07

utorak

lipanj

2011

Masna infiltracija jetre

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Masna infiltracija jetre

Masna infiltracija jetre (masna jetra) je izraz za pretjerano nagomilavanje masti u jetrinim ćelijama. U normalnoj jetri masti čine od 3-5% težine, a kod masne jetre taj procenta se penje i na 50% masti u ukupnoj težini jetre. Nastaje uzimanjem velike količine masti sa hranom, kod hroničnih alkoholičara, poremećaja krvotoka i sl.. U ovom slučaju jetra je znamo ili umjereno uvećana. Glavne karakteristike su nadutost u trbuhu i težina ispod desnog rebrenog luka a može pojaviti i žutica. Ima i vrlo teških slučajeva koji se najčešće sreću kod alkoholičara. Na sreću proces može zaustaviti i eliminira razumnijim načinom života. Dobra i pravilna prehrana bogata bjelančevinama, odmor, izbjegavanje alkohola i uzimanje vitamina grupe B ubrzavaju iščezavanje masti i normalizaciju stanja.

1. - Kunica ....................................... 15 gr.
- Maslačak ................................ 10 gr.
- List vodopije .......................... 10 gr.
- Rosopas žuti .......................... 10 gr.
- Artičoka .................................. 10 gr.
- Cvijet kantariona ................... 10 gr.
- Trava iva ................................. 15 gr.
- List koprive ............................. 20 gr.
- Kora Krkavina ........................ 10 gr.
- Petrovac ................................. 10 gr.
Četiri jušne žlice mješavine politi sa 1 litar hladne vode i ostaviti da stoji preko noći. Ujutro staviti na vatru da samo malo provrije, skloniti i hladiti dva sata.
Pije se četiri puta po 2 dcl čaja dnevno.

2. - Kunica .................................. 15 gr.
- Kopriva ................................. 15 gr.
- Kantarion ............................. 15 gr.
- Sikavica ............................... 15 gr.
- Trava iva ............................... 10 gr.
- Artičoka ................................ 20 gr.
- Nana ..................................... 10 gr.
Spravljati i upotrebljavati kao pod broj 1.

3. - Petrovac ............................... 15 gr.
- Maslačak ................................. 15 gr.
- Vodopija ............................. 10 gr.
- Komorač ............................ 10 gr.
- Trava iva ................................ 20 gr.
- Kunica ................................... 20 gr.
- Lipa ....................................... 10 gr.
Spravljati i upotrebljavati kao pod brojem 1.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se