ŽELIM ŽIVOT - blog Zaklade Ana Rukavina

28.03.2017., utorak

Sretan rođendan Ana!

Dragi naši, na današnji dan, prije 40 godina rođena je naša draga Ana.

Ana nas je, nažalost, prerano napustila, ali u sjećanje na nju, nastavili smo njenu plemenitu misiju.
U više od deset godina rada Zaklade Ana Rukavina, vođeni Aninom željom za životom, ali i za životom svih koji su se našli u sličnoj, teškoj i neizvjesnoj situaciji, trudili smo se pomoći oboljelima od leukemije, limfoma i ostalih hematoloških oboljenja te vjerujemo da smo zahvaljujući Aninoj viziji mnogima zaista i pomogli.

Ana i njena vizija i dalje nas motiviraju da pomažemo potrebitima te smo od 2006. godine povećali broj upisanih u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica sa skromnih 150 darivatelja na 53.072 upisanih potencijalnih darivatelja, od čega je 51.024 uzoraka tipizirano.

Zahvaljujući proširenom Hrvatskom registru, do danas je pružena nada u spas 68 života zbog čega smo osobito sretni i ponosni, a sve zahvaljujući velikoj želji i viziji naše Ane i dobrih ljudi koji su odlučili dati djelić sebe kako bi pomogli onima kojima je to najpotrebnije!

Draga Ana, mislimo na tebe!


- 00:35 - Komentari (1) - Isprintaj - #

27.03.2017., ponedjeljak

Uplate građana bez naplate naknade u Fini

Dragi naši, ovim putem htjeli bismo Vas obavijestiti kako sve donacije koje uplatite na blagajnama Fine na IBAN: HR1023400091110261855 Zaklade Ana Rukavina možete uplatiti bez naplate naknade.
Hvala od srca Upravi Fine i svima Vama koji odvajate vrijeme, sredstva ili na bilo koji način pomažete i podržavate rad Zaklade Ana Rukavina.

- 15:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.03.2017., petak

Intervju s dr. Anom Zelić Kerep povodom odlaska u SAD na jednogodišnje stručno usavršavanje

Zaklada Ana Rukavina objavila je u lipnju 2016. godine drugi po redu Javni natječaj za stručno usavršavanje mladih liječnika specijalizanata ili specijalista interne hematologije i drugih srodnih specijalizacija u Georgetown University u SAD-u. Na natječaju je izabrana dr. Ana Zelić Kerep, specijalizantica hematologije zaposlena u KBC-u Zagreb.
Upravni odbor Zaklade odabrao je dr. Zelić Kerep na prijedlog Stručnog vijeća u sastavu prof. dr. sc. Boris Labar, prof. dr. sc. Ivan Đikić, prof. dr.sc. Steven Živko Pavletić, prof. dr. sc. Srđan Verstovšek te prof. dr.sc. Mirando Mrsić dr. med. (predsjednik Vijeća).
Nakon pristiglih prijava, Upravni odbor Zaklade izabrao je najbolju kandidatkinju kojoj će Zaklada pokriti sve troškove jednogodišnjeg usavršavanja na prestižnom američkom sveučilištu, a po povratku u matičnu zdravstvenu ustanovu dr. Zelić Kerep će stečena znanja primjenjivati u svakodnevnom radu s pacijentima.
Dr. Zelić Kerep krajem ožujka započinje stručno usavršavanje na Georgetown University u trajanju 12 mjeseci te će po povratku minimalno pet godina raditi u Hrvatskoj i svoja znanja primijeniti na pacijentima u Hrvatskoj kako bi im omogućila što bolju zdravstvenu skrb.
Kako je Georgetown University jedna od najvećih i najpriznatijih institucija koja se bavi proučavanjem tumora i predstavlja centar izvrsnosti, vjerujemo da je ovo veliki korak prema ostvarenju tog cilja.
Prije nego otputuje radi jednogodišnjeg stručnog usavršavanja, razgovarali smo s dr. Zelić Kerep i velikoj prilici koju je dobila prijavivši se na javni natječaj za stručno usavršavanje Zaklade Ana Rukavina:

1. Dobar dan, dr. Zelić Kerep. Za početak, molimo Vas da nam kažete nešto o sebi, o svojoj dosadašnjoj karijeri i obrazovanju?
Završila sam 4. Gimnaziju u Zagrebu, gdje sam i odrasla. 2005. godine upisala sam Medicinski fakultet u Zagrebu, iako mi je prva želja bila molekularna biologija.
Prije same odluke o upisu fakulteta, kako sam mogla birati između PMF-a i Medicinskog fakulteta, razmišljala sam o tome kako mogu najviše pridonijeti društvu, i tako je medicina prevagnula. Tada sam shvatila da je medicina moj poziv, da mogu znanje prirodnih znanosti, koje su mi prva ljubav, upotrijebiti na human način, koji će ublažiti tuđu patnju. Tijekom studija bavila sam se mnogim izvannastavnim aktivnostima, od toga da sam bila demonstrator na Katedri za histologiju, do pjevanja i pisanja članaka za časopis Medicinar i za STUDMEF. Moja strast za znanošću ispoljila se kroz pisanje znanstvenih članaka, koji su do sada svi objavljeni, i za jedan od tih znanstvenih radova dobila sam Dekanovu nagradu za najbolji znanstveni rad studenata. Najveće iskustvo stekla sam izradom diplomskog rada, pod mentorstvom prof. Danke Grčević, kada sam imala priliku sudjelovati u procesu od stvaranja ideje, rada u laboratoriju, te same obrade podataka i naravno pisanja rada. Uz fakultet bila sam aktivan član Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, a prvi koncert dirigirao mi je pokojni maestro Šutej. Između ostalog, sudjelovala sam u nekoliko izvedbi Koncerta za život, a sve izvedbe u KD Lisinski su mi posebno drage uspomene i predivna iskustva, pogotovo zato što sam se pjevanjem bavila isključivo amaterski.
Po završetku staža radila sam kao liječnik obiteljske medicine u ambulanti izvan Zagreba, iako je moja najveća želja bila hematologija. Rad u obiteljskoj medicini je nezamjenjivo iskustvo, kojim sam dobila odličan temelj za budući klinički rad. Nakon nekog vremena ostvarila mi se želja i započela sam specijalizaciju hematologije na KBC Zagreb, u timu briljantnih liječnika i znanstvenika, a trenutno provodim drugu godinu specijalizacije.

2. Što Vas je motiviralo da se prijavite na javni natječaj Zaklade Ana Rukavina za stručno usavršavanje?
U svemu što radim želim iskoristiti sve raspoložive resurse da postignem cilj, koji mi je trenutno postati hematolog i znanstvenik. Morala sam pokušati, jer sam uvidjela koliku vrijednost ima ovakvo usavršavanje, tim više što se uklapa u moju viziju kliničkog i znanstvenog rada, usavršavanja vještina i stvaranja novih spoznaja.

3. Što očekujete od jednogodišnjeg stručnog usavršavanja u Georgetown Universityju u Washington D.C.-ju u Sjedinjenim Američkim Državama?


Očekujem da ću dobiti temelj za daljnji rad te da ću steći znanja i vještine koje ću nastaviti razvijati u Hrvatskoj. Smatram da će taj proces biti iznimno vrijedan kao dio zajedničkog napora koji cijela znanstvena zajednica ulaže u poboljšanje liječenja hematoloških bolesnika.

4. Tko će Vam biti mentor?

Mentor će mi biti profesor Bruce Cheson, stručnjak za limfome i kroničnu limfocitnu leukemiju (KLL), a kolega Milunović (prvi kandidat ZAR-a za stručno usavršavanje koji je proveo godinu dana u SAD-u na Georgetown Universityju, op.a.) ima samo riječi hvale za profesora.

5. Recite nam malo više o samom programu tj. što ćete točno raditi u Georgetown Universityju sljedećih godinu dana?
Dobit ću najbolju edukaciju o provođenju kliničkih istraživanja hematoloških bolesti te edukaciju o samoj obradi i tumačenju podataka. Fokusiratiću se najviše na akutne leukemije, međutim, postoji mogućnost da se područje mojeg istraživanja i usavršavanja proširi, ovisno o samom tijeku stručnog usavršavanja.

6. Kako to može pomoći pacijentima u Hrvatskoj kad se vratite?

To može pomoći ne samo pacijentima u Hrvatskoj, nego svim hematološkim pacijentima, jer nove znanstvene spoznaje utječu na cijeli svijet. Smatram da će ovo iskustvo doprinijeti mojem kliničkom radu, a i budućem znanstvenom i edukativnom.

7. Što mislite, koliko su ovakvi natječaji, poput natječaja Zaklade Ana Rukavina, bitni za stručno usavršavanje mladih liječnika, osobito hematologa?
Ovakvi natječaji su od velike važnosti, daju priliku iskustva koje bi inače bilo teško dostupno. Također, za mlade liječnike je u današnjoj opsežnoj medicini mentorstvo iznimno bitno, jer nam daje potrebno usmjerenje i cilj prema kojem trebamo usmjeriti svoja nastojanja i energiju.

8. I za kraj, poruka za sve koji prate rad Zaklade Ana Rukavina, što mogu očekivati nakon Vašeg povratka u domovinu?

Teško je reći što se može očekivati, jer je medicina cjeloživotno učenje i usavršavanje, ali znam da ću i nakon ovog iskustva nastaviti davati sve od sebe da jednog dana pobijedimo bolest i bolesnicima pružimo još bolju priliku za ozdravljenje i kvalitetan život.

Sretni smo što je upravo dr. Zelić Kerep dobila vrijednu priliku za učenjem najnovijih dostignuća u medicini, osobito u hematologiji. Vjerujemo da će njena motiviranost, znanstveni pristup te prije svega, posvećenost oboljelima, biti od velikog značaja svima koji se bore s nekom vrstom hematoloških oboljenja.
Dr. Zelić Kerep želimo sretan put, vrijedno iskustvo i nova znanja kako bi pacijentima u Republici Hrvatskoj pružila najbolju moguću liječničku skrb i nadu u ozdravljenje.





- 12:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.03.2017., petak

Nova akcija upisa u Hrvatski registar u Varaždinu

Dragi naši, zajedno s Rotaract klubom Varaždin pozivamo Vas na akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica koja će se održati u subotu, 18. ožujka, od 10 do 12 sati na Trgu kralja Tomislava (ispred Fakulteta organizacije i informatike).

Svi zainteresirani građani između 18 i 40 godina starosti bit će u mogućnosti pridružiti se Hrvatskom registru i na taj način pomoći oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljima krvotvornih matičnih stanica.
Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te osobama s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Od srca zahvaljujemo organizatorima na pozivu i nadamo se da se vidimo u što većem broju!

- 12:18 - Komentari (1) - Isprintaj - #

03.03.2017., petak

68. transplantacija iz Hrvatskog registra!

Dragi naši, za kraj tjedna stigla nam je lijepa vijest iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica da je u veljači provedena još jedna transplantacija krvotvornih matičnih stanica!
Prema Izvješću Hrvatskog registra, u veljači je provedena transplantacija za pacijenta u Hrvatskoj te je tako od početka rada Zaklade Ana Rukavina do danas izdano čak 68 transplantata za hrvatske i inozemne pacijente.

Naše misli su uz sve transplantirane osobe koje su zahvaljujući 68 darivatelja iz Hrvatskog registra dobili novu priliku za život te pozivamo i Vas da se upišete u Hrvatski registar ako još niste i onima koji čekaju svog podudarnog darivatelja povećate šansu za ozdravljenje.

- 14:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.03.2017., četvrtak

UPOZORENJE!

Dragi naši, ovim putem obavještavamo Vas da na Facebooku postoje dva lažna profila zakladnice Zaklade Ana Rukavina i Anine sestre Gordane Leto.
Gordana Leto nema niti je ikad imala Facebook profil.
O lažnim profilima obavijestili su nas iz Zaklade „OTOK BRAČ - negdje između mora i zvijezda“ koji su također bili žrtve prijevare osobe koja je otvorila navedene lažne profile te je ista, nažalost, poznata i Zakladi Ana Rukavina i gospođi Mariji Rukavini, upraviteljici Zaklade i Aninoj majci, kojoj se putem elektronske pošte obratila za pomoć napisavši da je, navodno, teško bolesna.
Gospođa Marija Rukavina je slučaj prijavila 26. rujna 2016. u V. Policijsku postaju Zagreb, Bauerova 1, a Gordana Leto je slučaj krađe identiteta prijavila u istu postaju 27. rujna 2016.
Nažalost, lažni profili su i dalje u funkciji te obavještavamo sve Vas te prijatelje i poznanike obitelji Rukavina i Leto da se radi o lažnom profilu te da ne prihvaćaju Facebook prijateljstvo s navedenih profila.

U nastavku dostavljamo linkove na navedena dva profila te Vas molimo, ako ste u mogućnosti, da ih prijavite Facebooku.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100009906823350
https://www.facebook.com/profile.php?id=100008713950183

Također, u nastavku su i fotografije Gordane Leto i Marije Rukavine koje se koriste na lažnim profilima.
Zaklada Ana Rukavina i dalje je u kontaktu s policijom te se nadamo se će se slučaj uskoro riješiti.

Hvala Vam na pomoći i pažnji,
Vaša Zaklada Ana Rukavina



- 14:48 - Komentari (1) - Isprintaj - #

01.03.2017., srijeda

Koncert za život u sjećanje na Anu Rukavinu i maestra Vjekoslava Šuteja u Lisinskom

Dragi naši, Zagrebačka filharmonija održat će tradicionalni, osmi po redu Koncert za život za Zakladu Ana Rukavina pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović i pod pokroviteljstvom Grada Zagreba u petak, 31. ožujka u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Koncertom koji se održava u sjećanje na Anu Rukavinu i maestra Vjekoslava Šuteja, slavit će se život uz najpopularnije brojeve iz opere Carmen Georgesa Bizeta.

Ove će godine koncert svojim nastupom uveličati: Iva Krušić, Aljaž Farasin, Martina Zadro i Georgio Surian uz pratnju Zagrebačke filharmonije i zborova „Cantores Sancti Marci“, Ivan Filipović, Dječjeg opernog zbora i Zvjezdica, a sve pod ravnanjem Filipa Šljivca. Svi građani koji žele uživati u raskošnoj glazbenoj večeri, mogu ulaznice po cijeni od 80kn kuna kupiti na blagajni Zagrebačke filharmonije ili online na ulaznice.hr.

Koncertom za život ove godine slavimo Anin 40. rođendan, prisjećamo se velikog maestra Vjekoslava Šuteja i podrške koju je dao Aninoj viziji, a najviše od svega, njima u čast – slavimo život! Zahvaljujemo Predsjednici Republike Hrvatske, gospođi Kolindi Grabar – Kitarović i Gradu Zagrebu što su i ove godine podržali Koncert za život kojim, u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom, još jednom želimo podsjetiti građane da je lijek kojim možemo spašavati teško oboljele diljem svijeta u nama.

Veselimo se vidjeti vas i ove godine da uz najpopularnije brojeve iz opere Carmen slavimo život!

- 12:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2017 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Zaklada Ana Rukavina

Kontakti i linkovi:

iz Aninog pisma:

Samo za taj osjećaj