29

petak

travanj

2011

BREZA

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search



- lišće, lisni pupoljci sadrže smolu, eterično ulje, vitamin c;
- beru se krajem zime, kao iu rano proljeće; mlado lišće sve vrijeme dok traje cvjetanje; suši se u hladu;
- brezina sok se vadi krajem veljače, od stabla koja imaju najmanji promjer 20 cm. Oko 20 do 30 cm iznad zemlje stablo se izbuši nožićem dubine 2 do 3 cm, u nastalu rupicu ugura se lijevak i odmah zahvata sok koji istječe u staklenu (ne limenu) posudu. Nakon vađenja željene količine, otvor se začepi voćarskim voskom. Ovo je uglavnom zabranjeno raditi jer predstavlja veliku štetu za voćku, ali ako je drvo vitalno, ne izaziva promjene vađenje soka svake druge godine.
U brezovom soku nalazi rijetka vrsta šećera (ksilit) koji sprječava nastanak karijesa.
Ljekovito djelovanje
- čaj od brezinih pupoljaka: sredstvo za mokrenje; samo se prelije toplom vodom; pije se najviše 1 dl; čaj nema nepovoljne posljedice, ali ga ne treba stalno koristiti;
- Ukoliko se određeno vrijeme dnevno piju 2-3 šoljice neslađenog čaja od brezovog lišća, mogu se bubrežni kamenci sami rastvoriti, a pijesak iz bubrega bezbolno izlučiti. (Hugo Schulz)
- Čaj od pupoljaka, dodat u vruću vodu u kadi, preporučuje se kod ekcema, kožnih oboljenja, za liječenje slabo zacjelivih rana, reumatizma i bolova u zglobovima;
- sok snižava temperaturu;
- etersko ulje: kod dermatitisa, uvehlosti kože, psorijaze, mišićnih bolova i reumatizma;
- čajem preporučljivo ispirati kosu za jačanje korijena i ubrzavanja rasta;
- sok breze ozdravljuje kožu glave, efikasno zaustavlja stvaranje prhuti i ispadanje kose;
- čaj od listova ili pupoljaka preporučuje se kod tuberkuloze pluća i drugih bronhijalno-plućnih bolesti; kao sredstvo za iskašljavanje, protiv kašlja. Prirodni lijek protiv žutice

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se