26

subota

ožujak

2011

LJEKOVITE TRAVE

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Jaglac
- Za: katar, gripozne pojave, prekomjernu sluz, bronhijalne katar upale pluća, magareći kašalj, giht, reumatizam, jača živce i srce, ublažava migrene.

ČIČAK / Repuh, lepuh
- Pospješuje izlučivanje mokrače i znoja; čisti krv; koristan za upale i čireve u zelce; poboljšava probavu; koristi se i kod reumatizma.

KANTARION ŽUTI
- Pomaže kod bolesti jetre, bubrega, pluća, protiv želučane kiseline.
Preporuka:
ZA kapilara, VENE: 2-3 grančice žutog kantariona ubaciti u klasi sa pola litra maslinovog ulja. Ne zatvarati jako. Držati na mjestu izloženom svjetlosti (balkon) 25 dana, povremeno promućkati. Nakon 25 dana izvaditi kantarion i time mazati vene. Pomaže u otklanjanju popucalih kapilara, bolnih vena, a ujedno njeguje kožu.

KOPRIVA / žara
- Korisna u liječenju rahitična djece, pospješuje izmokravanje, stišava krvarenje, liječi anemiju, reumatizam, čuvar pravilne funkcije jetre i bubrega.

KUNICA (ranjenik)
- Kod svih krvarenja jer je dobar hemostatik;
- Pomaže kod bolesti jetre i bubrega, hemeroida;
- Poboljšava probavu;
- Povoljno djeluje na krvotok i protiv bijelog pranja.

MAJČINA DUŠICA (timjan):
- Smiruje grčeve bronhija i kašlja; pomaže kod bolesti pluća; malokrvnosti, prejakog izljeva žući; bolova i upale mokraćnog mjehura i bubrega; bolova u zglobovima.

Matičnjak (pitoma macina trava; pčelinja ljubica)
- Bolesti živaca; lahki poremećaj rada crijeva; ženske bolesti;
- Liječi depresiju; proljev izazvan strahom i tremom.

MASLAČAK
- Povećava apetit, povoljno djeluje na varenje, dobar diuretik, pomaže u radu jetre i žuči, pospješuje menstruaciju.

ODOLJEN / macina trava, valerijana
- Korjen osnovno sredstvo protiv živčanih smetnji i za smirenje središnjeg živčanog sustava;
- Preporučuje se ženama kod stanja uzbuđenosti iu klimaksu;
- Pomaže kod nesanice, nervoze, za umirenje srca.

Podbjel / konjsko kopito, lepuh
- Protiv svih plućnih bolesti.
BAGREM / Akaciâ
- Protiv alergične astme, bronhitisa, upale dišnih puteva. Olakšava iskašljavanje.
BOKVICA / trupac
- Protivbronhitisa, smiruje kašalj; liječi zagnojene rane i upaljene hemeroide; protiv staračkog bronhitisa.
BIJELI BOR
- Za dezinfekciju mokraćnih puteva; liječi čireve na koži
BOROVNICA
- Protiv infekcija i zaraza mokračnih puteva; liječi i zaustavlja proljev; jača jetru; liječi čireve na koži.
BOSILJAK / faslidžan
- Ublažava glavobolju; pomaže kod liječenja nazeba i hunjavice; protiv nesanice; pomaže kod herpesa; protiv bolova u uhu; povećava mliječnost kod dojilja.
Čubar
- Protiv bolesti dišnih organa, bronhitisa; pojačava cirkulaciju krvi; pomaže kod izmokravanje.
CUVARKUCA / stolist
- Liječi razne upale; protiv bolova u uhu; odstranjuje sunčane pjege
Divizma / čičin trava / vučiji rep
- Za preznojavanje i skidanje temperature; protiv nesanice-za dobar san; protiv velikog kašlja; protiv učestalog mokrenja.
DRAGOLJUB / dragomilje
- Olakšava iskašljavanje šlajma; protiv upale dišnih puteva i bronhitisa; poboljšava slab rast kose.
GAVEZ / crni korijen
-Za preznojavanje; liječi i zaustavlja proljev; protiv smetnji u disanju; protiv staračkog bronhitisa.
GLOG CRVENI / čobanica / trnovina
-Snižava povišeni krvni tlak; pospješuje cirkulaciju; pomaže kod izmokravanje; protiv nepravilnosti u ritmu otkucaja srca.
IVA TRAVA / Dubočac / bijela metva
- Otklanja zamor i fizičku iscrpljenost; liječi bolesti jetre; liječi bolesti dišnih i probavnih organa; pomaže lučenje i protok žuči.
KADULJA / žalfija
- Protiv gušavosti; protiv pretilosti; protiv gnojne angine i upale krajnika; za ispiranje rana; za svijež i ugodan dah usta; protiv zubobolje; protiv krvarenja iz desni; kod liječenja psorijaze.
Kukuruzna svila
- Protiv pretilosti; protiv teškoća uslijed zadržavanja mokrače; protiv stvaranja pijeska i kamenca u mokraćnim kanalima i bubrezima; protiv prisustva bjelančevina u mokraći; kod upale i bolova jajnika kod žena.

čišćenje jetre

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Jetra je u stalnoj međuigri s organima poput bubrega, žuči, štitnjače, gušterače, te donjim dijelom probavnog sustava. Stoga je važno osigurati prehranu koja će djelovati povoljno na sve unutrašnje organe, te na zdravlje čovjeka.

Za zdravlje jetre važna je pravilna funkcija bubrega, te je uputno u prehranu uključiti voće i povrće bogato kalijem, poput banana, badema, paradajza, grožđica, šljiva i osigurati potrebnu dnevnu količinu vode (jedna do dvije litre dnevno). Tradicionalan pristup "čišćenju" jetre je redovito ispijanje sokova od povrća poput mrkve i cikle.

Prejedanje je jedan od najčešćih uzroka smanjene funkcije jetre.

Neumjerenost u hrani i piću također je tjera na "prekovremeni" rad, a umorna jetra nije jednako učinkovita u detoksikaciji štetnih tvari kao rasterećena.
Redovito konzumiranje artičoke stimulira funkciju jetre i smanjuje nivo masnoće i holesterola u krvi, a taj učinak može zahvaliti visokom udjelu tvari cinarina.

Ljekovita svojstva bijelog luka poznata su od davnina. On sadrži sumporne spojeve koji pomažu u detoksikaciji štetnih metala, poput žive, a upravo je taj učinak zaslužan za indirektno povoljno djelovanje na jetru.

Jabuke i kruške bogate su pektinom, prehrambenim vlaknom topivim u vodi, koji se pokazao kao sredstvo za blago snižavanje razine kolesterola u krvi u nekoliko kontroliranih pokusa.

Korisno je u prehranu uvrstiti i druge namirnice bogate topljivim prehrambenim vlaknima poput zobi, riže, šljiva, citrusa, mahunarki, te kelja pupčara.
Uz sve nabrojano ne zaboravimo grah i grašak, te radić i raštiku koji su puni hlorofila koji djeluje kao "čistač" krvi i jetre, a brojni oksidansi štite od razornog utjecaja slobodnih radikala.

Vašoj jetri ne paše:

1. masna i pržena hrana, hrana poput prženih krumpirića, krafni, čipsa
2. neumjereno konzumiranje kafe
3. neumjereno konzumiranje alkohola
4. pušenje
5. otrovi, tragovi pesticida u hrani
6. oralni kontraceptivi
7. lijekovi

Liječenje biljem:
Najpoznatija ljekovita biljka za liječenje jetre je sikavica ili osljebad (Sylibum marianum)

kopriva

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Preporučujem čaj od koprive. Nemojte kuhati, samo poparite i pijte u gutljajima. Sigurno otklanja umor i pojačava energiju.

Kopriva pomaže kod:
- glavobolje
- bubrežnog i mokraćnog pijeska
- snižava šećer u krvi
- pospješuje probavu
- oboljenja žuči i jetre
- tumora na slezeni
- katara želuca i dišnih organa
- grčeva i čira na želucu
- čira na crijevima
- oboljenje pluća
- umora i iscrpljenosti
- vodene bolesti
- slabokrvnosti i anemije
- teške bolesti krvi
- alergija, (i teške peludne groznice)
- osjetljivosti na prehlade
- kostobolnim i reumatskim oboljenjima
- išijasa
- rijetke kose
- smetnji u prokrvljenosti
- suženja srčanih žila
- gnojne fistule
zagnojen kurje oko
- gljivična oboljenja nokta
ekcema
Savjet:
Ne pomaže samo jedna šalica čaja dnevno. Kod težih oboljenja treba popiti gutljaj po gutljaj najmanje dvije litre čaja tokom cijelog dana.

Načini upotrebe:
Čajni oparak - uzeti 1 punu čajnu žlicu na 1 / 4 l vode, samo oparimo, kratko vrijeme neka odstoji.
Koprivin tinktura: Korijenje, iskopano u proljeće ili jesen, oprati četkom, sitno nasjeckati i napuniti flašu do grla. Preliti sa 38-40% žitnom rakijom, ostaviti da odstoji 14 dana na toplom mjestu.
Kupka za noge: Pune dvije šake dobro opranog i iščetkanog korijenja i svježe koprive (stabljika i listovi) namočiti preko noći u 5 litara vode i slijedeći dan zagrijati do ključanja. Noge prati 20 minuta u toploj vodi, koliko se može podnijeti. Koprive ostanu za to vrijeme u vodi.
Za pranje kose: 4-5 punih šaka svježe ili osušene koprive u 5-litarskom loncu napunjenom hladnom vodom zagrijati na laganoj vatri do ključanja. Ostaviti da odstoji 5 minuta. Ako se koristi korijenje, namočiti tokom noći punu šaku u hladnu vodu, te slijedeći dan zagrijati do ključanja i tada pustiti da odstoji 10 minuta. Za pranje kose u tom slučaju koristiti čvrsti (natrijev) sapun.

dali ste znali...

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

- da kadulja sprjecava infekciju oka (konjuktivitis).
- da nevenove latice u šupljem zubu umiruju bol zuba
- da crveni luk - kao cepic u uhu drzati najmanje pola sata, najbolje par sati uz mijenjanje izrezanog luka-lijeci bolno uho.
-da sok od luka umasiran u kosu 5-10 minuta prije pranja djeluje kao najmekši regenerator, i najbitnije sprjecava ispadanje kose

riblje ulje

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Omega 3 masna kiselina

Riblje ulje se može i treba konzumirati u kasnojesenjim i zimskim mjesecima. Ljeti se ne uzima kao dopuna ishrani.

Epidemiološke studije među Eskimima, populacijisa izuzetno visokim unosom ribljeg ulja, pokazuju smanjeno oboljevanje od koronarnog srčanog oboljenja i raka. . Preporučuje se uzimanje višenezasićenih -3 masnih kiselina zdravim i bolesnim osobama.

Akitvni sastojci ribljeg ulja su dugolančane w -3 masne kiseline linolenična kiselina (C18: 3 w -3), eicosapentaenoična kiselina EPA (C20: 5 w -3) i dokosaheksaenoična kiseline DHA (C 22:6 w -3). Njih proizvode planktoni i age, kojima se hrane ribe dubokih mora: skuše, haringe, tune, lososi.

Pijenje ribljeg ulja može pomoći u liječenju tahikardije, tvrde znanstvenici američkog sveučilišta Michigan. Istraživanje provedeno na 26 pacijenata pokazalo je da pijenje samo 3 grama ribljeg ulja u periodu od 6 tjedana bitno smanjuje pojavu ubrzanog rada srca, ali i usporava "prebrze" otkucaje.

* uljem poboljšava liječenje: upalnih oboljenja debelog crijeva, atopičnog dermatitisa, rane sepsu, opekotina, postoperativnih stanja, malignih oboljenja i nedošenosti.

* Neurološki simptomi
Smanjena sposobnost učenja
Smanjena oštrina vida
Abnormalan elektroretinogram
Kožne promjene
Usporen rast /

* Omega 3 je hrana za mozak. Prehrana bez nje dovodi do raznih upalnih procesa u organizmu od srčanih bolesti do raka, kao i depresije.
Omega 3 to popravlja. Radili su magnetsku rezonancu mozga prije uporabe omege3 i poslije, pa su vidjeli znatna poboljšanja u strukturi mozga.
Uglavnom popravlja cjelokupni organizam.

malinom spriječite rak...

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Elaginska kiselina djeluje na maligne ćelije koje se umnožavaju velikom brzinom, tako što ih usporava iu određenoj koncentraciji potpuno sprječava njihovu diobu.

Jagodičasto voće malina sadrži elaginsku kiselinu koja blagotvorno djeluje na ćelije koje su oštećene rakom. Pored elaginske kiseline, i drugi njeni sastojci, antocijanini i polifonoli, imaju preventivno djejstvo protiv ove rasprostranjene bolesti. Preventive radi, dovoljno je dnevno pojesti 130 grama ovog jagodičastog voća.

I smrznuta malina zadržava elaginsku kiselinu od svježe voćke, budući da se u plodu maline nalazi tri puta veća količina elaginske kiseline u odnosu na sok maline. Amerikanci su već proizveli tabletu sa osušenom malinom.
Ova kiselina izaziva programiranu smrt malignih ćelija i blokira oštećenje DNK, odnosno ima antimutageno djejstvo. Najvažnije je to što elagenska kiselina ne djeluje na normalne ćelije zadužene za imunološki zadatak u organizmu, zapravo-ne ubija ih.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.