu bana Jelačića. U siječnju smo odradili i ATP turnir Croatia indoors u Domu Sportova. 1. dana veljače smo odradili godišnjicu McDonald'sa u Hrvatskoj.

2.2.1997. Večer Zagrebačkih mažoretkinja u Lisinskom
Tek neznatno više od 3 godine od prvog nastupa godišnji koncert smo odradili u Lisinskom. Dvorana je bila prepuna. 2.000 gledatelja. Nastupali su svi sastavi. Daleko najfascinantnija je bila točka sa svjetlećim štapovima, koja je gledateljstvo ostavila bez daha.

(Čonfa jako jako jako mlada, prije 19 godina)





7.2. Smo odradili Karnevalski koncert Zagrebačke filharmonije, dan kasnije bili smo gosti Venecijanskog karnevala, a idući dan Riječkog karnevala. 11.2. smo odradili i karneval u Sv.Križu Začretju, te iste te večeri i Samoborski fašnik. 23.2. smo imali još jedan nastup u Lisinskom.

U ožujku smo bili na Danu Karlovačkih mažorekinja u Karlovcu, 8.3. smo otvarali NIKE trgovinu na Trešnjevačkom trgu, 20. i 21. 3. smo nastupali na finalu košarkaškog kupa RH u Ciboni.

23.3. Postavljanje spomenika banu Jelačiću u Glini
Bili su to sami počeci Glinskih banica, pa kako je tim bio vrlo neiskusan i neuvježban mi smo odrađivali bitne nastupa u Glini i istovremeno intenzivno trenirali Glinske banice za buduće nastupe. Na otvaranju spomenika banu Jelačiću skupila se sva krema tadašnje Hrvatske pred kojom smo odradili nastup. Posebno nas je nehvalio g. Vladimir Šeks, tadašnji predsjednik Sabora.

23.3. smo plesali na polufinalu europske rukometne lige gdje je Badel igrao u Domu sportova. Predzadnji dan ožujka plesali smo na Uskrsnom festivalu kuburaša Kunagore u Pregradi.









2.1. OBILJEŽJA NEPLESNE DJELATNOSTI MAŽORETKINJA

Naručioci se odlučuju za mažoretkinje umjesto manekenki, modela ili hostesa upravo radi njihovih obilježja. Citiram g. Michaela Goscha, ravnatelja welcome ureda UEFA kongresa 2008. godine: „Hostese su uvijek lijepe. One znaju da su lijepe i zato su vrlo arogantne u velikoj većini slučajeva. Zagrebačke mažoretkinje su drugačije. Naravno da su one izuzetno lijepe, ali u isto vrijeme, a što smo najviše cijenili kod njih, one:
- imaju vrlo prijateljski odnos bez i najmanjeg trunka arogancije
- uvijek imaju smiješak na licu
- vam daju osjećaj da uživaju što vam pomažu
- su stvarno kompetentne i istovremeno su vrhunski istrenirane za velik broj različitih zadataka“.

Ovo poglavlje će nam otkriti koje su to prednosti koje imaju mažoretkinje spram manekenki, modela, hostesa i ostalih (u daljem tekstu: manekenke) koje mogu radit protokole, ceremonijale i ostale neplesne djelatnosti.


2.1.1. UNIFORMIRANOST
Manekenke su također vrlo često unifomirane u mini-haljine, crne večernje haljine, brendiranu odjeću isl. No, upravo je prednost mažoretkinja kostim koji nose a koji ima jaka obilježja vojne uniforme sa izuzetno ženskim elementima. Ovo se pokazalo kao dobitna kombinacija već više od 20 godina.

Naravno uz tu i takvu uniformu treba spojiti i poluvojno ponašanje i ustroj jer u protivnom se potpuno gubi ova prednost. Kod protokola i ceremonijala uniformiranost je izuzetno bitna i stoga je vrlo važno da:

- mažoretkinje imaju uvijek urednu, čistu i izglačanu uniformu

- uniforma bude definirana i da sve mažoretkinje imaju jednaku uniformu (naravno, uz izuzetak predvodnice), što znači da nije prihvatljivo da se miješaju različite uniforme na protokolima i ceremonijalima (neke djevojke nose ljetne, a druge zimske uniforme ili istovremeno korištenje seniorskih i juniorskih uniformi koje su različite)

- uniforme imaju sve elemente (ako jednoj mažoretkinji fale rukavice niti jedna ne nosi rukavice, ako jednoj fale naušnice ni jedna nema naušnice…), posebno oznake, činove isl.

- ponašanjem u uniformama ne bacamo ljagu na uniformu ili grad koji uniforma predstavlja (o tome više u mažoret-bontonu)

U posljednje vrijeme timovi smanjuju različitost izgleda predvodnice od ostatka formacije i ne prakticiraju predvodnicu sa potpuno oprečnim odabirom boja kako bi se ista bolje uklopila u uniformiranost ceremonijala i protokola. Jer drugačija boja kape ili suknje dovoljno je da se istakne predvodnica, no potpuno inverzne boja uniforme prejako ističu predvodnicu od ceremonijalne uniformiranosti.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 17.02.2016. u 00:54) komentiraj (12)

UVODIMO MJERE ZA BORBU PROTIV GRIPE


Viroze i gripe su krenule. U Hrvatskoj je trenutno 2.500 oboljelih od girpe, a zdravstveni stručnjaci predviđaju da će rapidna eskalacija gripe krenuti od ovoga tjedna, pa do sredine ožujka.


Kako prepoznati gripu:
- temperatura oko 38 stupnjeva C
- bolesnik osjeća vrućinu
- crven je u licu
- pojačano se znoji ili ima treskavicu
- moguće (ne i obvezno) bolovi u mišićima, glavobolja, kašalj i dr.
- u težim oblicima: otežano disanje i kratkoća daha, bol ili pritisak u prsima ili trbuhu, dezorjentianost u prostoru, konfuzija, teško ili stalno povraćanje


MJERE kojih se NAJSTROŽE moraju PRIDRŽAVATI TRENERI i mažoretkinje:
1. Ukoliko trener sumlja da ima gripu, najhitnije (ODMAH!) se javlja uredu i odlazi kod liječnika. Zaražen trener = naglo širenje bolesti.

2. Trener koji kašlje, šmrče i ima druge simptome, ali nema gripu mora nositi zaštitnu masku tijekom cijelog treninga.

3. Ukoliko trener posumnja da neka mažoretkinja ima gripu (ima dobar dio simptoma navedenih gore ili ima temperaturu iako nema druge simptome) odmah je stavlja u izolaciju u ured, naziva roditelje i šalje mažoretkinju hitno kući uz preporuku roditeljima da odu na pretrage.

4. Mažoretkinjama S1A koje imaju bilo koji od gornjih simptoma najstrože se zabranjuje dolazak na treninge!

5. Provjetrava se dvorana nakon svakog treninga, otvaranjem svih prozora i vrata!
6. Zabranjan je bilo kakav kontakt rukama između mažoretkinja!

7. Najstrože se zabranjuje korištenje tuđih ruževa, labela, šminke, pijenje tekućine iz tuđih boca, te ljubljenje!

8. Najstrože se zabranjuje kihanje i kašljanje prema drugim osobama (u slučaju potrebe stavite ruku, a ako je isto konstanta nosite masku)!

9. Konstantno naglašavati da mažoretkinje što češće peru ruke!


SAVJETI ZA SPRIJEČAVANJE GRIPE
1. Virus se u velikoj većini slučajeva prenosi kihanjem i kašljanjem. Ne kašljite prema nekome. Stavite na usta ruke, još bolje maramicu ili rukav kako se kasnije virus ne bi širio putem ruku.

2. Perite ruke što češće sapunom! Ne koristite tuđe ručnike.

3. U slučaju temperature od 38 stupnjeva C ili više ostanite kod kuće i javite se liječniku. Nakon što temperatura padne ispod 38 stupnjeva C još 24 sata morate ostati kod kuće.

4. Ne dolazite u kontakt sa tuđim rukama, licem, ne posuđujte tuđu šminku (posebno ruž i labelo), ne pijte iz tuđih boca, ne odjevajte tuđu odjeću.

5. Ne dodirujte vlastito ili tuđe lice.

6. Promućkajte u ustima i grkljajte dva puta dnevno toplu vodu u koju ste stavili malo soli. Ovaj jednostavan način prevencije bolesti je izuzetno močan.

7. Jedite puno voća i povrća koje je bogato vitaminom C (posebno limun). Ako uzimate C vitamin u tabletama odaberite onaj koji ima puno cinka radi poboljšanja apsorpcije.

8. Pijte što veće količine toplih napitaka (čaj, kava, kakao)







ŠALJITE NAM PRIJEDLOGE ZA BOLJI ZA-MA-GAZIN

Od danas krećemo sa boljim, većim, kvalitetnijim
ZA-MA-GAZINOM.
Još nam do srijede možete slati Vaše prijedloge za ZA-MA-GAZIN. Kako ga Vi vidite? Što smatrate da bi mogli uvesti, što bi mogli popraviti, nadodati, izmjeniti?



NASTUPI

- nedjelja 21.2. u 9:00 OŠ B.Kašića (klasifikacije), o/o Šef

- nedjelja 21.2. u 15:00 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Rijeka), o/o ????



FOTKE - sa Plesa pod maskama u Lisinskom

Fotke: Željko Bakšaj Žac (službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja) i Šef

Pripreme i generalka
















Dolazi gradonačelnik




U velikoj dvorani smo otvarali Ples pod maskama


...nastavak u idućem postu




U ovoj rubrici pišemo o bivšim Zagrebačkim mažoretkinjama koje su danas vrlo uspješne žene

SANJA ŠAVORIĆ (BEDEKOVIĆ)
Customer service Team leader

Sanja je rođena 24. Prosinca 1979. u Zagrebu. Završila je osnovnu školu „Bartola Kašića“ na Jarunu, te II. Ekonomsku školu u Zagrebu. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dodatno je završila školovanje za poslovni engleski jezik. 2005. Nakon fakulteta radila je na poslovima financija, controlinga, prodaje, a danas se bavi nabavom, uvozom i izvozom te je customer service Team leader. Osim mažoretkinja bavila se i standardnim i latino-američkim plesovima. Godine udala se za Marjana Šavorića sa kojim ima dvije kćerkice, Emu staru 7 godina i Doru staru 3 godine.

Upisala je Zagrebačke mažoretkinje 1996. godine, u Serniorski 1A dolazi 1997. Godine. 1999. godine postaje razvodnica, a iz tima odlazi 2002. godine. Osvojila je brojne medalje od 1998. do 2002. Među kojima i velik broj titula prvakinja Hrvatske i Europe.

Osobne karakteristike: društvena, uporna, tvrdoglava, osjećajna

Voli: najviše svoje djevojčice i muža… ples, fešte, kolače, putovanja…

Ne voli: zločeste ljude

Najdraža muzika: zabavna, domaća i strana, te plesna glazba

Najdraži film: "Briljantin"

Najdraže jelo: Picek s mlincima, juha od brokule, zagorski štrukli

Najjatraktivnije putovanje u životu: Egipat, Dominikanska Republika, Istanbul, London

Hobi: ples, bicikl, pečenje kolača

Najdraži nastup u Zagrebačkim mažoretkinjama: joooj, od tolikih izdvojiti najdraži

Najatraktivnije putovanje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: Martinique, Menton (Festival naranči i limuna), Šapnjolska, Festival vina i sira u Francuskoj…

Najljepši događaj u Zagrebačkim mažoretkinjama: Matiz turneja po jadranskoj obali

Anegdota iz Zagrebačkih mažoretkinja: Eko selo Žumberačko, nakon vesele noći dočekale nas koze na trijemu gdje su one potulumarile po klopi, odjeći, obuči…

Kako su mažoretkinje utjecale na njen budući život: Naučiš cijeniti timski rad i koliko je važan timski duh za ostvarenje najboljih rezultata. Dugogodišnja prijateljstva koja traju i danas.

I dalje sa Zagrebačkim mažoretkinjama:
- I nakon 13 godina Sanja je dio tima, sudjeluje na događajima bivših mažoretkinja
- Sanja ima stalni kontakt sa timom

Poruka Zagrebačkim mažoretkinjama:
Budite i dalje najljepši suvenir grada Zagreba i iskoristite ovaj period života najbolje moguće.












UPLATNICE I ISPLATNICE:
- godišnje se ispiše preko 20.000 uplatnica
- pritome treneri napišu više od 215.000 riječi
- u posljednjih 20 godina smo ispisali više od 4.000 blokova uplatnica i isplatnica
- zbog interne kontrole se pritom ispisalo i preko 17.000 izvještaja





Svi koji me znate sjećate se da sam imao 105 kg, da mi je bilo teško zavezati cipele, da sam imao problema sa padanjem hlača jer ih remen više nije mogao držati, da mi je sve bilo naporno, teško, da sam se vrlo problematično uspinjao uz stepenice, da su mi majice visjele preko trbuha a ispod je bio propuh. Dok sam bio na veličini XL još sam nekako i zabijao glavu u pijesak, ali kada sam prešao na XXL, zazvonilo je na uzbunu. Košulje su mi redovno izlazile iz hlača čak i na najvažnijim protokolima. Trbuh se prelijevao preko ruba hlača. Odvratno! U ogledalu sam se gadio sam sebi, a prestao sam se fotografirati jer je izgledalo užasno. Faca mi je bila gnusno zaobljena, imao sam podbradak, koji sam nastojao sakriti bradicom. Nakon što sam odučio promijeniti način života skinuo sam 24 kg. Sa 105 kg došao sam na 81 kg, što je za mojih 184 cm izvrsno. I ostao sam na toj kilaži. Prošlo je pola godine od kada sam dovršio Dukanovu dijetu i još uvijek sam na istim kilama. Jedini problem mi je kupovina nove garderobe jer danas XXL na meni izgleda groteskno, pošto nosim M. Osim mene na ovom režimu je bila i moja četrnaestogodišnja kćer koja je u tri mjeseca izgubila 11 kilograma (sa blažom verzijom Dukanove dijete), moja kolegica sutkinja u mažoret plesu M.S. iz Gline koja je po mom uzoru pročitala ovu brošuricu i izgubila 12 kilograma (bez Dukanove dijete), troje mojih prijatelja iz Hrvatske, Rumunjske i Francuske koji su izgubili preko 15 kilograma, i bili mi najveći motivator da to napravim i sam. I najbitnije zadržali su tu kilažu.

Naglašavam da nisam ni nutricionista, ni liječnik, potpuni sam laik. Samo sam pročitao brdo knjiga o zdravijem načinu života, razmislio o tome što sam pročitao, probao sam mnogo toga od onog što sam pročitao i eto našao recept koji je uspio. No, ovo su samo moja opažanja i moje iskustvo i ni na koji način nisu vam popovanje, naputak ili recept za mršavljenje ili zdravstvene probleme. Ovdje samo prenosim u knjigama objavljene stavove pojedinih doktora i nutricionista, koji nisu moji stavovi, ali su se meni pokazali uspješnima. Za ozbiljne savjete morate se obratiti nutricionistu, liječniku ili specijalistu za dijete. Ova brošurica nije za komercijalnu upotrebu, ne kanim je prodavati ili na bilo koji način zarađivati na mom iskustvu, nego je besplatno dijelim e-mailom svima koji misle da im može pomoći. U svakom slučaju učinite nešto za sebe prije nego što bude prekasno. Što god, samo nemojte zabijati glavu u pijesak. Debljina neće proći, samo će vam „pokloniti“ srčani udar.

Nakon što sam skinuo 24 kg, i nakon što sam tu težinu zadržao organizam mi je počeo sam odbacivati otrove, pa sam ostao zatečen kad mi se povraćalo nakon „prefinih“ masnih pogačica kojih bi prije pojeo desetak, kada doslovce nisam mogao jesti preuljene kokice u kinu, te kad su mi kolači kojih sam jeo po pola tepsije bili toliko preslatki da su mi bili neukusni.


DIJETE DA ILI NE?
Tri puta sam bio na UNdijeti. Tri mjeseca muke i odricanja. I skinuo 15-20 kg, ali ih i rapidno vratio po bumerang efektu, u samo mjesec-dva. Čak štoviše dobio bih i pokoju kilu više. Dakle, organizam ima potrebu skladištenja hrane za „crne dane“ i jednostavno mu nije jasno što se dešava sa rapidnim gubljenjem kila. Zabrine se jer smatra da nešto nije OK, da je gubitak kilograma produkt nedostatka hrane i zato čim siđete sa dijete sve što pojedete organizam ponovo krene skladištiti jer se boji da bi se ponovo mogao desiti gladni dani!

Jedino što je uspjelo je bila Dukanova dijeta (izgubio sam 24 kg i zadržao tu težinu), no ona traje 3-4 mjeseca, i još 6 mjeseci za konsolidaciju, tj. prilagodbu organizma da se ne bi desio efekt bumeranga. Dakle ukupno 9-10 mjeseci. Poprilično naporno (nikako ne mogu reći neizdržljivo, samo morate biti uporni) i dugotrajno. A i nakon što dijete završi potrebno se pridržavati nekih pravila i jednom tjedno biti na dijetalnoj prehrani do kraja života. No, ukoliko se odlučite za isto dobro pročitajte knjigu

Dr.Pierre Dukan „Dukan dijeta“, izdanje Jutarnji list 2013 (cijena joj je oko 50 kn)
a ista ima i dodatak sa receptima Dr.Pierre Dukan „Najbolji recepti“, Jutarni list 2013 (50 kn)

Ove se dijete morate pridržavajte 100%. Ne 50%, niti 60%, niti 99%, nego 100%. Dijeta je stvar KARAKTERA! Nitko vas neće uvjeriti ili natjerati da idete na dijetu. Samo vi sami to možete. Vi sami morate odlučiti što vam je važno, izgledati dobro i slušati komentare „uuuu, ovo ti super stoji“ ili ostati debeljko sa kojim se svi isprdavaju i smiju mu se iza leđa, te kojeg će u kratko vrijeme udariti srčana kap radi začepljenih žila. I oprez od Dukanove dijete često stradaju bubrezi, prijateljeva supruga još danas ima ogromnih problema sa bubrezima radi Dukanove dijete, stoga pijte enormno mnogo vode, ona nije. Ja sa 24 skinuta kilograma u tri i pol mjeseca nisam imao ni najmanjih zdravstvenih problema. Na kraju, ni ne krečite na bilo kakvu dijetu ako nakon nje nećete promijeniti život i prihvatiti savjete koje sam vam ovdje napisao. Mlađe osobe će smršaviti i bez dijete već samo ako se pridržavaju ovdje napisanih savjeta.

Bitni savjeti za Dukanovu dijetu
Ukoliko se odlučite za Dukanovu dijetu poslušajte nekoliko bitnih savjeta:
1. Pridržavajte se dijete 100%. Ne odstupajte od nje niti maleno. NITI MILIMETRA!
2. Budite disciplinirani, ne ulazite u dijetu ako se ne želite biti disciplinirani.
3. Kad vam je najteže razmislite što ste sve prošli i ustrajte, jer ako prekinete situacija će biti još gora nego prije dijete.
4. Maksimalno koristite sve što vam dijeta dozvoljava. Najveća opasnost za odustajanje od dijete je jednoličnost. Pa ako vam dijeta dozvoljava korištenje 10 različitih namirnica rotirajte ih tako da ih sve koristite bar jednom prije nego što neku ponovite. Naime, tijekom dugotrajne dijete neke namirnice koje sam obožavao postale su mi odvratne samo zato što sam ih koristio dan za danom, jer su mi bile fine za razliku od ostalih koje su mi bile manje fine ili čak odbojne. Tako sam se sveo na 5 umjesto 10 dozvoljenih namirnica i skoro doveo u pitanje nastavak dijete.
5. Jedite i ono što ne volite, a dijeta traži od vas. Dijeta je stvar odricanja, a ne korištenja samo onog što vama odgovara. Prisilite se, to je jako važno da dijetu preživite bez zdravstvenih posljedica.
6. Dijeta znači potpuno promijeniti način života, posebno prehrane. Ona je prilika da se promijenite, nije kratkotrajan tretman i onda povrat na staro. Ako se nakon završetka dijete vratite na staro bumerang efekt će učiniti da ćete nakon mjeseci odricanja biti u još gorem stanju nego prije, biti deblji nego prije dijete. Čemu onda višemjesečno odricanje?
7. Nije dobra dijeta ona koja znači gladovanje jer to više šteti organizmu nego što koristi. Dijeta mora biti promjena načina prehrane i navika zdravijeg života, a ne uništavanje organizma.
8. Vaga je vaš najveći prijatelj. Morate se vagati svaki dan i to ujutro nakon nužde (barem male, prve jutarnje). Vaga će vas motivirati kada gubite kile, dodatno potaknuti ako stagnirate, i biti vam informacija da nešto morate promijeniti ako se dijeta prometne u vračanje kila. Vaga vam je najbolji saveznik i nakon dijete.
9. U dijeti ne postoji „nitko me nije vidio“. Dijeta nije škola ili posao pa da ono što nije primijećeno nije se desilo. Na dijeti ste radi sebe. Organizam će uvijek primijetiti. Pa jedan mali kolač koji ste unijeli organizam će iskoristiti kao oružje protiv vas. Vidio li to netko ili ne.
10. Dijetu ne možete promijeniti kako želite jer vi to smatrate boljim. Niti ste stručni, niti ste objektivni. Još jednom 100% pridržavanja ili ne idite na dijetu. Nema odstupanja!
11. Dijetu ne možete prekinuti kada vi to poželite, prije nego je dovršite. Napravit ćete nepopravljivu štetu i radije nemojte na dijetu nego da je prekinete. Možda u početku nećete primijetiti, ali to će vas koštati još većih kila, ogromnih bokova, debelih nogu i nakon nekog vremena daleko gore situacije nego prije dijete. Isto tako ne smijete dijetu ni produžiti kako se vama prohtije jer niste zadovoljni rezultatima.
12. Nema dijete bez fizičkog napora. Neće biti rezultata ako ćete se samo odricati od hrane. Pritom ne mislim na svakodnevne naporne odlaske u teretanu ili višesatno trčanje, vožnju biciklom, nekoliko puta tjedno plivanje. Naravno, ovo bi bilo super ako možete, ali malo tko od nas ima vremena i volje za tako što. Teretana, bicikl, trčanje, plivanje, planinarenja će ubrzati trajanje dijete, ali bez neke fizičke aktivnosti neće biti rezultata. Dakle, najmanje što morate je bar šetati 20 minuta na dan i lagano vježbati uz televizor.
13. Velika količina vode je glavno pravilo dijete i općenito zdravog života. Nema dijete bez enormne količine vode. Ona će držati organizam zdravim tijekom dijete koja ga iscrpljuje i koja je uvijek nezdrava, ona će pomoći u smanjenju količine unošenja hrane, ona će brže razgrađivati hranu. To mora biti pravilo i nakon dijete.
14. Nakon dijete odmah (ne nakon par dana „čašćenja“ za uspješnu dijetu, nego odmah) nastavite kvalitetno i zdravije živjeti prema naputcima ove brošurice, jer u protivnom kile će se vratiti kao bumerang.

Tko ne smije na dijetu?
Dijete nisu zdrave, one rade mnogo štete organizmu. Naravno još više štete radi pretilost, ekstremna debljina. Ona će vas koštati života, dijeta neće, nego će vam na koncu spasiti život, i zato ona u konačnici jest poželjna, dobra i indirektno zdrava. Dijeta nikako nije preporučljiva za mlađe osobe koje su u razvoju. Tijekom puberteta svakako nije dobro biti na dijetama, ali to ne znači da se ne treba pridržavati ostalih oblika kvalitetne prehrane iz ove brošure. Naravno dijete nisu dobre niti za bolesne osobe, osobe sa kroničnim zdravstvenim problemima, trudnice i starije osobe. Za sve koji odlaze na dijete, a poglavito mlađe osobe obavezno se konzultirajte sa nutricionistom ili liječnikom.

Koja je alternativa dijetama
Dr. Gillan McKeith pak smatra da su dijete vrlo štetne i ona tvrdi da se samo treba pridržavati određenih namirnica i pravila unošenja hrane. Ipak naglašavam da sam se pridržavao njenih naputaka više od godine dana i da nije bilo rezultata. Upravo zato moje je iskustvo da treba skinuti kile Dukanovom dijetom, a patom se pridržavati savjeta dr. Gillan i drugih koje sam napisao u ovoj brošuri. U svakom slučaju dobar dio savjeta ovdje navedenih je iz njene knjige, koju jako preporučam

Dr. Gillan McKeith „Ono si što jedeš“, Školska knjiga 2006.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: ponedjeljak, 15.02.2016. u 00:34) komentiraj (11)

SUPERTALENT IZDVOJIO ZAGREBAČKE MAŽORETKINJE KAO NAJZAGREBAČKIJI USPJEH


Mega-show SuperTalent nije najavljivao zagrebačku audiciju ni sa Dinamom, ni sa Cibonom, ni sa Medveščakom, ni sa Mladosti, ni sa Filharmonijom, ni sa poznatim pjevačima, glumcima...nego je upravo naš tim odabrao kao najbolji zagrebački reprezentant. Iskreno smo ponosni na ovu reklamu:





ŠALJITE NAM PRIJEDLOGE ZA BOLJI ZA-MA-GAZIN

Od ponedjeljka ZA-MA-GAZIN će dobiti nove rubrike, bit će još zanimljiviji, informativniji, bolji!

Šaljite nam Vaše prijedloge za ZA-MA-GAZIN. Kako ga Vi vidite? Što smatrate da bi mogli uvesti, što bi mogli popraviti, nadodati, izmjeniti?



NASTUPI

- petak 12.2. u 16:30 sati, OŠ Bartola Kašića (Dan škole), o/o ???
# plesni nastup Seniorskog 1A



FOTKE - sa Zagrebačkog karnevala 2.dio

Fotografije Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja i Šef



Nastup je završio na Trgu bana Jelačića












KAKO FUNKCIONIRAJU TRENERI

KAKO POSTATI TRENEROM ZAGREBAČKIH MAŽORETKINJA
Da bi netko mogao postati trenericom Zagrebačkih mažoretkinja mora biti među najboljim mažoretkinjama, te treba proći selekciju Trenerskog kolegija. Nakon što Trenerski kolegij odabera kandidatkinje uprava obavi preliminarno ispitivanje i razgovor te probrane djevojke pripremi za asistencije. Asistencije traju godinu dana (koji puta i više) i na istima kandidatkinje uče od trenerica tako što im pomažu u treninzima i što ih treneri kao mentori uvode u "tajne zanata". Paralelno sa asistencijama probrane kandidatkinje odlaze u Trenersku školu gdje slušaju 10 predmeta (Osnove pedagogije, Osnove anatomije i sportskih povreda, Teoriju i metodologiju treninga, Standardne i latino-američke plesove, Komparativne plesne oblike u kojima slušaju balet, folklor i jazz dance, Povijest mažoret plesa, Sudačko pravo i metodologija u mažoret plesu, Elemente mažoret plesa, Tehniciranje sa štapom, te Neplesne djelatnosti mažoretkinja). Školovanje ukupno traje 100 sati sa skriptama od preko 300 stranica. Potom kandidatkinje imaju 8 pismenih ispita, 1 usmeni i 2 praktična, te na kraju završni ispit koji polažu na nekom sastavu mažoretkinja gdje vrše pokazni trening i koriste svo stečeno znanje Trenerske škole. Po dobivenoj licenci Saveza još moraju proći i posebno testiranje Zagrebačkih mažoretkinja. Do sada je bilo 5 slučajeva gdje trenerice koje su dobile trenersku licencu Saveza nisu prošle završno testiranje Zagrebačkih mažoretkinja i nisu trenirale grupe.

NAPREDOVANJE TRENERA
Neovisno o trenerskoj licenci u Zagrebačkim mažoretkinjama treneri su podijeljeni u tri kategorije. III kategorije su treneri početnici, II kategorije su stariji treneri, a I kategorije su najbolji treneri tima. Napredovanje se vrši prema rezultatima i analizama, te pravilima tima.

PLAN I PROGRAM RADA
Zagrebačke mažoretkinje imaju vrlo detaljan Plan i program rada u kojem imaju definirane sve segmente treninga, sigurnosti, rasporeda, standarda, obveza, te kvantitativnih i kvalitativnih nivoa treniranje. Svi treneri su obvezni pridržavati se plana i programa rada.

TRENERSKI KOLEGIJ
Treneri se sastaju jednom u dva tjedan tijekom sezone gdje raspravljaju o timovima, talentima, problemima, daju svoje prijedloge, uče na iskustvu drugih trenera, rješavaju administraciju, dogovaraju konkretne aktivnosti (posebno vezane uz koncerte, klasifikacije, natjecanja), iznose opservacije o asistentima, raspravljaju o napredovanju ili nazadovanju drugih trenera, te sve ostale bitne stvari vezano uz treninge Zagrebačkih mažoretkinja. Trenerski kolegiji traju u prosjeku 2 sata, a koji puta i bitno duže.

TRENERI NIŽIH SASTAVA
Mlađi treneri (III kategorije) obično treniraju početne sastava (3. i 2. juniorski i 3. seniorski). Ovaj rad je vrlo specifičan radi odgovornosti da se mlade mažoretkinje nauči osnovnim koracima i tehnikama tehniciranja sa štapom, koji ako se nauče pogrešno imaju posljedice po dalju karijeru ili napredovanje mažoretkinja. Uz to one imaju poseban zadatak motivirati mlade mažoretkinje koje još nemaju razvijenu pripadnost timu, te ne osjećaju "mažoret-ludilo" koje ih kasnije zahvati kao droga. Upravo zato se od njih očekuje veća predanost i kreativnost.

TRENERI DJEČJI SASTAVA
Za dječje sastave treneri se posebno spremaju jer sa ovim uzrastom (3-7 godina) radi se na potpuno drugačiji način. Trenerica dječjih sastava je već dugi niz godina Tamara Sedak, koja je u međuvremenu i diplomirala odgoj na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te je odgajateljica u dječjem vrtiću.

TRENERI VIŠIH SASTAVA
Bolji treneri treniraju više sastave (1B juniorski, 2. i 1B seniorski). Iako je za očekivati da je ove timove lakše trenirati jer su u njima djevojke članice već više godine, zapravo to je daleko teže. Ne radi se ovdje samo o daleko težim programima, koreografijama i standardima tehniciranja, već o osobama koje su pozicionirane u time što je često više prepreka nego motivacija. Ovi treneri prvenstveni cilj imaju spremiti djevojke za dolazak u 1. timove, ali i za povremene nastupe ovih timova kada su 1. timovi zauzeti.

TRENERI VANJSKIH GRUPA
Naši treneri treniraju i neke druge grupe mažoretkinja sa kojima Zagrebačke mažoretkinje imaju ugovore. Tako treniramo mažoretkinja OŠ Nad Lipom za djecu sa blagom i srednjom retardacijom, u Hrvatskoj treniramo Karlovačke i Ugljanske mažoretkinja, u Sloveniji Mažorete Sevnice, u Srbiji Belocrkvanjske mažotekinje, a trenirali smo i preko 50 mažoret sastava iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Austrije. Naši treneri redovno vode i seminare za mažoretkinje u Francuskoj, BiH, Crnoj Gori, Češkoj, Sloveniji, Rumunjskoj i Slovačkoj.

TRENERI 1A SASTAVA
No, daleko najveći i najodgovorniji posao imaju treneri 1A sastava. Oni se potpuno predaju timu, žive sa njim 24 sata, potpuno poznaju svaku svoju članicu, sve njene probleme, dobre i loše strane, imaju sa njima gotovo svakodnevni kontakt. Ove trenerice bave se i glazbom, i daleko većom administracijom, istovremeno su i "mame" svojih mažoretkinja, treninzi su daleko kompliciraniji, ima ih daleko više, odlaze na pripreme, nastupe, turneje... Tijekom zimskih, proljetnih i ljetnih praznika, te pred natjecanja treninge imaju svaki dan. One su angažirane i u pripremama nastupa, turneja, zdravstvenim problemima, nabavi opreme, izradi glazbe, pripremi natjecanja...

RAZLIKA IZMEĐU TRENERA I KOREOGRAFA
Koji puta je trener i koreograf ista osoba, no to nije uvijek slučaj. Koreografu je posao postaviti koreografiju i postaviti je u timu, dok ju trener izvježbava, isplesava i čisti.

ANGAŽIRANJE TRENERA IZVAN TIMA
Zagrebačke mažoretkinje povremeno angažiraju trenere za specifične plesne oblike kao i za pojedine elemente mažoret-plesa. Osim domaćih stručnjaka angažiramo i strance. Do sada smo imali različite klasove od klasičnog baleta, preko suvremenog plesa, jazz dance i aerobika, do standardnih i latino-američkih plesova. Imali smo i klasove twirlinga, držanja, kondicijskih treninga, zagrijavanja, ali i specifične sate šminke, zdravstvene zaštite...

HONORARNI I STALNO ZAPOSLENI TRENERI
Zagrebačke mažoretkinje uvijek imaju barem jednog trenera koji je stalno zaposlen u timu i koji profesionalno trenira dobar dio sastava, te grupe izvan Zagreba. U posljednjih 4 godine to je Petra Franović. Uz nju još tri stalno zaposlene osobe imaju trenersku licencu (Maja Žigman, Alen Šćuric i Viktorija Čeh). Ostali treneri kod nas rade honorarno.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: petak, 12.02.2016. u 01:55) komentiraj (20)

VEĆI, BOLJI, ZANIMLJIVIJI ZA-MA-GAZIN


Od ponedjeljka ZA-MA-GAZIN će dobiti nove rubrike, bit će još zanimljiviji, informativniji, bolji!

Šaljite nam Vaše prijedloge za ZA-MA-GAZIN. Kako ga Vi vidite? Što smatrate da bi mogli uvesti, što bi mogli popraviti, nadodati, izmjeniti?



NASTUPI

- četvrtak 11.2. u 19:00 sati, Kongresna dvorana Zagrebačkog velesajma (Proglašenje najboljeg sportaša s invaliditetom), o/o Ćurko

- petak 12.2. u 16:30 sati, OŠ Bartola Kašića (Dan škole), o/o ???
# plesni nastup Seniorskog 1A



FOTKE - sa Zagrebačkog karnevala

Fotografije Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja i Šef

Na Zagrebačkom karnevalu smo nastupali sa "Zlim bubnjarima" sa kojima smo nastupali po prvi puta. Odlična kombinacija!







































Listopad 1995. smo započeli smotrom pohačih orkestara u Karlovcu, pa smo nastupali na Zagrebačkom maratonu, na Festivalu Portugisca, te smo snimali spot za NAMA-u. U listopadu smo bili i u Gardalandu.

U studenom smo nastupali na koncertu Hrvatske lige za borbu protiv raka u HNK, Na kvalifikacijama za svjetsko nogometno prvenstvo Hrvatska-Grčka, bili smo u Vukovini na promociji Turopoljskih mažoretkinja. Tijakom studenog smo odradili četiri nastupa za promociju NAMA-e na Remizi, Vrbanima, Kvariću i u Ilici. Bili smo na Zagrebfestu u The Bestu i u Lisinskom. Orvarali smo Full-market u Velikoj Gorici, za odradili smo i promociju našeg sponzora HENKEL-a u Zaprešiću. 16.11. smo plesali na Danu grada Zagreba.

U prosincu smo snimali emisiju za "Mali-veliki svijet", odradili smo nastup za Dan Kemijske i geološke škole, otvarali smo Božićni sajam Zagrebačkog velesajma, te smo imali nekoliko nastupa na Božićnom sajmu. Odradili smo i domjenak Dinama u Intercontinentalu, za 50-godišnjicu KK Cibone smo nastupali u Esplanadi i na utakmici sa Reprezentacijom Europe u K.C. Dražena Petrovića. Krajem godine smo bili i na godišnjici našeg puhačeg orkestra u Sv.Križu Začretju.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 10.02.2016. u 00:16) komentiraj (18)

ALEN ŠĆURIC PREDSJEDNIK HMS-a


Alen Šćuric je na jučerašnjoj Skupštini HMS-a izglasan za predsjednika HMS-a. Dopredsjednica je Matea Baltorinić iz Jastrebarskog. Predstavljen je i potpuno novi plan i program rada koji će iz korijena izmjeniti rad HMS-a. Više o Skupštini i planovima HMS-a biti će objavljeno na blogu HMS-a.

Državno prvenstvo će biti u Zagrebu, 21. i 22. svibnja, a regionalna prvenstva će se ubuduće održavati u studenom.



NASTUPI

- četvrtak 11.2. u 19:00 sati, Kongresna dvorana Zagrebačkog velesajma (Proglašenje najboljeg sportaša s invaliditetom), o/o ???

- petak 12.2. u 16:30 sati, OŠ Bartola Kašića (Dan škole), o/o ???
# plesni nastup Seniorskog 1A



FOTKE - sa karnevala na treninzima Zagrebačkim mažoretkinja

Seniorski 1A je imao svoj karneval u srijedu, a sve ostale grupe nakon toga.


































































U ovoj rubrici pišemo o bivšim Zagrebačkim mažoretkinjama koje su danas vrlo uspješne žene

NIVES RUNJIĆ (SOKOLIĆ) Soxa

zamjenica predvodnice, učiteljica


Soxa se rodila 10. svibnja 1987. u Zagrebu. Osnovnu školu "Medvedgrad" završila je u Zagrebu, a maturirala je na Upravnoj i birotehničkoj školi u Zagrebu. Diplomirala je na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer Odgojiteljski studij. Intenzivno radi na postiplomskom školovanju. Dugo godina je radila kao tajnica Zagrebačkih mažoretkinja. U lipnju 2015. se udala za Nedjeljka (Nenu) Runjića. Osim mažoretkinja bavila se još i ritmikom, te rukometom.

Zagrebačke mažoretkinje je upisala davne 1994. (u drugoj generaciji). U 1A juniorski sastav upisuje se 1998. a već iduće godine prelazi u seniorke, kako sama kaže radi dugačkog vrata koji joj je dodao par centimetara. 2001. godine dolazi u Seniorski 1A, u 1. formaciju ulazi 2003. a razvodnica postaje 2005. U siječnju 2008. postaje zamjenica predvodnice. Iz tima odlazi u listopadu 2008. nakon 14 godina plesanja. Sa trenerskom edukacijom je krenula 2004. godine, da bi završila Trenersku školu 2006. u prvoj generaciji. Trenirati skupine je prestala 2010. godine. Bila je juniorska državna prvakinja 1999. i 3. na Europskom, a kao seniorka je osvojila 5 državnih prvenstava, te tri zlata i dva srebra na Europskim prvenstvima.

Osobne karakteristike: kreativnost, iskrenost, upornost

Voli: dobrotu, skromnost, jednostavnost, ples, sunce, životinje, koncerte

Ne voli: nepravdu

Najdraža muzika: rock, sve od Darka Rundeka, "Temple of love" (Sister of mercy)

Najdraži film: Moje pjesme, moji snovi

Najdraže jelo: Pastrva (koju muž napravi) i pokraj nje matovilac

Najjatraktivnije putovanje u životu: više volim boravak u netaknutoj prirodi

Hobi: restauriranje svega starog što joj dođe pod ruku (trenutno je to namještaj), te izrada lutaka


Najdraži nastup u Zagrebačkim mažoretkinjama: Nastup na godišnjem koncertu kad aje prva formacija S1A plesala Briljantin, ali ne u uniformama, već u odjeći iz tog razdovlja (trapezice, košulje i tenisice)

Najatraktivnije putovanje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: Španjolska i na povratku Monte Carlo

Najljepši događaj u Zagrebačkim mažoretkinjama: Europsko prvenstvo 2004., njeno prvo seniorsko, bio je gušt otplesati potpuno drugačiji, za to vrijeme vrlo moderan defile i vratiti Zagrebu sjajnu medalju

Anegdota iz Zagrebačkih mažoretkinja: hehehehe... to nikad neću zaboraviti.... uvježbavale smo defile za Europsko prvenstvo. Alen nije bio zadovoljan, počeo je šiziti i skakati, a Tinana (tada je bila jako mala) je iza njega skakala i mlatarila rukama kao on. I kaj sad napraviti, početi se smijati ili... Ipak nismo mogle izdržati i prasnule smo u smjeh... ufff... sva sreća da je tamo bila i Goga...

Kako su mažoretkinje utjecale na njen budući život: Sve što znam naučila sam u mažoretkinjama. Polovicu svog života sam provela u posvetila mažoretkinjama, naučila sam se samostalnosti, odgovornosti, kooperativnosti, timskom radu, slušanju, ali sam i izgradila sebe kao osobu. To je bilo prekrasno razdoblje ispunjeno druženjem, smijehom, ponekom suzom, putovanjima. Nakon takvog iskustva nema toga što čovjek ne može i za što nije sposoban.

I dalje sa Zagrebačkim mažoretkinjama:
- kao članica Lože predvodnica sudjeluje u svim aktivnostima predvodnica
- redovna je gošča na koncertima i godišnjicama
- na Soxu uvijek možete računati kao pomoć timu

Poruka Zagrebačkim mažoretkinjama:
Curke moje drage, uživajte u svakom trenutku, uvijek pokušajte iz sebe izvući maksimalno, vjerujte vratit će vam se. Bilo je i bit će tu i poneke sumnje, nepravde, onih dana kada želite otići iz tima, glavom bez obzira. Ali sjetite se svih onih lijepih trenutaka i ono zbog čega ste tu gdje jeste. Mlade ste, lijepe, pametne, žene ste... Vi možete sve! Stignite sve, družite se i volite se. Volite i Šefa, da nije takava kakav je, Zagrebačke mažoretkinje nikad ne bi bile ono što jesu.















------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: ponedjeljak, 08.02.2016. u 08:50) komentiraj (15)

KARNEVALSKI VIKEND


Seniorski 1A je imao nevjerovatno kreativan karneval u srijedu. Svi ostali sastavi imaju karnevale na treninzima u petak i u subotu.

Seniorski 1A također nastupa na zagrebačkom karnevalu u subotu, te na "Lisinskom koji pleše pod maskama".

A Dora se totalno navukla na ovaj svoj alat za pravljenje filmića, pa evo i jednog sa maskembala:




NASTUPI

- subota 6.2. u 9:00 Palmotićeva 30 (Zagrebački karneval), o/o Šef
# plesni nastupa Seniorskog 1A

- subota 6.2. u 18:00 službeni ulaz Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog (Ples pod maskama u Lisinskom), o/o Šef
# plesni nastup Seniorskog 1A



FOTKE - sa karnevala Seniorskog 1A

Senorski 1A se maskirao na karnevalu u srijedu i to po razvodničkim grupama.

Trenerice su se odjenule u futrole za uniformu, a šef je bio učitelj Hogwartsa Šefus









Grupa predvodnice Viki je bila Teletabisi




Skočkina razvodnička grupa je bila grupa hrvatskih političara. Došla nam je tako i predsjednica, premijer Orešković, bili su i tjelohranitelji, rukometaši su predsjednici dali medalju...




Razvodnička grupa Petre Ros** je bila grožđe koje slavi vino




Jerko razvodnička grupa je bila Juicy Vita


Mandarinina razvodnička grupa je bila iz grče mitologije, a bile su Olimpijske svećenice koja pale Olimpijski plamen





Pobjedila je grupa Petre Franović*** koja je napravila ZET-ov tramvaj. Biiiip-biiiip-biiiip-biiiip...










KAKO SE RADI MUZIKA

KAKVA JE GLAZBA TRENUTNO „IN“ U MAŽORET PLESU?
Svakako više nitko ne pleše na Radetzky marsch ili Most na rijeci Kway. Više nije «in» ni hooked on, ne zato što je loš, nego zato što su svi iskoristivi hooked on iskorišteni, a novi nisu proizvedeni već 10-tak godina. Trenutno je izašla iz mode latino-američka glazba, no prvenstveno zato što je 5-6 godina latino-američka glazba dominirala plesom općenito, pa tako i mažoret plesom, što je dosadilo i gledateljima, i sucima, ali i samim mažoretkinjama. No, latino-američkih ritmova još uvijek ima, barem kao dio glazbenog broja.

Svakako su popularni potpourri od 3 do 5 glazbenih brojeva u 2 minute (dakle 20-40 sekundi ili 5-10 osmica po broju). Najčešće se uzimaju najmoderniji glazbeni brojevi koji su orkestrirani za klasične orkestre ili izvedeni unplugged (bez električnih instrumenata). Nasreću, današnji hitovi se, nakon što postignu planetarni uspjeh, preorkestriraju u nekoliko varijanti, a jedna je gotovo uvijek unplugged.

Bubnjevi su izuzetno važan dio današnjih glazbenih brojeva, što i ne čudi obzirom da su mažoretkinje step-by-beat ples i već preko 200 godina bubnjevi su bitan dio orkestara koji prate mažoretkinje. Upravo zato česta je uporaba bubnjeva kao solo instrumenata, kao instrumenata kojima se započinje ili završava glazbeni broj, ali i kao instrumenta kojim se prelazi iz jedne u drugu glazbenu cjelinu. Isto tako bubnjevi su bitni kao podloga samih glazbenih brojeva. Kvalitetne perkusije svakako su najbitniji segment glazbe koji može bitno pojačati dojam i najdosadnijih glazbenih brojeva. Ipak, treba izbjegavati previše solo perkusija jer nakon nekog vremena postanu suhoparne.

Tempa glazbe je oko 140-145 beatova u minuti. Ima slučajeva kvalitetnih brojeva koji su bili sporiji, ali čak i onih od 175 i 180 beatova. Ovo je jako riskantno i to mogu samo daleko najbolji koreografi i najbolji sastavi. Ima i primjera gdje dio glazbe ima 110, pa i manje beatova, no najčešće koreografi tada plešu dva koraka na beatu i svakako izbjegavaju stupanje.
Promjene tempa, intenziteta, glasnoće, tonaliteta, stilova, sve je češći i sve više koreografa poseže za ovom metodom. Nemalo je i krajnje ekstremnih primjera koji su se pokazali uspješnima. Posebni efekti su rezultirali i potpuno novim koracima ili koreografskim cjelinama.


KAKO MONTIRAMO MUZIKU?
Zagrebačke mažoretkinje rade muziku alatom WaveLab koji ima odlične montažerske mogućnosti. No, osim dobroga alata i kvalitetnog kompjutera sa velikim ekranom na kojem se dovoljno kvalitetno raspoznaje glazbeni broj, potrebna je i kvalitetna audio oprema. Tako je na kompjuter spojeno vrhunsko JVC pojačalo, imamo najkvalitetnije Infiniti zvučnike, te AKG slušalice. Bez svega toga ne bi mogli kvalitetno preslušavati muziku i nebi čuli svaki ton, i najmanji šum, nekvalitetu…



Kako izgleda glazbe koja se montira na kompjuteru (ovogodišnja kadetska koreografija)

Prvo se ispati trener koji traži glazbene brojeve koji ga „pale“. Koji puta i Šef predloži brojeve, ali i drugi treneri, pa i same mažoretkinje. Od brojeva koji se prezentiraju 90% otpada kako radi toga što nisu ispravni, tako radi toga što ih je nemoguće montirati ili što ne odgovaraju strategiji Zagrebačkih mažoretkinja. Ovo je mnogo puta vrlo stresno za trenera.

Potom se posluša koreografska zamisao, te se predloži osnovna strategija montaže (koja je zapravo ideja broja). Nakon toga krene se „graditi muzički broj“ na način da se postavi prvi glazbeni broj, izreže se, premontira, pojača ili smanji glasnoća pojedinog djela, umaskiraju se stvari koje nisu dobre, ubace se bubnjevi, spoje neki dijelovi, eventualno se neki dio ponovi, spojevi se umaskiraju reversnim fazama… Broj se doslovce izmasakrira do neprepoznatljivosti. Alat naime glazbu pretvara u grafiku i prepoznaje 10.000-ti dio sekunde, iako realno radimo sa tisućinkama. Sve se to ponovi sa idućim brojem koji se spaja na prethodni, pa sa trećim, četvrtim, petim itd. I tu frustracija prelazi sa koreografa na montažera. Em je teško spojiti neke nespojive dijelove (često kada to je i nemoguće), em se koji puta ne može doslovce pratiti koreografska ideja, em je frustrirajuće kako je teško neke stvari umontirati. Posebno kada se radi o auftaktovima i glazbenim brojevima koji imaju pozadinsko muziciranje.

U sve to potrebno je još i ujednačiti tempo (osim ako koreograf ne želi drugačije), izjednačiti nivoe (glasnoću), te cjelokupan broj kroz remastering profiltrirati da se svi dijelovi uklapaju. Na kraju potrebno je ubaciti fade in (lagano ublendavanje) i fade out (mekano izblendavanje).

I onda se sve to ne svidi koreografu iako je sa vama sudjelovao cijelo vrijeme u izradi. Pa premontirate neki dio glazbe, što je daleko teže nego raditi cijeli glazbeni broj iz početka. Nemalo puta su deseci sati bačeni u vjetar jer koreograf na kraju nije htio glazbeni broj, tj. isti ga nije palio. Tada padate u tešku depresiju.

Kad je sve gotovo, zagasimo svjetlo i preslušavamo glazbeni broj najmanje tri puta u cijelosti. Prvo izmjerimo tempo i slaže li se isti tijekom cijele pjesme. Drugi puta koncentriramo se na prijelaze i perkusije u pozadini. Treći puta koncentriramo se samo i isključivo na to paše li sve zajedno kao cjelina ili ne. Tek ako ova tri testa prođu onda imate kvalitetan glazbeni broj

I tu nije kraj. Ako ste prošli sva tri testa, koreograf vam je rekao da ga broj „pali“ onda morate još proći i najteži test: sviđa li se broj mažoretkinjama ili ne. I to je nešto što ja ne mogu podnijeti, nego najčešće odem iz dvorane.

No, ni u nije kraj. Ako ste prošli ovaj test, koreograf krene raditi koreografiju na ovu muziku i kada je sve napravljeno ili je zbog koreografije tražio neke izmjene, odlazite u profesionalni studio gdje se napravi remastering, izmjene nedostaci, ubace bubnjevi, te se glazba filtrira alatima koji su daleko moćniji i sa bitno većim mogućnostima. To traje nekih 4-5 sati i košta oko 1.000,00 kn. Još vam je samo preostalo da broj konvertirate, pohranite u arhivi na hardu, te napravite 3 kopije CD-a za treninge, back up i master za natjecanje.

Za kvalitetan glazbeni broj od 2 minute od preslušavanja do dovršetka montaže utrošimo od 20 do 40 sati rada, a bilo je slučajeva gdje smo potrošili i preko 100 sati rada.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: petak, 05.02.2016. u 00:17) komentiraj (20)

DANAS MAŠKARE NA S1A


Danas na treningu Seniorskog 1A imamo maškare. Cure će se zamaskirati po razvodničkim grupama i takve doći na trening. Najbolja grupna maska biti će nagrađena.



VIDEO SA DOČEKA RUKOMETAŠA

Dora nam je napravila još jedan video. Ovaj puta sa dočeka rukometaša na Trgu bana Jelačića:





NASTUPI

- srijeda 3.2. u 8:30 ured (obilazak sponzora), o/o Šef

- četvrtak 4.2. u 8:30 ured (obilazak sponzora), o/o Šef

- subota 6.2. u 18:00 službeni ulaz Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog (Ples pod maskama u Lisinskom), o/o Šef



FOTKE - sa ispita Trenerske škole

Na ispitima iz trenerske škole je bilo do 41 polaznik (neki polaznici nisu polagali sve ispite)





















Početkom srpnja plesali smo u poznatoj zagrebačkoj XV. gimnaziji na Jordanovcu. A tjekom mjeseca smo odradili mini promotivnu turneju za Henkel, u Sesvetama, Varaždinu i na četiti lokacije u Zagrebu. Još smo jednom odradili nastup u Superkonzumu koji je bio doslovce "čudo" tog vremena.

6-7.7. Europsko twirling prvenstvo Verona, Italija
Bili smo gosti Europskog twirling prvenstva kojeg je WBTF organizirao u Veroni. Otišli smo tamo automobilom, spavali smo na jezeru Garda, te smo upijali sve što se dešavalo u dvorani. Tada nam nije bilo jasno zašto nas nisu pustili da plešemo u uniformama, već su inzistirali da odjenemo sportske trikoe, čak su nam ponudili da nam posude komplet. No, kako smo mi tamo ipak bili u uniformama, puno twilera se slikalo sa nama i njihovi voditelji su se prisječali kako su oni nekad bili mažoretkinje, pa su se "prebacili" na twirl zato što su amerikanci došli, postavili pravila, pa nisu imali izbora ako su se htjeli natjecati. Na kraju nismo htjeli plesati u trikoima, no bilo je to prvo iskustvo sa twirlom i pokušajem da nas se "zabrani" tj. prebaci iz uniformi u trikoe.


31.7. Otvaranje McDonald'sovog restorana na Vrbanima.
Otvarali smo McDonald'sov restoran na Vrbanima. Plesali smo na parkiralištu ispred restorana, a kasnije smo pojeli pola restorana :-) Bio je to početak odlične suradnje u kojoj smo plesali u nizu McDonald'sovih restorana, a oni su nas pratili na svim aktivnostima kroz besplatnu klopu i cugu, novogodišnje poklone za članove... Iako to danas izleda čudno, ovo je bio tek drugi restoran McDonald'sa i tek par mjeseci od otvaranja prvog, pa je to bila ogromna atrakcija. Svi su željeli u McDonald's a raditi za njih je tada stvarno bila stvar prestiža.

U kolovozu smo nastupali za Koranske dane u Slunju, Otvarali smo "Prvi glas Začretja" u Sv.Križu Začretju i plesali na utakmici reprezentacije Hrvatskog Zagorja - NK Croatia (Dinamo).

6.8. Doček zlatnih rukometaša sa olimpijskih igara
Bio je to prvi veliki doček. Rukometaše smo dočekali u zračnoj luci. Bili smo oduševljeni, fascinirani, ali i jako zapaženi. Ovi dočeci (posebno rukometaša) nastavili su se idućih 20 godina.


U rujnu smo odradili Svjetski kongres građevinara u Interncontinentalu, smotru vatrogasaca na Kandridi u Rijeci, imali smo kulturnu razmjenu sa Prvim Riječkim mažoretkinjama (tjedan dana kasnije kasnije su i oni bili u Zagrebu), odradili smo promotivni koncert u Sv.Križu Začretju povodom godišnjice suradnje sa Pačetancima, otvarali smo Jesenski zagrebački velesajam, dočekali smo delegaciju Bavarske u zračnoj luci, plesali samo na HTV-ovom "Ljetu na 3.", bili smo na Utrci mira na Jarunu, na utakmici sa Hajdukom na Maksimiru, plesali smo na Šporskim igrama Hrvatske policije u Policijskoj akademiji, odradili 4 nastupa na Volvo konjičkom turniru na hipodromu.

21.9. Proslava 120-godišnjice vatrogstva
Prvi puta smo nastupali u HNK i to na proslavi 120. godišnjice vatrogastva.

21.9. Bavarski tjedan u Hrvatskoj
Svega par dana prije Bavarskog tjedna pala je ideja sa sa Bavarskim policijskim orkestrom odradimo nastup na Trgu bana Jelačića. Dogovorili smo program, a dvije naše stvari su dobili note bez da su ih i pogledali. Odsvirali su bez pogovora, a program je ispao kao da smo vježbali tjednima. Bili smo više nego fascinirani.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 03.02.2016. u 00:28) komentiraj (16)

DOČEKUJEMO BRONČANE RUKOMETAŠE


Ovaj tjedan nam je bio poprilično naporan. Imali smo 4 nastupa, od čega tri ovog vikenda. A tempo se nastavlja danas, kada dočekujemo Hrvatsku rukometnu reprezentaciju. Dio cura dočekat će ih u Zračnoj luci, a drugi dio na Trgu bana Jelačića.

NAŠI BRONČANI RUKOMETAŠI DOLAZE U ZAGREBAČKU ZRAČNU LUKU U 12:30 SATI
A NA TRG BANA JELAČIĆA U 13:30 SATI!




MEMO VIDEO OD DORICE





DANAS NEMA VOŽNJE CURA NA TRENING S1A

Zbog nastupa danas neće biti vožnji mažoretkinja iz škole na trening, već iste dolaze javnim gradskim prijevozom.



NASTUPI

- ponedjeljak 1.2. u 10:00 ured, prijevoz službenim automobilima (doček Hrvatske rukometne reprezentacije u Zračnoj luci Zagreb), o/o Šef

- ponedjeljak 1.2. u 12:30 Palmotićeva 30 (doček Hrvatske rukometne reprezentacije na Trgu bana Jelačića), o/o Ž

- ponedjeljak 1.2. u 16:00 Virovska 1, Dubrava (snimanje najave za Auto show), o/o Šef

- utorak 2.2. u 8:30 ured (obilazak sponzora), o/o Šef

- srijeda 3.2. u 8:30 ured (obilazak sponzora), o/o Šef



FOTKE - sa Trenerske škole





Sat Standardnih i latino-američkih plesova






Tehniciranje sa štapom














Teorija i metodologija treninga








Elementi mažoret plesa


Jazz dance











U ovoj rubrici pišemo o bivšim Zagrebačkim mažoretkinjama koje su danas vrlo uspješne žene

TAMARA SEDAK

Odgajateljice predškolske djece

Sedakić je rođena 17. kolovoza 1988. u Zagrebu. Nakon završene OŠ Medvedgrad i XI. gimnazije u Zagrebu, diplomirala je na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer odgoj predškolske djece. Po završetku fakulteta radila je u dječjem vrtiću „Dobri“, a sada radi u dječjem vrtiću „Šumska Jagoda“ u Zagrebu. U dugoj je vezi sa Andrejem. Uz mažoretkinje bavila se i rukometom.

Zagrebačke mažoretkinje je upisala 1997. godine. Već iduće godine prelazi u 1A juniorski. U serniorski 1A prelazi 2005. godine, a 2006. ulazi u 1. formaciju. 2008. je postala razvodnica. 2013. godine, nakon 16 godina u timu je napustila Zagrebačke mažoretkinje. Tijekom plesanja u Juniorskom 1A je osvojila niz županijskih i regionalnih prvenstava, te 6 titula prvakinja Hrvatske, jednom je bila viceprvakinja Hrvatske, 6 puta je osvojila prvenstvo Europe, 2 puta je bila viceprvakinja Europe, te je jednom bila 3. U seniorkama je osvojila 8 državnih zlata, 6 puta je bila prvakinja Europe i 2 puta viceprvakinja. Sa državnih i europskih prvenstava je ukupno osvojila 32 medalje. Asistencije i trenersko školovanje je imala tijekom 2010. i 2011. da bi 2011. završila Školu za trenere mažoretkinja. Od samog početka specijalizirala se za dječje sastave iako je trenirala i još neke druge grupe.


Osobne karakteristike: odgovorna, marljiva, uporna, voli raditi sa djecom

Voli: iskrenost

Ne voli: dvoličnost i laganje

Najdraža muzika: sve, samo da je uhu prihvatljivo

Najdraži film: ima puno, ne može izdvojiti neki

Najdraže jelo: pizza, lazanje i lignje

Hobi: mažoretkinje su mi još uvijek životna opsesija

Najdraži nastup u Zagrebačkim mažoretkinjama: bilo ih je puno, ali ipak najviše u sjećanju ostaje defile po gradu i ples na stadionu u Taiwanu

Najatraktivnije putovanje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: Taiwan

Najljepši događaj u Zagrebačkim mažoretkinjama: Kad sam postala razvodnica jer su mi se trud i odricanje ipak isplatili nakon toliko godina

Kako su mažoretkinje utjecale na njen budući život: Bila sam mažoretkinja 17 godina, još sam uvijek aktivna trenerica, došla sam sa 8, a otišla sa 25 godina. Naučila sam puno, odrasla sam u mažoretkinjama, one su bile dio moje svakodnevnice, moja druga obitelj. Najviše sam naučila kako se organizirati u životu, kako pomoći nekome i kako biti prijateljica, kako disati kao tim i sabrati se kad je to potrebno. Jednostavno sam naučila kvalitetno provoditi slobodno vrijeme i biti odgovorna osoba.

I dalje sa Zagrebačkim mažoretkinjama:
- Tamara je i dalje trenerica dječjeg 1. i 2. sastava
- članica je Trenerskog kolegija
- vrlo aktivno sudjeluje u pripremi svih događaja tima, kako vezano uz nastupe dječjih sastava, tako i vezano uz tim u cijelosti, a jedna je od kreativnijih cura u provedbi aktivnosti tima
- Tamara je zapravo i dalje dio tima, ona nije ni otišla iz njega, ona je svakodnevnica Zagrebačkih mažoretkinja i za nas ona je još uvijek tu dušom i tijelom

Poruka Zagrebačkim mažoretkinjama:
Curke budite ono što jeste, ne glumite nešto što niste, nego se trudite i trud će vam se isplatiti. Ne odustajte pred prvom preprekom, grizite dalje. Jednog dana kada se prestanete baviti mažoret plesom imat ćete puno lijepih uspomena za prepričavanje baš kao što ih imam i ja danas. Ne žalim za ničim, već sam ponosna što mogu reći da sam svoje odrastanje provela u obitelji Zamica. Pusim va i volim vaša Sedakić

Prekrasne uspomene iz 17 godina u Zagrebačkim mažoretkinjama






























------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: ponedjeljak, 01.02.2016. u 00:05) komentiraj (29)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.