07

utorak

lipanj

2011

čir na dvanaestercu

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Bolesnici koji pate od ovakve bolesti imaju neredovitu stolicu a smjenjuju se proljev i zatvor. Neliječeni čir postaje sve dublji i poprima oblik kratera, a najveća opasnost prijeti od krvarenja ili perforacije čira. Liječenjeje dugotrajno i sa mnogo odricanja.

1. Lijek koji kod onih uporniji mijenja stanje na bolje spravlja se na slijedeći način:
- 4 svježa lista debele koke (sedum spectabile)
- 3 svježa lista ranjenika
- 4 svježa lista čuvarkuće
Kuhati u 3 dcl vode dok ne uvrije do pola. Ohladiti i procijediti. Piti dnevno 3 puta po 2 dcl čaja. Najbolje je skuhati količinu za tri doze od jednom.

2. - Korijen gaveza ...................... 10 gr.
- Bokvica ................................ 15 gr.
- Neven ................................... 15 gr.
- Kunica .................................. 20 gr.
- Kopriva ................................ 15 gr.
- Matičnjak ............................. 10 gr.
- Slatki korijen ......................... 15 gr.
Jušnu žlicu mješavine politi sa 2 dcl hladne vode i grijati do ključanja. Hladiti jedan sat i procijediti. Piti tri puta po 2 dcl čaja dnevno. Uz ovaj čaj uzimati po jedan dcl soka od sirovog krumpira i sirovog kupusa svako jutro i veće. Kura traje 50 dana. Dijeta je obavezna.

3. - Kantarion ............................... 10 gr.
- Korijen čička ......................... 15 gr.
- List oraha .................................. 15 gr.
- Bokvica .................................... 20 gr.
- Cvijet nevena ......................... 20 gr.
- Troskoka ........................... 20 gr.
Spravljati i upotrebljavati kao pod brojem 2.

4. Lijek koji je pokazao dobre efekte u tretmanu čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu:
- Sok nevena ............................... 1 fildžan
- Sok korijena gaveza .............. 1 fildžan
- Sok bokvice .............................. 1 fildžan
- Sok kunice ................................ 1 fildžan
- Sok kupusa ............................... 1 fildžan
- Sok čuvarkuće ....................... 1 fildžan
- Sok sirovog krompira .................. 2 fildžana
Pomiješati sve sa pola kg. Meda, dobro izmiješati da se masa ujednači. Uzimati dva puta po jednu čajnu žlicu.

5. - Neven ...................................... 15 gr.
- Piskavica ................................ 15 gr.
- Rusomača ................................ 15 gr.
- Troskot .................................... 15 gr.
- Zova ......................................... 20 gr.
Spravljati i upotrebljavati kao pod brojem 2.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se