07

utorak

lipanj

2011

Katar želuca (gastritis)

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Katar želuca (gastritis) i manjak kiseline u želucu


Gastritis je jedna od najmasovnijih bolesti suvremenog čovječanstva. Uzroci su joj različiti. To su prije svega nerazumna upotreba alkohola, lijekova i nerazumna ishrana. Može biti i posljedica drugih bolesti kao što su bolesti srca, pluća, gnojnih žarišta u organizmu, bolesti živaca. Bolesnici se žale na neugodan pritisak u predjelu želuca i na osjećaj da im je želudac pun. Javlja se štucanje sa kiselim okusom. Nedostatak apetita je jedan od znakova ove bolesti. Vremenom ljudi sa ovom bolešću postaju utučeni, razdražljivi, često zijevaju i nemaju volje za rad. Neugodni su glavobolja, gađenje i povećana kiselina u želucu. Katar želuca lako nastaje usljed raznih gnojnih žarišta u organizmu (gnojna kesica u korjenu zuba, upala sinusa i krajnika, upala žučne kese itd..). Pravilnog liječenja nema bez pravilne prehrane. Želudac treba čuvati od vruće i hladne hrane, alkohola, jakih začina, mesnih i prženih jela, jakih sireva, suhog mesa itd..
1. - Korijen vodopije ...................... 20 grama
- List oraha ................................ 15 grama
- Kunica ................................... 30 grama
- Petrovac ................................ 30 grama
- Majčina dušica ...................... 10 grama
- Kim .......................................... 5 grama
1 žlicu mješavine politi sa 2 dcl hladne vode i staviti na vatru, te grijati do ključanja. Skloniti sa vatre i pustiti da se ohladi. Procijediti. Pola popiti prije jela a pola poslije jela. Piti 3 puta po dva dcl čaja dnevno.

2. - Listnane .............................. 10 grama
- Dupcac .................................. 10 grama
- Kantarion .............................. 10 grama
- Slatki korijen ...................... 10 grama
- Trava iva ............................. 20 grama
- List crnog sljeza ..................... 10 grama
Spravljati i uzimati kao pod 1.

3. - Korijen omana ...................... 10 grama
- Slatki korijen ..................... 10 grama
- Korijen gavez ....................... 10 grama
- Korijen angelike ................... 20 grama

4. - Korijen iđirota ...................... 15 gr.
- Korijen angelike ................ 15 gr.
- Korijen sladića ...................... 15 gr.
- Cimet ...................................... 3 gr.
Spravlja se i upotrebljava kao pod brojem 1

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se