četvrtak, 26.11.2009.

Izložba je otvorena....

na najljepši mogući način! Unatoč našoj nervozi i uzbuđenju sa zadovoljstvom možemo reći da je sve prošlo više nego savršeno! Naše drage fotografkinje su pristigle na otvorenje i iz najudaljenijih dijelova zemlje, pa i iz Slovenije. Jelena Tondini i Miljenka Matić Ertufan počastile su nas odličnom poezijom i na taj način najavile izložbu koju zbilja vrijedi pogledati.

Galerija puna umjetnica, njihovih odličnih djela, pozitivne i opuštene energije, dobrih kritika i naše zadovoljstvo - samo je dio atmosfere s otvorenja.....

Izložbu možete pogledati uz prethodnu najavu na broj telefona 320-777 ili 320-778 do 10. prosinca ove godine!

- 12:47 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 22.11.2009.

Izložba....

Jedino što nam preostaje u ovom trenutku je da vas pozovemo na izložbu Grad vidljivih žena u srijedu, 25. studenog 2009. godine, u 19 h, u galeriji Kružna (8/treći kat) - vrata do kluba Palach u Rijeci..

Na izložbi ćete moći vidjeti fotografije dvadeset hrvatskih autorica i onih iz susjednih zemalja...a to su Martina Šalov, Hana Dutina, Ivana Hanaček, Jadranka Lacković, Jelena Rubil, Lorena Pataj, Maja Vrban, Marina Kelava, Maris Stanović, Miljenka Matić Ertufan, Petra Belc, Mojca Peternelj, Vanja Sviličić, Marijana Tkalec, Maja Strahija, Leda Listeš, Sandra Ivanov, Ana Šesto, Marta Maričić i Andrea Laurić.

Do čitanja i izložbe, pozdrav!

- 10:26 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 16.11.2009.

Natječaj je sretno završen....

Nismo mogle ni sanjati (pa ni u onom snu s kamionom) da će pristići na našu adresu toliki broj fotografija, toliko ženskih imena kojima se ideja svidjela i koje su htjele pridonijeti svojim radovima, koje su imale i imaju što za reći. Zahvalne smo i ponosne na aktivnost istih!

Danas natječaj (koji je trajao 45 dana) završava, a posljednje fotografije neumorno pristižu....
Nadamo se da se vidimo sljedeće srijede, u 19 h u galeriji Kružna (8/treći kat - vrata do Palacha) na otvorenju izložbe Grad vidljivih žena!

- 09:55 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 11.11.2009.

Snaga ženske solidarnosti….

Natječaj je već bio u tijeku .......... imale smo osjećaj da će već sljedećeg jutra kamion sa fotografijama stići na našu adresu. No, prošao je prvi, drugi, deseti dan, dvadeseti dan. Pristizala je podrška, oduševljenje i tapšanje po ramenu ............ sve, samo ne željene fotografije.
Počele smo se pitati u čemu je problem, a onda je neka mala patuljčica prišapnula na uho ono što smo mogle i bez nje znati ..... valja zgrabiti za kvaku ako želimo da nam se vrata otvore. To smo i učinile. Sva vrata u trenu su bila otvorena ....... ili bar odškrinuta ......
Fotografije su počele pristizati. Odlične fotografije, pune ženske snage, nadanja, maštovite, tugljive i jake. Žene i ženstvenost u svim svojim oblicima. Onakve kakve žensko oko može uočiti i zabilježiti.

Natječaj je skoro pa i završen, fotografije su na stolu i sada samo nonšalantno čekaju ostale i svoj dan ne mareći što na nama ostaju sve druge obaveze kako bi ih prikazale u najboljem svjetlu.

Nitko ne može opisati naše olakšanje, ponos i sreću kada ih, onako pomno birane, u svoj njihovoj gracioznosti i snazi izložimo na zidove i budemo još jednom svjesne da nema ništa ljepše nego biti svjedokinjom snage ženske solidarnosti ......

- 14:03 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 05.11.2009.

Grad vidljivih žena - izložba fotografija


Prvo je bilo čitanje.
Čitajući djelo Chistine de Pizan (1364. – 1430.) Grad žena počele smo razmišljati postoji li danas potreba da pobjegnemo u neko feminističko utočište koje će nam bar na kratko pružiti utvrdu za malo tihog otpora. Odmah smo znale da ne želimo nikakav glasan otpor, barem ne u ovom trenuku. Tihi, umjetnički otpor želimo.

Zatim je došlo obilježavanje
Odlučile smo povodom manifestacije 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama organizirati izložbu na temu Grad vidljivih žena kojom ukazujemo na oživljavanje aktivnosti Ženske akcije Rijeka, kao i na potrebu snažnijeg promoviranja ženske umjetnosti, za ovu prigodu na zaštićen, isključivi način. Pozvale smo isključivo umjetnice, a ne i umjetnike. Stojimo iza svoje odluke. Ovo je izložba privremenoga ženskog grada.

Onda je trebalo reći što je Grad vidljivih žena
Poigrati se s vidljivoću i nevidljivoću žena bilo je teže nego što smo mislile, ali nama se činilo važno. Vidljivost je ono što nedostaje, nevidljivost ono što nas obilježava. Žene su toliko malo prisutne u svojim svakodnevnim životima, hrabrostima, tugama, maštama, stvaranjima. Ovo je izložba posvećena njima.

Zamišljaj izložbe
Ova je izložba zamišljena na način da kroz fotografije struji ideja grada, i to ženskog grada, grada u kojem su žene vidljive, prisutne, ostvarene, snažne. Da postoje. One ne moraju biti poznate, slavne, uspješne da bi bile vidljive. Ne moramo ih čak niti vidjeti – ponekad je dovoljno da neki mali trag ukaže na njihovo postojanje. I to je dovoljno.

I konačno
Izložba pod nazivom Grad vidljivih žena trajat će od 25. studenog (Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama) do 10. prosinca (Dan ljudskih prava) u Galeriji Kružna (8/III kat) u Rijeci, a 12 najboljih fotografija (prema ocjenama publike) bit će uvršteno u kalendar udruge za 2010. godinu.

- 09:47 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

  studeni, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Svibanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (2)
Prosinac 2009 (2)
Studeni 2009 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Blog udruge
Ženska akcija Rijeka (ŽAR)

mail: zenska.akcija.rijeka@gmail.com

O nama

Ženska akcija Rijeka razvila se iz mirovnih i humanitarnih projekata te onih koji se bave ljudskim pravima a na kojima je radilo više građana/ki u Rijeci tijekom rata i nakon njega (kroz tadašnju udrugu Ri-Suncokret). Misija udruge je kulturna, ekonomska i politička emancipacija žena, razvoj društvene solidarnosti i zaštita ljudskih prava (fokus na žene).
Tijekom rata organizirale smo SOS telefon za izbjeglice i žrtve rata, a 1993. godine prvo pravno savjetovalište.
Udruga ostaje u pogledu svog civilnog angažmana na principima grass-roots djelovanja, želeći ostati fleksibilna na političke i socijalne probleme društva, te artikulirati projekte, programe i akcije ovisne o trenutnim društvenim zbivanjima.

Prijatelji/ce

Women's Global Leadership Initiative - http://wgli.org/
Cunterview.net (women art media space) http://www.cunterview.net/