02

ponedjeljak

svibanj

2011

BOLESTI: anemija

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Anemija


U crvenim krvnim zrncima anemične osobe ima premalo hemoglobina. Hemoglobin je krvni pigment bogat željezom koji kisik od pluća prenosi do stanica, a ugljični dioksid od stanica do pluća. Pomislilo bi se da će anemična osoba biti blijeda u licu, no blaža anemija ne izaziva promjene u boji lica.
Anemija je najčešći krvni poremećaj, au najvećem joj je broju slučajeva uzrok nedostatak željeza. Do takve anemije obično dolazi zbog potrebe za dodatnim količinama hemoglobina koju pak izazivaju brz rast ili gubitak krvi. Bez dovoljno željeza, tijelo ne može proizvesti dovoljno hemoglobina. U plodnim godinama žene gube željezo tokom mjesečnice pa im je stoga potrebno razmjerno više namirnica bogatih željezom nego muškarcima. Anemiju koja se javlja zbog nedostatka željeza moguće je liječiti promjenom načina prehrane.
Simptomi
Svaka anemija koja vodi do znatnijeg manjka hemoglobina može izazvati umor, inertnost i glavobolje. Ako je riječ o teškoj anemiji, fizička aktivnost izaziva omaglicu, gubitak daha, bolove u prsima (anginu) i lupanje srca. Zbog anemije uslijed nedostatka željeza stvaraju se ranice na jeziku iu uglovima usta, nokti su suhi, tanki i krhki, au ozbiljnim slučajevima javlja se i bljedunjavost.
Prevencija

Rizik od anemije zbog nedostatka željeza relativno je nizak kod osobe koja je dobra zdravlja i zdravo se hrani. Ipak, ako gubite krv - primjerice, zbog bolnih mjesečnica tokom nekoliko mjeseci, neliječenih hemoroida ili krvarenja u probavnom traktu bit će vam potrebna prehrana posebno bogata željezom. Pojačajte obroke jetrima, krhtim crvenim
mesom, ribom, žumancima, sušenim voćem, i sojinim proizvodima i sirupom od melase. Jedite mnogo crvenog luka, bijelog luka, graha, graška, jezgričastog voća, sjemenki, zelenog lisnatog povrća i bilja (poput dragušac, peršin, vlasac, kopriva, korijandar i maslačkovo lišće).
  Konzumirajte namirnice u kojima ima mnogo vitamina C jer on potiče apsorpciju željeza. Na primjer, uz obrok popijte čašu narančina soka.
  Integralne žitarice dobar su izvor željeza, ali također sadrže i fitate, tvari koje otežavaju apsorpciju željeza, pa ih ne treba jesti zajedno s ostalim namirnicama koje su bogate željezom.
  Ograničite konzumiranje špinata i rabarbare: oksalna kiselina koju sadrži to povrće smanjuje apsorpciju željeza. Željezo se lakše apsorbuje uz pomoć c vitamina.
  Jedite namirnice koje sadrže bakar, jer on pomaže u apsorpciji željeza. Tu spadaju sir, žumance, morski plodovi, jetra, cjelovite žitarice, povrće zelene boje, marelice, trešnje i sušene smokve.
  Nemojte uz obroke piti čaj, kahvu, kakao, Coca-colu i vino jer tanin u tim pićima sprječava apsorpciju željeza u hrani.
Rjeđi oblici anemije

U mnogim slučajevima anemiju uzrokuje nedostatak željeza u prehrani i / ili nemogućnost apsorpcije željeza tokom probave. Postoji, međutim, i velik broj drugih uzroka.
  Megaloblastičnu anemiju uzrokuje manjak vitamina BL2 ili folne kiseline. Ovaj se oblik anemije ponekad javlja u trudnoći.
  Perniciozna anemija rezultat je nedostatka tzv. unutrašnjeg sastojka, tvari nužne za apsorpciju vitamina BL2. Najizloženiji su joj ljudi s krvnom grupom A.
  Aplastična anemija posljedica je smanjene ili nikakve proizvodnje crvenih krvnih zrnaca kojoj su uzrok oštećenje ili neaktivnost koštane srži.
  Nasljedna anemija ima različite uzroke. Talasemija nastaje zbog poremećaja u proizvodnji hemoglobina, a javlja se u osoba porijeklom iz sredozemnih, srednjoistočnih i južnoazijskih zemalja.
  Srpasta anemija, nazvana tako prema srpastim obliku crvenih krvnih zrnaca, uglavnom se javlja kod osoba porijeklom iz Afrike, a obično se počinje razvijati već u djetinjstvu.
  hemolitične anemija uzrokovana je preuranjenim raspadom crvenih krvnih zrnaca, što može biti posljedica upotrebe nekih lijekova ili infekcije.
Liječenje

Preparate željeza uzimajte pod liječničkim nadzorom jer i previše željeza može biti opasno. Slijdece mjere mogu biti korisne:
* Dnevno uzimajte određenu dozu homeopat-skog lijeka Ferrum phosphoricum.
  Pokušajte s čajem ili tinkturom štavelja (kiselice) jer u toj biljci ima mnogo željeza, te čajem ili tinkturom maslačka ili čička jer pomažu pri apsorpciji željeza.
»Osjećate li se umorno, pijte čaj ili uzimajte tinkturu dobivenu od zobi ili sladića.
Uloga želučane kiseline

Želudac nekih osoba koje pate od anemije proizvodi premalo želučane kiseline pa se zbog toga kod njih apsorpcija željeza ne odvija dobro. Razina se želučane kiseline može sniziti i zbog ugljikohidrata. Da biste poboljšali apsorpciju željeza, izbjegavajte uživanje hrane bogate ugljikohidratima (kao što su hljeb, tjestenina, šećer i riža) zajedno s namirnicama bogatim željezom i bjelančevinama (kao što su meso. Riba i jaja). Da bi njihova probava i apsorpcija željeza bile optimalne, bjelančevine zahtijevaju prisutnost odgovarajuće količine želučane kiseline.
Trudnoća

U trudnoći može doći do anemije zbog manjka željeza te megalo-blastične anemije zbog manjka folne kiseline. Pokušajte to spriječiti prehranom koja će biti bogata sljedecim hranjivim sastojcima: vitaminima A. B6, C i E. folnom kiselinom, pantotenskom kiselinom, flavonoidima. željezom, manganom, cinkom i esencijalnim masnim kiselinama. Koristite sve dodatke prehrani koje vam ljekar propiše.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se