03

nedjelja

travanj

2011

MLIJEKO

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Mlijeko pravi eliksir

U mlijeku se nalazi sve što je potrebno našem organizmu, a odličan je lijek i protiv najtežih bolesti, uključujući i rak želuca.
Da biste očuvali zdravlje i produžili životni vijek, dovoljno je da prije spavanja popijete po pola litra kozijeg mlijeka.
Mnogi se tuže da mlijeko ne podnose, posebno gradska dijeca kojoj u većini slučajeva manjka kretanje po svježem zraku i suncu. Naravno, nije razlog u tome što mlijeko ne prija, već što je kuhano mlijeko teže probavljivo od nekuhanog i što treba da se uzima u manjim količinama.
Nekuhano mlijeko ima svoju potpunu vrijednost i hranjivost i mnogo je lakše probavljivo od kuhanog. Stoga je za one s osjetljivim želucem najbolje da mlijeko uzimaju svježe, nekuhano, tek malo ugrijano ili umlaćeno.
Mišljenje da se kuhanjem mlijeka u njemu uništavaju svi bacili nije tačno jer je ustanovljeno da se čak i u mlijeku kuhanom na temperaturi od 72 stepena još uvijek zadržavaju određeni bacili. Zbog toga kod mlijeka treba povesti računa jedino o tome da je od zdrave životinje i da se drži u vrlo čistoj posudi.
*Mlijeko treba uzimati u manjim količinama kako se želudac ne bi odjednom preopterećivao.
*Osobama čiji organizam ne podnosi mlijeko savjetuje se da mlijeko miješaju sa čajem od samljevenog komorača (1velika kašika na 1/4litre vode, kuhati desetak minuta); ili sa odvarom od osušene korice limuna i komadom čitavog cimeta, a uz mlijeko je potrebno uzimati zalogaj raženog hljeba.
* Svježe nekuhano, tek pomuženo mlijeko (do 2 litra dnevno), nenadoknadiva je hrana za slabokrvne, blijedobolne i sušićave osobe, kao i za one što su bolesni na bubrezima, šarlahu, vratnim bolestima i rastrojenim živcima.

Neke primjene mliječnih proizvoda u liječenju

*Pored hranjivosti, mlijeko hladi i polučuje postepeno rastvaranje i izlučivanje štetnih tvari i sokova iz našeg tijela. Ljeti ništa tako ne osvježuje kao kiselo mlijeko, ali ga ne treba piti prehladno. Nekuhano kiselo mlijeko, kada se kajmak skine, lahko je probavljivo, rasterećuje želudac i prelazi ravno u krv.

* KISELO MLIJEKO sa malo šećera i cimeta i komadićem raženog hljeba osobito je dobra hrana za malu djecu. Ako se redovno uzima, sprječava grušanje krvi, pa se zato posebno preporučuje kod bolesti s visokom temperaturom, kao i kod gripe, difterije, tifusa, groznice i šećerne bolesti.

*MLADI SIR, korišten kao oblog, efikasno izvlači vatru i upotrebljava se kod upale pluća, porebrice,crvenog vjetra(vrbanca), vrućih oteklina i čireva, upaljenih očiju i svih ostalih neugodnih upala.
Kada se stavljaju obloge na oči, nakon skidanja obloga ne smije se barem pola sata izlaziti na jako i blještavo svjetlo.
Oblozi se mijenjaju čim postanu vrući, svakih 3/4 do 1 sat.
* Ako čovjek boluje od želučanih bolesti, izvanredna hrana je mladi sir pomiješan sa jednom ili dvije kašike samljevenog komorača, kima, malo lišća od rute, crvenog luka, vlakanaca (Schnittlauch) i malo soli s raženim ili hljebom od prekrupe. Kao blagotvoran lijek uzima se svaki sat po jedna kašika ovako pripravljenog sira sa zalogajem hljeba. Ova terapija se pokazala djelotvornom čak i kad su u pitanju teška oboljenja želuca, kao što su čirevi i rak.

*SIRUTKA- pijenje dnevno 2-3 čaše pročišćava krv i izvanredno djeluje protiv čireva u želucu, a redovno uzimanje KEFIRA podmlađuje organizam, olakšava probavu, pročišćava krv i produžava život.

*KOZJE MLIJEKO sprječava ovapnjenje žila i šećernu bolest. U ovim slučajevima potebno je svakog dana piti po dva do tri litra kozjeg mlijeka. Ovčije mlijeko s medom liječi i najteži krvavi kašalj. Potrebno ga je uzimati svakih pola sata po jednu žlicu.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.