01

nedjelja

svibanj

2011

Jagorčevina / jaglac

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Jagorčevina / jaglac (Primula officinalis i Primula elatior)

Umirujuće djeluje na srce i živce. Bere se cijeli gornji štitasti cvat.
Pročišćava krv i odstranjuje iz tijela sve otrove koji prouzrokuju giht i reumatska oboljenja.
Onaj ko naginje bolestima udova i kostobolje (giht i reuma) mora duže vrijeme piti jednu do dvije šoljice čaja jaglaca dnevno. jaki bolovi će popustiti is vremenom potpuno nestati.
Čaj od jagorčevine je odličan za jačanje živaca i srca, ublažava migrenu i glavobolje uslijed nervoze. Odlično djeluje kod upale srčanog mišića, vodene bolesti i kod naginjanja moždanom udaru.

Odličan čaj protiv nesanice (za one koji nikako ne mogu zaspati)
* 50 g jaglaca; 25 cvjetova lavande; 10 g kantariona (gospina trava); 15 g plodova hmelja; 5 gr korijena odoljena
Vrhom punu čajnu kašičicu ove mješavine opariti sa 1 / 4 l vode i ostaviti da odstoji 3 minute. Čaj piti jako vruć, u gutljajima, neposredno prije spavanja. Po želji se može zasladiti sa malo meda.

Ovaj čaj, također, otklanja živčane smetnje.
Čaj je bolji od svih kemijskih sredstava za spavanje (koja razaraju živčani sustav), dok čaj otklanja sva oštećenja živaca.

Uvarak od korijenja, pomiješan sa medom, odličan je čaj za bubrege i pomaže u odstranjivanju kamenca u mjehuru.
* Jednu vrhom punu čajnu kašičicu bilja staviti na 1 / 4 vode, opariti i ostaviti da kratko odstoji.

Odlično sredstvo protiv srčanih tegoba je jaglacevo vino koje sad možete i sami napraviti: dvolitarski bocu do vrha rastresito napuniti svježim cvjetovima jagorčevine i preliti sa prirodnim bijelim vinom. Cvjetovi moraju biti prekriveni vinom. Flašu ostaviti 14 dana na suncu lagano začepljenu. Kod srčanih tegoba piti gutljaj tog vina, dok srčani bolesnici na dan mogu uzeti do 3 pune velike kašike.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se