RAJSKA PLAŽA JE STVARNO RAJSKA



Dakle, ovdje je stvarno ludilo... Prezakon. Vila je odlična, čak ni karipska klopa nije loša, kuhar nam je super, naučio je lekciju i sad se trudi skuhati nešto što je nama super. I zato vodimo dnevnik! Evo ga 3. dio!

6. dan – nedjelja 28.7.
Danas smo imali slobodan dan. Jeeej... doručak, plaža, divljaona, kupanac, ručak, plaža, divljaona, kupanac, večera, kartanja...

No, naravno, prejednostavno za naš tim. Prvo je Doroteja razrezala nogu i morala si sama dirati taban. Tko ju poznaje, zna kolika je to muka. Jadna Dorica... Onda je M.K. ni više ni manje nego uspjela stati na pčelu. Na pčelu, dovraga? Ajde, da je stala na kamenu ribu, da je stala na škorpiona, da je stala na zmiju, ali do vraga, na pčelu. Haloooo? Proputovati pola svijeta da staneš na pčelu? Pa to si mogla i u Zagorju. Lukša je uspjela iskopati žalac, noga je utrnula, taban nabubrio... i, naravno, dok se drugi kupaju, Šef obilazi doktore po Martiniqueu. Na kraju smo obavili doktoricu u St. Pierru, dobila je dvije vrste tableta, jednu koja je ko igrica za malu djecu prije nego ih popije, te jednu kremu s kojom maže pjeskom umazane tabane. U 00:49 (oko 14 sati kasnije) eto sjedi pokraj mene, popila je sve kure i namazala kvrgu, noga je plava, više ne trne, malo boli... No ta silna bol ju nije spriječila da samo 4 sata nakon gaženja sirote pčele, otklepeše do plaže niz brdo koje je prestrmo i za žičaru. Da opišem koliko je planinarenja potrebno do naše vile, organizatoru koji je M.K. i Šefa vračao od doktora je auto uspio zakuhati. M.K. se smije, očito je dobro. Nina jako puno p*****a.

Popodne smo, naravno, i opet bili na plaži (nikad dosta plaže). Luka je uspio roneči proči kroz... no nek to ostane naša mala tajna, moram priznati da mu nimalo ne zavidim. Luka, podsjeti me da se nikad više ne ljubimo u obraze. Kad je palo sunce (a zalazak je bio tako lijep), ostali smo i dalje na plaži i prepričavali razno-razne smješne životne dogodovštine. Nemojmo zaboraviti ni našeg Juru. Jura je siroti mali, hmmm, pa i nije baš bio mali, rakič. I kad ga je Hrvačanin uhvatila i donjela siromaček se toliko prepao da se zakopao u pjesak. A onda su naše genefefe počele naslikavanje uz Juru i ovaj je pojurio u spas. Naravno, do tada mali i smireni Jura, u njihovim očima je postao jako velik i opasan, pa je brdo genefefa krenulo u stampeto pun panike. Jel, što ti može rak od 7 centimerara napravit... Uuuuu, u najmanju ruku nogu odrezat. I tako je naš Jura ispo faca!

Na koncu smo u vilu došli u potpunom mraku. Tamo nas je čaklo hrane za omanji bataljon vojske, pa smo nakon večere neki bacili karte, neki cugali rum u raznim varijantama, neki su jambali, neki tračali, neki peglali kosu (Dora)... Napomena moje ekipe koja i dalje cuga uz Ninu koja p*****a: „Gače su nam i dalje pune pjeska“. I sad je jedan sat, nećemo spavat, Šef ide ukrast kolu, rum je na stolu, a Nina i dalje p*****a. A Plavec se nigdje ne spominje. Možda zato što ne p*****a, iako je izgorjela ko rak!

P.S.
Čilali smo u rum i kolu, te nininio p*******e do 2.30 ujutro.

7. dan – ponedjeljak 29.7.
E danas smo morali ustati jako rano. Do 7.45 smo se nadoručkovali i u 8.00 krenuli prema Fort de Franceu, glavnom radu Martiniquea, gradu veličine našeg Osijeka (105.000 ljudi). U Fort de Franceu smo, naravno, šopingirali. Tona suvenira i stotine potrošenih EUR. Neki su uspjeli brzinski pogledati katedralu koja je pravi karipski stil, potpuno drugačiji od našeg, a i malo se poslikati po Fort de Franceu. Dobar dio ekipe je čekao u redu u suvenirnici u gradskoj luci, kod definitivno najsporije prodavačice na svijetu.









I onda smo otišli na plažu St. Anne, koja se ubraja među 10 najljepših plaža na svijetu. Tirkizno more, zlatni pjesak koji se proteže kilometrima, palme... Prvo smo se naslikavali, te naslikavanje završili plesanjem Habibi na brojanje. Cure su se popikavale, padale u pijesak, lanse sa okretom na pjesku izgleda presmješno... no svejedno smo dobili velik pljesak.





Plaža je stvarno prezakon. More je još toplije nego na Sjeveru otoka (jer je uvala, a ne otvoreno more), ali sve je prepuno turista i turističke konfekcije. Naš bend je i opet napravio tulum. I opet se jelo, pilo, plesalo, bubnjalo... ma luda su ekipa. Neki su prvi puta probali kus-kus. Pili smo originalni daikir i fruit punch i, baš su bili zakon. Neki su i malo ronili, igralo se picigina, i više-manje se nije izlazilo iz vode. E da ne zaboravim, na plaži je bilo i ono otrovno drvao. Izbjegavali smo ga u širokom krugu.

















Na kraju, još jedan pozdrav Mihi i svim vozačima u Hrvatskoj. Mislim da ovim tu morate doči davati instrukcije. Jer, majko mila, tu vozači autobusa 60 km voza 2 sata. Po autoputu oni voza 30-40 km/h. Svaki brijeg gotovo stanu. Prestrašno! Takvim tempom mi bi do Francuske putovali nekih 3 dana.





NASTUPI TIJEKOM LJETNOG ODMORA

(izmjene nakon posljednjeg treninga objavljene su žutom bojom)

- subota 2.8. u 19.00 Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Zadar), o/o Agić:
VIP Dinamo: Ćupić (od Firšt)
VIP Maksimir: Martić (od Šlogar), Ćurković
Teren: Agić, Škrlec, Hlupić, Gajan, Krilčić (od Gašparec), Matić (od Božinović)
Plavko: Božinović

- srijeda 6.8. u 18.45 Zpadna tribina Maksimirskog stadiona (pretkolo Lige prvaka), o/o Šef:

- subota 16.8. u ???? Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Split), o/o Češko:
VIP Dinamo: Čeh***
VIP Maksimir: Jerković*, Haboić, Prosenečki, Ćurković
Teren: Skočilović*, Barišić*, Mandarić*, Agić, Škrlec, Firšt, Mužić, Gajan
Plavko: Kralj



FOTKE
sa Koncerta povodom kraja školske godine - 5. dio














nasavak u idućem postu (5706)...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"

(objavljeno: srijeda, 30.07.2014. u 23:37) komentiraj (17)

JUČER SMO JELI JANJETINU!!!!!



Dakle, ovdje je stvarno ludilo... Prezakon. Vila je odlična, čak ni karipska klopa nije loša, kuhar nam je super, naučio je lekciju i sad se trudi skuhati nešto što je nama super. I zato vodimo dnevnik! Evo ga 2. dio!



4. dan - subota 26.7. nastavak
Pregledavanje. I krećemo prema sredini otoka. Na putu se spajamo sa orkestrom. Koje ludilo od uniformi. Izgledaju kao faraoni, sa tim kapama i okovratnicima. Malo nas je frka kako će to funkcionirati, ipak je to drugi svijet, potpuno drugačija glazba. Odjednom poziv od Maje, CD ne funkcionira. Šef juri prema stageu. Spajanje MP3, proba, radi. Hvala bogu na backupu. Vračamo se timu i taman su krenule pripreme za nastup. Kad je bend krenuo, laknulo nam je. Idealan tempo, savršen za naše plesanje, oko 140 beatova... Nakon prvog olakšanja kreće oduševljenje. Bemti, pa oni zvuče presavršeno. Hoćemo ih u Zagreb, please dajte se preselite. Koje ludilo od benda. Ludilo sto na sat! I krećemo plesati. Novi defile za nastupe izgleda presavršeno, čak i na nizbrdici kao da se spuštamo sa Sljemena izgleda premrak. No, odjednom shvatimo da nema benda. Organizatori su napravili ogroman razmak između nas i benda, a obzirom koliko su ovi glasni, mi smo mislili da su iza nas. U razmak su stavili gradonačelnika i svu gradsku i otočnu svitu. Upsssss... Otkud sad to. I što sad? Nitko ne govori engleski. Kaj napravit? Razmaknem cure u špalir sa štapovima iznad da VIP-ovci prođu, ali oni se ne miču... Koji je sad... konačno do mene dolazi neka organizatorica, izgleda faca jer svi oko nje trče, kaže na tečnom engleskom (hvala ti Bože), da mi idemo ispred VIP-ovaca, a iza VIP-ovaca bend. OK, dobro ih se čuje. Tako je i bilo. Defile stvarno izgleda premrak. Prolazimo kroz krad, pa po rivi, pa do stagea i tamo postavljamo špalir. Gradonačelnik oduševljen plješče prema svakoj curi u špaliru. Nakon toga kreće tipična martinikanska konfuzija. Pa prolazi naš bend, pa zaustavljaju ostale, doslovce ko policajci, pa mi, pa bog mili ne zna kuda trebamo ići. Sve potpuno drugačije nego je prethodno dogovoreno. Šef je na play backu, pa ne sudjeluju u ovoj konfuziji. Kreću kontradiktorne informacije, no tim nekako dolazi do centralne pozicije. Bend napokon staje, kreće naša muzika i prezakon koreografija Habibi. Dobro izgleda na Karibima. Bravo Maja! Pljesak je fakat ogroman, i mi konačno izlazimo van. Cugica na štandu organizatora i kreče druženje sa našim bendom. Koja ekipa. Nakon neke 4. navijačke pjesme, zaustavlja nas organizator da smo preglasni i glasniji od onih na stageu. Prekinuli su nas baš na „...nikog se ne bojimo“. I to sa jednim „psssssssttt“. E baš se ne bojimo :-)

U povratku do busa desile su se dvije prelude stvari. Prvo su cure ubrale kravu u mraku na svega 2 metra od nas. Nakon prvog vriska njih 10-tak poletjelo je prema kravi da se slikaju sa njom. Sirota je u panici poletjela i istrgala konpac te odjurila par desetaka metara dalje. A cure u još večoj panici i vrisku na drugu stranu. Ne znaš tko se koga više preplašio. Nakon toga Lukša se htjela zahvaliti dirigentu na glazbenoj pratnji. I tako je Patricija, koja ne govori baš najbolji engleski, Lukšu odvezla do šofera, te mu rekla na naučenom francuskom „hvala vam puno na izuzetnoj pratnji“. Čovjek se skoro šokirao. Nakon malo objašnjavanja Patricija je konačno shvatila da Lukšu treba odvesti dirigentu. :-)

Bus, čukica vožnje uz pjesmu hrvatskih hitova, preskidanje i večera. Kuhar (od milja ga zovemo Kuki) je i opet zasran. No, pri kraju njegovog spremanja večere dolazi cijeli bend. Mi smo si malo šokirani, no ustanovili smo da oni masovno nose cugu, klopu i razno razne svari. I onda je krenulo čaščenje. Probali smo još 10-tak vrsta egzotičnog voča koje čak ni Šef nikad nije vidio. Neki izgledaju tako ljigavo i preodvratno, ali su stvarno bili super-ukusni. Pa smo nastavili po fritulama ali koje oni spremaju od sitno izmljevene ribe sabljarke, povrča, jaja, brašna i karipskih mirodija. Za prste polizat. I onda je Kuki iznio svoje remek-dijelo. Piletina pohana u posebnoj smjesi od nekoliko lokalnih začina i đinđera, uz koje je priložio pomfri i prženu mrkvicu (izgleda isto kao i pomfri, samo naranđasto). Za prste polizat. I opet je dobio ovacije, i opet mu je pao kamen sa srca. A nakon toga je krenuo tulum. Tone egzotičnih koktela, čagica na karipsku muziku, brdo zouka, ne jednom dijelu su igrali domino martinikanci protiv naših cura. I tako do duboko u noć. Naša terasa sa pogledom na ocean je bila više nego dovoljna da nas 60-tak na njoj tulumari. Bilo je više nego preludo.

5. dan – nedjelja 27.7.
Danas smo nakon doručka i kavice u 10.00 krenuli prema nastupu u gradu domaćinu. Organizatori nas skupili i odvezli do pozicije za nastup. Prvo je Šef kupio sladolede i počastio ekipu. A onda je otišao do pozicije za nastup da provjeri audio-sistem. Na sreću ovaj puta je sa CD-ovima bilo sve OK, ali je razglas kasnio, pa je sve sređeno tek minutu-dvije prije nego su naše cure došle na stage. A cure su defilirale i opet ispred našeg legendarnog benda. Majko mila i dalje me oduševljavaju kako zvuče. Prošle su cijelo mjesto, pa na kraju na trgu otplesale dvije koreografije. Nakon prve koreografije predvodnica mi je rekla da ne može udahnuti i da joj se povrača, pa sam ju smjestio u hlad. Odmah su skočili iz publike desetak pripadnika prve pomoći koji su sudjelovali u defileu. Ustanovilo se da je vlaga enormno velika i to je razlog zašto su cure teško disale. Dobile su brdo vode i ekspresno rashlađivanje sprejem od vode pa su na kraju sve bile OK, a i Lukšica se brzo oporavila. Eto, tako je to kad krhke europejke plesu na karipskom podnevu sunčanog dana. No, vratimo se mi na nastup. Koreografija je krenula bez Lukše. Večina cura nije ni primjetila da je nema. A onda je Šef shvatio da nema tko izvesti tim van. I odjurio do Doroteje koja je bila sa strane u HNS-u. Doroteja je iste sekunde odjurila do Lukše (u polusvjesti), uzela štap i fučku. Kaže Franc, koja nije ni primjetila da Lukšice nema, da se šokirala kad je vidla Doru ispred. Dorica je otplesala kao nikad, obavila pozdrav i izvela tim kao da ni dana nije imala pauze, a kamoli dvije godine. Pljesak je bio ogroman.

Nakon nastupa smo imali sastanak sa domaćim mažoretkinjama i dogovorili da ćemo im poslati trenera preko zime koji će im pomoći da budu bolji. Odlazak u vilu, preskidanje u badiće i „Zagreb“-bretelice i plaža. Ali ne samo plaža. Domaći bend je tamo postavio šatore, razglas, D.J-a i šank sa frižiderima i brdom cuge. I kreuo je parti kakav nikada nismo doživjeli. Koje ludilo. Malo plesanja u sjeni palmi na pjesku, pa se bacamo u more, pa opet čagica, pa more i tako sve do ručka. A onda smo ostali šokirani. Za ručak – janjetina sa ražnja. Majke mi rade ju ko i mi. Samo oni imaju zatvorenu pečnicu sa svih strana. Ljudi, kad smo vidjeli dva janjca skoro nas je šlago trefio. A okus... hmmmm... oni ga namažu začinima, a jedan od začina je poprilično ljut. Dio ekipe je rekao da mogu prodat karte za nazad jer se oni ne vračaju nakon što su probali janjca. Tata Lukša, moramo otkrit kakav je to pac, pa nebudu nas ti Martinikačanci tu bacali u drugi razred. Nakon janjca krenuo je nastavak partijanja. Pjevalo se, plesalo, kupalo više nego nekoliko puta. I picigina smo igrali dva puta. Sa nogometnom loptom. E to je erotika. U jednom momentu bend je izvukao svoje bubnjeve i udario nekih sat vremena, a Šef sa njima na preogromnom bubnju. Sad ima muskulfiber u desnoj ruci. Kod zadnjeg kupanja, netom prije sutona, svi smo bili u vodi. I mi i bend. A onda je Hrvačanin pokušala ukrasti loptu orkestru koji je igrao nogomet. I uspjela... hej, haj... naravno da su oni navalili ko stekli. I tako smo krenuli sa igrom kokota između njih i nas. Igralo se i na plaži i u vodi, doslovce se bacalo protivnike u vodi i na pjesku. E sad, bili smo mi i dominantni dok se oni nisu svi skupili i tako nas opako nadjačali. Kad je sunce već zašlo spontano smo krenuli sa masovnim plesovima. Pridružili su se i domaćini.

evo vam i linka da vidite djelić atmosfere:
https://www.facebook.com/photo.php?v=1498995553671261&set=vb.1000068249158 22&type=2&theater















Na koncu smo dva puta večerali. Jednom na plaži piletinu sa ražnja, a onda sat vremena kasije jer je naš kuki spremio svinjske kotlete sa pire krumpirom i pinacoladu sa rumom, cimetom i vanilijom. Nismo ga, sirotog, mogli odbiti, pa smo svi jeli dvaput. A što se tu može... Kasni dio večere prošao je u jambu, kartanju, i čakulanju, svako na svojoj terasi.

E evo slika za one koji su pitali kako je alkoholičar-zatvorenik preživio. Sve okolo je bila policijska stanica, a njegov minijaturni zatvor visok tek 2 metra, sa vratima od samo 1 metra je, eto, bio pravi bunker.






NASTUPI TIJEKOM LJETNOG ODMORA

(izmjene nakon posljednjeg treninga objavljene su žutom bojom)

- subota 2.8. u ???? Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Zadar), o/o Agić:
VIP Dinamo: Ćupić (od Firšt)
VIP Maksimir: Martić (od Šlogar), Ćurković
Teren: Agić, Škrlec, Hlupić, Gajan, Krilčić (od Gašparec), Matić (od Božinović)
Plavko: Božinović

- subota 16.8. u ???? Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Split), o/o Češko:
VIP Dinamo: Čeh***
VIP Maksimir: Jerković*, Haboić, Prosenečki, Ćurković
Teren: Skočilović*, Barišić*, Mandarić*, Agić, Škrlec, Firšt, Mužić, Gajan
Plavko: Kralj



FOTKE
sa Koncerta povodom kraja školske godine - 4. dio










...nastavak u idućem postu (5690)...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"

(objavljeno: ponedjeljak, 28.07.2014. u 21:19) komentiraj (12)

TU JE STVARNO LUDILO!



Dakle, ovdje je stvarno ludilo... Prezakon. Vila je odlična, čak ni karipska klopa nije loša, kuhar nam je super, naučio je lekciju i sad se trudi skuhati nešto što je nama super.

Na prijedlog jednog čitatelja evo budemo pisali dnevnik!

1. dan - srijeda 23.7.
Skupili smo se u 18:00 sati. Izmjerili kofere, utovarili se u minibus i kombi i krenuli. Do Munchena smo stajali sto puta, potpuno čudno i totalno nenaviknuti na ovakav način putovanja. Curama se to jako sviđa, al nemojte se navikavati. Jel u listopadu do Francuske moramo doći za 21 sat. Pa to samo ovaj puta. Idući put opet stajanja po 15 minuta. :-)


2. dan - četvrtak 24.7.
U 5 sati (usred noći) stigli smo u Munchen. Još 4 sata do leta. Pozdrav sa Mihom i Krešom - legandama. Kanula je i koja suza, ali eto... Krešo, jesi kupio bus za nas???? Nego Miha je objavio fotku kako čuva našu ploču "Zagrebačke mažoretkinje" za bus. Koje je to čudo od vozača!!!! Miha fališ nam jako tu!


Čekiranje i odmah problemi. Večina cura nije dobila voučere za autobus između dva pariška aerodroma. Pa je Šefu trebalo nekih sat vremena da to rješi u uredu Air Francea. Na kraju Ž nije dobila ispravan voučer, a Doroteja je svoj dobila na dvije stranice. Hahahaha. Let je prošao OK, svi smo više-manje spavali tih sati i pola. Na kraju se Lukšica slikala sa kapetanom, čovjek se sav raznježio.

U Parizu smo pokupili prtljagu, nekih pola sata ispravljali greške sa voučerima Doroteje i Ž. Kao da treba Predsjednik Francuske to odobrit. I onda šok. Na busu putnika za dva busa. A mi baš i nemamo puno vremena, za čekat buseve koji idu svakih pola sata. Šef se skoro potukao sa nekom babuskarom koja je htjela preko reda prošverati dva putnika. No, Air France nas je stavio u prvi bus kao grupu, tako da smo okupirali pola busa. Nešto preko sat vremena vožnje i eto nas na Orlyu. I opet čekiranje, ovaj puta sve brzo i OK. Ulazimo do gatea, a tamo jedva dva dučančića i kao neki bar. No glad radi svoje pa večina jede kvazi-sendviče iz tog bara. Dominik dobiva slom živaca jer nema gdje zapaliti. A čeka ga 8 sati leta. Nikotinska kriza u najgorem obliku.

Oko 17.30 trebamo uči u avion, ali 400 ljudi koji ulaze svi prije nas jer smo u prednjem djelu aviona. Ušli smo tek oko 18:00. Poljetanje OK, klopica, vrlo ukusna i obimna. A onda 8 sati leta, malo spavanja, malo gledanja filmova, malo igranja igrica, malo čilanja uz bambuse u zadnjem dijelu aviona. Kabinsko osoblje je navelikom bilo oduševljeno našim prisustvom. Palo je milijun pitanja tko smo i što smo. Sat vremena prije sljetanja još jedna klopica i onda Ford de France. 19.00 sati i već je mrak tamo.

Izlazak iz aviona prošao OK. Prtljaga je sva, samo je Jerko izgubila kotač na koferu. Carina i doček od strane domaćina. Mi mrtvi, a oni svi oduševljeni. Krećemo minibusom prema Sjeveru. Dolazimo oko 20.00 sati, mrtvi smo. Dajte samo tuš i krevet. I, naravno, problem sa smještajem. Dok se traži rješenje večera. Sva sreća da smo jeli u avionu jer smo dobili neku žutu juhetinu od banane sa nekom mesinom unutra. Oni to zovu gulaš od banane. Fuuuuuj. Osim Ros i Prišlin. Oni su to pojeli. Ne vjerujem. Na sreću jeli smo u avionu, pa nismo gladni. Kuhar je dosta u bedu jer mu je ostalo sve gotovo netaknuto. Konačno se nalazi rješenje za smještaj. Organizatori su uprskali, ali ispravljaju stvar jako dobrim hotelom u Ford de Franceu. Istovarili se sa 91 EUR po osobi, tako da ih je greška koštala oko 2.500 EUR uključujući rentanje kombija da nas prevezu tamo usred noći. Ajmo nazad, još sat vremena putovanja. Dolazimo oko ponoći, po hrvatskom vremenu oko 6:00. Mrtvi smo totalno. Brzinsko tuširanje, i spavanje. Dobar dio se budio noću, oko 4 sata kad im je organizam govorio da je 10:00. Bez obzira što smo spavali tek koji sat. Ko zombiji, usred noći.

3. dan - petak 25.7.
Dizanje za doručak. Doručak je ludilo, restoran na otvorenom, palme, pogled na ocean. Nakon doručka neki su čilali uz kavicu, drugi se kupali u bazenu. U 12:00 ponovo odlazak na sjever. Ovaj puta smještaj je wooooow. Vila na brežuljku. Svaka soba klima, plazmica, par terasa sa stolicama na ljuljanje, velik dnevni boravak i restoran na otvorenom. Ručak, kuharov pokušaj 2. puta. Ukakio se siroti! No fakat je bilo zakon. Prvo su nam davali tonu raznog karipskog voča i šečerne trske sa limetom. Ludilo, ali stvarno. Posebno šešerna trska. Nakon toga puretina u umaku sa karipskim začinima i špageti sa umakom od karija. Kuhar na mukama. Pita jel jestivo? Dobio je ovacije! Svi su sretni, a on je naučio lekciju da nas više ne davi sa karipskim juhicama od banane. Nakon toga tropska vočna salata sa lokalnim rumom... ummmmm... A onda su oni probali naš domaći špek, buđolu, kulen i salame. Prvo su okretali očima kad su vidli špek, a onda su se potukli kak im je bio fino. Kuhar nam je napisao na hrvatski (živio google) "Volim hrvatsku salamu, drugi puta donesite više". Tata Lukša, a da krenemo izvozit na Martinik?

Nakon ručka brzo smo se spremili i juriš na plažu. Plaža je 10 minuta od vile, ali nikad u životu nisam vidio ovakvu strminu. Pa tu koze pod ručnom pasu. A plaža! Ludilo. Crni pjesak, palme, ocean topao kao toplice. Neki se nisu dali van iz oceana. Nekoliko sati guštanja završili smo mohitom na jednom od barova na plaži. Lik sa dredloksima napravio je najbolji mohito koji smo ikada probali. Ali fakat najbolji. Valjda radi lokalnog bijelog ruma. Koji uzgled ima 55% alkohola, što je 20% više nego naša rakija. Opako, ali u koktelu zakon. Tam su si cure probale i malo zouka zaplesati. No, bilo je to, hmmmm, drugačije iskustvo.










Oko 18 smo išli u mjesto na planini Mt.Pelee gdje smo bili na nekakvom iventu, ni bog ne zna kaj je to bilo. Tam su nas stalno nešto prozivali na francuskom, a mi smo pljeskali kao da razumijemo i riječ. Gore smo jeli neke minijaturne sendviše i pohane batkiče. E sad, to je bilo OK, ali kad uzmeš sendvič kao da si dobio na lotu. Neki su bili zakon, a neki bože me sačuvaj... No, bilo je toga dosta, pa smo se ipak najeli. Onda smo si pili šampanjac, pa su neke cure i opet plesale zouk. I na spavanje. Poljegali smo prije ponoći, ko pilići, a digli se oko 7:30. Još uvijek nismo naviknuti na vremensku razliku. Jer kad smo ustali naš organizam je rekao da je 13:30.

4. dan - subota 26.7.
Doručak je full OK. Svašta nešto. Ali kava je pitka!!!! Ne samo pitka, čak je i dobra! Čovječe, ne vjerujem... šokirani smo.

U 10:00 (po vašem u 16:00) smo išli u turistički obilazak prema Sjeveru. Prvo smo stali u St. Pierru, nekadašnjem glavnom gradu Martinika, gdje je nakon vulkanske erupcije 1902. godine poginulo 30.000 stanovnika. Ostao je samo jedan živ i to zatvorenik lokalnog zatvora.


Potom smo obišli tvornicu martinikanskog ruma Depaz. Svašta nešto smo tamo vidjeli i snimli tonu slika. Na kraju smo imali degustaciju (a polilo se toga tamo), te nakupovali tonu ruma i ostalih delicija. Tonu, doslovce. Samo ne znam kako ćemo to prevesti kući. Jer smijemo samo 33 kg u avion. Valjda budemo nekako. Domaćini su šefu poklonili rum star 24 godine u drvenoj amalaži.




Ručak je i opet bio super. Neka preukusna riba sa rižom. Kuhar je napravio čak i domaću majonezu. Svi oduševljeni, osim Šefa, on siroti ne jede ribu. Ali zato je potamanio tonu lubenice i crvenog grejpa kojeg smo dobili kao desert. Nakon toga smo si popili malo rum-kole, pa trening.

Sad čekamo nastup. Jole trešti "Ooooo ovdje je ludilo". I fakat je. Bus dolazi u 16:30. Sve spremo, pa si čilamo na terasama uz kokteliče..





NASTUPI TIJEKOM LJETNOG ODMORA

(izmjene nakon posljednjeg treninga objavljene su žutom bojom)

- subota 2.8. u ???? Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Zadar), o/o Agić:
VIP Dinamo: Ćupić (od Firšt)
VIP Maksimir: Martić (od Šlogar), Ćurković
Teren: Agić, Škrlec, Hlupić, Gajan, Krilčić (od Gašparec), Matić (od Božinović)
Plavko: Božinović

- subota 16.8. u ???? Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Split), o/o Češko:
VIP Dinamo: Čeh***
VIP Maksimir: Jerković*, Haboić, Prosenečki, Ćurković
Teren: Skočilović*, Barišić*, Mandarić*, Agić, Škrlec, Firšt, Mužić, Gajan
Plavko: Kralj



FOTKE
sa Koncerta povodom kraja školske godine - 3. dio














...nastavak u idućem postu (5677)...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"

(objavljeno: subota, 26.07.2014. u 20:43) komentiraj (16)

ODOSMO NA DRUGI KRAJ SVIJETA



I ETO ODOSMO! SAD 30-TAK SATI PUTOVANJA I ONDA RAJ







NASTUPI TIJEKOM LJETNOG ODMORA

(izmjene nakon posljednjeg treninga objavljene su žutom bojom)

- srijeda 23.7. u 18:00 sati, ured, organiziran prijevoz avionima i autobusima (turneja na Martinique), o/o Šef
formacija: Lukša****, Čeh***, Franović**, Trobić**, Prišlin**, Požgajčić**, Drnić*, Skočilović*, Hrvačanin*, Plavec*, Ros*, Barišić*, Mandarić*, Petrašić*, Jerković*, Šepec*, Haboić
zastave i natpisi: Kukolja, Halapir, Kralj, Prosenečki,
uprava/pratnja: Šćuric, Žigman, Barić, Jović
* plesni nastupi seniorskog 1A sastava

- subota 2.8. u ???? Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Zadar), o/o Agić:
VIP Dinamo: Ćupić (od Firšt)
VIP Maksimir: Martić (od Šlogar), Ćurković
Teren: Agić, Škrlec, Hlupić, Gajan, Krilčić (od Gašparec), Matić (od Božinović)
Plavko: Božinović

- subota 16.8. u ???? Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Split), o/o Češko:
VIP Dinamo: Čeh***
VIP Maksimir: Jerković*, Haboić, Prosenečki, Ćurković
Teren: Skočilović*, Barišić*, Mandarić*, Agić, Škrlec, Firšt, Mužić, Gajan
Plavko: Kralj



FOTKE
sa Koncerta povodom kraja školske godine - 2. dio


















...nastavak u idućem postu!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"

(objavljeno: srijeda, 23.07.2014. u 17:06) komentiraj (13)

JOŠ SAMO DVA DANA



KARIBI INFO

OSNOVNI PODACI
Država: Martinique (prekoocenaski departman Republike Francuske)
Grad: XXXXXXXX
Pokrajina: kanton XXXXXX (XXXXXXXX dio otoka)
Organizatori: Kantonalno poglavarstvo XXXXXXXX
Valuta: Euro
Struja: 220 V (kao i u Hrvatskoj), utičnice su kao i u Hrvatskoj (nema potrebe kupovati adaptere)
Pozivni broj: 00596-596-potom broj na Martiniku
Dokumenti: važeća osobna karta, nije potrebna putovnica ni viza, no preporučamo putovnicu radi možebitnog rerutiranja leta u slučaju kvara ili lošeg vremena (ako je nemate imat ćete mnogo problema)
vežeća Zdravstvena iskaznica Europske Unije (pažnja: traje godinu dana, prošlogodišnja je istekla!!!!)
punomoć za putovanje u inozemstvo za maloljetne osobe

Udaljenost od Hrvatske: 8.194 km (ukupno ćemo proputovati 16.388 km od čega 15.078 zrakoplovom i 1.310 autobusom)
Sve lokalne prijevoze na Martiniku, smještaj i prehranu organizira i snosi domaćin.

Klima: Na Martiniku je tropska monsunska klima. Otok ima samo jedno godišnje doba i to ljeto, dočim su cijele godine temperature od 21 do 28°C (prosječna temperatura 26°C), a temperature vrlo rijetko kada osciliraju više od 2,5°C tijekom cijelog mjeseca. Tijekom srpnja temperature će danju biti od 26 do 27°C, a tijekom noći od 24 do 25°C (prosječna temperatura tijekom srpnja im je 27°C). Cijelo vrijeme boravka biti će sunčano, uz povremene vrlo kratke pljuskove (kiša pada vrlo kratko i nekoliko puta na dan, ne duže od par minuta).


ŠTO MORATE UZETI SA SOBOM
- Osobnu iskaznicu i putovnicu
- Zdravstvenu iskaznicu Europske unije (oprez: traje godinu dana, pa je prošlogodišnja vjerovatno istekla!!!!)
- Nešto novaca (važeća valuta je Euro)
- Policu dodatnog zdravstvenog osiguranja ako je imate
- Lijekove ako ih koristiti (osnovne lijekove nosimo mi, a vi samo specijalne ako ih trebate)
- Odjeću za vrlo toplo vrijeme (kratke rukave isl.), no jednu majcu sa dugim rukavima za zlu ne trebalo, te obvezno kišnu jaknu i kišobran (u kofer, ne u kabinu) – uzmite kupaće kostime
- Ljetnu uniformu, HNS sa štucnama (bez kape), kompletići Zagreb (bijelo-plavi)

PUTUJE SE U SLUŽBENOJ OPREMI (majca „Karibi“, tajice Nike, kišna jakna)


ZDRAVLJE, SIGURNOST I OSIGURANJE

Martinik je izuzetno razvijena zemlja, daleko bogatija od Hrvatske i najbogatija na Karibima. Nivo zdravstvenih usluga je ekstremno visok, a nema opasnosti od zaraznih bolesti ili nekih neizlječivih bolesti. Ipak treba se pridržavati slijedećih pravila:
- ne konzumirati vodu iz pipe, nego samo flaširanu
- ne jesti voće koje nije oguljeno
- nikako i nikada ne jesti voće sa drveća
- ne jesti na tržnicama i u restoranima koji djeluju sumnjivo
- ne imati nikakvih spolnih kontakata sa domaćim stanovništvom i turistima
- preporučamo konstantnu zaštitu od komaraca radi chikungunye (karipske groznice koju prenose komarci, koja nije česta, a niti ima smrtonosne, ozbiljne ili trajne posljedice, već jednake kao i „naša“ gripa). Zbog toga je primarius u Zavod za javno zdravstvo Zagreb preporučio da svaka cura kupi sredstvo za zaštitu od komaraca, tj. Repelent s udjelom DEET-a od 20-30% (nemojte kupovati Autan i ostala sredstva koja ne pomažu). U našoj službenoj ljekarnici (kod ureda), nabavili su nam Jungle forumulu sa 50% udjelom DEET-a (znači još bitno bolju) koja štiti 10 sati sa jednim špricanjem i košta 35,00 kn uz privilegiranu cijenu za Zagrebačke mažoretkinje (inače je cijena 37,80 kn). Jedna bočica bi trebala biti dostatna za boravak na Martiniqueu, a iste možete naručiti preko ureda do petka 4.7.
- redovnim cjepljenjima tijekom školovanja dobili ste sva nužna cjepiva koja se traže za Martinik

ZDRAVSTVENA ISKAZNICA I DODATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
Naše zdravstveno osiguranje ne pokriva lječenje na Martiniqueu tj. obavezno morate imati zdravstvenu iskaznicu Europske unije (EKZO) koja pokriva hitnu medicinsku pomoć i osnovnu lječničku njegu. Ovu iskaznicu vrlo jednostavno dobijete preko Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i besplatna je.

Ako do sada niste imali EKZO morate učiniti slijedeće:
1. Otvorit stranicu HZZO (http://www.hzzo.hr/)
2. Sa lijeve strane kliknuti na link Europska iskaznica, popuniti zahtjeva i predati ga online.
3. Za 7 dana iskaznica bi trebala biti gotova (ne čekajte zadnji čas) i podižete ju u izabranom uredu HZZO-a.

Ako ste imali EKZO iskaznicu i ističe vam prije 5.8. morate napraviti slijedeće:
1. Otiči u HZZO sa starom EKZO
2. Popuniti obrazac koji tamo dobijete, da se poništi stara i izda nova EKZO
3. Za 7 dana nova iskaznica bi trebala biti gotova (ne čekajte zadnji čas) i podižete ju u istom uredu HZZO-a.

Vrlo je PREPORUČLJIVO NAPRAVITI POLICU DODATNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA (koja pokriva bolnička lječenja do 10.000 EUR), tj. ne samo nužnu lječničku srkb koju pokriva EKZO. Policu možete napraviti u bilo kojem osiguravajućem društvu. Policu možete napraviti i preko Zagrebačkih mažoretkinja (Croatia osiguranje) i to po cijeni od 129,99 kn za razdoblje od 24.7. do 5.8. (ako bude 8 i više polica cijena je 53,00 kn)

OTROVNICE I RIZIK PO ZDRAVLJE I ŽIVOT NA MARTINIKU
Otrovnice na Martiniku ne spadaju u jako opasne po život. Dvije vrste zmija su otrovne. Jedna je opasnija no vrlo je mala smrtnost od njihova ugriza (7% ako se ne lječite, te 0,5% ako se lječite po ugrizu), dok druga nije opasna po život ali stvara zdravstvene tegobe. Usporedbe radi to je daleko manje opasno od naših poskoka ili riđovki, a i broj ugriza je daleko manji nego kod nas. Na otoku prebivaju i tri vrste iguana, pa čak i minijaturna kolonija Velikih zelenih iguana (do 1,5 metara dužine). Iguana nije opasna, ni otrovna, no ne lovite ih ili pokušavajte dirati, jer ugriz može biti vrlo bolan. Na otoku ima mnogo vrsta guštera no isti nisu nimalo otrovni ni opasni. Pauci i kukci nisu opasni na Martiniku.

Najotrovniji na Martiniku je drvo Manchineel. Voće sa ovog drveta je vrlo otrovno i stvara ekstremne posljedice po zdravlje, a moguća je i smrt. Martinikanski domoroci su od ovih plodova radili otrovne strijelice od kojih se umiralo polagano i ekstremno bolno. Ukoliko se sklonite ispod ovog drveta kada je kiša dobit ćete plikove i otekline, pa i od najmanje količine kiše, a ako drvo spalite dim koji pritom nastaje može vas trajno osljepiti. Stoga ne jedite voćke sa drveća na Martiniku!

Na Martiniku postoje morski psi, no isti nisu opasni jer ne napadaju ljude. U posljednjih 17 posljednjih godina ISAF je zabilježila samo 6 napada morskih pasa na svim Karipskim otocima zajedno (istovremeno bilo je 96 napada u Sjevernoj Americi i 30 u Južnoafričkoj republici). Na Martiniku je u cijeloj povijesti bio samo jedan jedini napad morskih pasa sa tjelesnom povredom, te nikada do sada morski pas nije ubio čovjeka. Usporedbe radi u hrvatskom dijelu Jadrana desilo se 14 napada morskih pasa sa tjelesnim povredama od čega su 2 osobe smrtno stradale.


PUTOVANJE



ZABRANE I SIGURNOST NA LETOVIMA

Prtljaga koja se predaje na check-inu (ide u bunker aviona tj. cargo):
- samo jedan kofer, koji ne smiju premašiti 20 kg težine (vaga se kod check-ina)
- zbroj triju stranica (visina + širina + dužina) jednog korefera ne smije prelaziti 158 cm
- ako imate više od jednog kofera, ili isti prelazi propisane dimenzije i težinu naplatit će vam 100 EUR po koferu za jedan smjer (200 EUR za povratnu kartu)

U kabinu možete unositi:
- manji kofer (ruksak, torbu, žensku torbicu isl.) maksimalnih dimenzija: 56 cm x 35 cm x 25 cm u što su uključeni kotači, ručke i džepovi (futrola za odjelo smatra se ovakvim koferom)
- uz ovaj manji kofer možete nositi još jedan manji predmet poput ručne torbice, ili pederuše, ili laptopa, ili kamere isl. (no ne više od jednog predmeta)
- ukupna težina svih predmeta koje unosite u kabinu ne smije biti veča od 10 kg
- uz sve to dodatno možete unjeti jednu vrečicu kupljenu u duty free (dakle ne smijete je imati kod check-ina, nego ju kupujete nakon kontrole putovnica)

Dobro izmjerite dimenzije svoje prtljage jer veće dužine neće dozvoliti unjeti u avion, a za jedan dodatni kilogram ili centimetar prtljage plačate 100 EUR!!!

Što je zabranjeno unositi u avion (bilo u ručnu prtljagu, bilo u prtljažni prostor):
- kofere koji imaju alarme, ugrađene litijske barerije ili pirotehničke naprave
- eksploziv, pirotehniku, naprave za vatromet i igračke sa sličnim napravama
- plin ili zapaljive materijale bilo koje vrste uključujući i benzin za upaljače
- naprave za električna iznenađenja
- naprave za obranu poput elektrošokera, suzavaca isl.
- bilo kakve proizvode koji su zapaljivi uključujući i šibice
- proizvode koji oxidiraju popud peroxida isl.
- bilo koju vrstu otrova
- radioaktivni materijal
- korozivne materijale uključujući alkalne baterije
- bilo kakve materijale koji šire magnetizam ili su opasnost za druge predmete
- predmeti na napuhavanje (lopte isl.) osim ako nisu potpuno ispuhani

Ograničeno je unošenje u avion i to isključivo u prtljagu koja se predaje za prtljažni prostor (a najstrože je zabanjeno isto unostiti u kabinu i ručnu prtljagu):
- oštrice, noževe, škare isl.
- vatreno oružje i municiju
- štapova uključujući i ŠTAPOVE ZA MAŽORETKINJE koji moraju biti isključivo u koferu koji se predaje u prtljažnik, a nikako se ne smiju unositi u kabinu (ne nositi više od dva komada sa sobom)!

Što je zabranjeno unositi u kabinu u ručnoj prtljazi:
- sve gore navedeno
- oštre predmete uključujući noževe, škarice, švicarske nožiče, pincete, rašpice za nokte isl.
- toneri za printer i bilo kakve boje
- klor i sredstva za čiščenje
- zapaljive tekućine, pa čak i aceton
- toplomjere sa živom i barometre
- vatreno oružje i municiju, te naprave za vatromet
- electrolye baterije bilo koje jačine, te litijum baterije koje su jače od 150 Wh
- bilo kakvu tekućinu osim u parkiranjima i na način koji je dolje naveden

Što je od tekućina dozvoljeno unositi u kabinu aviona:
- sve ovdje nabrojeno mora biti zapakirano u vrećicu 20 x 20 cm, koja se može zatvarati sa svih strana (patentnim zatvaračem ili ljepljenjem) koje se mora moći više puta i to lagano otvoriti ili odljepiti/zaljepiti, te koja nema zapreminu veću od 1 litre (isto možete kupiti u nekim trgovinama)
- svi predmeti u vrećici moraju imati dovoljno mjesta, tj. ne smiju biti natiskani, te jasno vidljivi
- dozvoljena je najviše jedna vrećica po jednom putniku
- ova vrećica mora se izvaditi iz kofera ili torbice i staviti posebno na skeniranje (ne smije biti u koferu dok se skenira)
- sve tekućine moraju biti u pakiranju od 100 ml ili manje – ako je pakiranje vece od 100 ml, pa čak i ako u parkiranju ima manje od 100 ml tekućine biti će vam oduzet
- sve tekućine u vrećici zajedno ne smiju imati više od 1.000 ml sveukupno
- u vrećicu se smije unositi:
# gelovi za tuširanje i frizure...
# losioni poput kreme za sunčanje, dezodoransa, parfema, body losiona, aftershawea...
# paste poput zubne paste, vazelina...
# kreme i sprejevi poput kreme za brijanje, kreme za lice, kreme za ruke, sprejeva pod pritiskom...
# hrana i piće poput sokova, juha, jogurta, sirupa...
# šminka poput maskare za oči, lipstika, lip glossa, make upa, laka za nokte...
# upaljač i to najviše jedan komad po osobi
- neograničeno se može nositi:
# ljekovi i medikamenti koji su neophodni za zdravlje tijekom putovanja u količini koja je nužna (samo nužna količina, ne i više od toga) – ovo se posebno mora pokazati i naglasiti kod skeniranja
# kozmetika koja nije tekuća (u krutom stanju) poput ruževa, dezodoran u stiku, pudar...
# sve ovdje navedeno ne mora se stavljati u plastičnu vrećicu
- sve tekućine kupljene u duty-free trgovinama moraju biti zapakirane u „sealed tamper evident bag” (posebne vrećice koje se lijepe na vrhu) i uz to morate imati račun za svaki proizvod, te maksimalno možete unijeti jednu vrećicu po putniku.

NAPOMENA: u kabinu unesite samo i isključivo ono što vam je stvarno i neophodno nužno, sve ostale tekućine zapakirajte u prtljagu koju predajete u prtljažnik.

Upotreba mobitela, laptipa, MP3 i sličnih mobilnih naprava
- prilikom taxiranja (rulanja aviona od/do zgrade do/od piste za polijetanje/slijetanje), te poljetanja i sljetanja najstrože je zabranjena uporaba bilo kakvih mobilnih naprava
- tijekom leta zabranjena je uoptreba mobitela, osim ako isti podržava „flight mode“ koji mora biti uključen (na nekim letovima i to je zabranjeno pa se konzultirajte sa osobljem aviona)
- laptop, MP3, Nintendo i ostale mobilne naprave koje su dozvoljene za uporabu mogu se koristiti tijekom leta osim ako kapetan i posada ne zatraže drugačije ili je uključen znak zabrane korištenja mobilnih naprava (najčešče je zabranjena upotreba dok morate biti vezani)
- Bluetooth i igračke sa navođenjem ili emitiranjem signala najstrože je zabranjeno upotrebljavati tijekom cijelog leta
- nelegalna upotreba takvih naprava je vrlo ozbiljan prekršaj koji znači policijsko privođenje nakon leta
- elektroničke cigarete nisu dozvoljene na letovima Air Francea

Za otuđivanje sigurnosnih naprava u avionu kazna zatvora do godine dana
- najstrože je zabranjeno otuđivati i iz aviona iznositi, te se isto kažnjava zatvorom:
# kartone sa opisom sigurnosnih procedura
# pojaseve za spašavanje
# uređaje za kisik
# ostalu sigurnosnu opremu aviona

Preporučamo za vašu sigurnost
- na vanjsku stanu kofera stavite tagove ili pločice sa osobnim podacima na kojima napišite: ime i prezime, točnu adresu, poštanski broj i ime grada, državu (Croatia) i broj telefona
- stavite lokot na kofer da se isti ne može otvoriti ili ga dajte umotati u celofan na aerodromu (ova usluga nije skupa, a daje osjetnu sigurnost)
- označite kofer nekim privjeskom ili drugim znakom da ne uzmete krivi prilikom podizanja prtljage
- u ručnu prtljagu stavite sve vrijedne predmete (mobitele, novac, nakit, dokumente, putovnicu isl.) i sto držite kod sebe, tj. ne ostavljajte u prtljagi u pretincima iznad vas
- nemojte stavljati previše tereta u kofere da se ne otvore u prtljažniku aviona ili prilikom utovara/istovara
- ne stavljajte u kofere tekučinu koja se može razliti ili razbiti jer se kofere prilikom utovara, istovara i transporta bacaju i padaju sa visine od nekoliko metara, a pomiču se i i prilikom turbulencija
- budite sigurni da vam nitko drugi nije pakirao stvari i da nitko nije imao doticaja sa vašim stvarima (nosio vam kofer, pomogao u pakiranju, preuzeo vaše stvari isl.) jer u tom slučaju vi ste odogovorni i ne možete se kasnije izgovarati sa „nisam to ja stavio nego mi je netko ubacio u prtljagu“ (pitat će vas kod checkiranja jeste li sami pakirali kofere i je li netko bio u dodiru sa vašom prljatljagom)
- nikada ne ostavljajte svoju prtljagu bez nadzora jer
o će vam je vrlo vjerovatno netko ukrasti
o će vam je odnijeti osoblje sigurnosti i uništiti eksplozivom (zbog straha od terorističkih napada)
- nikada ne nosite veliku količinu novca na jednom mjestu nego ju razdijelite na više mjesta, a više novaca spremite u posebne opasače oko struka (mogu se kupiti), u torbicu oko vrata, u cipele isl.
- novac, dokumente i ostale vrijedne stvar uvijek imajte sa sobom i nikada se od toga ne odvajajte (čak i kad spavate u avionu ili hotelu) – kupite pojas za novac ispod odjeće ili barem pederušu
- skinite stare tagove sa prethodnih letova prije svakog leta
- preporuča se biti vezan tijekom cijelog leta (iako na to niste obvezni osim kada je uključen znak obaveznog vezanja)
- kupite u apoteci i popite dovoljno prije leta tablete za avio-bolest (air sick), a u ovom slučaju ne sjedajte pokraj prozora nego u sredini aviona
- pijte puno tekučina prije leta i za vrijeme leta
- ako vam je kofer zalutao (nije došao) ili je oštečen ili je otvaran hitno javiti Alenu jer se to odmah mora prijaviti!

Zabranjeno unositi na Martinik i u povratku u Europsku uniju
- drogu (POSJEDOVANJE DROGE SE RIGOROZNO KAŽNJAVA)!
- biljke za presađivanje
- bilo kakve kemikalije ili proizvode koji mogu prenijeti zaraznu bolest

Zabava i obroci tijekom leta
U avionima sa kojima letimo na svakom sjedalu postoji ekran na kojem možete gledati filmove, igrati vide-igrice, slušati glazbu, gledati TV program i informirati se o letu (karte gdje letimo, snimka sa kokptia prema van isl.). O filmovima, serijama, vijestima, glazbenim kanalima koji će se emitirati tijekom leta, te igricama više pročitajte ovdje
http://www.airfrance.us/US/en/common/ife_next/home/homepage.htm

Na istoj stranici možete pročitati o obrocima, te napitcima koje možete dobiti gratis. Sve obroke dobivate bespaltno u određeno vrijeme (birate između dva topla jela), a izvan toga možete zatražiti besplatne snackove. Kavu, čaj, bezalkoholne i neke alkoholne napitke možete besplatno zatražiti uvijek. Neki skupi napitci i dodatna hrana koja nije u redovnoj ponudi naplačuju se, no isto je posebno i jasno naznačeno. Ukoliko imate potrebe za posebnim obrocima najavite nam to do petka 4.7. da zatražimo od Air Francea, a besplatno možete birati posebne obroke: Hrana za bebe, Dječja hrana, Dijabetičarska hrana, Hrana bez alergena (bez pšenice, školjki, jaja, ribe, kikirikija, soje, mlijeka, orašastih plodova, badema, oraha, lješnjaka, celera, senfa, sezama, lupina, mekušaca, te sumpornog dioksida i slugita u koncentraciji od 10 mg/kg), Hrana bez glutena, Hrana sa niskim natrijem (soli), Košer obroci, Halal obroci (muslimanski), Hinudistička hrana (piletina, janjetina ili riba), Vegetarijanska nemlječna hrana, Vegetarijanska hinduistička hrana

Na svakom sjedalu imat čete novine za relaksaciju u kojima možete pročitati sve o filmovima, vide-igricama, glazbi, obrocima, duty-free izboru koji možete kupiti tijekom leta, muzici...

Cijelo vrijeme leta do Fort de Francea imat ćete deku, jastuk, a možete besplatno zatražiti masku za spavanje (oči), te čepiće za uši, a tijekom leta dobit ćete i osvježavajući ručnik.

ČEKA NAS DVA TJEDNA UŽITKA!






NASTUPI TIJEKOM LJETNOG ODMORA

(izmjene nakon posljednjeg treninga objavljene su žutom bojom)

- ponedjeljak 21.7. u 18:00 sati Palmotićeva 30 (Svjetske igre hrvatskog iseljeništva), o/o Šef:

- srijeda 23.7. u 18:00 sati, ured, organiziran prijevoz avionima i autobusima (turneja na Martinique), o/o Šef
formacija: Lukša****, Čeh***, Franović**, Trobić**, Prišlin**, Požgajčić**, Drnić*, Skočilović*, Hrvačanin*, Plavec*, Ros*, Barišić*, Mandarić*, Petrašić*, Jerković*, Šepec*, Haboić
zastave i natpisi: Kukolja, Halapir, Kralj, Prosenečki,
uprava/pratnja: Šćuric, Žigman, Barić, Jović
* plesni nastupi seniorskog 1A sastava

- subota 2.8. u ???? Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Zadar), o/o Agić:
VIP Dinamo: Ćupić (od Firšt)
VIP Maksimir: Martić (od Šlogar), Ćurković
Teren: Agić, Škrlec, Hlupić, Gajan, Krilčić (od Gašparec), Matić (od Božinović)
Plavko: Božinović

- subota 16.8. u ???? Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Split), o/o Češko:
VIP Dinamo: Čeh***
VIP Maksimir: Jerković*, Haboić, Prosenečki, Ćurković
Teren: Skočilović*, Barišić*, Mandarić*, Agić, Škrlec, Firšt, Mužić, Gajan
Plavko: Kralj



FOTKE
sa Koncerta povodom kraja školske godine - 1. dio






















...nastavak u idućem postu!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"

(objavljeno: ponedjeljak, 21.07.2014. u 13:27) komentiraj (14)

JOŠ SAMO 5 DANA DO KARIBA



Dakle smješteni smo na sjevernom dijelu otoka, na samoj obali. Grad ima nekoliko crnih plaža (od crnog pjesna nastalog drobljenjem lave), te nekoliko plaža od zlatnog pjeska. Uz grad je predivan botanički vrt, a odmah iznad njega vulkan i planina Mt. Peelee. No, dosta priče fotke će sve reći (4. dio)


















NASTUPI TIJEKOM LJETNOG ODMORA

(izmjene nakon posljednjeg treninga objavljene su žutom bojom)

- petak 18.7. u 18:15, Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Slaven Belupo), o/o Pufa:
VIP Dinamo: Požgajčić**
VIP Maksimir: Jerković*, Haboić, Prosenečki, Čurković
Teren: Drnić*, Skočilović*, Ros*, Barišić*, Bucić* , Šlogar, Agić, Kralj, Gašparec (od Mužić), Hotko (od Petrašić*), Perić (od Hrvaćanin*), Šenhold (od Halapir), Živković (od Mandarić*), Žinić (od Šepec*), Crnek (od Prišlin**)
Plavko: Božinović

- subota 19.7. u 16:30, ured, o/o Pufa - nastup nije javno dostupan
Požgajčić**, Drnić*, Skočilović*, Ros*, Jerković*, Barišić*, Bucić*, Haboić, Šlogar, Prosenečki, Agić, Čurković, Božinović, Gašparec, , Kralj, Žinić

- ponedjeljak 21.7. u 18:00 sati Palmotićeva 30 (Svjetske igre hrvatskog iseljeništva), o/o Šef:
* plesni nastup Seniorskog 1A


- srijeda 23.7. u 18:00 sati, ured, organiziran prijevoz avionima i autobusima (turneja na Martinique), o/o Šef
formacija: Lukša****, Čeh***, Franović**, Trobić**, Prišlin**, Požgajčić**, Drnić*, Skočilović*, Hrvačanin*, Plavec*, Ros*, Barišić*, Mandarić*, Petrašić*, Jerković*, Šepec*, Haboić
zastave i natpisi: Kukolja, Halapir, Kralj, Prosenečki,
uprava/pratnja: Šćuric, Žigman, Barić, Jović
* plesni nastupi seniorskog 1A sastava

- subota 2.8. u ???? Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Zadar), o/o Agić:
VIP Dinamo: Ćupić (od Firšt)
VIP Maksimir: Martić (od Šlogar), Ćurković
Teren: Agić, Škrlec, Hlupić, Gajan, Krilčić (od Gašparec), Matić (od Božinović)
Plavko: Božinović

- subota 16.8. u ???? Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Split), o/o Češko:
VIP Dinamo: Čeh***
VIP Maksimir: Jerković*, Haboić, Prosenečki, Ćurković
Teren: Skočilović*, Barišić*, Mandarić*, Agić, Škrlec, Firšt, Mužić, Gajan
Plavko: Kralj



FOTKE
sa Ljetnog kampa 5. i posljednji dio


Posljednja večer je bila "Good bye party". Sve tri grupe su otplesale koreografije


Nakon toga bacao se štap, proglasile su se najbolje mažoretkinje iz svake grupe, te podjelile nagrade za one koje su skupile najviše mažoret-kuna. I dok se gledao posljednji ponoćni film ekipa je bacila partiju bele


U povratku su si cure spontano otplesale Brazil, prvo u Jaski


...a onda i u Zagrebu


Bilo je LUDO I NEZABORAVNO. The end do iduće godine!


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"

(objavljeno: petak, 18.07.2014. u 12:38) komentiraj (10)

URED NA GODIŠNJEM ODMORU

Ured je otišao na kolektivni godišnji odmor. Ukoliko nešto trebate (ali samo hitne i neodgodive stvari) javite se na mobitele ili ostavite poruku jer tijekom cijelog godišnjeg nekoga će biti u uredu, samo se neće javljati na telefon.




Dakle smješteni smo na sjevernom dijelu otoka, na samoj obali. Grad ima nekoliko crnih plaža (od crnog pjesna nastalog drobljenjem lave), te nekoliko plaža od zlatnog pjeska. Uz grad je predivan botanički vrt, a odmah iznad njega vulkan i planina Mt. Peelee. No, dosta priče fotke će sve reči (3. dio)














...nastavak u idućem postu





NASTUPI TIJEKOM LJETNOG ODMORA

(izmjene nakon posljednjeg treninga objavljene su žutom bojom)

- petak 18.7. u 18:15, Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Slaven Belupo), o/o Pufa:
VIP Dinamo: Požgajčić**
VIP Maksimir: Jerković*, Haboić, Prosenečki, Čurković
Teren: Drnić*, Skočilović*, Ros*, Barišić*, Bucić* , Šlogar, Agić, Kralj, Gašparec (od Mužić), Hotko (od Petrašić*), Perić (od Hrvaćanin*), Šenhold (od Halapir), Živković (od Mandarić*), Žinić (od Šepec*), Crnek (od Prišlin**)
Plavko: Božinović

- subota 19.7. u 16:30, ured, o/o Pufa - nastup nije javno dostupan
Požgajčić**, Drnić*, Skočilović*, Ros*, Jerković*, Barišić*, Bucić*, Haboić, Šlogar, Prosenečki, Agić, Čurković, Božinović, Gašparec, , Kralj, Žinić

- ponedjeljak 21.7. u 18:00 sati Palmotićeva 30 (Svjetske igre hrvatskog iseljeništva), o/o Šef:
* plesni nastup Seniorskog 1A


- srijeda 23.7. u 18:00 sati, ured, organiziran prijevoz avionima i autobusima (turneja na Martinique), o/o Šef
formacija: Lukša****, Čeh***, Franović**, Trobić**, Prišlin**, Požgajčić**, Drnić*, Skočilović*, Hrvačanin*, Plavec*, Ros*, Barišić*, Mandarić*, Petrašić*, Jerković*, Šepec*, Haboić
zastave i natpisi: Kukolja, Halapir, Kralj, Prosenečki,
uprava/pratnja: Šćuric, Žigman, Barić, Jović
* plesni nastupi seniorskog 1A sastava

- subota 2.8. u ???? Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Zadar), o/o Agić:
VIP Dinamo: Ćupić (od Firšt)
VIP Maksimir: Martić (od Šlogar), Ćurković
Teren: Agić, Škrlec, Hlupić, Gajan, Krilčić (od Gašparec), Matić (od Božinović)
Plavko: Božinović

- subota 16.8. u ???? Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Split), o/o Češko:
VIP Dinamo: Čeh***
VIP Maksimir: Jerković*, Haboić, Prosenečki, Ćurković
Teren: Skočilović*, Barišić*, Mandarić*, Agić, Škrlec, Firšt, Mužić, Gajan
Plavko: Kralj



FOTKE
sa Ljetnog kampa 4. dio


Jedna od igara je bila i trčanje sa jajem na žlici


Nakon ručka smo si otšli na kupanje














Nakon kupanja zajedničko plesanje Brazila


...pa zadnja zumba




...posljednji nastavak u idućem postu


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"

(objavljeno: srijeda, 16.07.2014. u 09:41) komentiraj (11)

UPLAČENI SU VAM SVI HONORARI, STIPENDIJE I STUDENT SERVISI


U srijedu su vam uplačeni svi honorari, stipendije i studentservisi sa datumum od četvrtka, što znači da su vam od danas na vašim računima. Nemojte potrošiti sve odjednom! yes




Dakle smješteni smo na sjevernom dijelu otoka, na samoj obali. Grad ima nekoliko crnih plaža (od crnog pjesna nastalog drobljenjem lave), te nekoliko plaža od zlatnog pjeska. Uz grad je predivan botanički vrt, a odmah iznad njega vulkan i planina Mt. Peelee. No, dosta priče fotke će sve reči (2. dio)














...nastavak u idućem postu





NASTUPI TIJEKOM LJETNOG ODMORA

(izmjene nakon posljednjeg treninga objavljene su žutom bojom)
- utorak 15.7. u 18:30 sati, Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Žalgiris, do 22:45), o/o Pufa:
VIP Dinamo: Požgajčić**, Ćurković
VIP Maksimir: Jerković*, Barišić*, Haboić, Prosenečki,
Teren: Drnić*, Skočilović*, Ros*, Mandarić*, Bucić*, Šlogar, Agić, Firšt, Gašparec (od Mužić), Gajan
Plavko: Kralj

- petak 18.7. u 18:15, Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Slaven Belupo), o/o Pufa:
VIP Dinamo: Požgajčić**
VIP Maksimir: Jerković*, Haboić, Prosenečki, Čurković
Teren: Drnić*, Skočilović*, Ros*, Barišić*, Bucić* , Šlogar, Agić, Kralj, Gašparec (od Mužić), Hotko (od Petrašić*), Perić (od Hrvaćanin*), Šenhold (od Halapir), Živković (od Mandarić*), Žinić (od Šepec*), Crnek (od Prišlin**)
Plavko: Božinović

- subota 19.7. u 16:30, ured, o/o Pufa - nastup nije javno dostupan
Požgajčić**, Drnić*, Skočilović*, Ros*, Jerković*, Barišić*, Bucić*, Haboić, Šlogar, Prosenečki, Agić, Čurković, Božinović, Gašparec, , Kralj, Žinić

- srijeda 23.7. u 18:00 sati, ured, organiziran prijevoz avionima i autobusima (turneja na Martinique), o/o Šef
formacija: Lukša****, Čeh***, Franović**, Trobić**, Prišlin**, Požgajčić**, Drnić*, Skočilović*, Hrvačanin*, Plavec*, Ros*, Barišić*, Mandarić*, Petrašić*, Jerković*, Šepec*, Haboić
zastave i natpisi: Kukolja, Halapir, Kralj, Prosenečki,
uprava/pratnja: Šćuric, Žigman, Barić, Jović
* plesni nastupi seniorskog 1A sastava

- subota 2.8. u ???? Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Zadar), o/o Agić:
VIP Dinamo: Ćupić (od Firšt)
VIP Maksimir: Martić (od Šlogar), Ćurković
Teren: Agić, Škrlec, Hlupić, Gajan, Krilčić (od Gašparec), Matić (od Božinović)
Plavko: Božinović

- subota 16.8. u ???? Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Split), o/o Češko:
VIP Dinamo: Čeh***
VIP Maksimir: Jerković*, Haboić, Prosenečki, Ćurković
Teren: Skočilović*, Barišić*, Mandarić*, Agić, Škrlec, Firšt, Mužić, Gajan
Plavko: Kralj



FOTKE
sa Ljetnog kampa 3. dio


U subotu je Maja pokupila neki jednodnevni virusić pa je završila na hitnoj


A ovako to izgleda kada trenerica mora biti i mama, pa prati kose. Hehehehehehe...


Čilanje na štengama. A kaj je to na nozi?


U nedjelju nakon treninga smo imali igre bez granica. Prva igra bila je prebaciti što više balona na protivnikovu stranu








Druga igra je bila "stolic" (znate ono, trčite i onda morate sjesti na stolicu, a jedna je manje, pa tko ne ulovi stolicu ispadne), samo je ova varijanta bila zanimljivija jer je trebalo sjesti na X označen na podu




...nastavak u idućem postu


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"

(objavljeno: petak, 11.07.2014. u 09:28) komentiraj (11)

DANAS FOTKE GRADA U KOJEM ĆEMO BITI BAZIRANI NA MARITINIKU



Dakle smješteni smo na sjevernom dijelu otoka, na samoj obali. Grad ima nekoliko crnih plaža (od crnog pjesna nastalog drobljenjem lave), te nekoliko plaža od zlatnog pjeska. Uz grad je predivan botanički vrt, a odmah iznad njega vulkan i planina Mt. Peelee. No, dosta priče fotke će sve reči














...nastavak u idućem postu





NASTUPI TIJEKOM LJETNOG ODMORA

(izmjene nakon posljednjeg treninga objavljene su žutom bojom)
- utorak 15.7. u 18:30 sati, Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Žalgiris, do 22:45), o/o Pufa:
VIP Dinamo: Požgajčić**, Ćurković
VIP Maksimir: Jerković*, Barišić*, Haboić, Prosenečki,
Teren: Drnić*, Skočilović*, Ros*, Mandarić*, Bucić*, Šlogar, Agić, Firšt, Gašparec (od Mužić), Gajan
Plavko: Kralj

- petak 18.7. u 18:15, Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Slaven Belupo), o/o Pufa:
VIP Dinamo: Požgajčić**
VIP Maksimir: Jerković*, Haboić, Prosenečki, Čurković
Teren: Drnić*, Skočilović*, Ros*, Barišić*, Bucić* , Šlogar, Agić, Kralj, Gašparec (od Mužić), Hotko (od Petrašić*), Perić (od Hrvaćanin*), Šenhold (od Halapir), Živković (od Mandarić*), Žinić (od Šepec*), Crnek (od Prišlin**)
Plavko: Božinović

- subota 19.7. u 16:30, ured, o/o Pufa - nastup nije javno dostupan
Požgajčić**, Drnić*, Skočilović*, Ros*, Jerković*, Barišić*, Bucić*, Haboić, Šlogar, Prosenečki, Agić, Čurković, Božinović, Gašparec, , Kralj, Žinić

- srijeda 23.7. u 18:00 sati, ured, organiziran prijevoz avionima i autobusima (turneja na Martinique), o/o Šef
formacija: Lukša****, Čeh***, Franović**, Trobić**, Prišlin**, Požgajčić**, Drnić*, Skočilović*, Hrvačanin*, Plavec*, Ros*, Barišić*, Mandarić*, Petrašić*, Jerković*, Šepec*, Haboić
zastave i natpisi: Kukolja, Halapir, Kralj, Prosenečki,
uprava/pratnja: Šćuric, Žigman, Barić, Jović
* plesni nastupi seniorskog 1A sastava

- subota 2.8. u ???? Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Zadar), o/o Agić:
VIP Dinamo: Ćupić (od Firšt)
VIP Maksimir: Martić (od Šlogar), Ćurković
Teren: Agić, Škrlec, Hlupić, Gajan, Krilčić (od Gašparec), Matić (od Božinović)
Plavko: Božinović

- subota 16.8. u ???? Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Split), o/o Češko:
VIP Dinamo: Čeh***
VIP Maksimir: Jerković*, Haboić, Prosenečki, Ćurković
Teren: Skočilović*, Barišić*, Mandarić*, Agić, Škrlec, Firšt, Mužić, Gajan
Plavko: Kralj



FOTKE
sa Ljetnog kampa 3. dio


3. dan je, nećete vjerovatni, započeo ustajanjem... Što kod nekih uopće nije lako


Pa masovna čagica "Brazila"










Jedan od dva treninga. Napredna grupa


srednja grupa


i početna grupa


Navečer je nagradna igra bila potraga za blagom. Bilo je tu svega. I vještica, i lavova, i nogometaša, pa kravica, mačaka, škota... grupe su dobivale zagonetne zadatke koje su morali shvatiti (neke i uz pomoć mobitela), doći na lokaciju i tamo zadatak izvršiti, pa bi tamo dobili slijedeći zadatak













Na kraju smo nagradili najbolje uređene navijače i onda smo zajedno pogledali utakmicu Hrvatska-Kamerun
















...nastavak u idućem postu


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"

(objavljeno: srijeda, 09.07.2014. u 08:43) komentiraj (10)

SVI TIMOVI NA ODMORU


Eto, svi su na godišnje. Još nas je samo troje (Šef, Doroteja i Rajko) ostalo u uredu. Jučer smo snimali 5 na 5. Bilo je super, čak smo si i plesali na početku showa. A kako smo se plasirali, za to ćete morati pričekati 5.11. kada će se emisija emitirati.



KARIBI INFO - 3. dio

Upotreba mobitela, laptipa, MP3 i sličnih mobilnih naprava
- prilikom taxiranja (rulanja aviona od/do zgrade do/od piste za polijetanje/slijetanje), te poljetanja i sljetanja najstrože je zabranjena uporaba bilo kakvih mobilnih naprava
- tijekom leta zabranjena je uoptreba mobitela, osim ako isti podržava „flight mode“ koji mora biti uključen (na nekim letovima i to je zabranjeno pa se konzultirajte sa osobljem aviona)
- laptop, MP3, Nintendo i ostale mobilne naprave koje su dozvoljene za uporabu mogu se koristiti tijekom leta osim ako kapetan i posada ne zatraže drugačije ili je uključen znak zabrane korištenja mobilnih naprava (najčešče je zabranjena upotreba dok morate biti vezani)
- Bluetooth i igračke sa navođenjem ili emitiranjem signala najstrože je zabranjeno upotrebljavati tijekom cijelog leta
- nelegalna upotreba takvih naprava je vrlo ozbiljan prekršaj koji znači policijsko privođenje nakon leta
- elektroničke cigarete nisu dozvoljene na letovima Air Francea

Za otuđivanje sigurnosnih naprava u avionu kazna zatvora do godine dana
- najstrože je zabranjeno otuđivati i iz aviona iznositi, te se isto kažnjava zatvorom:
# kartone sa opisom sigurnosnih procedura
# pojaseve za spašavanje
# uređaje za kisik
# ostalu sigurnosnu opremu aviona

Preporučamo za vašu sigurnost
- na vanjsku stanu kofera stavite tagove ili pločice sa osobnim podacima na kojima napišite: ime i prezime, točnu adresu, poštanski broj i ime grada, državu (Croatia) i broj telefona
- stavite lokot na kofer da se isti ne može otvoriti ili ga dajte umotati u celofan na aerodromu (ova usluga nije skupa, a daje osjetnu sigurnost)
- označite kofer nekim privjeskom ili drugim znakom da ne uzmete krivi prilikom podizanja prtljage
- u ručnu prtljagu stavite sve vrijedne predmete (mobitele, novac, nakit, dokumente, putovnicu isl.) i sto držite kod sebe, tj. ne ostavljajte u prtljagi u pretincima iznad vas
- nemojte stavljati previše tereta u kofere da se ne otvore u prtljažniku aviona ili prilikom utovara/istovara
- ne stavljajte u kofere tekučinu koja se može razliti ili razbiti jer se kofere prilikom utovara, istovara i transporta bacaju i padaju sa visine od nekoliko metara, a pomiču se i i prilikom turbulencija
- budite sigurni da vam nitko drugi nije pakirao stvari i da nitko nije imao doticaja sa vašim stvarima (nosio vam kofer, pomogao u pakiranju, preuzeo vaše stvari isl.) jer u tom slučaju vi ste odogovorni i ne možete se kasnije izgovarati sa „nisam to ja stavio nego mi je netko ubacio u prtljagu“ (pitat će vas kod checkiranja jeste li sami pakirali kofere i je li netko bio u dodiru sa vašom prljatljagom)
- nikada ne ostavljajte svoju prtljagu bez nadzora jer
o će vam je vrlo vjerovatno netko ukrasti
o će vam je odnijeti osoblje sigurnosti i uništiti eksplozivom (zbog straha od terorističkih napada)
- nikada ne nosite veliku količinu novca na jednom mjestu nego ju razdijelite na više mjesta, a više novaca spremite u posebne opasače oko struka (mogu se kupiti), u torbicu oko vrata, u cipele isl.
- novac, dokumente i ostale vrijedne stvar uvijek imajte sa sobom i nikada se od toga ne odvajajte (čak i kad spavate u avionu ili hotelu) – kupite pojas za novac ispod odjeće ili barem pederušu
- skinite stare tagove sa prethodnih letova prije svakog leta
- preporuča se biti vezan tijekom cijelog leta (iako na to niste obvezni osim kada je uključen znak obaveznog vezanja)
- kupite u apoteci i popite dovoljno prije leta tablete za avio-bolest (air sick), a u ovom slučaju ne sjedajte pokraj prozora nego u sredini aviona
- pijte puno tekučina prije leta i za vrijeme leta
- ako vam je kofer zalutao (nije došao) ili je oštečen ili je otvaran hitno javiti Alenu jer se to odmah mora prijaviti!

Zabranjeno unositi na Martinik i u povratku u Europsku uniju
- drogu (POSJEDOVANJE DROGE SE RIGOROZNO KAŽNJAVA)!
- biljke za presađivanje
- bilo kakve kemikalije ili proizvode koji mogu prenijeti zaraznu bolest

Zabava i obroci tijekom leta
U avionima sa kojima letimo na svakom sjedalu postoji ekran na kojem možete gledati filmove, igrati vide-igrice, slušati glazbu, gledati TV program i informirati se o letu (karte gdje letimo, snimka sa kokptia prema van isl.). O filmovima, serijama, vijestima, glazbenim kanalima koji će se emitirati tijekom leta, te igricama više pročitajte ovdje
http://www.airfrance.us/US/en/common/ife_next/home/homepage.htm

Na istoj stranici možete pročitati o obrocima, te napitcima koje možete dobiti gratis. Sve obroke dobivate bespaltno u određeno vrijeme (birate između dva topla jela), a izvan toga možete zatražiti besplatne snackove. Kavu, čaj, bezalkoholne i neke alkoholne napitke možete besplatno zatražiti uvijek. Neki skupi napitci i dodatna hrana koja nije u redovnoj ponudi naplačuju se, no isto je posebno i jasno naznačeno. Ukoliko imate potrebe za posebnim obrocima najavite nam to do petka 4.7. da zatražimo od Air Francea, a besplatno možete birati posebne obroke: Hrana za bebe, Dječja hrana, Dijabetičarska hrana, Hrana bez alergena (bez pšenice, školjki, jaja, ribe, kikirikija, soje, mlijeka, orašastih plodova, badema, oraha, lješnjaka, celera, senfa, sezama, lupina, mekušaca, te sumpornog dioksida i slugita u koncentraciji od 10 mg/kg), Hrana bez glutena, Hrana sa niskim natrijem (soli), Košer obroci, Halal obroci (muslimanski), Hinudistička hrana (piletina, janjetina ili riba), Vegetarijanska nemlječna hrana, Vegetarijanska hinduistička hrana

Na svakom sjedalu imat čete novine za relaksaciju u kojima možete pročitati sve o filmovima, vide-igricama, glazbi, obrocima, duty-free izboru koji možete kupiti tijekom leta, muzici...

Cijelo vrijeme leta do Fort de Francea imat ćete deku, jastuk, a možete besplatno zatražiti masku za spavanje (oči), te čepiće za uši, a tijekom leta dobit ćete i osvježavajući ručnik.

ČEKA NAS DVA TJEDNA UŽITKA!






NASTUPI TIJEKOM LJETNOG ODMORA

- utorak 15.7. u 18:30 sati, Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Žalgiris, do 22:45), o/o Pufa:
VIP Dinamo: Požgajčić**
VIP Maksimir: Jerković*, Haboić, Prosenečki, Ćurković
Teren: Drnić*, Skočilović*, Ros*, Barišić*, Mandarić*, Bucić*, Šlogar, Agić, Firšt, Gašparec (od Mužić), Gajan
Plavko: Kralj

- subota 19.7. u ????, Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Slaven Belupo), o/o Pufa:
VIP Dinamo: Požgajčić**
VIP Maksimir: Jerković*, Prosenečki,
Teren: Skočilović*, Ros*, Gašparec (od Mužić), Hotko (od Petrašić*), Perić (od Hrvaćanin*), Šonhold (od Halapir), Živković (od Mandarić*), Žinić (od Šepec*), Plavko: Božinović

- subota 19.7. u 16:30, ured - nastup nije javno dostupan
Drnić*, Barišić*, Bucić*, Haboić, Šlogar, Agić, Ćurković, Kralj, Hlupić, Crnek (od Prišlin**)


- srijeda 23.7. u 18:00 sati, ured, organiziran prijevoz avionima i autobusima (turneja na Martinique), o/o Šef
* plesni nastupi seniorskog 1A sastava

- subota 2.8. u ???? Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Zadar), o/o Agić:
VIP Dinamo: Ćupić (od Firšt)
VIP Maksimir: Martić (od Šlogar), Ćurković
Teren: Agić, Škrlec, Hlupić, Gajan, Krilčić (od Gašparec), Matić (od Božinović)
Plavko: Božinović

- subota 16.8. u ???? Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (utakmica Dinamo-Split), o/o Češko:
VIP Dinamo: Čeh***
VIP Maksimir: Jerković*, haboić, Prosenečki, Ćurković
Teren: Skočilović*, Barišić*, Mandarić*, Agić, Škrlec, Firšt, Mužić, Gajan
Plavko: Kralj



FOTKE
sa Ljetnog kampa 2. dio


U utorak smo imali trening, pa nagradnu igru, pa smo si otišli na papicu... čovječe, kolko nas ima...


A onda kupanjeeeeee






Nakon kupanja laganini na trening, pa večerica, a onda pola sata zumbice, što je bila svkodnevna rutina






Nagradnjača te večeri je bila karaoke. No, dok smo čekali sve da se skupe razvalili smo malo masovne čakice





...a onda je krenulo karaoke






























Nakon karaokea, i podjeljenih mažoret-kuna, pogledali smo si ponoćni film, pa spavanac


...nastavak u idućem postu...


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"

(objavljeno: ponedjeljak, 07.07.2014. u 08:50) komentiraj (13)

DANAS ZADNJI TRENING S1A


Došao je i taj dan. I seniorski 1A ide na zasluženi odmor. Sada 19 dana odmora, pa Karibi, pa još par dana odmora i onda krećemo punom parom 18.8. sa svim 1A sastavima.



KARIBI INFO - 2. dio

PUTOVANJE



ZABRANE I SIGURNOST NA LETOVIMA

Prtljaga koja se predaje na check-inu (ide u bunker aviona tj. cargo):
- samo jedan kofer, koji ne smiju premašiti 20 kg težine (vaga se kod check-ina)
- zbroj triju stranica (visina + širina + dužina) jednog korefera ne smije prelaziti 158 cm
- ako imate više od jednog kofera, ili isti prelazi propisane dimenzije i težinu naplatit će vam 100 EUR po koferu za jedan smjer (200 EUR za povratnu kartu)

U kabinu možete unositi:
- manji kofer (ruksak, torbu, žensku torbicu isl.) maksimalnih dimenzija: 56 cm x 35 cm x 25 cm u što su uključeni kotači, ručke i džepovi (futrola za odjelo smatra se ovakvim koferom)
- uz ovaj manji kofer možete nositi još jedan manji predmet poput ručne torbice, ili pederuše, ili laptopa, ili kamere isl. (no ne više od jednog predmeta)
- ukupna težina svih predmeta koje unosite u kabinu ne smije biti veča od 10 kg
- uz sve to dodatno možete unjeti jednu vrečicu kupljenu u duty free (dakle ne smijete je imati kod check-ina, nego ju kupujete nakon kontrole putovnica)

Dobro izmjerite dimenzije svoje prtljage jer veće dužine neće dozvoliti unjeti u avion, a za jedan dodatni kilogram ili centimetar prtljage plačate 100 EUR!!!

Što je zabranjeno unositi u avion (bilo u ručnu prtljagu, bilo u prtljažni prostor):
- kofere koji imaju alarme, ugrađene litijske barerije ili pirotehničke naprave
- eksploziv, pirotehniku, naprave za vatromet i igračke sa sličnim napravama
- plin ili zapaljive materijale bilo koje vrste uključujući i benzin za upaljače
- naprave za električna iznenađenja
- naprave za obranu poput elektrošokera, suzavaca isl.
- bilo kakve proizvode koji su zapaljivi uključujući i šibice
- proizvode koji oxidiraju popud peroxida isl.
- bilo koju vrstu otrova
- radioaktivni materijal
- korozivne materijale uključujući alkalne baterije
- bilo kakve materijale koji šire magnetizam ili su opasnost za druge predmete
- predmeti na napuhavanje (lopte isl.) osim ako nisu potpuno ispuhani

Ograničeno je unošenje u avion i to isključivo u prtljagu koja se predaje za prtljažni prostor (a najstrože je zabanjeno isto unostiti u kabinu i ručnu prtljagu):
- oštrice, noževe, škare isl.
- vatreno oružje i municiju
- štapova uključujući i ŠTAPOVE ZA MAŽORETKINJE koji moraju biti isključivo u koferu koji se predaje u prtljažnik, a nikako se ne smiju unositi u kabinu (ne nositi više od dva komada sa sobom)!

Što je zabranjeno unositi u kabinu u ručnoj prtljazi:
- sve gore navedeno
- oštre predmete uključujući noževe, škarice, švicarske nožiče, pincete, rašpice za nokte isl.
- toneri za printer i bilo kakve boje
- klor i sredstva za čiščenje
- zapaljive tekućine, pa čak i aceton
- toplomjere sa živom i barometre
- vatreno oružje i municiju, te naprave za vatromet
- electrolye baterije bilo koje jačine, te litijum baterije koje su jače od 150 Wh
- bilo kakvu tekućinu osim u parkiranjima i na način koji je dolje naveden

Što je od tekućina dozvoljeno unositi u kabinu aviona:
- sve ovdje nabrojeno mora biti zapakirano u vrećicu 20 x 20 cm, koja se može zatvarati sa svih strana (patentnim zatvaračem ili ljepljenjem) koje se mora moći više puta i to lagano otvoriti ili odljepiti/zaljepiti, te koja nema zapreminu veću od 1 litre (isto možete kupiti u nekim trgovinama)
- svi predmeti u vrećici moraju imati dovoljno mjesta, tj. ne smiju biti natiskani, te jasno vidljivi
- dozvoljena je najviše jedna vrećica po jednom putniku
- ova vrećica mora se izvaditi iz kofera ili torbice i staviti posebno na skeniranje (ne smije biti u koferu dok se skenira)
- sve tekućine moraju biti u pakiranju od 100 ml ili manje – ako je pakiranje vece od 100 ml, pa čak i ako u parkiranju ima manje od 100 ml tekućine biti će vam oduzet
- sve tekućine u vrećici zajedno ne smiju imati više od 1.000 ml sveukupno
- u vrećicu se smije unositi:
# gelovi za tuširanje i frizure...
# losioni poput kreme za sunčanje, dezodoransa, parfema, body losiona, aftershawea...
# paste poput zubne paste, vazelina...
# kreme i sprejevi poput kreme za brijanje, kreme za lice, kreme za ruke, sprejeva pod pritiskom...
# hrana i piće poput sokova, juha, jogurta, sirupa...
# šminka poput maskare za oči, lipstika, lip glossa, make upa, laka za nokte...
# upaljač i to najviše jedan komad po osobi
- neograničeno se može nositi:
# ljekovi i medikamenti koji su neophodni za zdravlje tijekom putovanja u količini koja je nužna (samo nužna količina, ne i više od toga) – ovo se posebno mora pokazati i naglasiti kod skeniranja
# kozmetika koja nije tekuća (u krutom stanju) poput ruževa, dezodoran u stiku, pudar...
# sve ovdje navedeno ne mora se stavljati u plastičnu vrećicu
- sve tekućine kupljene u duty-free trgovinama moraju biti zapakirane u „sealed tamper evident bag” (posebne vrećice koje se lijepe na vrhu) i uz to morate imati račun za svaki proizvod, te maksimalno možete unijeti jednu vrećicu po putniku.

NAPOMENA: u kabinu unesite samo i isključivo ono što vam je stvarno i neophodno nužno, sve ostale tekućine zapakirajte u prtljagu koju predajete u prtljažnik.







NASTUPI

- nedjelja 6.7. u 15:00 Dubrava, Jadranfilm, studio 4 (snimanje kviza "5 na 5"), o/o Šef:



FOTKE
sa Ljetnog kampa


70 polaznica, 4 trenera i 2 asistenta, pa smo si morali uzeti doubledecker


Podjelili smo se u grupe, smjestili, poručali i naučili "Brazil" koji smo plesali cijelo vrijeme. A potom je svaka grupa napravila svoju zastavu koju je ponosno izvjesila ispred svojih soba. Siva grupa je bila moja i nazvali su se Sivonje, a zaštitni znak im je bio slonić Sivonja - kažu da sam ih ja inspirirao za slona :-)


Pinkići su bili roza grupa, a vodila ih je Franc


Štrumfići su bili ljubičasta grupa, a šefica im je bila Lukić


Ž je imala žutu grupu, i nazvale su se Žute šefice


Zelena grupa se nazvala Šrekići, a vodila ih je Skočka


Banjanin je vodila Crvenu grupu, no nekako nam je njihova fotka pobjegla :-(

Kako je prve večeri vrijeme bilo ne baš najbolje, nagradnu igru smo napravili u dvorani. Prvo, naravno, masovno plesanje Brazila


Da bi se upoznali ovdje su se cure morale kladiti na pojedinog trenera od onih koji su se natjecali. Ona cure koje su pobjedile na okladi dobile su po 50 mažoret-kuna




Jedna od igara je bila da jedan trener našminka drugog, ali zavezanim očima










Bilo je tu još mnogo zgodnih igara, poput sklekova, bacanja štapa, guljenja i rezanja povrča i špeka, obaranja ruku...


Nakon tuluma smo imali ponoćni film, i oko pola dva spavanac...

...nastavak u idućem postu...


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"

(objavljeno: petak, 04.07.2014. u 08:48) komentiraj (14)

INFO ZA KARIBE - 1. dio



OSNOVNI PODACI
Država: Martinique (prekoocenaski departman Republike Francuske)
Grad: XXXXXXXX
Pokrajina: kanton XXXXXX (XXXXXXXX dio otoka)
Organizatori: Kantonalno poglavarstvo XXXXXXXX
Valuta: Euro
Struja: 220 V (kao i u Hrvatskoj), utičnice su kao i u Hrvatskoj (nema potrebe kupovati adaptere)
Pozivni broj: 00596-596-potom broj na Martiniku
Dokumenti: važeća osobna karta, nije potrebna putovnica ni viza, no preporučamo putovnicu radi možebitnog rerutiranja leta u slučaju kvara ili lošeg vremena (ako je nemate imat ćete mnogo problema)
vežeća Zdravstvena iskaznica Europske Unije (pažnja: traje godinu dana, prošlogodišnja je istekla!!!!)
punomoć za putovanje u inozemstvo za maloljetne osobe

Udaljenost od Hrvatske: 8.194 km (ukupno ćemo proputovati 16.388 km od čega 15.078 zrakoplovom i 1.310 autobusom)
Sve lokalne prijevoze na Martiniku, smještaj i prehranu organizira i snosi domaćin.

Klima: Na Martiniku je tropska monsunska klima. Otok ima samo jedno godišnje doba i to ljeto, dočim su cijele godine temperature od 21 do 28°C (prosječna temperatura 26°C), a temperature vrlo rijetko kada osciliraju više od 2,5°C tijekom cijelog mjeseca. Tijekom srpnja temperature će danju biti od 26 do 27°C, a tijekom noći od 24 do 25°C (prosječna temperatura tijekom srpnja im je 27°C). Cijelo vrijeme boravka biti će sunčano, uz povremene vrlo kratke pljuskove (kiša pada vrlo kratko i nekoliko puta na dan, ne duže od par minuta).


ŠTO MORATE UZETI SA SOBOM
- Osobnu iskaznicu i putovnicu
- Zdravstvenu iskaznicu Europske unije (oprez: traje godinu dana, pa je prošlogodišnja vjerovatno istekla!!!!)
- Nešto novaca (važeća valuta je Euro)
- Policu dodatnog zdravstvenog osiguranja ako je imate
- Lijekove ako ih koristiti (osnovne lijekove nosimo mi, a vi samo specijalne ako ih trebate)
- Odjeću za vrlo toplo vrijeme (kratke rukave isl.), no jednu majcu sa dugim rukavima za zlu ne trebalo, te obvezno kišnu jaknu i kišobran (u kofer, ne u kabinu) – uzmite kupaće kostime
- Ljetnu uniformu, HNS sa štucnama (bez kape), kompletići Zagreb (bijelo-plavi)

PUTUJE SE U SLUŽBENOJ OPREMI (majca „Karibi“, tajice Nike, kišna jakna)


ZDRAVLJE, SIGURNOST I OSIGURANJE

Martinik je izuzetno razvijena zemlja, daleko bogatija od Hrvatske i najbogatija na Karibima. Nivo zdravstvenih usluga je ekstremno visok, a nema opasnosti od zaraznih bolesti ili nekih neizlječivih bolesti. Ipak treba se pridržavati slijedećih pravila:
- ne konzumirati vodu iz pipe, nego samo flaširanu
- ne jesti voće koje nije oguljeno
- nikako i nikada ne jesti voće sa drveća
- ne jesti na tržnicama i u restoranima koji djeluju sumnjivo
- ne imati nikakvih spolnih kontakata sa domaćim stanovništvom i turistima
- preporučamo konstantnu zaštitu od komaraca radi chikungunye (karipske groznice koju prenose komarci, koja nije česta, a niti ima smrtonosne, ozbiljne ili trajne posljedice, već jednake kao i „naša“ gripa). Zbog toga je primarius u Zavod za javno zdravstvo Zagreb preporučio da svaka cura kupi sredstvo za zaštitu od komaraca, tj. Repelent s udjelom DEET-a od 20-30% (nemojte kupovati Autan i ostala sredstva koja ne pomažu). U našoj službenoj ljekarnici (kod ureda), nabavili su nam Jungle forumulu sa 50% udjelom DEET-a (znači još bitno bolju) koja štiti 10 sati sa jednim špricanjem i košta 35,00 kn uz privilegiranu cijenu za Zagrebačke mažoretkinje (inače je cijena 37,80 kn). Jedna bočica bi trebala biti dostatna za boravak na Martiniqueu, a iste možete naručiti preko ureda do petka 4.7.
- redovnim cjepljenjima tijekom školovanja dobili ste sva nužna cjepiva koja se traže za Martinik

ZDRAVSTVENA ISKAZNICA I DODATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
Naše zdravstveno osiguranje ne pokriva lječenje na Martiniqueu tj. obavezno morate imati zdravstvenu iskaznicu Europske unije (EKZO) koja pokriva hitnu medicinsku pomoć i osnovnu lječničku njegu. Ovu iskaznicu vrlo jednostavno dobijete preko Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i besplatna je.

Ako do sada niste imali EKZO morate učiniti slijedeće:
1. Otvorit stranicu HZZO (http://www.hzzo.hr/)
2. Sa lijeve strane kliknuti na link Europska iskaznica, popuniti zahtjeva i predati ga online.
3. Za 7 dana iskaznica bi trebala biti gotova (ne čekajte zadnji čas) i podižete ju u izabranom uredu HZZO-a.

Ako ste imali EKZO iskaznicu i ističe vam prije 5.8. morate napraviti slijedeće:
1. Otiči u HZZO sa starom EKZO
2. Popuniti obrazac koji tamo dobijete, da se poništi stara i izda nova EKZO
3. Za 7 dana nova iskaznica bi trebala biti gotova (ne čekajte zadnji čas) i podižete ju u istom uredu HZZO-a.

Vrlo je PREPORUČLJIVO NAPRAVITI POLICU DODATNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA (koja pokriva bolnička lječenja do 10.000 EUR), tj. ne samo nužnu lječničku srkb koju pokriva EKZO. Policu možete napraviti u bilo kojem osiguravajućem društvu. Policu možete napraviti i preko Zagrebačkih mažoretkinja (Croatia osiguranje) i to po cijeni od 129,99 kn za razdoblje od 24.7. do 5.8. (ako bude 8 i više polica cijena je 53,00 kn)

OTROVNICE I RIZIK PO ZDRAVLJE I ŽIVOT NA MARTINIKU
Otrovnice na Martiniku ne spadaju u jako opasne po život. Dvije vrste zmija su otrovne. Jedna je opasnija no vrlo je mala smrtnost od njihova ugriza (7% ako se ne lječite, te 0,5% ako se lječite po ugrizu), dok druga nije opasna po život ali stvara zdravstvene tegobe. Usporedbe radi to je daleko manje opasno od naših poskoka ili riđovki, a i broj ugriza je daleko manji nego kod nas. Na otoku prebivaju i tri vrste iguana, pa čak i minijaturna kolonija Velikih zelenih iguana (do 1,5 metara dužine). Iguana nije opasna, ni otrovna, no ne lovite ih ili pokušavajte dirati, jer ugriz može biti vrlo bolan. Na otoku ima mnogo vrsta guštera no isti nisu nimalo otrovni ni opasni. Pauci i kukci nisu opasni na Martiniku.

Najotrovniji na Martiniku je drvo Manchineel. Voće sa ovog drveta je vrlo otrovno i stvara ekstremne posljedice po zdravlje, a moguća je i smrt. Martinikanski domoroci su od ovih plodova radili otrovne strijelice od kojih se umiralo polagano i ekstremno bolno. Ukoliko se sklonite ispod ovog drveta kada je kiša dobit ćete plikove i otekline, pa i od najmanje količine kiše, a ako drvo spalite dim koji pritom nastaje može vas trajno osljepiti. Stoga ne jedite voćke sa drveća na Martiniku!

Na Martiniku postoje morski psi, no isti nisu opasni jer ne napadaju ljude. U posljednjih 17 posljednjih godina ISAF je zabilježila samo 6 napada morskih pasa na svim Karipskim otocima zajedno (istovremeno bilo je 96 napada u Sjevernoj Americi i 30 u Južnoafričkoj republici). Na Martiniku je u cijeloj povijesti bio samo jedan jedini napad morskih pasa sa tjelesnom povredom, te nikada do sada morski pas nije ubio čovjeka. Usporedbe radi u hrvatskom dijelu Jadrana desilo se 14 napada morskih pasa sa tjelesnim povredama od čega su 2 osobe smrtno stradale.

...nastavak u idućem postu!







NASTUPI

- nedjelja 6.7. u 15:00 Dubrava, Jadranfilm, studio 4 (snimanje kviza "5 na 5"), o/o Šef:



FOTKE
sa regionalnog kongresa u Aranđelovcu 2. dio




Nakon vrhunske uživancije nešto smo morali i raditi :-)








Češko nam je bila demonstrator vrhunske svemirske tehnologije najnovije automatske generacije sefova








Usputna čorkica između dvije gaže (tak je to kad se tulumari do kasno - teško je bit baraba)


U povratku nas je Šef odveo na klopicu u Sinđelić, jedna od najboljih beogradskih restorana


...naravno na presavršene palačinke Diplomat (na slici su "samo" dvije palačinke)




Trobinjo komentar govori sve


Od idućeg posta objavljujemo slike sa Ljetnog kampa


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"

(objavljeno: srijeda, 02.07.2014. u 18:20) komentiraj (13)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.