Zelenko uređenje i održavanje okućnica

! ! ! UREĐIVANJE I ODRŽAVANJE ZELENIH POVRŠINA ! ! !

Zelenko se bavi uređenjem i održavanjem zelenih površina na području Grada Zagreba, po potrebi i šire područje. Ako trebate košenje, šišanje živice, postavljanje staza,sadnja drveća, cvijeća, živice, i ostale poslove kliknite na ZELENKO i tamo se nalaze kontakt informacije i kratki opis. Ovaj blog nije samo reklama. Često ću stavljat neke tekstove sa svojim slikama tipa uradi sam. Biti će tu vegetativnog razmnožavanja reznicama, izrade staza itd. Stoga Vas molim ako Vam nije problem i ako Vam se svide postovi da kliknete like ili share na facebook like box sa strane tako da blog bude posjećeniji, a samim time ću biti i potaknut da stavljam nove postove. :D

10% POPUSTA ZA FANOVE FACEBOOK STRANICE!!! KLIKNI LIKE I OSTVARI POPUST!!!

Također Vas molim da ne kopirate sadržaj na svoj blog! Nisam ni jednu sliku ili tekst prekopirao od nekoga, pa Vas molim da ni Vi to ne radite!!

MOLIM VAS AKO IMATE KAKVA PITANJA DA MI SE JAVLJATE NA MAIL ILI NA FACEBOOK, JER NISAM ČESTO OVDJE

HVALA !

Razmnožavanje vinove loze šibama

RAZMNOŽAVANJE VINOVE LOZE

Općenito

Ovdje ću Vam opisati kako se uzimaju reznice, u ovom slučaju šibe vinove loze i od njih dobiva nova sadnica. U koje se vrijeme
to radi, na koji način, itd. Često Vam se dogodilo da ste primjetili kod nekoga da ima super grozdove na vinovoj lozi i kada ste
pitali koja je to sorta nisu Vam znali reći??? Onda vam je korisno da pročitate ovaj post i saznate kako razmnožiti vinovu lozu,
uštedjeti ćete nešto novaca, a imati ćete približno kvalitetnu sadnicu kao i cjep. Ja dosada nisam imao problema i nisu mi se
sušile sadnice uzgojene na ovaj način, dapače imam nadstrešnicu od ovako uzgojenih sadnica i daju puno ploda.
Kod svakoga posta nastojim biti precizan i ne pisati puno, nego reći direktno kako se to radi, pa ću tako i ovdje.

Razmnožavanje vinove loze

Šibe za vinovu lozu možete uzimati u kasnu jesen ili rano proljeće. Dobro vrijeme je 3., 4. mjesec. To je inače vrijeme rezidbe,
pa odmah možete uzeti i šibe za razmnožavanje. Ovako... Uzmete šibu, nije važno koje dužine, važno je da je na njoj jedno 7,8
pupova (slika 1).

Image Hosted by ImageShack.us

SLIKA 1

Računajte da je 1 pup ovo što izgleda kao 2 pupa na jednom zadebljanju (slika 2).

Image Hosted by ImageShack.us

SLIKA 2

Zatim kada ste uzeli dovoljno dugu šibu, odrežite vrh šibe, tako da na cijelom ostatku šibe ostane tih 7 pupova. Oba reza, i gornji
i donji, neka budu ravni i ostavite da je između reza i prvog pupa oko 1cm.
Sada pripremite zemlju, ja sam stavljao šibe u kantu napunjenu zemljom. Možete i ovdje koristiti mješavinu zemlje i pijeska, da Vam drži vlagu. Kada ste napravili supstrat i napunili posudu (u mom slučaju kantu), zabijte šibe u supstrat. TAkođer možete ih jednostavno pozabijati u zemlju ili hrpu pijeska ako imate negdje oko kuće, glavno je da su u blagoj sjeni - NE NA DIREKTNOM SUNCU!
STAVITE DA SU U ZEMLJI 4 PUPA I DA SU IZVAN ZEMLJE 2 ili 3 PUPA !!!! (slika 3).

Image Hosted by ImageShack.us

SLIKA 3

Sada zalijte to i pustite da se ukorjenjuje. Ovdje je isto obavezno staviti posudu u blagu sjenu!!! zalijevajte umjereno da se
ne pojave gljivična oboljenja.
Na slici 4 je prikazano kako se pojavila pljesan i možda ovaj put propadnu reznice, bilo je prevelike vlage...

Image Hosted by ImageShack.us

SLIKA 4

Tako pripremljene reznice ostavite godinu dana i onda ih presadite na trajno mjesto.

Nadam se da sam Vam dobro objasnio! Posjetite moju fb stranicu i lajkajte :D

ZELENKO FACEBOOK



HVALA VAM NA PAŽNJI I LIJEP POZDRAV!!
- 17:07 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

 


ZELENKO

Vegetativno razmnožavanje reznicama

Staze

Sadnja raznih kultura



 

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se