03

nedjelja

travanj

2011

ĐUMBIR

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search


ĐUMBIR ( Zingiber officinalis )

Đumbir je tropska začinska biljka koja podsjeća na trsku. Naraste do metar visine, njeno korijenje je mesnato, kao prst debelo, dugo do 20 cm i vrlo aromatično. Miriše na limun, a ukus je slatkasto pikantan. Koristi se kao začin, kao dodatak jelima, za kolače, za pivo i likere. Korijen je i ljekovit, djeluje antiseptički i smiruje kašalj zbog čega se koristi kao dodatak toplim napicima tokom zime. Đumbir stimulira cirkulaciju, zagrijava, otklanja grčeve i spazme, stimulira funkciju jetre, snažan je oksidant. Koristan je kod uklanjanja edema, napada vrućine, pomaže kod raznih mučnina. Đumbir sa medom je u Americi najpoznatiji lijek protiv kašlja. Sok od svježeg đumbira, pomiješan sa sokom od svježeg bijelog luka i meda koristi se kao lijek za astmu. Đumbir u oblozima uklanja reumatske bolove. Svjež đumbir i sušen đumbir sasvim su različiti po svojstvima, kao da su u pitanju različite biljke. Svjež korijen koristi se za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma, a sušen za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj.


EUKALIPTUS

Eukaliptus je porijeklom iz Tasmanije i Australije, raste vrlo brzo i dosegne visinu do 80 metara. Lišće eukaliptusa je pljosnato i široko, a njegove ivice uvijek zauzimaju pravac sjever-jug, čime se lišće štiti od pretjeranog isparavanja. Plod eukaliptusa je u obliku kupe sa poklopcem. Lišće i plod eukaliptusa su vrlo prijatne arome i koriste se u liječenju oboljenja disajnih organa u vidu sirupa i tableta ili kao eterična ulja. Inače, ovo drvo izuzetno dobro prečišćava zrak.
Eukaliptus još snižava temperaturu, ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Od mirisa eukaliptusa bježe komarci. Lišće eukaliptusa dodaje se mješavinama čajeva protiv šećerne bolesti, za čišćenje u slučaju zatvora, protiv živčanih bolesti.
Ulje eukaliptusa ulazi u sastav raznih preparata za utrljavanje kod reumatskih oboljenja. Primjenjuje se kod ženskih bolesti u obliku čaja i za kupke.
Eukaliptol je glavni sastojak eteričnog ulja koje se dobije destinacijom iz svježeg lišća i cvjetnih pupoljaka.
Zbog svježeg ukusa i jakog mirisa dodaje se u žvakaće gume.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.