NAJAVA KONCERTA
KONCERT ZAGREBAČKIH MAŽORETKINJA

"Mažoretkinje na karnevalu"
će se održati u nedjelju 12. ožujka 2017. u 19.00 sati
u domu Hrvatske vojske (Ministarstvo obrane), Stančićeva 4.

Koncert je promocija novih članova, te nastupi svih grupa Zagrebačkih mažoretkinja. Na koncertu su uvijek nazočni novinari, TV-reporteri i gosti, te stotine gledatelja.

Karte za koncert mogu se nabaviti na svim probama (od 25. veljače 2017.) zaključno sa subotom 4. ožujka 2017. (ili do nestanka karata).


NASTUPI

- srijeda 22.2. 11:00, Plavi salon Maksimirskog stadiona (press konferencija Dinamo), o/o Skočka

- srijeda 22.2. u 17:00 OŠ Bartola Kašića (dan plesa), o/o Šef
# plesni nastup S1A

- četvrtak 23.2. u 18:45 Kongresna dvorana Studentskog centra (Konferencija mladih Europe), o/o ???
# plesni nastup S1A

- subota 25.2. u 18:30 Službeni ulaz Koncertne dvorane V.Lisinskog (Karnevalski bal u Lisinskom), o/o ???
# plesni nastup S1AFOTKE sa CAFNŠTRAJTA I INICIJACIJE A.RIHTARIĆ - 1. dio
Da vidimo kako su počeci izgledali iz perspektive naših mažoretkinja, koje su vodile DNEVNIK

U ožujku 2001. smo bili na izboru sportaša godine s invaliditetom, odradili smo svoj samostalni koncert u Domu HV, Dočekali smo Janicu Kostelić koja je osvojila Svjetski kup (i pritom je je Brundo učila vrtiti štap, te nam se poptisala na plakat), promoviratli smo Nogometnu akademiju Davora Šukera, Otvarali sportsku dvoranu u Sesvetama, bili na Festivalu mažoretkinja u Čakovcu, otvarali smo predstavništvo Chryslera u Dubravi, plesali smo na dječjoj emisiji "Dorica" u OTV domu.

U travnu smo imali nastup u Otočcu, bili na Uskrsnom kupu skokova u vodu, na Međunarodnom otvorenom prvenstvu u taekwondou, na Uskrsnom kupu skokova u vodu, finalnoj utakmici RH između Cibone i zadra, najavili smo proljetne velesajamske priredbe Zagrebačkog velesajma na Trgu bana Jelačića, snimali smo HIT HTV-a u Bestu, svečano smo otvarali Proljetni zagrebački velesajam, te smo promovirali McDonal's u Podhodniku.

U svibnju smo snimali zadnju emisiju "Svlačionice), obilježili smo dovršetak rekonstrukcije gričkog topa od Jelačićevog trga do Lotrščaka, Otvarali smo sportsku dvoranu u Dubravi, bili na Državnom u Vukovaru, radili kongres UPSa u Intrcontinentalu, imenovali ulice u Kaptol centru, fili na finalu RH Cibona-Split, na balu Društva zagrepčana u Graskoj kavani, najavili smo i otvarali Floraart, plesali na Međunarodnom prvenstvu automodelara, bili na 10-godišnjici prvog postrojavanja ZNG u Kranjčevićevoj, na Danima sporta u Trnju, otkrivali smo spomen ploču Slavoljubu Penkali i 31.5. smo bili na svečanom prijemu povodom Dana Zagreba u Dvercu.

11-13.5.2001. Državno prvenstvo Vukovar (Ivana Ćorić)
Bok Čonfe!
11.05.2001. – petak
Mislim, po sjećanju da smo se našli na parkiralištu Cibone i polako krenuli prema Vukovaru. I tako mi krenuli autoputom, u autobusu krenuli razgovori, čavrljanje o svemu i svačemu, naravno nema teme koju nismo prošli! Ah, da zaboravila sam, ujutro smo imali nastup u Dubravi, u 12. Gimnaziji, tamo je bio Gradonačelnik i ostali iz Poglavarstva, svi nam zaželjeli sreću na 5. Državnom prvenstvu i da se vratimo sa zlatom. Tako mi došli u Vukovar, odmah na stazu za defile. Odmah me uhvatila trema i strah, ipak je ovo moje prvo prventsvo. Odmah smo odradile trening i onda u školu – tamo smo bili smješteni.
12.05.2001. – subota
Evo ga, došao je prvi dan prvenstva – defile.Ujutro smo išli na groblje, dati počast i zapalit svijeće za branitelje. Zatim smo imali defile kroz grad, pa otvorenje. Pa čekanje da dođemo na red, bile smo negdje u sredini. Što nam se približavalo vrijeme da idemo, strah i trema je sve više rasla! Neposredno prije našeg reda, Katarina i ja probavale smo lanse s okretom na početku, jedna pored druge, i stalo su nam se sudarali štapovi i padali, užas! I evo nas na stazi, nisam rekla na treningu su padali štapovi ko iz rukava. Zavladao je muk, tišina – Zagreb nastupa. Kad sam stajala na crti, a ispred mene 7 sudaca, moram vam reći nije mi bilo svejedno, ali osmjeh s usana nisam skidala. Onaj lanse s okretom, smo uhvatile, nisam se stigla bojati, i već je bilo sve gotovo – NIJE MI PAO ŠTAP ( još samo koerografija). Otplesale smo naravno, SAVRŠENO (samo 2 štapa iz "bezveze").
Navečer smo, malo izašle van, do Ferrari-ja, na jednu stock-colu (to je šef platio), a poslije smo pile sokiće, bila nam je frka za koerografiju. Negdje oko ponoći, imale smo trening u dvorani na našu inicijativu
13.05.2001. – nedjelja
Još samo koerografija! Ujutro smo otišle na kavicu u Ferrari. Zatim trening, na kojem smo savršeno otplesale, i trenerica je bila super zadovoljna kao i mi. Kako smo mi bile popodne, opet pola dana čekanja i više smo izludile. Kavica, pa šetnja, pa malo vježbat, i tako je došao red na nas. "Copocabana" ime je naše koerografije, koja nam je donjela po 5. put zlato! Opet mi nije pao štap, palo je "par", ali opet smo otplesale savršeno. Ne mogu vam opisat, kako sam se osjećala, uzbuđenje je još bilo u meni, iako je bio KRAJ. Publika je bila oduševljena, svi su vrištali kao i mi. A suci, izbezumljeni...

Na redu je proglašenje:

KADETIKINJE
1. Zagreb
2. Ogulin
3. Glina

JUNIORKE
1. Zagreb
2. Osijek
3. Pakoštane

SENIORKE
1. Zagreb
2. Osijek
3. Glina

Što da vam još kažem, NAJBOLJE SMO, uzeli smo sve što je bilo za uzeti, i krenuli put ka' Zagrebu... (bili smo malo teški od zlata, ali to Croag busu nije bio problem )

Iz skipte "Povijest mažoret plesa" (Alen Šćuric, Trenerska škola 2015.)

3.1. MAŽORETKINJE
Mažoretkinje su u svom izvornom obliku sačuvane prvenstveno u onim državama gdje nema prevelikog utjecaja twirling-batona. Po Bratoljubu Klaiću mažoretkinja je "djevojka koja obučena u živopisnu odoru svira u paradnom orkestru, ili uz plesne korake u mimohodu rukuje velikom dirigentskom palicom" (Rječnik stranih riječi, Nakladni zavod MH, Zagreb 1989, str. 859). Ova definicija je zastarjela barem sedamdeset godina. Novija definicija je “Djevojka u prepoznatljivoj i propisanoj odori (čizme, suknja, velika palica, kapa i dr.) koja u organiziranoj povorci ili na smotri sudjeluje u svečanim događajima, uz posebnu koreografiju i pratnju glazbe (često u ritmu koračnice)” (Hrvatska opća enciklopedija, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb 2005, svezak 7, str. 164.). Ova definicija ima sve elemente no previše je opisna, što definicija po svojoj definiciji ne može biti. Stoga je Hrvatski savez mažoretkinja (dalje: HMS) postavio svoju definiciju mažoretkinja:
& "Mažoretkinja je djevojčica ili djevojka koja u živopisnoj odori uz plesne korake na ritam koračnice u mimohodu ili na mjestu rukuje štapom".
Možemo zaključiti, da bi se neki ples mogao nazivati mažoret-plesom mora zadovoljiti sljedeće:
• mažoretkinja može biti samo ženskog spola (djevojka ili djevojčica);
• mažoretkinja mora biti odorirana (uniformirana), a odora joj mora biti živopisna;
• mažoretkinja je plesačica (obzirom da uz plesne korake izvodi program štapom);
• mažoretkinja svoj program izvodi isključivo na ritam koračnice (što ne znači da glazba sama po sebi mora biti koračnica, već mora zadovoljiti taj ritam);
• mažoretkinja u svom programu tehnicira (rukuje) štapom (uz plesne korake);
• te napomena kako mažoretkinja može izvoditi program u mimohodu (paradni defile) ili na mjestu (statična koreografija).
Ova definicija ukazuje na bit mažoret-plesa, te različitosti od drugih plesnih oblika. Ova različitost se prvenstveno ogleda u tome da plesne korake kod mažoretkinja prati tehniciranje sa štapom. Dakle, ukoliko ne bi bilo istovremenog tehniciranja sa štapom mažoret-ples bi se mogao svrstati u druge plesne smjerove. Upravo u ovoj definiciji vidljivo je da niti jedna kategorija NBTA-ova programa ne može biti mažoret program (C-kategorija ima nedostatak štapa; B-kategorija uopće ne koristi štap, već druge rekvizite poput koplja, gitara, saksofona, pištolja…; A-kategorija ima nedostatak glazbe, uniformi i mimohoda), tj. NBTA se po svojoj definiciji ne razlikuje od show-dancea.
Povijesno rekviziti mažoret-plesa bili su mažoret-štap, pom-poni, zastave i dirigentske palice (mace). Održali su se mažoret-štapovi kao glavni rekvizit, a u nekim zemljama pom-poni (Rumunjska, Poljska, Češka, BiH, Crnoj Gora i Italija), te palice (Francuska, Poljska, BiH, Srbija). U Hrvatskoj su pom-poni i palice zabranjeni jer se povijesno nikada nisu koristili (izuzev pom-poni u Cavtatu do 1991.).
Krovna organizacija mažoret-plesa Europe je EMA-European majorettes’ association, koja svake godine organizira Europsko prvenstvo. Mažoret-ples ima vrlo razrađena pravila, posebno u nacionalnim pravilnicima, te sustav edukacije, kao i sudački kadar. Natjecanja se održavaju u četiri kategorije (palice, štapovi, klasični pom-poni i show pom-poni), te u tri dobna razreda (kadetkinje, juniorke i seniorke). U svim kategorijama osim showa natjecanja se održavaju u paradnom defileu i statičnoj koreografiji. Naglasci su na umjetničkom dojmu, tehničkom dojmu, općem dojmu i radu sa štapom (pom-ponom, palicom), a najvažnija je sinkronizacija formacije. Pod posebnim i vrlo striktnim uvjetima u Hrvatskoj je dozvoljen mažoret-ples u solu i paru, a nešto kasnije isto je uvela i EMA.
Tradicionalne mažoretkinje izuzetno su popularne u Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Velikoj Britaniji i Luxembourgu, razvijene su u Crnoj Gori, BiH, Srbiji, Mađarskoj, Sloveniji i Poljskoj, djeluju još i u Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji, Makedoniji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Litvi, Ukrajini i Švedskoj. Izvan Europe klasične mažoretkinje djeluju u Tunisu, Alžiru, Južnoj Africi, Martiniqueu, Guadeloupeu, Paragvaju, Gvajani, Polineziji i SAD-u. U domovini mažoretkinja, Francuskoj, EMA je uložila ogromna financijska sredstva i resurse da ponovno pokrene mažoret ples. Gotovo izumro francuski mažoret ples danas ima velika državna prvenstva, vrlo posječene seminare i zapažene rezultate na Europskim prvenstvima, te sve više timova.
No, treba napomenuti da se neke grane mažoret-plesa danas razvijaju drugačije od klasičnih mažoretkinja, prvenstveno pod utjecajem IMA-e koja je pokušala masovnost stvoriti kroz liberalizaciju i zato je u samo desetak godina uspjela gotovo uništiti mažoret plesu u Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj, gdje sastavi imaju malo djevojaka i još manje seniorki. Najčešće ti sastavi smatraju da bi ih odricanje od moderne glazbe, blještavih kostima i akrobatike u plesu brzo uništilo, a zapravo su na ovaj način stvorili bastard jazz-dancea, cheerleadersica i mažoretkinja koji kroz svoju nedefiniranost zapravo uništava sam mažoret plesu u tim zemljama, obzirom da se djevojke nakon početka bavljenja takvim «mažoret plesom» odlučuju za jazz-dance, show-dance ili cheerleadering, te napuštaju takve skupine. Isto je najbolje bilo vidljivo na Europskom prvenstvu mažoretkinja 2013. u Češkoj gdje je usprkos ogromnom broju čeških timova bilo relativno malo čeških mažoretkinja i katastrofalno malo navijača u kategorijama gdje su dominantni Česi.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 22.02.2017. u 00:37) komentiraj (7)

ZAGREBAČKE MAŽORETKNJE U SRPNJU IDU NA TRUNEJU U ŠVICARSKU I ITALIJU


Zagrebačke mažoretkinje od 7. do 10. srpnja idu na turneju u Švicarku i Italiju. Na turneju smo, kako i za Shanghai, pozvani direktno, a ne preko managera. Sa ovom turnejom ćemo završiti sezonu. Biti će to prvi puta da Zagrebačke mažoretkinje nastupaju u Švicarkoj, dočim ćemo broj država u kojima smo nastupali povećati na 23.Više o ovoj turneji kroz koji mjesec.

To znači da ćemo u ovoj godini imati turneje u:
- Belu Crkvu, Vojvodina, Srbija
- Švicarsku i Italiju
- Shanghai, KinuNASTUPI

- srijeda 22.2. u 17:00 OŠ Bartola Kašića (dan plesa), o/o ?
# plesni nastup S1A

- četvrtak 23.2. u 18:45 Kongresna dvorana Studentskog centra (Konferencija mladih Europe), o/o ???
# plesni nastup S1A

- subota 25.2. u 18:30 Službeni ulaz Koncertne dvorane V.Lisinskog (Karnevalski bal u Lisinskom), o/o ???
# plesni nastup S1AFOTKE - sa DOĆEKA SAMIRA U ZRAČNOJ LUCI ZAGREB


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: ponedjeljak, 20.02.2017. u 16:31) komentiraj (10)

U NEDJELJU KLASIFIKACIJE


Klasifikacije (godišnji ispiti znanja) za SVE ZAGREBAČKE MAŽORETKINJE su u

NEDJELJU 19. veljače 2017. u OŠ Bartola Kašića, Vrisnička 13

prema slijedećem rasporedu:

1B seniorski sastav od 15.45 do 16.45 h
2. seniorski sastav od 16.45 do 17.45 h
3. seniorski sastav od 17.45 do 18.45 h
1A kadetski, 1A i 1B juniorski sastav od 09.00 do 11.45 h
2j,2p juniorski sastav od 11.45 do 13.15 h
3j, 3p, 3v juniorski sastav od 13.45 do 15.45 h
DJEČJI SASTAVI nemaju klasifikacije
1A seniorski sastav 20. veljače 2017.

Mažoretkinje koje ne dođu na klasifikaciju sporije će napredovati u sastavu, jer tko ne dođe na klasifikaciju tretira se kao da je dobio najnižu ocjenu na istoj (a ocjena je važna za napredak). Dakle KLASIFIKACIJA JE OBVEZNA!U PONEDJELJAK VELIKA VIJEST!!!

o ugovorenoj turneji tijekom ljeta.
(naravno ako budemo imali dovoljno komentara)NASTUPI

- subota 18.2. u 15 h, Službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Slaven Belupo), o/o Šef

- nedjelja 19.2. u 8:45, OŠ Bartola Kašića (Klasifikacije), o/o Šef

- nedjelja 19.2. u 13:45, OŠ Bartola Kašića (Klasifikacije), o/o ŠefFOTKE - sa SUDAĆKOG ISPITA HMS-a
fotke Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: petak, 17.02.2017. u 20:28) komentiraj (13)

SKUPŠTINA EMA-e I HMS-a DONIJELE VELIKE ODLUKE


Na Skupštinama HMS-a i EMA-e donesene su velike odluke o budućnosti mažoret plesa.

HMS:
- U godinu dana (umjesto u planirane dvije) dovršen je projekt "Novi uzlet HMS-a"
- Državno prvenstvo će biti u Karlovcu 13-14.5.
- Regionalna prvenstva će biti u 26.3. Grubišnom Polju (Istočna), 2.4. Jastrebarsko (Središnja), 8.4. Biograd (Južna)
- Primljene su Bjelovarske mažoretkinje u članstvo
- Dobili smo nove sudačke pripravnike (njih 13), a neki suci su dobili više licence
- HMS je uspio, uz toliko brojne aktivnosti, akumulirati preko 30.000,00 kn financijskih zaliha

2. FAZA UZLETA HMS-a (2017-18)
- Povećati kvalitetu mažoret plesa specijaliziranim seminarima (prvi sa dr. Mihai Kissom je već organiziran)
- Popularizacija i prezentacija (web stranica u izradi)
- Objedinjavanje resursa timova radi pojeftinjenja aktivnosti pojedinog tima
- Svi navijači hrvatskih timova zajedno
- Povećati broj timova HMS-a
- Fondovi Europske unije

EMA:
- Web strnica EMA-e je aktivna: ovog linka
- Program razmjene mažoretkinja (v. na web stranici EMA-e)
- Rusija postala punopravni član EMA-e
- Upravni odbor se reorganizirao na specijalzirane Urede
- EMA ima financijskih zaliha preko 33.000,00 kn (4.411,44 EUR)NASTUPI

- subota 18.2. u 15 h, Službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Slaven Belupo), o/o Šef

- nedjelja 19.2. u 8:45, OŠ Bartola Kašića (Klasifikacije), o/o Šef

- nedjelja 19.2. u 13:45, OŠ Bartola Kašića (Klasifikacije), o/o ŠefU PONEDJELJAK VELIKA VIJEST!!!

o ugovorenoj turneji tijekom ljeta.
(naravno ako budemo imali dovoljno komentara)FOTKE - sa BOŽIĆNOG KONCERTA (zaostaci)
fotke Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

Fotke koje zbog tehničke greške nismo objavili. Nove juniorke:

1I za kraj masovnjača


VELIKO HVALA SVIMA

Ogromno hvala svima koji su zadnjih tjedan dana bili sa mnom, Tinanom i našom obitelji. Iskreno, mnogo nam je to značilo.

Hvala svima koji su poslali stotine SMS-ova, telegrama, mailova, poruka na faceu...
Hvala prvom timu čiji zagrljaj je Tinani i meni puno značio.
Hvala Maji i Viki što su se toliko mnogo angažirali da pomognu u organizaciji ispraćaja.
Hvala svima koji ste u toliko velikom broju došli na Krematorij.
Posebno hvala onima koji su potegnuli i par stotina kilometara da dođu na ispraćaj. Neki i iz drugih država.
Hvala Gradu Zagrebu na telegramima i pozivima.
Hvala gradonačelniku Bandiću na predivnom vjencu.

Ogromno hvala za svaku riječ utjehe, molitvu, suzu koju ste pustili sa nama, za vijence, svijeće, cvijet koji ste bacili za Šćurom.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 15.02.2017. u 22:59) komentiraj (13)

DATUMI NATJECANJA EMA-e NA NJENOJ WEB STRANICI

EMA je dobila svoju web stranicu na koju možete ići preko
ovog linka

Na web stranici imate gomilu korisnih podataka:
- kalendar događanja
- što je EMA-e
- povijest mažoret plesa sa gomilom fotografija
- popis članova
- kako postati član
- objavljeni su svi pravilnici na jednom mjestu
- svi ostali projekti poput "Razmjene mažoretkinja", smotre, festivali, edukacija...
- fotografije
- kontaktiNASTUPI

- četvrtak 9.2. u 11:30, službeni ulaz KD V.Lisinski (Press konferencija za "Lisinski pod maskama") o/o Šef:

- četvrtak 9.2. u 18:00, Kongresna dvorana Zagrebačkog velesajma (Dodjela medalja za najboljeg sportaša sa invaliditetom), o/o ???:FOTKE - sa DANA DVORANE U LISINSKOM
fotke Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

Dirigentski štapić umjesto kod maestra, kod Šefa??????


Sa glavnim čovjekom Lisinskog, g. Siriščevićem
I Viki donosi dirigentski štapić maestru
I nastup u stanci koncerta
Da vidimo kako su počeci izgledali iz perspektive naših mažoretkinja, koje su vodile DNEVNIK

Tisućljeće smo započeli Euroligom. 22.1. je tim prvi puta vidio Tinanu, tada najmlađu mažoretkinju na Svijetu.


26. do 27.1. smo sudjelovali na 8. Svehrvatskom natjecanju invalida Domovinskog rata u Boćarskom domu, 8.2. smo promovirali Cibonu na Trgu bana Jelačića. U veljači smo plesali u Dugavama, bili smo u "Tramvaju zvanom čežnja",

Od 23. do 26.2. smo bili na turneji u Chalon sur Saoneu, Metzu, Luxemburgu, Charleroiu i Bonnu. Tako da smo u 4 dana obišli 5 gravova u 4 države (Francuska, Belgija, Luksemburg i Njemačka).

23-26.2.2001. Turneja Francuksa-Luxemburg-Njemačka, Nikolina Cvitanović
Dakle, Francuska-Luxemburg-Njemačka. Kasnije se pokazalo da je ta turneja bila jedna od zadnjih sa našim Pačićima, ali zato je bila prva na kojoj su zajedno s nama nastupali i dečki iz Straže. I bravo za njih! Nakon savladane početne treme ( a ni Alenu nije bilo lako ) zaista su bili odlični. Mislim da na same nastupe ne treba puno trošiti papir jer i sad me prođu trnci pri pomisli na onaj odvratni vjetar i hladnoću i vrhunac svega – SNIJEG na jednom od nastupa u sred bijela dana. Da stvar bude gora, kad smo počeli nastup bila je visoka temperatura i sunce, a tijekom nastupa temperatura je pala za nekih 10 stupnjeva. P.S. U uličici sa stupovima Ovčarić je zgazio ovcu!

Bilo kako bilo, pozdravili se mi od Francuske, pinklec na rame i smjer Luxemburga. Luxemburg će nam svima ostati u sjećanju prekrasna slika grada u ranim jutarnjim satima prekrivenog svježim snijegom. Stvarno prozor iz bajke. Nakon jutarnje kave nastavak putovanja do Bonna, završni dan karnevala. Da je Bonn stvarno velik grad, dobro su osjetile naše noge. Nastup od samo dvije riječi-hladnoća i defile, udarna kombinacija. Da je bar koji dućan nakon nastupa bio otvoren pa da nas je malo shopping ugrijao, ali ništa od toga. Neki su sjedili na kavi, neki su išli jest nešto, a neki su kao siročići čekali spas u obliku ženskog dijela tima da ih vrati do busa.

I tako je završila ta naša avantura, povratak u Zagreb je u busu donio par predstava i promovirao neke nove, plišane zvijezde, standardna kava u REM-u i napokon doma.

Iz skipte "Povijest mažoret plesa" (Alen Šćuric, Trenerska škola 2015.)

2.2.3. EUROPEAN MAJORETTES’ ASSOCIATION
15. siječnja 1999. europske, tradicionalne mažoretkinje konačno formiraju svoj savez pod nazivom EMA - European majorettes’ association (Europska mažoret asocijacija). Osnivačka skupština bila je u Zagrebu, gdje su se okupili predstavnici deset zemalja Europe (Bosna i Hercegovina, Češka, Hrvatska, Italija, Makedonija, Njemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija i Velika Britanija). Istim je odlučeno kako će sjedište EMA-e biti u Zagrebu. Prvi predsjednik EMA-e je g. Alen Šćuric (Hrvatska), a tajnik g. Emil Culinka (Slovačka).

EMA ima svoj natjecateljski pravilnik, a tri najbolje plasirana sastava na nacionalnim prvenstvima natječu se na Europskom prvenstvu mažoretkinja (1999. Hrvatska, 2000. Češka, 2001. V.Britanija, 2002. Poljska, 2003. Slovačka, 2004. Hrvatska, 2005. Rumunjska, 2006. Italija., 2007. Crna Gora, 2008. Rumunjska, 2009. Francuska, 2010. BiH, 2011. Hrvatska, 2012. Francuska, 2013. Češka... EMA danas broji 12 zemalja – članica (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Francuska, Hrvatska, Italija, Mađarska, Rumunjska, Srbija, Slovenija, Slovačka, Velika Britanija), sa više od 500 sastava i 50.000 mažoretkinja. EMA ima i 20 internacionalnih sudaca iz različitih europskih zemalja. EMA održava redovne skupštine svakih dvije godine, a osim Skupštine ima Upravni odbor i Nadzorni odbor. Manager EMA-e je Florian Virgili iz Francuske. EMA je oformila i Institut za proučavanje mažoret plesa kojeg vodi dr.sc. Mihai Kiss iz Rumunjske.

Nekoliko godina kasnije manja skupina mažoret sastava odvojila se od EMA-i i formirala je IMA-u da bi vrlo brzo, 2011. godine i IMA doživjela svoj raskol i odcjepljenje Čeških i Poljskih timova u novu asocijaciju IMDF. Obije asocijacije resi velik neprofesionalizam, fiktivne nacionalne asocijacije, malen broj natjecatelja, vrlo nestručan sudački kadar, pojedinci koji obnašaju sve bitne funkcije u nacionalnim savezima (predsjednik, predsjednik sudačkog odbora, glavni sudac, trener najboljih timova...), te vrlo niska kvaliteta organizacije prvenstva.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 08.02.2017. u 23:03) komentiraj (11)

ŠEF REIZABRAN ZA PREDSJEDNIKA EMA-e


Alen Šćuric je izabran za predsjednika EMA-e sa mandatom na još dvije godine. Uz njega članovi Upravnog odbora su prof.dr. Mihai Ludovic Kiss, dopredsjednik (Rumunjska), Marija Topić Ramljak, glavna tajnica (BiH), Aleš Breznikar (Slovenija) i Severin Desmacon (Francuska).

EMA je dobila svoju web stranicu na koju možete ići preko
ovog linka

Na web stranici imate gomilu korisnih podataka:
- kalendar događanja
- što je EMA-e
- povijest mažoret plesa sa gomilom fotografija
- popis članova
- kako postati član
- objavljeni su svi pravilnici na jednom mjestu
- svi ostali projekti poput "Razmjene mažoretkinja", smotre, festivali, edukacija...
- fotografije
- kontakti

Kao predsjednik EMA-e Šef je pokrenuo i novi projekt "Razmjena mažortkinja" o kojem ćemo pisati za koji dan.

EMA je dobila i novog punopravnog člana Rusiju, Federaciju mažoretkinja i twirlinga Rusije, sa sjedišem u Moskvi.


NAJMAŽORETKINJA SIJEČNJA

Monika Uđbinac*


Zbog velikog broja nastupa, vođenja tima na Međunarodnom turniru u mačevanju, predanost tima, lojalnosti, pouzdanosti i raspoloživosti za sve aktivnosti ili potrebe tima

ODAZIVANJE NA NASTUPE U SIJEČNJU

1. 3,00 Dajana Šerić

2. 3,00 Kristina Koledić
3. 3,00 Karla Kljutić

4. 2,50 Monika Uđbinac*
5. 2,50 Nikolina Sertić*
6. 2,50 Larisa Pintar
7. 2,50 Dora Hršak
8. 2,25 Silvija Koružnjak
9. 2,00 Petra Bulat*
10. 2,00 Eva Šurbek

Lista se računa kao zbroj u kojem
1 bod - bila je na nastupu
0,5 bodova - rekla je "da", ali nije bila na nastupu
0,25 boda - rekla je "ako baš moram", ali nije bila na nastupuNASTUPI

- četvrtak 9.2. u 11:30, službeni ulaz KD V.Lisinski (Press konferencija za "Lisinski pod maskama") o/o Šef:

- četvrtak 9.2. u 18:00, Kongresna dvorana Zagrebačkog velesajma (Dodjela medalja za najboljeg sportaša sa invaliditetom), o/o ???:FOTKE - sa KUTIJE ŠIBICA
fotke Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

(objavljeno: utorak, 07.02.2017. u 10:59) komentiraj (10)

JUČER SMO IMALI CAFNŠRAJT I INICIJACIJU


Jučer smo imali cafnšrajt (obilazak grada pod bakljama, sa zastavama i ključevima grada), staru zagrebačku tradiciju kada se proglašavao visoki vojni časnik. Naravno, cafnšrajt se odnosio na inicijaciju razvodnice Antonije Rihtarić, koja je tradicionalno bila u Starogradskoj vijećnici. Više o tome u jednom od idućih postova.

Post o Rihti je napisan 9.11. a link imate ovdjeNATJECANJA U 2017.
HMS je na svojoj skupštini donio slijedeće odluke:

- regionalno Središnje Hrvatske - nedjelja 2.4. u Jastrebarskom
- Državno, subota i nedjelja 13. i 14.5. u KarlovcuNASTUPI

- petak 3.2. u 7:30, Zavod za javno zdravstvo (Skupština EMA-e), o/o Ž:FOTKE - sa MEĐUNARODNOG KOŠARKAŠKOG TURNIRA U DUBRAVI
fotke Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja


Da vidimo kako su počeci izgledali iz perspektive naših mažoretkinja, koje su vodile DNEVNIK

U studenom smo bili na nekoliko utakmica košarkaške Eurolige i otvarali smo izložbu "Najkolekcionar" Radio Sljemena. U prosincu smo svaki dan (31 dan za redom) radili promociju Marcatonea u Donjem Stupniku, tada prvog mega-shoping centra u Hrvatskoj. Bilo je prezabavno jer su cure bile na rolama i u uniformama i narolale su se za tri života. Paralelno sa time smo radili Bal Kanadsko-hrvatskog društva prijateljstva u Esplanadi, Pa bal Marice hrvatskih iseljenika, boksačku večer Zagreb-Sarajevo u Kutiji Šibica i Božić u Ciboni

Te smo godine prvi puta napravili komplet za Unuku Djeda Mraza (za Mercatone)A plesali smo i na utrci automodelara, pa su cure malo vozile minijaturne autiće.Iz skipte "Povijest mažoret plesa" (Alen Šćuric, Trenerska škola 2015.)

2.2.2. NATJECANJA I SAVEZI MAŽORETKINJA DO 1999. GODINE
Nakon II. svjetskog rata u Francuskoj već postoje prvi pravilnici koji se posebno razvijaju šezdesetih godina. Posljednji poznati pravilnik je iz 1969. godine, u kojem propisuje ne samo način ocjenjivanja i nedozvoljene korake, već i izgled formacije, naputke za izvođenje, te pravila odora, pa čak i način vezanja kose i dozvoljene ukrase na odorama. Sedamdesetih godina Francuska broji više od stotinu mažoret-sastava.

Francuski i druge mažoret plesove USTA (twirling baton) je sedamdesetih godina uspjela gotovo uništiti prvenstveno zato što nisu bili ujedinjeni u jedinstven savez. Indikativna je rečenica jednog nizozemskog trenera sa kojim je autor ovog materijala razgovarao krajem prošlog stoljeća i koji je rekao: «USTA je došla sa natjecanjem twirlinga. Mogli smo se ili prilagoditi ili ne natjecati se i staviti u pitanje egzistenciju svoga kluba. Nakon što se stvorila kritična masa, svi ostali su se žurno pridružili. Pa i mi. I onda smo se počeli natjecati po nekim drugim pravilima, koja su sve manje bila mažoretkinje, a sve više twirling. U par godina mažoretkinje su tako nestale i zamijenili su ih trikoi, dvorane i twirl. Danas mi je žao što se to desilo».

U istočnoj Europi to twirling ekspanzija se nije desila prvenstveno zato što Amerikanci nisu imali pristup iza Željezne zavjese. I zato se mažoret ples nesmetano razvijao još tridesetak godina nakon Zapadne Europe (tijekom 70-tih, 80-tih i 90-tih). Upravo stoga danas i mažoret ples jeste mnogo razvijeniji u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, BiH, Rumunjskoj... nego u Zapadnoeuropskim zemljama. Današnjem čitatelju mora biti jasno da još sredinom devedesetih nije bilo interneta i da su informacije vrlo teško kolale.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 01.02.2017. u 00:45) komentiraj (13)

U NEDJELJU 6 NAŠIH MAŽORETKINJA DOBIVA LICENCE


U nedjelju na Skupštini HMS-a u Virovitici, naše trenerice koje su završile Trenersku školu i sudačke pripravnice dobivaju svoje licence. I zato za Viroviticu idemo sa dva auta. Prva delegacija.


NASTUPI

- nedjelja 29.1. u 7:30 ured (odlazak na Skupštinu HMS-a u Viroviticu), o/o Šef

- utorak 31.1. u 18:30 Palmotićeva 30 (Inicijacija za novu razvodnicu), o/o ŠefFOTKE - sa UTAKMICE DINAMO-LOKOMOTIVA
fotke Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinjaKAKO SE PRIPREMAJU NASTUPI

Obzirom da Zagrebačke mažoretkinje održe do 250 nastupa godišnje organiziranje nastupa je postalo rutina. Kako smo o protokolima i ceremonijalima već opširno pisali, danas ćemo vam otkriti kako se pripremaju plesni nasupi.

Naši uvjeti za plesne nastupe:
- pozornica najmanje 100 kvadrata, od kojih ni jedna stranica ne smije biti manja od 8 metara (znači 8x13, 9x12, 10x10)

- visina od najmanje 6 metara

- kvalitetan razglas

- osvjetljenje ne smije biti direktno usmjereno na mažoretkinje (frontalna svjetla, topovi...)

Uz to, ovisno o situaciji imamo i dodatne zahtjeve poput prijevoza, garderobe, osvježenja...

Kad se dogovara nastup uvijek se unaprijed dogovara količina koreografija i toliko ih se spremi. Najgore je ako onda netko ulati i kaže "kasni gradonačelnik, dajte još jednu-dvije". Često kada mi spremimo "jednu više", ali bilo je i slučajeva kad smo morali ponavljat koreografije da izvučemo stvar.

Za neke nastupe radimo program komunikacije sa publikom gdje iz publike izvučemo dvije dragovoljke pa ih nagovorimo da bacaju štap za nagradu. I tu naravno bude smjeha, a publika vidi kako to nije lako.

Koji puta naručioci imaju posebne zahtjeve koje mi onda ostvarimo:

1. Koreografije u posebnom ambijentu. Ovo je najčešće kod Lisinskog gdje plešemo ispred pozornice na prostoru 25x3 metra, ili po stepenicama...

2. Koreografije na posebnu glazbu (pjevači, Filharmonija...)

3. Koreografije sa posebnom simbolikom (sponzori, posebni događaji kada moramo npr. ispisati slova prvenstva...).

4. Koreografije sa posebnim efektima (svjetlosni štapovi, posebni kostimi...)

5. Završetak koreografije na poseban način (npr. štapovi prema orkestru, špalir, oko uglednika...).

U svakom slučaju priprema nastupa je 50% uspješnosti nastupa i zato mi mnogo radimo na upoznavanju prostora, publike, pripremi...

Konkretan postupak u samoj realizaciji nastupa je:
1. Mažoretkinje dolaze sat vremena prije, šminkanje, oblačenje, eventualno brzinska proba pozicije

2. Šef brifira predvodnicu oko posebnih zahtjeva, načina početka koreografije (najava, muzika...), kako se mijenjaju formacije tzv. "pretumbavanje" (na glazbu ili "na suho").

3. Predvodnica daje raspored koreografija i Šef to piše na postit

4. Šef brifira tim ako postoje posebne okolnosti (publika, kamere, VIP osobe, osobe kojima se salutira, kraj u špaliru...)

5. Izvježbavaju se specifičnosti (npr. postavljaju pozicije parova u špaliru).

6. Pola sata prije odlazi se na nastup

7. Predvodnica se upoznaje sa pozicijom i pozornicom

8. Šef za to vrijeme spaja laptop na razglas i provjerava jel sve OK sa izlazom na liniju.
- u "koferu za nastup" uz laptom i sve moguće kablove za spajanje na miksete, imamo još i backup na dva MP3, te još dva CD-a

9. Predaje se najava voditelju (imamo ih razlilčitih dužina i na raznim jezicima)

10. Postavlja se početna pozicija. Posljednje brifiranje i provjera jel sve OK (eventulane posljednje izmjene, improvizacije je, nažalost, način funkcioniranja u Hrvatskoj).

11. I konačno nakon najave kreće....

Tijekom nastupa potrebna je stalna neverbalna komunikacija sa predvodnicom, ukoliko treba smanjiti program, prekinuti ga zbog dolaska VIP-ovca, promijeniti redosljed...
IMMANUEL KANT
(1724-1804, njemački filozof)

Vrlina je pobjeda volje nad nagonima.

Imajte malo strpljenja – tračevi nisu dugog vijeka.

Smrti se najmanje boje oni čiji život ima najveću vrijednost.

Ljepota je ono što nam godi, a da pri tome nemamo nikakav interes.

Sreća nije ideal razuma, već ideal mašte.

Stid je posljedica osjećaja časti.

Bez poštovanja nema ljubavi.

Biti prijatelj svakomu isto je i što biti prijatelj nikomu.

Bolje ne znati malo i temeljito nego mnogo i površno
NACIONALNA I SVEUČILIŠNA BIBLIOTEKA

Nacionalna i sveučilišna biblioteka (NSB) je središnja knjižnica Sveučilišta u Zagrebu i Republike Hrvatske

- osnovana 1607. (Isusovačka knjižnica)
- 1645. knjižnica imala profesionalnog knjižničara, posebnu dvoranu i pravila o čuvanju i posuđivanju knjiga
- 1669. osnivanjem Filozofskog fakulteta knjižnica dobija akademski status i naziv "Academia Zagrabiensis"
- od 1816. svaka knjiga i novina koja se izda u Hrvatskoj kopiju mora dostaviti NSB-u
- 1913. NSB se seli u zgradu današnjeg Državnog arhiva koja je projektirana i građena samo za nju, kao namjenska zgrada
- 1995. NSB se sli u današnju zgradu

NSB U BROJKAMA:
- 3 milijuna knjiga (svezaka)
- zatvoreno spremište – pokretni regali 110.000 metara.
- čitaonice sa slobodnim pristupom – police 12.900 metara.
- prostor Knjižnice 44.432 metara kvadratnih.
- 1100 mjesta,
- dodatno 64 mjesta u čitaonicama zbirki posebne građe, dodatno 8 mjesta za slušanje, 7 pojedinačnih soba za studijski rad i 2 sobe za grupni rad.
- 10 odjeljaka za studijski rad.
- 100 mjesta u dvoranama za seminare.
- 150 mjesta u čitaonici za večernji rad (21 – 24 sata).
- posjeta Knjižnici 357.291, sa virtualnim posjetima preko milijun godišnje------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: petak, 27.01.2017. u 23:36) komentiraj (15)

NA SEMINAR OSIM MAŽORETKINJA I TRENERA IDU I JUNIORSKA I KADETSKA PREDVODNICA


HMS idući vikend organizira seminar plesnih tehnika kojeg vodi prof.dr. Mihai Kiss iz Rumunjske. Zagrebačke mažoretkinje su prijavile za seminar mažoretkinje Seniorskog 1A, trenere, te juniorsku i kadetsku predvodnicu.


NASTUPI

- nedjelja 29.1. u ???? ured (odlazak na Skupštinu HMS-a u Viroviticu), o/o ŠefFOTKE - sa PLAVO-BIJELOG TRENINGA 2. diofotke Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

Viki je dobila zadatak prepilit komad drva. Al tata je zapakirao najtvrđe drvo koje je mogao pronač. Misija nije obavljena. A baš se jako trudila...Kralj se patila sa zakrpavanjem čarapa
Ana je morala odradit sistematski pregled


U prvom igri uvjerljivo su pobijedile cure iz formacije jer su najbolje bile Skočka, pa Jerko i Noklica.

Potom smo igrali igru gusjenice
U ovoj igri pobjedile su fazanke, i time osvojile soj prvi bod u Plavo-bijelim natjecanjima. 1:1


Potom smo igrali igru marame i brojeva 2:1 za formaciju
Predzadnje smo igrali igru boja gdje su pobijedile fazanke pa je bilo 2:2


Iduća igra bila je stolice


Pobjeda za formaciju i na kraju je to bilo 3:2 za formaciju


Na samom kraju smo si pogledali prvi dio fotki sa nastupa prošle godine
Da vidimo kako su počeci izgledali iz perspektive naših mažoretkinja, koje su vodile DNEVNIK

U listopadu smo plesali na Međunarodnoj karting utrci u Španskom, radili za kongres Transfrigo grupe, dočekali smo prvi zrakoplov LOT-a iz Varšave, promovirali smo najbolju INA benzinsku pumpu u Jakovlju, plesali na utakmici sa Škotskom, Primio nas je Predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić u Predsjedničkim dvorima,...radiil smo za Core Diplomtique u Dvorcu Bežanec u Pregradi, na projektu "Mačevanjem protiv droge".

Smotra mažoretkinja u Petrinji, 24.9.2000. (Lana Ribarić)
Nakon Pukijeve svadbe u subotu, evo nas opet na okupu u nedjelju ujutro. Mjesto sastanka:parkiralište Cibone; vrijeme polaska: puno kasnije od planiranog! – jer smo trebale obući najdraži nam HNS, a falilo je šilterica. Nakon nemoguće misije, tj. Pokušaja da se nađe još koja kapa, Big Boss je teška srca odlučio da nam ne trebaju (istina), pa smo prvo nahranili tutače, a zatim nastavili put do Petrinje. Sve je bilo divno i krasno, osim one kazete koja je Miljenku, Tamaru, Uzelac i mene ubila u pojam. Kad kažem da smo bile u Matizu, mislim da znate o kojoj kazeti je riječ, jer sve smo ju doživjele barem jednom. Došavši u Petrinju bili smo u nenadanom turističkom razgledavanju grada, jer nismo znali kak doć do petrinjskog stadiona gdje se trebala održati smotra. Kad su nas napokon prosvjetlili brzo smo došli do odredišta i usidrili se u Caffe bar-Disco clubu "Kavez" kojem bi bolje pristajalo ime "Rupa". Mali predah...i već uskačemo u uniforme. Nismo baš bile raspoložene za Brundačin "autoritet" pa nas je jedva složila u formaciju i zajedno s Petrom zaključila da smo hahari i da bi trebale promjeniti ime u Zgb. hahari...

Napokon počinje defile! Nije bilo ugodno stupati po travnjaku punom rupa pa smo jedva čekale da se zicnemo jer su nas noge ubijale. Pošto smo koerografiju plesale zadnje imale smo vremena da se najedemo prije ostalih. Roštilj i kotlovina bili su savršeni – svaka čast kuharima, među kojima je bio i naš kulinarski majstor ARNO! Prije koerografije imala sam groznu tremu... Kasnije je bilo lakše. Svi su nam pljeskali i davali veliku podršku.Glazba je završila... jedva sam se digla iz špage i nisam vjerovala da sam to preživjela.

Sastav koji je "impresionirao" Alena bio je Samobor. U hlačama i bijelim košuljama plesale su uz glazbu iz Jamesa Bonda, i normalno valjale po podu i baratale pištoljima, koji su of course obavezan "pribor" svake mažoretkinje. Dosta o službenom dijelu! Prije defilea Alen nam je rekao da će se, tak iz zezancije ali uz dobru nagradu, održati natjecanje u zabavnim igrama. Natalija i Andreja Đukić već su vježbale hodanje u paru sa zavezanom nogom, a Igrec je skakala s klupice (čak i u uniformi) kako bi kasnije čim bolje skočila s nekakve daske... nažalost nijedno nije održano. Natalija i Andreja su se zamatale wc-papirom, Cvitanović i Čorić su se šopale kolačima, Trbušić je uz neizostavne kukiće morala dogurati limenku do "cilja" uz pomoć krumpira koji je visio oko struka, ja sam morala ulovit, zagrist jabuku na špagi...itd... Uglavnom osvojile smo jedan jedini bod. Ipak, samo smo gledale kako je Karlovac dobio za 1.mjesto veliku tortu. Sad je još ostalo vremena za ludovanje u "kavezu" ili grijanje u autu, ali ni to grijanje nije prošlo bez ludovanja – blicali smo jedni drugima i time usput zbunjivale slučajne prolaznike. Kad je Alen odlučio da bi mogli krenuti, zapjevale smo "Aleluja!" i u polusnu smo došli natrag u Zagreb. Bile smo mrtve umorne i jedva smo čekale da se pokupimo doma.

Najveća provala ikad doživljena - razgovor Lane Ribarić s jednom samoborskom omladinkom:
LANA: "Ti si mažoretkinja?"
CURICA: "Da."
LANA: "A jel imaš štap?"
CURICA: "Ne, ja sam ona s košarom!!!"
Iako to inače radimo danas ćemo ponoviti ovu fotku sudaca koji su sudili Hrvatskoj finale protiv Francuske 2009. u Zagrebu. Kako je vrlo moguće da će se u finalu i opet naći Hrvatska i Francuska, nadamo se da će suditi suci koji neće imati ovakve izraze lica.


Iz skipte "Povijest mažoret plesa" (Alen Šćuric, Trenerska škola 2015.)

2.2.1. TWIRLING-BATON UNIŠTAVA MAŽORETKINJE
1958. u Americi se osniva asocijacija USTA (United States Twirling Association), a nešto kasnije i NBTA (National Baton Twirling Association). Ove dvije asocijacije osnivaju svoje ispostave i u Europi od 1975. Twirling-baton je športska disciplina, a sami baton-twirleri se smatraju gimnastičarima, te se i učlanjuju u nacionalne gimnastičke udruge. Tako je Twirling-baton savez Italije član Gimnastičkog saveza Italije. No, u većini zemalja twirling-baton se razvija kao samostalan sport te se vrlo uspješno učlanjuje i u Olimpijske odbore. Hrvatski twirling savez član je Hrvatskog olimpijskog odbora već nekoliko godina iako je posljednje godine prestao sa aktivnim radom. Twirleri su najavljivali kao će se twirling baton 2008. godine pojaviti na Olimpijadi kao pokazni sport, no isto se nije desilo niti 2008, a niti 2012.
Twirling-baton zadaje popriličan udarac mažoret-plesu u Zapadnoj Europi 70-tih i 80-tih godina. Ipak mažoret-izražaj se uspijeva održati u Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Španjolskoj, dok ga twirl potpuno uništava u Nizozemskoj i Belgiji. U zemljama Zapadne Europe gdje su mažoretkinje opstale, djeluju poprilično neorganizirano, bez saveza i uz tek nekoliko sastava.
1995. NBTA počinje novu kampanju u Europi. Nakon deset godina djelovanja isključivo u twirling-batonu proširuje svoju djelatnost i na mažoretkinje, te osniva europsku sekciju mažoretkinja. Sličan potez učinila je i USTA osamdesetih, no već u devedesetima grupama mažoretkinja zabranila je korištenje naziva mažoretkinja, pri čemu je sam mažoret-program uspjela transformirati u čisti twirling-baton. Svakako je indikativno kako NBTA u Americi nije organizacija mažoretkinja, čak štoviše mažoretkinje zabranjuje, dok ih u Europi tolerira i čak tvrdi da je istinski borac za mažoret-ples. No, istovremeno je NBTA definicija mažoretkinja identična definiciji twirla, te se A-kategorije u mažoretkinjama i twirlu nomotehnički reguliraju i ocjenjuju na isti način. Jednako tako NBTA neskriveno iznosi kako su mažoretkinje dinosaurusi i izumiru, te promovira kako bi najtalentiranije mažoretkinje i mažoret-skupine kao nastavak uspješne karijere trebali nastaviti natjecati se u twirlu, koji smatraju višim nivoom plesne tehnike sa štapom.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 25.01.2017. u 00:43) komentiraj (10)

NAPUTAK ZA PONAŠANJE NA HLADNOĆI


NAPUTAK ZA PONAŠANJE NA HLADNOĆI

1. Biti na otvorenom što kraće, tj. kad god možete koristiti zatvoren prostor (npr. tramvaj za samo jednu stanicu, prolazak kroz školu, a ne izvan nje, nakon 15-tak minuta hodanja skloniti se na toplo u kafić ili javnu zgradu...). Izbjegavajte propuh i vjetar jer on pojačava efekte hladnoće (hodajte u zavjetrini). Pojava drhtavice kod predugog izlaganja hladnoći (posebno "cvokotanje zubima"), znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor.

2. Odjeća mora biti slojevita, tj. sastavljena od više komada (stoga je ispod hlača dobro imati hulahopke ili duge gače). Koristite topao i širok donji veš (sada nije vrijeme za tange), te obavezno potkošulju.

3. Odjeća ne smije biti preuska, nego komotna da zadržava toplinu. Izbjegavajte tajce osim ako preko njih još nemate hlače.

4. Vanjski sloj odjeće mora biti nepropusan na vjetar i vlagu.

5. Odjeća treba biti od vune, polipropilena ili svile koji zadržavaju više topline, a unutarnja odjeća od pamuka.

6. Obavezno zaštitit glavu kapom i to preko ušiju, ruke rukavicama, a na noge staviti debele čarape, vrlo dobra opcija su vunene čarape. Nosite tople čizme ili bar visoke tople cipele. Nikako ne nositi suknje ili haljine zbog izloženosti noga hladnoći.

7. Usta prekriti šalom ili kragnom dolčevite da se direktno ne udiše hladan zrak.

8. U slučaju pojačanog znojenja potrebno je presvući vlažnu odjeću, znači nakon treninga obavezno presvući odjeću prije izlaska na hladnoću.

9. Ako se smočite (pada snijeg, grudanje, poliveni ste) odmah uđite na toplo i osušite se. Ni na koji način sa mokrim rukama, nogama ili ostalim dijelovima tijela ne smijete biti na hladnoći.

10. Izbjegavati teži fizički rad na otvorenom zbog ubrzanog disanja na hladnoći. To znači da izbjegavate i brzo hodanje ili trčanje.

11. U organizam unosite dovoljno tekućine, i to u obliku toplih čajeva, vruće čokolade, i toplih juha.

12. Izbjegavajte alkohol.

13. Konzumirajte što manje kave, najviše dvije šalice dnevno.

14. Kada dođete kući zagrijte se, otuširajte toplom vodom ili još bolje legnite u toplu kupku i utoplite se dekom.

15. Ako su vam ruke ili noge ekstemno pothlađene (ili imate ozebline) ne zagrijavajte ih naglo, nego stavite prste u kosu ili sjednite na njih, te ih postepeno zagrijte.

16. Koristite grožđanu mast za usne (da vam ne ispucaju od hladnoće), te kreme za ruke i lice nakon što stignete kući (od hladnoće koža se posebno isušuje)

17. Oprezno hodajte i izbjegavajte površine koje su zaleđene ili bi mogle biti zaleđene a vi to ne možete vidjeti (mrak). Ovo se posebno odnosi na stepenice, rubove nogostupa, nizbrdice i uzbrdice, te visinske prepreke (zidiće, kosine, rampe za invalide, ulaz i izlaz iz vozila javnog gradskog prijevoza...)

18. Ne nosite štikle jer je hodanje po zamrznutim površinama u njima ekstremno opasno. Obuća treba imati debele narezane đonove radi manjeg proklizavanja (zimske čizme, gojzerice, timbice, marte, vojne čizme, buce…).

19. Hodajte neposredno uz fasadu kuće ili daleko od kuća i zgrada, radi snijega koji se otapa i pada sa krovova što je ektremno opasno (pad mokrog i teškog snijega sa 20 metara visine može vas ozbiljno ozlijediti ili čak ubiti).

20. U slučaju trnjenja, gubitka osjeta (ne osjećate prste, obraze, nos, tabane, uši...), ako vam je koža izrazito blijeda, a nakon što se utoplite izrazito crvena, potrebno je javiti se liječniku.NASTUPI

- nedjelja 29.1. u ???? ured (odlazak na Skupštinu HMS-a u Viroviticu), o/o ŠefFOTKE - sa PLAVO-BIJELOG TRENINGAfotke Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

U ponedjeljak smo imali plavo-bijeli trening. Ovaj puta on je bio potpuno drugačiji. Prvi dio je bio "što rade naši mame i tate". Prva skupina su bile mažoretkinje koje imaju tate majstore, a koji su morali napraviti gablec na gradilištu. Trgati kruh rukama, otvoriti pivu bez otvarača, jesti masne sardine prstima i obrisati se o radne hlaće, narezati i jesti luk, pričati masne priće o politici, nogometu, curama...

Od Jerko tata je visoki časnik Hrvatske vojske, pa nam je Jerko u punoj ratnoj opremi držala stražu, pri čemu joj je Viki svakih par minuta zapovijedala "pozooor", "na desno", "na lijevo", "običnim korakom stuuupaj", "čelom nazad", "namjestu odmor". OK, Viki je smislila i neke svoje zapovijedi pa smo mogli čuti "čelom okreni se", "supaj po stepeee-ni-ca-ma", "na mjesu odmor na sto-li-ci", "na mjestu odmor na po-du", "sta-ni-od-mah"....
Od Agić mama je kuharica, pa je Agić morala istući snijeg od bjelanjka, no ručno, sa pjenjačicom, bez miksera. Mislila je da će to raditi cijeli trening, ali je uspjela istući snijeg u samo 5 minuta.
Ćurko je bila poštarica i morala je dostaviti vrlo neugodnu preporučenu pošiljku koju nisam htio potpisati


Zaštitarke Črnec i Gorše su nateravale Franc koja je bila kriminalac i morale su je privest. U žaru borbe uspjeli su i našeg vojnika Jerko odvuć tri metra i srušit na pod


Jelena je oponašala svoju mamu koja je fizioterapeut, pa je Viki dobila besplatnu masažu


E sad... tko će se sjetit da je krema bila vani na -10 i da kad ju takvu staviš na golu kožu rekacija je "AAAAAAAAAAAAAAAA.... Jelena je......"


Kljutićka je bila trenerica (tata), a Skočka, Domitrović i Valerija su bile svoje mame dakle uredski djelatnici kojima se baš i ne trenira na team buildingu koje im je naredio direktor. Ni bog ih ne bi natjerao na trčanje ili sklekove, pa tu nije pomogla ni Kljutićkina zviždaljka i tihi glasić


Na kraju je došao direktor i krenulo je ulizivanje uredskog djelatništva, pa su se sklekovi ipak napravili


Koledićka je morala prodati satove. Iskreno nije baš ni uspjela jer je sve dala u totalno bescjenje...
Franc je naplačivala kazne za Zagrebparking. Pa je bilo i fizičkih okršaja


...zbog čega su morali reagirati i zaštitari


Tinana je glumila svog tatu. Nagradno pitanje "tko je bila Tinana?"


Tate elektrotehničari su "natjerali" Perić da postavi liniju (neuspješno) i Uđbinac da postavi video sustav (uspješno)


Hršak i Klobučar su bile konobarice, pa su imale utrku kroz dvoranu sa tacnama i čašama punim vode
Dančika je prodavala knjige. Prastare pravničke knjige koje baš i nisu naišle na pretjerani interes puka. Osim kod Bulatice koja je sa rukama u džepovima pokušavala otkriti "što to do vraga radi ova žena".
...nastavak u idućem postu!
U ovoj rubrici pišemo o bivšim Zagrebačkim mažoretkinjama koje su danas vrlo uspješne žene

TIHANA HAMATA

diplomirana inženjerka matematike

Tihana je rođena 25.7.1988. u Zagrebu. Nakon maturirane V. gimnazije (najbolja gimnazija u Hrvatskoj), upisala je Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, inženjerski smjer matematike. Po diplomi zaposlila se u IT tvtki Cobis gdje je bila konzultant za implementaciju skladišta podataka i izvještajnih sustava (dana Warehouse / Business Intelligence consultant), a potom je prešla u Alfatec na isto radno mjesto.

Zagrebačke mažoretkinje upisala je 1995. kao juniorka. U juniorski 1A ušla je 1997. godine. Bila je juniorska predvodnica. U seniorski 1A je ušla 2004, a iduće godine je ušla u 1. formaciju. Razvodnica je postala 2006. je ušla u seniorski 1. a, a iduće godine u 1. formaciju. U juniorkama i seniorkama je ukupno osvojila 20 medalja. Bavi se planinarenjem i badmintonom.

Najdraži nastup u Zagrebačkim mažoretkinjama: Jedna od onih utakmica na Maksimiru. Dinamo je očekivano pobijedio (ni ne sjećam se koga), ali ovaj nastup je bio različit jer sam dobila Ćorlukin dres :-)

Najatraktivnije putovanje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: Turneje po Francuskoj

Najljepši događaj u Zagrebačkim mažoretkinjama: Team building, 3 dana kupanja, sunčanja i zafrkavanja, bez treninga!

Interesantan događaj ili anegdota u Zagrebačkim mažoretkinjama: Bilo je puno interesantnih, ali što se dogodi na nastupu/treningu/turneji ostaje na nastupu/treningu/turneji

Kako su mažoretkinje utjecale na njen budući život: Naučila sam da ako uložiš puno truda i ako si timski igrač, ni uspjeh neće izostati. Također, za život su od pobjede puno važniji porazi i način na koji ćeš se s njima nositi. Ako izgubiš od boljeg tima, trebaš se zapitati zašto se to dogodilo i kako ga idući puta pobijediti. Velika prednost timskog sporta je što relativno rano naučiš da to tako funkcionira u životu

I dalje sa Zagrebačkim mažoretkinjama:
- kao juniorska predvodnica Tihana nikada neće „moći otići iz tima“

Poruka Zagrebačkim mažoretkinjama:
Držite se skupa. S vremena na vrijeme priredite Šćuricu spaćku :-)

KOLIKO KILOMETARA PROĐU NAŠI AUTI

Zagrebačke mažoretkinje u svom voznom parku imaju tri automobila (Suzuki Grand Vitara i dva Toyota Yarisa), te jedan skuter.

U godinu dana automobili nam naprave 48.102 km
Moped nam napravi 2.042 km

Tako da nam vozni park napravi u godinu dana 50.144 km

Što znači da vozni park svage godine pređe više od jednom oko zemaljske kugle (1,25 puta)

Uz to maksimalno nastojimo izbjegavati korištenje voznog parka pa
- koristimo javni prijevoz (vlak, autobus, avion)
- često iznajmljujemo rent'a'carove (javnim prijevozom do destinacije, pa onda rent'a'car)
- koristimo vozni park sponzora (posebno kombije za prijevoz više osoba)
- koristimo vozila naših članova kada treba prevesti cijeli tim za što nije dostatan naš vozni park
- daleko najviše kilometara napavimo iznajmljenim autobusima
Naglašavam da nisam ni nutricionista, ni liječnik, potpuni sam laik. Samo sam pročitao brdo knjiga o zdravijem načinu života, razmislio o tome što sam pročitao, probao sam mnogo toga od onog što sam pročitao i eto našao recept koji je uspio. No, ovo su samo moja opažanja i moje iskustvo i ni na koji način nisu vam popovanje, naputak ili recept za mršavljenje ili zdravstvene probleme. Ovdje samo prenosim u knjigama objavljene stavove pojedinih doktora i nutricionista, koji nisu moji stavovi, ali su se meni pokazali uspješnima. Za ozbiljne savjete morate se obratiti nutricionistu, liječniku ili specijalistu za dijete.

BIJELI GRAH JE PRIRODNI ANTIOKSIDANT
Grah je dobar želite li izgubiti na težini jer daje osjećaj sitosti duže vrijeme (no Dukanova dijeta ga ne dozvoljava), snižava razinu kolesterola, sprječava razvoj srčanih bolesti, te čisti tijelo od otrova. Grah sadrži zdrave ugljikohidrate i vlakna. Ekstrakti bijelog graha smanjuju apsorpciju kalorija iz ugljikohidrata i umanjuju želju za slatkim. Najbolji grah je adzuki grah jer je niskokaloričan, no prepun hranjivih sastojaka. Mungo grah je najbolji detoksikant. Bijeli grah je zdrav, crveni grah treba izbjegavati.

Ostale dobre grahorice
Bob, soja i leća bogat su izvor proteina koje ne sadrže masnoće. Soja je odlična zamjena za meso, a ima velik broj antikancerogenih svojstva.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: ponedjeljak, 23.01.2017. u 11:27) komentiraj (11)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se