01

srijeda

lipanj

2011

Visok krvni tlak

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Visok krvni tlak


Kako točno definirati što je to krvni tlak a pri tome ne pogriješiti. Da bi smo govorili o pojmu povišenog krvnog tlaka trebamo znati kolike su vrijednosti normalnog pritiska. One se kreću između 120-140 mm i od 70-90 mm živinog stuba. Bolest je kronična i masovna. Razvija se dugi niz godina bez ikakvih pojava. Jedno od sjedišta oboljenja nalazi se u malim krvnim sudovima. Sve dok krvotok može da obezbijedi pravilno snadbijevanje tkiva i organa krvi dotle je krvni pritisak bez promjena. Liječenje je neophodno potrebno u osoba kod kojih je prosječan dijastolički tlak veći od 105 mmHg, naročito ako je u pitanju mlada osoba. Arsenal lijekova koji se propisuju veliki je a mnogi od njih imaju svoje nus pojave. Liječenje ipak predstavlja problem jer su najčešće nedovoljno poznati svi elementi i što je možda najhitnije teška je promjena navika bolesnika. Prvi korak je ograničenje unosa soli, ali pri tome se mora voditi računa da normalna funkcija bubrega nije moguća bez soli i da stupanj smanjivanja mora biti tome prilagođen. Gojazni (pritili) ljudi obavezno moraju smanjiti tjelesnu težinu i mjenjati način ishrane. Sukrivci nastanka ove bolesti su nervi, masnoće, duhan ali i neke bolesti žlijezda sa unutarnjim lučenjem te bolesti bubrega.
1. - Cvijetni vrhovi gloga ............ ... ... ... ... ................ 25 gr.
- Preslica ................................................ ..... 25 gr.
- List masline ............................................... .. 25 gr.
- List imele ............................................... ..... 25 gr.
Supenu kašiku mješavine politi sa 2 dcl hladne vode i grijati do ključanja. Skinuti sa vatre, poklopiti i ostaviti da se hladi 1 sahat. Procijediti i piti 3 puta po 2 dcl čaja dnevno.

2. - Cvijetni vrhovi gloga .................................. 10 gr.
- List matičnjaka ......................................... 15 gr.
- Crveni luk ............................................... .1 glavica
- Bijeli luk ............................................... 1 glavica
- List imele ............................................... .. 10 gr.
- Kunica ................................................ ..... 10 gr.
- Kantarion ................................................ 10 gr.
Osušene trave isitniti a luk zdrobiti. Sve staviti u teglu i na to nasuti 450 grama 50% ap. alkohola. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu 15 dana. Nakon toga procijediti, talog istisnuti i spojiti obje tekućine, pustiti da se slegne i procijediti kroz gazu. Uzimati tri puta po 20 kapi sa malo vode.

3. - Kukuruzna svila ..................................... 15 gr.
- List matičnjaka ..................................... 20 gr.
- Preslica ................................................ 10 gr.
- List jagode ............................................ 10 gr.
- Kora jabuke (suha )............................... 20 gr.
- List masline .......................................... 15 gr.
- Mahune graha ................................... 10 gr.
Spravljati i upotrebljavati kao pod brojem 1.

4. Očistiti 4 glavice bijelog luka i tri limuna. Samljeti ih i staviti jedan litar vode, dodati 10 grama suhog lista imele te ostaviti da stoji 8-10 sati (preko noći). Ujutro staviti na vatru ali ne smije vriti već čim se na površini pojavi pjena odstraniti je i ponovno ostaviti da stoji 8-10 sati. Nakon toga sadržaj procijediti i propasirati. Preliti ga u bocu ili teglu i uzimati svako jutro i veće po jedan fildžan.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se