01

nedjelja

svibanj

2011

Đumbir

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Đumbir (Zingiber officinalis)

Đumbir je tropska začinska biljka koja podsjeća na trsku. Naraste do metar visine, njeno korijenje je mesnato, kao prst debelo, dugo do 20 cm i vrlo aromatično. Miriše na limun, a okus je slatkasto pikantan. Koristi se kao začin, kao dodatak jelima, za kolače, za pivo i likere. Korijen je i ljekovit, djeluje antiseptički i smiruje kašalj zbog čega se koristi kao dodatak toplim napicima tokom zime. Đumbir stimulira cirkulaciju, zagrijava, otklanja grčeve i spazme, stimulira funkciju jetre, snažan je oksidant. Koristan je kod uklanjanja edema, napada vrućine, pomaže kod raznih mučnina. Đumbir sa medom je u Americi najpoznatiji lijek protiv kašlja. Sok od svježeg đumbira, pomiješan sa sokom od svježeg bijelog luka i meda koristi se kao lijek za astmu. Đumbir u oblozima uklanja reumatske bolove. Svjež đumbir i sušen đumbir sasvim su različiti po svojstvima, kao da su u pitanju različite biljke. Svjež korijen koristi se za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih tvari iz organizma, a sušen za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se