Posjedujem samo sebe. I svoje snove.

utorak, 18.03.2008.

O riječima i bademu i računima

Riječi su nespretni suputnici koji se vječno sudaraju jedni u druge i podapinju nam noge kad god pokušamo kroz njih prenijeti istine. Bilo bi možda točno reći da slika vrijedi tisuću riječi, ali slika bi u ovom trenutku potpuno ubila poantu. Unatoč toj nespretnosti u izražavanju riječima, koje su tako prevrtljive i mogu se u času okrenuti protiv onoga tko ih je izrekao, ja ih koristim u svako času. Ja ih koristim, jer riječi su ono što ljudima treba u trenucima. Nekim trenucima. Kad bih znala kojima, rekla bih, ali ne znam, jer čvrsto vjerujem da se ti trenuci razlikuju od osobe do osobe.

I nemoguće ih je predvidjeti.

Ubila poantu, rekla sam. A ni sama ne znam što je poanta. Možda se osjećam melankolično, možda je to nostalgija, a možda su se konačno probudili oni tinejdžerski hormoni koji su se trebali probuditi odavno, ali ja nikad nisam bila tipična. Zar ne.

U svakom slučaju, proljeće je. Osjećam da je proljeće. U cvrkutu ptica čujem pjesmu o proljeću, a bademovi cvjetovi izvlače sjećanja na neke davne dane igranja na suncu i vožnje bicikle kroz ulicu, do ivine kuće i zvonjave na njena vrata i njena prilika u pidžami, jer je jebeno prerano da bi se vozila bicikla, ali nema veze, jer se meni u tom trenutku vozi bicikla, sve do škole, ispod stabala badema, i natjeram je da nađe neku prikladniju odjeću i vozimo biciklu do podneva. I obje smo jako znojne i vruće je. Pogledamo se i smijemo se, onako kako samo djeca mogu. Smijemo se i sve je u redu.

A sad moram platiti račune i isključit će mi internet, jer oni vole dostavljati opomene na krive adrese i s toliko zakašnjenja da je potpuno nebitno hoćeš li ih platiti ili nećeš jer će oni svejedno učiniti sve što je u njihovoj moći da te natjeraju da platiš više i više.

Sada mi u pozadini svira Chopinov Nocturno u e-molu, i zamišljam kako bi bilo da počnem udomljavati mačiće s ulice, jer se osjećam jako usidjelički. To bi bio zanimljiv izbor karijere.

I počinjem pisati ljubavna pisma nekim ljudima, a ta pisma nisu namijenjena nikome ustvari, već samo moram nešto pisati jer mi je u glavi košmar ideja i riječi i uzrečica i bogtepitaj čega sve ne, i moram to izbaciti iz sebe jer ću u protivnom počet ispaljivati različite citate i pjesme u posve kriva vremena, dok čekam red u pošti, dok sjedim u sali na predavanju, dok gledam film u kinu.

Al ja se smijem i sve je u redu. Sve je u najboljem redu. Osim što nema uzorka u kaosu. I nema smisla u bespuću. A oaze u pustinji su sve rjeđi fenomen i uhvatim se zapletena u misli o palmama i bistroj vodi i devama.

Palim cigaretu.

- 00:43 - Komentari (2) - Isprintaj - #

petak, 14.03.2008.

Napadi u popodnevnim satima

Ti caruješ u neslućenim dubinama,
U mrtvim kutevima,
U uspavanim žilama.
Ti caruješ bez ijedne suvišne riječi,
A ono malo što kažeš
Ponavlja jeka u tišini
I ja slušam, jer drugo ne mogu,
Ja slušam jer moram
Ja slušam...
Jer tvoje je kraljevstvo moje srce.




Opet me napadaju stihovi. Kako se čovjek lako može naviknuti na izostanak poezije u životu. Neobično je to, gotovo nerealno, jer kad se samo sjetim da prije... Prošla bih vrtom u proljeće, poezija. Prošetala bih kraj mora, u uhu krici galebova, poezija. Miris cvijeća na stablima badema, šum potoka, cvrkut ptica, poezija.

Kako bi rekli... spring blues? Ne, ne, moram izbacit engleski iz govora. Proljetno plavetnilo? Zvuči gotovo... poetski. Ha.


Trešnja ili borovnica? Hm. Trešnja, ako baš moram birati. Ali ako je riječ o soku, definitivno borovnica. Ili jabuka. Ali to nije bilo ponuđeno.



Nemam mnogo za reći. Mislima sam u pisanju nečeg što na ovim stranicama nećete pročitati. No možda jednog dana... na listovima? S debelim koricama? Hm. Može se samo sanjati. Zasad.

- 15:04 - Komentari (2) - Isprintaj - #

subota, 01.03.2008.

Zar misliš da uopće možeš otići?

«Mogu i idem. Zašto ne bih mogla? Otkako je sve ovo tu, ja radim ovaj posao. Sad idem.»

Ma da. Odlazak je ponekad rješenje.

Ali ne i sad.

Život je lijep. Faks je gotovo nepostojeća instanca u mom životu. Osmijeh je sveprisutan. Jednog dana će i za nas doći sloboda da volimo bez granica. Optimistična sam. O da.

Postoje znakovi.


Nisam raspoložena za diskusije o postojanju života u svemiru, osim ako to ne uključuje gledanje star treka sa significant other, nisam raspoložena ni za filozofski nastrojene postove, niti za opisivanje svojih dana ili svoje okolice; a kamoli za opisivanje mojih trenutnih misli. Ne mislim. Ha!



I kad bi mogli obratiti više pažnje na trenutke između... ma. Guranje glave u lavlju čeljust.



Želim kupovati. Shopping!


Doći će vrijeme buđenja. Do tad... Ima još toga što se mora napraviti. Zar ne?

- 21:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #