STIPENDIJE


Sve detalje o stipendijama i potrebnim dokumentima dobili ste u flajerima koji su se dijelili prošli vikend. Podsječamo da je rok za predaju dokumenata 21.11.2016. svojoj trenerici ili poštom u ured, te da se naknadne molbe neće uvažavati.

Zagrebačke mažoretkinje su jedini tim u Zagrebu koji odobravaju ovakav tip stipendija već 23 godina na što smo vrlo ponosni.NASTUPI

- subota 22.10. u 16:30 na lokaciji prema dogovoru sa Kralj (turnir Branko Bošnjak, Samobor), o/o Kralj

- subota 22.10. u 15:00 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Cibalia), o/o Šef

- nedjelja 23.10. u 11:30 Karting centar Špansko (INA Delta utrka), o/o Agić

- nedjelja 23.10. u 16:00 Karting centar Špansko (dodjela nagrada na INA Delta urtka), o/o Jerko

- četvrtak 27.10. u ???? OŠ Ivana Filipovića (Dani jabuka), o/o Šef
# plesni nastup Seniorskog 1A

- četvrtak 27.10. u ???? Zagrebački velesajam (Football fest), o/o ????

- petak 28.10. u ???? Zagrebački velesajam (Football fest), o/o ????FOTKE - sa EUROPSKOG PRVENSTVA MAŽORETKINJA - 6. dio

Slike Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

dodjele

ŠTO SU TO RAZVODNICE

Povijesno razvodnice su nastale kao jedini način brze i efikasne komunikacije u timu, a prije masovne upotrebe mobitela. Kada je trebalo skupiti mažoretkinje Seniorskog 1A sastava za hitan nastup ili ih obavijestiti o nekoj hitnoj i važnoj stvari u timu, uprava bi nazvala 4 razvodnice i 2 predvodnice koja je svaka potom nazvala po 4-5 mažoretkinje koje su joj pripadale, te bi potom informaciju vratila upravi.

Kako su razvodnice bile najbolje među mažoretkinjama tako su one postale i statusni simbol. Prve oznake razvodnica bile su trake na rukavu, potom pletovi na kragni, a bi danas to bile šestokrake zvjezdice sa grba grada Zagreba.

* mažoretkinja 1. formacije
** razvodnica
*** zamjenica predvodnice
**** prva predvodnica

Zagrebačke mažoretkinje imaju 4 razvodnice, a nova razvodnica se bira nakon što se isprazni mjesto razvodnice. Razvodnice imaju svoju inicijaciju u Skupštini grada Zagreba kojoj prethodi stara zagrebačka tradicija „cafnštrajt“ (obilazak grada pod bakljama), o čemu više možete pročitati u ZA-MA-GAZINU od 24.11.2015.

Danas je dvojaka funkcija razvodnice. Osnovno je da je razvodnica statusni simbol, tj. to su djevojke koje su kvalitativno iznad ostalih mažoretkinja, a ispod predvodnica, tj. rejtinga 3-6. Ona sa rejtingom 3. je prva razvodnica i mijenja predvodnice ukoliko ni jedna od njih ne može voditi tim. Kao takve razvodnice uvijek dobivaju bolja mjesta u autobusu i avionu, bolje sobe u hotelima, dobivaju veće stipendije, imaju i više sportske i druge opreme, te niz drugih privilegija spram ostalih mažoretkinja.

Druga funkcija razvodnice je da vodi razvodničke grupe. Svaka predvodnica i razvodnica ima svoju grupu sa po 4-5 mažoretkinja u grupi (jednak je broj mažoretkinja 1. formacije i 2. formacije u svakoj razvodničkoj grupi). Razvodnica se brine za napredovanje, kontrolu, motivaciju i probleme mažoretkinja svoje razvodničke grupe. O tome više možete pročitati u ZA-MA-GAZINU od 22.1.2016.

Razvodnice pripadaju Savjetu Zagrebačkih mažoretkinja o čemu više možete pročitati u ZA-MA-GAZINU od 15.4.2016., a pripadaju i užem savjetničkom timu za najvažnija pitanja i strategiju Zagrebačkih mažoretkinja.
Albert Camus
(1913-1960. francuski književnik i filozof)

Tko prestane biti prijatelj, prijatelj nikada nije ni bio.

Ne hodaj iza mene; možda te neću voditi. Ne hodaj ispred mene; možda te neću slijediti. Samo hodaj kraj mene i budi mi prijatelj.

Zao pas laje u mislima čak i onda kad šuti.

Bolje prokockati svoju mladost, nego ne učiniti s njom baš ništa.

U nedostatku ljubavi možemo pokušati imati čast.
ZAGREBAČKA NADBISKUPIJA

Majka Božja Kamenitih vrata, zaštitnica Zagrebe
31. svibnja - Dan grada Zagreba

Zagreb je biskupija od 1094. godine,
a nadbiskupija od 1852.

Do sada je bilo
72 biskupa
8 nadbiskupa, od čega je 6 bilo kardinala (Haulik, Mihalović, Stepinac, Šeper, Kuharić i Bozanić)
- trenutni nadbiskup i kardinal je uzoriti g. Josip Bozanić (od 1997. godine).
- kadinar Alojzije Stepinac je blaženik katoličke crkve

Zagrebačka nadbiskupija ima:
- 5 arhiđakonata koji imaju 21 dekanat
- 206 župa sa 365 svećenika
- 19 muških i 34 ženske redovničkih zajednica
- uz nadbiskupa Zagrebačka nadbiskupija ima 3 pomoćna biskupa (Valentin Pozaić, Ivan Šaško i Mijo Gorski)

Ustanove Zagrebačke nadbiskupije:
- Caritas
- 4 doma za nezbrinutu djecu i potrebite
- Hrvatsko katoličko sveučilište sa 5 studija
- Katolički bogoslovni fakultet
- Nadbiskupsko sjemenište
- Nadbiskupska klasična gimnazija
- Ženska opća gimnazija Sestara milosrdnica
- Osnovna katolička škola
- 12 vrtića
- Dom za nemoćne i svećenke u miru

U Zagrebu je i:
- sjedište Hrvatske biskupske konferencije
- Apostolska nuncijatura (veleposlanstvo Vatikana) - trenutni papinski nuncij je Alessandro D'Errico
- sjedište Vojnog ordinarijata (vojne biskupije)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: petak, 21.10.2016. u 15:07) komentiraj (5)

NOVE MAŽORETKINE U 1. FORMACIJI


Nove mažoretkinje u 1. formaciji su:

Nikolina Sertić* - Noklica


Rođena 1. prosinca 1998. (18 godina) u Zagrebu. Živi u Španskom. Maturantica je Zdrastvenog učilišta. Sporazumijeva se na engleskom i njemačkom.

U Zagrebačke mažoretkinje je došla 2004. godine u Dječji sastav. 2008. je prešla u Kadetski 1A, a 2011. u Juniorski 1A. U Seniorski 1A je došla 2015. Kao seniorka je osvojila titulu europskih viceprvakinja, a kao juniorka i kadetkinja je bila 7 puta europska, te isto toliko puta državna, regionalna i županijska prvakinja (od 2009. godine). Bila je juniorska predvodnica.


Petra Bulat*

Rođena 11. ožujka 1999. (17 godina) u Zagrebu. Živi u Vrapču. Učenica je 3. razreda Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. Sporazumijeva se na engleskom i njemačkom. Dodatno se školuje u Euroskoli.

U Zagrebačke mažoretkinje je došla 2005. godine u Dječji sastav. U Kadetski 1A je došla 2010., a već iduće godine prelazi u Juniorski 1A. U Seniorski 1A je došla 2015. Kao seniorska osvojila je srebrnu medalju na europskom prvenstvu, a kao juniorka i kadetkinja osvojila je 6 titula prvakinja Europe, 6 puta je bila prvakinja Hrvatske, te je 5 puta bila regionalna i županijska prvakinja.


Anamarija Ćurković* - Ćurko

Rođena 29. travnja 1996. (20 godina) u Zagrebu. Živi u Petruševcu. Završila je Zdravstveno učilište. Studentica je 2. godine poslovne ekonomije i financija na Veleučilištu Baltazar. Sporazumijeva se na engleskom.

U Zagrebačke mažoretkinje došla je 2010. godine u seniorski sastav. U ožujku 2014. je došla u Seniorski 1A sa prosječnom ocjenom 5,0. Bila je zamjena na ovogodišnjem europskom prvenstvu. Od 2015. je trenerska asistentica, 2016. je završila Trenesku školu i dobila trenersku licencu. Od listopada ove godine trenira Juniorski 2. sastav Zagrebačkih mažoretkinja.


Natalija Agić*

Rođena je 31. prosinca 1996. (19 godina) u Zagrebu. Ima slovensko i hrvatsko državljanstvo. Natalija nije iz Zagreba nego na nastupe i probe dolazi iz Bregane, sa same slovenske granice. Maturirala je Prirodoslovnu školu Vladimira Preloga u Zagrebu. Sporazumijeva se na engleskom, te malo razumije njemački. 4 godine se bavila ritmikom i plesom, 2 godine karateom, 6 godina gimnastikom, te 2 godine manekenstvom.

Plesala je 5 godina u Samoborskim mažoretkinjama, a 2011. je došla u seniorke Zagrebačkih mažoretkinja. 2013. prelazi u Seniorski 1A. Natalija je 2015. dobila Godišnju nagradu Zagrebačkih mažoretkinja za najmarljiviju mažoretkinju godine.


Lana Božić*

Rođena 22. veljače 2000. (16 godina) u Zagrebu. Živi u Folnegovićevom naselju. Učenica je 3. razreda Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. Sporazumijeva se na engleskom i njemačkom, a malo razumije francuski. 2 godine plesala je jazz dance, 1 godinu latino-američke plesove, 1 godinu bavila se gimnastikom, te je 2 godine trenirala borilasku vještinu budokai.

U Zagrebačke mažoretkinje došla je 2011. godine u juniorski sastav. 2013. ušla je u Juniorski 1A, a 2015. u Seniorski 1A. 2 puta je bila europska, državna, županijska i regionalna juniorska prvakinja.


1. zamjena je Martina Kralj (19 godina)NASTUPI

- subota 22.10. u 16:30 ured (turnir Branko Bošnjak, Samobor), o/o ????

- subota 22.10. u 17:00 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Cibalia), o/o ????FOTKE - sa EUROPSKOG PRVENSTVA MAŽORETKINJA - 5. dio

Slike Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

otkrili smo da je Žac imao i drugu kameru pa objavljujemo još neke fotke sa natjecanja
Da vidimo kako su počeci izgledali iz perspektive naših mažoretkinja, koje su vodile DNEVNIK

Nakon tureneje Matiza diljem Hrvatske, u drugoj polovici studenog 1999. imali smo nastup na 90. godišnjici Zagrebačkog velesajma, a radili smo i Košarkašku euroligu. Imali smo i mali team-building pa smo u Jaski vozili tenkove.U prosincu smo imali milijun nastupa u prvom mega-storu Mercatoneu u Donjem Stupniku gdje su cure bile na rolama i promovirale ovu ogromnu trgovinu. Otvarali smo Božićni sajam, plesali smo na 25-godišnjici tadašnjeg topnika Gričkog topa, plesali smo na svečanoj večeri Hrvatske bratske zajednice u Esplanadi, te smo bili na izboru za Hrvatskog sportaša stoljeća.

14.12.1999. Milenijski nastup (Nikolina Cvitanović)
Milenijski nastup smo plesali sa naočalama u obliku broja 2000. na Trgu bana Jelačića, moramo i mi nekako sudjelovati u ludnici i spektaklu koji se događaju oko 2000. Otvarali smo i Božićni sajam, no glavna vijest je da radimo u Mercatoneu. Super je, potrebno je strpljenja i puno, puno ljubaznosti, ali ljudi su fakat super, pa se sve izdrži. Još kad nam lova od honorara dođe u ruke. A neki su nakupili puno sati...


Za kraj milenija bi se podsjetili na našu legendarnu Bonny, našu maskotu koja je sa nama bila 17 prekrasnih godina.
Iz skipte "Neplesne djelatnosti mažoretkinje" (Alen Šćuric, Trenerska škola 2015.)

3.2.2. VOĐENJE UGLEDNIKA
Ukoliko protokol zahtjeva da se uglednika predvodi do pozicije mažoretkinja muškog uglednika može voditi ispod ruke. Ženskog uglednika mažoretkinja ne može voditi ispod ruke nego hoda paralelno sa ženskim uglednikom, sa lijeve strane.

Mažoretkinja koja vodi uglednika hoda paralelno sa njim. Ukoliko nije moguće hodati paralelno sa uglednikom (vrata, stepenice, uski hodnici), mažoretkinja ide ispred uglednika samo ako mu mora pokazivati put. Ukoliko nakon prolaska uskim prolazom više nema potrebe za pokazivanjem pravca mažoretkinja će propustiti uglednika.

Mažoretkinja ne smije odvraćati pozornost sa uglednika, pa stoga svoj posao mora obaviti što diskretnije. To znači da ukoliko je dovela uglednika do govornice, par metara prije govornice rukom će ga diskretno uputiti do govornice i pričekati će ga na toj diskretnoj poziciji. Nakon dovršetka govora diskretno će pokazati da predvodi uglednika do mjesta i ponovo će ga predvoditi u momentu kada uglednik dođe do nje. Voditelj tima mora precizno pripremiti mažoretkinju na točan intinerer (gdje hoda paralelno, gdje hoda ispred, gdje se zaustavlja, načine gestikulacije, usmjeravanja, možebitne probleme…).

Kod predvođenja ili pratnje konzultirajte se sa protokolom i sa osiguranjem uglednika. Ove dvije službe često kada ne rade sinkronizirano i povezano, pa bi kontaktiranje samo jedne službe moglo rezultirati problemima, sigurnosnim rizicima i reakcijama, te improvizacijom.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 19.10.2016. u 00:04) komentiraj (43)

NA TEAM-BUILDINGU JE BILO SUPER


Team-building koji smo napravili u nedjelju na bazenima Mladosti bio je pun pogodak. Igre na vodi, kupanje, plesanje, zabava... Cijeli bazen je bio samo naš. Hvala Seniorskom 1A koji će odraditi nastup na Kutiji Šibica te time omogučile ovaj team-building. Curke su istinski uživale, a uprava i treneri su bili doslovce smoždeni od umora. Na kraju su pobjedile:

1. Zima (K1A) sa 27 bodova
2. Mačkice (J1A) sa 24 boda
3. Zamice (K1A) sa 23 boda
4. Frajerice (J1A) sa 20 bodova

A evo i dva kratka filmića sa bazenaOdlučili smo da ćemo slične team-buildinge raditi jednom mjesečno.REZULTATI AUDICIJE OD ČETVRTKA 13.10. I SUBOTE 15.10.:

DJEČJI SASTAVA (3 do 7 godina) koje SU PROŠLE
1. proba – subota 22.10. 11:50 sati u Palmotićevoj 30
149. Tomljanović Sara
150. Majer Hana
151. Zorić Ivona
152. Gašparac Mia
153. Pažulj Ema
154. Kovačević Klara
155. Filipović Eva
156. Prister Ema
157. Cvetko Lucija
158. Matić Dora

JUNIORKE (8 do 14 godina) koje SU PROŠLE
1. proba – subota 22.10. 13:00 sati u Palmotićevoj 30
137. Šinko Lana
138. Katić Veronika
139. Barić Arina
140. Smerke Kudrić Klara
142. Slonjšek Ana
143. Slonjšek Lea
145. Bušnja Ana
146. Grubić Nola
147. Kubat Antea
148. Marković Ana-Marija
163. Cvetko Sara
164. Gordon Ema
166. Škrlec Lorena
167. Maslač Leona
168. Enc Luana
170. Nebi Kanita
171. Pivač Adriana
173. Kuzmić Barbara
176. Margetić Marina

JUNIORKE (8 do 14 godina) koje nažalost NISU PROŠLE
136. Školak Nika
141. Petranović Nika
144. Ravlić Lorena
165. Matić Izabela
172. Tucman Gabrijela

SENIORKE (15 do 25 godina) koje SU PROŠLE
1. proba – utorak 18.10. u 19:45 u Palmotićevoj 30
132. Marjanić Stefani
133. Leboš Ivana
134. Marijanović Lea
135. Keser Ana
159. Bajić Ivana
160. Pavliček Dijana
161. Guljlmović Ivana
162. Perković Ana
169. Dedić Tea
174. Brnata Blanka
175. Rukavina Katarina
177. Pelegrin Antonija
178. Pelegrin MarijaNASTUPI

- utorak 18.10. u 18:45 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Liga prvaka: Dinamo-Sevilla), o/o Šef:

- subota 22.10. u 16:30 ured (turnir Branko Bošnjak, Samobor), o/o ????

- subota 22.10. u 17:00 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Cibalia), o/o ????FOTKE - sa EUROPSKOG PRVENSTVA MAŽORETKINJA - 4. dio

Slike Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja
U ovoj rubrici pišemo o bivšim Zagrebačkim mažoretkinjama koje su danas vrlo uspješne žene

SVJETLANA (OBRADOVIĆ) SIEBIG - CECA

psiholog

Svjetlana Obradović rođena je 16. svibnja 1980. u Zagrebu. Nakon osnovne škole u Sigečici, završila je Upravnu i birotehničku školu u Zagrebu. Upisala je pravni fakultet 1988. godine, no nakon što je odlučila život nastaviti u inozemstvu zavšila je NLP Master, te dobila američku licencu za specijaliziranu granu psihologije (Practitioner Trener). 2012. se dodatno školovala za licencu administratora i developera E-learning tečajeva. U početku je radila kao tajnica u privatnoj firmi, potom u VIP-u gdje je došla do pozicije Quality and Development specijaliste. Nakon što se preselila u Njemačku (Ladenburg) zaposlila se u Wüsterot Bausparkasse, u odjelu za nekretnine i štedionice, a radi i kao vanjski suradnik u uredu za pomoć hrvatskim iseljenicima. Ove godine udala se za Svena Siebiga. Jako voli potovati, pa je tako bila u Tailandu, Tunisu, Egiptu, Španjolskoj, Engleskoj, Švicarskoj...

Zagrebačke mažoretkinje upisala je u prvoj generaciji, 1993. godine. U Seniorski 1A je došla 1994., razvodnica je postala 1997. a iz tima je otišla 1999. godine. Trenirala je nekoliko grupa Zagrebačkih mažoretkinja. Osvojila je dvije zlatne medalje sa državnih prvenstava (Pakoštane i Makarska). Bavila se i sporskim plesovima u Harmonyu, te salsom. U timu je dobila nadimke Lajtana i Ceca.

Najdraži nastup u Zagrebačkim mažoretkinjama: ima i jako puno, ali nekako mi je ostao onaj iz HNK najviše u srcu. Kada zaplešeš u nacionalnom kazalištu, vrhu kulture, onda znaš da ste tvoj tim i ti uspjeli!

Najljepši događaj u Zagrebačkim mažoretkinjama: pa skoro svaki nastup je bio lijep događaj… nekad je znalo biti teško i naporno, ali kada pogledam iz današnje perspektive - sve je to bilo i više nego lijepo!

Najatraktivnije putovanje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: Lyon, Francuska 1998, ali moram priznati i ljetna turneja kroz Hrvatsku godinu prije toga (Hotel Croatia u Cavtatu, Dubrovnik…). Ali doček naše reprezentacije u Francuskoj je bio poseban događaj. Na povratku hrvatske repke nazad u Hrvatsku, svaka cura je dobila „svog“ nogometaša kojeg je morala „čuvati“. Mene je pripao Slaven Bilić. Žene su ga doslovce razvlačile na sve strane… kad se sjetim samo kako je, jedan, bio sav izgreban, pun šminke, otisaka ruža… jaoooo…

Interesantan događaj ili anegdota u Zagrebačkim mažoretkinjama: Nas par cura prati charter naše vaterpolske repke u Rusiju, u Volgograd. Dosadno nam je pa u avionu igramo igru „pogodi tko sam“ (zalijepiš na čelo ima i osoba mora pogoditi tko je). Tadašnjem kapetanu Perici Bukiću smo nalijepili „Perica Bukić“. Čovjek se jadan potrgao da sazna tko je. A kad se nakon mnogo rundi predao i onda vidio da piše njegovo ime. Šteta da u avionu ne možeš otvoriti prozor jer bi svi završili vani.

Kako su mažoretkinje utjecale na njen budući život: Naučile su me što znači timski rad, kako biti discipliniran i točan, ali naravno i kako život može biti jedna velika radost, veselje, smijeh i ogromna pozitivna energija. Najbitinije - ne odustajte nikada! Npr. ja sam bila majstor za zeznut nastupe u živo (ode štap, odem ja krivo…). Šef je bio luda, ali zato su mi cure u timu i trenerica Goga uvijek pomogle da se izvučem od Šefa (hihihi), da naučim kontrolirati taj glupi strah… Zato par godina kasnije državna prvenstva nisam nikad zeznula. Zahvaljujući svom tom skupljenom iskustvu, shvatila sam da i ja želim drugima „oduzimati“ strah, baviti se psihologijom ljudi i koliko god mogu pomagati ljudima.

I dalje sa Zagrebačkim mažoretkinjama:
- Ceca, iako živi daleko, a i već 17 godina nije u timu, još uvijek prati Zagrebačke mažoretkinje
- tako je i nakon 17 godina zaželjela da joj Zagrebačke mažoretkinje dođu na vjenčanje, što će one vrlo veselo napraviti

Poruka Zagrebačkim mažoretkinjama:
Ostanite uporne i kad je najteže gurajte dalje! Upornost i dosljednost se isplati! Uživajte, veselite se, putujte, smijte se pa makar nekad i na silu! Ne zavidite curama koje su bolje od vas! Radije probajte od njih naučiti/kopirati tu „izvrsnost“. Iza svake „izvrsnosti“ stoji nešto talenta, ali vjerujte mi u prvom redu mukotrpan rad!


Ceca je prva s desna
KOLIKO HRANE SE POTROŠI U TIMU

Kada tim ide u punom broju na natjecanja (64 osobe) potroši se:
- 210 kg hrane
- 162 litara flaširanje vode
- 100 litara isotonika
- 300 doza dotaka prehrani
- 22 kg voća
- 8 kg kave

Na turnejama od 5 dana potroši se:
- 250 kg hrane
- 1.200 litara raznih napitaka
- 54 kg čipseva i ostalih grickalica

Kada radimo roštiljadu za S1A potoši se:
- 40 kg mesa
- 20 kg kruha
- 10 kg salate
- 15 kg slastica i grickalica
- 120 litara raznih napitaka
- 4 litara kave
Naglašavam da nisam ni nutricionista, ni liječnik, potpuni sam laik. Samo sam pročitao brdo knjiga o zdravijem načinu života, razmislio o tome što sam pročitao, probao sam mnogo toga od onog što sam pročitao i eto našao recept koji je uspio. No, ovo su samo moja opažanja i moje iskustvo i ni na koji način nisu vam popovanje, naputak ili recept za mršavljenje ili zdravstvene probleme. Ovdje samo prenosim u knjigama objavljene stavove pojedinih doktora i nutricionista, koji nisu moji stavovi, ali su se meni pokazali uspješnima. Za ozbiljne savjete morate se obratiti nutricionistu, liječniku ili specijalistu za dijete.

KRUH – ŠTO MANJE TO BOLJE

Što manje kruha unosite u organizam to bolje za vas.
• Pojedite najviše dvije šnite kruha dnevno
• Ako već morate onda jedite kruh od integralnog brašna
• Crni kruh iz pekarnice nije uvijek crn i manje štetan, nemalo pekarnica stavlja boju u bijeli kruh, te vam zapravo podvaljuje nezdravo pod „zdravo“
• Pekarnice u kruh stavljaju niz dodataka da bi kruh bio ukusniji, što je vrlo loše za vaš organizam
• Pecite sami kruh kod kuće. Pekač košta tek 600 kn, već u pola godine uštedjet ćete novac na kupnji industrijskog skupog kruha, a jesti ćete daleko zdravije. Samo pečenje je vrlo jednostavno, a stroj obavi 90% svega i to dok vas nema. Vaše je da samo ubacite sastojke, stroj će učiniti sve ostalo.
• Ako već morate jesti kruh onda ga pecite od integralnog (graham) i/ili raženog brašna. Okus možete poboljšati dodavanjem jaja, jogurta, mlijeka, umjerenom količinom soli i šećera, te lanenim (lan je posebno zdrav – v.dolje), bućinim ili suncokretovim sjemenkama, prosom i integralnim sezamom
• Peciva poput slanaca, kifli, žemlji, punjenih peciva… su još daleko štetnija od kruha, pa ih izbjegavajte u širokom luku

Što manje pšenice
Jedite što manje pšenice, a umjesto nje jedite ječam, raž, zob, pir, proso, amarant, kinoe, tef, smeđu rižu, basmati rižu (posebno dobra za pretile ljude), oljuštenu heljdu. Što je zrno tamnije to je zdravije. Jela od rafiniranih žitarica poput bijele riže, bijelog kruha i bijele tjestenine tijekom rafiniranja lišene su većine hranjivih sastojaka i vlakana. Takve se rafinirane žitarice ponašaju poput šećera. Još je gora kombinacija šećera i rafiniranih žitarica što nalazimo u raznim slatkim pekarskim proizvodima (krafne, buhtle, štrudle, peciva sa čokoladom i marmeladama, forneti…), te kolačima. Na koncu nije potrebno gotovo svaki dan jesti knedle, štrukle, palačinke, štrudlu, Ledolete, Fornetije, nije baš nužno za svaki gablec u pekarnici utući nekoliko peciva… Ja sam bio svakodnevni posjetitelj pekarnica, sada već gotovo godinu dana nisam ušao niti u jednu. I ne nedostaje mi. Nimalo.

Manje tjestenine
Tjestenina od bijelog brašna je jednako štetna kao i kruh. Tjesteninu možete jesti, ali smanjite količinu. Zamijenite tjesteninu od bijelog brašna sa onom od riže, špinata, pira, kukuruza i soje.

Kvasac
Kvasac također možete jesti, ali smanjite unos kvasca koliko god možete. Na umu imajte da kruh, tjestenine, kolači, ali i piva, sojin umak, ocat, sir, vino… imaju u sebi kvaščeve gljivice.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: ponedjeljak, 17.10.2016. u 08:52) komentiraj (16)

JUNIORSKI I KADETSKI 1A U NEDJELJU IMAJU TEAM BUILDING


Juniorski i kadetski 1A u nedjelju imaju team-budilding na bazenima Mladost na Savi od 9:30 do 14:00 sati. Malo uživancije!!!!
U subotu posljednja audicija. Pa ekipa dobro došli. I bez panike na audicijama!

Godisnji broj kandidata (prosjecno): 210
Prolaznost: 83-85%
Dobni razredi: 3-6 godina - djecji sastav, 7-13 godina - juniorke, 14-25 godina - seniorke
Redosljed audicija: svi dolaza u zakazano vrijeme, prvi na redu su djecji sastavi, pa seniorke (jer ih ima manje), pa juniorke
Trajanje cekanja: oko 15-30 minuta, maksimalno 60 minuta za one koji dodju zadnji
Trajanje same audicije: 5 do 10 minuta
Broj djevojaka u grupi: 4 do 5 (odjednom ulaze na audiciju i rade dio zajedno, a dio zasebno)
Oprema: nije bitna, no pri ulasku skinuti jaknu i odloziti torbe ili ikakve stvari koje sputavaju ruke
Sto treba uzeti: kemijsku olovku kako bi ispunili upitnik (i smjesak na licu)
Tko su ispitivaci: licencirani treneri mazoretkinja u Republici Hrvatskoj (sa zavrsenim strukovnim skolama), a poneki od njih su i suci u mazoret plesu
Informacije o prolasku: iduci dan na ovom blogu ili telefonom
Informacije o sastavu i prvim treninzima: dobijate na flajeru koji se djeli svim kandidatima


NAJCESCA PITANJA:

Da li da donesem šap jer sam vec bila mazoretkinja?
Nije nuzno, no virtuoznost u tehniciranju sa stapom moze vam omoguciti pocetak treninga u 2. sastavu (svi pocinju u pocetnickom tj. 3., koji vi preskacete jer vec imate osnove tehniciranja)

Hoce li mi prethodno plesanje u nekom drugom timu mazoretkinja pomoci?
U nacelu ne. Kod nekih timova cak i odmaze i potrebno je dugo vremena da se isprave greske. No, ukoliko se radi o vrhunskim i najkvalitetnijim timovima moze pomoci u napretku (pocinje se od 2. sastava, te se brze napreduje u vise sastave).

Bila sam predvodnica u nekom timu izvan Zagreba moram li ici na audiciju?
Apsolutno da. U nasem S1A sastavu trenutno plesu 3 djevojke koje su dosle iz drugih timova. No, morale su proci audiciju. Desi li se koji puta da neka takva djevojak padne? Da! Vrlo rijetko kada, no desi se.

Vec sam bila Zagrebacka mazoretkinja. Hoce li mi to pomoci i moram li polagati audiciju?
Ukoliko vas se treneri sjete onda ne morate na audiciju. U protivnom slucaju da. No, ukoliko ste vec jednom prosli audiciju i plesali u timu, svakako cete proci i ovaj puta. Nema straha.

Hoce li mi pomoci plesanje u nekom drugom plesnom klubu koji nije mazore-ples?
Najcesce da. No, koji puta i to odmaze. U svakom slucaju prepreka nije (ukoliko nesto treba ispraviti brzo cemo to napraviti).

Sto se ispituje na audiciji?
1. U prvom redu smisao za ritam. Koji se prati kroz cijelu audiciju, ali se maksimalno ispituje, na nacin da se trazi da kandidatkinja ponovi ritam (pljeskanjem) koji ispljesce ispitivac.
2. Osnovna predodzba o memoriji i percepciji kandidatkinja (ponavljanje osnovnog koraka kojeg pokazuje jedna od mazoretkinja ispred kandidatkinja).
3. Psiho-fizicke predispozicije za bavljenje mazoret plesom (odredjeni nedostaci poput teske invalidnosti, ozbiljnih poremecaja isl. prijece bavljenje ovom aktivoscu).

Sto ako iz prve ne ponovim ritam ili pogrijesim u koraku?
Nista strasno. Audicija je osnovan klasifikacija. Prave klasifikacije rade se tek nakon par mjeseci treinga (krajem veljace). Svatko ima drugu sansu, a ako vidimo da se radi o tremi, blokadi ili nedostatku koncentracije onda dajemo trecu, cak i cetvrtu sansu. No, da bi imali vise sansi moramo ustanoviti da imate barem osnovnog smisla za ritam (to se vidi i prije "pljeskaja" iz osnovnog koraka i pratnje glazbene podloge).

Kako se odlucuje tko prolazi, a tko ne?
Kada jedan od clanova komisije smatra da netko ne treba proci ili nije siguran konzultira se sa kolega. Odluka se donosi dogovorom clanova komisije. Ukoliko neka kandidatkinja ima imalo sanse proci ce na audiciji.

Kako da umanjim stres?
Nema potrebe za stresom ili nervozom. Ukoliko ispitivaci vide da ste pod stresom pomoci ce vam salama, komunikacijom, ponudit ce vam slatkis. Ne bojte se mi smo profesionalci i nije nam u interesu sokirati vas, nego olaksati vam dolazak u nas tim.

Mogu li roditelji sa mnom u dvoranu za ispitivanje?
Ne! Roditelji samo smetaju i remete koncentraciju. Iznimno, ali jako iznimno, ispitivaci mogu pozvati roditelje najmladjih kandidatkinja za djecje sastave. Iskreno, ako djete nije toliko samostalno da dodje na audiciju nece se moci osloboditi niti na treninzima koji se vrse iskljucivo bez roditelja.

Kome se mogu obratiti za pitanja?
Komisiji svakako ne jer imaju posla preko glave, te se moraju potpuno posvetiti kandidatkinjama da sto krace cekaju. U dvorani i ispred nje biti ce 6 mazoretkinja (prepoznati cete ih po uniformama) koje ce vam pomoci u ispunjavanju upitnika, te vam moci dati osnovne informcije o timu, audicijama, prvim treninzima, uputiti vas prema WC-u...

Jesam li prestara za tim?
Ukoliko ste mladji od 25 godina niste prestari. Komisija ce odluciti u koji dobni razred spadate. Pa ukoliko imate npr. 13 godina, a psiho-fizicki ste zreli za seniorke to ce vam i predloziti. No, odluka je koncano na vama.

Ukoliko padnem, mogu li ponovno polagati na iducoj audiciji?
To vam nitko ne moze zabraniti. No 99% djevojaka koje padnu na jednoj, padnu i na drugim audicijama. Previse se posvecuje paznje procjeni, a komisiju sacinjavaju profesionalci koji taj posao rade vec dugi niz godina.

Mogu li se ikako pripremiti za prolazak? Postoji li kakva skola i pripremni tecaj?
Ne i za to nema potrebe jer se procjenjuju samo osnovne stvari i predispozicije. A motorika, smisao za ritam i psiho-fizicke sposobnosti ne mogu se nauciti u skoli.

Moj tata ima poduzece i moze biti sponzor, hoce li mi to pomoci?
Nikad, nikako i ni na koji nacin. To kod nas nema sanse i nemojte niti pokusavati. Tako nesto kod nas se potpuno odbacuje i osudjuje. Iskreno niti ne pokusavajte!

Imate li jos koje pitanje slobodno ga postaviti i odmah cemo odgovoriti. Nema glupih pitanja. Na koncu nase osnovno pravilo je: "Mi smo ovdje radi vas".REZULTATI AUDICIJE OD ČETVRTKA 13.10:

JUNIORKE (8 do 14 godina) koje SU PROŠLE
1. proba – subota 22.10. 13:00 sati u Palmotićevoj 30
137. Šinko Lana
138. Katić Veronika
139. Barić Arina
140. Smerke Kudrić Klara
142. Slonjšek Ana
143. Slonjšek Lea
145. Bušnja Ana
146. Grubić Nola
147. Kubat Antea
148. Marković Ana-Marija

JUNIORKE (8 do 14 godina) koje nažalost NISU PROŠLE
136. Školak Nika
141. Petranović Nika
144. Ravlić Lorena

SENIORKE (15 do 25 godina) koje SU PROŠLE
1. proba – utorak 18.10. u 19:45 u Palmotićevoj 30
132. Marjanić Stefani
133. Leboš Ivana
134. Marijanović Lea
135. Keser AnaNASTUPI

- subota 15.10. u 8:45 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (hodanjem do zdravlja, plesni nastupa kod Mogile u 09:45), o/o Šef

- subota 15.10. u 13:00 Palmotićeva 30 (audicija), o/o Šef

- utorak 18.10. u 18:45 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Liga prvaka: Dinamo-Sevilla), o/o Šef:FOTKE - sa EUROPSKOG PRVENSTVA MAŽORETKINJA - 3. dio

Slike Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

juniorska koreografija

ŠTO JE TO LOŽA PREDVODNICA

Sve bivše i sadašnje predvodnice članice su Lože predvodnica. Glavni cilj Lože predvodnica je da najvažnije osobe tima, one koje su ga vodile i stvarale povijest tima i dalje ostanu sa timom, i dalje sudjeluju u radu tima, te i dalje pridonose njegovom napretku. Ovime tim pokazuje koliko su one bile bitne, ali i koliko je sadašnja predvodnica bitna za tim.

Loža predvodnica ima slijedeće zadatke:
- da se predvodnice nalaze jednom godišnje na okupljanju u nekom atraktivnom mjestu (obično odemo u neki hotel sa wellnesom na dva dana) i zajedno se druže te razmjenjuju iskustva

- da predvodnice pomažu timu svojim savjetima, prijedlozima ili da reagiraju u slučaju nekih negativnosti ili pak kriznih situacija u timu

- da predvodnice pomažu koreografu ili treneru tima svojim opservacijama, primjedbama ili prijedlozima

- da predvodnice na svečanoj večeri odmah nakon inicijacije uvedu novu predvodnicu u vođenje tima
Ante Starčević
(1823-1896, hrvatski političar i književnik)

Mi Hrvati imamo dvije mane, iz kojih izvire sva naša narodna nesreća: mi svakome vjerujemo bez da premišljamo i lako zaboravljamo krivice koje nam drugi učine.

Dijete odgojeno u tuđini postaje tuđinčetom i odbija se od svoje domovine, od svojega naroda, od svojih roditelja, od sve domaće svetinje.

Nitko nije obavezan da drugoga voli više nego sebe sama.

Kada se ne može činiti dobro, dosta je da se ne čini zlo.
ZAPOŠLJAVANJE U ZAGREBU

383.967 zaposlenih
- od toga 186.826 žena
- od toga 31.523 obrtnika i slobodnih profesija (umjetnici, sportaši...)
- od toga 527 pojoprivrednika
41.134 nezaposlenih
- od toga 7.429 onih koji traže prvi puta posao
194.050 umirovljenika
- od čega 130.085 starosnih mirovina
66.272 učenika i studenata

Najviše zaposlenih:
1. Trgovina (71.338)
2. Prerađivačka industrija (41.393)
3. Javna uprava (33.872)
4. Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (32.326)
5. Obrazovanje (27.717)

Zaposlenici prema obliku vlasništva:
- 55,6% u poduzećima privatnih vlasnika
- 40,5% u ustanovama u državnom plasništvu
- 3,9% u ustanovama mještovitog vlasništva

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: petak, 14.10.2016. u 08:56) komentiraj (29)

POSLJEDNJE DVIJE AUDICIJE SUTRA I U SUBOTU
Pred nama su audicije. Pa ekipa dobro došli. I bez panike na audicijama!

Godisnji broj kandidata (prosjecno): 210
Prolaznost: 83-85%
Dobni razredi: 3-6 godina - djecji sastav, 7-13 godina - juniorke, 14-25 godina - seniorke
Redosljed audicija: svi dolaza u zakazano vrijeme, prvi na redu su djecji sastavi, pa seniorke (jer ih ima manje), pa juniorke
Trajanje cekanja: oko 15-30 minuta, maksimalno 60 minuta za one koji dodju zadnji
Trajanje same audicije: 5 do 10 minuta
Broj djevojaka u grupi: 4 do 5 (odjednom ulaze na audiciju i rade dio zajedno, a dio zasebno)
Oprema: nije bitna, no pri ulasku skinuti jaknu i odloziti torbe ili ikakve stvari koje sputavaju ruke
Sto treba uzeti: kemijsku olovku kako bi ispunili upitnik (i smjesak na licu)
Tko su ispitivaci: licencirani treneri mazoretkinja u Republici Hrvatskoj (sa zavrsenim strukovnim skolama), a poneki od njih su i suci u mazoret plesu
Informacije o prolasku: iduci dan na ovom blogu ili telefonom
Informacije o sastavu i prvim treninzima: dobijate na flajeru koji se djeli svim kandidatima


NAJCESCA PITANJA:

Da li da donesem šap jer sam vec bila mazoretkinja?
Nije nuzno, no virtuoznost u tehniciranju sa stapom moze vam omoguciti pocetak treninga u 2. sastavu (svi pocinju u pocetnickom tj. 3., koji vi preskacete jer vec imate osnove tehniciranja)

Hoce li mi prethodno plesanje u nekom drugom timu mazoretkinja pomoci?
U nacelu ne. Kod nekih timova cak i odmaze i potrebno je dugo vremena da se isprave greske. No, ukoliko se radi o vrhunskim i najkvalitetnijim timovima moze pomoci u napretku (pocinje se od 2. sastava, te se brze napreduje u vise sastave).

Bila sam predvodnica u nekom timu izvan Zagreba moram li ici na audiciju?
Apsolutno da. U nasem S1A sastavu trenutno plesu 3 djevojke koje su dosle iz drugih timova. No, morale su proci audiciju. Desi li se koji puta da neka takva djevojak padne? Da! Vrlo rijetko kada, no desi se.

Vec sam bila Zagrebacka mazoretkinja. Hoce li mi to pomoci i moram li polagati audiciju?
Ukoliko vas se treneri sjete onda ne morate na audiciju. U protivnom slucaju da. No, ukoliko ste vec jednom prosli audiciju i plesali u timu, svakako cete proci i ovaj puta. Nema straha.

Hoce li mi pomoci plesanje u nekom drugom plesnom klubu koji nije mazore-ples?
Najcesce da. No, koji puta i to odmaze. U svakom slucaju prepreka nije (ukoliko nesto treba ispraviti brzo cemo to napraviti).

Sto se ispituje na audiciji?
1. U prvom redu smisao za ritam. Koji se prati kroz cijelu audiciju, ali se maksimalno ispituje, na nacin da se trazi da kandidatkinja ponovi ritam (pljeskanjem) koji ispljesce ispitivac.
2. Osnovna predodzba o memoriji i percepciji kandidatkinja (ponavljanje osnovnog koraka kojeg pokazuje jedna od mazoretkinja ispred kandidatkinja).
3. Psiho-fizicke predispozicije za bavljenje mazoret plesom (odredjeni nedostaci poput teske invalidnosti, ozbiljnih poremecaja isl. prijece bavljenje ovom aktivoscu).

Sto ako iz prve ne ponovim ritam ili pogrijesim u koraku?
Nista strasno. Audicija je osnovan klasifikacija. Prave klasifikacije rade se tek nakon par mjeseci treinga (krajem veljace). Svatko ima drugu sansu, a ako vidimo da se radi o tremi, blokadi ili nedostatku koncentracije onda dajemo trecu, cak i cetvrtu sansu. No, da bi imali vise sansi moramo ustanoviti da imate barem osnovnog smisla za ritam (to se vidi i prije "pljeskaja" iz osnovnog koraka i pratnje glazbene podloge).

Kako se odlucuje tko prolazi, a tko ne?
Kada jedan od clanova komisije smatra da netko ne treba proci ili nije siguran konzultira se sa kolega. Odluka se donosi dogovorom clanova komisije. Ukoliko neka kandidatkinja ima imalo sanse proci ce na audiciji.

Kako da umanjim stres?
Nema potrebe za stresom ili nervozom. Ukoliko ispitivaci vide da ste pod stresom pomoci ce vam salama, komunikacijom, ponudit ce vam slatkis. Ne bojte se mi smo profesionalci i nije nam u interesu sokirati vas, nego olaksati vam dolazak u nas tim.

Mogu li roditelji sa mnom u dvoranu za ispitivanje?
Ne! Roditelji samo smetaju i remete koncentraciju. Iznimno, ali jako iznimno, ispitivaci mogu pozvati roditelje najmladjih kandidatkinja za djecje sastave. Iskreno, ako djete nije toliko samostalno da dodje na audiciju nece se moci osloboditi niti na treninzima koji se vrse iskljucivo bez roditelja.

Kome se mogu obratiti za pitanja?
Komisiji svakako ne jer imaju posla preko glave, te se moraju potpuno posvetiti kandidatkinjama da sto krace cekaju. U dvorani i ispred nje biti ce 6 mazoretkinja (prepoznati cete ih po uniformama) koje ce vam pomoci u ispunjavanju upitnika, te vam moci dati osnovne informcije o timu, audicijama, prvim treninzima, uputiti vas prema WC-u...

Jesam li prestara za tim?
Ukoliko ste mladji od 25 godina niste prestari. Komisija ce odluciti u koji dobni razred spadate. Pa ukoliko imate npr. 13 godina, a psiho-fizicki ste zreli za seniorke to ce vam i predloziti. No, odluka je koncano na vama.

Ukoliko padnem, mogu li ponovno polagati na iducoj audiciji?
To vam nitko ne moze zabraniti. No 99% djevojaka koje padnu na jednoj, padnu i na drugim audicijama. Previse se posvecuje paznje procjeni, a komisiju sacinjavaju profesionalci koji taj posao rade vec dugi niz godina.

Mogu li se ikako pripremiti za prolazak? Postoji li kakva skola i pripremni tecaj?
Ne i za to nema potrebe jer se procjenjuju samo osnovne stvari i predispozicije. A motorika, smisao za ritam i psiho-fizicke sposobnosti ne mogu se nauciti u skoli.

Moj tata ima poduzece i moze biti sponzor, hoce li mi to pomoci?
Nikad, nikako i ni na koji nacin. To kod nas nema sanse i nemojte niti pokusavati. Tako nesto kod nas se potpuno odbacuje i osudjuje. Iskreno niti ne pokusavajte!

Imate li jos koje pitanje slobodno ga postaviti i odmah cemo odgovoriti. Nema glupih pitanja. Na koncu nase osnovno pravilo je: "Mi smo ovdje radi vas".NASTUPI

- četvrtak 13.10. u 18:30 Palmotićeva 30 (audicija), o/o Šef

- subota 15.10. u 8:45 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (hodanjem do zdravlja, plesni nastupa kod Mogile u 09:45), o/o Šef

- subota 15.10. u 13:00 Palmotićeva 30 (audicija), o/o ŠefFOTKE - sa EUROPSKOG PRVENSTVA MAŽORETKINJA - 3. dio

Slike Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

Kadetska koreografija
Da vidimo kako su počeci izgledali iz perspektive naših mažoretkinja, koje su vodile DNEVNIK

U listopadu 1999. najvažniji nastupi su bili promocija novih odobra, otvarali smo Aveniju Dubrava, plesali smo na kvalifikacijama za Europsko nogometno prvenstvo između Hrvatske i Jugoslavije. Taj mjesec smo snimali i legandarni Matanićev film "Blagajnica hoće ići na more", u kojem su naše dvije mažoretkinje imale zapaženu ulogu.

Od 23.10. do 8.11. smo odradili Matiz road show sa 15 nastupa u Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, Požegi, Varaždinu, Sisku, Karlovcu, Puli, Rijeci, Zadru, Splitu, Dubrovniku...

Iz Dnevnika (napisala Ivana Branilović****):
Prvi dan smo odradile nastupe u Osijeku i Vinkovcima i otišli smo spavati u vjarnu u Požegi. Noć je bila dobra osim što su Habuš i Pero imale konvert pa su se neki ljutili, a neki spavali (kao ja). Nakon nastupa u Požegi smo se vratili u Zagreb. Idući dan smo imali nastup u Varaždinu. Nastup u Zagrebu bio je super, svi smo se zezali i došao je suđeni Habuš - Mr. Kim (predsjednik Uprave Daewoo Hrvatska). On i još jedan koreanac su bili oduševljeni našim nastupom. U Sisku baš ne možemo reći da je bilo OK. Dva puta nam je došla policija, a imali smo ogromno drvo iznad glava, pa ništa nismo vidjeli. Nakon toga smo bili u Karlovcu.

Na jadranskom dijelu turneje smo imali 10 matiza raznih boja. U četvrtak 4.11. smo krenuli za Pulu. Bili smo oduševljeni kako su nas lijepo dočekali. Na spavanju u vojarni je bilo prezabavno. Reči ću samo da u muškoj spavaonici nije bilo ni jednog jedinog jastuka radi tučnjave sa jastucima koja je trajala satima. Ujutro smo krenuli za Rijeku gdje smo imali zajednički nastup sa našim prijateljicama, Riječkim mažoretkinjama. Nakon nastupa smo odmah krenuli u Zadar, gdje smo spavali u vojarni, gdje su Alen, Šole i Arno imali show. U pola pet ujutro su upadali u sobe i pjevali "Meni svejedno je, meni svejedno, jer sad pola pet ili ne!". Idući dan smo imali nastup u Zadru koji su došle gledati i mažoretkinje iz Nina, a potom smo otišli u Split. U Splitu su nas čekale pizze, koje su bile još sto puta bolje jer smo stvarno bili gladni. Spavali smo u vojarni "Lora", gdje je bilo jako burno sve do tri sada. A nakon toga se našla grupa cura koja je mazala druge sa kaladontom. Svi su, naravno, okrivili Alena (koji inače radi takve spačke). Nastup u Splitu je bio posebna priča. Kiša je ljevala ko iz kalba, al nema veze, pa uniforme su nepromočive - mislio je Alen. Nakon tog mokrog nastupa krenule smo u Komin, gdje smo trebale stići u 16:00, a mi smo došli u 20:00. Ali jel bitno??? Tamo je stvarno bilo supač, cijelo mjesto nas je čekalo puna 4 sata. Kad smo došli, svi su bili oduševljeni. Nakon nastupa smo se družili sa Kominjankama. U Kominu smo spavali kod samih cura doma i bilo je OK jer smo se napokon naspavali, nitko nije radio spačke. U 7:00 smo krenuli za Dubrovnik. Tamo smo dijelili i mandarine jer smo ih u Kominu dobili toliko da nismo imali kamo sa njima. I da, Habuš nam odlazi u Koreju sa Mr. Kimom, koji nas je cijelo vrijeme pratio :-) No, u Dubrovnik je išao avionom i ostavio Habuš, pa je jadna morala nazad sa Korandom. Sve u svemu bilo je ZAKON.


Iz skipte "Neplesne djelatnosti mažoretkinje" (Alen Šćuric, Trenerska škola 2015.)

3.2.1. POZICIJA DO UGLEDNIKA
U načelu više rangirana osoba hoda sa desne strane, a niže rangirana sa lijeve strane. Stoga mažoretkinja u pratnji hoda sa lijeve strane. Osim ako muška osoba kao uglednik inzistira da on kao muškarac hoda sa lijeve strane.

U slučaju da mažoretkinja stoji iza uglednika ili iza njegove stolice uvijek stoji uz lijevo rame, nikako iza samog uglednika.

Ukoliko mažoretkinja prati uglednika (ne predvodi ga) onda hoda udaljena iza uglednika oko 1 metar lijevo nazad od uglednika. Ukoliko mažoretkinja nosi ugledniku neke predmete slijedi ga na istom razmaku i poziciji kao i kada ga samo prati.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 12.10.2016. u 12:42) komentiraj (10)

U ČETVRTAK I SUBOTU AUDICIJE


Do posljednjih audicija ove godine ostalo je još samo malo vremena. U idućem postu u srijedu objavit ćemo sve o samim audicijama. Dođite, neće vam biti žao! Budite dio najboljeg tima!!!!!

NASTUPI

- četvrtak 13.10. u 18:30 Palmotićeva 30 (audicija), o/o Šef

- subota 15.10. u 8:45 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (hodanjem do zdravlja, plesni nastupa kod Mogile u 09:45), o/o Šef

- subota 15.10. u 13:00 Palmotićeva 30 (audicija), o/o ŠefFOTKE - sa EUROPSKOG PRVENSTVA MAŽORETKINJA - 2. dio

Slike Željko Bakšaj Žac, Službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

Kadetski defile
Juniorski defile


Seniorski defileU ovoj rubrici pišemo o bivšim Zagrebačkim mažoretkinjama koje su danas vrlo uspješne žene

ALENA KANANOVIĆ

vrlo uspješan model

Alena je rođena 17. kolovoza 1995. u Zagrebu. Osnovnu školu je završila na Žitnjaku, a potom je maturirala na III. gimnaziji u Zagrebu. Vrlo je uspješan model sa međunarodnom karijerom, a ugovore ima sa Profil Models, MP Management, ICE Models Germany. Bila je model na prestižnim revijama diljem Svijeta.

U Zagrebačke mažoretkinje se upisala 2007. godine. 2009. je došla u Seniorski 1A, a iz tima je otišla 2013. godine.

Najdraži nastup u Zagrebačkim mažoretkinjama: definitivno utakmica Dinamo-Real Madrid, to je bila večer za pamćenje, znaju oni koji su bili

Najljepši događaj u Zagrebačkim mažoretkinjama: kad sam prešla iz S3 u S1B sa svoje tadašnje 3 najbolje prijateljice

Najatraktivnije putovanje sa Zagrebačkim mažoretkinjama:

Anegdota iz Zagrebačkih mažoretkinja: Prilikom izlaska iz svlačionice na jednoj od utakmica, poskliznula sam se i pala jedno 10 stepenica od vrha do dna. Smiješđni dio je taj što ni u jednom trenutku nisam ispustila koplje sa zastavom, jer zastava se niakda ne smije vući po podu :-) 10 minuta kasnije bila sam nazad u svlačionici zajedno s fizioterapeutom Dinama i hrpom leda na nogama

Kako su mažoretkinje utjecale na njen budući život: vidjela sam kako je živjeti i biti dio zajednice, gdje su svi jednako važni i nema isticanja pojedinaca, ta kako je lijepo biti nagrađen za svoj trud

I dalje sa Zagrebačkim mažoretkinjama:
- Alena je doslovce i dalje dio tima, kada god nije na revijama ili snimanjima u inozemstvu odradi neki ceremonijal i protokol. Naravno kod nas je 1000 puta manje plačena, ali jednom Zagrebačka mažoretkinja, uvijek Zagrebačka mažoretkinja

Poruka Zagrebačkim mažoretkinjama:
Dolazak u S1A je stvarno nešto predivno. Ali nemojte misliti da je 1A samo lijepa uniforma. Puno truda i znoja, a ponekad i suza stoji iza svega. Bitno je da uživate i plešete zato što to volite!KOLIKO ZAHVALNICA I PLAKETA SMO DOBILI DO SADA

Zagrebačke mažoretkinje do sada su dobile 223 zahvalnice i plakete. Najvrijednije su:
- plaketa Predsjednika Republike Hrvatske
- plaketa predsjednika Sabora RH
- 11 zahvalnica grdonačelnika Zagreba
- počasna zastava UEFA-e
- plakat sa posvetom Janice Kostelić
- fotografija sa potpisima jedne od najpoznatijih svjetskih zrakoplovne akro skupina Frecce Tricolori
- poster sa potpisma Krila Oluje
- nekoliko povelja Hrvatske vojske
- povelja Ministarstva unutarnjih poslova
- nekoliko povelja Policijske uprave Zagrebačke
Naglašavam da nisam ni nutricionista, ni liječnik, potpuni sam laik. Samo sam pročitao brdo knjiga o zdravijem načinu života, razmislio o tome što sam pročitao, probao sam mnogo toga od onog što sam pročitao i eto našao recept koji je uspio. No, ovo su samo moja opažanja i moje iskustvo i ni na koji način nisu vam popovanje, naputak ili recept za mršavljenje ili zdravstvene probleme. Ovdje samo prenosim u knjigama objavljene stavove pojedinih doktora i nutricionista, koji nisu moji stavovi, ali su se meni pokazali uspješnima. Za ozbiljne savjete morate se obratiti nutricionistu, liječniku ili specijalistu za dijete.

ŠTO SMANJITI ILI UNOSITI DRUGAČIJE?

KAVA I ČAJ DA, ALI BEZ ŠEĆERA


Ja sam kavu pio sa najmanje dvije žlice šećera. I nisam se mogao odreći kave. Dukan kaže da ni ne moram jer na taj način unosim u organizam tekućinu, što je dobro, pa bila to i kava. Konačno potrebno mi je što više zadovoljstva da kompenziram sve čega sam se odrekao. Kava je svakako tu važna.

Kava bez šećera
Vrlo sam se brzo navikao piti kavu bez šećera. I što sam ustanovio? Takva gorka kava držala me bitno budnijim. I popio sam samo jednu šalicu dnevno. Dok sam presladak napitak koji je zapravo bio desert sa gomilom šećera i tek okusom kave, više poput kolača od kave, pio i po 3-4 šalice dnevno. Niti su 4 šalice kave zdrave, srce bi moglo doslovce eksplodirati, niti je pametno unijeti 8 žlica šećera u sebe. Ako sam ja nakon 30 godina ispijanja ultraslatke kave sa dvije žlice šećera prešao na onu bez i malo šećera i to u svega par dana, onda to može svatko. Nedostatak šećera možete kompenzirati mlijekom, naravno onim nemasnim (0,9% mliječnih masti). U tom slučaju možete bez i malo šećera, ali ako baš morate stavite steviju umjesto šećera.

No, ovdje je važno napomenuti da kava sadrži kofein, koji je doslovce droga (ima ga i u čaju i kolama). Od previše kave raste tlak, nadbubrežne žlijezde previše rade, koža ubrzano stari, kava smanjuje apsorpciju željeza i cinka (i do 50%), kava šteti imunosni sustav. Stoga smanjite količinu kave, i prijeđite na biljne čajeve posebno onaj od koprive, maslačka, kamilice.

Čaj bez šećera
Ni čaj nije idealan za zdravu prehranu, posebno ne industrijski i onaj koji u sebi ima mnogo kemije (kombinirani egzotični okusi). U svakom slučaju čaj pripremite sa medom, a ne sa šećerom. Probajte, odličan je, bitno ukusniji nego sa šećerom, a neusporedivo zdraviji. Neindustrijski čaj od koprive je pak izuzetno zdrav, no o tome više kasnije (v. dolje pod „kopriva“). Najzdraviji topli napitak je svakako zeleni čaj. Ako nabavite prirodni zeleni čaj (ne masovni industrijski) i pijete ga bez šećera on je više nego dobar za vas. Zeleni čaj djeluje dobro na organizam a posebno je dobar za pamćenje.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: ponedjeljak, 10.10.2016. u 01:01) komentiraj (16)

NOVA TRENERICA S1A


Seniorski 1A ima novu trenericu, Viktoriju Čeh. Dosadašnja trenerica Doroteja Kukolja odlučila je nakon višegodišnje trenerske karijere prestati sa treninzima, što smo teška srca morali prihvatiti. Kao što sam rekao u oproštajnom govoru Dora je napravila ogromnu stvar za tim i kao predvodnica i kao trenerica i vječno će biti upisana u povijest tima kao jedna od najzaslužnijih osoba u Zagrebačkim mažoretkinjama. Doroteja će i dalje ostati dio stručnog stožera a pomagat će novoj trenerici svojim savjetima i idejama.

Oproštaj sa bivšoj trenericom Dorotejom Kukoljom u srijedu je bio vrlo emotivan, sa puno suza, a tim joj je iskreno zahvalio i rekao koliko je mnogo napravila za Zagrebačke mažoretkinje. Oproštaljka će se organizirati na jednom od idućih treninga.

Drugu formaciju će voditi jedna od najboljih plesačica i tehničarki sa štapom u povijesti tima Martina Drnić (Dinko) koja će svoju vrhunsku umještnost prenijeti na fazanke.U SUBOTU TRENING BEZ OBZIRA NA PRAZNIK
Treninzi svih sastava u subotu će biti prema normalnom rasporadu bez obzira na praznike:

K1A 8:30-11:30 Nad Lipom
J1A 11:00-14:00 Nad Lipom
J1B 10:50-12:50 Hercegovačka
J2j 8:40-10:40 Hercegovačka
J2p 14:40-16:40 Palmotićeva
J3j 9:00-10:30 Palmotićeva
J3p 13:00-14:30 Palmotićeva
J3v 16:50-18:20 Palmotićeva
D1 10:40-11:40 Palmotićeva
D2 11:50-12:50 Palmotićeva
S2 13:00-15:00 Hercegovačka


MAŽORETKINJE KOJE SU IZ J1A PREŠLE U S1A

Iz Juniorskog 1A u Seniorski 1A prešle su:
Matea Tina Črnec
Karla Kljutić
Silvija Koružnjak
Martina Šćuric
Laura Novak
Laura PozaićNASTUPI

- subota 8.10. u 09:00 Javna vatrogasna postrojba, Savska 1 (Dani otvorenih vrata JVP Zagreb), o/o Šef:FOTKE - sa EUROPSKOG PRVENSTVA MAŽORETKINJA - otvaranje

KOLIKO KILOMETARA GODIŠNJE PREĐE ŠEF

U godinu dana Alen Šćuric, direktor Zagrebačkih mažoretkinja pređe:

45.000 km automobilom (službenim automobilima, rent'a'carom, sponzoroskim autom...)
10.000 km autobusom
22.000 km avionom
4.000 km ostalim prijevoznim sredstvima (brodom, vlakom...)
= 81.000 km

Što znači da nam Šef dva puta godišnje pređe oko zemaljske kugle.
Lucius Annaeus Seneca (rimski filozof 4.pr.Krista - 65 nakon Krista)

Neka se čuje i druga strana!


Tko je svugdje, nije nigdje.

Prijatelja nasamo kori, a javno hvali.

Ako čovjek ne zna prema kojoj luci plovi, nijedan vjetar neće biti povoljan.

Na mirnom moru svako je dobar kormilar.

Mali dug stvara dužnika, veliki neprijatelja.

Tko lošima prašta, dobrima škodi.

Za život, a ne za školu učimo.

I posle slabe žetve treba sijati.

Što hočeš da drugi prešuti, prešuti prvo sam.

Ruka ruku mije.

Ako ga umiješ koristiti, novac je sluga, u protivnom gospodar.
STANOVNIŠTVO ZAGREBA

Ukupno stanovnika:
2011. 790.017
2001. 779.145
1971. 602.205
1958. 350.829
1931. 185.581
1900. 61.002
1869. 19.857
1850. 16.036
1805. 7.706
1742. 5 600
1368. 2 810

Od toga danas
420.678 žena
369.339 muškaraca

Djevojaka i djevojčica starosti 5-24 godina (potencijalne mažoretkinje):
79.758
- što znači da je 7,5% djevojka i djevojčica Zagreba u Zagrebačkim mažoretkinjama

Starijih od 100 godina u Zagrebu ima:
43, a najstarija zagrepčanka ima 104 godine

Nacionalnih manjina u Zagrebu ima
41.550 (5,26%)
- Srba 17.526
- Bošnjaka 8.119
- Albanaca 4.292
- Roma 2.755
- Slovenaca 2.132

Na 1000 stanovnika
10,6 živorođenih
10,5 umrlih
+0,1 prirodni prirast

Migracije:
13.116 doseljenih
10.076 odseljenih
3.040 više doseljenih nego odseljenih

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!več

(objavljeno: petak, 07.10.2016. u 02:15) komentiraj (24)

PREBAČENE 4 MAŽORETKINJE U S1A


4 mažoretkinje Seniorskog 1B su prebačene u Seniorski 1A:
Monika Klobučar
Dora Hršak
Petra Gorše
Eva Šurbek

Prvotno je planirano da prebacimo 3 mažoretkinje, ali kako se nismo mogli odlučiti između dvije mažoretkinje odlučili smo prebaciti obije.

Nove mažoretkinje u 1A kadetskom sastavu su:
Lana Stambolija
Dora Tot
Nina Paris Rehak
Ema Tušek
Nina Božić
Anamarija Berišić
Erika Radić
Lara Selmanović

Nova predvodnica K1A je Lorena Radić

Nove mažoretkinje u 1A juniorskom sastavu su:
Irina Koledić
Laura Rašić
Anamarija Stambolija
Matea Bartolinčić
Lara Šimić
Katarina Jarnjak
Paula Perak
Veronika Fulir
Dora Lojen
Lucija Sitar
Sara Paškvan
Kataca Berišić

Nova predvodnica J1A je Laura RašićRODITELJSKI SASTANKA ZA SENIORSKI 1A U SRIJEDU
Roditeljski sastanak za Seniorski 1A u srijedu, 5.10. u 20:30 sati u OŠ I. Filipovića, Filipovićeva 1NASTUPI

- subota 8.10. u ???? Javna vatrogasna postrojba, Savska 1 (Dani otvorenih vrata JVP Zagreb), o/o Šef:FOTKE - sa PROSLAVE 4.000 NASTUPA

(objavljeno: srijeda, 05.10.2016. u 08:55) komentiraj (28)

POSLJEDNJE AUDICIJE U ČETVRTAK 13. I SUBOTU 15.10.


Posljednje dvije audicije za Zagrebačke mažoretkinje su u četvrtak 13. i subotu 15.10. Nakon toga više neće biti audicija do iduće jeseni. Stoga planirajte jedan od ovih dana!

PREBACIVANJA ZA 1B U UTORAK
U utorak 4.10. će biti prebacivanja za Seniorski 1B.RODITELJSKI SASTANKA ZA SENIORSKI 1A U SRIJEDU
Roditeljski sastanak za Seniorski 1A u srijedu, 5.10. u 20:30 sati u OŠ I. Filipovića, Filipovićeva 1MAŽORETKINJA MJESECA
Image and video hosting by TinyPic

MARTINA KRALJ
Zbog volonterske pomoći oko audicije, odlaska na Europsko prvenstvo i drugih organizacijskih poslova tima (iako nije zaposlenica tima), te odazivanja na nastupeNASTUPI

- subota 8.10. u ???? Javna vatrogasna postrojba, Savska 1 (Dani otvorenih vrata JVP Zagreb), o/o Šef:FOTKE - sa ČAROBNOG DANA u MaksimiruI SA UTAKMICE DINAMO-OSIJEK


U ovoj rubrici pišemo o bivšim Zagrebačkim mažoretkinjama koje su danas vrlo uspješne žene

MARTINA (FRANJO) GOSPOČIĆ

Prvostupnik ekonomije i financija

Martina je rođena 17.11.1990. Osnovnu školu je završila u Jakovlju, te 11. gimnaziju u Zagrebu. Završila je studij za prvostupnika na Visokoj školi Baltazar. Dobila je certifikat B2 iz njemačkog jezika u Munchenu. Udala se 2014. godine za Mladena Gospočića, a 2015. je rodila sina Ivana. Danas sa surpugom vodi vlastitu tvrtku u Njemačkoj.

U Zagrebačke mažoretkinje se upisala 2001. godine, 2004. je ušla u S1A, 2006. je postala razvodnica, a 2008. je otišla iz tima. 2012. je završila Trenersku školu, te je uz zagrebačke grupe trenirala i Oroslavske mažoretkinje. Bila je 3 puta državna prvakinja, dva puta europska viceprvakinja i jednom prvakinja.

Najdraži nastup u Zagrebačkim mažoretkinjama: Kocert Bijelog dugmeta na prepunom stadionu u Zagrebu

Najatraktivnije putovanje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: turneja u Budvu

Anegdota iz Zagrebačkih mažoretkinja: Kada sam zaspala na pripremama u Jaski i mjesecarila, cijeli tim me ispitivao što mislim o kome, a ja sam, naravno, nesvjesno i iskreno odgovarala

Kako su mažoretkinje utjecale na njen budući život: Naučile su me velikoj odgovornosti, potrebno je puno odricanja i truda da bi se moglo poslije ubrati plodove svoga rada i truda, ne postoji "ne mogu", nema izgovora i nema nema nikakve prepreke da ostvarimo ono što želimo, svakodnevno putovanje iz mjesta iz kojeg autobus ide samo 5 puta na dan prema Zagrebu... I sve se to može kad se ima cilj.

Poruka Zagrebačkim mažoretkinjama:
Uživajte u svemu što vam Zagrebačke mažoretkinje pružaju, budite si dobre, pomozite jedna drugoj da bi postale što bolje jer tim je jak koliko je jaka njegova najslabija karika.KOLIKO PAPIRA I OSTALIH UREDSKIH MATERIJALA POTROŠIMO U TIMU

Godišnje Zagrebačke mažoretkinje potroše:
15.600 listova papira A4
120 listova foto papira
22 tonera i boja za printere
1.100 koverti raznih formata
210 blokova uplatnica i isplatnica
650 folija za plastificiranje
130 korica za uvezivanje
220 folija za uvez
145 spirala za uvez
300 CD-ova i DVD-ova
60.000 tiskanih materijala
...u vrijednosti preko 30.000,00 kn

Naglašavam da nisam ni nutricionista, ni liječnik, potpuni sam laik. Samo sam pročitao brdo knjiga o zdravijem načinu života, razmislio o tome što sam pročitao, probao sam mnogo toga od onog što sam pročitao i eto našao recept koji je uspio. No, ovo su samo moja opažanja i moje iskustvo i ni na koji način nisu vam popovanje, naputak ili recept za mršavljenje ili zdravstvene probleme. Ovdje samo prenosim u knjigama objavljene stavove pojedinih doktora i nutricionista, koji nisu moji stavovi, ali su se meni pokazali uspješnima. Za ozbiljne savjete morate se obratiti nutricionistu, liječniku ili specijalistu za dijete.

BRZA HRANA – EKSTREMNO LOŠA

Svi znamo da je brza hrana štetna, ali malo nas zna koliko je stvarno jako štetna? Dnevno nam je potrebno 2.500 kalorija za muškarce i 1.900 za žene (za one koji kane smršaviti moraju unositi i manje od toga), a sa brzom hranom dobivamo:

Hrana kalorija
Pizza (srednje velika) 1746
Hamburger, pomfrit i Coca-cola 1300
3 komada pohane piletine i pomfrit 933
Burek uobičajne veličine (trokut) 800
Kebab (u somunu sa salatom i umakom) 704
Pomfri (jedna porcija) 655
Tost (uobičajne veličine) 348

Dakle pojede li djevojka jednu pizzu i uz nju popije kolu taj dan više ne bi smjela pojesti i popiti ništa. Dva hamburgera i već ste ozbiljno prekrdašili dnevnu količinu kalorija.

McDonald's i slični restorani brze hrane
Najveća „nagrada“ tinejđerima je odlazak u McDonald's, Burger King, Quick, KFC i slične restorane brze hrane. Hamburegri su enormno kalorični i štetni, ali su to jednako tako i milk shakeovi, salate sa dresingom, McSunnday, McFlurry, Netsi… Količina šećera, soli i ostalih štetnih stvari u njima je nekoliko puta veća nego što je potrebno. Konačno, zapitajte se zašto ste nakon obilnog obroka u McDonald'su vrlo brzo ponovno gladni.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: ponedjeljak, 03.10.2016. u 12:35) komentiraj (12)

RODITELJSKI SASTANAKA ZA J1A I K1A


Roditeljski sastanak za Juniorski 1A i Kadetski 1A će biti danas, u petak 30.9. u 20:00 sati u Osnovnoj školi Bartola Kašića na JarunuDODATNA PREBACIVANJA ZA VIŠE SASTAVE

Danas su dodatna prebacivanja za više sastave, tj. za Juniorski 1A, Kadetski 1A i Juniorski 1B. Djevojke koje ne uđu u J1A i K1A odlaze u J1B, a one koje ne uđu u J1B odlaze u J2.NASTUPI

- nedjelja 2.10. u 15:00 Zapadna tribina Maksimirskog stadiona (Dinamo-Hajduk), o/o Šef

- nedjelja 2.10. u 15:00 Golf & Country Club Zagreb (Međunarodno prvenstvo), o/o ŠefFOTKE - sa HANŽEKOVIĆEVOG MEMORIJALAAUDICIJE

Audicije za Zagrebačke mažoretkinje provode se jednom godišnje i to sredinom rujna i sredinom listopada. Ukupno imamo 4 audicije (dvije subotom i dvije četvrtkom ili utorkom)

Audicije se oglašavaju od lipnja, ali je većina oglašavanja od sredine kolovoza i to kroz:
- objavu na displejima svih tramvaja i autobusa
- 50.000 flajera koji se podjele diljem Zagreba
- 20.000 plakata koji se izljepe na svim školama i nizu institucija
- 10 jumbo plakata
- izlog turističke zajednice
- naljepnica na niz automobila (taxi, službeni auti...) koji se mnogo voze kroz grad
- objava u svim tiskanim medijima, te drugim tiskovinama
- polminutne reklame u vrijednosti preko 100.000 kn na Narodnom radiju, Anteni Zagreb, Enteru, te drugim radio stanicama
- citylight plakati
- niz drugih akcija koje nam se otvore tijekom godine (sponzorski ugovori, roditelji, kompenzacije...)

Audicije provodi tim komisija koja se sastoji od dirketora, obije predvodnice ili trenerice. Na audiciji se ispituje smisao za ritam, te se ocjenjuje držanje, jednostavan mažoret-korak te psiho-fizičke predispozicije. Obzirom da je audicija vrlo jednostavna nema potrebe za strahom i nervozom.

Prosječni broj kandidata: 210
Prolaznost: 82-85%
Dobni uzrast: 3-25 godina

Što se ispituje na audiciji:
1. U prvom redu smisao za ritam. Koji se prati kroz cijelu audiciju, ali se maksimalno ispituje. Jedna od metoda koju koristimo je da se kandidatkinji zada ritam pljeskanjem koji ona mora ponoviti. Ovaj ritam je prilagođen dobnom uzrastu, a u slučaju da kandidatkinja ne ponovi ritam zadaje joj se prilagođeni ritam da se vidi jel problem nedostatak smisla za ritam, memorija, koncentracija ili nešto drugo. Ukoliko se ritam ne ponovi od prve nije ništa strašno jer audicija je osnovan klasifikacija. Prave klasifikacije rade se tek nakon par mjeseci treinga (krajem veljače). Svatko ima drugu šansu, a ako vidimo da se radi o tremi, blokadi ili nedostatku koncentracije onda dajemo treću, čak i četvrtu šansu. No, da bi imali vise šansi moramo ustanoviti da imate barem osnovnog smisla za ritam (to se vidi i prije "pljeskaja" iz osnovnog koraka i pratnje glazbene podloge).

2. Osnovna predodzba o memoriji i percepciji kandidatkinja (ponavljanje osnovnog koraka kojeg pokazuje jedna od mazoretkinja ispred kandidatkinja).

3. Psiho-fizicke predispozicije za bavljenje mazoret plesom (odredjeni nedostaci poput teske invalidnosti, ozbiljnih poremecaja isl. prijece bavljenje ovom aktivoscu).
Sveta Majka Tereza (Agnes Gongxha Bojaxhiu, 1910-1997)

Nije važno činiti velike stvari, nego male stvari s velikim srcem.


Osjećati se nevoljenim, najgore je siromaštvo na svijetu.

Čovjek je nerazuman, nelogičan, sebičan. Nije važno, voli ga!

Ako ne možete nahraniti stotinu ljudi, nahranite jednog čovjeka.

Ljubazne riječi mogu biti krateke i možda ih je lako izgovoriti, ali one odjekuju u beskonačnost.
SUDSTVO U ZAGREBU

Ukupno sudaca: 478
Ukupno sudova: 8
Osuđenih osoba godišnje: 3.817 (od čega za ubojstva 207)
Maloljetnih počinitelja kaznenih dijela godišnje: 138
Počinitelja prekršaja godišnje: 48.130

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: petak, 30.09.2016. u 08:42) komentiraj (14)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se