01

srijeda

lipanj

2011

Slabokrvnost

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Slabokrvnost

O slabokrvnosti govorimo u onom slučaju kada se u krvi nalazi smanjen broj crvenih krvnih zrnaca ili smanjena količina krvne boje zvane hemoglobin. Često je posljedica drugih bolesti. Jedan od bitnih čimbenika za stvaranje krvnog pigmenta je željezo. Za nedostatak željeza u organizmu krivci su mnogostruki kao npr.. razna krvarenja, recimo kod obilnih mjesečnih ciklusa kod žena, manja unutarnja krvarenja u želucu ili crijevu uzrokovana čirom, zbog neodgovarajuće prehrane, raznih bolesti itd.. Treba napomenuti da većina hroničnih i zaraznih bolesti dovodi do malokrvnosti koja je samo odraz glavne bolesti. Malokrvnost se manifestuje vrtoglavicom, blijedilom, zamorenošću, glavoboljom, svjetlucanjem pred očima, nesanicom, slabom koncetracijom a javljaju se i smetnje u cirkulaciji krvi (hladne noge i ruke, blijedilo itd..).
• iscijediti sok iz svježe ubranih slijedećih trava:
• kopriva ................................................ ... 50 gr.
• kunica ................................................ ..... 30 gr.
• bokvica ................................................ ... 20 gr.
i dodati ga u sok koji će te dobiti ovako:
• izrendati 1 kg jabuka, kilogram cikle, kilogram mrkve.
Sve dobro pomiješati i ostaviti da stoji preko noći, a ujutro iscijediti sok iz ove mase pa mu dodati biljne sokove i jedan kilogram meda. Uzimati tri puta po jednu žlicu.

2. U dva litra domaćeg crnog vina kuhati na laganoj vatri dok ne uvre na pola:
• rogač ................................................ ..... 100gr.
• suhe smokve ........................................ 50 gr
• kora cimeta ............................................ 10 gr
• korijen koprive ....................................... 50 gr
• djetelina lucerna ..................................... 20 gr.
Dijelove koji se kuhaju isitniti, preliti sa dva litra crnog vina i ostaviti da stoji 8-10 sahati (preko noći). Ujutro kuhati na laganoj vatri a pred kraj kuhanja dodati 500 grama meda uz miješanje. Kada se kuhanje završilo uklonuti sa vatre i hladiti jedan sahat. Procijediti u staklenku. Uzimati 3 puta po jednu žlicu.

3. - Islandski lišaj .............................................. 15 gr.
- Kopriva ................................................ ...... 25 gr.
- Bokvica ................................................ .... 10 gr.
- Kičica ................................................ ....... 10 gr.
- Kunica ................................................ ...... 10 gr.
- Trava iva ............................................... . 10 gr.
Supenu kašiku mješavine politi sa 2 dcl kipuće vode i hladiti jedan sahat. Piti tri puta po 2 dcl čaja dnevno.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se