zagrebački jarbol

petak, 28.07.2006.

Nemoguće....DINAMO:ARSENAL

I,tak ja bezveze prčkam,malo po netu pičim,ništa novo,običan dosadni ljetni dan...I,dolazi poziv od frenda iz kluba. "Naš kog je Dinamo dobio u 3.pretkolu?"-ja reko: "Ne znam."-al polako sam naslućivo da je Arsenal,pošto ja navijam za njega i onda me baš taj frend zvao,ne bi da je neki drugi klub,al kad je Arsenal...Onda je samo reko: "Thierry Henry!"-a ja ko svi drugi koji su čuli prvi put tu vijest,nisam baš mogo vjerovat...Isti čas sam provjerio na RTL-u(203.str.) i uvjerio se:
Dinamo je dobio Arsenal u 3.pretkolu...Po meni najjači klub na svijetu,i klub za koji ja van Lijepe naše navijam,al ništa,ak moram birat između Henry-a i Dinama...Sorry,Thierry,žicat ću te dres,al navijamo za Dinamo,i vi dalmatinci i slavonci,svi ima da budu uz Modre!Ak ovo prođemo,Hrvati su vrhu svjetskog nogometa,sjetite se ZTE i Manchestera,kak su ih dobili 1:0(iako su doma onda popili 5 komada!),al nema veze...AJMO DINAMO...
Navijam za Arsenal,za Dinamo sam samo u HNL-u,al fakat želim da ih prođu,domovina ipak prije svega!Prva tekma je u Zagrebu 8. il 9. kolovoza,a uzvrat Londonu dva tedna kasnije.Al,opet,Dinamo još nije prošo Ekranas...Ma kog ja prcam?!smijehProšo je nakon 1:0,ma nakon izlaska na teren,ma nakon ždrijeba...smijeh

28.07.2006. u 12:46 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



  srpanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

AZRA

Eto,reko bi vam neš o Azri...Dosta ovoga niste znali:

Glazbeni kritičari danas često znaju Azru etiketirati kao ''obaveznu glazbenu lektiru'', međutim za razliku od tako svrstanih kniževnih djela, bilo kakve podatke o Azri je ipak malo teže pronaći. Stoga ću pokušati sadašnjoj i budućoj Azrinoj publici malo približiti neke stvari vezane uz sam nastanak i rad benda, jer ''po broju iznimnih pjesama, sjajnih albuma i neporecivih remek-djela Azra i Štulić su jedinstveni''.

Branimir Johnny Štulić, lider grupe, rođen je u Skopju, u Makedoniji, zemlji gdje ''vječno sunce sja'', 1953. godine. On je zarana primoran na česte promjene prebivališta zbog prirode očeva posla (časnik), te ključne godine odrastanja i afirmacije provodi u Zagrebu, gdje je upisao Filozofski fakultet ali ''samo da bi zadovoljio starce''. Već se tada gotovo fanatički odlučuje baviti glazbom. Važno je reći da su na njega najviše utjecali ''Beatlesi'', ali prvenstveno radi ideje benda. Isto tako bio je lud za sevdahom što se očitovalo u prvoj fazi njegova glazbena rada kada je osnovao ''Balkan Sevdah Band''. Svirali su gotovo sve od njegovih vlastitih pjesama, narodnjaka, pa do ''The Beatles''. Pod utjecajem novog vala (''new wawe''), vremenom se bend sve više okreće rocku i kroz njega prolazi mnogo različitih glazbenika. Nakon što su postali poznatiji rock'n'roll sastav, mijenjaju ime u ''Azra'' (djevica), po istoimenoj poemi Heinricha Heinea, 1977. godine.1977./78. grupa nastupa u postavi Štulić - Stublić - Pelajić - Novoselić - Juričić, ali se ubrzo ostatak grupe odvaja od Štulića i formira novi sastav - ''Film''. Nakon toga Štulić postaje članom ''Parnog valjka'', ali ni ta suradnja nije dugo potrajala. Vrativši se ''Azri'' Štula kao bubnjara uzima Borisa Lajnera tada člana ''Haustora'', ali ne uspijevajući naći adekvatnog basistu, za prvi interview, da bi izgledali kao trio - slikali su se s psom!Image Hosted by ImageShack.us
Prvi singl snimaju 1979. godine s Huseinom Hasanefendićem - Husom kao producentom, koji je ujedno svirao gitaru. Još su im pomogli i Zlatko Mikšić - Fuma, Mladen Juričić i Relja. Na tom singlu su izašle pjesme ''Balkan'' i ''A šta da radim'' koje su potakle i prve pozitivne kritike. Ubrzo nakon toga im se pridružio i basista Mišo Hrnjak. Na ljeto iste godine grupa svira po trgovima, na moru kaleći se u direktnim kontaktima sa slučajnom ili namjernom publikom.

Debi album ''Azra'' snimaju 1980. godine pod producentskom palicom veterana Drage Mlinarca. Taj album se smatra jednim od najjačih debija u ''našoj'' rock-glazbi, te im osigurava vodeće mjesto na domaćoj rock-sceni. Štulićevi tekstovi su usmjereni na mogućnost komunikacije i njezinu nužnost (''Uradi nešto'', ''Vrijeme odluke''), odnosno ljubavne tematike (''Gracija'', ''Tople usne žene''), ali sa posebnim, sebi svojstvenim izričajem.

1981. godine kao uvod za novi album Azra objavljuje singl ''Lijepe žene prolaze kroz grad'', kojeg također producira Hus i svira gitaru u maniri britanske blues-scene. Nedugo zatim izdaju novi dupli album ''Sunčana strana ulice'', sa raznovrsnijim temama. Prvi put Johnny ubacuje i komentare političke naravi (''Užas je moja furka'', ''Kurvini sinovi''). U ljubavnim pjesmama (''Između nas'', ''Ne reci mi dvaput'', ''Gospodar samoće'', ''Sunčana strana ulice'') uvodi i puhačke instrumente u izvedbi Sedak-Benčića, Vlahovića, Santre i Juričića. Na albumu su značajne i pjesme u kojima Johnny obrađuje svoju urbanu paranoju (''Odlazak u noć'', ''Kad Miki kaže da se boji''), te one u kojima obrađuje problem individualne zapostavljenosti (''Pametni i knjiški ljudi'', ''Pit - i to je Amerika''). Producent albuma je Branimir Štulić što će kasnije uostalom i redovito činiti.

Iste godine grupa održava sedam koncerata za trostruki živi album ''Ravno do dna''. Osim starih pjesama tu je i mnoštvo novih ostvarenja (''Ravno do dna'', ''Nedeljni komentar'', ''Ostavi me nasamo'', ''Sjaj u kosi'', ''Plavo - smeđe''). Ovaj album po neposrednosti i energiji glazbe pruža pravu sliku Azre.

1982. godine izdaje se i drugi dupli album ''Filigranski pločnici'' te treći singl, u kojima Štulić od izravne energične emotvnosti prelazi prema prikazu unutrašnjeg emotivnog stanja, ali s određenom distancom. Album sadrži političke (''Tko to tamo pjeva'', ''68.'', ''Pavel'', ''Gorki okus''), ljubavne (''Kao ti i ja'', ''Volim te kad pričaš''), te pjesme u kojima se Štulić okomljuje na standardne društvene norme (''Put za Katmandu'', ''E pa što'', ''Sloboda''). Na albumu veliki značaj imaju puhački instrumenti u izvedbi Miroslava Sedaka-Benčića.

1983. godine grupu napušta Mišo Hrnjak, basista koji odlazi u Jehovine svjedoke, te sljedeće dvije godine Štulić i Lajner sami snimaju albume u Njemačkoj. To su ''Kad fazani lete'' i ''Krivo srastanje'' u kojima Johnny ulazi u dubine ljudskih misli i pobuda (''Kao i jučer'', ''Duboko u tebi'', ''Flash''), ili se buni protiv prevladavajućeg načina mišljenja (''3N'', ''Mon ami'', ''No comment'', ''Kad fazani lete''), ili donosi zvuk teških, punih rock-gitara (''Anđeli'', ''Štićenik'', ''Nemir i strast''). Na albumu se prvi put pojavljuje i obrada jedne narodne pjesme - ''Klinček stoji pod oblokom''.

Zatim odlazi u Nizozemsku gdje stvara nove pjesme te stare prevodi na engleski jezik, s ciljem izdavanja u Nizozemskoj.

To mu ne polazi za rukom, te izdaje album kod nas pod nazivom ''It aint like in the movies at all''.

1987. s Lajnerom, Juricom Pađenom i Stephenom Kippom, kojeg je doveo iz Nizozemske, snima novi album ''Između krajnosti'' koji sadrži uglavnom obrade pjesama (''Zadovoljština'' - ''Satisfaction''- ''Rolling Stones'', ''Adio mare''- Vlaho Paljetak) te neke njegove nove uratke (''Izlazak iz kome'', ''Vaše veličanstvo'').

1988. snima četverostruki mega-album ''Zadovoljština'', s luksuznom opremom i istom postavom. Mnoštvo starih stvari te mnoštvo obrada stranih autora značajke su tog albuma.

Nakon toga Štulić snima solističke albume: ''Balkanska rapsodija'' (''Teško ovo život''), ''Balegari ne vjeruju sreći'' (''Voljela me nije nijedna'', ''Men se dušo od tebe ne rastaje'', ''Usne vrele višnje'' - obrada ''Lilly Of The West'' iz repertoara apsolutne legende i veterana, genijalnog Boba Dylana) u kojima miješa makedonski folklor, engleski jezik i domaću pop-povijest.

1990. grupa nakon koncerta na Hvaru i formalno prestaje postojati.

Devedesetih godina Štulić izdaje dva albuma ''Sevdah za Paulu Horvat'' i ''Anali'', koji su kvalitetno daleko ispod njegovog ranijeg opusa. No Štulićeva glavna preokupacija jest prijevod Homerove ''Ilijade'' koji je i dovršio 1995. godine pod nazivom ''Božanska Ilijada''. 1997. godine Štulić izdaje album ''Blase'' kojime se, prema kritici, vraća standardima ranijeg rada.

Štulićeve pjesme su objavljene u knjigama ''Filigranski pločnici'' i ''Big bang'', njegovi lirski pokušaji ''Anonymus Epigramus'', kao dodatak ''Zadovoljštini'', a koncerti na video - kazetama ''Zadovoljština'' i ''Klinček stoji pod oblokom''.

Branimir Johnny Štulić jedna je od najkontroverznijh ličnosti u hrvatskom rocku uopće. Njegove pjesme još otpočetka su imale dvojaki učinak na publiku. Jedni su ismijavali njegovo umijeće sviranja gitrare, način pjevanja, nerazumljive tekstove dalekih metafora koji su ''intelektualno buncanje i isprazno politiziranje po svaku cijenu''. Drugi su bili poraženi neposrednošću muzike, energije i poetike, čovjeka koji je uhvaćene djeliće gradskoga očaja ponovo povezivao u stvaran svijet svojih pjesama dajući ga u širokom registru tonova, od straha i bijesa do delikatne ljubavi. Genijalac ili sebični egocentrik?Image Hosted by ImageShack.us Čitajući njegove interviewe vidimo da doista ispada da je ovo posljednje ("Možda će zvučati egoistično, ali Azra je uvek bila posebna. Rekoh ti, nemoj mene pitati o tim stvarima."), npr. za druge bendove govori da su imali po par dobrih stvari, ali on ih je kaže imao šezdeset. Pa znam da zvuči egoistično, ali Johnny (sjetimo se samo grafita: ''Johnny je bog'' i ''Johnny vrati se, Jajo nas jebe''), živuća legenda, definitivno ima razloga za takvo ponašanje - iz njegova eksplozivnog nezaustavljivog stvaranja nastale su neke od najboljih, po mom osobnom skromnom mišljenju, pjesama i albuma uopće.


Tako je to sve bilo sa Johnny-em i Azrom...A,sad me dere još to(pošto slušam Azru upravo...)kaj se nisam rodio i živio u vrijeme mojih staraca,pa da i ja ludujem na njihovim koncertima i svakodnevno sudjelujem u toj ludnici Azre..Al,kaj ćeš onda ne bi bio tu di sam sad i neizmjerno uživao u CAJKAMA!!!headbang
Evo neke od mojih najdražih pjesama Azre...

Poljska u mome srcu

gdanjsk osamdesete
kad je jesen rekla ne
gdanjsk osamdesete
držali smo palčeve
rudari
studenti
brodogradilište svi mi

gdanjsk osamdesete
uzavrele tvornice
dva put se ne šalju
tenkovi na radnike

nisu se usudili
pobijedili smo svi mi
poljska u mome srcu
u mome srcu mazurka
poljska nije nikad
nije nikad dala quislinga
svaki dan poloneza
zvoni na mojim vratima
poljski jantar
narukvice
volođine čuke
šiber u pol cijene
papa wojtyla i ja

gdanjsk osamdesete
redovi za novine
nezavisni sindikati
komiteti zaštite

nisu se usudili
pobijedili smo svi mi
poljska u mome srcu
u mome srcu mazurka
poljska nije nikad
nije nikad dala quislinga
svaki dan poloneza
zvoni na mojim vratima
poljski jantar
narukvice
volođine čuke
šiber u pol cijene
papa wojtyla i ja

gdanjsk osamdesete
uzavrele tvornice
dva put se ne šalju
tenkovi na radnike
tenkovi na nas



A šta da radim

a šta da radim kada odu prijatelji moji
kada ode djevojka na koju bacam oči

i tako redom dan za danom
na javnim mjestima s gitarom
naravno da uvijek netko dođe
da me čuje makar i kradom

ništa mi više nije važno
našao sam dobar bend
želim samo da sviram
da se otkačim i to je sve

a šta da radim kada odu prijatelji moji
kada ode djevojka na koju bacam oči

ljudi samo govore
zašto si nervozan
ljudi samo pričaju
ne budi tako grozan
ljudske usne šapuću
šuljaj se ti kradom
izbjegavaj nevolje
skinut će ti glavu

ništa mi više nije važno
našao sam dobar bend
želim samo da sviram
da se otkačim i to je sve

a šta da radim kada odu prijatelji moji
kada ode djevojka na koju bacam oči

ništa mi više nije važno
našao sam dobar bend
želim samo da sviram
da se otkačim i to je sve
Image Hosted by ImageShack.us


Marina

na neku čudnu foru
marina misli da zna
što sve treba da čini
u društvu frajera
suviše je obična
i prazan joj je smijeh
ali nužda me nagoni
da spavam sa njom

dovoljno je da me vidi
da mi kaže miki kako si
i već se osjećam bolje
odmah je na cesti poželim

ja sam samo jedan
od mnogih koje zna
šarmiram je uporno
laskam izdaleka
ona se na ništa ne žali
o ničem nema sud
ali nužda me nagoni
da spavam sa njom

dovoljno je da me vidi
da mi kaže miki kako si
i već se osjećam bolje
odmah je na cesti poželim

sinoć sam iz štosa
zaželio na tren
da bude nešto više
da mi postane frend
a marina ko marina
negirala me skroz
a meni se samo prohtjelo
da spavam s njom

dovoljno je da me vidi
da mi kaže miki kako si
i već se osjećam bolje
odmah je na cesti poželim



Balkan

jednog dana nema me da nikada ne dođem
prijatelje koje znam ne poznajem kad prođem
kao da me nikada na svijetu nije bilo
kao da me njezino tijelo nije htilo

moja kita miruje a furala bi furke
lepe dekle moderne ne padaju na zurke
brijem bradu brkove da ličim na pankrte
još da imam fendera vidio bi svirke

balkane balkane balkane moj
budi mi silan i dobro mi stoj

mi smo ljudi cigani sudbinom prokleti
uvijek neko oko nas dođe pa nam prijeti
ni bendovi nisu više kao što su bili
moj se amaterski priprema da sviri

balkane balkane balkane moj
budi mi silan i dobro mi stoj


Image Hosted by ImageShack.us























Counter

Counter

...

Image Hosted by ImageShack.us

Da,imam i msn!

tu bi isto volio popričati sa vama,pa...:-D

morpheuszgb@msn.com