zeleni_mozak

nedjelja, 08.02.2009.

Želim analizirati ostavštinu Amerike cijelom svijetu. Nakon logičnih pomisli na hamburgere, Coca-Colu i javorov sirup, okrećem se onom blještavom, holivudskom kiču- filmskoj i glazbenoj industriji, odnosno slobodi govora i tiska.
Da, većina stvari koje izbaci Hollywood nisu vrijedne spomena, Paris Hilton i polugola Britney koja brije glavu samo su dio sveopćeg spektakla u kojem uživamo.
Okej.

No što je s onim filmovima/serijama/spotovima/pjesmama/proizvodima koji/e se pojave, šokiraju liberalnu (npr.) Europu, štoviše, bace je na koljena i iscipelare, da bi onda ta ista Europa/Azija/Afrika/Australija/umetni kontinent po izboru prigrlila to ''smeće kapitalističkije Amerike''.
Kako manjine dobivaju prava, odnosno kako (djelomično) prestaju napadi na iste? Ne može jednostavnije- TELEVIZIJA! Ubaci nekog Afroamerikanca da glumi dobrog policajca koji se zaljubi u nejaku bjelkinju koja je izbjegla silovanje od strane zlatnog dečka svijetle puti i još svjetlije budućnosti

Plati pederu da uokolo dijeli modne savjete i mijenja osobu tako da na površinu izađe njena ''predivna osobnost''.
Nabavi neku budisticu-veganku koja upada na Tjedne mode i šprica ljude umjetnom krvlju ili nađi lezbijku koja ne brije noge i voli pivo i sport.
Ah, da! Ne smijem zaboraviti četiri lijepe, bolno hetero žene, koje hodaju gradom pričajući o seksu. Emancipacije li!

Ma koliko se ja ne slagala sa ''stereotipima, kutijama i oznakama'', priznajem da su ''Prijatelji'', ''Seks i grad'', ''Queer As Folk'', ''Queer Eye For The Straight Guy'', ''L- Word'', ''Uvod u anatomiju'', ''Transamerica'' i ostali visokobudžetni projekti prekretnica u načinu na koji gledamo svijet.

Cura koja želi seks, ne prijatelja (prijateljicu?) više nije toliko čudna, dvojica se poljube- nitko ne trepne, a međurasne su veze gotovo imperativ.
Reći ćete da to sve super izgleda na ekranu, ali mišljenje ljudi se nije odveć promijenilo. Ključna je riječ ODVEĆ. Ni ne shvaćamo koliko nam sitnice mijenjaju svjetonazore, oblikuju ih i ruše, od najbanalnijih do onih malo ozbiljnijih.

Queer glazbena scena je posvuda, i ne mislim na gđicu Perry koja okolo ljubi tuđe lipstick cure. Nadam se da je dečko nije istukao.
Sad ozbiljno, toliko je glazbe koja je alternativna, provokativna i ne traži objašnjenja ili isprike. Priča se o seksu za jednu noć, ali hej! između dviju cura. Antony pjeva o dečku u kojeg se zaljubio, a Jack usred dvorane prepune hetero parova pleše s ljubavi svojeg života.
Holivudski kič pretvara camp u zabavu, a na ulicama se vodi prava revolucija.
Amerika nam je zapravo dala i nekoliko pozitivnih smjerova, ali ne želimo ih vidjeti jer nam se ne da i sram nas je.

Javite mi se ako znate još nekakve primjere, ja sam trenutno sva u queeru pa ne želim nepravednu podjelu tema.
Video je super, pogledajte bez predrasuda ;)

- 19:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #