Priče s ruba

četvrtak, 07.10.2010.

P.E.N.

Novac nema državljanstvo...











Jutros mi je, kao pretpostavljam i svim drugim članovima Hrvatskog P.E.N.-a stigao sljedeći e-mail:

Napomena o raspravi o naslovnici časopisa Novosti

Dobro funkcioniranje javne sfere, a briga o tomu je jedan od statutarnih obaveza centara PEN-a, dovodi i do sukoba i uzajamnih optužbi. Nema ničega spornoga u tome da neko ministarstvo osudi način na koji je nešto iz njegove nadležnosti izloženo kritici razmjerno žestokim primjenom ironijskog deformiranja, niti u tome da drugi dužnosnici osude takav način pisanja. Zabrinjava , međutim, kada nevladina organizacija posvećena obrani ljudskih prava zastupa načelu da u javnoj sferi valja zastupati stavove onih koji daju novce za tiskanje, u ovom slučaju za tiskanje glasila manjine.

Za Hrvatski centar PEN-a
Nadežda Čačinovič



Evo mog odgovora koji, pretpostavljam, ionako nigdje drugdje neće biti objavljen:

Poštovane kolegice i kolege,

kad smo već kao mali pučkoškolci obogaćeni "Napomenom o raspravi o naslovnici časopisa Novosti" naše predsjednice, gđe Nadežde Čačinovič, koja nas podsjeća da je "...briga o dobrom funkcioniranju javne sfere jedna od statutarnih obaveza P.E.N.-a" bilo bi mudro prisjetiti se još nekih statutarnih obaveza:

- čl. 6. III. Članovi P.E.N.-a trebaju u svako doba upotrijebiti sav svoj raspoloživi utjecaj u prilog boljeg razumijevanja i uzajamna štovanja među narodima; oni se obvezuju učiniti sve što mogu da rasprše rasnu, klasnu ili nacionalnu mržnju, te podrže ideal jednoga čovječanstva što živi u miru i jedinstvenu svijetu.

- čl. 6. IV. P.E.N. zagovara načela nesmetana širenja misli u svakom pojedinom narodu i među svim narodima i njegovi se članovi obvezuju na oporbu svakom obliku gušenja slobode izražavanja u zemlji ili zajednici kojoj pripadaju. P.E.N. se izjašnjava za slobodno novinarstvo i suprotstavlja se samovoljnoj cenzuri u doba mira. P.E.N. vjeruje da neizbježivi napredak svijeta prema sve uređenijem političkom i gospodarskom poretku čini prijeko potrebnom slobodnu kritiku vlada, uprava, ustanova. A budući da sloboda podrazumijeva i dobrovoljnu suzdržljivost, članovi su dužni suprotstaviti se takvim opačinama slobodnog tiska kao što su objavljivanje laži, hotimične krivotvorine te iskrivljavanje činjenica bilo u političke bilo u osobne svrhe.
Na stranicama P.E.N.-a moguće je naći i ovo: "P.E.N. brani slobodu riječi i prava pisaca i publicista ugroženih represivnom politikom. Temeljna zadaća te međunarodne udruge je promicanje dobra u svijetu intelektualnom solidarnošću i snagom književne riječi."

Tjednik Novosti nije ugrožen represivnom politikom! Zar to ne dokazuje ponavljanje iste naslovnice? I naravno, ne treba zastupati, kako to predsjednica P.E.N.-a implicira "stavove onih koji daju novce za tiskanje". Posebno zato što, recimo to barem jednom, novac za tiskanje ne daju nikakva ministarstva niti županije niti gradovi. Novac za tiskanje daju - građani Hrvatske. I te građane Hrvatske, čiji novac Novosti troše (i ne samo Novosti), treba barem - poštivati. Krupan zahtjev, znam, ali vrijedilo bi razmisliti o tome kako da nas P.E.N. zaštiti od prljavština koje su, poput otrovnih aluminijskih voda, preplavile hrvatske medije.

Zato se javljam. Jer ne želim da u moje ime predsjednica P.E.N.-a brani neotesane i bezobrazne nazovi novinare koji pljuvanjem i vrijeđanjem onih koje su ta "obadva" mjesecima ugrožavala zadobivaju medijsku pažnju. I ne zanima me, gospođo Čačinović, kako će ti novinari pisati i o čemu, sve dok svojim ruganjem i sprdanjem s onima manje sretnima u proteklim ratnim godinama ne ugrožavaju mir u zemlji čije su državljanstvo, pretpostavljam, prihvatili.

Vjerujem da mi kao dugogodišnjoj članici P.E.N.-a, a posebno zato što to nikad ranije nisam tražila, nećete odbiti zahtjev da ovaj moj odgovor na vašu Napomenu proslijedite svima kojima ste Napomenu i poslali.

Od novinskih redakcija kojima sam uputila kopiju ovog pisma ne očekujem objavljivanje, bit će dovoljno ako se - u svakoj od redakcija - nađe netko tko će ga pročitati. Budući da je potpuno nezanimljivo: ne spominje nikakve celzijuse ni namještanja utakmica ni igre i/ili igrice oko hrvatske književnosti po frankfurtima i leipzigzima. Sve što spominje tek je san o međusobnom poštivanju onih koji žive zajedno.

Zdenka Andrijić
pjesnikinja i spisateljica

- 14:23 - Komentari (7) - Isprintaj - #